Ajax - PSV: blessures, schorsingen en vermoedelijke opstellingen
Zondag, 2 februari 2020 om 09:33

De wedstrijd tussen Ajax en PSV was de afgelopen jaren steevast een cruciaal duel met oog op het kampioenschap. Deze keer geldt dat alleen vanuit het oogpunt vanuit de Amsterdammers, want PSV kent een dramatisch seizoen, verkeert in een enorme crisis en staat op een bijzonder teleurstellende vijfde plaats op de Eredivisie-ranglijst. Maar ook bij Ajax is het geen rozengeur en manenschijn, want ondanks de koppositie is men in Amsterdam niet tevreden. Het team van trainer Erik ten Hag verloor in december en januari namelijk meerdere wedstrijden en ook voetballend kan het beter. Zondagmiddag staan beide teams tegenover elkaar in de Johan Cruijff ArenA.

Blessures en schorsingen
Aan de kant van Ajax ontbreken met Hakim Ziyech (kuit), Daley Blind (hart) en David Neres (knie) belangrijke spelers. Tegen FC Groningen (2-1 nederlaag) ontbrak ook André Onana en de afwezigheid van het viertal brak de Amsterdammers uiteindelijk op. Onana kampte met een lichte schouderblessure, maar stond deze week gewoon weer op het trainingsveld en lijkt op tijd hersteld voor de wedstrijd van zondag. Zakaria Labyad, een andere langdurig geblesseerde speler, moet het duel met PSV nog wel aan zich voorbij laten gaan.

Ten Hag realistisch over vorm: 'Het was niet des Ajax'

"Met David gaat het wat langzamer dan verwacht, die had ik 1 februari bij de groep verwacht en dat is niet het geval. Met Ziyech gaat het proces volgens plan, maar hoe lang het gaat duren kan ik niet zeggen", aldus Ten Hag vrijdag op de persconferentie. Ook Blind is weer op de weg terug na een ontstoken hartspier. "Daley is continu gemonitord en de onderzoeksresultaten waren dusdanig goed dat de seinen op groen zijn gezet. Hij heeft veel training gedaan, maar mag nu alles weer doen en is weer terug in de groep. Nu hij volledig is vrijgegeven, zullen we het proces moeten volgen hoe snel hij weer beschikbaar is. We moeten gaan bekijken en heel nadrukkelijk volgen wanneer hij terugkeert, ook in samenspraak met Daley hoe hij zich voelt."

Voor Faber wordt het puzzelen tegen Ajax. Aanvoerder Ibrahim Afellay liep vorige week tegen FC Twente (1-1) tegen een rode kaart aan en is er zondag niet bij. Donyell Malen is er door een zware knieblessure niet bij en bovendien werd deze week afscheid genomen van Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) en Gastón Pereiro (Cagliari). Daartegenover stond de komst van Ricardo Rodríguez en de van AC Milan gehuurde linksback lijkt zondag direct vanuit de basis te starten. De Zwitserse verdediger is speelgerechtigd na zijn transfer.

Vermoedelijke opstellingen
Het Algemeen Dagblad verwacht Onana weer terug tussen de palen. Op het middenveld lijkt Ryan Gravenberch het vertrouwen te krijgen. Het talent maakte vorige week tegen FC Groningen geen sterke indruk, maar desondanks lijkt hij volgens de krant te starten in de kraker tegen PSV. Siem de Jong lijkt zijn basisplaats daarentegen wel kwijt. Quincy Promes start naar verwachting 'op tien', terwijl Ten Hag een basisplaats in huis lijkt te hebben voor Lassina Traoré. De flanken van Ajax worden bezet door Dusan Tadic en Ryan Babel.

Bij PSV wordt Rodríguez op de linksbackpositie verwacht. Olivier Boscagli wordt naar de bank verdreven door de winterse versterking. Door de schorsing van Afelley komt er een plekje vrij op het middenveld en die vult Faber waarschijnlijk in met Jorrit Hendrix. In de punt van de aanval is het vertrouwen gevestigd op Sam Lammers, die vanaf de flanken bediend moet worden door Cody Gakpo en Bruma.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana; Dest, Veltman, Martínez, Tagliafico; Van de Beek, Gravenberch, Promes; Tadic, Traoré, Babel

Vermoedelijke opstelling PSV: Unnerstall; Dumfries, Schwaab, Viergever, Rodríguez; Hendrix, Rosario, Ihattaren; Bruma, Lammers, Gakpo

Statistieken Ajax - PSV
o Ajax staat voor het eerst op drie thuiszeges op rij tegen PSV in de Johan Cruijff Arena (alle competities); beide teams boekten veertien zeges op elkaar in dit stadion (vier keer gelijk) en bij een zege van Ajax is het onderling resultaat in de Arena voor het eerst in het voordeel van de Amsterdammers.

o Ajax kwam in de laatste acht Eredivisie-thuisduels met PSV tot scoren (net als in de periode 1988-1995), negen op rij zou de beste reeks sinds 1962-1986 betekenen (toen 26 op rij).

o In de laatste vijf Eredivisie-rondes verzamelden negen teams meer punten dan Ajax (6), terwijl er vijf teams waren die meer punten pakten dan PSV (7) in die periode.

De laatste vijf resultaten van Ajax en PSV in de Eredivisie

o Dusan Tadic scoorde drie keer in zijn laatste vijftien Eredivisie-duels (36 schoten), in zijn vijftien competitiewedstrijden daarvoor was de Serviër vijftien keer trefzeker (34 schoten).

o PSV won geen van de laatste vijf Eredivisie-duels met Ajax of Feyenoord (tweemaal gelijk, drie keer verlies), de laatste keer dat de ploeg zes 'toppers' op rij niet wist te winnen in de competitie was in 1972-1974 (toen 8 duels).

o Sam Lammers was tegen geen enkele tegenstander in de Eredivisie bij meer goals betrokken dan tegen Ajax (3 - 2 goals, 1 assist); Lammers maakte allebei zijn goals tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena en kan de eerste speler worden met minstens drie Eredivisie-goals in dit stadion tegen Ajax sinds Adil Ramzi in 2006.

Live-uitzending en aanvang
De wedstrijd tussen Ajax en PSV in de Johan Cruijff ArenA begint zondag om 16.45 uur. Het duel wordt live uitgezonden door FOX Sports op kanaal 1. De voorbeschouwing op de topper in de Eredivisie begint om 15.30 uur.

Meer nieuws
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
10
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
21
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
20
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
24
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
MessiBazoer
 
20
1 februari 2020 om 10:20
Traore zou ik heel blij mee zijn. Die mag van mij ook blijven staan als Ziyech er weer is. Babel er dan uit, die kan me niet echt bekoren, plus dat je beter kan investeren in ‘eigen’ jeugd Traore dan een speler van 33 die je huurt.
 
Boadurum
 
7
1 februari 2020 om 10:29
Ik zie PSV niet scoren. Het zegt genoeg over die ploeg dat Dumfries momenteel de meest scorende speler is. De uitslag zal afhangen van hoeveel zin Ajax er in heeft. Nemen ze met 2/3-0 genoeg of wordt het een monsteruitslag?
 
AjaxLife96
 
38
1 februari 2020 om 10:32
Volslagen onzin natuurlijk. Ook Ajax zit niet in de beste fase. Een zo geheten monster uitslag gaat er dus echt niet komen. Ik zie PSV inderdaad niet scoren, maar erger als 2-0 zie ik het niet worden.
 
AmazingNinja
 
6
1 februari 2020 om 10:49
Als PSV het compact houdt en gedisciplineerd verdedigt kan het nog wel eens een hele lastige middag voor ajax worden zonder Ziyech. Niet dat ik PSV zie winnen (daar missen we op dit moment teveel scorend vermogen voor), ik ben als PSV fan al heel erg blij als we een puntje kunnen meenemen uit de Arena.
 
Boadurum
 
2
1 februari 2020 om 10:55
PSV is een team met weinig disciplines en 0 automatismes dus ik zou er niet te veel van verwachten.
 
Lucas1913
 
8
1 februari 2020 om 11:00
Dat zegt dus dat er wel degelijk gescoord wordt. Wie het doelpunt uiteindelijk maakt, doet er niet toe. Een monsteruitslag? Dan heb je het voetbal van beide ploegen de afgelopen tijd niet gevolgd denk ik...
 
T. Alavez
 
0
1 februari 2020 om 22:59
Malen geblesseerd, Lammers was langdurig geblesseerd. Dan is het toch ook niet zo gek dat PSV er niet zoveel in trapt. Ik hoop op een wederopstanding van PSV. Lekker beginnen met een gretig elftal en jeugd.
 
baradona
 
11
1 februari 2020 om 10:57
Dus een middenveld met Gravenberch , van de Beek en Promes ? Wie van die 3 gaat een bal veroveren ? Van de Beek staat altijd te diep , Promes van nature ook en dus komt alles aan op Gravenberch , die ook geen balafpakker is. Ik zou voor Schuurs achterin gaan en dan Martinez op het middenveld. Koopmeiners zou een ideale speler zijn voor dit Ajax.
 
Cocqie
 
8
1 februari 2020 om 12:18
Vooral Schuurs zou ik ook willen zien. Dan heb je in ieder geval iemand die Lammers de baas kan zijn
 
maxromero10
 
1
1 februari 2020 om 12:53
Ik weet niet of ajax een bal moet veroveren. Ben bang voor mijn cluppiee...
 
PSVGillingham
 
28
1 februari 2020 om 12:56
Rosario is jullie balveroveraar, die zal af en toe even een bal naar jullie toespelen. Daar is hij niet te beroerd voor.
 
ninjakai
 
4
1 februari 2020 om 14:50
Geen enkele AZ speler is iets voor Ajax. Dat is de vuistregel en het tegendeel is nog niet bewezen. Maher was een mega talent en zelfs die wist niet aan te haken bij de top. Verwacht dat een eiting niet veel onderdoet voor koopmeiners en daar is het maar de vraag of die het gaat halen.
 
T. Alavez
 
2
1 februari 2020 om 23:01
Beetje onnozele uitspraak. Dat het in het verleden niet werkte wilt niks zeggen over de huidige spelers. Ik denk dat zeker 4 spelers iets toe zouden voegen aan Ajax als het er niet meer zijn.
 
PSVGillingham
 
30
1 februari 2020 om 11:05
Ik schat de kans van een grote verrassing nog wel reëel in. Tegen Ajax spelen is voor dit PSV misschien juist wel fijner dan tegen een team waarvan iedereen schande spreekt als PSV weer eens punten laat liggen. Dat brengt namelijk nóg meer druk met zich mee, bovenop de gigantische druk en het gebrek aan zelfvertrouwen dat er al is. De kopjes gaan dan veel sneller hangen bij elke tegenslag. Nu speel je een wedstrijd waarin je vooral moet reageren en niet ageren, waar werkelijk bijna niemand iets van jou verwacht, maar waar je wel ontzettend gemotiveerd aan de aftrap zal staan om het tegendeel te bewijzen. Nu Bergwijn en Pereiro weg zijn kan dat verder ook nog voor een impuls zorgen, nieuwe dynamiek in de groep en verantwoordelijkheden die verschuiven. Al met al voorspel ik een 3-0 winst voor Ajax ??.
 
adjekratje
 
7
1 februari 2020 om 11:49
Hendrix op promes zetten, vastbijten en geen seconde alleen laten. Dat is de ‘key’. Ajax is ook niet in goede doen, veel blessures en het team is niet meer zo goed op elkaar ingespeeld. Psv wil laten zien dat ze nog steeds een topclub zijn, ondanks de resultaten. Ajax heeft wel individueel veel kwaliteit, Tadic, Promes, vdBeek, maar dat heeft psv ook met Ihattaren, Gakpo en Lammers. Vertrouwen psv en succes!
 
VijfMeterLijn
 
7
1 februari 2020 om 11:54
Bedankt Adje! Hendrix is naar mijn mening een van de meest onderschatte (verdedigende) middenvelders. Je kan er altijd van op aan dat hij 90 minuten strijd levert, hoop dat morgen ook terug te zien bij meerderen in het elftal.
 
Aguerooo
 
1
1 februari 2020 om 12:40
Hendrix vind ik ook de enigste speler wie elke wedstrijd in de basis moet staan. Ik snap niet waarom vbommel en ook faber op het begin hem er nauwelijks in zetten, Hendrix levert strijd, iets wat je nu gewoon te weinig ziet bij Psv. Ben in ieder geval blij dat ik niet de enigste ben wie dit vind
 
T. Alavez
 
2
1 februari 2020 om 23:03
Jawel Hendrix werd tijdens de voorbereiding gebruikt als aanvallende middenvelder ?? Hendrix is gewoon een goede speler zolang die met de punt naar achter speelt. Onderschatte speler helemaal mee eens
 
bjvandijk84
 
0
2 februari 2020 om 12:36
Van de andere kant bekeken. Ondanks dat PSV niet in goede doen is zou het erg dom zijn om PSV te onderschatten. Ook toen Ajax vorig jaar Europees enorm goed speelde was de overwinning in de Arena op PSV een benauwde. Vooral dat PSV het niet afmaakte. Ik hoop dan weer op een overwinning van Ajax, maar zo vanzelf zal het zeker niet gaan.
 
Siemjo
 
4
1 februari 2020 om 13:41
Schuurs voor Veltman. Veltman heeft de laatste wedstrijden niet kunnen overtuigen. Schuurs is bovendien sneller en bovendien altijd vooruit gericht. Veltman daarin tegen vertraagd de opbouw met altijd een balletje terug of breed.
 
sannedijkstra
 
5
1 februari 2020 om 14:45
Ajax in de Arena tegen dit PSV is op voorhand een wedstrijd waarbij Ajax de favoriet is. Maar je weet nooit hoe een wedstrijd verloopt en misschien krijgt Ajax wel vroeg een rode kaart of missen ze enorm veel kansen. We zagen deze week ook United winnen bij City dit terwijl City toch wel wat beter was en kansen heeft gekregen.maar ik denk zelf dat Ajax weer een goede reeks neer gaat zetten want ze spelen nog vol voor de titel en Az is zeer dichtbij en hebben ook van Rkc gewonnen dus de Ajax jongens zullen heel goed beseffen dat er ook gewonnen dient te worden. Ajax mist Blind en Zyiech en daar staat tegenover dat PSV voorin geen topkwaliteit meer heeft want zowel Malen en Bergwijn zijn er niet. En met Lammers en Gapko mis je snelheid en effectiviteit.maar dit Ajax is zeker ook in staat om PSV alle hoeken van het veld te laten zien en Faber zal niet met 3 voorhoede spelers moeten beginnen maar defensief ingesteld beginnen en loeren op een counter of dood spelmoment want voetballend gaat PSV het natuurlijk niet redden zoals United dat deze week ook voetballend niet kon tegen City.
 
invuurenvlam
 
1
1 februari 2020 om 21:33
Zou met eiting ipv gravenbergh starten.
 
MPMfc
 
4
2 februari 2020 om 10:12
Ten Hag faalt gewoon met zijn tactiek en dus opstelling. Als er spelers wegvallen weet hij het niet meer en maakt hij foute keuzes. Als iedereen is het niet zo moeilijk. Voor alle duidelijkheid: hij moet Martinez altijd op het middenveld laten staan, dat is een balveroveraar met gif en aan de bal ook sterk. Waarom naar achteren halen. Zet daar lekker Schuurs neer. Je verzwakte je elftal meer door Martinez naar achteren te halen dat je er per saldo in vooruit gaat omdat hij achterin gaat spelen. Natuurlijk kan hij ook links centraal spelen en zie ik hem daar liever dan Schuurs, maar je levert op je middenveld te veel in.