Alaba vocht tegen de tranen: 'Het was geen beslissing tegen de club'
Donderdag, 6 mei 2021 om 13:16

David Alaba laat Bayern München met pijn in het hart achter. De vleugelverdediger, die in februari na lang speculeren via een speciaal ingelaste persconferentie bekendmaakte na dertien jaar te zullen vertrekken bij de recordkampioen, heeft de afgelopen weken moeten vechten tegen zijn trainen gedurende zijn afscheidstournee. Nog altijd is niet bekend waar de toekomst van de verdediger ligt, al sprak Sky Sports onlangs van een doorbraak met een akkoord met Real Madrid voor de komende vijf seizoenen.

Alaba kwam als kleine jongen binnen bij Bayern, doorliep vervolgens de hele jeugdopleiding en maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. In de jaren die volgden wist hij twee keer de treble op zijn naam te schrijven. "Het duurt nog even voordat ik ga, maar ik kan nog niet helemaal beseffen dat het straks voorbij is", blikt Alaba in een uitgebreid interview met supportersblad 51 terug op zijn tijd in München. "Maar om eerlijk te zijn, er gaan dagen komen dat ik met veel genoegen terug denk aan mijn tijd hier. Het is fantastisch geweest door de jaren heen."

De linksback werd in het verleden één seizoen verhuurd aan TSG Hoffenheim, om vervolgens terug te keren bij Bayern en nooit meer weg te gaan. "Het is grappig hoe het allemaal is gelopen", gaat hij verder. "Ik weet nog dat ik in het verleden ballenjongen was bij wedstrijden van het eerste elftal en voor wedstrijden in de Champions League een van de jongens was die met de grote vlag mocht wapperen in de middencirkel. En toen ineens stond ik daar als speler. Ik kwam hier als zestienjarige jongen uit Wenen. Nu kijken we terug op bijna de helft van mijn leven, dertien jaar later. Dat zegt alles. De club is mijn familie, mijn huis, mijn speciale plek."

Alaba kan komend weekend zijn tiende titel in de wacht slepen met Bayern, als de ploeg van trainer Hansi Flick het in eigen huis opneemt tegen Borussia Mönchengladbach. Bij een overwinning is de 31ste titel in de Bundesliga een feit voor de Zuid-Duitsers. "Uiteraard verlaat ik Bayern met een traan in mijn ogen", vertelt Alaba. "Maar ik kijk ook uit naar mijn toekomst. Het was geen beslissing tegen de club. Ik heb besloten om iets nieuws te gaan doen. Ik wilde nog een stap zetten. Ik ben van mening dat je in een onbekende wereld moet stappen om weer volwassen te worden. Ik zal de stad München zeker missen. Mijn zoon is geboren in München, zijn grootouders wonen hier, dus er zal altijd een nauwe band zijn."

Met nog drie officiële wedstrijden op het programma zit Alaba middenin zijn afscheidstournee. De linkspoot kan met recht zeggen dat hij in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een boegbeeld van het uiterst succesvolle Bayern. "Ik moest onlangs vechten tegen de tranen toen we een van mijn laatste grote fotoshoots hadden in de Allianz Arena. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor de steun van de fans en ik hoop dat Bayern doorgaat het met schrijven van zijn succesverhaal. Om eerlijk te zijn maak ik me daar geen zorgen over", besluit de Oostenrijker.

Meer nieuws
   
18:56
18:56
Ancelotti zet Camavinga verrassend genoeg op de bank tegen Bayern
0
   
18:25
18:25
Donkere wolken boven Arnhem: licentiecommissie stelt Vitesse nieuwe deadline
33
   
18:20
18:20
Bondscoach België hakt definitief knoop door over EK-deelname Thibaut Courtois
9
   
18:00
18:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
21
   
17:55
17:55
Matthijs de Ligt verliest race tegen de klok en mist CL-clash met Real Madrid
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
bastian_vdw
 
8
6 mei 2021 om 13:19
Geweldige speler met een goede drive, traptechniek, is Bayern in al deze jaren al loyaal gebleven, had een paar mindere periodes, maar wat word dit hem van harte gegund. Kan niet wachten om te zien wat hij in La Liga brengt.
 
Chelsea///
 
21
6 mei 2021 om 13:20
Begrijp eigenlijk echt niet waarom Alaba vertrekt bij Bayern. Hij heeft hier zijn vrienden, zijn familie, speelt bij de beste club ter wereld, is een echte clublegende, hij heeft alles wat hij wilt. Gaat dan echt alles om 'een nieuwe uitdaging' ik bedoel 150k per week meer? Jammer.
 
Teesboer
 
117
6 mei 2021 om 13:24
Of toch een keer een andere competitie in een ander land? Natuurlijk speelt geld altijd een rol, maar zouden er echt geen spelers zijn die weer eens een andere uitdaging willen in hun carrière?
 
Chelsea///
 
4
6 mei 2021 om 13:40
Kan ik zeker begrijpen, maar alles daarvoor achterlaten? Het gras is niet altijd groener aan de overkant
 
Cali88mero
 
44
6 mei 2021 om 13:59
Daar kom je maar op 1 manier achter, het proberen. Ook ik heb de ambitie om ooit eens in een ander land te wonen en te werken. Uit je comfortzone stappen en iets nieuws proberen kan motiverend en uitdagend werken. Geld hoeft geen rol te spelen hierin, al is dit vaak wel het geval.
 
ceejah
 
9
6 mei 2021 om 13:25
Als je het artikel leest zie je zijn reden. Dat hij meer kan vragen/krijgen is niet zo gek aangezien een speler met zijn kwaliteiten niet vaak transfervrij over te nemen zijn.
 
Chelsea///
 
1
6 mei 2021 om 13:41
Dat kan hij en dat mag hij zeker! Maar toch denk ik dat het hier dus voornamelijk om geld gaat.
 
TILBURG013
 
18
6 mei 2021 om 14:10
Het gaat hier niet om geld. Deze jongen wil gewoon nog een nieuwe stap zetten in zijn carrière wat ik volledig begrijp. 10 titles bij Bayern, 2 keer de treble. De uitdaging moet er ook blijven.
 
Sirius
 
4
6 mei 2021 om 14:24
@chelsea/// - Maar dan nog is het toch niet zo vreemd? Hij krijgt er een andere Europese topclub voor terug en gezien z'n transfervrije status inderdaad veel extra geld. Als jij ergens het dubbele of iets dergelijks kunt verdienen, ben je ook snel vertrokken.
 
Lunny
 
4
6 mei 2021 om 13:28
Ik begrijp het best wanneer spelers ook eens in een andere keuken willen kijken. Nu kan het nog!
 
ProEvo1
 
36
6 mei 2021 om 13:28
Volgens mij kan jij het stuk misschien beter opnieuw lezen of ben je nu wellicht nog niet bekwaam om te begrijpen wat hij precies zegt. Er zijn mensen die voor altijd in hun comfortzone willen blijven zitten... Er zijn ook mensen die zichzelf durven daaruit te plaatsen om persoonlijk nog meer te groeien. Hij benoemt het zelf als "in een onbekende wereld stappen om nog volwassener te worden". Ik kan persoonlijk alleen maar respect hebben voor zulke onderbouwingen van dit soort krachtige keuzes. Bereid zijn om de kracht van Bayern los te laten en je eigen kracht in een nieuwe omgeving te testen.
 
Ryan030
 
9
6 mei 2021 om 15:04
Dat is niet helemaal waar.alaba heeft 3 seizoenen geleden al aangegeven dat hij graag een keer een avontuur in het buitenland zou willen maken.nu zijn contract afloopt is het natuurlijk het perfecte moment voor hem.las hij bij had getekend had hij anders pas over 2-3 jaar de stap kunnen maken en waarschijnlijk is zijn niveau minder als nu en daardoor minder kansen.geef hem groot gelijk.ik zit zelf al ruim 15 jaar in het buitenland en geef hem groot gelijk om zijn horizon te verbreden en als persoon verder te ontwikkelen.
 
Toetertje
 
12
6 mei 2021 om 13:33
Dertien jaar bij Bayern en alles gewonnen wat er te winnen valt. Snap best dat je dan ook eens van een andere competitie wil proeven, die wellicht wat spannender is dan de Bundesliga. Hij is nu 28, dus nu kan hij nog in zijn topjaren een transfer maken.
 
ConchaEspina
 
4
6 mei 2021 om 14:36
Ach Bayern zal altijd zijn thuis blijven. Maar na zo een lange periode de kans hebben om nog even van het buitenland te proeven, het leven in Spanje (wat ik persoonlijk fantastisch vind), en de ervaring van bij Real te spelen voor een jaar of 3-4 is toch niet zo vreemd? Je trekt jezelf even uit de comfortzone om misschien terug wat meer 'het moeten presteren' te voelen vooraleer je carriere eropzit.
 
ViscaCatalunya
 
3
6 mei 2021 om 14:46
Hij heeft bij Bayern niks meer te winnen. In een ander land spelen tegen andere spelers in andere stadions lijkt me wel aantrekkelijk.
 
MrKrillin
 
2
6 mei 2021 om 15:01
@chelsea '150k per week meer? Jammer.' Jammer? Dat is bizar veel geld, ook voor hem. Tel daarbij op groot smak tekengeld. Daarnaast een nieuwe stap, ander land, nieuwe competitie en nieuwe ervaring. Voor het zelfde geldt wordt hij binnen 1 of 2 seizoenen voorbij gestreefd bij BM dan kan hij alleen maar een vervolgstap zetten naar een veel lagere club. Nu kan hij nog naar de topclubs en bizar veel geld pakken (meer salaris + tekengeld)
 
Joy4ever
 
4
6 mei 2021 om 16:13
Op basis waarvan is Bayern Munchen de beste club van de wereld? Ik ben gewoon even benieuwd. In mijn optiek gaat hij daar nu juist naar toe: Real Madrid.
 
Chelsea///
 
1
6 mei 2021 om 17:33
Real Madrid is misschien wel de grootste club ter wereld. Maar zeker niet de beste. Dat Bayern de absolute nummer 1 is kan je niet bewijzen, maar welke club is beter dan?
 
Moraat
 
0
7 mei 2021 om 08:02
Real Madrid is voor veel mensen de ultieme droom. Als ik ergens begrip voor heb dan is het wel deze stap. Daarbij lijkt het me juist verfrissend als je ergens zo lang hebt gespeeld en alles hebt gewonnen om dan wat anders te proberen. Waar kan dat dan beter dan bij de grootste club ter wereld?
 
Garrincah
 
7
6 mei 2021 om 13:32
Echt wel een versterking voor Real. indien Marcelo dit jaar mag beschikken. Met de hele Ramos Varane situatie niet opgelost raakt is Alaba echt brood nodig.
 
Chelsea///
 
4
6 mei 2021 om 13:39
Vraag mij persoonlijk echt af voor welke positie Alaba gebruikt gaat worden. Was altijd een zeer sterke linksachter, daarbuiten staan zijn voetballende en aanvallende kwaliteiten staan buiten kijf. Persoonlijk vind ik hem voor een centrale verdediger in een 4mans verdediging verdedigend iets te kort komen. Hij zou ook graag een rijtje hoger worden geschoven naar het middenveld. Polyvalent is hij al zeker haha!
 
RM1335
 
4
6 mei 2021 om 14:15
Hij zou bij Real Madrid op linksachter, centrale verdediger of verdedigende middenvelder een vooruitgang zijn op wat wij nu hebben. Marcelo die op is, Ramos die mogelijk niet bijtekent, Varane die steeds meer achteruit gaat en ook weg lijkt te willen, Casemiro die het steeds zwaarder krijgt. Ik denk dat Alaba, ook al heeft hij een minder seizoen nu, een verbetering is op alledrie posities. Ik hoop dan ook echt dat hij naar ons toe komt.
 
StevenLeentvaar
 
9
6 mei 2021 om 13:57
Krokodillentranen van een geldwolf. Niks mis mee, maar als je het allemaal zo lastig vind had je ook kunnen bijtekenen.
 
Sirius
 
21
6 mei 2021 om 14:28
Je kunt 't prima moeilijk hebben met een vertrek en toch vertrekken. Die jongen heeft langer bij Bayern gespeeld dan menig voetballer doet bij 2 of 3 werkgevers...
 
Heuvel 1974
 
6
6 mei 2021 om 14:54
Waarom krokodillentranen? 13 jaar trouwe dienst en oo zoek naar een nieuwe uitdaging. En daar ook nog eens eens het maximale uithalen in financieel opzicht. Hij heeft groot gelijk. Al zit jij 25 jaar bij je huidige werkgever, als de concurent dan komt en betaald je 2 keer zoveel als nu........... Dan ga je ook. Ook al heb je het nu nog zoe goed. Dan is het ook een nieuwe uitdaging en daarbij ook nog eens een veke betere beloning. Helemaal niks nis mee.
 
Viscaa
 
1
6 mei 2021 om 14:52
Vraag me af wanneer bekend wordt waar hij getekend heeft. Het zal waarschijnlijk Real Madrid zijn, maar het is toch bijzonder dat dit nog niet gecommuniceerd is. Ik denk dat hij het naar buiten brengt zodra de landstitel binnen is gesleept. Wel ontzettend jammer dat hij gaat, zeker als hij Bayern zo diep in zijn hart heeft zitten.