Ajax brengt halfjaarcijfers naar buiten en meldt nettowinst van 53 miljoen
Woensdag, 19 februari 2020 om 12:00

Ajax heeft woensdag de halfjaarcijfers wereldkundig gemaakt. Over de eerste zes maanden van de jaargang 2019/20 is een nettowinst van 53 miljoen euro geboekt. Dat is een stijging van 32.7 miljoen euro ten opzichte van het eerste halfjaar van het seizoen 2018/19. De verkoop van enkele topspelers vorig jaar heeft Ajax ook de nodige miljoenen opgeleverd.

De netto omzet van Ajax bedraagt 110,4 miljoen euro, een toename van 6,2 miljoen euro. De stijging is in dit geval veroorzaakt door de toegenomen commercie en de inkomsten uit tv-gelden. Tevens spelen het veroveren van de Johan Cruijff Schaal en de verkoop van seizoenkaarten, business-seats en skybox-plaatsen hierin een grote rol. Aan de andere kant zijn de bedrijfslasten met 16,4 miljoen euro gestegen naar een totaalbedrag van 93,1 miljoen euro. De oplopende spelerssalarissen hebben hier een groot aandeel in.

Meer: Matthijs de Ligt hoopt in de toekomst terug te kunnen keren bij Ajax

Het saldo vergoedingssommen laat een positief resultaat zien van 54 miljoen euro. Dit komt voornamelijk door de verkoop van Matthijs de Ligt aan Juventus en Kasper Dolberg aan OGC Nice. Het totale eigen vermogen van Ajax is met 51,7 miljoen euro gestegen naar een totaalsom van 261,7 miljoen euro. Het eigen vermogen is 63,6 procent van de balanstotaal, waarbij leaseverplichtingen niet zijn meegerekend.

Ajax meldt verder dat er momenteel 68 contractspelers op de loonlijst staan in Amsterdam. De A-selectie van trainer Erik ten Hag bestaat uit 27 spelers. Zes spelers worden momenteel verhuurd, terwijl de jeugdafdeling 35 spelers met een contract herbergt. Bij de vrouwenafdeling van de koploper in de Eredivisie beschikken 22 speelsters over een profcontract.

Meer nieuws
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
1
   
20:00
20:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
10
   
19:59
19:59
Dusan Tadic schittert voor Fenerbahçe, dat Galatasaray niets toegeeft
8
   
19:58
19:58
Doelpuntloze remise exemplarisch voor teleurstellend seizoen Milan en Juventus
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (138)

 
Klaashunter1
 
89
19 februari 2020 om 12:05
Zeer mooi resultaat. Erg belangrijk voor Ajax om CL voetbal te blijven spelen om dit soort cijfers te kunnen presenteren. Financieel slaat Ajax een enorm gat met de concurrentie de laatste jaren. Nog 3 jaar op rij CL voetbal behalen en Ajax kan echt het Bayern van de eredivisie gaan worden en is het niet ondenkbaar dat ze in de toekomst zelfs gaan shoppen bij Psv en Feyenoord.
 
tubby
 
81
19 februari 2020 om 12:16
Ajax wordt helemaal niet het bayern munchen van nederland. Nu zijn er gigantische verschillen tussen bijvoorbeeld psv en ajax omdat ajax de laatste paar jaar heel goed heeft gepresteerd en ze goed gespaard hebben. Als ajax 2 jaartjes slecht presteert en bijvoorbeeld psv 2 jaar goed draait het gewoon weer om. Ajax zal altijd wat meer budget hebben zoals het dat altijd heeft gehad gemiddeld genomen maar dit gigantisch gat komt door incidentele inkomsten die je als nederlandse club nooit concequent kan behouden.
 
InkeMontana
 
98
19 februari 2020 om 12:28
Tubby. Dat is hoop die je daar uit spreekt. Niet erg en ook zeker geen verwijt, maar met de huidige financiele trend is het onzin om te beweren dat Ajax er niet bovenuit kan gaan steken zoals een Bayern, Juve, Psg dat in hun competitie doen. Ajax heeft nu de kracht en het vermogen om van de incidentele sportieve inkomsten, structurele te gaan maken, door ervoor te zorgen dat ze elk jaar Cl halen. Alleen dat al zal het gat nog veel meer gaan vergroten. Buiten het sportieve heb je ook nog de sponsorcontracten waar Ajax structureel veel meer uit haalt. Het gat is op dit moment enorm, en juist omdat het nu zo enorm is, heeft Ajax het geheel in eigen hand om dat structureel te gaan maken. Daarvoor moet het verschil in begroting nog wel even doorgroeien trouwens.
 
j3ro3ntj33__
 
19
19 februari 2020 om 12:36
Daar zul je ook de spelers voor moeten hebben. Ik zie psv momenteel echt geen groepsfase CL overleven. En waar alle concurrentie (internationaal) alleen maar groter word, doet psv dat niet. Ze hebben weinig jeugd rondlopen waar ze veel voor kunnen vragen. In de huidige selectie lopen alleen Malen en Ihhattaren rond waar je veel aan kunt verdienen. Dus ben benieuwd hoe je Ajax ooit bij gaat houden als dit jaar Ziyech(45m), vdbeek(50m), Tagliafico(35m), Onana (45m) en Dest (26m). verkoopt. dit is weer 200m. Keeper gaat ajax max 10m in investeren. Middenveld zie ik ze met Eiting, Ekkelenkamp en Gravenberch achter de hand ook geen 40m in besteden, Backs zullen ze misschien ook 15 miljoen insteken. dus zal je max 65m uitgeven. Dit is weer een inkomstenbron van 135 miljoen. Ik denk als psv zijn complete selectie verkoopt dat ze ook ongeveer 150 miljoen zullen vangen.
 
DieGelbeReds
 
19
19 februari 2020 om 12:37
En juist dat verschil in begroting maakt dat Ajax niet de stappen kan maken die ze misschien zouden willen maken. Dat gigantische eigen vermogen kan namelijk niet zomaar leiden tot een verhoging van de begroting. Dus de inkomsten zullen structureel omhoog moeten en dat gaat niet zo gemakkelijk. Dus de voorsprong die Ajax heeft gaan ze niet zo eenvoudig uitbouwen als jij beweert.
 
FCVoetbal23
 
21
19 februari 2020 om 12:42
Daarnaast vergeten mensen ook nog de verkoopwaarde van de huidige spelers. Al mocht Ajax minder presteren blijft de waarde van hun spelers wel hoger dan die van PSV, FEY etc. Toekomst ziet er rooskleurig uit voor Ajax.
 
InkeMontana
 
33
19 februari 2020 om 12:46
Diegelbereds. Zover ik nu kan zien is Ajax afgelopen zomer naar een begroting van 110 miljoen gegaan, t.o.v. een begroting van 90 miljoen het jaar ervoor. Een stijging van meer dan 20 procent in 1 jaar. Psv steeg met 8 procent naar 79 miljoen. Er zit nu al een behoorlijk gat tussen, en Ajax groeit op het moment qua begroting een stuk sneller dan die van Psv. Hoezo gaat het niet zo makkelijk? Mochten deze groeiverhoudingen zich de komende jaren zich structureel zo voort zetten dan zit Ajax over ongeveer 3/4 jaar op een dubbele begroting t.o.v. Psv.
 
HarisVuckic
 
13
19 februari 2020 om 13:35
Inkemontana, wat jij doet is juist hoop, aangezien alles wat je zegt nergens op is gebaseerd en wat tubby zegt op basis van verleden. Verder begrijp ik ook niet helemaal waar dit hele verhaal het laatste jaar vandaan komt.. Omdat er een heel goed CL seizoen is geweest steekt Ajax overal structureel bovenuit ofzo? Leuk, alles wat je opnoemt maar er vanuit gaan dat ze elk jaar CL gaan halen is misschien wat snel als je net weer kampioen bent geworden na 4 jaar niets? Waarom gaat het hier überhaupt over... Probeer eerst een reeks seizoenen neer te zetten waarin je er daadwerkelijk bovenuit steekt voordat je jezelf vergelijkt met Bayern of Juve. Edit: "mochten deze groeiverhoudingen zich de komende jaren zich structureel zo voort zetten dan zit Ajax over ongeveer 3/4 jaar op een dubbele begroting t.o.v. Psv." Ja... Een paar jaar terug was de groei van PSV groter dan die van Ajax. Als zij dit 3/4 jaar hadden volgehouden hadden ze een grotere begroting dan Ajax. Als als.
 
Woenselaar
 
2
19 februari 2020 om 13:49
@inke Creatief, dat moet ik je toegeven.ajax heeft volgensmij CL begroot, daar zit je verschil t.o.v. Psv. Dat is niet iets wat structureel kan blijven groeien. Verder zijn de bedrijfslasten gestegen met 21,38, ook niet onbelangrijk en is de netto-omzet slechts gegroeid met 5,95. Hoe zie jij het voor je dan, dat de (edit:begroting)verdubbeld t.o.v. Psv? Waar gaat deze verdubbeling uit voortkomen?
 
janter
 
0
19 februari 2020 om 13:54
@InkeMontana; dat kwam bij mij ook naar boven.... hoop is dit idd. Ajax heeft zoveel geld binnengehengeld door de jaren heen... dat ga je niet zomaar inhalen. Daarbij kan Ajax nu echt grote talenten binnenhalen en verkopen ze die weer voor het 3-voudige... dus er zit zeker wel structuur in.
 
MrKrillin
 
6
19 februari 2020 om 13:59
@tubby "als ajax 2 jaartjes slecht presteert en bijvoorbeeld psv 2 jaar goed draait het gewoon weer om" PSV heeft meer dan 2 jaar nodig om weer veel te stijgen op de Uefa lijsten. Na dit seizoen valt PSV ver want goede cijfers vallen weg. Intussen is Ajax op alle vlakken hard aan het werk om door te groeien en blijft het erg stil vanuit Eindhoven. Welke stappen genomen worden door TG om bij beste 32 clubs van Europa te horen, is mij een raadsel.
 
Schwarz
 
2
19 februari 2020 om 14:14
Woenselaar Ajax brengt ieder jaar juist naar buiten dat CL niet is inbegroot. Dat was afgelopen jaar niet anders en zou ook achterlijk zijn met op dat moment geen één plek die direct toegang bood tot de CL
 
Sirius
 
1
19 februari 2020 om 14:25
@hoogindeconcen - Eigen vermogen is heel wat anders dan liquide middelen. Je denkt toch niet werkelijk dat Ajax zomaar even 260 miljoen euro kan spenderen?
 
SpeedyAFC
 
0
19 februari 2020 om 14:35
@sirius Zo'n beetje wel, vlottende activa zijn 161,2 miljoen euro. Liquide middelen zijn 75 miljoen euro. Gezien het enorme onderpand zou Ajax verder aardig wat geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.
 
InkeMontana
 
14
19 februari 2020 om 14:48
Harisvuckic. Haha, het omdraaien, ijzersterk argument Ja tuurlijk hoop ik dat, maar het is wel iets beter onderbouwd dan de hoop dat het niet gebeurd: `omdat het in het verleden niet is gebeurd`. Wat ik doe Vuckic is met de huidige trend mee beredeneren, wat tubby doet is tegen de huidige trend in beredeneren. Mijn `als` gaat aankomende zomer al vervolg krijgen aangezien Ajax wederom veel Europese miljoenen en een kampioenschap kan gaan bijschrijven. De begroting zal wederom een aardige stap omhoog gaan en ik zie Psv die stap procentueel gezien zeker niet bijbenen. Je snapt mijn verhaal niet, omdat je niet goed leest blijkt. Ik zeg letterlijk dat het verschil nu zo groot is dat Ajax het structureel maken hiervan zelf in handen heeft, niet dat het al structureel is.
 
Scepticus38
 
1
19 februari 2020 om 14:51
" Dus de inkomsten zullen structureel omhoog moeten en dat gaat niet zo gemakkelijk. Dus de voorsprong die Ajax heeft gaan ze niet zo eenvoudig uitbouwen als jij beweert ". Vier jaar geleden was de begroting van PSV nog hoger dan die van Ajax. Inmiddels is het verschil 35 miljoen in het voordeel van Ajax. Al moet daarbij worden aangemerkt dat PSV op Europa League begroot en Ajax op CL niveau. Dat bepaalt dus een heel groot deel van dat verschil. Het verschil in omzet is tot nu toe van dezelfde orden, maar omdat daar hoge CL- en transferinkomsten bij zitten en die niet vanzelfsprekend zijn, is ook dat verschil maar relatief. Het hoge eigen vermogen heeft als voordeel dat Ajax het kan riskeren om op CL niveau te begroten omdat het eventuele tegenvallers vanuit dat eigen vermogen kan aanzuiveren. Dat is echter in strijd met de Ffpregels en als dat verlies structureel blijkt zal ook Ajax op den duur sancties opgelegd krijgen. Als dat verlies structureel blijkt, zal ook de RvC niets anders overblijven dan de Directie de plicht op te leggen om in de uitgaven te snijden. Als dat eigen vermogen zo blijft stijgen, zou Ajax met dat geld in de toekomst in eigen beheer een nieuw stadion kunnen laten bouwen en daar de begroting verder mee opkrikken. Maar omdat je daarbij te maken krijgt met allerlei obstakels zoals vergunningen en bestemmingsplannen zit er zo tien jaar tussen de besluitvorming en het moment dat de eerste spa de grond in gaat. Terwijl Ajax op dit moment helemaal nog geen stadionplannen heeft.
 
Scepticus38
 
2
19 februari 2020 om 15:00
" Diegelbereds. Zover ik nu kan zien is Ajax afgelopen zomer naar een begroting van 110 miljoen gegaan, t.o.v. een begroting van 90 miljoen het jaar ervoor. Een stijging van meer dan 20 procent in 1 jaar. Psv steeg met 8 procent naar 79 miljoen. Er zit nu al een behoorlijk gat tussen, en Ajax groeit op het moment qua begroting een stuk sneller dan die van Psv. Hoezo gaat het niet zo makkelijk? ". De begroting van Ajax is gebaseerd op CL deelname, terwijl PSV op EL niveau begroot. Zolang Ajax CL haalt, is dat geen probleem, maar natuurlijk gaat de club dat niet jaar in jaar uit doen en bovendien is die deelname gebaseerd op de Uefa ranglijst, waardoor de club voor die deelname mede afhankelijk is van de overige clubs die Europees spelen. Terwijl de verschillen op die ranglijst marginaal zijn. Het verschil is dus behoorlijk relatief. Daarnaast heeft Ajax zelf aangegeven in NL aan het plafond te zitten waar het inkomsten betreft, waardoor de groei uit de buitenlandse ondernemingen zal moeten komen. Bij de begrotingen van PSV en Feyenoord zit er daarentegen nog genoeg rek in. Dus zijn de verschillen redelijk relatief en is niet uitgesloten dat je op den duur tot de concusie komt dat je je rijker hebt gerekend dan je in werkelijkheid bent.
 
InkeMontana
 
18
19 februari 2020 om 15:08
Scepticus. Nonsens, Ajax begrootte nog steeds op de EL, dat is hierboven nota bene al een paar keer gecorrigeerd. Even Googelen en je had het ook kunnen weten.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 15:34
" Ajax wordt helemaal niet het bayern munchen van nederland. Nu zijn er gigantische verschillen tussen bijvoorbeeld psv en ajax omdat ajax de laatste paar jaar heel goed heeft gepresteerd en ze goed gespaard hebben ". Ajax kan zeker wel het Bayern Munchen van NL worden, alleen is dat geen uitgemaakte zaak en als het al zover komt, gaat dat nog jaren duren. Ajax is een veel grotere club dan PSV en heeft daarom veel meer mogelijkheden, zowel financieel als sportief. Om het Bayern van NL te worden, moet de begroting van Ajax minimaal twee keer zo hoog zijn als die van PSV en dat kan voorlopig alleen door deelname aan de CL. Zolang die niet structureel is zal die dubbele begroting alleen maar gehaald worden als die deelname is afgedwongen. Dat zal het ene jaar wel lukken en het andere jaar niet, waardoor de concurrentie die voorsprong die het ene jaar is opgebouwd het volgende jaar weer tijdelijk ongedaan zou kunnen maken. Om het Bayern van NL te worden zal de begroting dus omhoog moeten zonder de CL gelden en aangezien de club in NL al aan het plafond zit wat inkomsten betreft, zullen die extra inkomsten dus uit de buitenlandse ondernemingen moeten komen. Dat is op zich zeker niet onmogelijk, maar het is ook weer geen vanzelfsprekendheid dat dat gaat lukken en al helemaal niet op korte termijn.
 
Adzevedo
 
6
19 februari 2020 om 15:42
@scepticus38 - Je slaat de plank hier mis, Ajax had die 110 miljoen begroot op EL groepsfase, niet op CL. Na plaatsing is de begroting alsnog omhoog gegaan. De rek in Nederland is er redelijk uit, dat is inderdaad aangegeven. De waarheid is dat Ajax financieel momenteel stappen zet die Feyenoord en PSV momenteel niet (kunnen) zetten. Aangezien Ajax ook met afstand de grootste club in potentie van Nederland is kun je ook vraagtekens stellen in hoeverre Feyenoord en PSV in de buurt komen als Ajax zijn potentie benut.
 
HarisVuckic
 
2
19 februari 2020 om 15:48
Inkemontana. Haha met de huidige trent mee beredeneren doe je zeker. Je bent niet de eerste die denkt dat Ajax na een goed jaar alleenheerser in Nederland wordt. Goed om te lezen dat je 'als' aankomende zomer al een gevolg krijgt maar ik begrijp niet helemaal welk punt je hier mee wilt maken. PSV pakte die miljoenen, een paar jaar terug, jaren achter elkaar. Zijn zij Ajax toen zo gigantisch hard gepasseerd? Grappig dat je denkt dat je met structureel Europees voetbal een gat slaat zoals Bayern of Juve die heeft. "je snapt mijn verhaal niet, omdat je niet goed leest blijkt. Ik zeg letterlijk dat het verschil nu zo groot is dat Ajax het structureel maken hiervan zelf in handen heeft, niet dat het al structureel is."na het opnieuw lezen begrijp ik deze logica nog steeds niet. Ajax heeft inderdaad zelf in de hand of ze Europees voetballen, evenals PSV en de rest.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 15:51
@adzevedo " De rek in Nederland is er redelijk uit, dat is inderdaad aangegeven." Mogelijk nog mogelijkheden met Arena overkopen (horeca opbrengsten, geen huur, verhuren aan concerten,evenementen etc), Arena uitbreiden met extra ring (grote wachtlijst), (deel) TV rechten zelf vermarkten, online pay-per view voor content (achter de schermen, meekijken in de kleedkamer etc). Ook buitenland is Ajax goed bezig met contracten afsluiten voor kennisoverdracht en natuurlijke commerciële deals. Hopelijk kan Ajax in Midden Oosten, China en de VS meer geld genereren. Hopelijk haalt vd Sar zijn doelstelling met begroting van 200 miljoen.
 
Adzevedo
 
0
19 februari 2020 om 16:07
@mrkrillin - Ik vraag me af of Ajax de Arena in eigen beheer zal nemen, ik heb niet de indruk dat daar momenteel een prioriteit van gemaakt wordt. Hoe langer het duurt voordat ze die stap zetten, hoe kleiner ik de kans acht dat ze hem uiteindelijk gaan zetten. De Arena is deze zomer ook alweer 24 jaar oud. Je zult je investeringen toch terug moeten verdienen, onderhoudskosten krijgen naarmate het stadion ouder wordt en rekening moeten houden met afschrijvingen. Het risico komt ook volledig bij de club te liggen. Een extra ring gaat er niet komen, dat kan ik je rustig nu al verzekeren. Mogelijk dat met een staantribune nationaal wat extra plaats komt. TV rechten komen vanaf 2024 vrij, dus ook daar zit een rem op. Qua binnenlandse markt kun je misschien nog wel zaken verbeteren, maar het is meer perfectioneren dan echt serieuze stappen zetten denk ik zelf.
 
InkeMontana
 
6
19 februari 2020 om 16:10
Vuckic. Nee, en ik zal ook niet de laatste zijn gezien de trend die nu te pakken is. Psv heeft nog nooit het gat op Ajax gepakt, wat Ajax nu op Psv heeft, dat begrijp je he? Die jaren waar jij het over hebt kwam Psv op ongeveer een gelijke begroting als Ajax, nooit ver boven de begroting van Ajax. Dat is het verschil. Ajax kon ondanks de mindere jaren t.o.v. Psv dezelfde soort spelers contracteren, omgekeerd is dat nu veruit onmogelijk. Wat ik met mijn `als` wil tonen is dat jij het wil doen voorkomen alsof het allemaal gelul in de ruimte is dat voorlopig niet gaat gebeuren, terwijl aankomende zomer het gat weer keihard nog groter zal worden. De trent is ingezet, nog lang niet gestopt, en het is nu vooral `als` redeneren dat Ajax een aantal bedroevende jaren nodig heeft. Jij kiest er vooral voor het niet te willen snappen en dat begrijp ik. Ik beweer overigens niet eens dat het gaat gebeuren, Tubby beweerde heel stellig dat het niet/nooit gaat gebeuren, en dat is een onzin statement gezien de huidige trend.
 
pinko
 
0
19 februari 2020 om 17:03
Het kan wel, maar dan moet Ajax de beste spelers bij de Nederlandse Eredivisieclubs wegkopen. Waaronder Psv. Of dat haalbaar is? Financieel waarschijnlijk wel, maar in hoeverre spelers en clubs meewerken, is een tweede....
 
Scepticus38
 
0
20 februari 2020 om 09:19
" Nonsens, Ajax begrootte nog steeds op de EL, dat is hierboven nota bene al een paar keer gecorrigeerd. Even Googelen en je had het ook kunnen weten ". Dan zou ik je adviseren om volgende keer te Googelen in plaats van te goochelen, Edwin van der Sar heeft nl. in diverse media zelf aangegeven dat Ajax tegenwoordig een CL begroting hanteert. Googlle (niet goochelen) maar eens op de trefwoorden " Ajax Showtime ", " Van der Sar " en " Champions League nodig voor begroting " en je komt vanzelf bij een van die interviews uit. En je volgende keer graag eerst even inlezen voor je iemand ervan beschuldigt dat hij nonsens verkoopt.
 
Scepticus38
 
0
20 februari 2020 om 09:35
" Die jaren waar jij het over hebt kwam Psv op ongeveer een gelijke begroting als Ajax, nooit ver boven de begroting van Ajax. Dat is het verschil. Ajax kon ondanks de mindere jaren t.o.v. Psv dezelfde soort spelers contracteren, omgekeerd is dat nu veruit onmogelijk ". Jij doet hetzelfde dat veel Ajax supporters doen, nl je veel rijker reken dan je bent. Ajax heeft een begroting van 100 miljoen en dat is een verschil van 35 miljoen met Psv. Ajax begroot echter wel op CL niveau en PSV op EL niveau en als dat niet gehaald zou worden, blijft ervan dat verschil niet zoveel meer over. Bovendien is Ajax ook een beursgenoteerde NV en kunnen de aandeelhouders en RvC de directie van Ajax dwingen om het mes in de uitgaven te zetten als de club een keer geen CL zou halen en in de rode cijfers zou komen. De RvC van een beursgenoteerd bedrijf kan hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als zij hun toezicht houdende taken niet naar behoren zouden uitvoer zoals bijv. de commissarissen van Twente hebben gedaan. En dus blijft die RvC helemaal niets anders over dan de directie van Ajax te verplichten om het mes in de uitgaven te zetten. Je rekent je dus veel rijker dan je bent omdat je verhaal als een kaartenpakhuis in elkaar stort als het een keer tegen zit en de club geen CL voetbal weet te halen. Terwijl de club dat niet alleen op eigen kracht kan en daarvoor mede afhankelijk is van de prestaties van de andere Nederlandse club die actief zijn in Europa. Bovendien moeten de de clubs uit de grote competities die op de vierde plaats zijn geeindigd, deelname aan de CL op termijn weer via de playoffs afdwingen, waardoor het deelnemersveld van de voorronden groter en sterker wordt en daarmee ook de kans op een voortijdige uitschakeling. Wat je zegt, is op dit moment feitelijk juist, maar dat kan over een jaar zo maar weer helemaal anders zijn. Terwijl jij doet voorkomen alsof het een vanzelfsprekendheid is. Je hoeft alleen maar in de jaarcijfers te duiken en te kijken hoe die zijn opgebouwd en je komt vanzelf tot de conclusie dat het overwicht van Ajax uitermate fragiel is. Als je tenminste in de echte feiten bent geinteresseerd.
 
PSVNEC
 
7
19 februari 2020 om 12:17
Daarom zijn deze cijfers slecht nieuws. De eredivisie gaat er aan door ajax als het zo door gaat. De concurrentie leeg kopen. Hopelijk gebeurt dit niet.
 
Iseldiroed
 
47
19 februari 2020 om 12:35
Of juist heel goed nieuws. Meer sponsering richting eredivisie, betere spelers naar de eredivisie. Vaker een ploeg uit de eredivisie die in de CL speelt. Talenten die langer in Nederland blijven. Betere spelers die doorstromen naar de anderr clubs in Nederland. Een hoger aanzien van de eredivisie dus meer en betere spelers die er willen voetballen, etc etc
 
stravven
 
7
19 februari 2020 om 12:49
Dubieus. De concurrentie leegkopen is niet wat Ajax doet. Ja, er worden spelers van subtoppers aangetrokken, maar dat doen de andere topclubs ook.
 
paneermeel
 
17
19 februari 2020 om 12:50
Het klinkt gek, maar is het is juist goed dat ajax het geld in Nederland houd ipv spenderen in het buitenland. Zo worden Nederlandse clubs ook financieel sterker.
 
Steef71
 
4
19 februari 2020 om 12:51
Omdat Ajax meer geld heeft dan een ander houdt toch geen verband met sponsors voor de eredivisie. Die talenten blijven alleen maar langer bij Ajax omdat zij Europese salarissen betalen. Waar zie jij betere spelers doorstromen naar andere clubs? En hoezo krijgt de eredivisie een hoger aanzien als de competitie na een half seizoen gespeeld zou zijn? Omdat de strijd om plaats 2 t/m 5 misschien interessant is?
 
Steef71
 
2
19 februari 2020 om 12:53
Dan moet Ajax wel gewoon bedragen betalen die marktconform zijn en niet eerst een speler lijmen en daarna de club met een fooi afschepen.
 
Rochus
 
15
19 februari 2020 om 13:16
Wanneer hebben ze dat recentelijk dan gedaan?
 
stravven
 
4
19 februari 2020 om 13:18
Het lijkt mij eigenlijk niet meer dan logisch dat je eerst kort met de speler praat. Stel je hebt weken onderhandeld over een transfersom, kom je erachter dat de speler A. veel meer salaris of speeltijd verwacht dan je denkt of B. niet eens naar je club wil.
 
Musi26
 
0
19 februari 2020 om 14:18
Als een club het structureel goed doet in europa, dan trekt dit mensen en sponsoren aan. Dit trekt ook door naar de rest van de competitie. Zo werkt dat nou eenmaal.
 
F-18/TACP
 
2
19 februari 2020 om 15:25
@ Iseldiroed De Eredivisie is ten dode opgeschreven, er zijn door de jaren heen zoveel onderzoeken geweest (ook recentelijk) over de commerciã«le mogelijkheden binnen het Nederlandse voetbal. En elke keer komt daar weer hetzelfde bedroevende verhaal uit, Ajax zit in Nederland zo goed als aan haar taks maar kan internationaal nog wel groeien (de enige Nederlandse club wat een internationaal A merk is). Feyenoord heeft nationaal nog wel de potentie om flink te groeien, want waneer Feyenoord eens een goed bestuur krijgt en orde op zaken stellen; kan Feyenoord commercieel PSV voorbij. PSV haalt al jaren het maximale uit haar stadion (en heeft daar recentelijk ook flink geã¯nvesteerd), maar commercieel gezien vraag mij af of PSV echt nog grote stappen kan zetten. De rest van Nederland heeft amper tot geen commerciã«le groei mogelijkheden/aantrekkingskracht om de Eredivisie echt te versterken. Wanneer de rechten in 2025 weer vrijkomen zal Ajax (en ik neem aan ook Feyenoord en Psv) de eigen uitzendrechten niet meer collectief willen verkopen. Wat dus het einde betekend van "solidariteit regeling". Die nieuw te vormen competitie met de Belgen gaat er gewoon komen, binnen Nederland is alles al tevergeefs geprobeerd. Daarbij staan we aan de vooravond van grote veranderingen in het Europese voetbal, want behalve hervormingen van de Uefa; zijn er meer Europese kleinere leagues die serieus met elkaar in gesprek zijn om samen te gaan. Doorgaan in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zoals die nu zijn; is gewoon uitstel van executie. De Nederlandse clubs die bij het initiatief betrokken zijn zullen denk ik niet tegen laten houden door de clubs die niet mee willen. Uiteraard zal men het eerst goedschiks proberen, maar als dat niet gaat zullen die initiatiefnemers voor hun eigen sportieve/financiã«le belangen kiezen en gewoon die nieuwe league gaan vormen. P.s. @ Voetbalzone. Wanneer kunnen we weer gewoon alinea's toepassen ?
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 15:39
" Omdat Ajax meer geld heeft dan een ander houdt toch geen verband met sponsors voor de eredivisie. Die talenten blijven alleen maar langer bij Ajax omdat zij Europese salarissen betalen ". Ik kan me natuurlijk vergissen, maar volgens mij zijn De Ligt en De Jong ondanks die hoge salarissen gewoon weg gekocht voordat Ajax echt iets aan ze heeft gehad.
 
Frits de jong
 
2
19 februari 2020 om 17:12
@scepticus38 Je vergist je inderdaad. De Ligt speelde namelijk al 3 jaar in de basis bij Ajax. Daarnaast hebben ze beide Ajax geholpen aan een halve finale champions league, een kampioenschap en een beker. De Ligt heeft Ajax zelfs geholpen aan een EL finale en een tweetal kampioenschappen. Ook hebben ze beide enorm veel geld opgeleverd waardoor ajax weer verder kan doorgroeien als club. Even wat kleine zaken wat die 2 voor ajax hebben gebracht. Opnieuw onzin van je dus.
 
UltimateFreak83
 
2
19 februari 2020 om 12:17
In potentie zie ik Feyenoord en PSV een soortgelijk businesmodel opzetten als Ajax. Kwestie van goedkoop inkopen en duur verkopen. Als PSV het beleid kan voortzetten dat ze goed winkelen in Engelse jeugdteams, opleiden en uiteindelijk verkopen, dan zie ik PSV ook spek kweken. Feyenoord als Rotterdamse stad heeft een lokale talentenpool die ze ook kunnen aanvullen met een specifieke talentenpool uit het buitenland.
 
Scepticus38
 
13
19 februari 2020 om 12:27
" Nog 3 jaar op rij CL voetbal behalen en Ajax kan echt het Bayern van de eredivisie gaan worden en is het niet ondenkbaar dat ze in de toekomst zelfs gaan shoppen bij Psv en Feyenoord ". Is onzin. De financiele mogelijkheden worden niet bepaald door het eigen vermogen, maar door de begroting. En het verschil met PSV en Feyenoord is niet dusdanig dat Ajax daarmee het Bayern Munchen van NL kan worden. Daarvoor moet de begroting minimaal twee keer zo hoog zijn als de concurrentie en dat is niet zo. Om het Bayern Munchen van NL te worden, moet Ajax structureel CL spelen en aangezien de plaatsbewijzen daarvoor via de Uefa clubranglijst worden verdeeld, heeft de club dat niet zelf in de hand. Edwin van der Sar heeft meermaals laten weten dat de begroting van Ajax de komende jaren verdubbeld moet worden om in het spoor van de Europese topclubs te blijven en zover is het nog lang niet. Het is nog maar de vraag of het ooit zover zal komen. Je rekent je net als veel andere supporters rijker dan je b ent en dat blijkt duidelijk uit de jaarcijfers. De bedrijfslasten zijn gestegen naar meer dan 93 miljoen Euro op een omzet van 110 miljoen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om daaruit te destilleren dat er structureel lang niet genoeg ruimte tussen de uitgaven en inkomsten zit om het Bayern Munchen van NL te worden. Er gaat ongetwijfeld een moment komen dat Ajax geen CL haalt opf voor tientallen miljoenen Euros spelers verkoopt en dan zal er een megaverlies worden geleden. En dan zal de RvC niets anders kunnen dan op de rem te trappen en de Directie tot matigen te dwingen.
 
DieGelbeReds
 
5
19 februari 2020 om 12:30
Zeer goede reactie van je! Volgens mij is het ook niet toegestaan om de begroting zomaar om hoog te gooien met eigen vermogen toch? Dus stel: Ajax stelt een begroting van 200 miljoen euro om 100 miljoen euro met eigen vermogen te bekostigen. Dan komt de FFP toch om de hoek kijken?
 
FCVoetbal23
 
6
19 februari 2020 om 12:44
Jij praat dat het eigen vermogen verdubbeld moet worden om mee te kunnen blijven doen met de Europese top. Wat heeft dit met de eredivisie te maken? Hij heeft aan dat Ajax, Bayern van Nederland gaat worden en daar is toch niks van gelogen? Europees heb je volkomen gelijk maar daar ging zijn reactie inhoudelijk niet over...
 
Richardpraha
 
3
19 februari 2020 om 12:58
@diegelbereds Neehoor, als de inkomsten hoger zijn dan de uitgave kan Ajax prima de begroting omhoog gooien met eigen vermogen.
 
Adzevedo
 
12
19 februari 2020 om 13:07
@scepticus38 0 Ajax zit momenteel op een begroting van EL basis op 110 miljoen (in het geval van CL dus hoger). PSV zit op 78 miljoen en Feyenoord op 70 miljoen. Op CL basis ligt begroting nog hoger (130 - 140 misschien?) dus dan komen we nu al in de buurt van dat bedrag. Overigens zitten in die gestegen bedrijfslasten wel allerlei salarisconstructies in de contracten van spelers. Reken maar dat spelers van Ajax een stuk meer salaris krijgen wanneer Ajax CL speelt en een stuk minder wanneer Ajax EL (of sterker nog, geen Europees voetbal) speelt. Dus de bedrijfslasten zijn niet een geheel vaststaand gegeven. Overigens klopt het wel dat Ajax zijn begroting naar de 200 miljoen wilt opschroeven, iets wat ik zelf tamelijk onmogelijk acht op korte termijn. We haalde vorig jaar 200 miljoen omzet, en dat was met halve finale CL. Dat is niet op structurele basis te verwachten en zo'n gat aan CL gelden compenseren gaat lastig worden. Mocht het sportief echt mislopen dan zal er zeker op de rem worden getrapt.
 
MrKrillin
 
6
19 februari 2020 om 13:57
@scepticus eens om Bayern te worden moet begroting veel hoger worden. Bayern heeft meer dan 600 miljoen en Dormund meer dan 300. Maar we zitten hoogstwaarschijnlijk wel in het proces om zo een competitie te krijgen. Ajax werkt aan heel veel deals om structureel meer geld binnen te krijgen, zoals commerciële deals in o.a de VS en samenwerkingsverbanden in China, VAE etc. Hierdoor genereert Ajax meer structurele inkomsten dan de rest. Werken naar een begroting van meer dan 200 miljoen kan best binnen 5 jaar gerealiseerd worden als successen aanblijven. Ajax is ook enige NL club die erg hoog staat in de Uefa ranking. PSV valt na dit seizoen richting pek 60 a 70. Feyenoord zit nog hoger. Als Ajax dit seizoen kampioen wordt, hoogstwaarschijnlijk gewoon gelijk CL. Dus kan Ajax ook in de voorbereiding meedoen met de commercieel interessante toernooien o.a in de VS. Hiervoor kon het niet want VCL stond op het programma. De grootste concurrent PSV ook al zouden ze 2e worden, ze zijn niet geplaatst en zullen hele sterke tegenstanders loten. Ajax werkt hard aan om hun doel te realiseren, horen bij de beste 32 clubs. PSV heeft ook zo een ambitie maar daar komt niets van de grond. Zij moeten bijna heel hun elftal hervormen en zullen zeker paar jaar nodig hebben. Spelers als Ihattaran, Malen, Dumfries en Madueke zijn enige spelers die veel waard zijn. Ajax zal na dit seizoen ook veel spelers kwijt raken, maar hebben een kwalitatieve kern die zeker volgend seizoen nog aanwezig zijn zoals Mazzroui, Blind, Martinez, Promes en Tadic. Aangevuld met goede spelers als Martinez, Schuurs, Alvarez, Marin, Eifting, Ekkelenkamp, Gravenberch, Lang, Labyad en Traore. Als 1e aanwinst bijna zeker Anthony. Van de spelers die op nominatie staan die verkocht worden, schat ik de kans best hoog in dat Nico en Neres er volgend seizoen ook nog bij zijn. Andere talenten zoals Danilo en Unuvar kloppen op de deur. En van de verhuurde spelers maakt Botman ook kans om bij selectie te komen. Een heel stuk over Ajax spelers, maar wat ik kort wil zeggen is dat Ajax helemaal niet veel aankopen nodig hebben of zullen doen. Hooguit 2 a 3 aankopen. Andere krijgen nog kans (marin, Alvarez) en jeugd gaat door geselecteerd worden.
 
Vakkie D
 
0
19 februari 2020 om 14:05
Ik denk dat het belangrijk is om het verschil tussen de begroting en het eigen vermogen goed te begrijpen voor deze discussie. Hieruit komt namelijk een beperking vanuit de FFP regels die als een blokkade voor Ajax werkt.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 14:17
" Volgens mij is het ook niet toegestaan om de begroting zomaar om hoog te gooien met eigen vermogen toch? Dus stel: Ajax stelt een begroting van 200 miljoen euro om 100 miljoen euro met eigen vermogen te bekostigen. Dan komt de FFP toch om de hoek kijken? ". Dat mag niet volgens de FFP regels. Dat AC Milan vorig seizoen is uitgesloten van Europees voetbal en dat Mancity die straf voor twee jaar is opgelegd, heeft daarmee te maken. Die clubs hebben allemaal veel meer uitgegeven dan er binnenkomt en de steenrijke eigenaren hebben dat uit eigen zak bijgelegd. En dat mag niet. Utrecht en Vitesse staan al jarenlang onder curatele omdat hun eigenaren exact hetzelfde doet. Jordania jr. mocht Den Bosch niet kopen omdat hij niet kon aantonen waar het geld waarmee hij dat wilde doen, vandaan kwam. Zonder de Ffpregels zou het bij de bedragen die op de transfermarkt kinderlijk eenvoudig zijn om bijv. drugsgeld wit te wassen. Daarom moet in een begroting worden aangegeven waar het geld vandaan komt en zonder contracten e.d. kan dat natuurlijk niet. Ajax zou dat waarschijnlijk nog wel lukken, maar regels moeten natuurlijk voor iedereen gelijk zijn en daarom geldt ook voor Ajax dat alle uitgaven door de inkomsten op de begroting moeten zijn afgedekt. PSG is een aantal jaar geleden bestraft omdat er was geknoeid met de boekhouding. Daarin was een enorm sponsorbedrag van een van de bedrijven van de eigenaar opgenomen om te verhullen dat er veel te veel geld was uitgegeven. Gevolg was dat de begroting werd afgekeurd en PSG gesanctioneerd wegens het overtreden van de FFP regels. Ook Mancity heeft met de boekhouding geknoeid en is daarvoor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal. Dit seizoen moet AC Milan om dezelfde reden verstek laten gaan. In NL maken de FFP regels deel uit van de licentievoorwaarden en die kan je gewoon lezen op de Knvb site als je er in geinteresseerd bent.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 14:24
" Jij praat dat het eigen vermogen verdubbeld moet worden om mee te kunnen blijven doen met de Europese top. Wat heeft dit met de eredivisie te maken? Hij heeft aan dat Ajax, Bayern van Nederland gaat worden en daar is toch niks van gelogen? Europees heb je volkomen gelijk maar daar ging zijn reactie inhoudelijk niet over... ". Dat is toch niet zo moeilijk? Ajax kan alleen het Bayern van NL worden als de club structureel meer geld binnen krijgt dan de concurrentie. Een BVO heeft maar twee verdienmodellen en dat zijn de verkoop van spelers en CL deelname. Ajax heeft grote ambities en daar heb je grote spelers voor nodig, waardoor het mij voor de hand lijkt te liggen dat je je beste spelers liever niet wil verkopen. Dan blijft de CL als enige verdienmodel over en als je daarin resultaat wil boeken, zal je mee moeten kunnen met de Europese top. Of Ajax het Bayern van NL zal kunnen worden, zal afhangen van de financiele resultaten en daar heeft CL deelname uiteraard een enorme invloed op.
 
Schwarz
 
1
19 februari 2020 om 14:32
Scepticus, ben wel benieuwd naar FFP regels omtrent eigen vermogen. Jij refereert bijvoorbeeld aan City, maar die hebben juist ten onrechte sponsor inkomsten aangevuld met inkomsten vanuit een schimmige constructie met een bedrijf van de eigenaar. Ajax heeft eigen vermogen opgebouwd door -even platgeslagen- meer inkomsten te genereren dan uit te geven. Ik kon zo snel geen exacte regelgeving vinden hierover, maar ik kan mij niet voorstellen dat het niet mogelijk is eigen vermogen te spenderen, zolang het niet de financiële gezondheid in gevaar brengt. Anders dwing je clubs in feite zo min mogelijk reserves te hebben.
 
Musi26
 
0
19 februari 2020 om 14:35
Ajax mag hun begroting gewoon omhoog gooien met hun eigen vermogen. Het is echter wel aan regels verbonden. City en milaan hebben fraude gepleegd. Is dus heel wat anders.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 14:39
" Maar we zitten hoogstwaarschijnlijk wel in het proces om zo een competitie te krijgen ". Dat denk ik niet. NL is vanwege de minimale tv inkomsten en de stand op de Uefa ranglijst niet te vergelijken met Duitsland. Bayern is ieder jaar zo goed als verzekerd van CL deelname terwijl Ajax daarvoor afhankelijk is van de eigen resultaten en die van de overige clubs. Bovendien speelt een club als Bayern in 1 van de grote competities waardoor de club aantrekkelijk is voor spelers van buitenaf en spelers die al onder contract staan langer vastgehouden kunnen worden. Die van Ajax gaan op steeds jongere leeftijd weg. Ajax krijgt uit de TV pot jaarlijks 12 miljoen, Bayern Munchen bijna tien keer zoveel en het verschil in inkomsten uit merchandising is nog veel groter. . Ajax gaat niet ieder jaar kampioen worden en ieder jaar CL spelen. PSV en Feyenoord gaan ook wel weer een keer met de titel aan de haal en dan lopen die clubs weer iets op Ajax in. Ik zie het niet snel gebeuren dat Ajax een begroting heeft die twee keer zo hoog is als die van PSV en Feyenoord omdat de club zelf heeft aangeven wat inkomsten betreft in NL aan haar plafond te zitten en er bij de concurrentie nog rek in zit. Waardoor de het bedrag dat nodig is om dat doel te bereiken, volledig uit de buitenlandse ondernemingen moet komen. En dat gaat echt niet lukken, zeker niet binnen 5 jaar, tenzij die supercompetitie waar de grote Europese clubs op azen, er toch gaat komen en Ajax daar structureel aan mee mag doen. Maar die kans is uitermate klein omdat vrijwel alle nationale bonden mordicus tegen zijn en die competitie er niet gaat komen zonder hun toestemming. Bovendien zien de Britse en Duitse topclubs er ook helemaal niets in.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 14:43
@scepticus "bayern is ieder jaar zo goed als verzekerd van CL deelname terwijl Ajax daarvoor afhankelijk is van de eigen resultaten en die van de overige clubs." Mogelijk komt er een super league of regels voor CL gaan wijzigen. Begin seizoen was er ook veel ophef dat Ajax voorronde CL moest spelen. Op de Uefa ranking staan ze veel hoger dan Atalanta en toch was laatste verzekerd van CL en Ajax niet. Mogelijk wordt er ook gekeken naar individuele prestaties, dat zou ook eerlijker zijn. Dus waarom zou binnen 5 jaar niet kunnen? Als Ajax nu al op EL 110 miljoen draait, dan is er nog groei.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 15:09
" Reken maar dat spelers van Ajax een stuk meer salaris krijgen wanneer Ajax CL speelt en een stuk minder wanneer Ajax EL (of sterker nog, geen Europees voetbal) speelt. Dus de bedrijfslasten zijn niet een geheel vaststaand gegeven ". Alleen maakt dat helemaal niets uit omdat voor de inkomsten hetzelfde geld. Als Ajax minder premies hoeft uit te betalen, betekent dat automatisch ook dat de club minder inkomsten genereert omdat die premies op beiden betrekking hebben. Het is dus lood om oud ijzer, sterker nog omdat de premies die Ajax incasseert veel hoger zijn dan die de club uitbetaalt, zullen de cijfers alleen maar minder florissant worden. Ajax begroot al op CL niveau, dus wat je op dat punt schrijft klopt niet. Dat zit al in die 110 miljoen opgesloten. Daarom zijn de verschillen met de concurrentie veel minder groot dan wordt gesteld.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 15:15
" Mogelijk komt er een super league of regels voor CL gaan wijzigen. Begin seizoen was er ook veel ophef dat Ajax voorronde CL moest spelen. Op de Uefa ranking staan ze veel hoger dan Atalanta en toch was laatste verzekerd van CL en Ajax niet. Mogelijk wordt er ook gekeken naar individuele prestaties, dat zou ook eerlijker zijn. Dus waarom zou binnen 5 jaar niet kunnen? Als Ajax nu al op EL 110 miljoen draait, dan is er nog groei ". Die supercompetitie komt er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet omdat zo goed als alle nationale bonden mordicus tegen zijn en die competitie er niet komt zonder hun toestemming. Daarnaast hebben de Duitse en Engelse topclubs al aangegeven er helemaal niets in zien zitten, terwijl hun deelname noodzakelijk is om het van de grond te krijgen. De regels gaan wel iets veranderen, de nummers vier van de topcompetities zullen in de toekomst niet meer direct worden toegelaten, maar voorrondes dienen te spelen. Het is echter maar de vraag of de Nederlandse topclubs daar iets mee opschieten omdat ze zich meestal via de playoffs moeten plaatsen en die kans kleiner wordt als tegen een sterkere tegenstander moeten spelen.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 15:36
@scepticus "de regels gaan wel iets veranderen, de nummers vier van de topcompetities zullen in de toekomst niet meer direct worden toegelaten, maar voorrondes dienen te spelen. Het is echter maar de vraag of de Nederlandse topclubs daar iets mee opschieten omdat ze zich meestal via de playoffs moeten plaatsen en die kans kleiner wordt als tegen een sterkere tegenstander moeten spelen." De enige NL club die momenteel hiervan kan profiteren is Ajax. Die staat hoog op de ranking. PSV en Feyenoord bungelen straks ergens rond plek 70/80. Ajax zal dus komende seizoenen Europees goed moeten presteren om hoog in de ranking te blijven. Daarom verwacht ik - naast alle initiatieven van Ajax in het buitenland - dat 200 miljoen zeker haalbaar moet zijn.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 15:51
" Ajax heeft eigen vermogen opgebouwd door -even platgeslagen- meer inkomsten te genereren dan uit te geven. Ik kon zo snel geen exacte regelgeving vinden hierover, maar ik kan mij niet voorstellen dat het niet mogelijk is eigen vermogen te spenderen, zolang het niet de financiã«le gezondheid in gevaar brengt ". Zo werkt het niet. Omdat je dan voor iedere club andere regels zou moeten gaan hanteren en dat is natuurlijk onuitvoerbaar. Dat zou feitelijk ook neerkomen op marchanderen. Het is bovendien niet zo dat je het eigen mogen niet zou mogen investeren, je mag er alleen geen spelers van kopen of salarissen van betalen. Vooral omdat je daarmee witwaspraktijken in de hand werkt. Maar je mag het geld bijv. wel steken in de bouw van een nieuw stadion of trainingscomplex. En daarmee zou je dan weer structurele inkomsten kunnen verwerven en de begroting verhogen. Waar je bovendien aan voorbij gaat is het feit dat Ajax een beursgenoteerde onderneming is. Mensen kopen natuurlijk niet voor niets aandelen, dat doen ze om er inkomsten mee te verwerven. En wat die mensen niet zullen willen is het geld dat ze daarmee verdiend hebben, weer zien verdampen, terwijl dat is wat er gebeurt als je meer uitgeeft dan er binnenkomt en je je eigen kapitaal moet opeten om die verliezen weer aan te zuiveren.
 
mayarood
 
1
19 februari 2020 om 16:25
Volgens mij is het wel zo dat het geld van Ajax zelf is en niet van een rijke eigenaar. Dus kan Ajax echt wel zijn spaargeld gebruiken....
 
Orgullo
 
5
19 februari 2020 om 12:51
Laten we het niet hopen in godsnaam en hopen dat de Eredivisie een competitief karakter blijft houden. Op volledige dominantie zit niemand te wachten. Heb een Duitse vriend die voor Bayern is die nu zelfs toegeeft dat hij het niet erg vindt als zij dit jaar een keer niet kampioen worden omdat er geen bal meer aan is.
 
MrKrillin
 
4
19 februari 2020 om 15:38
@orgullo "op volledige dominantie zit niemand te wachten" Spreek voor jezelf! Lijkt mij heerlijk! Ieder jaar CL tegen de beste tegenstanders van Europa. Geld blijven binnen harken om de grote talenten (category Anthony) en goede voetballes (tadic, Blind) naar NL te halen. Geen matige spelers meer.
 
Orgullo
 
1
19 februari 2020 om 15:43
Nee hoor. Zou dat ook voor Feyenoord totaal niet wensen. Spanning is de voedingsbodem voor iedere sport, en als je dat wegslaat is er voor niemand geen drol meer aan. Ook voor jou niet.
 
MrKrillin
 
2
19 februari 2020 om 15:55
@orgullo "spanning is de voedingsbodem voor iedere sport" Nou ik heb vooral vorig seizoen erg veel in spanning gezeten tijdens de Europese wedstrijden. Op puntje van mijn stoel! Ook dit seizoen was start geweldig met overwinningen uit in Valencia en thuis tegen Lillie. Super genoten!
 
Orgullo
 
1
19 februari 2020 om 16:29
Ja, alleen is dat toch nog veel mooier als je dat ook hebt in je nationale competitie? Ik weet zeker dat jij ook op je puntje van je stoel hebt gezeten in de kampioensraces met PSV (2015, 2016 en 2018) en met Feyenoord (2017) de afgelopen jaren. Was ook bloedstollend spannend. Dat is iets wat je niet kwijt wil raken in de sport lijkt me, of jij wel? Dat is wel erg egoïstisch beredeneerd, vind ik. Nederland als voetballand heeft baat bij een veelzijdig clublandschap, dat geeft het kleur.
 
London Calling
 
0
19 februari 2020 om 13:32
Het grootste probleem wat Ajax hierin heeft is dat het nog steeds een verkopende club is (maakt niet uit of die spelers nou uit de eigen jeugd komen of worden gekocht en daarna weer verkocht). Gevolg is dat er elke 3 jaar een compleet nieuw elftal staan.clubs als Bayern kunnen doorselecteren, die kopen en houden de beste spelers en vervangen spelers die net niet goed genoeg zijn. In die situatie zit Ajax niet. Door het grote verloop (er vertrekken naast 3-4 basis spelers ook elk jaar nog 6 of 7 andere spelers van de A selectie) moet je altijd maar af wachten hoe het volgende jaar er sportief uit gaat zien.en daarmee open je de mogelijkheid voor andere clubs op sportief en financieel succes.
 
martijnovic
 
1
19 februari 2020 om 13:54
Ajax heeft alleen vorig seizoen 3 basis spelers berkocht waarvan schone gewoon te oud was dus eigenlijk 2. Ik zie ajax ook dit jaar max 3.verkopen Zyech dest en vd Beek alhoewel ik de laatste nog wel zie bijtekenen. Als ajax elk jaar 2 spelers in totaal van 100 miljoen verkoopt sluit het financieel gezien aan bij alle topclubs uit europa. En als men die 2 verkopen kan opvangen elk jaar met 1 aankoop en 1 jeugdspeler dan sportief gezien ook. Psv, feyenoord en AZ hebben ool zeer talentvolle selecties die heel veel geld waard zijn. Ik zie alledrie ook de aansluiting maken bij de subtop van europa (kanshebbers eufacup winnen) De eredivisie is een enorm voordeel tov grote competities want ja je krijgt minder tv gelden maar je hoeft ook geen 30 A spelers onder contract te hebben staan dus dat heft elkaar op. Verder is de eredivisie ideaal om jeugdspelers op te leiden en je kan in principe (behalve de toppers) alle wedstrijden in het weekend op 80 procent spelen waardoor je voor euopees voetbal 100 procent fit bent.
 
London Calling
 
0
19 februari 2020 om 14:33
Het maakt niet uit of een speler te oud of niet goed genoeg was, hij moet nog steeds vervangen worden.maar naast die 3 zijn er ook nog een aantal andere prominente spelers vertrokken. Dolberg speelde, deels als invaller, toch nog 40 wedstrijden, die mag je met dat aantal best bij de basis spelers rekenen. Kristensen speelde ook nog 20 wedstrijden (vraag me niet wanneer). Wober die halverwerge weg ging kwam nog tot meer dan 15 wedstrijden en zelfs Sinkgraven had er nog een stuk of 10.
 
SilverFront
 
1
19 februari 2020 om 16:11
@martijnovic Als Ajax naast Ziyech deze zomer alleen Dest en Van de Beek verkoopt dan eet ik mijn schoenen op. Dat gaat echt niet gebeuren. Neres en vooral Tagliafico gaan ook gewoon vertrekken. Onana ook hele grote kans.en de eredivisie een enorm voordeel tov grote competities want minder tv gelden en geen 30 A spelers heft elkaar op? Want een enorm domme reactie zeg, dat slaat echt helemaal nergens op. In de Premier League verdienen ze allemaal 100 miljoen per jaar aan tv-gelden, Ajax zit op ruim 10. Denk je dat die 10 extra A spelers in de selectie ook 90 miljoen kosten?
 
martijnovic
 
2
19 februari 2020 om 13:43
Het is helemaal niet ondenkbaar dat ajax dit jaar al berghuis van feyenoord koopt zou ik een hele goede optie vinden.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 14:07
@martijnovic liever geen Berghuis. Zet liever Tadic op 10 met Ekkelenkamp als back-up en Traore spits met Brobbery, Hansen en Huntelaar back-up. Voor dat geld kan je weer talent in categorie Anthony kopen. Ajax hoeft m.i. alleen (na Anthony) een goede keeper te kopen en een van Aanholt als nieuwe linksback. Dan klaar. Ook al verkoop je Ziyech, vd Beek, Nico, Onana en Dest). Haal je 200 miljoen op en koop je voor 40 a 50 miljoen 3 spelers.
 
Orgullo
 
0
19 februari 2020 om 14:07
Waarom zou Berghuis dat doen? Is clubicoon bij Feyenoord en is daar de absolute grootverdiener. Als die gaat gaat hij sowieso naar het buitenland.
 
martijnovic
 
0
19 februari 2020 om 16:06
@Krillin Tadic heeft nog nooit op 10 gespeeld en Traore is nog lang niet klaar om in een CL winnend team te spelen. Hij is een ruwe diamant en vraagt nog wat polijst werk. Sws als je dit seizoen ziet is Tadic veel minder dan vorig seizoen. Ik zou volgend jaar beginnen met Neres in de spits Traore backup. Anthony op rechts Tadic backup Promes op links (onze vriend van Utrecht backup) Berghuis op 10 (ekkelenkamp backup) cvm Martinez en Gravenbergh (Alvarez en Eitink) backup en de gebruikelijke namen achterin. Dit is wel een elftal waarmee je de CL kan winnen. Alleen Dest heb ik vraagtekens bij of die moeilijk gaat doen als die moet blijven.
 
magikhetwete
 
2
19 februari 2020 om 14:43
Er staan in het artikel veel getallen die verkeerd worden geã¯nterpreteerd en dat geeft ook niet:het eigen vermogen van Ajax is 261 miljoen euro dat bestaat met name uit:balanswaarde spelers liquide middelen (70mln)dat betekent dus dat Ajax geen 200mln op de bank heeft. De afschrijving op vergoedingssommen is blijkbaar 50mln per jaar, de lonen 100mln per jaar. Dat zijn forse bedragen. Ajax speelt dus met een enorme balans maar is niet perse exorbitant rijk zoals weleens veronderstelt wordt.resultaat vergoedingssommen is 79mln winst voor belasting 70 mln lees bijvoorbeeld ook:"de definitieve overgang van Hakim Ziyech is per 1 juli 2020 en afhankelijk van nog nader in te vullen voorwaarden,waarbij het tijdstip van invulling van deze voorwaarden bepalend is voor het boekjaar waarin de transfer zal worden verantwoord. Het verwachte resultaat vergoedingssommen van deze transfer bedraagt EUR 26,8 miljoen. Het resultaat vergoedingssommen betreft de opbrengst uit verkoop van spelers onder aftrek van het aandeel van derden, transferkosten en de boekwaarde op de transferdatum." kort door de bocht: Ajax gaat waanzinnig goed als bedrijf, maar wel even scherp blijven op hoeveel euro`s er daadwerkelijk in de portefeuille zitten!
 
InkeMontana
 
57
19 februari 2020 om 12:06
Oefff.. De groene cijfers blijven maar toenemen. Het gat richting de concurrentie zal sportief gezien iets minder groot worden denk ik deze zomer (met vertrek van wellicht wel 5 basisspelers), maar door het vergroten van het financiele gat gaat dat in de toekomst (mits met goed beleid, maar dat hebben Sar en Overmars wel onder controle) ook alleen maar groter worden.
 
Patroo
 
6
19 februari 2020 om 12:18
Eens. De beste speler gaat straks weg, en straks nog een paar spelers in de as zoals Onana en Donny. Tenzij Overmars weer spelers uit de hoed tovert die er direct staan zoals Sanchez, Promes, Tadic en Martinez, is het evt nog te behappen tov de concurrentie. Maar goed, er kunnen evengoed weer Magallan`s, Marin`s en Kristensen`s tussenzitten. Ben benieuwd of dat Ajax en Overmars qua cijfers dit nog een aantal jaren kan blijven reproduceren, en of ze dan besluiten om salarissen tot 7-8 miljoen euro uit te gaan delen om echt toonaangevende namen aan te trekken.
 
DieGelbeReds
 
7
19 februari 2020 om 12:24
Het is maar zeer de vraag of we echt naar salarissen van 7 tot 8 miljoen toe gaan. Het fantastische resultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door transfers. Qua overige inkomsten groeit Ajax uit, maar niet enorm hard. Het laatste dat je wilt is dat je moet verkopen om gaten te dichten. Of het moet al een bewuste keuze zijn om met eigen vermogen die gaten te dichten.
 
Patroo
 
9
19 februari 2020 om 12:30
Daarom is plaatsing voor de CL zo funest. Nu scheelt het al dat door de afgelopen jaren er wat meer ademruimte is gekomen wat betreft plaatsing (kampioen rechtstreeks, nummer 2 via voorrondes). Ajax heeft nu nog steeds aardig wat kapitaal op het veld staan (onana, Donny, Neres, Dest, Gravenberch, straks ook Unuvar, Brobbey). Qua transfersinkomsten maak ik me daarin geen zorgen, als je ziet dat een Dest die een halfjaar leuk heeft gedaan al 25 mln waard is en een Dolberg die 2 jaar hopeloos uit vorm is nog steeds 20,5 mln opbrengt. De concurrentie in Nederland kan daar gewoon niet aan tippen.
 
DieGelbeReds
 
5
19 februari 2020 om 12:32
Ben het met je eens. Al kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat het qua transfersommen allemaal wat minder wordt voor Ajax na komend seizoen. Dan hebben we de naweeën van de succesvolle Europese seizoenen wel gehad en komen we in de categorie tot 35 miljoen euro ipv 50-85.
 
armandode
 
2
19 februari 2020 om 12:33
@diegelbereds Sterker eind dit jaar wordt er een negatief operationeel resultaat verwacht, maar door de verwachten inkomsten uit transfers wordt het jaar toch met een verwachtte positief netto resultaat afgesloten. Dus kortweg uit gewone bedrijfsvoering zal Ajax een verlies verwachten maar door transferopbrengsten wordt er toch een winst veracht. Als ik het goed analyseer.
 
Scepticus38
 
5
19 februari 2020 om 12:39
" Het is maar zeer de vraag of we echt naar salarissen van 7 tot 8 miljoen toe gaan ". Dat is helemaal niet de vraag dat is volstrekt onmogelijk. Salarissen moet je ook door betalen als het even tegen zit en dat kan natuurlijk niet met een begroting van 110 miljoen die feitelijk al verliesgevend is omdat er op CL niveau wordt begroot, terwijl niet zeker is dat de club zich daar ieder jaar voor plaatst. Ajax moet zich aan dezelfde financiele spelregels houden als iedere andere club en die spelregels schrijven voor dat een club niet meer uit mag geven dan er binnen komt. Omdat Ajax verder kerngezond is en niet snel zal omvallen, zullen de sancties die worden opgelegd minder zwaar zijn dan bij clubs die meteen in de problemen kunnen komen bij verlies. Maar die zware sancties zullen alsnog worden opgelegd als het verlies structureel blijkt. Uit deze jaarcijfers blijkt dat de bedrijfslasten 93 miljoen bedragen op een begroting/omzet van 110 miljoen. Dan hoef je geen rekenwonder te zijn om daaruit af te leiden dat de ruimte die er tussen inkomsten en uitgaven nu al veel; te klein zijn om dat salarissen te kunnen betalen, laat staan als er een keer geen CL wordt gehaald. Dan moet je die salarissen ook gewoon doorbetalen.
 
Patroo
 
1
19 februari 2020 om 12:44
Deels eens. De lichting 2017-2020 is/was uitzonderlijk en dat gaan we met z'n allen over een aantal jaren wel echt beseffen. Maar hou wel rekening dat met de huidige marktwerking de transferwaardes blijven oplopen. Zoals in mijn vorige voorbeeld: Dest is al 25 miljoen waard na een halfjaar bij het eerste en hij speelde vorig seizoen niet eens mee in het succesjaar. We moeten eerder hopen dat Overmars nog lang bij Ajax blijft, want ik heb me de afgelopen jaren toch verbaasd hoe hij de meest verguisde Ajax-spelers toch voor bijzondere bedragen heeft weten te verkopen.
 
FCVoetbal23
 
1
19 februari 2020 om 12:46
Vorig seizoen zijn Frenkie en de Ligt verkocht voor z’n €170m. Als je dit met drie spelers kan behalen dan compenseer je het weer en dat is niet onmogelijk toch?
 
CoMokum
 
1
19 februari 2020 om 12:47
@scepticus38, je verhaalklopt als je salarissen als een statisch gegeven ziet. In werkelijkheid bestaan die salarissen uit verschillende componenten. Die componenten kan je laten bewegen met je behaalde doelen. Op die manier is geen enkel bedrag te hoog te laag.
 
Scepticus38
 
1
19 februari 2020 om 13:17
" Maar hou wel rekening dat met de huidige marktwerking de transferwaardes blijven oplopen ". Is niet zo, de hoge transferwaardes zijn het regelrechte gevolg van de prestaties van de club in de CL. Als de club de CL een keer misloopt of daar slechte resultaten boekt, zal je dat meteen terug vinden in de transferwaardes. Of Dest inderdaad 25 miljoen waard is, is nog maar de vraag omdat alleen Bayern dat er voor over heeft omdat de club op die positie een vacature heeft. Was dat niet het geval, dan was die waarde veel lager geweest. Het is dan ook twijfelachtig of je bij Dest kan spreken van marktwaarde omdat er verder geen belangstelling is in tegenstelling voor bijv. Donny van de Beek, Zyech en Neres. Het is ook niet zo dat als je een bepaald bedrag betaalt voor iets dat dat iets dat ook waard is. Vooral op de transfermarkt wordt er ook nogal eens overbetaald. Het is daarom zeer de vraag of als Bayern zich zou terug trekken, Ajax dat bedrag er ook van een andere club voor krijgt. Ik waag het te betwijfelen.
 
Scepticus38
 
1
19 februari 2020 om 13:29
" je verhaalklopt als je salarissen als een statisch gegeven ziet. In werkelijkheid bestaan die salarissen uit verschillende componenten. Die componenten kan je laten bewegen met je behaalde doelen. Op die manier is geen enkel bedrag te hoog te laag ". Is niet zo. Die componenten waar je het over hebt, hebben rechtstreeks betrekking op de prestaties en die prestaties leveren geld op. Als Ajax CL zou missen, behoeft de club die premies niet te betalen, maar krijgt ook niet de premies uit de CL, waardoor het lood om oud ijzer blijft. Het zal eerder een negatief dan positief effect hebben omdat de premies uit de CL veel hoger zijn dan de premies die de spelers krijgen. Overigens worden in de jaarcijfers ook altijd de vaste salarissen genoemd omdat dat verplichtingen zijn en die prestatiepremies niet omdat ze afhankelijk zijn van het resultaat. Als je alle vaste kosten en uitgaven tegen elkaar weg streept, zal je zien dat het beeld nog ongunstiger is dan ik heb geschetst.
 
Adzevedo
 
4
19 februari 2020 om 13:41
De transferwaardes zijn niet louter afhankelijk van CL voetbal, dat hebben we in onze EL campagne ook al gezien van 2017. Toen konden we ook plotseling miljoenen vangen voor Klaassen, Sanchez en Riedewald. Wel van een iets andere orde als nu het geval is, maar nog steeds aanzienlijke bedragen dat je met 3 spelers gewoon meer dan 75 miljoen kan binnen harken. Een ander voorbeeld is Arek Milik, die bewees dat zelfs nationale prestaties met Ajax in combinatie met een leuk EK ruim voldoende waren om voor 32 miljoen te verkassen. Je prestaties in nationale elftallen kunnen de waarde ook bijzonder opkrikken. We hoeven echt niet structureel te verwachten dat Ajax voor meer dan 200 miljoen gaat verkopen, maar dat is ook nergens voor nodig. Ajax doet het gewoon goed op de transfermarkt en dat is niet louter afhankelijk van een seizoen leuk in de CL. Wat betreft Dest ... van mij hoeft Dest helemaal niet te vertrekken. Daar kunnen we sportief de komende jaren nog genoeg van genieten in Ajax 1 als dat niet het geval is.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 13:41
" Vorig seizoen zijn Frenkie en de Ligt verkocht voor z’n €170m. Als je dit met drie spelers kan behalen dan compenseer je het weer en dat is niet onmogelijk toch? ". Uiteraard is het niet onmogelijk, maar het is net zo min vanzelfsprekend. Waar het om gaat is dat als je verplichtingen aangaat, je die hoe dan ook moet nakomen, ook als het niet mogelijk blijkt. Het is hetzelfde als je een dure hypotheek op je huis zou nemen die je alleen kan aflossen zolang je een baan hebt. Het is mogelijk dat je tijdens je leven nooit zonder werk komt zitten, maar het is evengoed mogelijk dat je op een gegeven moment werkloos wordt en je niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen. Dat kun je voorkomen door zolang het je voor de wind gaat, wat geld op zij te leggen voor het geval het in de toekomst wat minder gaat of je kunt een hypotheek nemen die je ook bij een inkomstendaling kunt aflossen. Ajax heeft een groot eigen vermogen en zal dus niet snel omvallen omdat het tegenvallers met dat eigen vermogen kan compenseren. Ajax is echter ook een beursgenoteerde NV waarvan de directeuren en toezichthouders hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze hun taken niet naar behoren uitvoeren. Daarom zal de RvC van Ajax niets anders kunnen doen dan de directie te verplichten om het mes in de uitgaven te zetten als de begroting verliesgevend wordt door bijv. het missen van de CL of het uitblijven van grote transfers. En dan zal Overmars met minder geld de transfermarkt op moeten en met minder aansprekende aankopen terug komen. En dat zal hij ten allen tijden willen voorkomen en dus zorgen dat de risicos beheersbaar blijven. En bij salarissen van 7 of 8 miljoen waarvan wordt gesproken, is dat natuurlijk niet zo.
 
Scepticus38
 
1
19 februari 2020 om 13:55
" De transferwaardes zijn niet louter afhankelijk van CL voetbal, dat hebben we in onze EL campagne ook al gezien van 2017. Toen konden we ook plotseling miljoenen vangen voor Klaassen, Sanchez en Riedewald. ". Dat is allemaal gebaseerd op geruchten. De bedragen die Ajax in werkelijkheid voor die spelers heeft gevangen, liggen veel lager dan de bedragen die in de media werden genoemd. Zoals dat ook gold voor Bergwijn. Milik is net als bijv. Lozano de uitzondering die de regel bevestigt. Voor beide spelers was Napoli de enige club die belangstelling had en bereid was om een fors bedrag te betalen. Voor het CL succes heeft Ajax de Ligt aangegeven dat hij voor een kleine 40 miljoen weg mocht, terwijl een jaar later door dat CL succes het dubbele op tafel moest worden gelegd. Als het wat minder gaat met Ajax, bijv. doordat er een leegloop zou plaatsvinden, en de prestaties wat minder zouden worden, zal je dat onmiddellijk in de transferwaarde zien, zoal het omgekeerde ook het geval was bij Bergwijn toen zijn prestaties en die van PSV begonnen tegen te vallen. Ik heb overigens niet gezegd dat de transferwaardes louter afhankelijk zijn van de resultaten, maar dat de Hoge transferwaardes daar afhankelijk zijn. De transferwaardes worden grotendeels bepaald door marktmechanismen, maar natuurlijk zijn prestaties daar van invloed op.
 
Twenteov
 
1
19 februari 2020 om 14:11
Diegelbereds ik ben jaloers op je dat je naast Dortmund en Liverpool ook voor Ajax bent, aangezien je veel het woord 'we' gebruikt. Lekker man.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 14:46
@scepticus "110 miljoen die feitelijk al verliesgevend is omdat er op CL niveau wordt begroot, " De 110 is op EL niveau en niet CL. Meerdere bronnen online gecheckt. Nu al betaalt Ajax salarissen tussen de 3 en 4 miljoen voor Ziyech, Tadic en Blind. Verder zullen Promes, Neres, Nico en Onana ook dure jongens zijn. Waarom zou dan salaris van 7 tot 8 miljoen binnen aantal jaren niet haalbaar zijn voor 1 a 2 spelers?
 
Adzevedo
 
2
19 februari 2020 om 15:59
@scepticus38 - Tom Knipping en Iwan van Duren hebben hier onderzoek namens VI naar gedaan en hebben de cijfers van transfermarkt (die de transfersommen over het algemeen uit de media halen) vergeleken met de werkelijke transfersommen. Het verschil bleek 12 procent het laatste decennium. Reden waarom het redelijk accuraat is bij Ajax is omdat Ajax beursgenoteerd is en in bepaalde gevallen verplicht is tot openheid (bij transfersommen boven een X bedrag). Bij PSV en Feyenoord is dat een ander verhaal. Uit onderzoek bleek dat beide clubs op de transfermarkt juist een netto verlies hebben geleden afgelopen decennium van 6 miljoen terwijl Ajax 133 miljoen euro winst maakte. Wat betreft je nuance tot hoge transferwaardes, daar heb je een terecht punt. Over dat minder gaan van Ajax zijn sportieve prestaties heb ik overigens wel mijn vraagtekens, wat is ``minder``? De ondergrens van Ajax ligt al een decennium lang vele malen hoger dan Feyenoord en Psv. We zijn een heel decennium eerste (5x) of 2de (5x) geworden. En dat was grotendeels nog met allerlei beleidsbeperkingen als het ging om salarissen en transfersommen.
 
DieGelbeReds
 
6
19 februari 2020 om 12:28
Zie website Ajax: Het bedrijfsresultaat vóór saldo vergoedingssommen bedraagt € 17,3 miljoen positief.
 
Econ
 
3
19 februari 2020 om 12:30
Vgm zijn er best wel wat clubs die dit evenaren, zo heeft Real Madrid bijvoorbeeld een EV van €530 miljoen.
 
Nymus
 
9
19 februari 2020 om 12:45
Econ, maar daar zal dan ook weer een dikke vette schuld tegenoverstaan. Geen idee wat het nu is, maar weet dat dit 2 jaar geleden nog rond de 600 miljoen lag
 
London Calling
 
5
19 februari 2020 om 12:31
Nee, dat klopt niet, de operationele winst is 17 miljoen en na transfers is het 70 miljoen het verschil is dat er daarnaa ook nog belasting betaald moet worden. Die is 25% en dat is toevallig van 70 miljoen ook 17 miljoen.
 
Scepticus38
 
1
19 februari 2020 om 13:07
" Nee, dat klopt niet, de operationele winst is 17 miljoen en na transfers is het 70 miljoen het verschil is dat er daarnaa ook nog belasting betaald moet worden. Die is 25% en dat is toevallig van 70 miljoen ook 17 miljoen ". Dat klopt ook niet. Ajax heeft door de vele aankopen een hele hoge afschrijfpost en dat bedrag kan je (deels) op de belastingaanslag opvoeren als aftrekpost. En dan kom je effectief op een veel lager percentage uit dan 25 procent. Transfers worden niet begroot, vandaar dat je ze ook niet terug ziet in die cijfers itt CL deelname dat Ajax tegenwoordig wel in de begroting opneemt. Een operationele winst van 17 miljoen is overigens helemaal niet veel aangezien CL deelname wel in de begroting is opgenomen en het bedrag dat dat oplevert een veelvoud is van die 17 miljoen. Was de club in de voorrondes uitgeschakeld, zou er een fors operationeel verlies zijn geleden, al zou dat de club door het gunstige transferresultaat niet meteen in de rode cijfers hebben gedreven. Het financiele beleid van Ajax is echter behoorlijk risicovol omdat de club bij het mislopen van de CL met een enorm gat in de begroting zou worden opgezadeld.
 
Rochus
 
0
19 februari 2020 om 13:23
Wat een klets, het basissalaris is bij Ajax niet zo hoog. Het zijn de premies die het salaris meer dan aantrekkelijk maken. Speelt Ajax EL dan is de salarishuishouding daar ook naar. Daarnaast klopt het percentage wel, dat het bedrag waarover betaald moet worden door de aftrekposten lager ligt, maakt het percentage niet minder.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 14:02
" Daarnaast klopt het percentage wel, dat het bedrag waarover betaald moet worden door de aftrekposten lager ligt, maakt het percentage niet minder ". Misschien een keer goed lezen. Ik heb gezegd dat het percentage effectief lager ligt. Als je niet van percentages uitgaat, maar van bedragen is dat natuurlijk zo als je minder behoeft te betalen. " Wat een klets, het basissalaris is bij Ajax niet zo hoog. Het zijn de premies die het salaris meer dan aantrekkelijk maken ". Blijft lood om oud ijzer omdat die prestaties ook geld opleveren en als je minder behoeft te betalen ook betekent dat je minder binnen krijgt. Bovendien gaat het niet om de salarissen afzonderlijk maar om het totale salarisbudget. En uit de cijfers blijkt dat de salarisuitgaven, ook de vaste die worden gewoon genoemd in de cijfers, explosief zijn gestegen, veel meer dan de inkomsten.
 
London Calling
 
7
19 februari 2020 om 14:18
Sorry scepticus maar lees nou gewoon de halfjaar cijfers eerst eens. Kennelijk vind je het leuk om het met iedereen hier oneens te zijn terwijl je verhalen niet of maar deels kloppen en je de de half jaar cijfers zelf waarschijnlijk helemaal niet gelezen hebt. Als je het helemaal uitgescheven wilt hebben. operationele winst: 17 miljoen.afschrijvingen vergoedingssommen: 26 miljoen (die je niet van de belastingen af kunt trekken)inkomsten uit transfers: 79 miljoen. winst voor belastingen: 70 miljoen (17 plus 79 - 26) Belastingen (25 procent van 70 miljoen):17 miljoen. winst na belasingen: 53 miljoen (70-17).Transfer kosten kun je helemaal niet van de belastingen aftekken. Alleen de afschrijvingen vergoedingssommen gaan van de het resultaat af dus en leiden tot een lagere winst. maar over de winst wordt gewoon 25 belasting betaald. Je verhaal raakt dus raakt kant noch wal.
 
Scepticus38
 
0
19 februari 2020 om 12:51
" 260 miljoen eigen vermogen... denk dat er weinig clubs in de wereld zijn die dit kunnen evenaren. Je ziet wel dat de nettowinst dus ongeveer gelijk is aan het positieve saldo vergoedingssommen. Klopt het als ik daar uit afleid dat Ajax afgezien van de transfers, inkomend en uitkomend, ongeveer quitte speelt? ". Nee, dat kopt niet. De inkomsten uit de CL en transfers is veel hoger dan de winst en het verschil is zo groot dat je daaruit af kan leiden dat zonder die twee een enorm verlies geleden zou zijn. Van der Sar heeft het de laatste tijd al vaker gezegd dat Ajax een CL begroting heeft en dat betekent dus dat de club CL moet halen om te voorkomen dat er rode cijfers worden geschreven. Als dat gebeurt, zal dat om een enorm bedrag gaan aangezien de bedragen die kunnen worden verdiend met de CL, ook enorm zijn. En dan zal Overmars dus verplicht zijn om spelers te verkopen om dat verlies weer weg te poetsen, zou hij dat niet doen blijft de RvC niets anders over dan de Directie te verplichten om het mes in de uitgaven te zetten. Veel clubs hebben steenrijke eigenaars en dier rijkdom bepaalt het eigen vermogen van die clubs. Zo heeft de eigenaar van PSG een investeringsfonds tot zijn beschikking van 300 miljard dollar en daarbij vergeleken is het eigen vermogen van Ajax een grijpstuiver. Verder hebben veel clubs heel veel onroerend goed zoals een eigen stadion en trainingsaccommodatie en die hebben natuurlijk ook gewoon een waarde. Dus is het eigen vermogen van Ajax maar relatief. Het is een hoop geld, maar als de club te grote schoenen aantrekt en teveel geld uitgeeft, is het ook zo weer op.
 
W-Z-A
 
1
19 februari 2020 om 13:24
Je moet hierbij wel rekening houden dat het salaris ook (deels) meebeweegt met het wel of niet behalen van Champions League voetbal door afgesproken prestatiebonussen. Daarnaast ligt op dit moment de salarishuishouding op een hoog niveau om bepaalde spelers nog een jaar aan Ajax te kunnen verbinden. Maar in de zomer valt bijvoorbeeld het salaris van de best betaalde Ajax speler al weg (ziyech). Een jaarrekening is maar een momentopname en bij veranderende prestaties kun (of moet) je ook bepaalde kosten naar beneden brengen.
 
armandode
 
2
19 februari 2020 om 12:27
Leuk die winst, maar het belangrijkste zijn de cijfers achter de winst en eigen vermogen. Zo valt het mij nog best tegen dat er 'maar' 400.000 euro vooruitgang is geboekt met sponsor opbrengsten, aangezien ik toch veel lees over nieuwe sponsor contracten en verleningen daarvan. Verder zijn de salarissen uiteraard drastisch gestegen met 8.1 miljoen, dat is logisch gezien de verbeterde contracten van Van de Beek, Ziyech, Neres, Onana etc. Aangezien veel groot verdieners gaan vertrekken verwacht ik dat deze kosten volgend jaar weer iets lager zullen liggen. Verder kijkt iedereen naar het eigen vermogen maar daar kan je niet zoveel mee. Je kan beter kijken naar de Liquide middelen en die staan op 70 miljoen en als je daar Antony ervan af haalt houd je voor de komende zomer nog zo'n 40 miljoen over. Ook staat er nog een leuk debiteuren postje open van 54 miljoen euro. Overigens is het lijntje wel heel dun, door de uitschakeling verwacht Ajax wel een negatief operationeel verlies over het komende boekjaar.
 
London Calling
 
2
19 februari 2020 om 12:58
Ik denk dat dat wel mee valt met dat operationele verlies. Een groot deel van de kosten zijn namelijk ook afhankelijk van de prestaties, o.a. door bonussen voor spelers, maar ook voor het gebruik van de Arena. En verder moet je niet alleen kijken naar de Liquide middelen, daar moet je de effecten (die kan Ajax direct verkopen als dat nodig is, alleen levert geld op een bank rekening niets op) en debiteuren (de bedragen die ajax nog van andere clubs moet ontvangen voor transfers binnen een jaar) bij optellen dan heb je het dus over 160 miljoen en wanneer je de 66 miljoen overige vorderingen onder de vaste activa mee neemt (bedragen die Ajax nog moet onvangen voor spelers waarbij de betaal datum meer dan een jaar in de toekomst ligt) dan heb je het dus over bijna 230 miljoen. Antony gaat daar inderdaad weer van af maar Ziyech zit daar nog niet bij, dus komt er nog weer 30-40 miljoen bij.
 
armandode
 
1
19 februari 2020 om 13:23
Ja precies ik was de vorderingen op langer termijn vergeten, dan valt het relatief nog mee en ziet het er inderdaad wat beter uit dan ik in eerste instantie dacht.
 
W-Z-A
 
1
19 februari 2020 om 13:20
Wat ze er onder andere mee gaan doen is investeren in "de Toekomst". 50 miljoen van het eigen vermogen is gereserveerd voor het (ver-)bouwen van het trainingscomplex en verbetering van de jeugdopleiding.
 
MrKrillin
 
1
19 februari 2020 om 14:31
@hoogindeconcen eens, Het zou m.i. ook interessant kunnen zijn om bijv de Arena te kopen. Dan kunnen de structurele inkomsten van Ajax ook verhoogd worden (om de 2 weken kantine opbrengsten en verhuren aan concerten etc) en de vaste lasten verlaagd worden (geen huur meer). AZ haalt hiermee ook veel geld binnen met horeca.
 
F-18/TACP
 
1
19 februari 2020 om 15:37
@ Mrkrillininderdaad, het stadion in eigen beheer en zelf de uitzendrechten verkopen (wat in 2025 gaat gebeuren) zijn binnen Nederland nog twee aanzienlijke commerciële stappen die we nog kunnen maken.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 15:40
@F-18/TACP O ja TV rechten ala netflix stream aanbieden. Als dat zou gebeuren, dan harkt Ajax echt veel geld binnen. Daarnaast ook maken ze al content voor de Amerikaanse markt.
 
London Calling
 
1
19 februari 2020 om 16:11
@mrkrillin.het stadion in eigen beheer levert niets op. De JC Arena maakt namelijk niet of nauwelijks winst maar moet wel ongeveer 100 miljoen kosten. Je hebt dan inderdaad de huur kosten niet meer, maar die hier kosten vormen nu de omzet van de JC Arena dus die kun je in dat geval tegen elkaar weg strepen. Maar het onderhoud en het uitbaten van de Arena kost ook geld, onderaan de streep blijft er dus niet veel over.om nou 100 miljoen uit te geven om 1 of 2 miljoen extra winst te maken schiet niet heel erg op.
 
MrKrillin
 
0
19 februari 2020 om 17:36
@london calling heb je daar cijfers? Aan Horeca en verhuren ruimte verdienen andere clubs wel bakken met geld. Als je volgens jou paar miljoen pakt en je bespaart heel veel huur dan is toch weer meer omzet. Als eigen vermogen geld laten levert ook weinig op.
 
London Calling
 
0
19 februari 2020 om 23:08
Ja, ik kan het meest recente jaarverslag niet vinden maar over de afgelopen 20 jaar ligt de winst in de regel elk jaar tussen de 1 en de 2 miljoen. Met soms een uitschieter door bepaalde evenementen (of een goed jaar van Ajax). Ajax verdiend ook aan de horeca dus die omzet hebben ze nu al. Ze huren het hele stadion inclusief die faciliteiten. Alleen de verhuur van zalen, concetern, evenementen e.d. komen daar nog bij. Je bespaart wel huur. Alleen is die nu de omzet van de Arena. De huur is nu 10-12 miljoen in een normaal jaar. Als Ajax die niet meer betaald maakt de Arena 10 miljoen verlies omdat de overige inkomsten de kosten niet dekken.
 
F-18/TACP
 
0
20 februari 2020 om 13:10
@ Mrkrillin Klopt, maar in China, Japan en Australië word exclusieve content gemaakt, waarvan de eerste miljoenen nu beginnen binnen te druppelen. Ajax hanteert een goede internationale strategie naar mijn mening waar nog voldoende rek in zit.
 
F-18/TACP
 
0
20 februari 2020 om 13:24
@ London Calling Het onderzoek van VI zegt toch wat anders, die zijn de afgelopen maanden diep in de Ajax cijfers gedoken, en hebben ook gekeken waar ze zowel nationaal als internationaal nog commercieel kunnen groeien. Door de jaren heen zijn meerdere serieuze (onafhankelijke) partijen geweest die serieus onderzocht hebben; wat het zou betekenen voor Ajax om eigenaar van het stadion te zijn. Al die onderzoeken kwamen tot een heel andere conclusie dan jouw verhaal, wat enkel gebaseerd is op de manier hoe het stadion nu geëxploiteerd word. Dat de huidige business constructie en eigenaar constructie wellicht niet ideaal zijn betekend niet dat er geen goed geld aan verdiend kan worden. Daarnaast lijkt het mij stug dat zoveel stadions goed geëxploiteerd worden (waarvan sommigen ouder en minder modern) maar dat in het geval van de Johan Cruijff Arena onmogelijk zou zijn.
 
London Calling
 
0
20 februari 2020 om 17:03
@F-18/TACP Er is door de jaren heen inderdaad vaak gesproken over het in eigen beheer nemen van de Arena. Als het zo veel op zou leveren had Ajax de JC Arena al lang overgenomen de uitkomsten van die onderzoeken zijn ook zeker niet zo eenduidend als je hier nu aangeeft. Ze zijn het ar allemaal over eens dat het goed is voor de omzet van Ajax. Alleen over het netto effect is het niet zo eenduidig. Ook voor de huidige financiele situatie had Ajax met voor de ongeveer 100 miljoen die het stadion moet kosten wel een hypotheek gekregen. HIn de regel leveren stadions niet veel op. Je kan ook stukken vinden (bijvoorbeeld in het FD) dat het stadion als vastgoed project eigenlijk geen waarde heeft en dat het bouwen van huizen of kantoren in plaats van de Arena financieel aantrekkelijker is. Ik denk eerder dat de inkomsten van de Arena in het beheer van Ajax omlaag zullen gaan. In eigen beheer komt het belang namelijk 100% op voetbal te liggen terwijl nu voetbal wel de hoofdzaak is, maar wanneer er een paar dagen voor een wedstrijd een concert of evenement gehouden kan worden doet de Arena dat ook met soms behoorlijk slechte gevolgen voor het veld. Denk aan het U2 concert voor Ajax-Nice, dat was met Ajax als eigenaar daar nooit gehouden. De enige manier om de JC Arena nog winstgevender te maken is door nog meer concerten en evenementen to organisern, en dat is nou juist wat Ajax niet wil. Heel gek is de winst van de Arena ook niet. De Kuip maakte bijvoorbeeld ook maar een half mijoen winst, en ook dat alleen maar doordat er een aantal uitverkochte concerten en evenementen werden gehouden. Het stuk uit de VI ken ik niet. Mocht je een link hebben dan lees ik het graag. Maar ook daar voor zal gelden dat het in eigen beheer nemen van de Arena goed is voor de omzet maar weinig doet voor het netto resultaat.
 
ElPhenomeno
 
12
19 februari 2020 om 12:53
En toch wordt Ajax belemmerd in haar groei. Je speelt in een veel te kleine competitie om mee te kunnen blijven met de Europese top. Misschien zal je toch eens moeten overwegen om de sterkste clubs van Belgie met de sterkste clubs van Nederland te gaan samenvoegen. Uitwedstrijden naar Brugge, Anderlecht en Luik bieden viel meer weerstand dan een Zwolle, Sittard of Venlo.
 
Adzevedo
 
0
19 februari 2020 om 13:25
Een gegeven inderdaad, Nederland bied maar beperkte groeimogelijkheden en Ajax loopt regelmatig tegen de beperkingen aan op dat gebied. De Beneliga wordt momenteel onderzocht, maar ik heb er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in dat het doorgaat. De komende jaren sowieso nog niet. Misschien zou het spelen van 2 competities de beste optie zijn. De Eredivisie inkrimpen naar 16 clubs om tussen begin augustus en begin maart die competitie af te werken. En daarna de top 3 van beide landen laten uitkomen in een competitie van 6 waarin om de Beneliga titel gespeeld gaat worden. Dan kunnen de nummer 4-5-6 ook doen. Voor de rest zou ik een soort alternatief bekertoernooi opzetten, waardoor ze allemaal tot half mei kunnen spelen.
 
UltimateFreak83
 
0
19 februari 2020 om 13:47
Nederland is zelfs financieel een krimpregio als je kijkt dat sinds 2006 de begrotingen van clubs telkens gekrompen zijn.
 
armandode
 
0
19 februari 2020 om 13:32
@elphenomeno ik kan helemaal meegaan met de redenering alleen belemmert Ajax samen met AZ, PSV en Feyenoord de rest niet en dan ook indirect zichzelf. Ik denk dat als deze 4 clubs de televisie verdeelsleutel gelijkwaardiger zou kunnen verdelen dat je dan ook meer weerstand kan crieeëren binnen je eigen competitie. Zodat clubs als Groningen of een Heracles toch die net wat duurdere speler kan halen. Ook zou een competitie van 16 clubs naar mijn inziens veel beter zijn. 4 wedstrijden minder, zodat je meer ruimte en rust heb in de speelkalender, zodat je later kan beginnen voor clubs die voorrondes in de EL of CL spelen en je wat flexibeler kan zijn in je speelagenda.
 
Vakkie D
 
0
19 februari 2020 om 14:20
Het risico voor ajax is dat een minder seizoen nu resulteerd in een 2e plek en dan misschien wel in een 3e of 4e plek. Dan zal het aantal europese plekken dus erg belangrijk worden. voor de competitie. Vooral ook gekeken naar een club als Feyenoord of PSV die nu eigenlijk altijd wel europees voetbal speelt. Daarnaast is het de vraag of deze competitie zo veel meer kijkers zal opleveren.
 
wanny
 
0
19 februari 2020 om 16:02
In Belgie hebben ze ook niet veel centen, dus financieel schiet je daar als Nederlandse clubs in zijn totaliteit niks mee op. Het idee is dat je met de sterksten van beiden 1 competitie vormt. Eigenlijk ga je dan de bestaande inkomsten van beiden over 8 clubs verdelen ipv de huidige 16 of 18. Dus je pakt geld af van clubs als Heracles en dat gaat dan naar de top 8.
 
Dannyfroes
 
5
19 februari 2020 om 13:29
Ben bang dat het nu wel afgelopen is met de eredivisie Ajax gaat domineren en de 2e plek word het nieuwe doel
 
London Calling
 
0
19 februari 2020 om 17:04
Zullen we dit eers maar eens rustig afwachten.ajax werd vorig jaar met 3 punten voorsprong kampioen, en staat voorlopig ook nog maar 6 punten voor en speelt de afgelopen maanden zeker niet zo dominant dat ze de schaal nu al naar amsterdam kunnen brengen (ik ga er van uit dat ze kampioen worden, maar ook dat er nog wel wat hordes komen waar ze over struikelen).met het vertrek van Ziyech, vd Beek en mogelijk nog een paar sterkhouders moeten we maar zien hoe Ajax er volgend jaar voor staat. En Waneer er echt 4 of 5, of nog meer basis spelers vertrekken zou volgend seizoen best eens een lastig jaar kunnen worden.
 
RonnyHuisman
 
0
19 februari 2020 om 13:42
Als AJAX slim is gewoon alle goede spelers die je kan gebruiken wegkopen bij de concurrentie in de eredivisie zodat je zeker weet dat je ieder mee mag doen met de CL
 
WouterSL
 
0
19 februari 2020 om 13:49
Ajax is nog slimmer en doet dit niet. Omdat de meeste spelers van de concurrentie niet het niveau hebben dat Ajax nastreeft. Eigen jeugd aanvullen met een paar buitenlandse aankopen. Of Nederlandse spelers die in het buitenland hebben gespeeld. Dat is nu de strategie. Talenten alleen jong weghalen bij je concurrenten. Anders betaal je teveel. Benieuwd of Overmars Ihattaren gaat benaderen. Stel die jongen kan CL spelen en zijn salaris meer dan verdubbelen. Tja wat doe je dan? Nu Bergwijn ook is vertrokken loopt er op Malen na niks bijzonders meer rond in Eindhoven. Op een gegeven moment ben je het ook zat om met Bruma, Sadilek, Rosario, Hendrikx, Baumgartl en Schwaab te trainen en wedstrijden te moeten spelen.
 
DieGelbeReds
 
1
19 februari 2020 om 13:52
Tsjah, dan is nog steeds de vraag tegen welke prijs. Ik denk dat de enige optie is dat ze hem benaderen en dat hij weigert zijn contract te verlengen, wat overigens tot 2022 loopt. Een transfersom zal al gauw richting 40 miljoen lopen en dat zie ik Ajax niet aftikken.
 
WouterSL
 
1
19 februari 2020 om 14:50
Als Bergwijn 30 kost hoe kan Mo dan 40 kosten. 25 zou al veel zijn met jeugdcontract
 
UltimateFreak83
 
0
19 februari 2020 om 15:40
Itaharen zou een geweldige aanwinst zijn die zowel vd Beek kan vervangen als Ziyech. Oftewel aanvallend of op de vleugel afhankelijk van wat er gevraagd wordt.
 
London Calling
 
0
19 februari 2020 om 17:30
Ik weet niet of dat nou slim is. Wanneer je spelers voor een redelijke prijs kan halen is het een goed idee. Als Ajax echter Ihattaren bij PSV weg koopt voor de hoofdprijs wordt PSV daar ook beter van (mits ze het verstandig uitgeven).psv krijgt meer dan wat ze zouden krijgen van een buitenlandse club en Ajax betaalt meer dan wat ze zouden moeten doen voor een buitenlands talent. PSV is niet zo rijk als Ajax, maar ook financieel gezond dus alles wat ze verdienen kunnen ze in principe opnieuw investeren. Volgens mij is PSV per saldo de winnaar in zo’n scenario. Daarnaast is het ook niet een scenario wat lang houdbaar lijkt. PSV heeft afgelopen zomer ook voor meer dan 30 miljoen nieuwe spelers gehaald. Dat die door pech of onkunde niet zijn wat ze hadden gehoopt is jammer (voor PSV en de competitie) maar het voor het zelfde geld hadden ze wel 2 of 3 potentiele toppers gehaald die ze met een dikke winst hadden kunnen verkopen. Er is helemaal niet veel voor nodig voor PSV om in een vergelijkbare situatie te komen als Ajax (ze kunnen het immers met de opbrengst van Berwijn dit jaar weer een keer proberen en in ieder geval Malen en Dumfries zullen ook op een gegeven moment voor forse bedragen weg gaan).
 
SVG5
 
3
19 februari 2020 om 14:01
Cijfers om jaloers op te zijn! Kan niet anders zeggen, chapeu.