Ajax troefde clubs af in strijd om Klaassen: 'Er waren andere opties'
Zaterdag, 17 oktober 2020 om 09:12

Ajax pakt de draad in de Eredivisie zondag weer op tegen sc Heerenveen en Davy Klaassen kan in deze wedstrijd drie jaar na zijn vertrek zijn rentree maken op het middenveld. In gesprek met de NOS blikt Klaassen terug op zijn tijd in het buitenland, het besluit om in te gaan op de aanbieding die directeur spelerszaken Marc Overmars hem deed en zijn rol in het team van trainer Erik ten Hag.

De verloren Europa League-finale op 24 mei 2017 was de laatste officiële wedstrijd die Klaassen voor Ajax speelde. Hij vertrok naar Everton, maar dat werd geen succes. Na een jaar maakte hij de overstap naar Werder Bremen, waar hij uitgroeide tot een belangrijke speler. "Of ik mislukt ben? Ik had het me wel anders voorgesteld, dat lijkt me logisch. Maar ik had het ook niet willen missen." Klaassen erkent dat het hem bij Everton niet heeft meegezeten. "Maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk. Ik neem het mezelf niet kwalijk, ik heb altijd alles gegeven. Maar het is wel zo dat ik daar niet mijn beste spel heb laten zien."

Overmars over transferzomer Ajax: 'Verwacht dat zij zouden vertrekken'

Klaassen vertrok als aanvallende middenvelder bij Ajax en had bij Werder Bremen een wat meer controlerende rol. Waar hij onder Ten Hag komt te spelen maakt hem niets uit. "Het gaat mij er vooral om dat ik weer het spel kan spelen dat ik mijn hele leven heb gespeeld. Lekker spelen. Of dat nu op 'zes' is of op 'tien', het idee achter de speelwijze is belangrijker." De ervaringen die hij opdeed in Engeland en Duitsland neemt hij mee naar Ajax. "Ik heb natuurlijk andere kanten van mezelf ontwikkeld. In het buitenland had ik minder de bal en ik heb best wel een tijd op 'zes' gespeeld, dus als meer controlerende middenvelder. Dat is alleen maar goed voor me geweest. Aanvallend heb ik mijn hele leven al gespeeld."

Hij vertrok drie jaar geleden als aanvoerder, een rol die nu wordt bekleed door Dusan Tadic. Klaassen zegt daar geen problemen mee te hebben. "Ik ben een persoon die altijd wel verantwoordelijk neemt. Daarvoor hoef ik niet een aanvoerdersband om te hebben of wat dan ook", aldus Klaassen, die blij is om weer Ajacied te zijn. "Dat Ajax mijn club is, daar was ik allang over uit. Er waren wel wat andere opties, maar daarvoor wilde ik Werder niet inruilen. Maar Ajax is Ajax. Op het moment dat Ajax kwam, was het wel duidelijk."

Meer nieuws
   
15:58
15:58
VZ Kort: Peer Koopmeiners heeft laatste wedstrijd voor Almere City gespeeld
77
   
15:48
15:48
Liveblog huldiging PSV: Platte kar staat al klaar bij het Philips Stadion
2
   
15:30
15:30
Test jouw kennis over de Champions League en win maar liefst 25.000 euro!
0
   
15:15
15:15
Bayern München spreekt eigen lijfspreuk tegen met opvallend nieuw tenue
12
   
15:00
15:00
KKD Elftal van de Week: Roda JC ondanks uitgestelde promotie hofleverancier
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
koningmeester
 
29
17 oktober 2020 om 09:19
Welkom terug. We hebben je hard nodig.Weer wat strijd erin.Knallen nondetju.
 
RosselliniRa
 
31
17 oktober 2020 om 09:24
Categorie Siem de Jong, vd Beek (Lees: niets aan het spel toevoegend) maar ee zit wel een goede kop op
 
PeterK
 
121
17 oktober 2020 om 09:29
Toch knap dat wanneer je niks toevoegt Een doorslaggevende rol hebt in 30ste kampioenschap Ajax (de Jong), en zulke mooie productieve cijfers (goals en assists) kan overleggen (vd beek en Klaassen). Nee dan voeg je niks toe aan het spel...
 
ninjakai
 
5
17 oktober 2020 om 10:22
Knap. Heel knap. Als controlerende middenvelder gaat hij enorm bepalend zijn. Ten eerste vertrekt Alvarez dan van het middenveld en komt er een speler te staan die wel het spel kan verplaatsen. Het zal niet mooi zijn, maar wel effectief en met tempo. Als 10 zie ik het weer wat minder zitten, want daar heeft Ajax een echte spelmaker nodig. Aan de andere kant, het zal nooit slechter dan Promes zijn.
 
trodat4030
 
5
17 oktober 2020 om 11:54
Hoop doet leven, maar ik ben bang dat we nog eerder een middenveld gaan zien met Alvarez, Klaassen en Promes dan een middenveld zonder Alvarez. Ome Erik lijkt me ietwat aan de koppige kant soms (understatement!)..
 
De Toekomst
 
0
17 oktober 2020 om 13:13
@trodat4030, als Ten Hag dat zou doen en verliest van Heerenveen gaat zijn krediet echt omlaag. Hij kan het aan niemand verkopen om weer met Alvarez en Promes te beginnen. Een van die twee moet plaatsmaken voor Klaassen. Ook over Gravenberch ben ik niet overtuigd en over Kudus wel, maar die maken een betere indruk dan Alvarez en Promes op posities waar ze in ons spel niet geschikt voor zijn.
 
Fairplay1
 
1
17 oktober 2020 om 14:22
En Kudus op de bank?Het gaat zijn Kudus, Klaassen en Alvares maar ik hoop op Martinez.
 
sebasjuh
 
2
17 oktober 2020 om 15:43
Gewoon Kudus op 10 en controlerend Gravenberch met Klaassen. Dan heb je een prima middenveld. Voorin op links Promes en op recht Anthony en in de spits Tadic. Zijn alle zwakheden eruit (Labyad en Alvarez) en staat Promes ook weer goed waar hij wat toevoegt.
 
Massive
 
5
17 oktober 2020 om 13:24
zou het ook zo kunnen zijn dat jij niet de voetbal kennen/inzicht hebt om hun kwaliteiten te zien?
 
Buakaw
 
29
17 oktober 2020 om 09:24
Afgetroefd terwijl die aangeeft dat die andere clubs helemaal geen optie waren...
 
MessiBazoer
 
26
17 oktober 2020 om 09:27
Lekker zeiken om het zeiken dit weer zeg. Als Ajax Götze wilde, maar hij wilde alleen naar PSV door Schmidt, zijn ze toch afgetroefd?
 
DeRede
 
19
17 oktober 2020 om 09:34
Nee dit is aangedikt om er een verhaal van te maken. In deze context gebruik je normaal gesproken de term afgetroefd niet.
 
MessiBazoer
 
8
17 oktober 2020 om 09:58
Goh, dat gebeurd toch bij elk artikel? Een pakkende titel, ooit van gehoord? Zeker hier op VZ gebeurt dat dagelijks.
 
 
2
17 oktober 2020 om 11:23
Van de ene kant heb je wel gelijk, maar afgetroefd klinkt alsof het een wereldprestatie / grote verrassing is dat Klaassen voor Ajax heeft gekozen. Dit is bij Klaassen niet het geval, in het geval van Gotze naar PSV vind ik het wel een bijzonder prestatie.
 
Buakaw
 
2
17 oktober 2020 om 11:31
Waarom zou ik het in jou geval wel afgetroefd vinden en in dit geval niet? Voorbeeld is exact hetzelfde. Uiteraard moet uitgerekend jij je weer aangevallen voelt omdat het om Ajax gaat. Dit is geens kritiek richting Ajax...
 
NicoTako
 
9
17 oktober 2020 om 09:46
blij dat klaassen weer terug is. misschien niet de aller mooiste speler maar eindelijk eens een speler in het veld die ten alle tijden alles geeft. het pit wat ik af en toe een beetje mis bij ajax. ik denk dat klaassen zeer belangrijk gaat worden voor wedstrijden waar het even niet mee zit en iedereen een schop onder zijn kont nodig heeft.
 
jopie123
 
8
17 oktober 2020 om 09:51
Precies dit dus die Klaassen neemt iedereen wel mee. En kan ook een belangrijke goal scoren als het nodig is.
 
 
3
17 oktober 2020 om 11:25
Dat je blij bent met Klaassen komt dat omdat je Klaassen zo goed vindt, of omdat de huidige opties slechter zijn. Als je kijkt naar de woorden van Ajax dat je aan wilt haken bij de Europese top, dan kun je toch niet ontkennen dat je daarbij niet denkt aan het halen van Davy Klaassen. Zelfs de Roon wordt bij het Nederlands elftal hoger ingeschat.
 
NicoTako
 
3
17 oktober 2020 om 11:47
Een goede vraag Janssen. Ten eerste wil ik wel aangeven dat ik Werder Bremen natuurlijk niet op de voet heb gevolgd en het huidige beeld van Klaassen gebaseerd is op die aantal wedstrijden, statistieken en natuurlijk zijn tijd bij Ajax. Ik denk zelf dat Klaassen wel de missing link kan zijn, hij werkt hard, heeft een goede techniek, inzicht en kan zijn goals meepikken (wat ik zelf een beetje mis met het huidige middenveld). Dat hij niet het spelinzicht heeft van Ziyech is duidelijk, maar met zijn werkethiek en leiderschap heeft hij weer andere kwaliteiten. Op het punt van aanhaken bij de Europese Top is natuurlijk ook absoluut gezien een lastig statement. Ten eerste de spelers bij de Europese top willen niet naar Ajax en daarbij kosten die toch beduidend meer dan Klaassen. Als ik vragen mag, welke speler had jij dan graag gezien (met dezelfde kwaliteit en ervaring)?daarbij vind ik het zeer onlogisch dat je de Roon erbij haalt. Ze staan misschien op de dezelfde positie maar vullen dit volledig anders in. Daarbij is De Roon een gewaardeerde kracht bij Atlanta, ik hoef mezelf denk ik niet uit te leggen wat voor team dat op het moment is en wat voor niveau die aantikken.
 
Thamike
 
0
17 oktober 2020 om 11:50
@Janssen zo kijk je toch niet altijd naar versterkingen? De Roon bij een Atalanta in vorm of een Klaassen bij Werder tegen degradatie tja dan weet je waarom. Dat wil toch niet zeggen dat Klaassen geen goede optie is? Wat de meeste vergeten is dat je balans in je team moet hebben. Niet de 11 beste spelers maar het beste temen creëren. Klaassen weet hoe het bij Ajax werkt en is een jonge van de club die juist dat stukje brengt wat we missen.
 
Frits de jong
 
8
17 oktober 2020 om 10:42
Ik was in eerste instantie aardig sceptisch over zijn komst, maar ben er nu toch behoorlijk blij mee. Even wat wedstrijden teruggekeken van zijn tijd bij werder en zie dat hij zich toch behoorlijk ontwikkeld heeft wat betreft spelinzicht. Dat gecombineerd met zijn voetballende kwaliteiten, leiderschap en onverstoorbare doorzettingsvermogen zie ik in hem wel de nieuwe motor van ons middenveld. Kan zomaar eens de missing link zijn in ons elftal. Welkom terug Davy!
 
Bossie
 
1
17 oktober 2020 om 11:06
Het is niet een buitenlands succesverhaal geworden , maar hij heeft zich wel.ontwikkeld. Nu in verschillende competities gespeeld en ook met verschillende systemen gespeeld. Ik denk zeker dat hij die ervaring kan gebruiken bij het huidige Ajax
 
Sulejmanii
 
1
17 oktober 2020 om 13:40
In Engeland minder. Maar in Duitsland gewoon aanvoerder geweest, dus die opmerking snap ik niet zo.
 
Bossie
 
0
17 oktober 2020 om 15:36
Het is ook niet dat hij daar de pannen van het dak speelde , of wel. Vind jij zijn buitenlandse avontuur dan wel een succesverhaal?
 
 
1
17 oktober 2020 om 11:27
Ik denk dat het voor Ajax een meer dan bruikbare speler kan zijn (ben wel benieuwd op welke positie hij gaat spelen), maar hij valt niet in de spelers waarvan je denkt dat je dichter bij de Europese top komt.
 
Yelle
 
0
17 oktober 2020 om 14:02
Nou en wat wás me dat toch een bikkelharde strijd om die handtekening, hé jongens? Flinke hyperbool natuurlijk die kop, er zullen vast andere opties zijn geweest, maar het is kul om te denken dat Ajax echt concurrentie had.
 
falcao1984
 
0
17 oktober 2020 om 15:21
Zou me niet verbazen wanneer Leverkusen een van die clubs is. Net als Lyon, Marseille, Sevilla, Milan of Napoli.