Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

'Zo veel prijzen pak je niet in je carrière, of je moet Seedorf heten'

Laatste update:

Door QASIM HAKIM

Er heerst positivisme in Tilburg, bij het publiek en ook bij coach Jurgen Streppel die vorig jaar werd aangesteld en meteen via de nacompetitie wist te promoveren. "Van optimisme was vorig seizoen al sprake. Toen Willem II naar de Jupiler League degradeerde zag je dat er bij de toeschouwers een last van de schouders viel en de gedachte 'we kunnen eindelijk opnieuw beginnen' overheerste dan ook. Iedere uitwedstrijd werden we gesteund door veel meegereisde fans. Bij de uitwedstrijden tegen FC Dordrecht en Fortuna Sittard zaten er zelfs meer dan duizend mensen in het uitvak. Dat waren er meer dan de aanhangers van de thuisspelende ploeg. Fantastisch."

Streppel glimt en zit er ontspannen bij op zijn kantoor in het stadion. Dat was een maand of tien geleden wel anders. Willem II kende namelijk een matige eerste seizoenshelft in de Jupiler League. "Tijdens de winterstop hebben we vervolgens een aantal nieuwe spelers gehaald en zijn we anders gaan voetballen. Dat leverde in het begin nog niet veel punten op, maar later wel." Getuige de laatste negen competitiewedstrijden, waarin de Tilburgers ongeslagen bleven met zes overwinningen en drie gelijke spelen. Ook in de nacompetitie werd geen enkele van de vier wedstrijden verloren, met promotie als gevolg. Het Willem II van Streppel behoort daardoor tot een illuster rijtje. Het is slechts één van de vier ploegen die de laatste dertig jaar na degradatie uit de Eredivisie meteen na een jaar wist terug te keren.

"Voor mij persoonlijk is dat natuurlijk ook een hoogtepunt. Zoveel prijzen pak je niet in je carrière, of je moet Clarence Seedorf heten." De man van Botafogo, die in zijn eentje meer internationale hoofdprijzen verzamelde dan alle spelers van het Nederlands elftal samen. Het dramatisch verlopen EK in Polen en Oekraïne leidde tot het ontslag van Bert van Marwijk en Streppel doet zijn zegje over de gang van zaken rondom de voormalige keuzeheer van Oranje. "Waar ik me aan heb gestoord zijn de open sollicitaties van coaches voordat Bert überhaupt vertrokken was. Respectloos."

Enfin, terug naar Willem II. En Willem II is terug, na een jaar afwezigheid. En nu? Streppel: "Kwantitatief gezien staat we er goed voor. Het is natuurlijk de vraag of we kwalitatief gezien voldoende in huis zullen hebben. Onze spelersgroep heeft niet veel Eredivisie-ervaring, maar barst wel van de ambitie. We hebben een mix van jeugdige talenten en topspelers uit de Jupiler League binnengehaald, zoals bijvoorbeeld Jordens Peeters en Philip Haastrup. Twee verdedigers die bij hun vorige club, respectievelijk FC Den Bosch en Helmond Sport, aanvoerder waren." Net zoals veel van zijn spelers debuteert Streppel in de Eredivisie, als coach dan. "Allemaal niet zo spannend, als je bedenkt dat onze technische staf gezamenlijk meer dan vijfhonderd Eredivisiewedstrijden achter zijn naam heeft staan; John Feskens, Raymond Vissers, Jack de Gier, Dirk-Jan Derksen en ikzelf."

Streppel is niet van plan om zich in te gaan graven 'a la' De Graafschap dat uiteindelijk via de nacompetitie degradeerde. "De enige methode om te overleven is zo veel mogelijk de aanval te zoeken. Natuurlijk is handhaving, hoe dan ook, de doelstelling. Maar het liefst moet dit gepaard gaan met een progressieve spelontwikkeling, in aanvallende zin. Dat is de idealist die in mij schuilt. Als voorbeeld neem ik Italië. Een ploeg die jarenlang alleen maar heeft verdedigd en daar onder bondscoach Cesare Prandelli van af is gestapt. Je zag het resultaat tijdens het afgelopen EK. Je moet een goede mix zien te vinden. We gaan in een 4-3-3-formatie spelen en proberen zoveel mogelijk druk op de helft van de tegenstander te zetten."

"Het is natuurlijk ondenkbaar om Ajax negentig minuten lang te gaan afjagen in de Amsterdam ArenA, maar er zullen zeker momenten in de wedstrijd komen dat het wel kan." Voordat Streppel zijn aanvalsdrang kan gaan inzetten zullen er zeker nog een aantal aanvallers gehaald moeten worden. "Daar ligt onze eerste prioriteit. Momenteel is onze enige echte aanvaller Donny de Groot. Veel mensen zullen zegen dat hij met zijn 32 jaar op leeftijd is, maar daarentegen wel altijd fit. Daar gaat het om. Donny is een echte prof en vorig seizoen was hij goed voor veertien doelpunten. Hij is wel een spits die het beste uit de voeten komt in het vijandelijke zestienmetergebied. Daar moeten we dus ook zien te komen."

Willem II heeft nog vier weken de tijd. Dan staat de openingswedstrijd op het programma, uitgerekend tegen aartsrivaal NAC Breda. "Willem II eindigde zijn Eredivisieavontuur in mei 2011 met een thuiswedstrijd tegen de Bredanaren die met 0-1 ging verloren, en begint nu opnieuw met de beladen derby in eigen huis. "Ongeacht tegen wie we spelen is het belangrijk dat we een goede start maken. In het verleden keek ik nooit naar het programma, maar dat veranderde afgelopen seizoen. Toen speelden we van de eerste negen wedstrijden in de tweede seizoenshelft er maar liefst zes uit. Dat is ontzettend krom. Daardoor kwamen we ook niet goed uit de startblokken. RKC Waalwijk had vorig seizoen bijvoorbeeld een geweldige start in de Eredivisie door een gunstig programma. Natuurlijk kom je uiteindelijk iedereen tegen, maar de volgorde is wel degelijk van invloed. Los van dit feit is het voor het publiek natuurlijk prachtig om het seizoen met een thuiswedstrijd tegen NAC te openen."

Weet Willem II degradatie te ontlopen?

Meer nieuws

Erik ten Hag in beeld als opvolger van Thomas Tuchel bij Bayern München
1
Johan Bakayoko maakt supporters van Feyenoord warm met lofzang over speler
2
Gehele Italiaanse top staat in de rij voor Nederlander: 'Een groot kampioen'
16
Journalist doet opmerkelijke bewering: 'Marino Pusic kleineerde Mats Wieffer'
27
'Barcelona denkt aan Nederlander in zoektocht naar aanvallende middenvelder'
16
Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format
18

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties