Zwaarbevochten overwinning ADO Den Haag in Litouwen

Door de overwinning hebben de Hagenaars een prima uitgangspositie voor de terugwedstrijd, donderdag in Den Haag. Met een gewijzigd team, zonder spelers als Frantisek Kubik en Dmitri Bulykin en ook niet onbelangrijk zonder succestrainer John van den Brom, speelde ADO een ietwat matte openingsfase. Dat is misschien ook niet zo gek, want de equipe van nieuwbakken hoofdtrainer Maurice Steijn heeft pas twee weken voorbereiding in de benen. Tauras daarentegen heeft al een halve competitie afgewerkt. Toch was het ADO dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg.

Spits Immers rukte met twaalf minuten op de klok op richting doel, maar vond met zijn puntertje sluitpost Olexsandr Borisenko op zijn pad. Nauwelijks een minuut later werkte Charlton Vicento een voorzet van Wesley Verhoek rakelings voorlangs. De thuisploeg kwam niet echt in de buurt van ADO-doelman Gino Coutinho, of het moet een bijna mislukt terugspeelballetje van ADO-aanwinst Luksik geweest zijn. Grote kansen waren ook aan de andere kant van het veld schaars: Ramon Leeuwin werkte een hoekschop over en ook een indraaiende vrije trap van Verhoek trof geen doel.

De Eredivisionist begon niet denderend aan het tweede bedrijf; het tempo zakte in en op aanvallende intenties was de ploeg nauwelijks te betrappen. Het maakte de meegereisde supporters van ADO weinig uit, want de fans gingen vrolijk door met zingen en het afsteken van vuurwerk. Tauras, dat geen fatsoenlijke kans wist te creëren, kwam na een klein uur spelen uit het niets op voorsprong. Nieuweling Filip Luksik zette zijn tegenstander ogenschijnlijk correct opzij, maar de arbiter besliste anders: rood voor de international van Slowakije en een strafschop voor de Litouwers.

Goran Jerkovic mocht aanleggen van elf meter en faalde niet. ADO kreeg direct na de openingstreffer een goede kans op de gelijkmaker, maar de kopbal van Timothy Derijck werd fraai gepareerd door Borisenko. Even later tekende Immers wel voor de gelijkmaker: de spits stond op de goede plek om een voorzet van Verhoek in te tikken. Lang kon ADO niet genieten van het doelpunt, want Seedorf zette nauwelijks een minuut later met een wonderschone knal de 2-1 op het bord. ADO mocht niet klagen dat ook Tjaronn Chery een penalty versierde, acht minuten voor tijd. Het buitenkansje was aan Immers wel besteed: 2-2. In de absolute slotfase betekende een actie over de linkerkant en een eigen doelpunt van Kazimieras Gnedojus zelfs 2-3.