AD meldt op basis van ingezien document rigoureuze maatregelen FIFA
Woensdag, 1 april 2020 om 07:33

De FIFA is bereid om het einde van het seizoen op te schuiven. Het Algemeen Dagblad schrijft op basis van een concept-document van de wereldvoetbalbond met adviezen voor clubs en bonden dat men bereid is om 'kaders te scheppen' om te schuiven met de komende transferperiode en de ingangsdatum van nieuwe spelerscontracten. Het zou de verschillende Europese competities in staat stellen om het lopende seizoen in de zomer af te maken.

"Gezien de massale wens van nationale bonden om hun nationale competities uit te spelen, is het zeer aannemelijk dat dit zal gebeuren na de geplande einddatum van het seizoen (lees 30 juni, red.). Dat heeft op een aantal terreinen gevolgen", schrijft de FIFA in het concept-document, dat door het Algemeen Dagblad is ingezien. De adviezen zijn samengesteld door een werkgroep van de wereldvoetbalbond, die tevens als leidraad geldt voor de UEFA. Tegelijkertijd heeft de Europese voetbalbond ook twee werkgroepen die met voorstellen moeten komen.

Eén voorstel is naar verluidt dat de voorrondes van de Champions League volgend seizoen over één wedstrijd gespeeld worden in september. Het hoofdtoernooi van het miljardenbal start dan later en loopt door tot in december. Dat biedt de competities de ruimte om het lopende seizoen in de zomer af te maken. De FIFA stelt voor om de op 30 juni aflopende contracten te verlengen tot een onbepaalde datum, zodat bijvoorbeeld Hakim Ziyech het seizoen kan afmaken met Ajax alvorens hij naar Chelsea verkast.

In hetzelfde document komt de FIFA met adviezen over het korten van de salarissen. Nationale overheden, bonden en clubs kunnen besluiten om de salarissen naar beneden bij te stellen, maar moeten daarvoor wel toestemming krijgen van het personeel. De spelers van Juventus en Barcelona hebben inmiddels flink ingeleverd, al wist De Telegraaf te melden dat dit bij Ajax, Feyenoord, PSV en AZ nog niet aan de orde is. De 55 voetbalbonden van de UEFA vergaderen woensdag over de huidige situatie.

Meer nieuws
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
5
   
13:32
13:32
The Athletic heeft nog voor zijn komst naar Liverpool mooi nieuws voor Arne Slot
10
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
12
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
DieGelbeReds
 
26
1 april 2020 om 08:01
En toch blijven we hier met zijn allen verwijten maken aan de KNVB dat ze moeten handelen en de competitie moeten beëindigen. Wachtend op een mondiale oplossing en een besluit van de FIFA/UEFA doet de KNVB momenteel het enige juiste. Sta je straks als enige landje buitenspel met een te vroeg beëindigde competitie, dan ben je ook echt niet serieus te nemen. Dat gezegd hebbende, het mondiale voetbal is wel echt gebouwd op financiën, dat wordt nu pijnlijk duidelijk. The show must go on voor de centjes, want de meest menselijke oplossing (en eigenlijk ook de makkelijkste, maar tevens duurste) zou zijn om het seizoen te beëindigen en na de zomer te beginnen met seizoen 2020/2021.
 
SocioFan1
 
6
1 april 2020 om 08:05
Ja daarom men weet niet wat het roept joh. Alleen maar brullen zonder enig begrip van wat er gaande is. Dit is gewoon het juiste. Men moet ook begrijpen dat ze allemaal graag het willen uitspelen. Gebeurd dat niet, dan gaan veel clubs ook meteen in geld nood komen daar ze inkomsten hier en daar gaan missen. Dat wil je dus vermijden. Maar dat er een enorme verandering aan zit te komen, dat is wel duidelijk. Voetballen na 30 juni tjsa waarom niet haha. Maar dan moeten ze dus ook met oplossing zien te komen wat betreft de aflopende contracten, spelers die al gekocht zijn en gaan de kopende clubs daar mee akkoord of kan de Fifa die beslissing gewoon maken, zoals een Overheid dat doet met beslissingen als het sluiten van de horeca e.d. bijvoorbeeld. Ben benieuwd.
 
pinko
 
4
1 april 2020 om 10:55
Er zijn genoeg argumenten te vinden voor het beëindigen van de diverse competities betaald voetbal. Vooral de morele. Er sterven dagelijks mensen aan het nog steeds woedende Corona virus, en daarnaast verliezen vele mensen hun baan. Tevens mogen er de komende tijd geen grote evenementen worden georganiseerd. En het is maar de vraag of dat vanaf mei of juni wel kan. Dan kun je inderdaad voor de sport () denken aan buitensporige maatregelen zoals het verlengen van de competities met alle consequenties van dien. Spelen zonder publiek is ook een keuze, al denk ik dat het verstandige publiek op korte termijn nog wel even wegblijft bij voetbalwedstrijden. Kortom, je kunt dus - enkel en alleen vanwege het geld - op allerlei manieren wel een weg vinden om te spelen. Zie voorstel VK. Of dat alles strookt met enig gevoel voor de sport, denk ik niet. Maar laten we in navolging van Caesar maar zeggen: geef het volk brood en spelen. De grote massa zal nu instemmend knikken....
 
Nr.11
 
0
1 april 2020 om 11:53
´´en daarnaast verliezen vele mensen hun baan.´´en er zullen meer mensen hun baan verliezen door ´gewoon maar beëindigen van de diverse competities betaald voetbal´´leuk dat je moraalridder wilt spelen met ´vooral de morele´, maar als je moet met alles rekening houden. Objectief proberen kijken naar het gehele plaatje. Misschien maar wel hard, maar wel eerlijk.ja,natuurlijk. Mensenleven zijn het belangrijkste. Maar door niet de overige gevolgen te willen overzien, zullen er juist meer desastreuze gevolgen komen )zoals je bijvoorbeeld dus als zei: gevolgen van banen bijv.)
 
lwd12
 
1
1 april 2020 om 13:08
De Fifa/uefa of Knvb kan niemand verplichten te gaan voetballen als de overheid zegt het mag niet. Ik zie de morele redenen niet @pinko, maar misschien mis ik iets. Ja er sterven mensen door deze vreselijke ziekte, maar dat stopt niet als men de stekker uit de competitie haalt. Het moet alleen wel weer kunnen als je weer begint en dan zal het toch waarschijnlijk zonder publiek zijn. Dat mensen hun baan verliezen ja ook waar en dat zouden dus ook de spelers kunnen zijn, omdat de club omvalt omdat er niet gespeeld wordt. Maar is het dan moreel juist als de overheid zou beslissen de kroeg kan weer open, dat wij weer op het terras gaan zitten en misschien weer op de bar gaan staan, terwijl er nog mensen aan corona sterven? Of er alsnog in zwaar geraakte sectoren alsnog ontslagen vallen?
 
SocioFan1
 
0
1 april 2020 om 19:17
@pinko Dan kunnen we wel van iedereen zeggen dan. Bijna iedereen, die niet getroffen wordt, gaat gewoon verder met het dagelijkse leven. Bijna iedereen gaat gewoon nog dagelijks rustig naar zijn of haar werk. Dagelijks chillen mensen em op een eigen manier, is dat nu allemaal fout? Bedoel de voetballerij is voor velen ook gewoon werk en nu dat gestopt is, krijgen velen ook gewoon problemen zoals de horeca ondernemer. Dus dan lijkt het me logisch dat men kijkt naar opties om er nog enigszins goed van af te komen. Wij voetbalfans zien voetbal anders maar we moeten niet vergeten dat de voetballerij voor heel veel mensen gewoon hun brood op tafel brengt en zo ook voetbalclubs.
 
4Ever4Ajax
 
4
1 april 2020 om 08:59
@diegelbereds: Nee hoor, dat zal niet zo'n vaart nemen. Waarom zou je buitenspel staan? Dit is allemaal pappen en nathouden. Bovendien kan de Fifa helemaal niets beslissen over korten van salarissen en het verlengen van contracten, omdat je daar per land wetgeving voor hebt. De vraag is uberhaupt wanneer je kan spelen, eind mei is de piek hier in Nederland, in Engeland moet die piek dan nog komen. Het is een utopie om te denken dat we begin juni kunnen spelen. Elk moment dat je de bonden in de waan laat dat je kan uitspelen, verspil je kostbare tijd om er onderling uit te komen als clubs met nationale bonden over de zaken. Denk je echt dat overheden nu tijd willen maken om hun binnenlandse wetten voor arbeidsrecht voor voetballers aan te passen? Die hebben wel wat anders te doen.
 
Dirk19
 
0
1 april 2020 om 11:06
Het is denk ik geen utopie om in begin juni weer te kunnen voetballen. Als alle clubs in mei weer mogen trainen dan hoop en verwacht ik dat de Eredivisie begin juni weer verder gaat.
 
4Ever4Ajax
 
1
1 april 2020 om 11:48
Als ze kunnen trainen in mei, zou dat eventueel kunnen. Maar wie zegt dat dat gaat gebeuren? Virologen voorspellen heel anders. Dat zijn de echte experts op dit gebied.
 
El Fenomeno
 
3
1 april 2020 om 09:19
Dat zijn dan ook grote moraalridders. Het seizoen afmaken kan altijd, alleen weet je niet exact per welke datum. Het beste zal dan ook zijn om dit seizoen koste wat koste uit te spelen en dan het aankomende seizoen later te beginnen.
 
Tinus88
 
5
1 april 2020 om 09:23
Dat ga je er vanuit dat er snel weer wordt gespeeld. Want stel wij kunnen pas in september voetballen. Hoe wil je dat gehele nieuwe seizoen in de maanden oktober - mei stoppen? Het EK begint immers vrij vlot daarna weer.
 
origineel
 
1
1 april 2020 om 11:20
Precies Dr.mario. Mensen willen er nog niet aan geloven dat dit echt nog niet voorbij is in juni of juli. De Fifa kan beter een scenario gaan uitwerken waarin dit seizoen niet afgemaakt kan worden en wat er gaat gebeuren als het komende seizoen niet op tijd begonnen kan worden. Aangezien dat mijn inziens vele malen realistischer is.
 
Vakkie D
 
0
1 april 2020 om 11:48
We moeten inderdaad wachten tot er van hogerhand een oplossing wordt geboden, dat is inherent aan deze tijd. Ik vraag mij wel af hoe de Fifa wil gaan oordelen over een contract van bijvoorbeeld Ziyech, want ik zie niet hoe ze daar juridisch iets over te zeggen hebben.
 
SocioFan1
 
2
1 april 2020 om 08:02
Wat een lastige zaak. Wat men moet begrijpen is, dat ze allen er alles aan gaan doen om dit seizoen uit te spelen, want doe je dat niet dan komen vele clubs in geld problemen. Want ze missen dan enorm veel inkomsten, de een meer dan de ander. En dat wil je voorkomen. Maar het blijft lastig want ja hoe ga je dat aanpakken met die aflopende contracten en als je dat verlengd, is dat een risico voor de kopende club zoals Chelsea die Ziyech heeft gekocht voor vanaf 1 juli. Maar ik denk dan dat de Fifa knopen moet doorhakken hierin zoals de Overheid doet met de beslissingen om bijv. de horeca e.d. te sluiten. Je kan niet anders. En als dat niet mogelijk is en clubs gaan daar tegen in, dan ben ik bang dat je nog weinig kan. Maar het worden wel echt gigantische veranderingen als ik zo lees en als het wel allemaal mogelijk is, dan krijgen we een voetbal zomer en gaat er van alles veranderen, van het afronden van dit seizoen tot aan het nieuwe seizoen.
 
desire
 
15
1 april 2020 om 08:06
De mensen die dit besluiten zijn wat mij betreft wereldvreemd. We zitten in een crisis. Stop gewoon met het seizoen, en kijk eind juli opnieuw wat de situatie is. Of het veilig is om te voetballen. 1 juni is dit virus echt nog niet weg. En breng je de gezondheid van spelers in gevaar voor wat centen.
 
Isco24
 
26
1 april 2020 om 08:26
Ik vind jou in deze juist een beetje wereldvreemd. Ja, we zitten in een crisis, maar je moet als organisatie toch met een plan b, c en zelfs d komen. Als je dat niet doet en je wacht apathisch af, ben je al te laat met een eventuele oplossing.
 
Tinus88
 
5
1 april 2020 om 08:34
Wat is er precies wereldvreemd aan? Want dat mis ik even. Natuurlijk is het goed dat de FIFA en de Eufa denken aan een oplossing, maar ik moet het nog maar zien allemaal. Je zit met het EK volgend jaar en zal dus een heel seizoen en het restant van dit seizoen in amper 9 maanden moeten proppen. Dat wordt een hele klus of je moet ook de winterstop aflasten, maar dat gaat gegarandeerd voor lichamelijke klachten zorgen. Een speler heeft ook wel eens rust nodig.
 
InsideRMadrid
 
1
1 april 2020 om 08:49
Drmario en Isco/ In Nederland, Duitsland, Engeland en Belgie de competitie uitspelen? Ja, okay dat kan misschien nog wel lukken. Maar landen als Spanje en Italie zijn zo grof geraakt, het laatste wat men daar doet is zich zorgen maken over voetbal. Eén richtlijn is voor mij prima, maar bepaalde landen zijn groffer geraakt dan andere. En in dit concept plan gaat de Fifa er maar even van uit dat er geen nieuwe besmettingen komen, dat het virus zich niet muteert en weer opduikt in een zwaardere vorm.
 
Isco24
 
0
1 april 2020 om 08:55
Dat klopt. Maar dat is logisch. Het is een pandemie, waar niemand van weet hoe lang het nog gaat duren, of het nog erger wordt of juist minder erg. In het laatste geval moeten er dus meerdere scenario's klaarliggen. Als je daar niet op ingesteld bent als wereldorganisatie, ben je slecht bezig. Als je daar niet over na gaat denken, ben je juist wereldvreemd ipv komen met verschillende scenario's.
 
Tinus88
 
1
1 april 2020 om 09:00
@InsideMadridEens hoor. Ik zie het afmaken ook niet gebeuren. In China is sport ook nog steeds niet begonnen doordat ze bang zijn voor een nieuwe golf, daar is het virus pas net redelijk onder controle. Dat heeft maanden geduurd. Dit gaat nog wel even duren.
 
4Ever4Ajax
 
2
1 april 2020 om 09:02
@insidermadrid: Engeland wordt nog veel harder geraakt, die zijn nog lang niet op hun piek (wij overigens ook nog niet). Kortom, dit is een krankzinnig plan die alleen maar gaat over geld. Vraag een viroloog wat je voor de gezondheid moet doen, dat is gewoon kappen en pas in augustus weer beginnen met een beetje geluk. Daarnaast kan de Fifa helemaal niets bepalen als het gaat over verlengen van contracten of korten van salarissen. Dat is per land geregeld.
 
Isco24
 
2
1 april 2020 om 09:16
Fifa heeft ook niet gezegd dat het iets gaat bepalen toch? Ze willen een voorstel doen. Aangezien zij de regels mbt contracten en transfers bepalen, zitten ze wel op de juiste stoel alleen kan het zijn dat clubs en/of spelers hier niet mee akkoord gaan, dan moet men het eventueel uitvechten in een rechtszaak. Dat contracten per land geregeld zijn, klopt, maar zijn wel door de Fifa allemaal goedgekeurd. Of zoiets echter mogelijk is, ik heb geen idee. Er zullen tal van juristen bezig zijn met constructies of onderhandelen met clubs en/of spelers. Daar weten wij echt te weinig van.
 
4Ever4Ajax
 
0
1 april 2020 om 09:39
@isco24: Dat is zo'n omvangrijke juridisch kwestie, daar wordt door overheden nu echt geen tijd voor gemaakt om landelijke wetten aan te passen. In de meeste landen zijn rechtbanken daarnaast dicht en behandelen alleen extreem urgente zaken (en vraag me af of dit wel urgent is). Ook vergeten mensen hier dat de spelers zelf helemaal niet op korte termijn willen voetballen (althans, een groot deel volgens de belangenverenigingen). Ik begrijp natuurlijk dat je het liefst de competitie wil uitspelen (zowel sportief als financieel), maar dat is gewoon totaal niet realistisch tenzij je komende seizoenen ook op de schop wil gooien (wat alleen maar meer problemen en daardoor kosten gaat opleveren).
 
Rodeduivelfan
 
2
1 april 2020 om 08:06
Wat die contracten betreft zullen de clubs echt wel moeten rekenen op de goodwill van de spelers. Hier heeft de FIFA niets over te zeggen. En allemaal leuk dat opschuiven altijd van die data maar het ziet er toch nog niet naar uit dat dat virus binnenkort uit Europa gaat verdwijnen. Italië blijft nog afzien, Spanje gaat ook hard net als Frankrijk. Hier in België zitten we ook nog niet aan onze piek. In China bijvoorbeeld gaat het wel beter maar laten nog geen sportevenementen toe uit schrik voor een tweede golf.
 
Scepticus38
 
2
1 april 2020 om 08:18
" Wat die contracten betreft zullen de clubs echt wel moeten rekenen op de goodwill van de spelers.". Het gaat veel verder omdat er ook enorme juridische haken en ogen aan zitten, zoals de peperdure verzekeringen die op spelers worden afgesloten en die parallel lopen aan de contracten.
 
Scepticus38
 
6
1 april 2020 om 08:10
Is geen probleem oplossen, maar juist 1 creeren omdat die tot gevolg heeft dat er meer wedstrijden moeten worden afgewerkt in een kortere tijd. Als de oude competities twee maanden langer doorlopen, moeten de nieuwe competities ook twee maanden later beginnen, terwijl ze wel in dezelfde tijd moeten worden afgerond omdat er na afloop een EK moet worden gehouden. Met deze maatregelen verplaats je de problemen van de clubs naar de spelers omdat er met een dergelijke oplossing enorme roofbouw op hen zal worden gepleegd. Met het vooruitschuiven van problemen los je deze niet op, maar kom je die telkens opnieuw tegen. Als de Fifa/uefa de competities willen uitspelen, zullen met een echte oplossing moeten komen en keuzes moeten maken zoals bijv. het definitief afblazen van het EK of het (tijdelijk) schrappen van hun overbodige speeltjes als de Nations League en het WK voor clubs.
 
DieGelbeReds
 
1
1 april 2020 om 08:29
Ik ben het wel met je eens en gooi er nog een paar in. De poulewedstrijden in Europa afschaffen, direct knock-outfase zowel in CL als EL. Geen returns meer in bekertoernooien, na de eerste competitiehelft twee play-off groepen (zoals in België), inderdaad annuleren Nations League. Denken in oplossingen en niet in problemen! Hoofddoel: verlichten van de agenda voor spelers.
 
Tinus88
 
0
1 april 2020 om 08:49
Vooral die directe ko wedstrijden in Europa klinken interessant. Maar ik vrees dat dat er helaas niet door gaat komen. Zal een enorme financiële strop zijn en daar zullen ze zich vast niet aan willen branden, maar het zou de Europese seizoenen inderdaad drastisch verkorten.
 
@Osthoved89
 
1
1 april 2020 om 09:57
Als AZ supporter ben ik uiteraard iets minder enthousiast over een seizoen zonder poulefase, omdat ik de kans dat AZ dan (op de voorronde na) na een speelronde al uitgeschakeld is vrij groot is.. Ervan uitgaande dat de tickets worden verdeeld op basis van de huidige ranglijst.. Maargoed, misschien is het inderdaad wel de enige optie. Alleen ben ik dan wel hoe je het geld gaat verdelen over de deelnemers? Het nationale bekertoernooi zou ik sowieso afschaffen voor dit enkele seizoen, zodat je door de weeks meer ruimte hebt voor competitiewedstrijden. Dan kun je het seizoen eventueel iets later laten beginnen of eerder laten eindigen. Met het oog op het EK.
 
ProEvo
 
2
1 april 2020 om 08:37
Natuurlijk is voetbal nu een van de minst belangrijke dingen, maar vanuit de bonden en clubs snap ik dit. Dat zijn bedrijven en zoals elk bedrijf zijn ze bezig om te kijken hoe ze het beste deze crisis kunnen overleven. Gezien de financiële gevolgen is het vrij logisch dat ze er alles aan doen om de seizoenen uit te spelen. De grote clubs overleven wel, maar voor clubs als Dordrecht, Shrewsbury Town en Auxerre geldt dat misschien niet. En je kan niet van de grote clubs verwachten dat ze hun eigen (riante) financiële positie opgeven om de kleine clubs overeind te houden. De Jumbo gaat ook niet de lokale buurtsuper uit de brand helpen.
 
Spijkenisser
 
1
1 april 2020 om 08:44
Dus stel je huidige contract loopt af op 30 juni en op 1 juli start je ruim verbeterde contract bij je nieuwe club. Dan komt de Fifa nu met een soort extra tijd in je contract met een verlenging tot een nader te bepalen datum. Mooi is dat, wie gaat het verschil betalen in het salaris dat je eigenlijk zou krijgen per 1 juli? Ik weet niet wat voor voorwaarden er zijn opgenomen in je contract met eventuele verwijzing naar Fifa voorwaarden, maar een einddatum in een contract kan je niet zomaar verleggen. En wat te bedenken van de verplichtingen die je al hebt aangegaan voor je transfer, zoals onderkomen?
 
Tinus88
 
1
1 april 2020 om 08:50
Volgens mij kan dat ook juridisch helemaal niet en ben je totaal afhankelijk van coulantie van zowel speler als nieuwe werkgever.
 
sebasjuh
 
0
1 april 2020 om 09:12
Ik snap dat je als bond alles weer doorspelen vanwege het financiële belang. En dat je wat vooruit moet plannen maar je weet niet eens of spelen vanaf 1 juni mogelijk is (denkend aan de gezondheid van spelers en staf en eventueel supporters). Daarnaast een voorronde over 1 duel spelen is natuurlijk oneerlijk wie speelt thuis en wie uit en je zou net als Ajax zijnde tegen een club uit Slovenië loten en uit spelen en even een slechte dag hebben dan ben je meteen klaar. De hele Europese competitie is gebouwd op uit en thuis duels en totaal niet op 1 wedstrijd zoals een finale dus dat zou raar zijn om dat zo ineens in te stellen. Daarnaast als je het seizoen later start ben je of later klaar of er is geen winterstop en een EK heb je ook volgend jaar (en Olympische spelen). Dus spelers hebben dan totaal geen rust meer komend jaar en of er komen veel blessures of iedereen is veel te moe. Nee het is nu echt alleen de show must Go on voor de centen en totaal niet denkend aan de clubs en spelers.
 
Maykel24
 
0
1 april 2020 om 09:36
Ik neem aan dat ze bedoelen dat Europese kwalificatie in 1ronde wordt bepaald in plaatst van 3-4 rondes. Wat mij betreft is alles alleen maar het verschuiven van problemen. Vind een compromis met de TV-zenders en sponsors, uithuilen en dan volgend seizoen ‘gewoon’ normaal beginnen.
 
Scepticus38
 
0
1 april 2020 om 09:34
" Ik ben het wel met je eens en gooi er nog een paar in. De poulewedstrijden in Europa afschaffen, direct knock-outfase zowel in CL als EL ". Ik zie er veel meer in om alleen de kampioenen toe te laten in de CL. Met het afschaffen van de poulefase verschaf je de clubs veel financiele onzekerheid omdat ze direct in de problemen zouden kunnen komen als ze worden uitgeschakeld, al moet ik toegeven dat je ze daarmee wellicht ook dwingt om wat minder financiele risicos te nemen. Persoonlijk zou ik een voorstander zijn van Europese competities naast de nationale competities op basis van de eindrangschikking en bekerresultaten. Dus een competitie waarin alleen de nationale kampioenen mogen uitkomen, een competitie voor de Runner Ups, bijv. de nummers 2, 3 en 4 van iedere competitie en een competitie voor bekerwinnaars. Feitelijk zoals het vroeger was, De EC I voor kampioenen, de EC II voor de bekerwinnaars en de EC III voor de runner ups. En niet meer clubs die zijn uitgeschakeld in een andere competitie laten instromen ten koste van andere clubs. Dat kan wellicht alleen als de nationale competities zelf worden ingekrompen en belachelijke bekercompetities zoals de League cup worden afgeschaft. Gewoon 1 competitie en 1 bekerstrijd per land. Ter compensatie zou je kunnen overwegen om het geld dat met de Europese toernooien word verdiend niet meer te verdelen tussen twee partijen zoals nu gebeurt (tussen de clubs en de Uefa), maar tussen 3 partijen, de clubs, de Uefa en de nationale bonden, die het dan weer ten goede zouden kunnen laten komen aan de nationale clubs. Het doel is de voetbalkalender saneren en terugbrengen tot normale proporties, de Europese competities zouden wat mij betreft dan ook over meerdere jaren worden uitgesmeerd zoals bijv. ook bij een EK gebeurt. Je zou ook regionale Europese competities kunnen organiseren en de winnaars laten strijden om het Europese clubkampioenschap. Waar het mij om gaat, is dat ook de kleinere landen weer gaan meetellen en de koek niet alleen onder een elite wordt verdeeld. Je ziet het nu ook weer gebeuren dat de kleine landen mogelijk verplicht worden om na 30 juni door te spelen omdat de grote voetballanden in de financiele problemen dreigen te komen, terwijl die grote voetballanden het grote geld weer doodleuk onder elkaar gaan verdelen als de crisis weer voorbij is. Ik verwacht het niet, maar het zou mooi zijn als de crisis de Uefa tot nadenken zou hebben gestemd en en er voor het Europese voetbal in de toekomst een format komt waarin alle landen weer een gelijkwaardige rol spelen. Al heb ik daar niet heel veel vertrouwen in.
 
@Osthoved89
 
0
1 april 2020 om 10:01
Lijken mij (bijna) allemaal goede ideeën, maar het lijkt me dat dit voor komend seizoen niet haalbaar is? Misschien dat je zoiets nu zou kunnen uitstippelen en dan over 2/3 jaar gaat invoeren. Het lijkt me niet de oplossing voor komend seizoen, omdat de clubs daar nu niet voor hebben gevoetbald. Maar een competitie met alleen kampioenen (of de nummers 1&2) lijkt me veel leuker, dan krijg je ook niet telkens dezelfde wedstrijden.
 
Scepticus38
 
1
1 april 2020 om 10:16
" Het lijkt me niet de oplossing voor komend seizoen, omdat de clubs daar nu niet voor hebben gevoetbald ". Dat kan sowieso niet omdat het huidige format volgens mij tot 2023 vast ligt en daarop ook sponsorcontracten zijn aangegaan. Het zou dus alleen op de wat langere termijn mogelijk zijn en het zal ook de nodige problemen opleveren om het te organiseren. En zorgvuldigheid gaat altijd boven haast.
 
FCB_Catalunya
 
0
1 april 2020 om 09:43
Mijn enige vraag is dan wanneer ze hiermee gaan beginnen. Het is het meest wenselijk dat er in juni/juli begonnen wordt met de competities afwerken, want anders is er amper meer een zomerstop voor de ploegen. De vraag is dan of alle landen al genoeg coronavrij zijn en het volledig mogelijk is. Verder lijkt het me vreselijk om in midden juli in La Liga te moeten voetballen, in een groot deel van het land is het overdag 30+ graden, om over het zuiden nog maar te zwijgen. Worden lekkere potjes om 12:00...
 
GunneRo
 
0
1 april 2020 om 13:08
In eerste instantie zou je zeggen: De competities die eerder zijn gestart moet je onder dezelfde voorwaarden afronden. Dus competities uitspelen zoals gebruikelijk. Het volgende seizoen moet dan maar wijken, wellicht door in seizoen 2020/2021 maar één competitiehelft te spelen.echter, met betrekking tot contracten en transfers kom je enorm in de knel. Het slaat natuurlijk nergens op dat een Ziyech in de winter al een transfer kan maken voor een half jaar later, en daar loop je nu tegenaan. Ook alle contracten moeten op de schop, want betaal je de spelers hetzelfde uit als ze minder wedstrijden spelen? En hoe gaan sponsors hier mee om? Zijn de tv gelden hetzelfde? Er gaat een crisis ontstaan in de voetballerij als je dit niet juist oppakt nu.