Zwitserland countert diep in blessuretijd naar zege op Ecuador

Enner Valencia, de maker van de openingsgoal van Ecuador, zal zich beroerd voelen. De aanvaller kreeg kort voor de goal van Seferovic een grote kans om Ecuador op voorsprong te zetten, maar twijfelde te lang en werd van de bal gegleden door Valon Behrami. Zwitserland kwam er hierna snel uit en Behrami kreeg opnieuw de bal, waarna hij omver werd gekegeld maar snel weer opkrabbelde. Rodríguez werd aangespeeld en met een lage voorzet vond hij vervolgens invaller Seferovic, die de 2-1 binnen tikte. Zwitserland gaat nu aan kop in Groep E; Frankrijk speelt later deze avond nog tegen Honduras.

Ook de gelijkmaker van Zwitserland was gemaakt door een invaller: Admir Mehmedi. Hij werd voor de tweede helft in het veld gebracht voor Valentin Stocker en was bij zijn tweede balcontact, na net twee minuten spelen, al trefzeker. Na een van richting veranderd schot van Stephan Lichtsteiner kreeg Zwitserland een hoekschop en bij die corner verdedigde Ecuador slecht, waardoor Mehmedi binnen kon koppen. Daarmee maakte hij de openingstreffer van Valencia, na ruim twintig minuten spelen, ongedaan. Seferovic werd uiteindelijk de matchwinner.

Zwitserland en Ecuador stonden voor het eerst in de geschiedenis tegenover elkaar en de Europeanen werden door het grote voetbalpubliek gezien als de favoriet. De Zwitsers kregen ook de eerste mogelijkheden, via Xherdan Shaqiri en Rodriguez, maar het was Ecuador dat na ruim twintig minuten spelen uit het niets op voorsprong kwam. De Zwitserse defensie stond te slapen bij een vrije trap vanaf de flank en Valencia kopte ongehinderd binnen. Zwitserland moest in de achtervolging en kwam voor rust nog een keer dicht bij de gelijkmaker, maar een schot van Gokhan Inler uit de tweede lijn werd met de vingertoppen van Alexander Dominguez uit het doel gehouden.

Verder gaf Ecuador weinig weg en Hitzfeld besloot daarom om voor de tweede helft Mehmedi in de ploeg te brengen. Dat was een gouden ingreep, want Mehmedi stond pas 121 seconden in het veld, toen hij de 1-1 binnen kopte. Zwitserland wilde hierna meer, maar Ecuador kreeg de eerste mogelijkheden, via Valencia en Montero. Aan de overkant scoorde Josip Drmic, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, en even later werd hij naar de kant gehaald voor Seferovic. Ook dat bleek een goede ingreep van Hitzfeld, want Seferovic maakte het winnende doelpunt.