Barcelona gaat na zesklapper in Camp Nou weer aan kop in LaLiga
Woensdag, 1 maart 2017 om 21:20

Barcelona heeft in ieder geval tijdelijk de koppositie in LaLiga overgenomen van Real Madrid. Het team van Luis Enrique, dat twee duels meer speelde dan De Koninklijke, won woensdag met 6-1 van laagvlieger Sporting Gijón. De voorsprong op Real Madrid, dat woensdagavond thuis aantreedt tegen Las Palmas, bedraagt twee punten.

Dankzij een droomstart nam Barcelona al gauw afstand van Sporting Gijón en kwam de overwinning nimmer in gevaar. Lionel Messi was na acht minuten verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt. Na een heerlijke lange bal van landgenoot Javier Mascherano, die zijn allereerste assist bijschreef in dienst van Barcelona, ontsnapte Messi aan de verdediging. Hij kopte vervolgens fraai over de uitkomende doelman Iván Cuéllar. Twee minuten later kwam de beslissende pass van Neymar. Een heerlijke steekbal werd op waarde geschat door Luis Suárez, die vanuit een lastige hoek richting doel schoot. Verdediger Juan Rodríguez Martínez werkte de bal vervolgens onbedoeld in eigen doel.

Lionel Messi kopte de 0-1 over doelman Iván Cuéllar.

Sporting Gijón, de nummer achttien van LaLiga, slaagde er even in om de spanning terug te brengen. Sergio Álvarez schoof de bal op de paal en in de rebound was het raak via Carlos Castro García. De bezoekers hoefden zich echter geen illusies te maken, want Suárez bracht de marge al gauw terug tot twee. Jean-Sylvain Babin kopte de bal weg en bediende daarmee de Uruguyaan, die de bal in één keer uit de lucht nam. Zijn volley in de bovenhoek liet keeper Cuéllar kansloos. Barcelona oogde enigszins kwetsbaar in de achterhoede, maar wist grote kansen voor Sporting Gijón te voorkomen.

In de pauze werd Paco Alcácer ingebracht als vervanger van Suárez en de invaller had slechts enkele minuten nodig om zijn naam op het scoreformulier te zetten. Messi veroverde de bal van de treuzelende Babin en vond Paco, die vrijstond in het zestienmetergebied en de rechterhoek vond: 4-1. De Argentijn leek zelf de 5-1 te gaan maken, maar zijn vrije trap spatte uiteen op het snijpunt van de kruising. Neymar was wel succesvol met een vrije trap: vanaf de rechterflank krulde de Braziliaan het leer in de bovenhoek. Cuéllar kreeg een hand tegen de bal, maar dat was onvoldoende. De eindstand werd bepaald door een poeier van Ivan Rakitic van dichtbij.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
4
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
Guaporta
 
22
1 maart 2017 om 21:24
Barcelona trad vandaag weer aan in de 3-4-3/3-2-3-2-variant die Lucho ook al eerder gebruikte tegen Atletico Madrid. Met een rechtermiddenvelder die bij balverlies als rechtsback functioneert, maar in balbezit ervoor zorgt dat de linksback van de tegenstander erg breed moet blijven staan. En dat zorgt weer voor meer ruimte voor Lionel Messi, die als nummer tien uitwijkt naar de rechterkant. Wat me bevalt aan dit nieuwe tactische systeem is de wisselwerking tussen de linksmidden en linksbuiten, maar ook tussen de rechtsmidden en rechtsbuiten. Je zag in de eerste fase van de wedstrijd dat Sporting Gijon het ontzettend moeilijk had met Rafinha en Messi, die om de beurt opdoken als rechtsbuiten. Datzelfde deden Denis Suarez en Neymar aan de linkerkant, met iets minder succes. Nu speelde Barcelona wel tegen een zwakke tegenstander (waardoor het middenveld sowieso meer aan de bal zou zijn), maar de aansluiting tussen doelman/defensie en middenveld/aanval is een stuk beter, de bal wordt in een vroeger stadium bij de spelers die het verschil maken gebracht en dat komt het spel ten goede. De (onthutsend zwakke) defensie van Gijon werd uit elkaar gespeeld door het op het juiste moment de diepte te zoeken van de aanvallers en het bedienen door Neymar, Rafinha, Denis en Rakitic. Het nieuwe systeem van Barcelona heeft dus absoluut positieve punten, maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de nadelen van dit systeem. Nog steeds breekt de paniek uit als de tegenstander extreem hoog druk zet, nog steeds hebben Ter Stegen, Umtiti, Mascherano en Alba niet de afspeelmogelijkheden om de tegenstander op eigen helft uit te spelen. En dat terwijl er in principe meer middenvelders aanspeelbaar zouden moeten zijn, maar dat is dus niet het geval. Naast dat de bal in de opbouw relatief makkelijk verspeeld wordt, is de defensie ook in de omschakeling kwetsbaar doordat Busquets en Rakitic niet snel genoeg hun posities innemen. Er zijn dus nog wel een aantal verbeterpunten, maar ben allang blij dat Lucho eindelijk aan het sleutelen is aan zijn tactiek. Al met al een fijne wedstrijd om wat vertrouwen op te doen, Sporting Gijon werkte dan ook (zo leek het) graag mee aan een mooie uitslag. Jongens als Denis Suarez, Paco Alcacer en Ivan Rakitic kregen vandaag het zo hard nodige zelfvertrouwen, hopelijk kunnen ze dat volgende week in de Champions League laten zien!
 
FilipMich
 
7
1 maart 2017 om 21:28
Busquets moet in dit systeem bij momenten libero spelen... leuk tegen Gijon maar als dit het plan is om PSG 5-0 op de broek te geven... tja. Het is het beste wat je ervan kan maken zonder Dani maar niet genoeg voor de champions league. La liga kan nog maar dan moet 19 maart een royal flush worden
 
Topvoetbal1999
 
5
1 maart 2017 om 21:51
Of je kan snel typen of je hebt het vooraf allemaal getypt. Barcelona kon net zo goed met twee verdedigers spelen dan zouden ze ook hebben gewonnen. Dit Gijon zet achterin geen druk ze lopen zo goed als in het doel. Ik kan je nu al vertellen dat de wedstrijd tegen PSG al beslist is, ik zie PSG niet in gevaar komen.
 
baassami
 
2
1 maart 2017 om 23:32
Merk dat dit systeem, waarbij de de middenvelder bij balverlies als rechyback functioneert ook In de jeugd wordt toegepast waar het zorgt voor succes. Zo werd Borussia Dortmund weggespeeld.
 
Topvoetbal1999
 
3
1 maart 2017 om 21:24
Het niveauverschil werd pijnlijk duidelijk zeg. Zouden de spelers van Gijon weten dat ze best een been mogen uitsteken en mee mogen lopen met de aanvallers om een aanval onschadelijk te maken? Sorry dat ik het zeg maar wat Gijon vandaag liet zien was Eredivisie niveau, Primera Divisiã£â³n onwaardig. Mooi was wel dat Enrique vlak na rust Paco liet invallen en dat hij vervolgens scoorde. Het was een trainingspartijtje meer kan ik er niet van maken, je zou minstens van een ploeg die tegen degradatie vecht dat het achterin georganiseerd is, maar dat was totaal niet het geval. Gijon is nu op een na de meest gepasseerde ploeg in de Pd(54 stuks) alleen Osasuna heeft meer tegendoelpunten(59 stuks)
 
3*Ajax
 
12
1 maart 2017 om 21:25
Toch jammer dat die flut Enrique Messi en Suarez vroeg wisseld. De enigste reden waarom Barca kijken nog leuk is.
 
Lewandreus
 
18
1 maart 2017 om 21:25
Het lijkt erop dat Neymar alleen de bal aan Suarez of Messi wilt geven, hij haalt ook het tempo uit de aanval met z'n lange treuzelen. Kan me er soms echt heel erg aan irriteren. Schiet overigens de vrije trap wel heerlijk binnen.
 
 
6
1 maart 2017 om 21:28
Goede wedstrijd, meerdere spelers (volledig) rust gegeven en een uitslag neergezet die tegen PSG genoeg is om een wonder uit te laten komen. Tevens zit er toch weer een beetje druk op Real Madrid voor vanavond en de komende weken, dus het was een goede avond. Ook mooi de tactische elementen die Luis Enrique de laatste tijd op het veld brengt. Indien uiteindelijk de La Liga toch nog in Barcelona terecht komt, dan is het toch echt de La Liga van Messi en Luis Enrique.
 
MW007
 
3
1 maart 2017 om 21:36
Heerlijke wedstrijd, wel jammer dat Suarez en Messi zo vroeg gewisseld werden maarja ook die moeten wel eens rust hebben. Mooie kopbal Messi op de geweldige pass van Mascherano, verdediging stond wel helemaal verkeerd zoals wel vaker deze wedstrijd. Mooie volley van Suarez en de vrije trap Neymar was ook erg mooi. Wat een heerlijke vrije trap ook van Messi net daarvoor, hij stifte hem zo mooi maar helaas op de kruising. Het niveauverschil was wel erg groot deze wedstrijd, Gijon is een van de zwakste ploegen in La Liga.
 
 
0
1 maart 2017 om 22:05
Leuke wedstrijd om te zien als neutrale toeschouwer. Jammer dat Messi en Suarez vroeg werden gewisseld maar dat zal vast uit voorzorg zijn voor volgende week gok ik zo. Off: Weet iemand waar je in de nieuwe app de Clubexperts kan vinden?