Aad de Mos blijft lyrisch: 'Die kans heeft hij bij PSV niet gekregen'
Vrijdag, 21 juni 2019 om 14:49

Vitesse heeft goede zaken gedaan op de transfermarkt, zo oordeelt Aad de Mos in gesprek met Voetbal International. Eerder deze week kwam Vitesse met het bericht dat Armando Obispo op huurbasis wordt overgenomen van PSV. De Mos, oud-trainer van beide clubs, zag Obispo twee jaar geleden uitblinken op een jeugdtoernooi en vond de twintigjarige verdediger toen al beter dan gevestigde namen als Daniel Schwaab en Nicolas Isimat-Mirin, die toen het hart van de PSV-defensie vormden. Zelfs generatiegenoot Matthijs de Ligt was in zijn optiek nog niet zover.

"Hij heeft de kans niet gekregen die De Ligt bij Ajax wel heeft gekregen, maar ik ben ervan overtuigd dat zijn intrinsieke kwaliteiten enorm sterk zijn. PSV zal hem zeker terughalen", voorspelt de trainer in ruste. "Bij Vitesse kan hij leren om tegen spitsen als Klaas-Jan Huntelaar en Nicolai Jörgensen, die heel erg geslepen zijn, te spelen. Dat heeft hij in de Keuken Kampioen Divisie (als speler van Jong PSV, red.) niet kunnen leren."

De Mos, die woonachtig is in Eindhoven en de jeugdopleiding van PSV op de voet volgt, heeft Obispo vaak genoeg zien spelen en kent derhalve zijn sterke punten. "Hij is fantastisch aan de bal. Hij kan met zijn linkerbeen een pass geven als Ronald Koeman. Dat is een groot voordeel: er zijn momenteel maar weinig centrale verdedigers die zo'n lange pass en inspeelpass als Obispo hebben. Hij heeft alleen routine en wedstrijdervaring nodig op het allerhoogste niveau. En dat krijgt hij alleen maar door te spelen en die kans heeft hij bij PSV niet gekregen."

Obispo debuteerde in september 2016 in het betaald voetbal, in een wedstrijd van Jong PSV tegen FC Dordrecht. In het kampioensjaar 2017/18 volgde zijn debuut in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Mark van Bommel maakte afgelopen seizoen geen gebruik van de jonge verdediger, waardoor een huurperiode bij een andere Eredivisie-club een logische volgende stap is.

Meer nieuws
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
6
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
16
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
15
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
Janta
 
8
21 juni 2019 om 14:50
Als deze jongen werkelijk zo goed is wat de Mos beweerd, waarom dan niet een kans geven bij PSV zelf?
 
vierkantje
 
20
21 juni 2019 om 14:57
Ja dat is de vraag, maar dezelfde vraag had ik bij Nouri (hoe vervelend de situatie ook is) maar die werd ook als mega talent beschreven en had op zijn 20e niet al teveel minuten gemaakt bij Ajax.Nu is de mening van Aad de Mos misschien gebaseerd op andere dingen dan wat de trainer wil zien of verwacht. Stappen op buitenspel, voor je man verdedigen, ondersteuning geven aan je back in plaats van wachten, bal afgeven aan het middenveld ipv de lange bal hanteren etc.
 
Bereta
 
8
21 juni 2019 om 15:19
je hebt als talent trainers nodig die in jou geloven en jou de kans geven. Peter Bosch gaf eerlijk toe dat hij heel erg twijfelde aan Nouri. Maar Keizer was een grote fan van Nouri, dus als er niets was gebuurt tijdens de voorbereiding, had Nouri veel meer gespeld dat seizoen.
 
vialuna
 
5
21 juni 2019 om 15:25
Maar dat is hetzelfde als met frenkie. Die is “pas” 1 jaar geleden echt doorgebroken. Was een zeer groot talent. In het jaar net nouri in jong Ajax won nouri prijs voor beste speler en frenkie eenna beste speler. Vervolgens moet je wel een kans krijgen. Wie vorig seizoen zou zeggen dat frenkie voor 86 miljoen naar Barca zou gaan zou je voor gek verklaren.
 
DonCoXxX
 
3
21 juni 2019 om 16:02
@vierkantje, het is, met alle respect, nogal een verschil of je Schwaab en Isimat Mirin voor je hebt in de pikorde, of Ziyech en Davy Klaassen. Frenkie de Jong is van dezelfde leeftijd en zat in dezelfde situatie als Nouri en die werd ook uit de basis gehouden. Dat is echt geen schande. Het is echt heel treurig als je als toptalent door Isimat of Schwaab uit de basis wordt gehouden.
 
Selecaooo
 
6
21 juni 2019 om 17:06
Heeft ook met gunfactor te maken. Nouri kreeg amper kansen in het eerste. F de jong speelde bijna een jaar in de verdediging. Donny vd Beek speelde wel gelijk, maar betekent niet dat hij beter dan Frenkie of Nouri was.
 
Janta
 
3
21 juni 2019 om 17:43
Nouri blaakte van het talent en zat al bij de selectie van het 1e tot...., de rest kennen we ondertussen wel. Maar deze jongen speelde alleen bij Jpsv en daarom neem ik die uitspraken van de Mos met een enorme korrel zout. Deze jongen zal best talent hebben maar blijkbaar nog net niet goed genoeg om zich bij de selectie van PSV te voegen waardoor ze hem nog ff bij een andere club willen stallen.
 
vierkantje
 
2
21 juni 2019 om 22:46
@Donco Het is nogal een verschil? Je praat hier wel over de minst gepasseerde verdedigers van de Eredivisie. Dat ze er misschien niet als geweldenaars uitzien ofzo wil niet zeggen dat ze geen uitstekende statistieken kunnen overleggen.
 
origineel
 
12
21 juni 2019 om 14:58
Als die jongen zo goed zou zijn als Aad dacht had hij al naar de absolute top gegaan. Soms moet je ook eens je ongelijk kunnen toegeven, zeker als analist aangezien een klein beetje geloofwaardigheid wel handig is.
 
Klysmakaboute
 
13
21 juni 2019 om 15:22
De Jong was toch ook pas 20 bij zijn doorbraak?
 
origineel
 
9
21 juni 2019 om 15:42
Dat is zeker waar. Maar dat is niet wat Aad zei, die zei dat Obispo al verder was dan een heleboel anderen. Dat ging dus over zijn niveau op dat moment, niet over zijn niveau over een paar jaar. Zou gezien zijn leeftijd uiteraard prima kunnen dat Obispo alsnog tot een prima verdediger uitgroeit.
 
Janta
 
1
21 juni 2019 om 17:52
De Jong heeft bijna een heel seizoen door blessures gemist.
 
est-1913
 
25
21 juni 2019 om 14:54
Inb4 'obispo was toch beter dan De Ligt'
 
Noldries
 
1
21 juni 2019 om 15:17
Haha in omroep Brabant idd. Nog zelfs een video van geloof ik
 
Giodinho7
 
11
21 juni 2019 om 14:57
Op basis van één toernooi vond Aad de Mos dat Obispo beter was dan de gevestigde namen en de Ligt? Dit getuigt toch wel dat Aad met alle winden mee waait. Als zowel Cocu als van Bommel eerder de voorkeur geven aan Viergever en Isimat en zelfs Luckassen gehaald werd dan spreekt daar nou niet echt vertrouwen in Obispo uit.
 
Skede
 
2
21 juni 2019 om 15:26
Bovendien heeft Obispo de afgelopen seizoen bij Jong PSV ook allesbehalve overtuigd. Natuurlijk krijg je dan geen kans. Gezien het aantal andere jeugdspelers die wel gewoon minuten maken heeft het echt niet te maken met 'geen kans krijgen'. Dat heeft hij zelf gewoon niet afdwingen. Denk overigens best dat hij een aardige CV kan worden voor een club als Vitesse, maar niet meer dan dat.
 
Benzema.
 
6
21 juni 2019 om 16:45
Heeft ook met zijn positie te maken. Het is veel makkelijker om een aanvaller minuten te laten maken. Als verdediger mag je geen fouten maken en dus krijgen jonge verdedigers veel minder snel de kans.
 
Skede
 
2
21 juni 2019 om 16:53
Heeft er zeker mee te maken maar in dit geval had het niet veel uitgemaakt. Het was in Jong PSV gewoon niet goed genoeg.
 
Master D
 
5
21 juni 2019 om 15:34
Het is maar net hoe je het bekijkt. Hij heeft inderdaad de kans niet gekregen zoals Aad aangeeft. Aan de andere kant heeft ie bij Jong PSV of op de trainingen ook geen kans weten af te dwingen. Dit terwijl Mark van Bommel vorig seizoen liet zien totaal niet bang te zijn om de jeugd een kans te geven als ze naar zijn observatie een beter indruk maakten. Wellicht is ie niet zo goed of loopt ie de kantjes eraf. Als zelfs van Bommel hem 0 kansen geeft.
 
Zinedane
 
3
21 juni 2019 om 15:36
Ik ben écht heel benieuwd wat Obispo gaat laten zien bij Vitesse. Net zoals Lammers afgelopen seizoen zal dit wel het seizoen van de waarheid worden voor die jongen. echt een vergelijkbare situatie wat mij betreft. Je grootste concurrent voor de positie is vertrokken (Obispo/Clarke-Salter vs. Lammers/ghoochannejhad), spelend bij een club die op z'n minst strijd voor het linkerrijtje. Doe je het daar goed dan is de kans dat je net zoals Lammers nu als volwaardig selectielid terugkeerd en je kans kan grijpen. Het is echt al een tijdje een groot talent, en hij deed het ook echt niet verkeerd bij Jong-PSV. Maar toch ben ik niet meer zo lyrisch over hem. Op z'n 18e was hij bovengemiddeld. Maar de afgelopen twee jaar heeft hij zich nauwlijks ontwikkeld. Fans die roepen dat hij de kans had moeten krijgen snap ik niet zo goed. Hij was echt nog op te veel fouten te betrappen om hem in het centrum van onze verdediging te zetten. Hij zal bij Vitesse dit jaar echt constanter moeten gaan presteren om volgend seizoen aan de deur te kloppen
 
Nick_10
 
2
21 juni 2019 om 16:27
Ben zeer benieuwd hoe hij zich staande gaat houden. In de jeugd altijd een zeer groot talent geweest, altijd een van de beste in Nederland in zijn lichting. Helaas te weinig kansen gekregen bij PSV denk ik dan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat hij zich de laatste 2 jaar niet door heeft ontwikkeld, eeuwig zonde zou dat zijn dan.
 
binny
 
2
21 juni 2019 om 16:31
Aad de Mos, wie neemt die nog serieus, zij ook dat obispo een groter talent was dan De Ligt lol.
 
Skede
 
3
21 juni 2019 om 16:54
Aan de andere kant: je moet voor de grap eens de reacties onder artikelen van pak 'm beet 5 jaar geleden lezen. De voorspellingen die hier door ons worden gedaan zijn vaak minstens zo belachelijk achteraf. Al mag je van Aad natuurlijk wat meer verwachten.
 
binny
 
3
21 juni 2019 om 17:17
Inderdaad Skede, iedereen denkt dat zij het wel weten. Het verschil is inderdaad dat wij achter een computer op werk zitten, terwijl Aad z'n hele leven in het voetbal heeft gezeten. Ik vind het niet eens zo'n erge man, want ik kan wel om hem lachen, maar het is echt een rare snuiter.
 
Skede
 
1
21 juni 2019 om 18:37
Huh? Hij speelde bij Jong PSV niet best maar had toch een kans moeten krijgen? Dan blijf je toch bezig? Als er geen indicatie is dat iemand goed genoeg is, en die speler laat het zelf ook niet zien, op basis waarvan moet hij dan een kans krijgen? Dan hadden pak 'm beet Abels en Soulas ook een kans moeten krijgen volgens die redenering. Ook al kon je zien dat die niet goed genoeg waren. Dat is hetzelfde met Obispo. Die heeft gewoon niet laten zien dat hij goed genoeg is. Dan houdt het op. Een kans geven is namelijk meer dan 1 wedstrijd starten, en PSV kan natuurlijk niet 8 wedstrijden beginnen met Obispo om maar te kijken hoe het uitpakt.
 
Skede
 
0
22 juni 2019 om 12:14
Maar hoe representatief is een invalbeurt van 30 minuten bij 3-0 voor? Als talent moet je het op de trainingen laten zien en in de wedstrijden bij Jong PSV. Zo hebben andere talenten ook hun plek afgedwongen. Dat Obispo dat bij 2 verschillende trainers (zelfs bij van Bommel die graag met dat soort spelers werkt) niet is gelukt zegt mij genoeg. Die heeft het gewoon niet laten zien om in aanmerking te komen voor meer minuten.