Berghuis wordt op graffiti in Rotterdam afgebeeld als jood in Holocaust
Zaterdag, 24 juli 2021 om 21:04

Steven Berghuis wordt opnieuw geconfronteerd met de gevoeligheid van zijn overgang naar Ajax. De 29-jarige aanvaller, die zaterdag zijn officieuze debuut maakte tegen Bayern München (2-2), werd in Rotterdam op een muurschildering van graffiti afgebeeld als een jood gedurende de Tweede Wereldoorlog. "Joden lopen altijd weg", stond levensgroot bij een portret van Berghuis, die dus geportretteerd was als een stereotype jood. Stadsbeheer heeft inmiddels ingegrepen en de graffiti verwijderd.

De muurschildering was te vinden aan de Schuttersweg in Rotterdam Crooswijk en zorgde voor woede bij het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. "Zo af en toe zie je in het voetbal smakeloze acties en deze is heel ver buiten het toelaatbare", stelt Hanne Luden van het CIDI tegenover Hart van Nederland. "Hebben we het nu wel over sport, vraag je jezelf dan af."

De graffititekening is inmiddels niet meer te zien. De reinigers van Stadsbeheer hebben de afbeelding per direct verwijderd. "Dit was zo schokkend en discriminerend dat we hem direct hebben weggehaald", aldus een woordvoerder tegenover het Algemeen Dagblad. "Een speciaal team staat hiervoor 24 uur per dag paraat. Tekeningen die niet zo erg zijn, worden binnen drie dagen verwijderd. Maar dit moest gelijk weg. Dat was duidelijk.''

Ook Feyenoord neemt in felle bewoordingen afstand van de graffititekening. "We kunnen niet genoeg benadrukken dat we dit walgelijk vinden", aldus de Rotterdammers. "We hebben vorige week al afstand genomen van dit soort uitingen. Wat deze mensen willen is aandacht vragen op een wanstaltige manier." Supportersvereniging FSV De Feijenoorder laat weten de muurtekening 'onsmakelijk' te vinden.

Feyenoord nam al eerder afstand van de bedreigende en kwetsende uitingen aan het adres van Steven Berghuis. Sinds zondag gaat op sociale media een verwerpelijk spandoek rond waarop Berghuis op een lijst wordt geplaatst met de veroordeelde crimineel Martin van de Pol en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, allebei aanhangers van Ajax die dit jaar zijn vermoord.

Meer nieuws
   
18:47
18:47
'Zomeraankoop van Overmars kan jaar later voor veelvoud naar Internazionale'
1
   
18:25
18:25
Harde quotes van oud-speler over Van Gaal: 'Liep op menselijk vlak ver achter'
2
   
18:08
18:08
Real Madrid mogelijk uren verwijderd van titel na schitterende goal Brahim Díaz
19
   
17:31
17:31
Bayern verliest Bundesliga-topper en beleeft slechte generale voor Real Madrid
12
   
17:30
17:30
Live meepraten in de Premier League: Manchester City - Wolverhampton W.
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

Er zijn (nog) geen reacties gegeven.