AZ en FC Utrecht leven toe naar loting in de Europa League
Woensdag, 19 juni 2019 om 07:50

AZ en FC Utrecht horen vandaag vanaf 14.00 uur wie de eerste tegenstander in het Europese seizoen op 25 juli en 1 augustus is. De teams van Arne Slot en John van den Brom hebben bij de loting voor de tweede voorronde van het Europa League-toernooi een beschermde status. De loting voor de eerste voorronde vond dinsdag plaats. Feyenoord stroomt in de derde voorronde in.

Doordat Ajax afgelopen seizoen uitstekende zaken deed in de Champions League, steeg Nederland naar de elfde plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Dat betekent dat de winnaar van de TOTO KNVB Beker vanaf het seizoen 2019/20 weer direct zal instromen in de groepsfase van de Europa League. Feyenoord begon vorig seizoen als bekerwinnaar nog in de derde voorronde, waar AS Trencín over twee wedstrijden te sterk bleek. De Rotterdammers hebben nu hetzelfde ticket, doordat bekerwinnaar Ajax ook kampioen werd en zich zo verzekerde van deelname aan de voorronde van de Champions League. De plek van Feyenoord, afgelopen seizoen de nummer drie in de Eredivisie, in de tweede voorronde van de Europa League schoof door naar AZ, dat daardoor niet in de play-offs om een Europees ticket hoefde te spelen. FC Utrecht won de play-offs om Europees voetbal, door Vitesse in de finale te verslaan.

De Europa League begint eind juni (!) al met de zogenaamde preliminary round, met veertien absolute voetbaldwergen uit San Marino, Andorra, Noord-Ierland, Gibraltar, de Faeröer Eilanden, Kosovo en Wales. De allereerste fase van de Europa League ziet er als volgt uit:

Progrès Niederkorn (Lux) - Cardiff Metropolitan University FC (Wal)
La Fiorita (SMa) - Engordany (And)
Sant Julià (And) - Europa (Gib)
Ballymena United (NIe) - NSÍ (Fae)
Prishtina (Kos) - St Joseph's (Gib)
Tre Fiori (SMa) - KÍ Klaksvík (Fae)
Barry Town (Wal) - Cliftonville (NIe)

Het mag geen verrassing heten dat deze ploegen allemaal een ongeplaatste status hebben als ze doorstromen naar de eerste voorronde van de Europa League. In deze ronde starten onder meer Legia Warschau, FCSB, Malmö FF, Bröndby IF, Aberdeen en Rangers FC aan hun Europese avontuur. Na het tweeluik in de eerste fase, dat wordt afgewerkt op 11 en 18 juli en waarin totaal 94 teams deelnemen, zal bekend worden welke wedstrijden er afgewerkt worden in de tweede voorronde. Op basis van de hoogste coëfficiënt kan er al een rijtje met mogelijke tegenstanders voor AZ en FC Utrecht in de tweede worden gemaakt. Na de eerste voorronde kan dit uiteraard nog veranderen, omdat er in deze situaties vanuit wordt gegaan dat alle geplaatste ploegen zich weten te plaatsen voor de tweede voorronde. AZ en FC Utrecht hebben in ieder geval een geplaatste status, waardoor onder meer AS Roma, AA Gent, Eintracht Frankfurt, Espanyol en Wolverhampton Wanderers worden ontlopen. Dit zijn op dit moment virtueel de ongeplaatste ploegen in de tweede voorronde:

Zrinjski Mostar (Bos), Kairat Almaty (Kaz), AEL Limassol (Cyp)*, Kukësi (Alb), Alashkert (Arm), Radnicki Niš (Ser), Cukaricki (Ser), Kilmarnock (Sch), Shakhtyor Soligorsk (WRu), Vitebsk (WRu), Domzale (Slv), Crusaders (NIe), Ventspils (Let), Stjarnan (IJs), BK Häcken (Zwe)*, IFK Norrköping (Zwe), Haugesund (Noo), Brann (Noo), Viitorul Constanta (Roe)*, Fola Esch (Lux), Vaduz (Lie), Tobol (Kaz), Ordabasy (Kaz), Cracovia (Pol), Lechia Gdansk (Pol)*, Neftçi Baku (Aze), Sabail (Aze), Olimpija Ljubljana (Slv), Cork City (Ier), Pyunik (Arm), Dinamo Tblisi (Geo), Maccabi Haifa (Isr), CSKA Sofia (Bul), Levski Sofia (Bul), Lokomotiv Plovdiv (Bul)*, Riteriai (Lit) en Buducnost Podgorica (Mon).

* reeds zeker van deelname aan de tweede voorronde van de Europa League. Kan door de resultaten in de eerste voorronde nog een geplaatste status krijgen.

In deze situatie wordt er vanuit gegaan dat FC Utrecht en AZ als geplaatste ploegen de tweede voorronde, die wordt gespeeld op 25 juli en 1 augustus, overleven. Op 22 juli wordt er geloot voor de derde voorronde, die op 8 en 15 augustus worden afgewerkt. Feyenoord en AZ zullen tijdens de loting een geplaatste status hebben, terwijl FC Utrecht het hoogstwaarschijnlijk moet stellen met een ongeplaatste status. Virtueel behoort ook PSV tot de ploegen in de derde voorronde van de Europa League, daar de Eindhovenaren in de tweede kwalficatieronde van de Champions League als ongeplaatste club moeten afrekenen met Olympiacos of FC Basel.

* reeds zeker van deelname aan de derde voorronde van de Europa League. Kan door de resultaten in de eerste voorronde nog een geplaatste status krijgen.

Indien de geplaatste clubs de derde voorronde allemaal overleven, blijven PSV, Feyenoord en AZ nog over in de play-off. In deze ronde stromen er in het zogenaamde league path geen afvallers uit de voorronde van de Champions League in. In de voorronde van de Europa League bestaat ook nog het champions path, waarin Ajax terecht zou kunnen komen. AZ heeft hoogstwaarschijnlijk een ongeplaatste status voor de laatste horde richting de voorronde van de Europa League. De loting voor de laatste kwalificatieronde wordt verricht op 5 augustus, waarna de wedstrijden worden afgewerkt op 22 en 29 augustus. Virtueel zien het deelnemersveld voor deze play-off er als volgt uit:

Indien de Nederlandse clubs deze route overleven, is plaatsing voor de groepsfase van de Europa League een feit. Op 30 augustus wordt er in Monaco geloot voor het hoofdtoernooi, waarvan reeds zeventien ploegen zeker zijn:

Sevilla (Spa), Arsenal (Eng), Manchester United (Eng), Besiktas (Tur), Sporting Portugal (Por), CSKA Moskou (Rus), VfL Wolfsburg (Dui), Lazio (Ita), Borussia Mönchengladbach (Dui), Saint-Étienne (Fra), Getafe (Spa), AC Milan (Ita), Standard Luik (Bel), Stade Rennes (Fra), Oleksandriya (Oek), Wolfsberger AC (Oos) en Lugano (Zwi).

Deze 17 ploegen nemen samen met de 21 clubs uit de voorronde (13 uit het league path, 8 uit het champions path) en 10 afvallers vanuit de voorronde van de Champions League aan de groepsfase van de Europa League. Op 19 september, 3 en 24 oktober, 8 en 28 november en 12 december wordt er gespeeld in het hoofdtoernooi.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (81)

 
UilVanMinerva
 
71
11 juni 2019 om 14:19
Laat me raden, alle Nederlandse ploegen worden weer uitgeschakeld in de voorrondes van dit toernooi voor we goed en wel zijn begonnen aan het seizoen.
 
ajax01-95
 
3
11 juni 2019 om 15:00
Ajax is als enige zeker van minimaal hoofdtoernooi europa league dus die zullen niet uitgecshakeld kunnne worden
 
Suarez 7
 
37
11 juni 2019 om 15:10
Dat is niet waar. Als we de derde voorronde niet overleven moeten we de vierde voorronde EL spelen. Dit is de Champions Route, niet de League Route van vorig jaar waar deelname aan de derde voorronde al een EL-ticket betekende.
 
USofDude
 
7
11 juni 2019 om 15:15
Is dat zo? Ajax moet twee tegenstanders uitschaken om de CL te halen, dus als ze tegen de eerste verliezen moeten ze daarna nog een tweeluik voor plaatsing in de EL doen, toch?
 
gaeajax94
 
4
11 juni 2019 om 17:00
Dat klopt ja, als ze de 3e voorronde winnen dan zijn ze er wel zeker van, maar nu verliezen betekent play offs in de europa league, ga er dan wel vanuit dat Ajax dan een geplaatste status heeft want die hebben ze ook in de CL voorrondes volgens mij
 
Ajax4xCL
 
7
11 juni 2019 om 18:20
Ajax heeft in alle voorrondes ongeacht CL of EL een geplaatste status en komt in de CL zelfs in pot 2 voor de loting van de Groepfase. Bij de EL loting komen ze in pot 1.
 
Zytto34
 
3
12 juni 2019 om 12:44
Meen me te herinerren dat als Ajax van Sturm Graz won dat ze al geplaatst waren voor de EL vorig seizoen en daarna moesten ze nog tegen Luik en Kiev. Volgens mij hoef je bij uitschakeling in de 3de voorronde geen EL voorronde meer te spelen.
 
Ajax4xCL
 
1
13 juni 2019 om 22:58
Ajax speelde vorig jaar in de zogeheten league route en daar geldt wel dat je vanaf de 3e voorronde zeker bent van Europa League minimaal tot december. In de Champions route waar Ajax nu in zit moesten ze bij uitschakeling in de 3e voorronde naar de play off ronde (laatste voorronde Europa League). Zo zit dat systeem in elkaar.
 
Suarez 7
 
62
11 juni 2019 om 14:27
FC Utrecht zou een goede prestatie leveren als het twee voorrondes overleeft, AZ moet in staat zijn het hoofdtoernooi te bereiken en van Feyenoord mogen we verwachten dat ze zich kwalificeren voor de laatste 32 teams in de Europa League. Daarnaast hoort PSV de CL te bereiken en in ieder geval derde te worden om door te kunnen in de CL. Van Ajax kunnen we tenzij de loting op een fiasco uitloopt een achtste finale plek verwachten. Dit klinkt onrealistisch door de afgelopen jaren, maar als het NL voetbal enigszins stappen wil maken moeten dit de doelen zijn.
 
nederland79
 
13
11 juni 2019 om 14:35
@saurez7 zou idd mooi zijn, maar met overwinteren van Ajax in de CL zou ik idd nog gewoon even op de loting wachten. En ze moeten zich idd eerst nog plaatsen, maar dat mag eigenlijk gewoon niet misgaan. Anders ga je weer zo ver terug in de tijd, kun je haast weer opnieuw beginnen.
 
Ajax4xCL
 
4
11 juni 2019 om 18:26
De Groepfase halen moet idd het minimale haalbare zijn en verder wachten we de nog lange transferperiode af. Je kunt moeilijk inschatten waar de Nederlandse ploegen in juli en augustus toe bereid zijn. Wat dat betreft is het één loterij en is het hopen dat je zo goed mogelijk uit de zomer komt. Ajax heeft iig zijn selectie al redelijk vroeg op orde tot nu toe. Zijn al een paar aanwinsten die het vertrek van spelers kunnen opvangen. Maar is heel simpel. Als Neres bijvoorbeeld vertrekt gaat Ajax daarmee inspelen om zo snel mogelijk een vervanger binnen te halen. Ik hoop echt dat de Nederlandse ploegen de storm eens doorkomen. 3 of 4 clubs in de Poulefase zou al een hele groei zijn voor de coëfficiëntenlijst. In de poule kan je puntjes sprokkelen en het nodige geld.
 
TILBURG013
 
0
19 juni 2019 om 11:30
Ik denk dat Ajax hun selectie wel redelijk intact kan houden. Vind het zelfs opvallend stil rondom Ajax qua uitgaande transfers maar zoals je zegt de transferperiode duurt nog super lang dus alles kan nog komen. Alleen de Ligt en Neres worden op dit moment echt met andere clubs in verband gebracht. Denk dat PSV bijvoorbeeld een veel lastigere opgave gaat hebben deze zomer. Beginnen al vroeg aan het seizoen, veel spelers zullen vertrekken en ze hebben niet de financiële middelen van Ajax. Ik moet het nog maar zien bij PSV dit seizoen..
 
Yelle
 
9
11 juni 2019 om 14:55
Dat lijkt me inderdaad een goede doelstelling. tov van vorig jaar moet het vooral stukken beter in de Europa League, daar heeft vooral Feyenoord zich echt geblameerd vorig jaar. Dat soort zaken lijken me vooral een kwestie van op tijd je selectie rond hebben en dus met een goede basis aan de voorbereiding beginnen. In dat licht is Ajax al goed bezig qua aankopen, zullen Feyenoord en AZ tov van vorig jaar voorbereiding ook wel redelijk gelijk blijven (vorig jaar had AZ bijv de verkoop van alireza en weghorst, dergelijke aderlatingen verwacht ik nu niet zo zeer). Utrecht heeft ook al zijn trainer voor volgend seizoen inclusief enkele nieuwe spelers binnen, maar ze hebben wel vrij veel huurlingen. PSV moet nog wel even doorpakken, duidelijkheid krijgen over de uitgaande transfers, de verdediging versterken etc. John de Jong houdt zich wat mij betreft nog wat teveel op de vlakte.
 
Maykel24
 
12
11 juni 2019 om 15:05
PSV de CL bereiken lijkt me te veel gevraagd en 8e finale Ajax is een mooi doel vooraf, maar eerst maar eens plaatsen en eventuele groepsindeling afwachten. De rest lijkt me lastig maar realistisch
 
Suarez 7
 
25
11 juni 2019 om 15:12
PSV zal bij een goede loting FC Basel, Lask Linz en Dinamo Kiev moeten uitschakelen. Dat moet te doen zijn, Basel en Kiev zijn niet meer de teams die ze waren. Maar je hebt gelijk dat alles afhangt van de loting, Ajax kan er ook zo uitvliegen tegen Apoel of Young Boys. Ik denk echter dat de doelen wel zo moeten worden gezet, realistisch maar lastig.
 
Bon Jovi
 
12
11 juni 2019 om 15:53
Ik vind dat jij wel erg chauvinistisch bent. Niets mis met wat positiviteit, integendeel, maar dit is wel wat extreem. Ik moet het nog maar zien of PSV de groepsfase CL haalt, en AZ van de Europa League. Feyenoord geef ik een goede kans als ze Wolverhampton weten te ontlopen maar de andere ploegen zie ik het moeilijk krijgen. Voor alle ploegen geldt eigenlijk hetzelfde: veel zal afhangen van de loting.
 
Suarez 7
 
22
11 juni 2019 om 16:00
Ik snap wat je bedoelt, de Nederlandse teams hebben er de afgelopen jaren ook een zooitje van gemaakt. Feyenoord dat de afgelopen twaalf jaar uit mijn hoofd éã©n keer de groepsfase van een Europees toernooi heeft overleefd en afgelopen jaar werd uitgeschakeld door een Slowaakse degradatiekandidaat, Ajax dat historische prestaties afwisselt met historische flaters (Rosenborg-uit) en PSV dat na het succes uit 2015 in de afgelopen drie jaar maar éã©n team in Europees verband heeft verslagen en twee CL-edities afsloot met twee punten, om in een Europa League-voorronde uitgeschakeld te worden door de nummer vijf van Kroatiã«. Om nog maar te zwijgen over de andere Nederlandse teams in Europa. Ik denk echter dat Nederland aansluiting moet zoeken met landen als Belgiã«, Turkije en Portugal en om dat te bewerkstelligen moet de lat hoog worden gelegd. Daarom dat dit ook meer wenselijke doelen zijn, doelen die met goed beleid en een goede loting haalbaar zijn. Heb veel zin in het nieuwe Europese seizoen!
 
gloryUnited
 
6
12 juni 2019 om 11:54
en die ene keer dat Feyenoord de groepsfase overleefde werden ze de ronde erna keihard van achter genomen door die scheidsrechter
 
Ajax4xCL
 
2
12 juni 2019 om 21:10
Overigens vond ik die Fransman bij Juve - Ajax en Nederland Engeland prima fluiten
 
Wakanda
 
2
12 juni 2019 om 12:17
Totaal onrealistische verwachtingen en doelstellingen. Feyenoord bv heeft de afgelopen jaren een keer de groepsfase EL overleefd en slechts twee keer gehaald. De ploeg heeft nog geen aankoop gedaan. Hoe kan je dan de laatste 32 als doelstelling neerzetten?
 
Ajax4xCL
 
1
12 juni 2019 om 21:14
Kan jij het je nog herinneren wanneer Feyenoord een Europese voorronde door kwam? Dat moet vast Zoria Lugansk zijn geweest in de blessuretijd die goal van Manu. Jaar of 5 terug! Het is diep en diep triest..
 
MarkBakel
 
4
12 juni 2019 om 16:38
Nederland Moet gewoon in staat zijn met 4 teams in Europa te spelen, en dan is het aan de loting. Als je kijkt wat voor loting PSV had vorig jaar kan je er weinig aan doen. Dus eerst maar eens zorgen 4 in de groupsfase en hopen op iedereen een goede loting. Tijd om weer in de top 10 te komen, en vooral nu de knvb Ajax geholpen heeft met dagen veradneren moeten ze dat gewoon altijd doen en zorgen dat de teams optimale rust krijgen voor een wedstrijd. Nu nog zorgen dat die playoffs en fair play teams nooit meer in de EL komen en gewon de top 4 + bekerwinnaar Europa in, dit kan je ook onder het moto beter voor het nederalndsvoetbal stoppen
 
Ajax4xCL
 
1
12 juni 2019 om 21:17
Die aanpassingen in agenda's wilt de knvb in de toekomst vaker aanmee werken. Daarnaast zou Utrecht niet Europa zijn ingegaan maar Vitesse. Utrecht is de nummer 6 van Nederland. Maar krijgen een goede coach, trekken goede spelers aan en hebben na AZ en Feyenoord de beste coefficienten en ontlopen in de 2e kwalificatie ronde direct Roma omdat ze geplaatste status hebben.
 
Luke0180
 
5
11 juni 2019 om 14:36
Kan iemand mij uit leggen wat geplaatste status inhoudt? kan best dat het in de text staat maar kan even geen lange text lezen haha
 
JJvH91
 
5
11 juni 2019 om 14:40
Dat betekent dat van alle ploegen in een bepaalde ronde een ranglijst wordt gemaakt van hun Uefa coefficient (hun prestaties in Europa de afgelopen jaren). De hoogst geplaatste helft krijgen een 'geplaatste' status, wat betekent dat ze niet tegen elkaar zullen spelen maar tegen de lager geplaatste ploegen, die normaliter zwakker zijn.
 
Luke0180
 
7
11 juni 2019 om 14:41
Ah oke, thanks!
 
JJvH91
 
14
11 juni 2019 om 14:39
Dat zijn, zelfs voor Feyenoord en Psv, pittige ploegen die ze tegen kunnen komen. Voor AZ moet je (als jde play-offs al haalt) hopen op een Legia Warschau of Gent, maar dat zijn toch ook tegenstanders waar AZ normaliter van verliest. Oh, om het nog niet over Utrecht te hebben. Over en sluiten voor hen lijkt me. Hopen dat ze de tweede voorronde weten te overleven.
 
Krotekoker
 
20
11 juni 2019 om 14:48
Op basis waarvan verliest AZ normaliter van Warschau of Gent? Nergens op gebaseerd. En niet komen met een incident als kairat almaty.
 
AzEverton
 
9
11 juni 2019 om 14:57
Ik heb de wedstrijden tegen Kairat gezien en aan dat niveau te zien leek het wel of AZ nog geen voorbereiding had gehad. Als AZ nog een goede verdediger weet te kopen dan moet je dit normaliter overleven.
 
JJvH91
 
21
11 juni 2019 om 15:00
Laat ik het voor het gemak even op Gent betrekken: op basis van de Uefa ranking (zie artikel), de begroting (20 miljoen hoger), de klassering van de competitie (op dit moment 4,5 plekken hoger?) en de huidige selectie (waar die van Gent substantieel meer waard is) Het enige dat nergens op gebaseerd is, is je claim dat mijn reactie nergens op gebaseerd was.
 
Bon Jovi
 
8
11 juni 2019 om 15:47
Legia Warschau volg ik niet, kan ik me niet over uitspreken. Maar Gent schat ik ook wat hoger in dan AZ, jazeker. Wat mij betreft is het zo'n 60-40 voor Gent.
 
Krotekoker
 
2
11 juni 2019 om 18:08
De kansenverhouding van 60-40 kan best wel eens waar wezen hoor, maar JJvH91 doet het overkomen alsof de kansenverhouding 85-15 is. Dat de competitie zogenaamd beter is, is ook lariekoek. Die coëfficiënten-lijst zegt ook niks, want dan zou onze competitie van het niveau Oostenrijk zijn. Gewoon onzin.
 
Ajax4xCL
 
5
11 juni 2019 om 19:22
Je staat er niet voor niets he op die plek. De Nederlandse clubs brengen over het algemeen niet meer dan de Oostenrijkse. En dan zijn Salzburg en Ajax verreweg de meeste punten pakkers altijd. Echt heel veel beter is de Nederlandse competitie niet. Vooral de Salzburg zou in Nederland gewoon om de titel strijden ieder jaar.
 
Krotekoker
 
0
11 juni 2019 om 20:20
Dat zegt niks over de sterkte van de competitie. Verschillen kunnen gewoon bizar groot zijn daarbinnen
 
MikeUtrecht
 
0
12 juni 2019 om 12:09
Vind het sowieso maar een rare vergelijking. Het verschilt van jaar tot jaar. Het ene jaar blameert Ajax zich bij Rosenborg en daarna halen ze ineens op een paar seconde na de CL Finale.. Ook zie ik niet in waarom meneer het doet overkomen alsof Utrecht het lastig gaat krijgen in de tweede voorronde.. De teams die hierin geloot worden zijn allemaal stuk voor stuk postbode, bakker, slager, vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt etc etc. Twee jaar geleden had Zenit een verlenging nodig en een doelpunt van Utrecht dat onterecht werd afgekeurd om de groepsfase te halen ten koste van Utrecht. Zelfde geldt voor bijvoorbeeld AZ en Feyenoord, het verschilt per jaar maar we zijn zeker niet kansloos.
 
-yannick-
 
4
12 juni 2019 om 12:49
Onderling verschil tussen de topteams en de rest is in de Eredivisie minstens net zo groot als in de Oostenrijkse Bundesliga, zo niet nog groter. De cijfers liegen niet. Oostenrijk en Nederland zijn nagenoeg van hetzelfde niveau en de Belgen zijn een tandje beter. Dat de feiten je niet aanstaan, wil niet zeggen dat ze “nergens op gebaseerd zijn”. Het is hierboven al een keer gezegd, maar vooralsnog is jouw ontkenning nog altijd het enige wat nergens op gebaseerd is. Onderbuikgevoel misschien?
 
Ronalddebier
 
0
12 juni 2019 om 17:54
Het heeft ook met ambiance te maken. Die koekenbakkers zijn tot op het bot gemotiveerd, terwijl het voor Utrecht een moetje is in een troosteloos stadion.
 
Ajax4xCL
 
1
12 juni 2019 om 21:28
Ajax was vorig jaar zichzelf niet. Onder andere het Nouri drama gebeurde midden in de voorbereiding en vlak na de voorbereiding stonden de CL en EL voorronden al voor de deur. Sanchez vertrok net in die week dat ze tegen Rosenborg moesten. Paar maanden nog daarvoor de EL finale wat dus geen incident bleek te zijn. Dit Ajax was gewoon echt goed, maar het Nouri debacle heeft er echt in gehakt. Hele seizoen achter de feiten aangelopen. Mensen vinden het een excuus, maar de spelers werden dagelijks met zijn toestand geconfronteerd en de spelers moeten het doen. Eigenlijk heeft Tadic ze een beetje meegetrokken in zijn vechtlust en enthousiasme. De komst van Tadic was beste zet sinds jaren. Structureel presteren de overige Nederlandse clubs helemaal niets en dat komt omdat ze steeds niet hun selecties optijd rond hebben en de laconieke 'inzet' en onderschatten van Oostblok teams.
 
Bulkzooi
 
3
13 juni 2019 om 00:10
hmm, wordt tijd dat Gent kennis maakt met Koopmeiners, Til, Stengs, Boadu, El drissi, Ouwejan, Wijndal, Druyff en consorten. AZ had geen goed jaar maar deze spelers gaan komend seizoen echt stappen zetten, onder een nieuwe trainer. Consorten Vlaar, Svensson, Midsjo en Seuntjens zijn prima spelers. Handelshuizen uit Belgie zijn in juni/july altijd te verslaan. Zeker aangezien nederland de punten nodig heeft en AZ voldoende geld heeft om extra risico te nemen.
 
F-18/TACP
 
0
13 juni 2019 om 21:35
@ Bon Jovi Mee eens, maar buiten Ajax en PSV om heb ik wel het meeste vertrouwen in AZ omdat zij de Europa League altijd bloed serieus nemen. Waar ze daarnaast vriend en vijand meerdere malen veraste door het hoofdtoernooi te halen, om vervolgens het ook nog leuk te doen met selecties waar vooraf niet veel van verwacht werd.
 
F-18/TACP
 
0
13 juni 2019 om 21:51
@ Mikeutrecht Ajax behaalt over het algemeen wel gewoon Europees voetbal, het is immers niets voor niet dat Ajax altijd veel hoger staat op Uefa club coã«fficiã«ntenlijst vergeleken met de rest van de Nederlandse clubs. PSV volgt met een wisselend aantal punten, maar nooit meer dan tien punten achterstaant op Ajax; waarnaar er vervolgens een heel groot zwart gat valt voordat we de volgende Nederlandse club tegen komen. Dan heb ik nog niet eens over Ajax haar huidige notering door het zojuist afgelopen seizoen. De andere clubs van Nederland laten het structureel al sinds 1995 afweten, en dat is zoveel puntverlies wat door zowel Ajax en PSV moeilijk is om te compenseren. Uiteraard zijn er nog weleens periodes waar AZ, Groningen, Heerenveen, Feyenoord, Twente en zelfs Roda JC een periode het goed deden; maar over het al gemeen is het beschamend wat de meeste Nederlandse ploegen in voorrondes structureel laten zien. Wat dat betreft is het niet onlogisch dat er niet veel mensen zijn die er vertrouwen in hebben dat FC Utrecht het hoofdtoernooi weet te behalen. Al reken ik persoonlijk AZ niet tot de structureel falende clubs, omdat zij ook na de Scheringa periode het nog een aantal keer (onverwachts) leuk deden; en men in Alkmaar de Europa League altijd bloed serieus neemt.
 
Ajax4xCL
 
0
13 juni 2019 om 23:02
Toch zie ik graag dat AZ nog wel wat versterkingen haalt hoor. Een extra spits is geen overbodige luxe. Niet dat ze weer uit nood met Friday in de voorrondes komen aanzetten net als vorig jaar.
 
Ajax4xCL
 
1
13 juni 2019 om 23:06
Vorig jaar werd er nog een dikke flater geslagen tegen Kairat Almaty uit Kazakhstan. AZ compleet verrast en slecht voorbereid aan de tweeluik begonnen. Ze hebben net als Feyenoord vorig jaar heel wat goed te maken dit jaar. Ze hebben vorig jaar voor 40 miljoen verkocht en daar kwam niets voor terug. Daar was Marc Nettomars nog niets bij vroeger!
 
Ajax4xCL
 
0
13 juni 2019 om 23:17
Dat is helemaal niet waar. Niet sinds 1995. Oké toen werd de laatste Champions league gewonen, wat dit jaar ook bijna gebeurde. Vergeet niet dat er daarna nog goede prestaties waren. Ajax haalt nog een keer de CL finale 1996 en 1997 halve finale en 1998 kwart finale. Feyenoord won in 2002 de UEFA Cup. PSV en AZ stonden in 2005 op een haar na uit het niets bijna in de CL en UEFA Cup finale. Voor de rest hebben de subtop en middenmoot teams weinig rol gespeeld in Europa. De laatste 10 jaar won Utrecht alle voorrondes en ging het bijna door in de poule met Napoli, Liverpool en Steaua Boekarest. Bij Napoli zaten Hamsik, Cavani, Lavezzi die bij PSG belanden. Bij Liverpool Kuy, Gerard enz. Ook AZ zoals je al aan gaf 3x in de laatste 12 jaar kwart finale EL. PSV overwinteren in CL. Twente kwartfinale. Ajax EL finale en nu bijna de CL finale. Helaas de laatste jaren als collectief niet zo goed gedaan en daarom afgegleden, maar genoeg hoogtepunten deze eeuw hoor ondanks het grote geld van de andere Europese competities.
 
F-18/TACP
 
0
14 juni 2019 om 00:40
@ Ajax4xcl Volgens mij schreef ik toch heel duidelijk dat er clubs waren die een uitzonderlijke goede Europese periode hadden, waarin ik zelfs helemaal terug ging naar Roda JC (dat was volgens mij eind jaren negentig). Ondanks dat er zo nu en goede periodes waren zijn er veel te veel punten onnodig en schandalig weg gegeven; waardoor Nederland het tweede rechtstreekste Champions League en Europa League tickets verloren. Een aantal uitzonderingen ontkrachten niet de regel, Nederland heeft sinds toen behoorlijk veel terrein weg gegeven. Dat was niet alleen maar vanwege het grote geld, heel veel wedstrijden zijn gewoon onnodig dom weg gegeven door de typische Nederlandse voetbalkwaaltjes: - In de aller laatste seconden de concentratie verliezen en dan nog kinderlijk eruit gegooid te worden. Wat Ajax ook vaak genoeg totaal onnodig de kop heeft gekost. - Verdedigend de rode loper uitrollen. - Te gortig zijn in het mogen maken van (veelal dezelfde) fouten. - Structureel te slap duels aan gaan, als ze al werden aan gegaan. - Moeten horen dat spelers niet gemotiveerd/scherp genoeg aan de aftrap verschenen. Daar heb je dan als speler zijnde het seizoen daarvoor zo hard voor gewerkt. - Te lang lengte, fysieke kracht en uithoudingsvermogen een ondergeschoven kindje was. Waarbij het bij de laatste twee nog verwonderlijker was omdat er in het algemeen in Nederland veel en hard getraind word. - Het algemene beroerde niveau van het nemen en verdedigen van standaard situaties, waarbij het niet nakomen van afspraken schering en inslag was en nog steeds is. - Blij zijn met Europees voetbal, maar wel klagen en te laat beginnen om je selectie voor het aankomende seizoen rond te krijgen. En zo waren/zijn er nog een paar van die Nederlandse voetbalkwaaltjes. Die naar mijn mening niets met het grote geld te maken hebben, maar puur aan mentaliteit en inzicht. Dat is zo`n groot aantal punten geweest wat onmogelijk door Ajax en PSV te compenseren was. Ook als het gaat om de club die de meeste Nederlandse punten behaalt heeft is dat ook Ajax. Ajax en PSV hebben heus weleens een Europese doffer, maar halen over het algemeen wel de punten. Ondanks de positieve uitzonderingen vind ik het nogmaals niet raar dat veel mensen er weinig vertrouwen in hebben.
 
Arsenallz
 
5
11 juni 2019 om 15:33
Ik verwacht weer helemaal niks van het Nederlandse voetbal. Utrecht zal wel weer kansloos verliezen. Feyenoord heeft waarschijnlijk haar beoogde basiself niet op tijd klaar en AZ, geen idee. Het is de laatste jaren zo gigantisch slecht dat ik al het vertrouwen in Europees voetbal heb verloren (als het gaat om de kleinere clubs die voorrondes voor de EL moeten doen). Verliezen van amateurs of van de nummer drie uit Slovenië of wat dan ook is inmiddels de normaalste zaak van de wereld.
 
Isco24
 
9
11 juni 2019 om 16:05
“Utrecht zal wel weer kansloos verliezen” net als dat ze door waren tegen Legia Warschauw en indien er een var was, hadden ze Zenit (de uiteindelijke kampioen van Rusland dat jaar) uitgeschakeld. Beetje kansloos om je conclusie te trekken op basis van je eigen gevoelens die amper ergens op gebaseerd zijn
 
Arsenallz
 
4
11 juni 2019 om 16:53
Moet ik alle teleurstellende uitslagen van Utrecht voor je noteren? Zijn toch meer dan de twee positieve momenten. Het was trouwens niet eens Legia.
 
Koni078
 
9
11 juni 2019 om 17:25
Isco24In het jaar waar jij het over hebt was Zenit geen kampioen geworden. Kampioen werd Lokomotiv Moskou en Zenit eindigde dankzij Roberto Mancini als vijfde.
 
Ajax4xCL
 
6
11 juni 2019 om 19:27
Dat was Lech Poznan dacht ik en tegen Zenit haalde ze een verlenging en werd onterecht de goal van Dessers afgekeurd. Anders stond Utrecht in de Groepfase na 3 kwalificatie rondes overleven. Utrecht was dat jaar ook de best presterende club van Nederland. Al haalde Nederland de minste coefficientenpunten ooit omdat Ajax midden in het Nouri debacle zat wat niet in hun voordeel werkte en PSV een ongemotiveerde indruk maakte tegen Osijek. Meneer Locadia kon zich er niet voor opladen zei die na de wedstrijd??
 
dagrim1
 
1
12 juni 2019 om 13:24
Doe maar eens? Ben wel benieuwd... De grootste blammage die iedereen altijd weer oprakelt is tegen Differange in 2013/2014... Ja, dat was ruk. Shit happens. Maar de keer daarvoor (2010/2011) hebben ze 3 voorrondes overleefd (oa uitschakelen van Celtic) en de poulfase gehaald met Liverpool, Steaua Boekarest en Napoli en bij alle wedstrijden zeer kansrijk en eigenlijk zelfs enigzins onterecht/met veel pech uitgeschakeld. Slechts 1 wedstrijd verloren in die poule... De keer erna (2017/2018) idd gewonnen van Lech Poznan (en dat was al best netjes) en helaas NET uitgeschakeld door het grote Zenit waarbij ze ook best mochten klagen over de arbitrage. En verder, in hoeverre tellen resultaten van 5 of 10 jaar terug nou. Nou vond ik Utrecht dit seizoen niet bepaald denderend, maar heb ook het idee dat het met vd Brom en een enkele wijziging echt wel heel leuk kan worden. Sowieso waren er wedstrijden waar de potentie zeker zichtbaar was. We gaan het zien, vooral hopen op een wat gunstige loting en zorgen voor geen onderschatting.
 
F-18/TACP
 
0
13 juni 2019 om 21:31
@ Isco24 Volgens mij baseert "arsenallz" zich met op het beroerde track record van de meeste Nederlandse clubs, dus zo gek is niet dat hij er weinig vertrouwen in heeft. Dan heeft heus wel een ongelukkige uitschakeling tussen gezeten, echter in de meeste gevallen was het beschamend wat de meeste Nederlandse clubs hebben laten zien in voorrondes.
 
MGMV
 
8
11 juni 2019 om 15:34
Hopelijk beseffen ze zich bij Feyenoord ook dat we echt een verdediger nodig hebben. Of een rechtsback (zodat St. Juste centraal kan) of een echte centrale verdediger. Dat lijkt me de absolute topprioriteit voor komende zomer. En hopelijk brengt Stam er ook direct wat bravoure en motivatie in, zodat we niet weer als een stel amateurs afgetroefd worden. Trencin-uit is nog altijd een erg pijnlijk hoofdstuk en een weerzinwekkende wanprestatie. Bij de mogelijke tegenstanders zitten flink wat zware kluiven, dus ben erg benieuwd.
 
birotor
 
11
11 juni 2019 om 15:36
Ik zie Feyenoord niet even van Spartak Moskou, Trabzonspor of Racing Strasbourg winnen.
 
Koni078
 
4
11 juni 2019 om 17:39
Spartak is niet meer zo sterk in Europese wedstrijden. Ze zijn helemaal ingestort sinds het vertrek van Promes.
 
Ronalddebier
 
2
12 juni 2019 om 17:57
Nee, Feyenoord heeft een stabiele selectie. Helemaal als Berghuis en Vilhena vertrekken.
 
Koni078
 
2
12 juni 2019 om 18:13
Ze hebben allebei geen stabiele selectie, dus wat dat betreft ligt het open.
 
De stadionclub
 
13
11 juni 2019 om 16:08
Benieuwd tegen wie we er dit seizoen uit gaan vliegen.
 
Kyle66
 
0
11 juni 2019 om 17:23
Ik ga er vanuit dat Feyenoord geleerd heeft van vorig seizoen en dit jaar dus wel de EL zal halen. Jij niet?
 
El Barto
 
0
11 juni 2019 om 16:34
Erg benieuwd hoe de Nederlandse clubs het gaan doen. AZ heeft z`n team redelijk bij elkaar gehouden tot nu toe, beetje afhankelijk van de loting is die het aan z`n stand verplicht zich te plaatsen. Utrecht zal vooral mazzel met de loting moeten hebben. Van PSV verwacht dat ik dat minimaal Europa League halen, ze hebben al CL en voorronde ervaring in de benen. Of ze de CL halen hangt af wat ze deze zomer aanschaffen. Feyenoord is eigenlijk het grote vraagteken. Ze hebben, zoals hierboven ook is aangegeven, toch minimaal 1 echt goede verdediger erbij nodig. Ze willen meer ruimte voor talenten en met o.a. Burger, Malacia en Kokcu hebben ze wel wat in huis. Maar zoals Ajax liet zien, in Europa heb je simpelweg ook ervaring nodig.
 
Ajax4xCL
 
2
11 juni 2019 om 17:46
Droom scenario is als ze het allemaal halen. Ajax en PSV het hoofdtoernooi van de Champions League en die anderen van de Europa League. Helaas zijn we geen Engeland en zou het al mooi zijn als we er één in de CL hebben en drie in de EL. Het is gewoon belangrijk dat de Europese deelnemers zo snel mogelijk hun selecties op horde hebben. Voorbereiding is het halve werk! Daar is de laatste jaren te kort aan geschoten. Stel ons niet teleur!
 
 
4
12 juni 2019 om 10:56
Zou toch balen zijn als Feyenoord Wolves loodt. Die spelen ons compleet van de mat, mits ze niet compleet leeggeroofd worden de komende twee maanden.
 
RickVan Dijk
 
0
12 juni 2019 om 10:56
Hopen voor AZ en Utrecht dat ze een gunstige loting krijgen... Fola Esch, Brann of Vaduz lijken me dan vooral namen die wel te doen zijn..
 
Bebo
 
0
12 juni 2019 om 11:02
Of FKH(augesund). Dat is bijna in mijn achtertuin ??
 
RickVan Dijk
 
0
12 juni 2019 om 11:05
Dat zijn inderdaad helaas de ploegen waarop we tegenwoordig moeten hopen.. Zou voor jou inderdaad wel mooi wezen
 
FrankLampard08
 
1
12 juni 2019 om 11:03
Het wordt zaak voor de Nederlandse clubs om de selecties op orde te hebben voor deze wedstrijden. Dat is wel lastig, aangezien de transferdeadline nog doorloopt. Ik hoop op Ajax in de CL en dan minimaal 2 clubs in de EL. Op basis van de laatste jaren zal dat nog lastig genoeg worden.
 
Ajax4xCL
 
0
12 juni 2019 om 21:35
Ja één of twee rondes overleven van Feyenoord, AZ en Utrecht zou al heel wat zijn. Ajax verwacht ik wel in de CL poulefase en PSV minimaal in de EL poulefase. Die andere drie zullen enkel bonus zijn. Verwacht ik weinig meer van.
 
F-18/TACP
 
1
13 juni 2019 om 21:26
Ik ga er gemakshalve vanuit dat zowel Ajax en PSV zich zullen plaatsen voor Europees voetbal (voor beide het liefst de Champions League uiteraard). AZ neemt Europees voetbal altijd serieus dus ik neig ernaar dat hun ook door gaan. Nu weet ik wel dat er tussen nu en dan van alles kan gebeuren op de transfermarkt, maar ik ga er vanuit dat ze in Alkmaar niet nogmaals dezelfde fout maken. Daarnaast heeft AZ Nederland wel vaker verrast door Europees voetbal te halen en leuk te presteren met selecties die vooraf niet zo hoog werden ingeschat. Uiteraard hoop ik dat FC Utrecht en Feyenoord ook de Europa League zullen bereiken, maar gezien Feyenoord haar beroerde track-record en ik geen idee heb wat ik van FC Utrecht moet verwachten; zou het naar mijn mening een dikke bonus zijn als zij erin slagen. Iets wat ik wel hoop, want wat zou het gaaf zijn als Ajax en PSV de Champions League weten te bereiken, en AZ, FC Utrecht en Feyenoord de Europa League weten veilig te stellen. En vervolgens dat alle Nederlandse clubs er ook in zullen slagen om Europees te overwinteren.
 
Miccoli
 
3
19 juni 2019 om 08:18
Ik zie het allemaal redelijk somber in. De laatste jaren zijn er maar weinig Nederlandse ploegen die Europees hebben laten zien beter te zijn dan kleine clubs uit oostblok landen (of andere landen van dat niveau). Ik geloof er wel in dat AZ doorstroomt naar de derde voorronde, maar Utrecht heb ik mijn twijfels over. Hopelijk weet Van de Brom ze goed klaar te stomen voor deze wedstrijd. Mochten AZ en Utrecht allebei de derde voorronde halen dan zie ik het nog een stuk somberder in, maar er zitten genoeg tegenstanders tussen voor AZ en Feyenoord waar hun kansen groot zijn. Voor Utrecht gaat het heel pittig worden. Het is jammer dat al deze clubs een nieuwe trainer hebben en hoogstwaarschijnlijk nog moeten wennen aan een nieuwe speelstijl. Daarnaast zijn het nou ook niet drie top trainers. Slot begint net als coach en Stam heeft nou ook nog niet de nodige ervaring. Dan schat ik Van de Brom nog het hoogst in, maar ook van hem heb ik geen hoge pet op. En dan moeten we ook nog hopen dat PSV en Ajax weten door te stromen. Ajax zie ik nog wel minimaal Europa League halen, maar bij PSV heb ik ook weer mijn twijfels.
 
Isco24
 
1
19 juni 2019 om 09:22
Ik denk dat je inderdaad blij moet zijn als er 2 NL ploegen naar de groepsfase van de Europa League weten te geraken. Dat is nou eenmaal de realiteit. Des te vervelender vind ik de negativiteit rondom de Europa League en NL clubs worden. Het lijkt wel alsof iedereen nog denkt dat 2 NL clubs in de CL horen en 2 of 3 in de Europa League. Die tijden zijn echter voorbij en mag je blij zijn om 2 NL clubs in Europa te zien. En zelfs al zouden er 4 clubs in de groepsronde van de Europa League komen, is het weer niet goed want ja 'ze zullen toch geen rol van betekenis hebben'. Dus?
 
Miccoli
 
0
19 juni 2019 om 10:37
Als er uiteindelijk twee Nederlandse ploegen in de Europa League spelen en één in de Champions League, dan ben ik zeker blij. Ik ben het er niet per se mee eens dat de tijden van drie of vier Nederlandse clubs in Europa voor bij zijn. Teams zoals Feyenoord, AZ en Utrecht zijn in mijn ogen kwalitatief echt wel beter dan een Ludogrets, Larnaca, Rosenborg, Spartak Trnava, Poltava, Qarabag, Dudelange, Rangers FC, Limasol, Sarpsborg, Belediyespor, Astana, Jablonek, Mol Vidi en Paok (ik heb even gekeken naar het afgelopen Europa League seizoen). Als dit soort teams kunnen doorstoten naar de Europa League, dan moeten Utrecht, Feyenoord, AZ of een Vitesse dat ook kunnen. Maar toch verliezen ze van clubs uit Luxemburg, Slovenië, etc. Ik vraag mij toch echt af waar dit aan ligt, want de selecties van Feyenoord en AZ zijn echt niet verkeerd voor de Europa League. Zou het dan toch zijn dat de kwalificatie wedstrijden zo vroeg in het seizoen niet gunstig zijn? Moeten deze wedstrijden misschien direct na het lopende seizoen worden afgewerkt zodat elke club nog enige vorm van wedstrijdritme in de voet heeft?
 
Zinedane
 
0
19 juni 2019 om 11:14
Het ligt echt aan het klaarstomen van de selectie. We hebben als eredivisie jarenlang gehad dat clubs zo veel mogelijk verkochten om te kunnen blijven aanhaken. Toen Utrecht tegen die luxemburgse club speelde waren met Koevermans, Wuytens, Van der Hoorn, Asare, Kali en Zullo vrij veel belangrijke spelers vertrokken. Bijna de gehele verdediging was weg en er was nog niks voor terug gekomen behalve Derijck. Dit soort wedstrijden werden veel verloren. Op dit moment heeft Utrecht een geweldige selectie waar weinig tot niets lijkt te vertrekken (misschien Klaiber en Kerk. Maar die zijn niet essentieel) en bij AZ is alleen Maher vertrokken. Dus kunnen beiden elftallen een prima (ingespeeld)team op de mat zetten. Dan mag je gewoon verwachten dat we van bovenstaande kwalificatie ploegen winnen. De enige ploeg waar ik me op dit moment heel veel zorgen om maak is Psv. Die vrijwel de hele verdediging lijkt te verliezen, nog steeds geen creatieve middenvelder van niveau heeft en misschien ook zelfs een aanvallertje of 1/2 verliest. Die hebben zometeen niks om mee te starten. Ik verwacht eigenlijk dat Utrecht, AZ en Ajax in ieder geval tot de laatste ronde mee zullen doen dit seizoen. PSV gaat het enorm zwaar krijgen. Feyenoord heeft een flink gat in de as zonder Van Persie, Martina en Clasie en zie ik niet met de juiste versterkingen komen.
 
FCB_Catalunya
 
1
19 juni 2019 om 08:22
Ik durf eigenlijk geen uitspraken meer te doen over voorrondes en Nederlandse ploegen. Op papier zien die eerste ronde tegenstanders er niet al te indrukwekkend uit, maar na vorig jaar weten we niks meer zeker..
 
jan1980
 
1
19 juni 2019 om 08:30
Ik vrees voor AZ en Utrecht, 3 ronden doorkomen is pittig en een ongeplaatste status later in de ronden werkt ook niet. Alhoewel Utrecht en AZ ook tegen ongeplaatste teams onderuit zijn gegaan, net als Feyenoord, Ajax en PSV in het verleden maar toch. Ben benieuwd hoe AZ voor de dag komt.... blijven de sterkhouders? Wordt AZ leeggeplukt? Of haalt men directe versterkingen (bijv. Clasie en Eem verdediger)
 
Aerox
 
0
19 juni 2019 om 11:27
Nou, als Huiberts even opschiet met een goeie cv, wellicht een ervaren spits en geen spelers zoals Clasie dan heb ik er wel vertrouwen in. Vorig jaar was een afgang.
 
armandode
 
1
19 juni 2019 om 11:54
Als ik de doelstelling zeg: AZ en Feyenoord groepsfase EL, PSV en Ajax groepsfase CL dan mag dat toch een keer verwacht worden.
 
Arnavut1
 
1
19 juni 2019 om 12:12
Positief blijven. Zowel AZ en Feyenoord in goede doen, kunnen gewoon punten pakken. Laten we hopen dat NL binnen een jaar in top tien zit. De kans is wel aanwezig. Met gerichte aankopen van beide teams en de juiste motivatie kan er nog gekke dingen gebeuren.
 
Aarebei
 
0
19 juni 2019 om 13:21
Ik heb wel vertrouwen in Utrecht en AZ. Utrecht speelde twee seizoenen terug erg sterk in Europa (zenith hadden ze moeten winnen). AZ kan het meestal ook nog wel aardig in Europa. Feyenoord daarentegen heb ik minder vertrouwen in. Ook als ik zie dat er nog geen versterkingen binnen zijn.
 
Utregmeclub
 
1
19 juni 2019 om 13:46
Ik heb er echt vertrouwen in dat we de groepsfase van de Europa leuage halen. De selectie is al helemaal rond. Zo maken we niet de fout in 2013 toen we met spelers speelden waarvan de helft nu al uit het profvoetbal is verdwenen, die spelen nu in de tweede of derde divisie. We hebben een ingespeeld team met weinig mutaties, het doel van de club is dit jaar om bij de eerste 6 te eindigen en de groepsfase van de El te halen. Ik heb er echt heel veel vertrouwen in. En kan niet wachten tot aankomend seizoen
 
no.14
 
0
19 juni 2019 om 14:38
Als Affelay weer een beetje wedstrijdfit wordt en Robben kiest voor Psv, ziet het er voor PSV ook ineens een stuk rooskleuriger uit.