'Als je als 16-jarige tegen Beenhakker zegt dat je gaat, dan is dat wel iets'
Woensdag, 16 november 2022 om 08:30

Nathan Aké lijkt een van de basisspelers te gaan worden bij het Nederlands elftal tijdens het komende WK. De centrale verdediger maakt een uitstekend seizoen door bij Manchester City en moet bij Oranje samen met Virgil van Dijk en Jurriën Timber het slot op de deur worden. In gesprek met het Algemeen Dagblad schat Aké de kansen in op een titel, gaat hij in op zijn band met Josep Guardiola en blikt hij terug op zijn vertrek bij Feyenoord.

Aké speelde in de jeugdopleidingen van ADO Den Haag en Feyenoord, alvorens hij in 2011 als zestienjarige de overstap maakte naar Chelsea. Een stap waar hij nooit spijt van heeft gehad. "Wat erg in mij zit, is dat ik achteraf nooit een gevoel van 'waarom heb ik dat niet gedaan' wil hebben. Dat mensen dan boos werden, daar kon ik wel mee omgaan. Al was de stap van Feyenoord naar Chelsea de lastigste. Als je als zestienjarige tegen iemand als Leo Beenhakker zegt dat je gaat, dan is dat wel iets."

De stap naar Chelsea kwam Aké op veel kritiek te staan. Dat hij te jong zou zijn voor een overgang naar de Premier League. Via huurperiodes bij Reading, Watford en Bournemouth lukte het hem echter om door te breken in Engeland. "Maar dan leer je meteen: kritiek zal er altijd zijn. Ik moest van mijn vader en moeder zelf de knoop doorhakken, maar dat deden ze op een slimme manier. Ze zeiden op een gegeven moment: 'Je blijft bij Feyenoord, we bellen vandaag Chelsea af.' Ik reageerde hevig geschrokken. Toen was het voor mijn ouders duidelijk dat mijn besluit vaststond."

Sinds twee jaar werkt Aké samen met Guardiola, een man die hij enorm waardeert. "Zijn tactische inhoud is zo anders dan bij vrijwel alle andere trainers die ik ooit heb gehad", is Aké lovend. "Hoe hij het spel ziet, hoe hij vooraf op het bord al aangeeft hoe wedstrijden zullen verlopen, en hoe je dan eenmaal op het veld ziet hoe dat allemaal uitkomt. De ruimtes liggen inderdaad steeds weer daar waar hij ze voorspelde. Hij is de beste manager die ik heb gehad in mijn loopbaan. Daarnaast is hij ook nog een hele relaxte man."

CL winnen of wereldkampioen worden
Kiezen tussen de Champions League winnen met Manchester City of wereldkampioen worden met Oranje kan Aké niet. "Natuurlijk wil ik héél graag de wereldtitel pakken", vertelt de mandekker. "Maar ook de Champions League is heel bijzonder. Met Manchester City jagen we er al een tijdje op. Ik wil allebei die prijzen winnen. Er zijn verschillen, natuurlijk. Spelers krijgen jaarlijks een kans om de Champions League te pakken, de wereldtitel is een heel ander verhaal. Een prijs pakken die maar eenmaal per vier jaar te winnen is, met jouw land, dat is heel bijzonder."

Aké heeft veel vertrouwen in een goede afloop met Oranje. "Je ziet dat landen die écht een team vormen en een duidelijk plan hebben, heel ver kunnen komen. Misschien heeft het huidige Oranje niet een type als bijvoorbeeld Erling Braut Haaland, maar het Nederlands elftal is als team echt heel sterk. Alle spelers kennen hun taak. Als je het mij vraagt, maken we kans om ver te komen. Dit WK voelt als een topkans. Ja, het is midden in het seizoen en dat is raar, maar dat kan ook positief uitpakken. Iedereen zit in een ritme, we zijn in topconditie. We gaan zien wat het ons oplevert."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
3
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (49)

 
NEC_Shady
 
9
16 november 2022 om 08:34
In je hele proffesionele voetbal periode nooit ontbetwist basis speler geworden zijn is ook wel een dingetje. Op zijn verhuur periode na.
 
Niels1990
 
55
16 november 2022 om 08:40
Je kunt jezelf afvragen waar hij gestaan had als hij niet op jonge leeftijd was vertrokken. Maar momenteel is hij één van de basisspelers bij City, Guardiola rouleert veel. Misschien is Aké wel gewoon een laatbloeier? Ik heb een aantal wedstrijden gezien dit seizoen en vond Aké echt onwijs goed. Goed aan de bal, door de lucht. En volgens mij heel betrouwbaar, want ik heb hem geen fout zien maken. Niet bij Nederland en niet bij City. Hopelijk speelt van Gaal met De Ligt, Van Dijk en Aké, echt een waanzinnig centrum heb je dan dit Wk.
 
Formus
 
14
16 november 2022 om 08:57
Dat is idd een waanzinnig centrum. Verdedigend staat het dan ook best aardig bij ons. Maar waar toch veel spelers het idee vandaan halen dat we wereldkampioen kunnen worden? Fijn hoor, dat vertrouwen, maar imo volledig onrealistisch als je de selecties van Brazilië, Argentinië, Frankrijk en ook Duitsland en Spanje er naast legt.
 
Niels1990
 
5
16 november 2022 om 09:09
Misschien op basis van het WK 2014? Dezelfde speelwijze, dezelfde coach als toen en werd daarmee de halve finale gehaald. Achterin is het nu veel beter dan toen met spelers van wereldklasse, terwijl je voorin enorm ingeleverd hebt. Ik denk dat Nederland moeilijk tot scoren komt en dat we moeten hopen dat het achterin als een huis staat. Maar de landen die je noemt hebben over de breedte een beter elftal staan, dat is zeker. Hard werken als je die landen tegenkomt en een beetje mazzel hebben, lijkt de enige mogelijkheid. Maar normaal gesproken zeker een onrealistische gedachte dat we wereldkampioen gaan worden.
 
Onside
 
4
16 november 2022 om 09:49
En dan heb je de Ligt en Timber op de bank. Bijna zonde dat we zoveel topverdedigers hebben maar relatief weinig top- aanvallers en middenvelders. Had beter verdeeld mogen worden!
 
madmarcel
 
9
16 november 2022 om 09:51
Dan kunnen van Dijk en Ake de blunders van De Ligt herstellen. Klinkt leuk,maar elk weldenkend mens zou uiteraard voor De Vrij kiezen ipv De Ligt
 
Formus
 
4
16 november 2022 om 09:52
Niels, helemaal met je eens. Hard werken en een beetje mazzel. Maar dat beetje mazzel is het hem juist. Dat kan je 1 wedstrijd, misschien 2 wedstrijden hebben, maar dan komt de kwaliteit waarschijnlijk echt bovendrijven. Heb ook, ondanks dat ik LvG hoog heb zitten, echt nul vertrouwen in dit WK. Misschien om teleurstelling te voorkomen, misschien realistisch.... Ik weet t niet. Ben er ook totaal nog niet mee bezig. Nog geen poultje gemaakt. Zegt ook wel iets. Maar enjoy en ik help je hopen ??
 
Formus
 
3
16 november 2022 om 09:56
Onside: De Vrij en Timber op de bank?! madmarcel: De Vrij is in het NL elftal nooit onomstreden geweest, behalve het WK 2014. Misschien geeft LvG hem wel weer die vibe. Ook bij Inter in een mindere fase. Dus als ie niet met De Vrij begint, vind ik dat prima te billijken.
 
MrMischa!
 
0
16 november 2022 om 10:00
Want die van dijk staat toch lekker te verdedigen dit seizoen.
 
Japie_Krekel
 
0
16 november 2022 om 10:11
Toen kwamen we zover dankzij Robben en die is er nu niet bij. Je kan maar tot zover tegendoelpunten voorkomen. Je hebt ook een aanvallende speler nodig van wereldklasse en die missen we
 
Niels1990
 
1
16 november 2022 om 10:13
@madmarcel, ieder weldenkend mens? Je doet alsof De Vrij zes keer beter is dan De Ligt, wat volgens mij nergens op slaat. Het enige wat in het nadeel van de Ligt spreekt, is dat hij in het verleden een aantal fouten gemaakt heeft. Verder speelt de Ligt bij een betere club en speelt hij daar ook goed. De Vrij is toch wel minder dan een jaar of twee/drie terug en ook minder onomstreden.
 
AjaxRosenberg
 
1
16 november 2022 om 10:17
@madmarcel. Lekker redereneren op basis van eerdere seizoenen? Van Dijk en de Vrij staan als je naar de kortere termijn kijkt ook behoorlijk te schutteren.
 
Niels1990
 
1
16 november 2022 om 10:42
Formus, Hier al wel een poultje ingevuld, Nederland kwartfinale eruit. Dat is ook meteen de eerste wedstrijd voor Nederland dat er een serieuze tegenstander op het programma staat, haha. Ik heb er ook weinig vertrouwen in. Misschien ook gewoon omdat het minder leeft. Normaal een gezellig feestje, nu gevoelsmatig toch een beetje een tussendoortje.
 
Onside
 
2
16 november 2022 om 10:43
@formus Ik reageer op Niels1990 die een basis aangeeft met De Ligt, Van Dijk en Ake. Zelf zou ik het vrij lastig vinden. Van Dijk en Ake (enige linkspoot) horen erin, ook al heeft Van Dijk een mindere periode. Timber, De Vrij en De Ligt valt alledrie wat voor te zeggen om in de basis te starten.
 
madmarcel
 
0
16 november 2022 om 10:49
Ik vind het ook te billijken,maar niet als daarvoor De Ligt in de basis komt
 
Niels1990
 
0
16 november 2022 om 10:50
Dan bedoelde je in je reactie allicht de Vrij en Timber op de bank, De Ligt benoemde ik voor de basis.
 
JohanVlerksen
 
0
16 november 2022 om 14:44
Idd, van Dijk is het ook een beetje kwijt dit jaar. Ik hoop stiekem op een licht pijntje bij van Dijk zodat ie niet kan spelen tegen Senegal. En dan gewoon Ake De Vrij De Ligt
 
LeMessias
 
39
16 november 2022 om 08:41
Je zou maar zo zuur als NEC_Shady wakker worden zeg. Hij gaat naar het WK, jij typt lekker op je toetsenbord. Is ook wel een dingetje.
 
Psvlld
 
49
16 november 2022 om 08:44
Aké is vier jaar lang onbetwist basisspeler geweest bij Bournemouth, waarvan alleen het eerste jaar onder verhuur door Chelsea. Vervolgens vorig jaar toch helft van de wedstrijden basis bij dit Manchester City en dit jaar zelfs basisspeler, meer dan prima carrière. Juiste keuzes gemaakt uiteindelijk en prima afgelopen.
 
AjaxxxLove
 
24
16 november 2022 om 08:45
Bij Bournemouth was hij onbetwist.
 
Douwe Dabbert
 
33
16 november 2022 om 08:47
"Op zijn verhuur periode na." Bournemouth heeft hem destijds gekocht en heeft daarvoor het transfer clubrecord gebroken. 121 wedstrijden gespeeld, gem. 86 min per wedstrijd maar inderdaad, nooit onbetwist basisspeler geweest....??
 
Joostv97
 
9
16 november 2022 om 08:54
Ja tuurlijk en city heeft hem gekocht omdat hij 4 jaar lang wisselspeler was bij Bournemouth?
 
 
10
16 november 2022 om 09:34
@NEC_Shady: Als er iemand de juiste keuzes heeft gemaakt, is het Aké wel. Ja, het was een gok op zo’n jonge leeftijd voor een topclub in Engeland te kiezen, waar je echt niet zomaar in het 1e komt met al die wereldspelers, maar via omwegen heeft het het alsnog fantastisch gedaan en de top bereikt. Mentaliteit, de juiste mensen om hem heen en talent. Zijn er maar weinig die hem dat hebben nagedaan. Heel bijzonder dat jij het dan nog naar iets negatiefs weet om te buigen. Maar ja, mensen zoals hij hebben we er ook genoeg op deze wereld rond lopen. Hard schreeuwen over anderen en zelf helemaal niets presteren.
 
Slaolie
 
1
16 november 2022 om 09:51
Geen idee of dit de goede keuze was. Dat zullen we nooit weten. Misschien was hij nóg verder geweest als hij bij Feyenoord was gebleven.
 
Formus
 
9
16 november 2022 om 09:58
Veel verder dan de kampioen van Engeland, van de sterkste competitie van de wereld..... Denk dat we voorzichtig kunnen zeggen dat zijn keuzes niet slecht hebben uitgepakt voor hem.... En dat zeg ik heel voorzichtig ??
 
PSVMANUNITED
 
3
16 november 2022 om 10:16
Wat moet hij nog meer bereiken dan inderdaad? Hij is roulatiespeler in het best voetballende en meest dominante elftal ter wereld waar 22 spelers roulatiespeler zijn omdat het een selectie vol wereldtoppers is. En daarnaast: sinds Oranje 3-5-2 speelt vind ik Aké steevast de beste verdediger aan Oranje-kant; hij snapt als allerbeste hoe een 3-5-2 werkt en hoe je als RCV of LCV in een 3-5-2 een hele kant bestrijkt en de wingback opvangt. De reden dat Blind er in het Nederlands elftal een stuk beter uitziet dan bij Ajax is echt wel voor een gedeelte aan Aké te danken. En dan houdt hij dit seizoen nog wereldtoppers op de bank ook; als hij Laporte, Stones en Dias meer dan eens op de bank houdt kan hij bij elke topclub in de wereld mee. Ja hij had basis kunnen staan bij Real of Bayern misschien, maar dat heeft niks met zijn keuze voor Feyenoord dan wel Chelsea te maken, dat moet je ook maar gegeven zijn, zeker als je daar niet al jaren hebt gezeten wat net zo goed een vroege transfer had betekend.
 
BillyHendriks
 
2
16 november 2022 om 10:20
Wat zegt dat volgens jou? Als je bij een can de beste clubs ter wereld niet onbetwist basispeler bent? Maar wel meer speelt dan respectievelijk een stones of Laporte? Altijd dat negatieve gelul vanachter je toetsenbord!
 
Schveenman
 
8
16 november 2022 om 08:39
Toch knap om t eerste team te halen van een premierleage club via de weg die hij bewandelt heeft.
 
Mr_knowledge
 
20
16 november 2022 om 08:41
Een van de weinige die echt doorgebroken is. Als je Laporte, stones op de bank kan houden dan zegt dat wel wat over je. Het is nu bij NL dat er veel goede centrale verdedigers zijn van Dijk, Ake, de Vrij, de Ligt Timber. Ik denk wel zodra van Dijk bij NL stopt dat Aké nog belangrijker gaat worden.
 
DenSpartaan
 
6
16 november 2022 om 08:47
Aak de Bonenstaak. Gaat een stille kracht worden op het WK. Lijkt me ook een jongen met een goede kop erop en uitstekende drive om steeds het stapje omhoog te halen
 
Psvlld
 
25
16 november 2022 om 08:54
Als je zo kijkt naar de verdedigers die dit jaar meegaan naar het WK, heeft Feyenoord behoorlijk wat pareltjes gehad in de jeugd met: Malacia, de Vrij, Aké, Timber. De laatste twee uiteraarde met de bekende omwegen hier gekomen, maar hebben ze toch goed gescout ergens. Als je dan ook nog bedenkt dat Dumfries door het kleine broertje is gescout, hebben ze wel een neusje voor verdedigers daar in Rotterdam??.
 
Davy de Pauw
 
9
16 november 2022 om 08:58
Een oprechte vraag: Is Ake nu de eerste speler die op zeer jonge leeftijd uit NL is vertrokken, en toch de top heeft gehaald? Vele anderen (bruma, Rekik, Brouwers etc.) zijn met dezelfde intentie vertrokken maar hebben dat nooit gehaald.
 
Douwe Dabbert
 
16
16 november 2022 om 09:06
Als Tim Krul geen zware knieblessure had opgelopen dan denk ik dat zijn carrière anders was verlopen. Geen top maar deed het destijds erg goed bij Newcastle United..
 
Westend
 
9
16 november 2022 om 09:40
Danjuma, Frimpong, Flekken. Kan je inderdaad discussieren over Xavi Simons, Rekik, Bruma aangezien die na hun avontuur weer even terug zijn geweest. Maar neemt niet weg dat het uitje in het buitenland misschien heel goed voor ze zijn geweest.
 
madmarcel
 
8
16 november 2022 om 09:56
Frimpong? Die verhuisde gewoon op zn 7e naar Engeland maar niet vanwege het voetbal. Flekken is ook geen voorbeeld van "jeugdspeler die te vroeg naar buitenland vertrekt",net als Danjuma die gewoon al veel wedstrijden in het 1e elftal had gespeeld. Aké is inderdaad de uitzondering tot nu toe
 
Douwe Dabbert
 
5
16 november 2022 om 09:59
Frimpong hoort m.i niet in dat rijtje thuis. Hij is met zijn ouders mee verhuisd naar Engeland maar niet om/voor de voetbalcarrière van Frimpong. Hij heeft in Nederland nooit voor een club gespeeld en is in de opleiding van City gekomen toen de familie Frimpong al 3 jaar in Engeland vertoefde..
 
Davy de Pauw
 
3
16 november 2022 om 10:07
Frimpong's familie verhuisde gewoon inderdaad. Simons, Rekik, Danjumma etc. spelen toch niet in de top? Frimpong kan er nog komen, maar Flekken gaat echt niet ineens naar City of Bayern hoor.
 
Westend
 
0
16 november 2022 om 10:22
Ja dat krijg je natuurlijk als het gaat over zulke jonge spelers: die gaan ook met de ouders mee. Het ligt er dan maar net aan wat je vraag is als het gaat over 'jonge spelers die naar het buitenland gaan'. Dat is een super ruim begrip natuurlijk. Frimpong is dan, feitelijk, op jonge leeftijd naar het buitenland gegaan om te voetballen. En is daar doorgebroken. Flekken stond trouwens vorig jaar nog in de belangstelling van Bayern. Danjumma speelt toch gewoon in de top van Spanje? Simons is nog veel te jong om hem te beoordelen over zijn spelersloopbaan. Het maakt gewoon geen hol uit hoe je carriere verloopt of dat nou buitenland of binnenland is. Van Dijk vertrok ook als 'nietzeggende Groningenspeler' naar het buitenland. Ajax koos toen liever voor van der Hoorn. En spelers die het echt hebben gemaakt in de wereldtop; daar hebben we er uberhaupt maar weinig van.
 
Douwe Dabbert
 
4
16 november 2022 om 10:41
"Frimpong is dan, feitelijk, op jonge leeftijd naar het buitenland gegaan om te voetballen." De reden waarom de ouders naar Engeland zijn verhuisd weet ik niet maar niet om te voetballen in het buitenland. Tijdens zijn verblijf in Nederland mocht hij van zijn moeder niet voetballen omdat zij hem te klein vond en was overbezorgd. Op zijn 10e is hij bij een amateur club begonnen en daar is hij gescout door o.a City en Liverpool. Tot aan zijn 10e heeft hij niet in Engeland gevoetbald dus ik kan mij niet voorstellen dat zijn ouders 3 jaar daarvoor al dachten, dat wordt een goede voetballer aangezien hij niet aan voetbal deed (bij een club dan).
 
Westend
 
0
16 november 2022 om 10:50
Is hij daarmee niet doorgebroken in het buitenland? Xavi Simons is ook 'gewoon' opgegroeid in Alicante Spanje. Dan begrijp ik je definitie niet van: 'spelers die op jonge leeftijd naar het buitenland zijn gegaan en zijn doorgebroken als voetballer' Zowel 'jonge leeftijd' als 'doorgebroken' of buitenland zijn 3 discutabele definities. Je kan Van Dijk (of De Roon) ook jonge spelers noemen, omdat ze niet zijn doorgebroken in Nederland voor ze zijn vertrokken?
 
Douwe Dabbert
 
1
16 november 2022 om 11:00
`spelers die op jonge leeftijd naar het buitenland zijn gegaan en zijn doorgebroken als voetballer`Ik begrijp wat jij bedoelt en daar ben ik het deels mee eens ware het niet dat Frimpong geen speler was toen zijn familie naar Engeland vertrok ergo zijn familie is niet verhuisd om de carrière van Frimpong. Dat staat helemaal los van elkaar..Edit; van Dijk en de Roon zijn toch doorgebroken in Nederland, niet in de top maar een niveautje lager of zie ik dat verkeerd?
 
Westend
 
2
16 november 2022 om 11:04
Aah, naar het buitenland zijn gegaan om door te breken, tegenover via het buitenland zijn doorgebroken. Al met al denk ik dat die gasten (in een buitenlandse competitie) tegen vrijwel dezelfde concurrentie ed zijn aangelopen. Maar ik snap hem
 
kemperman49
 
2
16 november 2022 om 09:20
Hij heeft het uitstekend gedaan. De meeste redden het niet op topniveau als ze zo jong vertrekken.
 
Westend
 
4
16 november 2022 om 09:37
Nou ja ik denk dat de meeste het op topniveau uberhaupt niet redden. Denk dat er ook voldoende Nederlandse jongens zijn in de eredivisie die het uiteindelijk niet halen. En je kan natuurlijk ook altijd naar het buitenland gaan en dan terugkomen. Neem een Xavi Simons of Bruma. Doen het toch leuk. Neem een Danjuma of Flekken, doet het toch ook leuk. Uiteindelijk kan ook weer niet iedereen wereldtop worden. Ik vind het wel altijd het leukste als jonge spelers beginnen in de eredivisie om via daar het Nederlands Elftal te halen. Ik volg de eredivisie het best, dus dan voel ik alsof ik ze ken ofzo.
 
Westend
 
2
16 november 2022 om 09:37
Die Frimpong net zo trouwens.
 
PSVMANUNITED
 
1
16 november 2022 om 10:10
Ik snap je wel voor het gros van de spelers, maar ik vind het ook altijd wel echt leuk als er spelers uit de hoge hoed getoverd worden, voelt als een soort onverwachte deadline day transfer dan ofzo. Fijn dat ik de meeste jongens van het Nederlands elftal al kende voordat ze bij het Nederlands elftal gingen voetballen, maar van Flekken had ik zijn naam misschien één of twee keer gehoord, laat staan dat ik wist dat het Nederlander was. Dat voelde toen ook wel als enorme verrassing met ons grote keepersprobleem. Frimpong kende ik dan al wel sinds Celtic, maar ook van hem ga ik voor zo'n jongen echt wel even zitten om te kijken wat het is, dat weet ik bij (ex)- Eredivisiespelers wel zo'n beetje.
 
Westend
 
8
16 november 2022 om 09:24
En dit soort spelers zorgen er weer voor dat de discussie “vroeg vertrekken of niet” weer onzinnig is. Je kan achteraf nooit voorspellen hoe het had gelopen als iemand een andere keuze had gemaakt. Het heeft voor hem iig perfect uitgepakt. Plus een leuke kerel volgens mij
 
Achterman
 
0
16 november 2022 om 09:45
Ik snap dat je lovend wilt zijn over je coach, maar Guardiola als 'relaxed' omschrijven ...
 
PSVMANUNITED
 
4
16 november 2022 om 10:06
Dat zou natuurlijk best wel zo kunnen zijn buiten de media om. Guardiola voert ook altijd maar een enorme act op langs het veld en bij persconferenties, dat kan op het trainingsveld heel anders zijn. Zeker als je een verdediger als Aké bent die het tactische gedeelte van verdedigen heel goed snapt en daardoor heel goed in het spelletje van Guardiola past kan het voor hem best een relaxte man zijn. Ik denk dat het voor je bloeddruk beter trainen is bij een Guardiola dan bij een Conte of Simeone waarvan ik het gevoel hebben dat ze echt zo zijn in plaats van Guardiola die dat ook maar pas de laatste jaren is gaan doen nadat andere trainers succes hadden met negentig minuten lang rennen en schreeuwen langs de lijn.