AZ weet weer hoe winnen in de Eredivisie voelt
Zaterdag, 25 januari 2020 om 20:23

AZ heeft eindelijk weer kunnen winnen in de Eredivisie. Na twee competitienederlagen op rij, vlak vóór en na de winterstop, zegevierde het team van Arne Slot met 1-2 over sc Heerenveen. Het was voor de Alkmaarders alweer de vierde uitzege op rij op de Friezen in competitieverband. Door de zege verkleint AZ de achterstand op Ajax tot drie punten, al komt de koploper zondag nog in actie bij FC Groningen. Heerenveen staat voorlopig nog op een achtste plaats op de ranglijst.

Na vijf minuten kreeg AZ al een goede kans om de wedstrijd open te breken toen Dani de Wit de bal kreeg aangespeeld van Calvin Stengs. Warner Hahn stond echter goed opgesteld en de inzet van de middenvelder ging recht op de doelman af. Het duel in het Abe Lenstra was allesbehalve spectaculair. Een schot van Fredrik Midtsjo van afstand hobbelde voorlangs, een inzet van Stengs zonder kracht was een makkelijke prooi voor Hahn en het was veelzeggend dat Jens Odgaard een schot van zijn ploeggenoot Joey Veerman blokkeerde.

Eén minuut na een afzwaaier van Oussama Idrissi verscheen toch redelijk uit het niets de openingstreffer in Friesland. Sven Botman dacht met een omhaal een gekraakt schot van Myron Boadu weg te werken, maar de verdediger raakte de bal niet goed en De Wit stond op de juiste plek: 0-1. Heerenveen startte feller aan de tweede helft, met een goede poging van Sherel Floranus net naast het doel van Marco Bizot, maar al snel herstelde AZ de verhoudingen en speelde de wedstrijd zich voornamelijk op de Friese helft af.

Het team van Johnny Jansen kwam desondanks toch op 1-1 toen Chidera Ejuke fraai werd weggestuurd door Hicham Faik. De aanvaller schoof de bal koeltjes langs Bizot: 1-1. AZ nam desondanks toch drie punten mee naar Alkmaar. Drie minuten na de gelijkmaker kopte De Wit de bal uit een corner tegen Boadu aan, die niet twijfelde en de bal tegen de touwen ramde: 1-2. Dat was ook tevens de winnende treffer, daar Ejuke in de slotfase na goed voorbereidend werk van invaller Jordy Bruin een grote kans onbenut liet.

Meer nieuws
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
6
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
17
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
15
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
Oelie Wapper
 
13
25 januari 2020 om 20:26
Nou, dat was niet best. Wel drie punten, maar het voetbal leek nergens naar. Stengs en de Wit van positie wisselen is echt een slecht idee. De hele aanval stokt daardoor. Verdedigend ook veel te laconiek gespeeld.
 
jan1980
 
2
25 januari 2020 om 20:28
Stengs was echt slecht/slordig. De Wit brengt tenminste nog arbeid mee maar het hield niet over,
 
Oelie Wapper
 
11
25 januari 2020 om 20:34
Ja, maar die arbeid miste je nu in het centrum en de aanval miste je op de flank, moet snel worden terug gedraaid, beiden passen in dit elftal beter op hun eerdere positie.
 
Ruud_AZ
 
9
25 januari 2020 om 20:45
Dat kan je wel zeggen ja, Boadu stond telkens klaar om in de loop de bal te krijgen. Maar kreeg telkens onmogelijke ballen. Echt wat hebben die Diva's gebruikt. Als je uberhaupt nog een kans wil maken voor het Nl-eftal zal je toch echt beter moeten gaan presteren.
 
tinus45
 
7
25 januari 2020 om 20:32
Dat moet zo snel mogelijk terug gedraaid worden. Had in live mee praten al gemeld dat De Wit geen buitenspeler is die wel even gaat voetballen. Die afjager moet centraal staan.
 
LeipzigRB
 
14
25 januari 2020 om 20:26
Veelvuldig hoor ik hier Ajacieden zeggen dat Boadu of Stengs het beste naar Ajax kunnen gaan. Maar denken jullie niet dat deze jongens beter naar ons kunnen gaan? Bij ons krijgen ze ook kansen en spelen ze in een veel sterkere competitie. Ondanks de wat mindere vorm van Stengs zie ik ze beide graag naar Leipzig komen. Passen perfect in de opleidingscultuur van de club. Ik zie Leipzig als ideale tussenstap voor deze talenten.
 
mickey12
 
44
25 januari 2020 om 20:31
Spreek aub niet voor alle ajacieden. Ik ben allesbehalve fan van boadu en stengs. Omdat een paar domme analisten en fans alleen maar samenvattingen kijken wil niet zeggen dat iedereen ze goed vind. Ik vind stengs en boadu beide zwaar overschat en hoef ze ook bij ajax niet te zien. Vooral Stengs grossiert al maanden in balverlies. Leuk dat hij af en toen een leuke steekpass geeft.
 
Diego_Forlan
 
18
25 januari 2020 om 20:37
Boadu is in mijn ogen toch wel degelijk een ruwe diamant. Heeft in principe alles wat een spits moet hebben en staat ondanks het missen van vele kansen al op 12 goals. Mocht hij straks nog wat effectiever worden zie ik hem erg ver komen. Stengs daarentegen vind ik maar een eenvoudige buitenspeler, zeker geen toptalent. Kan een best leuke carriere a la Jeremain Lens krijgen maar ik zie nou geen uitzonderlijke kwaliteiten bij die jongen
 
pinko
 
5
25 januari 2020 om 20:43
Ten eerste heeft Ajax zelf prima alternatieven achter de hand en zal AZ sowieso niet willen verkopen aan Ajax. Of tegen absurde bedragen. Niet doen, er zijn al te veel spelers van AZ gehaald die in Amsterdam totaal niet rendeerden. Laat ze maar naar het buitenland gaan en daar mislukken. Overigens, zo goed zijn Stengs en Boadu nu ook weer niet. Prima Eredivisie spelers, maar nog veel te bewijzen.
 
tinus45
 
4
25 januari 2020 om 20:46
@ Diego_Forlan. Ik raad je aan toch maar wat beter te kijken. Nu is hij een paar wedstrijden minder maar eenmaal in goede vorm druipt het er af bij hem. Wij Nederlanders zijn er helden in om een speler na een paar mindere wedstrijden af te doen als simpele 13 in een dozijn voetballer.
 
Diego_Forlan
 
2
25 januari 2020 om 20:54
Ik heb hem sinds zijn blessure vaak genoeg aan het werk gezien om een mening te kunnen basseren. Goede speler die zeker hoger aankan dan AZ. Maar een toptalent zie ik er niet in. Is hij nou zoveel beter dan jongens als Lens, Boetius, Promes, Berghuis en Dzsudzsak voor zij naar het buitenland vertrokken destijds?
 
tinus45
 
1
25 januari 2020 om 21:07
Ik denk dat hij beter is inderdaad, maar wellicht komt dat door mijn gekleurde voorkeur. Hij speelt nu inderdaad ruk, maar zoals gezegd verwacht ikm dat hij de spelers die jij beschrijft zeker overstijgt. Ik hoop dat door al deze meningen de zogenoemde druk als die er al is verdwijnt bin deze 2 jongens en dat ze hopelijk na de zomer ook nog in Alkmaar spelen.
 
Maykel24
 
6
25 januari 2020 om 20:42
Met Mickey eens - Stengs zie ik het ook niet echt in. Aardige speler maar dat toptalent zie ik niet. Boadu zie ik het wel in, maar niet bij Ajax. Laat Traore zich maar lekker ontwikkelen achter Tadic
 
azchelsea
 
7
25 januari 2020 om 20:42
Een stap naar de absolute top moeten ze allebei sowieso niet doen, maar een club van het kaliber Leipzig is denk ik een uitstekende stap. Voor Leipzig specifiek: ik weet niet of Boadu goed in een twee-mans voorhoede zou fungeren (zoals ze bij Leipzig wel spelen). Hij is niet zo sterk in de vlotte combinatie, met Druijff samen werkte het ook niet perfect in het begin van het seizoen. Ik vind Boadu een typische 4-3-3 spits met veel snelheid, diepgang en een geweldige positionering bij lage voorzetten. Hij heeft de ruimte ook wel nodig om goed tot zijn recht te komen. Stengs moet sowieso een stuk constanter worden om zo'n soort stap te kunnen maken, want ik denk dat hij flink bekritiseerd zal worden als hij als dure aankoop in een topcompetitie 5 wedstrijden op rij drama speelt. En dat gebeurt nu nog veel te vaak. In vorm is het natuurlijk een geweldige spelmaker en dan zou het een interessante speler kunnen zijn voor Leipzig. Echter hebben ze ook al een soortgelijke speler gehaald met Olmo, dus ik denk niet dat hij nu nog zo interessant zou zijn.
 
Downwards
 
3
25 januari 2020 om 21:08
Zie echt niet hoe deze jongens buiten dat ze jonge spelers zijn in de spelfilosofie van RB passen.
 
NICOTAGLIAFICO
 
3
25 januari 2020 om 22:39
Ik zal wel weer als arrogante Ajacied worden weggezet maar Traore kan me meer bekoren dan Boadu, ik denk dat hij meevoetballend en fysiek nog meer potentie heeft. Zowel Boadu als Stengs hebben beiden niet echt onderscheidende kwaliteiten op basis waarvan ik verwacht dat het echt toppers zullen worden. De enige Eredivisionisten waarvoor ik het clubrecord zou willen breken zijn de waarschijnlijk onhaalbare Malen en Ihattaren. Al denk ik dat we met Traore en Unuvar ook niet mogen klagen met ons eigen talent op die posities.
 
MrKrillin
 
0
26 januari 2020 om 09:18
@nico nou Boadu is wel een enorm talent. Had hem ook liefst bij Ajax gezien, maar ben ook zeer tevreden met Traore. Maar waarom zou je liever Malen willen dan Boadu of Traore? Ik heb liever Traore/Boadu dan Malen. Ik ben ook eens dat Overmars dik mag betalen voor Ihattaran. Gelijk opvolger van Ziyech.
 
jan1980
 
3
25 januari 2020 om 20:27
Matige wedstrijd, slecht veld, slordige afronding etc maar goed AZ wint weer.
 
tinus45
 
7
25 januari 2020 om 20:30
Belangrijke en gewenste overwinning. 1-2 uit bij Heerenveen is gewoon prima, je kan niet verwachten dat Az zo'n wedstrijd gewoon met 0-3 wint ofzo.....wie dat verwacht of denkt is iets te verwend geraakt.
 
Aerox
 
4
25 januari 2020 om 20:32
Nou, met pijn en moeite. Oogde ook weer totaal niet fris zo na de winterstop.
 
jan1980
 
6
25 januari 2020 om 20:32
Ik zou Evjen weleens willen zien IPv stengs die wederom matig was.
 
azchelsea
 
6
25 januari 2020 om 20:47
Ik zou Evjen ook niet te snel voor de leeuwen gooien. AZ is altijd goed in het rustig brengen van de nieuwe spelers en het lijkt me verstandig om dat met Evjen ook te doen. Dan kan hij rustig wennen aan het systeem en leren wat er van hem in zijn rol verwacht wordt. Er rust denk ik best wel een flink verwachtingspatroon op hem vanuit de fans vanwege zijn verkiezing tot Noors talent en speler van het jaar dus een slechte start zou erg zonde zijn en ook slecht voor zijn zelfvertrouwen.
 
jan1980
 
4
25 januari 2020 om 21:14
Laatste halfuur kan prima... stengs bijna hele wedstrijden zien aanmodderen helpt ook niet
 
azchelsea
 
3
25 januari 2020 om 20:32
Een slechte en slordige pot maar toch de onwijs belangrijke driepunter binnengesleept uit bij een lastige tegenstander. Het frivole van de eerste seizoenshelft is nog even zoek, maar het was mazzel dat Heerenveen ook niet in beste doen was. In ieder geval geeft az zo mooi de druk op de achtervolgers. Vond het overigens vandaag wel apart dat pas in minuut 86 de eerste wissel werd gepleegd van AZ-kant, terwijl de spelers in het veld ongelooflijk slordig speelde. Vermoeidheid en al slordig spel kan echt funest zijn en bij Idrissi zag je dat de laatste paar minuten: die geeft eigenlijk vanuit een totaal ongevaarlijke situatie bijna een tegengoal weg.
 
Ruud_AZ
 
2
25 januari 2020 om 20:35
Het moet echt beter, over het algemeen een hele slechte pot van beide kanten. Hansie zei al dat het veld niet echt beste was, maar vind dat geen excuus. Dat onnodig achterin tikken van onze centrale duo. Pff om gek van te worden. Als je uberhaupt nog wil meedoen in de competitie zal en moet het beter worden. Nu RKC en dan een graadsmeter Feyenoord. Dan verwacht ik dat de boys weer eens gaan tikken!
 
pinko
 
15
25 januari 2020 om 20:38
AZ gelukkig met arbitrage. Rood Idrissi en Heerenveen penalty onthouden. Dat het thuispubliek van Heerenveen nog niet begonnen is te morren, is mij trouwens een raadsel. Man, man, wat lopen er in dat team een paar ondermaatse spelers. De spitsen, die alles niet doen wat spitsen behoren te doen. De gehypte, maar maandenlang doelloos hard rennende van Bergen. Of de na de wedstrijd lachende van Rhijn - weer even een met zijn voormalige maatjes; eigenlijk ook vanavond tijdens de wedstrijd. Een statisch middenveld. En een uitzondering: Ejuke. Maar ik voorzie voor hem snel een andere club. Daarnaast heeft Heerenveen met Johnny Jansen nou niet het grootste tactische licht in huis. Want als je een prima speler als Halilovic maar niet laat spelen, en wel de wekelijks falende van Bergen, heb je er niet veel kijk op. En vanavond had je ook beter met een beweeglijke speler in de spits kunnen beginnen tegen de statische Vlaar, maar dat was te veel gevraagd.
 
Ruud_AZ
 
7
25 januari 2020 om 20:49
Klopt, het mag een keer gezegd worden. Blom spaart Az. Gebeurd niet vaak, maar dat Idrissi niet een rode kaart krijgt was me ook een raadsel. Hands blijf ik moeilijk vinden.
 
friestho
 
3
25 januari 2020 om 20:55
Nou Halilovic heeft in een half jaar tijd nog helemaal niks goeds gedaan. Bakt er niks van
 
pinko
 
2
25 januari 2020 om 22:57
Hij moet nog heel veel slechte wedstrijden spelen om van Bergen te evenaren. Wat een blinde Quicksilver S is dat, zeg. Geen voorzet die aankomt. En enorm veel balverlies. Maar goed, als de mensen elkaar napraten wordt hij vanzelf een goede speler;-).
 
ScH14FcB
 
2
25 januari 2020 om 23:02
Van Bergen heeft dreiging. Halilovic is te langzaam voor op rechtsbuiten. Zet hem dan op 10. Maar niet op de vleugel
 
pinko
 
0
26 januari 2020 om 00:01
Van Bergen heeft dreiging. En dan moet er een goede voorzet komen. En die komt (bijna) nooit....
 
ScH14FcB
 
4
25 januari 2020 om 23:02
Van Rhijnag van mij op de bank. Voegt niks toe, geen passie, geen leiderschap van een ervaren speler waarvoor hij is gehaald. Halilovic heeft niks laten zien, kan alleen maar iets met links en schiet elke bal in de tribunes. Espejord is hier nog maar net die moet je meer tijd geven. Odgaard is slecht, wint geen duels, weet niet waar hij moet staan. Had dat natrappen in het stadion niet door, zag het net in de samenvatting. Waardeloos dst er helemaal niks mee wordt gedaan. En die handsbal had sowieso een penalty moeten zijn. Maarja dit hadden we kunnen verwachten met Blon als scheidsrechter. AZ verder wel de betere ploeg vandaag, maar ook wel gelukkig met die fout van Botman en de scheidsrechter.
 
AzEverton
 
5
25 januari 2020 om 20:39
Aan heeft daarnaast wel gewoon gewonnen en verdiend ook. Heerenveen was ook slordig en AZ heeft nog wel meer kansen gehad.
 
Yelle
 
8
25 januari 2020 om 22:49
Ik zit nu ff de samenvatting te kijken maar hoe kan idrissi in vredesnaam nog op het geld staan na die schop? Waar hebben we dan een var voor?