Ajax zoekt naar opvolger Frenkie de Jong: 'Hij moet nog zestien worden'
Vrijdag, 22 februari 2019 om 07:00

Ajax toucheert weliswaar minimaal 75 miljoen euro en maximaal 86 euro voor de uitgaande transfer van Frenkie de Jong in de zomer naar Barcelona, maar de vraag is nu wie de middenvelder in het Amsterdamse elftal gaat vervangen. Volgens enkele kenners is een opvolger uit het buitenland niet realistisch en bestaat de kans dat Ajax het intern gaat oplossen. "Ik zou Daley Blind naar het middenveld halen. Ik vind hem daar het beste", zo verzekert NOS-commentator Arno Vermeulen.

Vermeulen weet dat het probleem daarmee alleen maar wordt verplaatst en dat Ajax al niet veel centrale verdedigers heeft. "Maar ik denk dat ze Teun Koopmeiners bij AZ goed in de gaten moeten houden. Hij doet het heel goed daar in de verdediging en past bij Ajax." Piet de Visser zou ook voor een interne oplossing kiezen, bijvoorbeeld door Donny van de Beek op De Jongs positie te laten spelen. "Donny heeft diepte in zijn spel en inzicht. Een hele goede speler. En haal Dusan Tadic dan een linie naar achteren", geeft de scout aan.

Henk Spaan weet dat Ajax in de jeugdopleiding enkele potentiële kandidaten heeft. "Een daarvan is Naci Ünüvar. Maar die moet nog zestien worden", benadrukt de journalist aan de NOS. "Die is wel heel jong. Technisch is hij misschien nog wel beter dan Frenkie. Maar dat is denk ik te vroeg om De Jong direct te vervangen." Spaan wijst ook op Ryan Gravenberch. "Dat is een heel groot talent. Die kan best nog wel op de positie van Frenkie spelen. Maar hij is nog te jong, zestien jaar, om een heel seizoen te spelen."

De Visser is het met Spaan eens. "Misschien zou je hem afwisselend kunnen laten spelen met Carel Eiting." Ajax heeft hoe dan ook voldoende financiële middelen om een relatief grote naam aan te trekken. "Ik denk dat Davy Pröpper van Brighton & Hove Albion wel interessant zou zijn. Qua niveau komt hij misschien nog wel het dichtst bij De Jong. Hij zou ook zo kunnen inpassen", denkt Vermeulen, terwijl Spaan voor Calvin Stengs van AZ zou kiezen. "Ik denk ook wel dat hij er meteen kan staan. Zeker als hij nu gewoon alles speelt. Ik zou Stengs wel kopen."

Vermeulen, Spaan en De Visser zien Ajax hoe dan ook niet een vervanger uit het buitenland halen. "Ik zou niet weten wie internationaal op Frenkie de Jong lijkt", besluit Vermeulen, terwijl De Visser het zonde zou vinden als 'een type-Frenkie' uiteindelijk tegenvalt en de ontwikkeling van bijvoorbeeld Gravenberch in de weg staat. "Koop liever een topspits als blijkt dat Kasper Dolberg het nog niet helemaal waarmaakt. En kijk extern naar opvolgers van Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico."

Meer nieuws
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
2
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (44)

 
NG87
 
6
22 februari 2019 om 07:21
Ik denk dat een binnenlandse vervanger heel lastig gaat worden. Niemand wil verkopen aan ajax. Zeker niet met 75 miljoen extra in kas. Propper vind ik ook een prima optie, hoewel ik hoop op een fantastisch seizoen van de jonge Gravenberch.
 
flokyrs
 
11
22 februari 2019 om 07:28
Waarom wil niemand verkopen aan Ajax dan? Als clubs het goed uit onderhandelen houden zij er waarschijnlijk meer aan over dan wat een andere Nederlandse club zal betalen. Het is eerder de vraag of Ajax die bedragen wil betalen
 
Moridin
 
3
22 februari 2019 om 08:22
Natuurlijk willen die wel verkopen. Alleen voor belachelijke bedragen. Wil je koopmijners? 30 mil. Wil je Vilenha? 30 mil.etc.
 
azchelsea
 
2
22 februari 2019 om 10:04
Nederland wordt wat lastiger. Iedereen weet dat Ajax zoveel geld heeft ontvangen en daarom gaan de overige clubs het maximale vragen. Koopmeiners zou denk ik nu 20 miljoen zijn voor Ajax, terwijl dat nu eigenlijk nog te veel is. Ajax heeft nu wel het kapitaal om grote namen te halen uit Europa, zoals bij Tadic.
 
Japie_Krekel
 
1
22 februari 2019 om 12:46
@morodin logisch toch? als Ajax ook belachelijke bedragen voor hun spelers vraagt, waarom zouden andere clubs dan niet hetzelfde bij Ajax doen? die willen dan ook de absolute hoofdprijs zien om financieel stappen te kunnen maken
 
Tipptopp
 
1
22 februari 2019 om 14:10
Zeker dat kunnen ze proberen en ik begrijp het ook. Verschil is echter dat Ajax veel keuzes heeft en dus ook voor een ander kan gaan. Vraag is dan of de andere club daarna baalt van de afgeketste transfer
 
 
2
22 februari 2019 om 09:30
Ajax moet ook helemaal geen zaken meer doen met Nederlandse clubs. Die vragen inderdaad de hoofdprijs voor alle spelers aan Ajax. Propper zou een fantastische oplossing zijn.
 
wolterx
 
42
22 februari 2019 om 07:22
Ünüvar gaat op geen enkele manier de vervanger van De Jong worden. Die gaat zich gewoon moeten richten op de '10' positie op termijn, zal wel starten als een hangende linksbuiten. Maar zeker een speler die enorme kans maakt Ajax 1 te halen, loopt ook dit seizoen weer bizar qua cijfers. 22 wedstrijden (10 voor de o19) en 21 g/a (7 bij o19) terwijl hij bij zijn Oranje o17 debuut direct scoorde en uit zijn rebound de winnende werd gescoord erna. Heeft een enorm hoog rendement voor een speler die van origine een middenvelder is en altijd jonger dan zijn directe tegenstander is.
 
baradona
 
6
22 februari 2019 om 08:58
Is wel in alles nog echt een jeugdspeler , ik moet het nog zien over 2 jaar. Er zijn wel vaker spelers geweest die op jonge leeftijd extreem goed waren , en het moeilijk krijgen bij de senioren.
 
AjaxxxLove
 
4
22 februari 2019 om 09:42
Ik ben normaal ook wel voorzichtig met het hypen, maar als je ziet hoe hij zich tijdens de Future Cup liet zien was vaak toch wel bijzonder te noemen hoor. Maar fysiek is hij natuurlijk nog lang niet klaar om de jeugd te verlaten.
 
samir786
 
13
22 februari 2019 om 07:29
Sinds wanneer is Arno Vermeulen scout?! Arno Vermeulen begint ook hier de credits te krijgen hahah
 
Asthereal
 
0
22 februari 2019 om 10:20
Ze schakelen daar over van opmerkingen van Vermeulen naar opmerkingen van Piet Visser. Maar je hebt wel gelijk dat ze dat iets handiger hadden kunnen doen, bijvoorbeeld met een nieuwe alinea.
 
Bankverwarmer
 
5
22 februari 2019 om 07:32
Haha ik moest toch een beetje lachen toen 'media'toch de grootste hypers die er zijn), een potentiele opvolger van Frenkie De Jong (grootste hype sinds tijden), Doan, als hype bestempelt.
 
Japie_Krekel
 
2
22 februari 2019 om 12:47
@bankverwarmer tegen Frankrijk was hij echt geweldig maar in de andere grote wedstrijden heb ik hem niet gezien. ik weet daarom nog steeds niet of dat een momentopname was waar hij boven zichzelf uitsteeg of dat hij gewoon zwaar uit vorm is
 
kaktussen
 
37
22 februari 2019 om 07:35
Ze hadden Wöber moeten behouden en Blind inderdaad doorschuiven. Had zo makkelijk kunnen zijn.
 
ritje
 
5
22 februari 2019 om 07:42
hallo Ajax Moet een bod doen op Peirero van Psv, Psvkan wel wat geld gebruiken! En Peirero past bij Ajax! mvg ritje
 
flokyrs
 
21
22 februari 2019 om 07:55
Mwa nee dank je.. beetje een flierefluiter. Speelt vaker slecht dan goed. Scheelt wel dat hij dan niet meer kan scoren tegen ajax.. hmmm moeilijkmoeilijk.. maar nee doe toch maar niet. Doei
 
magikhetwete
 
4
22 februari 2019 om 08:28
Ajax moet niemand kopen, het is heerlijk druk op het middenveld; geef wat er staat inclusief eigen jeugd maar de kans. Dat is inderdaad een risico, maar de grote talenten mogen zich nu wel bewijzen en Donny is een prima kartrekker en we hebben good old Lasse ook nog. Ik maak me geen zorgen, gewoon weer nieuwe talenten van 15-18 verder ontwikkelen en in het team laten groeien. Enige wat je kan overwegen is een nieuwe vedette zodra dit nodig is maar ook daar ben je met Tadic, Blind en Huntelaar redelijk voorzien.
 
Gelijkmaker
 
7
22 februari 2019 om 08:29
Als Fosu Mensah komt kan Mazraoui gewoon op het middenveld.
 
magikhetwete
 
0
22 februari 2019 om 08:46
Maar waarom zou je Fosu Mensah willen als je Kristensen, Veltman en Mazraoui hebt? En als je iemand verplaatst wat doe je dan met de spelers die je beoogd voor die positie? Ik vind Fosu Mensah een prima speler hoor, maar de selectie is gewoon ruim breed genoeg dus er hoeft niemand bij. Als er nog iemand weggaat, dan kan je het opvullen uit de jeugd of een aankoop doen, en dan staat Fosu Mensah zeker op mijn lijstje.
 
Gelijkmaker
 
2
22 februari 2019 om 08:59
Nou iemand moet Frenkie vervangen. Mazraoui is eigenlijk middenvelder dus als je hem door schuift heb je de plek van Frenkie ook weer opgevangen en heb je met Fosu een jongen van de club.
 
AjaxCunian
 
4
22 februari 2019 om 11:03
Fosu Mensah kan prima als CB spelen.
 
Louis el Pisto
 
4
22 februari 2019 om 14:47
Wil jij nog een keer overwinteren in de CL of niet? Talenten de kans geven is goed maar wel als ze er klaar voor zijn. Dat zijn gravenberg en univar nog niet anders zouden ze nu net als de Jong Nouri en vd Beek de kk divisie domineren. Laat ze dat eerst maar eens doen. En good old schone? Die begint steeds minder te worden en valt sowieso vaak door de mand in Europese topwedstrijden. Gaan we daar dan echt op rekenen? En dan met z'n allen wel boos worden als we geen kampioen worden of Europees iets bereiken? Ajax heeft nu zoveel geld en sinds dit jaar ook salaris budget om een topselectie te hebben. Als de Jong en de Ligt weggaan moet je gewoon 2 nieuwe toptalenten halen die over 2/3 jaar weer verkocht kunnen worden. Dan is het tijd voor de talenten waar we het nu over hebben. Ik vind al die Nederlandse subtop spelers die genoemd worden ook echt een gebrek aan ambitie. Laat Feyenoord die lekker kopen. Gaan wij met onze bak geld wel even wat internationale toptalenten in de categorie Richarlison/Lainez halen. Overmars snapt gelukkig wel waar hij zich op moet richten. Nu nog binnenhalen zulke spelers.
 
FCBogarde
 
8
22 februari 2019 om 08:37
Wat mij betreft is Noa Lang de opvolger van Frenkie. Lang wordt veelal als vleugelspeler weg gezet, maar bij Oranje speelt hij zijn beste wedstrijden op de plek van Frenkie. Wat mij betreft zijn volgend seizoen vdBeek (die moet je houden), Gravenberch, Lang, Blind de 4 middenvelders die strijden om de 3 middenveld posities. Koopmeinders is zeker een speler om in de gaten te houden. En Unuvar zal volgend seizoen als aanvallende middenvelder zijn minuutjes gaan maken. Verder is Stengs een target net als Fosu-Mensah en Pierie.
 
baradona
 
8
22 februari 2019 om 08:55
Lang is in mijn optiek ook de meest logische opvolger van Frenkie , kent de club en het systeem en is idd een middenvelder en geen vleugelspeler. Bij het Nederlands elftal was hij fantastisch tegen Duitsland en Italië als middenvelder. Koopmeiners zou ik als Ajax zijnde sowieso halen , fantastische speler met een prachtig linkerbeen , intelligent en fysiek ijzersterk en pas 20 jaar.
 
afcavosje
 
7
22 februari 2019 om 09:05
Koopmeiners zou ik niet doen. Ik vind zijn handelingssnelheid te traag. Goede traptechniek en goed overzicht maar als het tempo omhoog gaat dan zie je hem niet meer. De enige speler die in de Eredivisie speelt en een meerwaarde zou zijn voor de selectie van Ajax is Stengs in mijn optiek. Maar die zit nog lang niet op het niveau van Ziyech, Tadic en Neres.
 
Louis el Pisto
 
3
22 februari 2019 om 14:54
Waarom richt iedereen zich hier en op tv altijd op de enige goede spelers in de eredivisie? Ajax is dat nu echt ontgroeid hoor, die kunnen met hun financiële mogelijkheden uit een heel anfer vijver vissen. Stengs lijkt mij de enige in de eredivisie die momenteel in aanmerking komt. De rest is er nog lang niet klaar voor om bij Ajax voor een basisplek in aanmerking te komen. We willen groeien en beter worden, dat gaat zo niet lukken. Laat Feyenoord maar lekker die Nederlandse subtop spelers kopen, dat is een groot succes.... (Ayoub, Toornstra, Amrabat, Tapia, Larsson. Waar zijn die nu?) En wat hebben de Gudeljes enz. ons nou gebracht?
 
Lorie
 
1
22 februari 2019 om 09:31
Mijn persoonlijke mening zou zijn: neem de wijze woorden aan van De Visser, want als er iemand verstand van talent heeft is dat deze man wel. Ik zie Ajax niet graag een koop club worden omdat het financieel mogelijk is en waarom zou je 1 op 1 vervanging willen voor Frenkie de Jong, het kan goed mogelijk zijn dat andere jongens het op hun manier heel goed kunnen invullen. Om een heel gek voorbeeld te geven: Cristiano Ronaldo, Messi, Zidane, Nedved, Cruijff en noem maar op, zijn ook niet 1 op 1 vervangen? Dus om af te sluiten zijn hier de wijze woorden van Meesterscout Piet de Visser “koop liever een topspits als blijkt dat Kasper Dolberg het nog niet helemaal waarmaakt. En kijk extern naar opvolgers van Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Nicolã¡s Tagliafico.” en “donny heeft diepte in zijn spel en inzicht. Een hele goede speler. En haal Dusan Tadic dan een linie naar achteren”
 
Lekiam
 
1
22 februari 2019 om 09:57
Ajax moet zich het eerst richten op de achterhoede. Na het vertrek van De Ligt heb je centraal Blind, Mallagan en Schuurs. Dit vind ik toch wat mager, hier moeten zeker 2 spelers bij komen en die zie ik niet uit de jeugd komen.
 
Louis el Pisto
 
0
22 februari 2019 om 14:58
Precies, Magallan maakt nog geen sterke indruk en bevestigd voorlopig de negatieve commentaren die de Argentijnen al over hem hadden. (Die snapten er niks van dat Ajax hem zo graag wilde) Verder is Blind opbouwend leuk maar verdedigend heeft hij de Ligt hard nodig. Je moet dus wel met een nieuw monster komen om naast hem te spelen.. Als Blind naar het middenveld gaat hebben ze er zelfs 2 nodig..
 
rubje
 
0
22 februari 2019 om 10:05
Ik begrijp niet helemaal wat ze met blind doorschuiven bedoelen, die zou ik dan toch eerder op de plek van schone laten spelen? Probleem is dat waarschijnlijk de Ligt ook weg gaat en bij doorschuiven van Blind zal je dan een geheel nieuw centraal duo krijgen. Voorheen zou zomaar schuurs het kunnen worden met magallan. Ik verwacht echter met de goedgevulde bankrekening dat er nog wel een aankoop komt voor de verdediging. Ook de plek van de jong zou voorheen door de jeugd worden opgevangen maar verwacht door de goed gevulde bankrekening dat daar ook nog wel een aankoop komt. Ergens jammer dat jeugd minder kans krijgt, aan de andere kant als ze het met alleen de jeugd proberen en ze dan na een paar wedstrijden weer 2e staan gaat ook iedereen klagen dat die inkomsten leuk zijn maar er helemaal niks mee doen.
 
puistje
 
1
22 februari 2019 om 10:10
Je hebt ook nog Veldman, maar het is zeker niet goed genoeg. Wie weet wordt Mallagan nog een verrassing. Ze hebben veel voor hem betaald, moet toch wel de nieuwe leider van de achterhoede gaan worden. Ik hoor nog niemand over het halen van een nieuwe keeper. Zou toch ook een topprioriteit moeten zijn (wat mij betreft komt Cilissen of Stekelenburg). Eigen jeugd van 16/17 de kans geven kan niet meer, daarvoor streven ze een te hoog niveau na. Die tijd is geweest.
 
Miccoli
 
1
22 februari 2019 om 11:22
Ik hoop toch dat Ajax een vervanger gaat aantrekken voor Frenkie de Jong, want als ik de voorgestelde namen hier hoor dan wordt ik daar niet vrolijk van. Unuvar en Gravenberch zijn nog te jong en daarnaast niet hetzelfde type speler. Deze spelers kun je waarschijnlijk pas over twee jaar verwachten. Van de Beek vind ik lang niet zo goed aan de bal en heeft ook niet het inzicht en Eiting zie ik het persoonlijk niet halen. Dan houdt je Blind en Pröpper over. Blind zie ik ook graag naar het middenveld gaan, maar hij is niet zo dynamisch en heeft niet de loopacties van De Jong. Verdedigend voegt Blind weer meer toe. Qua kwaliteit ga je er dus niet (echt) op achteruit. Pröpper zou ook een goede vervanger zijn en in hem zie ik nog de meeste overeenkomsten met de Jong. De vraag is alleen of hij al op een terugkeer naar Nederland staat te wachten en of hij voor Ajax wilt spelen.
 
Marshmallow
 
0
22 februari 2019 om 13:41
Heeft Ajax die Duitser niet gehaald van Bayern?
 
Louis el Pisto
 
0
22 februari 2019 om 14:59
Waren alleen geruchten over, niks definitiefs.
 
TopSize
 
1
23 februari 2019 om 18:29
Zou het mogelijk zijn Tielemans op te halen uit Monace? Lijkt me een prima vervanger voor Frenkie en doet het prima in een frenkie de jong rol bij Leicester. Echter moet er waarschijnlijk wel diep in de buidel worden getast