Ajax-periode mislukt na blessure: 'Te weinig aan gedaan om terug te komen'
Zaterdag, 24 november 2018 om 09:59

Lerin Duarte verdiende bij Heracles Almelo een transfer naar Ajax. Zijn periode in Amsterdam begon goed, maar al snel ging het bergafwaarts. Na verhuurperiodes bij sc Heerenveen en NAC Breda keerde hij in 2016 transfervrij terug bij Heracles. Na twee moeizame seizoenen is hij dit seizoen onder trainer Frank Wormuth opgeleefd.

Duarte had een moeizame relatie met John Stegeman, ex-trainer van Heracles. Verschillende akkefietjes deden zich voor. Duarte legt de schuld bij zichzelf en wil er verder geen aandacht meer aan besteden. Met een contract tot medio 2019 wist Duarte dat er iets moest veranderen en hij ging in de voorbereiding op dit seizoen een gesprek aan met Wormuth. "Wormuth zei dat hij niet naar het verleden zou kijken", zegt Duarte in een interview met TC/Tubantia.

"Ik kon opnieuw beginnen en mezelf bewijzen. Dat was een opluchting. Anders had ik weg gewild bij Heracles. Op vakantie in Turkije liep ik hard over het strand en ging naar de sportschool. Ik wilde hoe dan ook fit terugkomen. Het was geen opoffering, maar nodig om te laten zien dat ik goed kan voetballen", aldus Duarte, die dit Eredivisie-seizoen al negen keer vanuit de basis begon bij Heracles.

Terugkijkend op zijn tijd bij Ajax denkt Duarte dat hij er niet alles aan heeft gedaan om zich te bewijzen op het hoogste niveau. "Ik begon goed. Speelde in de Champions League en we werden kampioen. Maar ik liep een blessure op, zat daarna niet bij de selectie en heb er te weinig aan gedaan om terug te komen. En toch, als ik terugkijk op mijn loopbaan tot nu toe, ben ik best trots. Ik heb mooie dingen meegemaakt - 50 procent ups en 50 procent downs."

Dit seizoen komt Duarte regelmatig in actie, maar is hij niet zeker van een basisplaats. Wormuth wisselt zijn basiselftal regelmatig en licht zijn keuzes altijd toe."Dat vind ik prettig. Ik wil weten waarom ik wel of niet speel. Dan blijf ik rustig. De trainer werkt anders dan we gewend zijn, maar inmiddels zijn we als team lang genoeg bij elkaar om te weten wat hij wil. Het is leerzaam en hard werken. We zijn vaak niet voor kwart over zes 's avonds thuis."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
0
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
2
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (9)

 
eenopinie
 
8
24 november 2018 om 10:27
Lijkt me inderdaad een hele goede trainer, die Wormuth. Hij lijkt het beste in ‘moeilijke’ jongens naar boven te halen. Verder heerlijke zelfreflectie van Duarte. Ajax was simpelweg een stap te hoog en als je moeite hebt met aanhaken dan verlies je het vertrouwen in jezelf. Dan heb je een trainer nodig die je vertrouwen geeft. Mooi om te zien dat Duarte nu volwassen is geworden. Gun hem het allerbeste in zijn verdere loopbaan.
 
consy
 
4
24 november 2018 om 10:32
Toch jammer voor die jongen. Liet in een wedstrijd tegen AC Milan zien wel degelijk potentie te hebben. Wat speelde hij toen geweldig zeg.
 
BierPens
 
0
24 november 2018 om 12:40
Blijkbaar dus een mentaal probleem. Volgens mij wordt daar nauwelijks op gescout al is dat natuurlijk ook erg lastig.
 
Calm
 
0
24 november 2018 om 18:39
Consistentie is ook aanleg gerelateerd, denk ik. Was het niet Cruijff die destijds Gullit en Bergkamp vergeleek en vond dat Bergkamp, gezien zijn talent, elke wedstrijd de beste van het veld moest zijn, net als Gullit dat bijna altijd was. Waarom wordt consistentie niet ook gezien als een talent en skill als balcontrole of spelinzicht?
 
mayarood
 
2
24 november 2018 om 11:55
Ja, klopt wel, maar het probleem is ook dat een club als Ajax niet kan wachten bij een blessure. Hij is niet de enige die dit overkomt. Er zijn meer voorbeelden van: Fischer en Boilesen bijv. Het blijft bijvoorbeeld afwachten of Veltman weer echt terugkomt of Sinkgraven. Overigens is de kans op blessures ook groter als je net het niveau niet aan kan.
 
Wannywan
 
0
24 november 2018 om 12:29
Wie zegt dat je meer kans hebt op blessures als je het niveau niet aankan?
 
mayarood
 
0
24 november 2018 om 14:13
Omdat je dan te veel op de toppen van je kunnen moet spelen. Zie je vooral bij Nederlanders bij buitenlandse clubs : van Ginkel, Afellay, Strootman enz.