Barcelona maakt fout en eist 10,2 miljoen euro terug van Neymar
Woensdag, 11 november 2020 om 07:31

Barcelona en Neymar zullen waarschijnlijk weer tegenover elkaar in de rechtbank staan. El Mundo schrijft woensdag dat de club via de rechterlijke macht de terugbetaling van een bedrag van 10,2 miljoen euro eist. Na onderzoek van de Spaanse belastingdienst is gebleken dat Barcelona in het verleden bij de aanvaller minder belasting heeft ingehouden dan gebruikelijk was en derhalve meer salaris heeft uitgekeerd. Barcelona wil nu via een rechtszaak het bedrag terugvorderen.

Neymar vertrok in de zomer van 2017 voor 222 miljoen euro van Barcelona naar Paris Saint-Germain, maar sindsdien waren beide partijen eigenlijk voortdurend in een juridische strijd met elkaar verwikkeld. Zo kreeg de Braziliaans international enkele maanden geleden al te horen dat hij Barcelona 6,7 miljoen euro moest terugbetalen. Het geschil ging om de tekenbonus bij een contractverlenging van Neymar bij de Catalanen in 2016, een jaar voor zijn nog altijd recordtransfer naar de Parijzenaars.

Neymar meende recht te hebben op 43,65 miljoen euro als tekenpremie, nadat hij zijn contract had verlengd tot medio 2021, met een optie voor een extra jaar. Omdat hij slechts een klein deel van de verbintenis uitdiende, wilde de club niet betalen. Barcelona eiste op zijn beurt 22 miljoen euro van Neymar wegens contractbreuk. De rechter ging deels mee in de lezing van de Catalanen en veroordeelde de aanvaller tot een betaling van 6,7 miljoen.

Neymar speelde tussen 2013 en 2017 bij Barcelona. Hij vormde jarenlang een succesvolle voorhoede met Lionel Messi en Luis Suárez en was goed voor 105 doelpunten in 186 officiële wedstrijden. Na twee landstitels en winst van de Champions League en het WK voor clubteams besloot de Braziliaan om te vertrekken, daar hij niet langer in de schaduw van Messi wilde staan en een serieuze kanshebber om de Ballon d'Or te winnen. Dat laatste is sindsdien niet gelukt.

Neymar werd de voorbije jaren nog regelmatig aan een terugkeer naar Barcelona gelinkt. Met name in de zomerse transferperiode van 2019 leek de belangstelling wederzijds, maar PSG vroeg de hoofdprijs voor de dribbelaar en de Catalanen haakten af. Sindsdien stond de relatie tussen Neymar en Barcelona vanwege het juridische geschil alleen maar onder druk. De Braziliaan onderhandelt met PSG momenteel over een contract ná 30 juni 2022.

Meer nieuws
   
13:32
13:32
Van Dijk naar Real Madrid? 'Als ze bellen kunnen ze hem morgen contracteren'
23
   
13:05
13:05
Van der Vaart weet nu al wie kampioen wordt van de Eredivisie in 2024/25
60
   
12:39
12:39
Een buitenlandse wedstrijd bijwonen? Koop je officiële tickets in de ticketshop!
0
   
12:24
12:24
'Scouts van Ajax zaten dit weekend op de tribune voor deze vier toptalenten'
8
   
12:00
12:00
Van Europa veroveren naar degradatie, faillissement en een nieuwe opleving
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
MachineMonster
 
68
11 november 2020 om 08:12
Overal waar er kansjes liggen geld proberen te sprokkelen. Triest Barcelona.
 
Esbjerg FB
 
85
11 november 2020 om 08:23
Heel triest ja, een bedrijf wat tien miljoen probeert terug te vorderen wegens onverschuldigde betaling. Moeten ze lekker laten zitten, wat kan je nou als voetbalclub met 190 miljoen schuld doen met een eventuele makkelijk verdiende 10 miljoen
 
Goalski
 
15
11 november 2020 om 09:27
Het lijkt me sterk dat Barcelona hier iets terug gaat krijgen, enkel de rekening van de rechtzaak erbij, aangezien ze zelf een fout hebben gemaakt door een incompetente persoon de salarisadministratie te laten doen.
 
Esbjerg FB
 
15
11 november 2020 om 10:00
Nou, als ik iemand teveel betaal, dan kan ik mij beroepen op de onverschuldigde betaling daarvan. Dat is een recht wat elke partij heeft, het lijkt mij juist apart als een private partij zich daarop niet kan beroepen. Barcelona heeft, indien dit zo in elkaar steekt als ze claimen juist een sterke zaak
 
SpeedyAFC
 
6
11 november 2020 om 13:56
Het wordt alleen lastig als het inmiddels vijf jaar geleden is dat dat gebeurt is. Ik vraag me echt af of het vijf jaar naar dato nog een sterke zaak heeft.
 
Esbjerg FB
 
5
11 november 2020 om 14:56
Goede toevoeging, daarvoor moeten we bekijken wat de Spaanse termijn voor revindicatie is, als ik het goed begrijp is dit vijf jaar. Dat betekent dat haast geboden is, maar zolang het niet verjaard is, hebben ze een goede zaak.
 
AniBankai
 
18
11 november 2020 om 08:24
Triest? Normaalste zaak van de wereld dit. Iedere bedrijf eist elke euro terug die zij teveel aan jou als werknemer hebben uitbetaald. Barca is geen goede doelen bedrijf dat maar aan iedereen geld moet gaan geven.
 
Jeronsaik
 
42
11 november 2020 om 09:13
je bent daar als werkgever toch zelf verantwoordelijk voor? Als jij je werknemer teveel betaald omdat jij incorrect die loonsheffingen en andere belastingen verkeerd hebt betaald en berekend dan moet je echt je accountant aankijken en niet 3 a 4 jaar na dato bij je ex-werknemer op de stoep staan om geld te eisen. Dat is gewoon retarded.
 
D-Bergkamp
 
7
11 november 2020 om 09:23
@jeronsaik, Dat is niet retarded, het is namelijk een verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Beiden zijn daar in onderdeel als partij en beiden hebben een verplichting om de informatie correct weer te geven. Als daar na controle van accountants/belastingdienst fouten aan het licht komen moeten beiden dit gezamelijk oplossen.
 
Jeronsaik
 
9
11 november 2020 om 09:34
Dit is volgens de wetgeving in Nederland: In principe kan de werkgever het teveel betaalde loon terugvorderen omdat het onverschuldigd is betaald. Maar als de werknemer aannemelijk kan maken dat hij volstrekt niet wist dat de loonbetaling niet klopte dat kan de werkgever in redelijkheid niet het teveel betaalde loon van de werknemer terugvorderen. De werkgever handelt dan in strijd met het goed werkgeverschap door het teveel betaalde loon terug te vorderen op grond van onverschuldigde betaling. dus dikke vinger, als Neymar stelt dat hij niks doorhad (ook zijn accountant wellicht niet) en omdat het al 4 jaar na dato is, Barcelona ook niet - hoeft Neymar waarschijnlijk niks uit te betalen en is dit lekker dikke pech voor Barca.
 
Evangelista
 
1
11 november 2020 om 13:42
@jeronsaik Het gaat erom of het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid geacht kan worden. Je geeft nu aan dat het niet redelijk is, echter is dit een bedrag van 10 miljoen teveel betaald en kan dit op grond van goed werknemerschap echter weer worden terugbetaald. Dat hij dat niet wist, zal ook niet veel uitmaken, nu hij ervan op de hoogte is gebracht dat er destijds teveel salaris is uitbetaald. En dat het ... na dato is zal daar weinig aan af doen als het onverschuldigd is betaald. Tenzij verjaring toepasselijk is.
 
Esbjerg FB
 
3
11 november 2020 om 14:59
maat, we hebben het over tien miljoen. Denk jij dat Neymar zijn accountant daar niet van op de hoogte moet zijn geweest? Dat is zoals Evangelista iets wat hij behoort te weten, zeker als accountant. Het recht werkt niet op die manier hoe jij hem beschrijft, ook werkgevers hebben rechten. Zoals ik hierboven uitleg, de verjaring voor een revindicatievordering is als ik het goed heb vijf jaar na opeisbaarheid, dat betekent dat Barcelona volgens mij net op tijd is.
 
borrelhond
 
8
11 november 2020 om 08:31
Als de kassière bij de plaatselijke supermarkt jou een 10tje te weinig terug geeft dan ben jij zeker zo gul om hem niet terug te vragen? Dit is gewoon gebruikelijk in de bedrijfswereld, zeker voor een bedrijf/club wat met financiële problemen kampt.
 
Jeronsaik
 
36
11 november 2020 om 08:34
dat is toch wat anders? Dat is meteen terplekke het probleem aankaarten. die man is al een dikke 3 seizoenen vertrokken - en nu ineens is de accountant door de boeken gegaan en mist hij die 10 miljoen euro? het is dus niet alleen bestuurlijk een trieste bende, voetballend ook nog en administratief is het dus ook gewoon een bende.
 
borrelhond
 
7
11 november 2020 om 08:50
Dat het daar een bende is ben ik het met je eens. Maar Barcelona heeft, mits het verhaal waar is, gewoon recht op dat geld ondanks dat hij 3 jaar vertrokken is. Als jij een eigen bedrijf hebt en je komt er achter dat je een leverancier vorig jaar zeg duizend euro te veel hebt betaald zou je het ook terug willen.
 
Jeronsaik
 
9
11 november 2020 om 09:10
Een accountant had dit gewoon al moeten zien in 2018 of zelfs 2019. maar het is al bijna 2021 dus ongeveer 4 jaar na dato ineens bij iemand op de stoep staan en een x bedrag eisen is raar. je bent daar als werkgever toch zelf verantwoordelijk voor? Als jij je werknemer teveel betaald omdat jij incorrect die loonsheffingen en andere belastingen verkeerd hebt betaald en berekend dan moet je echt je accountant aankijken en niet 3 a 4 jaar na dato bij je ex-werknemer op de stoep staan om geld te eisen. `Na onderzoek van de Spaanse belastingdienst is gebleken dat Barcelona in het verleden bij de aanvaller minder belasting heeft ingehouden dan gebruikelijk was en derhalve meer salaris heeft uitgekeerd.` dit is toch gewoon Barcelona haar fout? die zijn toch de werkgever?
 
borrelhond
 
1
11 november 2020 om 09:43
En dat ben ik ook helemaal met je eens. Barcelona heeft van de hele organisatie een enorme puinhoop gemaakt de afgelopen jaren en dit is er een voorbeeld van. Maar alsnog kan ik heel goed begrijpen dat Barcelona die 10 miljoen terug wilt hebben zeker nu het financieel gezien minder gaat.
 
SpeedyAFC
 
1
11 november 2020 om 14:02
Als je vijf jaar later met je bonnetje en je bankafschrift naar de supermarkt gaat omdat je en tientje teveel betaald hebt denk ik dat je weinig kans maakt. In het bedrijfleven is het helemaal niet gebruikelijk om na vijf jaar alsnog je ex-werknemers aan te slaan omdat je destijds een fout gemaakt hebt met de loonaangiftes bij de belastingdienst. Dergelijke fouten zijn niet normaal. Helemaal raar is dat de accountant het niet opgemerkt heeft. Kennelijk is het een warboel in de adminsitratie van Barcelona.
 
Formus
 
2
11 november 2020 om 14:23
Speedy, het is opgemerkt door de Spaanse belastingdienst, die dus (achteraf) alles heeft gecheckt. En wat blijkt dus nu, en daar gaat het om, dat, Barca te weinig loonbelasting heeft betaald. Dus dat zal wel 10 miljoen zijn oid. En die schijnen ze al wel aan Neymar te hebben betaald. Nu niet terugvorderen en zelf wel betalen levert je een verschil op van ongeveer 20 miljoen!!! Als je terugvordert is het verschil nul. Daar wil je wel even een advocaatje opzetten lijkt me. Dat het een choas bij Barca is, kan ik verder alleen maar be-amen.
 
hafcahaas
 
4
11 november 2020 om 08:32
Gekke reactie. Iedereen zou hetzelfde doen in deze situatie. Met die 10 miljoen kunnen ze zelfs Depay kopen in de winterstop.
 
DNSDKR
 
0
11 november 2020 om 09:43
Iets zegt me dat dit niet 1 bedrag op papier was, maar weer vele schimmige passages en nevenafspraken. Hoe intransaparanter toen, hoe moeilijker nu terug te vorderen. Maar buiten de kwestie Neymar (zijn liefde voor Barcelona zal inmiddels wel wat bekoeld zijn), diep triest om te zien hoe deze grootmacht financieel er een zooitje van heeft gemaakt.
 
Jacco89
 
45
11 november 2020 om 08:24
Wat is deze club diep gezonken de afgelopen jaren met hun (wan)beleid
 
Isco24
 
25
11 november 2020 om 08:31
Oke, dus jij betaalt iemand teveel en je wil dat terug (wat je goed recht is) dan ben je diep gezonken? Ik snap dat mensen niks met de club hebben, maar om nou elk artikel aan te grijpen om dit soort teksten te plaatsen voor de likes is wel een beetje vreemd vind je niet? Zelfs als het niet negatief is, zie je reacties als deze voorbij komen om nog een keer hun aversie jegens Barcelona uit te spreken.
 
MCFC1982
 
18
11 november 2020 om 08:41
Dat is hetzelfde als dat neymar maar 68mil koste zeker? Terwijl hij voor 90mil was aangekocht. 1/3 onder de tafel betaald. Maar psg en city chelsea maar verwijten maken. Iets van de pot verwijt de ketel. Barca zal niet failliet gaan maar toch deels heerlijk om te zien dat ze van hun troon afvallen.
 
SpeedyAFC
 
2
11 november 2020 om 13:59
Als je vijf jaar nodig hebt om erachter te komen dat je loonadministratie niet klopt, dan is er wel degelijk sprake van wanbeleid. Het gaat hier niet om een paar euro's, een bedrag van 10 miljoen euro teveel betaald loon moet toch opvallen in de boekhouding?
 
Esbjerg FB
 
0
11 november 2020 om 15:01
We kunnen wel concluderen dat de boekhouding van Barcelona niet heel accuraat is geweest bij een slippertje van tien miljoen toch? Dit is iets anders dan het verlies van het recht wat ze hebben, het is bestuurlijk gezien echt een schande dat dit kan.
 
AniBankai
 
4
11 november 2020 om 08:28
Als het klopt, dan is het goed dat ze dit doen. Iedere euro waar ze recht op hebben, zijn nu hard nodig. Mensen die het slecht of raar vinden dat ze deze stap zetten, zijn hypocrieten en zijn losgekoppeld van de realiteit dat Barca een bedrijf is en geen fonds ofzo.
 
Jeronsaik
 
29
11 november 2020 om 08:31
Wat een trieste bende is het daar toch ook. Moeten 190 miljoen aan salaris besparen, en overal bezuinigen en hadden dit alles kunnen oplossen door gewoon Messi te verkopen. Nu houden ze Messi binnen die volgend jaar gewoon gratis de deur uitloopt als de club in januari al niet failliet gaat. En moet je nagaan, net doen alsof je een grootmacht bent, maar wanneer je een jaartje zonder supporters speelt al meteen failliet gaan - dan ben je toch gewoon een club van de onderste plank. en nog spelers willen aankopen ook nog. de me een lol en ga gewoon failliet, wellicht een goede les voor alle andere clubs.
 
riqui8
 
0
12 november 2020 om 23:50
Ik wil je niet uit je droom helpen maar alle grote bedrijven nemen ongelofelijke financiële risico’s. De meesten draaien jaar op jaar miljoenenverliezen. Waarom? Om te groeien. Als je de allergrootste wil worden, moet je ballen tonen, risico’s nemen en vooral geen rekening houden met alles wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Dus als dat je criteria is voor het zijn van een grote en succesvolle organisatie dan kunnen we Barcelona wel degelijk als grootmacht rekenen. Desalniettemin ben ik het met je eens dat het beleid van de afgelopen jaren om te huilen was, maar ik vind het feit dat je het lastig krijgt wanneer een jaar een groot deel van de inkomsten wegvallen daar niet perse een gevolg van.
 
Gertjuh22
 
10
11 november 2020 om 08:43
Oke het gaat om salaris. Loonheffing is een aangiftebelasting dus Barca moet dat waarschijnlijk zelf aangeven. Zij maken een fout en willen hun eigen fout verhalen op Neymar. Sorry, maar dat is de omgekeerde wereld. Kansloze zaak lijkt mij dat.
 
Jeronsaik
 
3
11 november 2020 om 09:24
precies, iets wat vele niet zien - die denken dat Barcelona recht heeft op dat geld, maar zij zijn zelf verantwoordelijke voor het uitkeren van het netto salaris en de belastingen. Gewoon je verlies nemen in dit geval en je accountant aankijken want die heeft er een bende van gemaakt in opdracht van de financieel directeur.
 
PapaBear
 
1
11 november 2020 om 08:58
Deze club raakt echt alles kwijt wat ze aan charme en goodwill hadden. Ze zijn alle kansen die ze bij Neymar dachten te hebben weg aan het gooien. Kunnen ze dit boek gewoon niet voor eens en altijd dicht doen?
 
barcalover123
 
2
11 november 2020 om 09:09
Oke ik snap dat Barca vaak met domme dingen in het nieuws komt de afgelopen jaren en dat heeft te maken met jaren en jaren aan wanbeleid. Ook weer zo iets is gewoon weer typisch voor het wanbeleid van Barca onder Bartomeu. Maar het is toch logisch dat geld terug eist? Er is idd een fout gemaakt idd en dat willen ze nu corrigeren. Zie nu weer allemaal figuren met dezelfde reactie terug komen, '' trieste club dit, trieste club zus'. Wat is hier nou weer triest aan? Als jullie na een jaar er achter komen dat je te veel hebt betaald aan de belasting dienst dan krijg je dat toch ook terug? Of laat je dat lekker gaan als goodwill? Andersom ook klopt de belasting ook bij je aan als je niet genoeg hebt betaald. Als de kassavrouw producten 2 of 3 keer aanslaat dan laat je dat toch ook niet gaan? Snap dat Barca niks meer goed kan doen maar om nou bij elke reactie met hetzelfde te reageren is pas sneu.
 
Millonario
 
4
11 november 2020 om 09:24
Elke mogelijkheid om Barca te bekritiseren wordt volop gebruikt. En dan geven ze af op de hele club. Ik vraag me af wie nu echt de triestige is.