'Als dat gebeurt, dan komt de toekomst van Feyenoord in gevaar'
Donderdag, 15 februari 2018 om 09:15

Feyenoord krijgt een nieuw stadion en als het lukt om alle gelden binnen te krijgen van investeerders, gaat de eerste schop in 2019 de grond in kan de eerste wedstrijd rond 2022 gespeeld worden in Feyenoord City. Jos Verveen is echter niet blij met de plannen voor een nieuw onderkomen, zo vertelt hij in gesprek met Metro.

Het gemeenteraadslid van Stadsinitiatief Rotterdam pleit niet voor een nieuw stadion, maar voor renovatie. "Ik zeg dit niet uit electoraal oogpunt. Het investeringsniveau is veel te hoog. Het stadion is even duur als dat van Bayern München, maar die club heeft een veel hogere begroting (…) De plaatjes zien er schitterend uit, ook ik was onder de indruk toen ik die voor het eerst zag. Maar je moet natuurlijk wel goed rekenwerk doen en de financiële risico's zijn simpelweg te groot."

Het onafhankelijke raadslid, dat eerder in de fractie van D66 zat, zegt dat alle seinen wat hem betreft 'op rood' staan: "Maar de trein dendert gewoon door. Wij willen voorkomen dat die uit de bocht vliegt. Want als dat gebeurt, dan komt de toekomst van Feyenoord in gevaar en krijgt ook de stad een enorme financiële klap. Iemand moet aan de noodrem trekken", aldus Verveen, die twaalf vragen heeft gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Het gaat Verveen niet alleen om de kosten van het stadion, maar ook om de rest van de kosten van het project 'Feyenoord City'. Er zal naast een stadion een appartementencomplex verschijnen en tevens komt er plaats voor een bierbrouwerij, atletiekbaan, museum, sportvelden, hotels, woningbouw en horeca. Feyenoord is met de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs in onderhandeling over een zogenaamd brugkrediet voor de bouw van het stadion.

Jan de Jong is positief gestemd over Feyenoord City, zo vertelt hij donderdag aan het Algemeen Dagblad: "Wij weten in juli of augustus van dit jaar of er voldoende financiële interesse is van grote partijen. Feyenoord hoeft zelf geen geld op te halen. Het stadion kost 420 miljoen euro. De gemeente staat garant voor tien procent en daar krijgt het aandelen voor terug." Bij de banken hoopt De Jong '240 miljoen' op te halen en verder moet er '100 miljoen uit de markt van private investeerders' komen.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (93)

 
Stefanvan der Windt
 
30
15 februari 2018 om 09:30
Voordat ik het stukje las wist ik al dat dit werd gezegd door Verveen die echt al maanden negatief is over elk plan mbt het nieuwe stadion. Volgens mij was het daarbij de wens van de gemeente dat Feyenoord daarnaast rekening hield met gebiedsontwikkeling bij de plannen voor het nieuwe stadion. Ook al komt Feyenoord met weer een geheel ander plan dan nog zal dit niet geaccepteerd worden.
 
K. Van Linnen
 
45
15 februari 2018 om 09:34
En een valse vergelijking. Bij Bayern ging het niet om een stad gebiedsontwikkeling, waarbij Feyenoord City zoveel meer gaat zijn dan een stadion. En dan toch de cijfers vergelijken...
 
Willem410
 
63
15 februari 2018 om 10:43
Het stadion kost 420 miljoen net zoveel als dat van Bayern, voor het gebied eromheen komt er nog een paar 100 miljoen bij. Feyenoord is natuurlijk veels te laat, hadden een jaar of 5 gelden al moeten starten, Toen wilde bouwbedrijven onder de kostprijs werken om hun personeel maar aan de gang te houden. Nu knallen de bouwkosten door het dak, is er aan alles een tekort, personeel, materiaal plus nog veel erger de rente begint op te lopen wat natuurlijk helemaal een molensteen wordt. Ga een half miljard maar terug verdienen met max 25 wedstrijden in een jaar tegen voornamelijk clubs als Nac, excelsior of vvv. Je bent geen Bayern of Arsenal in een competitie waar heel de wereld na kijkt met elk jaar een paar honderd miljoen aan tv rechten en bijna altijd CL spelend. Komt ook nog bij en dat is niet beledigend bedoeld, Feyenoord heeft voornamelijk een volkse achterban waar 100 euro meer vragen voor een seizoenskaart al een probleem word. Ik wens ze veel succes maar als ik Feyenoord was ging ik is bij Juventus kijken, die bouwde voor iets meer als 100 miljoen een mooi low budget stadion zonder poespas en wat bakken met geld in het laatje brengt.
 
Spandoek
 
12
15 februari 2018 om 09:43
Ik lees dat de fractie van de partij waar hij raadslid van was (d66) behoorlijk verdeeld is geraakt door dit plan en dat hij daarna verder is gegaan met een eigen fractie. Het zou me niets verbazen als hij dit dus gebruikt voor eigen politiek gewin met aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, spelen op het sentiment van de Feyenoordsupporter.
 
yatsemata
 
20
15 februari 2018 om 09:44
Feyenoorders komen toch herlemaal niet uit Rotterdam?
 
Spandoek
 
42
15 februari 2018 om 09:58
Of ik mis een bepaalde ondertoon van je reactie, of ik heb gewoon geen idee wat je wil zeggen.
 
JJR12
 
15
15 februari 2018 om 10:39
Yatsemata is de grootste Feyenoord-hater op VZ, dus ook hier probeert hij (onnodig) een sneer uit te delen aan Feyenoord: aangezien het bij zijn geliefde Vitesse nooit vol zit, zitten er tegen Feyenoord altijd duizenden Feyenoorders op het thuisvak. Er wordt gezegd dat dat 'provincialen' zijn die nooit naar het stadion gaan. Wat hij echter niet begrijpt is dat als Vitesse het stadion gewoon uitverkoopt, die mensen niet aan een kaartje kunnen komen. OT: Het moge duidelijk zijn dat Feyenoord City de doodsteek gaat zijn voor Feyenoord. Het plan is gebaseerd op sprookjes en is niet realistisch. Als voorbeeld: er wordt uitgegaan van een bezettingsgraad van 90%. In het kampioensjaar was dat realistisch, maar ook dit jaar wordt dat vaak niet gehaald. Daarnaast wordt er verwacht dat er evenveel mensen naar het gebied/het stadion komen op niet-wedstrijddagen als Manchester United en Barcelona..
 
Jellybean
 
6
15 februari 2018 om 10:57
@jjr12 Waar kun je de cijfers van de bezettingsgraad vinden? Ik had namelijk het idee dat die bij Feyenoord gemiddeld wel degelijk boven de 90% lag, zelfs een stuk hoger.
 
JJR12
 
2
15 februari 2018 om 11:49
@Jellybean De exacte cijfers heb ik ook niet. Ik weet alleen wel dat dit seizoen veel wedstrijden 'uitverkocht' waren omdat er tickets gedumpt zijn op sites als vakantieveilingen.nl, waardoor er alsnog honderden lege plekken waren op het stadion. Op deze manier kan Feyenoord mooi aangeven dat een nieuw/groter stadion noodzakelijk is, maar in de werkelijkheid klopt dit niet.
 
Spandoek
 
2
15 februari 2018 om 12:31
@jjr12 In scenario 4 in de stressanalyse waarbij uitgegaan wordt van 85% bezettingsgraad gemiddeld over een heel seizoen kan zowel de rente worden betaald als dat aflossingen gedaan kunnen worden, er blijft zelfs nog cash over. Pas als het onder de 85% procent gaat komt Feyenoord in de gevarenzone, maar dan kan nog steeds de rente worden betaald en de aflossingen deels. Alleen gaan de cash cijfers dan in de min. Pas bij 75% (in het perfect storm scenario) gaat het echt de foute kant op. Ik neem aan dat de Kuip over een heel seizoen toch wel voor minimaal 85% gevuld is? Er staat in de capaciteit en bezetting analyse dat middels statistische marktanalyse gemiddeld 65.500 mensen een wedstrijd van Feyenoord willen bezoeken (zakelijk en algemeen opgeteld). Hoe ze deze marktanalyse hebben uitgevoerd kan ik overigens niet vinden.
 
MMarkez
 
65
15 februari 2018 om 09:31
Hmm, het zou me niks verbazen als deze man (in de toekomst) gewoon gelijk blijkt te hebben (gehad). Die jan de jonge geloof ik weinig van; dat lijkt mij inderdaad een luchtfietser die zich echt niet in kan houden nu hij de door hem graag gewilde functie bekleedt. Feyenoord city is een zeer ambitieus plan, voor een club die eens in de 10+ jaren kampioen wordt.
 
genieterr
 
23
15 februari 2018 om 09:45
Want Feyenoord city draait enkel om eventuele kampioensschappen van Feyenoord?
 
LucasAndersen
 
47
15 februari 2018 om 09:52
Nee wat hij bedoelt is dat het een enorme uitgave is voor de 3e club van Nederland.
 
Drizzy416
 
33
15 februari 2018 om 10:20
3e club misschien in prestaties maar in veel andere aspecten is het veruit de grootste club van Nederland daarom zal deze plan ook slagen.
 
Arwinos
 
26
15 februari 2018 om 10:28
Ja leuk maar feitelijk gewoon niet waar natuurlijk. Ajax is in alles in Nederland de grootste club. Feyenoord staat op plek 2 PSV op plek 3.
 
Schwarz
 
8
15 februari 2018 om 10:29
Ja in "beleving" zeker. Zo'n lekker makkelijk te kwantificeren indicator.
 
JordyPSVEHV
 
26
15 februari 2018 om 10:53
Feyenoord staat gewoon op plek 3. De kuip is misschien groter, maar PSV heeft net zoon grote supporters groep tegenwoordig als Feyenoord. Vroeger was psv misschien een provincie club, maar die tijden zijn voorbij. Daarnaast inderdaad de prijzen, psv doet al jaren mee om de nationale prijzen. Daarnaast winnen ze de laatste 30 jaar ook structureel iedere paar jaar een of meerdere prijzen. Dat is bij feyenoord wel anders. Dan komt het stukje begroting nog om de hoek kijken, die is in eindhoven nog altijd een stuk groter als in rotterdam. Dus heel simpel, ajax 1, psv 2 en feyenoord 3. Hoe je het ook went of keert.
 
Drizzy416
 
26
15 februari 2018 om 10:59
Qua supporters komt PSV niet eens in de buurt en stadje als Eindhoven met Rotterdam gaat ook te ver.
 
Shorty1991
 
8
15 februari 2018 om 11:29
Wat heeft de stad te maken met de grote van een club? Dus millwall is ook in alles groter dan Manchester United? Vind het sowieso altijd een beetje een flauwe discussie, iedereen weet dat Ajax en PSV in alles groter zijn, behalve heel misschien qua achterban. Nou boehoe zeg..
 
eindhovens
 
3
15 februari 2018 om 11:39
Dizzy en al die andere onwetenden, kijk maar naar sociale media dan zie je wie er het populairst is. PSV heeft Feyenoord allang ingehaald.
 
Drizzy416
 
13
15 februari 2018 om 11:40
Wat is alles? Jeugdopleiding, stad, stadion, bekendheid. Daar komt PSV gewoon niet in de buurt van.. Waarom is dat zo moeilijk te accepteren?
 
Drizzy416
 
8
15 februari 2018 om 11:42
lol sociale media?.. Als PSV hun stadion zou uitbreiden zouden ze het niet eens kunnen vullen.. Mooie provincieclub dat het goed doet niks meer.
 
eindhovens
 
1
15 februari 2018 om 11:51
Dat is heel goed onderbouwd dat ze het niet vol krijgen. 16 jaar geleden was het stadion al zo groot als nu en toen zat het ook al meteen vol. Het stadion van PSV heeft altijd vol gezeten in tegenstelling van Feyenoord en Ajax.
 
Shorty1991
 
5
15 februari 2018 om 12:22
Haha waar haal jij vandaan dat Feyenoord meer bekendheid heeft? Ik steek m'n hand ervoor in het vuur dat meer buitenlanders PSV kennen dan Feyenoord.
 
MMarkez
 
0
15 februari 2018 om 13:03
Drizzy Gewoon niet waar en dat weet je ook. Ajax is in elk aspect de grootste club van Nederland.
 
MMarkez
 
1
15 februari 2018 om 13:04
genieterr Alles om het stadion heen vaart wel bij succes van Feyenoord. Als dat uitblijft draait de rest er omheen dus ook minder.
 
Scotsman
 
15
15 februari 2018 om 09:52
Jan de Jong heeft helemaal niks te maken gehad met de plannen rond Feyenoord City, dus snap niet zo goed waarom je die erbij haalt.
 
MMarkez
 
2
15 februari 2018 om 13:08
Scotsman Ik zeg nergens dat jan de jonge veel te maken heeft met de plannen rond Feyenoord city. Hij wordt echter wel geciteerd in dit artikel. En ik vind het iemand die veel grote ideeën en woorden heeft. Hij gedraagt zich precies naar wat hij is: een fan die opeens directeur van zijn favoriete club is geworden. Is niet erg, maar het is wel zo.
 
Joeri87
 
4
15 februari 2018 om 11:08
Mmarkez: Jan de Jonge is vele jaren succesvol geweest bij de Nos. Staat bekend als degelijk bestuurder , die nooit over één dag ijs gaat. En valt goed bij spelers, trainers en bestuur. Dus dat luchtfietsen valt wel mee , denk ik. Overigens ben ik met je eens, dat het nieuwe stadion project risico''s heeft. En vergeet niet dat de heer Verveen uit D'66 is gezet. Hij moet zich profileren om zijn zetel te behouden.
 
Capis
 
4
15 februari 2018 om 11:50
@mmakez: Dat deze reactie zo veel likes krijgt is echt bizar. Jan de Jong heeft 0,0 met deze plannen te maken. Er zit een hele raad, een hele gemeente en investeerders achter dit idee. Hij heeft hier totaal geen zelf zeggenschap in kan het ook niet alleen door duwen ofzo..... Verder slaat die laatste sneer nergens op en laat maar zien dat je het punt mist. Juist dit nieuwe plan moet er voor zorgen dat Feyenoord weer stelselmatig mee moet gaan doen om de top plaatsen. Want de begroting gaat omhoog. Maar tegelijk zie ik niet wat een kampioenschap in de 10 jaar met een nieuw stadion te maken heeft......
 
MMarkez
 
28
15 februari 2018 om 13:19
Capis Ik zeg nergens dat jan de jonge veel te maken heeft met de plannen rond Feyenoord coty. Echter heeft hij er natuurlijk wel in meer of mindere mate mee te maken. Maar dat terzijde; natuurlijk slaat het wel ergens op dat een club die niet heel vaak kampioen wordt en ook niet structureel mee doet om het kampioenschap zich helemaal niet zo een groot project op de hals kan halen. Althans, het kan wel; maar brengt veel risico met zich mee. Ook al heeft Feyenoord zelf misschien weinig of niets te maken met alles rond het stadion heen. Het succes van Feyenoord city als geheel is natuurlijk wel grotendeels afhankelijk van successen van de club. Als die uitblijven of zelden plaatsvinden zal het logischerwijs ook minder goed gaan met alles buiten het stadion om. Dus een kampioenschap eens in de 10+ jaar heeft heel veel met het slagen van een Feyenoord city te maken. Als dit allemaal doorgaat zal Feyenoord binnen een paar jaartjes (ik schat 3 a 4 jaar) na oplevering echt wel kampioen moeten worden. Anders gaat de nieuwigheid er daarna een beetje van af en zal het eventueel ontbreken van succes bij de club wel eens funest voor het hele project kunnen worden.
 
Capis
 
0
15 februari 2018 om 13:32
@mmarkez: Rotterdam is op dit moment samen met Amsterdam de snelst groeiende de stad. Meer en meer trekken naar de gehele randstad toe. Ook al word Feyenoord geen kampioen zullen er toch wel mensen komen wonen. Op dit moment staan er wacht lijsten voor al de nieuwe torens die gebouwd worden waar je eng van word. Nu al is er om de Kuip heen veel leven meteen bios/restaurants/outlets en bowling. dit heeft niks met Feyenoord en hun succes te maken. En daar richt de gemeente zich vooral ook op. Om zuid aantrekkelijker te maken.
 
Petje_voetbal
 
33
15 februari 2018 om 09:38
Het nieuwe stadion is de doodsteek voor de Feyenoord-beleving die toch al steeds minder wordt.
 
AsRoma8
 
8
15 februari 2018 om 11:02
Dat dachten ze bij Atletico Madrid ook (vicente calderon was een fenomeen) maar die zijn nu toch heel blij met hun nieuwe stadion.
 
Constant kante
 
3
15 februari 2018 om 12:04
Hangover96 Het gaat in de kern nog niet eens over de vergelijkbaarheid van de stadions op zich (psv stadion heeft 34.500 toeschouwers, De Kuip ruim 48.000 (dacht ik)) maar vooral in de commerciële mogelijkheden die de bestaande bouw de clubs biedt. PSV is veel meer en veel beter dan Feyenoord in staat om commercieel goed te scoren. En dáár zit de financiële kloof met Feyenoord. Want het zijn niet de normale supporters die het geld bij de club binnen brengen. De inkomsten van normale kaart verkoop vallen in het niet bij de inkomsten uit business seats en business arrangementen. Daar moet Feyenoord de inhaalslag maken en dat kan echt alleen bij nieuwbouw.
 
HumfrichBradwolff
 
8
15 februari 2018 om 09:40
Rotterdam wil gewoon niet mee met de toekomst van de stad en omgeving. Als de stad en Feyenoord niet mee gaan verlies Rotterdam op de kaart. Zie de achtergrond van de haven. Gaat ook niet goed. Rotterdam denk goed na .
 
manta
 
43
15 februari 2018 om 09:59
Ik snap heel weinig van deze reactie.
 
Harecles
 
14
15 februari 2018 om 10:06
Kun je uitleggen waarom de haven volgens jou niet goed draait? Ik hoor, lees en zie (werk er regelmatig) alleen maar groene cijfers, containersschepen met 10 procent gegroeid, de transshipment zelfs met een dikke 30 procent. De bulk blijft achter, maar dat heeft duidelijke redenen (inkakken van de olieprijs e.d.). Ook staat de Maasvlakte 2 leeg (vanwege dezelfde reden), maar daar kunnen prima andere oplossingen voor bedacht worden. Kortom, vertel, ik ben benieuwd!
 
PeterSanders
 
0
15 februari 2018 om 17:02
Mooie ruimte voor het nieuwe stadion
 
MGMV
 
6
15 februari 2018 om 11:15
Rotterdam wil niet mee? Ze steken juist ontzettend veel geld in gebiedsontwikkeling, architectuur (denk aan Markthal), etc. om de stad steeds meer allure te geven. En met succes, want de stad wordt ieder jaar populairder, met steeds meer toeristen tot gevolg. Er zitten vele haken en ogen aan Feyenoord City, maar deze Jos Verbeek is iemand die standaard al tegen is en ervoor zelfs uit D66 is gestapt.
 
Orgullo
 
2
15 februari 2018 om 11:35
Hij heeft wel een punt dat Rotterdam-Zuid altijd relatief is achter gebleven. Ga maar na, hoogste werkloosheidspercentage, hoogste percentage schoolverlaters, aantal tienermoeders, geen stadsdeel in NL dat er zo slecht voor staat. Daarom sprak het idee van Feyenoord City de raad ook aan, en eerdere projecten niet. Omdat het werk maakt van een stadsdeel met het stadion als voortrekker daarin, in plaats van een losstaand stadionproject.
 
MGMV
 
1
15 februari 2018 om 11:46
Alleen ik haal dat punt er nergens uit? Maar inderdaad, snap de achterliggende gedachte uiteraard ook.
 
Constant kante
 
0
15 februari 2018 om 11:59
Orgullo Rotterdam Zuid is het stadsdeel dat er in Nederland het slechtsts aan toe is? Okay, ik dacht dat Marco Pastors (directeur van het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid) en Joost Eerdmans daar eens eventje puin gingen ruimen en orde op zaken kwamen stellen? Hebben deze heren dus jammerlijk gefaald? Overigens weet ik niet wat de link tussen het Feyenoord City project en de achterstand van de wijk in zijn algemeenheid in strikte zin met elkaar te maken hebben. Dat een succesvo project het stadsdeel ten goede kan komen is evident. Maar het project is niet bedacht, denk ik, met het welzijn van het stadsdeel als uiteindelijke doel.
 
Spandoek
 
15
15 februari 2018 om 09:40
Ik heb toevallig onlangs de cijfers van de stressscenario's bekeken over het nieuwe stadion (de base en management case, en de perfect storm) en de bijbehorende notitie. Deze zagen er echt meer dan haalbaar uit, was onder de indruk. Het enige dat me opviel dat extra inkomsten bij een management case in eerste instantie ten goede komen van de gewone aandeelhouders en prestatievergoeding van de Bvo. Maar goed, er zijn zoveel mensen die er veel meer ervaring mee hebben dan ik die zich hiermee bezig houden.
 
Constant kante
 
3
15 februari 2018 om 11:50
Heb je een link naar die documenten, want dat zijn inderdaad super interessante dingen als het over dit onderwerp gaat? Dat extra inkomsten in eerste instantie naar aandeelhouders gaan dan snap ik denk ik nog wel. Die aandeelhouders zijn de eigenaars van het stadion. Die leggen op voorhand een heleboel geld op tafel. Dat willen ze natuurlijk terug zien. Verder ben ik echt 100% voor een nieuw stadion in Rotterdam voor Feyenoord (en/of de andere twee clubs in Rotterdam ook, misschien zelfs iets om op termijn over na te denken). Niet omdat ik de sfeer in De Kuip niet uniek zou vinden. Want die vind ik wel degeljik uniek. Ik ben wereldwijd in sportstadions geweest en heb in Nederland volgens mij bijna alle stadions weleens bezocht (inclusief De Meer, Olympisch Stadion, oude Kaalheide, Diekman stadion in Enschede, Nieuw Monnikhuizen, Gelredome, Oosterpark stadion (nieuwe groningen stadion nog niet geweest), Zuiderpark, etc.) maar de sfeer in De Kuip vond en vind ik werkelijk heel bijzonder en speciaal. Een Kuip die ontploft is bijzonder. Het deinen van dat stadion vermaard. Maar ik zie geen ruimte om vanwege dat sentiment Feyenoord een noodzakelijke stap te ontnemen. Topsport is keiharde business. Op mooi sentiment kan je geen topclub bouwen. Feyenoord moet om te overleven schaalvergroting realiseren. In de huidige Kuip is dat onmogelijk. PSV heeft, op een iets ander vlak, hetzelfde probleem. Het bestaande stadion is voor beide clubs niet meer afdoende om de commerciële stappen te maken die beide clubs nodig hebben. Ze zitten, op de huidige locatie, aan hun taks. Renovatie is wat dat betreft gewoon geen optie. Dat is en blijft gewoon een pleistertje op een gapende wond. Alleen hechten helpt, anders houdt je alleen maar hele lelijke plekken over. Over tien jaar moet je dan namelijk alwéér renoveren. En wat moet je dan??? Dat nieuwe stadion zal er dus moeten komen, maar de harde realiteit daarvan is dat Feyenoord dat alleen kan realiseren met hulp van de gemeente en gemeenschapsgeld én van het bedrijfsleven. De prijs die daarvoor betaald moet worden is dat Feyenoord het stadion dus niet zelf in eigendom krijgt en ook niet het beheer daarvan op zich kan nemen. Althans, er wordt wel iets geroepen over het Bayern-model maar ik snap niet zo goed waarom dat model wordt genoemd. Volgens mij is dat hier totaal niet aan de orde, want het Bayern model voorziet in een stadion dat juist wél volledig in eigen beheer en exploitatie wordt genomen. Daarnaast bestaat het Bayern model uit veel meer dingen die in het plaatje meegenomen zijn, zoals transferbeleid, aandeelhouderschap van een groot aantal multinationals in de club en het voeren van een stringent financieel beleid. Hoe dan ook, ik zie het als keuze tussen aanhaken, met nieuw stadion, of afhaken en gewoon accepteren dat er een top2 is en dat Feyenoord een soort 'best of the rest' wordt. In die situatie als supporter roepen dat je altijd moet blijven zitten in dat oude stadion vanwege de sfeer en de historie staat voor mij gelijk aan het ontkennen van de realiteit.
 
Spandoek
 
2
15 februari 2018 om 12:37
Alle documenten zijn te vinden via www.feyenoord-city.nl/downloads-documenten/ (onderwerp: haalbaarheidsstudie, categorie: nieuw stadion). Is inderdaad zeer interessante materie maar niet compleet, kan een hoop bijlagen niet vinden en daarom geen kritisch oordeel vellen. Maar in eerste instantie ziet het er goed uit. Mooi stukje van je, mijn lijst van bezochte stadions is nog lang niet zo uitgebreid en zeker niet in Nederland. Ik ben dan ook nog een stukje jonger . Er staat tussen de documenten ook een hoop informatie over de beweegredenen voor een nieuw stadion en de renovatie van de Kuip, dus trek daar eens een middag voor uit zou ik zeggen. Je kan, als je het net als ik interessant vind, er uren mee zoet zijn.
 
buitenspelval
 
14
15 februari 2018 om 09:42
Door zo overduidelijk te benadrukken, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, dat hij zijn bedenkingen en standpunt niet uit electoraal oogpunt uitspreekt, doet bij mij persoonlijk een soort van belletje van lichte scepsis rinkelen. Mijn gevoel zegt ergens, dat het prima past in het voeren van campagne om stemzieltjes te winnen. Hoe je het ook wendt of keert: het is een populistisch en lokaal politiek gevoelig onderwerp en op dit moment niet geheel ondoordacht uitgesproken, zo vlak voor de verkiezingen. Los van het feit of hij gelijk heeft/krijgt of niet.
 
buitenspelval
 
2
15 februari 2018 om 11:33
Wat ik ervan mee als niet krijg als niet-Rotterdammer, is dat er vele Rotterdamse ingezetenen en Feyenoorders op basis van emotie en nostalgie graag de Kuip als thuishaven van Feyenoord willen behouden, liefst renovatie zien. Daarnaast is het lichtelijk populistisch om te doen voorkomen, dat je het volk juist wilt behoeden voor een financiële koude douce en zelfs dreigende ondergang van Feyenoord, de club van het volk. Het lijkt me politiek strategisch slim om met de komende verkiezingen als plaatselijk politicus zo’n stelling te nemen c.q. te verduidelijken. Bovendien: waarom benadrukt deze Verveen zo overduidelijk, dat hij zijn uitspraken niet uit electorale overweging doet? Hij is zich blijkbaar terdege bewust van een positieve uitwerking, die zijn populischisch stelling kan doen opleveren bij het electoraat. Waarom anders zo benadrukken? Dat voelt als indekken.
 
Orgullo
 
2
15 februari 2018 om 11:39
@buitenspelval Het is veelzeggend dat je zegt dat je denkt dat veel Feyenoorders op basis van emotie en nostalgie graag de Kuip als thuishaven van Feyenoord willen behouden. Uit alle polls kwam en komt juist naar voren dat een grote meerderheid voor een nieuw stadion is, alleen, zoals wel vaker, is het wat makkelijker de publiciteit opzoeken als jij ergens faliekant tegen bent in plaats van voor. Kijk bijvoorbeeld de poll in deze thread: meer dan 77 procent ziet de noodzaak van een nieuw stadion. https://www.fr-fans.nl/nieuws/34793/de-jong-hoopvo...
 
buitenspelval
 
2
15 februari 2018 om 12:02
@OrgulloIk heb het over nostalgische en emotionele gevoelens van echte Rotterdamse ingezetenen, die tevens van oudsher Feyenoorders zijn. Die mensen zijn degenen die stemgerechtigd zijn voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb het toch niet over Feyenoord-fans uit heel den lande, die zoals uit deze poll voort komt graag voor 77% de noodzaak van een nieuw stadion inzien op rationele gronden? Blijkbaar ontgaat je mijn punt. Feyenoord-fans staat niet gelijk aan Rotterdammers, net zomin als alle Ajacieden Amsterdammers zijn.Zoals gezegd speelt deze man kennelijk in op gevoelens bij Rotterdammers, hij zegt niet voor niets dat hij deze uitspraken niet doet uit electoraal gewin. Blijkbaar leeft het behoud van de Kuip als thuishaven onder de Rotterdammers. Maar goed, ik besluit mijn bijdrage aan de discussie hierbij. Het valt me op dat elke keer als ik me in topics begeef, waarin het woord Feyenoord staat, bepaalde vijandige reacties oproep, misschien omdat ik een uitgesproken Ajacied ben, ook al reageer ik gewoon objectief. Ik voel totaal geen behoefte om Feyenoord of de supporters in het harnas te jagen. Ik heb mijn ding nu verduidelijkt en laat het verder hierbij, voordat verzeild raak in ellenlange, eindeloze discussie die alle kanten opschieten.Een fijne nog.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 12:13
Zo bedoelde ik mijn reactie totaal niet. Ik ervoer jouw reacties niet als negatief tov Feyenoord. Ik bedoel meer dat de publieke opinie heel anders ligt dan soms wordt voorgesteld. Ik ben het juist eens met jouw punt wat betreft populisme vlak voor de verkiezingen.
 
buitenspelval
 
1
15 februari 2018 om 12:55
@OrgulloBedankt voor je extra uitleg. Dan las ik je reactie blijkbaar totaal verkeerd. Ik proefde een soort van aanvallende intentie in je opener, die je schijnbaar niet zo bedoelde. Het geschreven woord komt soms anders over als het gesproken woord.Ik snap je aanvullende uitleg, hoe de publieke opinie soms anders wordt voorgesteld, daar ben ik het mee eens. Echter had ik het in dit geval over de gevoelens, die spelen bij Rotterdammers en niet over die van het gros de Feyenoorders, die zijn met de gemeenteraadsverkiezingen minder relevant. Maar goed, we zitten verder nagenoeg op één lijn, dat is mooi. Nogmaals een fijne dag gewenst.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 11:15
Verdiep je even in Verveen zijn rol in de discussie. De man is een notoire opportunist, die uit zijn eigen partij D66 is geflikkerd nadat hij herhaaldelijk eigen partijleden liep te schofferen toen ze voor het Feyenoord City wilde gaan stemmen. Deze man is gewoon niet helemaal goed bij zijn pan.
 
buitenspelval
 
2
15 februari 2018 om 11:42
Ik zeg toch het verder los te zien van van het feit of hij gelijk heeft/krijgt of niet? Ik ken de man verder niet, geloof je op je woord dat je hem als niet goed bij zijn pan omschrijft, dat zal best, maar ik doel toch niet op de inhoudelijke discussie? Ik heb het enkel over zijn al dan niet goede bedoelingen.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 11:55
Ik bedoelde het juist als bevestiging van jouw punt dat dit neigt naar politiek opportunisme vlak voor de verkiezingen. Als er iemand daar een toonbeeld van is, is het Jos Verveen dat wel.
 
buitenspelval
 
0
15 februari 2018 om 12:06
Oké, dat is dan duidelijk. Ik voelde verder niet de behoefte om me verder in een lokaal politicus als Verveen te verdiepen en zag je eerste zin blijkbaar onterecht als een steek. Mijn excuses.
 
Constant kante
 
2
15 februari 2018 om 09:42
Graag attentie voor dit stukje: "het stadion kost 420 miljoen euro. De gemeente staat garant voor tien procent en daar krijgt het aandelen voor terug." Wat vinden de Feyenoord supporers hiervan? Een goede zaak dat de gemeente een heleboel geld aan een betaald voetbalclub geeft (dat is gemeenschapsgeld he, dus 'geld van jou en mij'...) of vinden jullie dat een hele slechte zaak en zou het niet zo moeten zijn dat een betaald voetbal club zijn handje moet ophouden bij de overheid? Ik zie de reacties graag tegemoet.
 
genieterr
 
13
15 februari 2018 om 09:49
Volgens mij gaat het de gemeente in principe geen geld kosten. Garant staan houdt in dat je bij onvoorziene omstandigheden bijspringt.
 
FR12Jules
 
0
15 februari 2018 om 11:12
Zover ik weet investeert de gemeente ook echt in het stadion.
 
Scotsman
 
9
15 februari 2018 om 09:50
Als de overheid kan beargumenteren dat het om een financiële constructie gaat die een commerciële instelling ook had goedgekeurd dan is er formeel niks aan de hand. Dat zijn gewoon de regels.
 
Lacazette
 
6
15 februari 2018 om 09:53
Ze krijgen toch aandelen voor dat geld, dus een soort investering en ze krijgen al het geld waarschijnlijk weer terug. Als dat daadwerkelijk het geval is en het saldo voor de geemente uiteindelijk 0 is of zelfs in de plus dan lijkt het me geen probleem. Ook kan dit stadion veel geld opleveren voor de grmeente met evenementen in het stadion en er zou zelfs een CL finale gespeeld kunnen worden.
 
Orgullo
 
1
15 februari 2018 om 11:26
Het is beslist onjuist om het voor te schotelen als 'de gemeente die geld geeft aan een betaald voetbal club'. Juist de eerdere plannen (hns, Bam, Superkuip) zijn te licht bevonden omdat het een 'stand-alone' project was van enkel een stadion zonder enige wisselwerking met de omgeving. Het sterke aan dit plan is juist de integratie van het stadion en de gebiedsontwikkeling van de wijk Feijenoord. Het stadion is slechts een deel in het geheel van een plan dat oa 8.000 woningen omhelst en veel meer dan alleen een voetbaltempel. En ja, daar kan de belastingbetaler ook van profiteren. Vergeet bijvoorbeeld niet dat de gemeente Amsterdam een forse investering heeft moeten doen voor de Amsterdam Arena , maar dat diezelfde gemeente nu de vruchten plukt dat daaromheen nu een bioscoop, bedrijvenpark is gaan zitten. Door het stadion hebben ze de grondwaarde enorm zien stijgen van de daaromliggende gebieden terwijl, toen het gebouwd werd, het in een zielloze polder lag.
 
Constant kante
 
0
15 februari 2018 om 12:13
Orgullo Mooi dat jij de staatsteun noemt die Ajax heeft gekregen bij de bouw van de Arena. Die steun was overigens niet beperkt tot de gemeente Amsterdam alleen he, ook de provincie én zelfs Rijks schatkist hebben bijgedragen aan die bouw wat dus betekent dat Ajax inderdaad steun heeft gekregen uit de gemeenschapsgelden voor hun groei. Ik haal dit punt uiteraard aan vanwege de zeer massale verontwaardiging die met name in krijgenv an Feyenoord supporters was ontstaan na de gronddeal van PSV met de gemeente Eindhoven. Feyenoord had net zelf een periode van zware financiële ellende doorstaan en zag met lede ogen dat PSV en de gemeente Eindhoven een hele slimme constructie hadden bedacht (waar de belastingbetaler van profiteert) die ook nog eens volgens de regels bleek te zijn en die erop neerkwam dat de gemeente garant stond voor de rentebetalingen die PSV moest doen aan de bank na de herstructurering van de schulden. Ik zie nu dat ook de Rotterdamse gemeente garant gaat staan. Destijds vonden veel Feyenoord supporters iedere inmenging van een gemeente onaanvaardbaar en belachelijk. Ik weet niet of jij tot die groep behoorde dus ik zal jouw dat niet voor je voeten werpen, maar mij valt nu wel op dat nu het hun eigen club betreft mensen opeens geen scrupulus meer hebben en dingen opeens wél in een compleet ander perspectief kunnen en durven zien.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 12:45
@ constant Correct. Dit artikel geeft nog een uitgebreid overzicht van alle kosten die gemaakt zijn bij de bouw van de arena. Gecorrigeerd voor inflatie een bedrag aanzienlijk hoger dan waar de Rotterdamse raad nu mee heeft ingestemd qua aandelenpakket. https://plazilla.com/page/4295052599/ongeoorloofde-verkapte-staatssteun-aan-voetbalclubs-de-bouwkosten-van-ajax-amsterdam-arena
 
Scotsman
 
6
15 februari 2018 om 09:49
Ah er moeten weer stemmen verzameld worden voor de gemeenteraadsverkiezingen?
 
WouterSL
 
5
15 februari 2018 om 10:10
Veels te riscant project. Denk aan de Noord Zuidlijn en dichterbij huis die boot van die woningvereniging. Het totaal wordt drie keer de begroting. Waar gaat Feyenoord het stadion van betalen. De gemeente staat garant voor 10%. Feyenoord draait nu toch maar een kleine boekwinst. Of wordt er alleen vreemd kapitaal aangewend?? Wie hier kan mij dat vertellen. Nu lijkt het of alleen de gemeente en de investeerders risico lopen. Wat is het risico van onze club uit Zuid.
 
Arwinos
 
0
15 februari 2018 om 10:26
Het stadion wordt dan ook geen eigendom van Feyenoord maar van een externe partij. Feyenoord krijgt geld om er te spelen (zelfde als dat ze nu verdienen met kaartverkoop). Maar zal pas meedelen in de wins boven een bepaald bedrag of percentage. Bovendien is dit percentage bijna onhaalbaar en gaat het Feyenoord niet zoveel geld opleveren als iedereen nu denkt. Financieel is er simpelweg veel te ambitieus gerekend.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 11:29
Waarom maak je de vergelijking met de Noord-Zuidlijn? Dat is een OV traject waarin een metro onder een historische binnenstad moest worden gebouwd, niet te vergelijken met een gebiedsontwikkeling op Rotterdam-Zuid. Als je dan een valide vergelijking maakt, maak hem met de Amsterdam Arena, waar de gemeente ook aandelen heeft gekocht en wat tot op de dag van vandaag een zeer profijtelijke deal is gebleken voor de Amsterdamse belastingbetaler. De fout die mensen maken is dit project als een stand alone voetbalrpoject te zien terwijl het echt een stadsontwikkeling is met het stadion als onderdeel van het geheel. Daarom wil de gemeente er aandelen in steken, omdat dit deel van de stad een oppepper nodig heeft en dit het eerste project is dat dat op grote schaal doet.
 
Constant kante
 
0
15 februari 2018 om 12:22
Orgullo Ik denk, maar weet dat niet zeker, dat de vergelijking met de Noord-Zuid lijn vooral bedoeld is dat dit soort mega bouw projecten standaard veel en veel duurder uitvallen dan dergelijke projecten altijd initieel begroot worden. In die zin kun je wel meer voorbeelden noemen. Herbouw van diverse NS stations in Nederland bleek uiteindelijk bijna 900 miljoen meer te kosten dan geraamd. Ging om elf stations. Hsl, zelfde verhaal, Betuwelijn, idem dito. Bouw van Stopera, en diverse andere prestige objecten, allemaal hetzelfde.
 
VoetballR
 
0
15 februari 2018 om 12:34
Ik zie elke keer dat de belastingbetaler hier ook van profiteert, zou je me dat kunnen uitleggen? Want ik zie niet in wat de belastingbetaler aan een nieuw stadion heeft.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 12:48
De gemeente kan profiteren van de waardestijging van de grond. Kijk naar Amsterdam en de ontwikkeling die de Bijlmer heeft meegemaakt.
 
AbuBakr
 
2
15 februari 2018 om 10:15
Tegenwoordig draait het meer om het gehele plaatje dan het voetbal an sich. Het feit dat er zoveel dingen extra gebouwd worden om het stadion zegt al genoeg hoe de hoge heren denken.
 
wanny
 
6
15 februari 2018 om 10:56
De rest wordt erbij getrokken omdat een stadion alleen voor dit bedrag niet rendabel te krijgen is. Dus ze ontwikkelen het hele gebied om de gaten te dichten.
 
Orgullo
 
0
15 februari 2018 om 11:32
Dat is toch juist wel logisch? Succes als je miljoenen belastinggeld vraagt als het enkel en alleen om een stadion gaat. De kunst is juist om het stadion als vliegwiel te gebruiken voor verdere ontwikkelingen in het potentierijke gebied. Het gebied ligt pal aan de maas, ligt op 10 minuten fietsen van het centrum en je zit in no-time op de snelweg. Gemeente en investeerders zouden wel gek zijn als ze de ontwikkeling beperken tot puur een stadion.
 
bigpicture
 
21
15 februari 2018 om 10:30
Ik krijg echt koude rillingen over m’n lijf bij de naam Feyenoord City ( ik ben zelf voor Ajax). Waarom moet alles tegenwoordig zo op z’n Engels/Amerikaans, flitsend en fancy. Als er iets NIET past bij Feyenoord dan is het wel flitsend en fancy. Dat is nuchtere oer-Hollandse passie en rauwheid. En dan kom je met Feyenoord City, gadverdamme. Die hele ver-Amerikanisering van Nederland de afgelopen tien jaar met het hele Instagram, imago, marketing, Amerikaanse KUTprogramma’s, tot aan de president die meedoet met de correspondence speech, wat is er toch in godensnaam (ik ben toch voor 020 ) aan de hand.
 
jente94
 
4
15 februari 2018 om 10:45
En dan zeg je zelf flitsend en FANCY.....
 
Baardgrasmus
 
6
15 februari 2018 om 10:50
Grotefoto, de naam van het project is wel het minst belangrijke, als je daar al koude rillingen van krijgt dan valt het niet mee in deze wereld. Het stadion gaat ook een andere naam krijgen.
 
bigpicture
 
7
15 februari 2018 om 11:28
Haha jezus op elke comment moet weer een misplaatst cynisch gevatte opmerking komen - Ja ''flitsend en fancy'' dat zijn precies die woorden die er niet bij passen en die dit hele gebeuren uitstralen. - De naam, de uitstraling, de luxe, het Amerikaanse, kijk naar hoe het vergaan is met de Arena, allemaal vanuit zo'n commerciële marketing-insteek, het authentieke gaat er wel btje van af. Dat is toch jakkie-bah Baardmans. Ga ik nu weer verder met m'n superzware leven
 
Raubaht
 
3
15 februari 2018 om 10:39
Hier heb deze beste man een uitstekend punt. Sowieso begrijp ik niet wat Feyenoord met zo'n nieuw en ontiegelijk duur stadion moet. Ze willen het voorbeeld van Arsenal volgen, een eeuwige subtopper zijn... Voor een subtopper is de Kuip dan toch een perfect stadion.
 
Baardgrasmus
 
13
15 februari 2018 om 10:52
Daarmee schoffeer je in mijn ogen PSV en Ajax diep. Natuurlijk heeft hun stadion niet het aanzien en de status van de Kuip, maar om hun stadions dan meteen nog lager dan subtop in te schatten vind ik overdreven.
 
FR12Jules
 
3
15 februari 2018 om 11:09
Ik krijg al helemaal de kriebels wanneer ik het mobiliteitsplan zie. Feyenoord wilt je gaan verplichten met OV te komen om zo de autodrukte te vermijden. Maar ze bekijken het maar, ik ga niet 6 uur met het OV reizen voor een wedstrijd van Feyenoord. Hopelijk wordt het plan alsnog afgeblazen, wat eigenlijk al had gemoeten omdat Feyenoord de deadlines niet haalt. Oja, niet vergeten dat er nog een paar honderd miljoen bij komt. Het waterschap heeft als eis gesteld dat het stadion ook als stormvloedkering kan fungeren, tevens dient er een cruciale waterleiding verplaatst te worden. Voor dat geld kan je ook een renovatie uitvoeren. Oja, er is zojuist een vernietigend rapport naar buiten gekomen over Pex Langenberg. Hij heeft grote steken laten vallen in de ontwikkeling van de metrolijn bij Hoekse Lijn. Waardoor de oplevering later dan gepland was en de kosten bijna 100 miljoen hoger uitvielen. Raad eens waar hij nog meer voor verantwoordelijk is...
 
Orgullo
 
4
15 februari 2018 om 11:12
Jos Verveen, de grootste schreeuwer van de Rotterdamse raad. Ik zou Thierry baudet nog eerder serieus nemen.
 
Vlassie1980
 
0
15 februari 2018 om 11:31
Hoe lang zijn ze nou al niet bezig om een nieuw stadion voor Feyenoord neer te laten zetten? Alle plannen van eerdere initiatieven liggen ook al in de prullenbak. Dacht dat er nou eindelijk een keer schot in de zaak zat maar nu flikkert er weer iemand de knuppel in het hoenderhok
 
Jerome010
 
2
15 februari 2018 om 12:00
Ach, dat zal de komende jaren nog veel vaker gebeuren. Alleen de plannen zijn er al door dus kan zo'n vent roepen wat hij wilt, het zal geen effect meer hebben.
 
MattDR
 
1
15 februari 2018 om 12:03
Dit hele stadion is gebaseerd op prognoses. Gebaseerd op het feit dat het hele stadion continue gevuld is en dat op die manier sponsoren worden aangetrokken. Het probleem wat gaat komen is dat in de tijd dat er weinig geld was om spelers aan te trekken, slecht voetbal, maar winst, getolereerd werd. De afgelopen drie jaar is er flink in de selectie geïnvesteerd en werd het verwachtingspatroon hoger. Supporters verwachten naast winst ook herkenbare spelpatronen/mooi verzorgd voetbal. Er is en blijft natuurlijk een kern die hoe dan ook naar het stadion blijven komen, maar er is ook een groep die verwachtingen stelt bij de toegangsprijzen die ze neerleggen voor een kaartje. Vooral als ook nog eens blijkt dat het merendeel van de supporters/potentiële supporters, warmere gevoelens houdt bij het oude stadion.ik heb dat zelf nog niet duidelijk nu, wat de mening is voor het nieuwe stadion. Als de ambities uitblijven en er luchtkastelen worden beloofd en je een drol voorgeschoteld krijgt, dan kan ik begrijpen dat een steeds grotere groep zich gaat roeren en weg blijft uit het stadion. Er wordt teveel gefocust op het door de strot duwen van het nieuwe stadion en te weinig focus wordt gelegd op het draagvlak bij de supporters. Wanneer je iets door de strot geduwd krijgt dan kan je weerstand verwachten. Mijn hele verhaal is ook gebaseerd op onderbuik gevoelens, maar als er iets blijkt uit de bedrijfsvoering tegenwoordig, is beslissen voor de klant wat de klant denkt te willen steeds slechter uitpakt.
 
Riuajax
 
1
15 februari 2018 om 12:49
Feyenoord maar ook Ajax gaan echt super mooie stadions krijgen. Kunnen we best een beetje trots op zijn. Alleen jammer dat het nog zo lang duurt.
 
Lekiam
 
0
15 februari 2018 om 16:40
Ik denk dat de enige oplossing voor Feyenoord is om aan de rand van de stad te gaan bouwen. Dat scheelt echt giga veel. Waarom denk je dat Ajax dat toen der tijd gedaan heeft, die bleven ook liever midden in het centrum maar dat is niet realistisch. Ook in het buitenland worden de nieuwe stadions niet meer in het centrum gebouwd.