Ziyech krijgt Abe Lenstra Stadion stil met twee goals en één assist

De Friese formatie van Dwight Lodeweges had zich in het eigen Abe Lenstra Stadion geen betere start kunnen wensen, want al na 22 seconden lag de bal in het net. Henk Veerman schoot de bal onder doelman Nick Marsman door en Luciano Slagveer gaf vanuit een moeilijke hoek het laatste zetje en tekende daarmee voor de 1-0. De buitenspeler maakte zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen. Eenmaal van de schrik bekomen, nam Twente steeds nadrukkelijker het heft in handen en na een kwartier had men zomaar op gelijke hoogte kunnen komen, maar Dico Koppers nam de bal in kansrijke positie slecht aan en daardoor ging de mogelijkheid verloren.

Er ontspon zich een open en interessante krachtmeting, want na een kwart wedstrijd was het weer Heerenveen dat gevaarlijk voor het vijandelijke doel opdook. Pele van Anholt rende op Marsman af en zijn stift eindigde naast het Twentse doel. Even later mikte Sam Larsson na een goede actie tegen de paal en schoot Veerman tegen Cuco Martina aan. Twente deed in het eerste bedrijf nog één poging om de stand gelijk te trekken: Kristoffer Nordfeldt tikte een afstandsschot van Hakim Ziyech over zijn doel en daardoor bleef het in de eerste helft bij die ene goal van Slagveer. Laatstgenoemde had er vier minuten na rust direct 2-0 van kunnen maken, maar hij slaagde er niet in om Andreas Bjelland uit te kappen.

Heerenveen stapelde steeds meer kansen op elkaar, maar ging daar onzorgvuldig mee om en daardoor bleven de bezoekers uit Enschede in leven. Schreuder greep na zeventig minuten in en haalde Shadrach Eghan en Kyle Ebecilio naar de kant ten faveure van Luc Castaignos en Orlando Engelaar. Castaignos bewees direct zijn waarde, want twee minuten na zijn invalbeurt bereikte hij Koppers in het strafschopgebied en op aangeven van de linksback tikte Ziyech de gelijkmaker achter Nordfeldt. Een minuut later maakte Ziyech er zelfs 1-2 van: met een heerlijke knal van afstand verraste hij Nordfeldt. Daarmee was de koek nog niet op, want de linkspoot leverde na 77 minuten ook de assist op de derde Twentse goal.

Uit de hoekschop van de door het Heerenveen-publiek uitgefloten Ziyech kopte Engelaar namelijk de 1-3 binnen. Ziyech is nu bij achttien van de laatste negentien competitiedoelpunten van de Tukkers betrokken geweest: zeven goals en tien assists. Youness Mokhtar was even later nog dicht bij de 1-4, maar ging neer in het strafschopgebied en scheidsrechter Allard Lindhout legde de bal niet op de stip. Door de overwinning voorkwam Twente dat het voor het eerst sinds het seizoen 1985/86 minder dan 41 punten zou halen in één Eredivisieseizoen. Zonder de twee puntenstraffen hadden de roodhemden nu overigens op vijftig punten gestaan.