'Als ik wist dat Twente kampioen werd, was ik op de tribune blijven zitten'
Donderdag, 10 november 2022 om 20:00

In de serie Ex on the Pitch komen twee ex-profvoetballers op bezoek in De Voetbalfabriek in Almere. Samen met presentator Jelle Kusters blikken ze terug op hun carrière en spelen ze een aantal minigames. In de achtste aflevering is het de beurt aan Ramon Zomer en Jeroen Heubach, die samen speelden bij FC Twente en NEC.

Beide spelers leerden elkaar aan het begin van deze eeuw kennen bij Twente. Heubach speelde toen al jaren in het eerste elftal bij de club uit Enschede, terwijl Zomer in 2002 debuteerde voor Twente. Uiteindelijk speelde de inmiddels 39-jarige Zomer tot 2008 voor FC Twente, waarna hij via NEC en sc Heerenveen bij Heracles Almelo belandde. Daar beëindigde hij in 2016 vanwege knieproblemen zijn carrière.

Twee zaken
Inmiddels is Zomer eigenaar van twee zaken: een vestiging van Intersport en een bedrijfskleding-bedrijf, beide gevestigd in Nijverdal. Toen hij in 2016 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing, had hij de Intersport-winkel al geopend. "Daar kon ik mij toen volledig op storten", blikt hij terug. "Eigenlijk heb ik nooit echt stilgezeten. In het laatste jaar dat ik voetbalde had ik die winkel ook al. 's Ochtends ging ik dan vaak trainen, 's middags naar de winkel. Koopavond draaide ik dan ook gewoon mee. Als ik zaterdagavond moest voetballen, ging ik 's ochtends vaak nog een bak koffie drinken in de winkel. Dat vond ik juist heel fijn, omdat ik nogal een denker ben. Als voetballer heb je zoveel vrije tijd dat je soms misschien te veel nadenkt, dus daardoor ging het met voetbal af en toe minder. Toen ik de winkel had, had ik daar helemaal geen tijd meer voor."

Ramon Zomer als speler van sc Heerenveen in duel met Luuk de Jong

De dagen van Zomer zien er momenteel afwisselend uit. "De ene dag ben ik voor mijn bedrijfskleding-bedrijf op pad. Dan bezoek ik klanten. De andere dag sta ik een middag in de winkel. Ik doe eigenlijk van alles: ik stuur het personeel aan, doe de administratie, doe inkoop, ga naar klanten… Het is heel afwisselend werk, en dat maakt het juist leuk, want ik ben niet iemand die graag de hele tijd hetzelfde doet."

Moeilijk opvoedbare jongeren
De 48-jarige Heubach bleef wat langer in de voetbalwereld hangen nadat hij zelf stopte met spelen op professioneel niveau. Zo begon hij met het doen van een trainerscursus. "Ik ben vijf jaar trainer geweest op de FC Twente/Heracles Academie. Maar toen moest ik in een keer weg bij Twente. Ik weet nog steeds niet waarom. Ik kreeg een mailtje, moest naar Hengelo toe en er werd me gelijk medegedeeld dat ik ontslagen was. Dus binnen vijf minuten stond ik weer buiten."

Jeroen Heubach nam het in 2008 in de voorronde van de Champions League met FC Twente op tegen het Arsenal van Theo Walcott

Via een vriend kwam Heubach vervolgens terecht bij stichting Zekere Basis. "Daar werk ik met moeilijk opvoedbare jongeren. Ik heb eerst op de groep gestaan, en nu ben ik kok. Ik doe boodschappen met jongens, kook eten voor ze. Het zijn 28 jongens, en die wonen allemaal intern. Ik ben daar destijds in gesprek gegaan, waarna we eerst hebben gekeken of het wel beviel van beide kanten. Ik vond het leuk en zij waren tevreden, daarom werk ik er nu nog steeds."

Het had overigens niet veel gescheeld of Heubach was kampioen geworden met Twente. Halverwege het seizoen 2009/10 vertrok hij op huurbasis naar NEC, daar hij bij de Enschedeërs nauwelijks meer aan spelen toe kwam. Uiteindelijk werd Twente dat seizoen kampioen. "Als ik had geweten dat Twente kampioen zou worden, was ik gewoon lekker op de tribune blijven zitten", blikt Heubach lachend terug. "Maar dat zijn keuzes die je maakt… Ik heb uiteindelijk wel alle feestjes meegemaakt, dus dat is wel leuk."

Meer nieuws
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
6
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
58
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
Jopie22
 
14
8 november 2022 om 20:52
Heubach hooligan! Geweldige gozer met een mooie mentaliteit! Jammer dat hij toentertijd naar NEC vertrok en daardoor het kampioenschap 'misliep'. Maar goed.. achteraf is, zoals hij zelf ook al zegt, mooi wonen.
 
Jansen Joenite
 
17
8 november 2022 om 21:18
Daar liep ie bij NEC.. net toen hij hoorde dat Twente kampioen was geworden. Provocerend met zn rode shirt voor het vak met Ajax supporters. Geen geweldig talent, maar wel een geweldig Twente hart. Met recht Heubach hooligan!
 
Ruiz_FCT
 
16
8 november 2022 om 21:35
Dat was echt een geweldig moment. Heubach kan nooit meer stuk bij de Twente fans. Ik herinner me die wedstrijd van die foto ook nog goed overigens. Twente - Arsenal in het Gelredome. Arsenal met onder andere Van Persie, Adebayor en Walcott tegen onze Heubach en Romano Denneboom. Ik zat daar toevallig, redelijk dicht op het veld en kon perfect zien hoe Heubach he-le-maal zoek gespeeld werd door Walcott hahah.
 
Jansen Joenite
 
7
8 november 2022 om 22:41
Dat was ook een memorabele wedstrijd ja (ik was er zelf ook bij). Kwalitatief kwamen er natuurlijk veel te kort, maar de hele ambiance er om heen was mooi. Een mooie bonte rode stoet naar Arnhem (waar het territorium werd afgebakend) doe deed denken aan de 'Tukkers on Tour' naar de bekerfinale in 2001
 
Zlatan65
 
3
9 november 2022 om 12:39
Vergeet ik ook nooit. Een Engelse commentator noemde Heubach 'the worst defender in Champions League history' haha. Maar pakte hij toch mooi mee!
 
FCTukkers
 
7
9 november 2022 om 15:32
Dat was inderdaad een mooie tijd. Ik was zelf ook bij die wedstrijd in het Gelredome. Wat een feest was het iedere wedstrijd om supporter van Twente te zijn. Alleen bij Arnautovic zag je toen wel het talent in die wedstrijd waardoor je wist dat hij nog wel een stap ging maken!
 
Fctexper
 
4
9 november 2022 om 22:43
Je vergeet Tioté, die een geweldige wedstrijd speelde toen, en Twente miste toen nog 2 hele dikke kansen met Elia en Arnoutovic, en Dennetak, die alleen voor de keeper kwam, en hem de tribune in schoot.
 
Salerno1919
 
3
8 november 2022 om 21:52
Ik herinner mij heubach vooral van zijn slechte aanname, waarna hij beweerde de bal bewust uit te spelen bij de bekerfinale 2004 ??
 
TheRock11
 
3
9 november 2022 om 15:59
Hij had nog gelijk ook....want er lag een speler geblesseerd op het veld. De meest onsportief besliste bekerfinale ooit. Uit die ingooi (waarbij Utrecht natuurlijk uit sportiviteit de bal had moeten teruggooien naar Twente) scoorde Dave van den Bergh.
 
 
1
9 november 2022 om 17:46
Wamberto vergeten Therock? Dat was ook wel een dingetje
 
Tukkertje91
 
1
9 november 2022 om 20:32
Scheelde maar 4 meter. Was dat ook niet met Utrecht in de finale?
 
Salerno1919
 
0
9 november 2022 om 21:21
Nee hij wilde hem gewoon aannemen en deed dat verkeerd, en deed alsof die hem bewust buiten de lijnen speelde. Onkunde was dat.
 
TheRock11
 
1
10 november 2022 om 15:45
Dat was een blunder van de arbitrage, dat heeft niets te maken met onsportief de bal houden die uit is getrapt voor een blessurebehandeling.
 
TheRock11
 
1
10 november 2022 om 15:46
Nee, Salerno. Dat is de smoes die in Utrecht wordt gebruikt. Vergelijkbaar met Trump, die nog steeds onterecht volhoudt dat de verkiezingen 2 jaar geleden waren gestolen...
 
Salerno1919
 
0
10 november 2022 om 20:30
Gabbertje kijk hem terug dan haha. Het was gewoon echt onkunde. Volgens mij gebeurde er ook echt verder niks die finale
 
Sirius
 
3
10 november 2022 om 10:11
Heubach was dan ook vooral een cultheld en niet bepaald een geweldige voetballer. Groeide wel mee met de progressie van het team, maar was onderaan de streep natuurlijk niet bovengemiddeld goed. Z'n strijdlust compenseerde nog wel aardig wat.