Bezorgde Daley Blind belde op wedstrijddag drie keer met zijn vader
Maandag, 14 juni 2021 om 11:34

Danny Blind had zondag voorafgaand aan de EK-opener van het Nederlands elftal tegen Oekraïne (3-2) meerder keren contact met zoon Daley, zo onthult hij maandagochtend in de online talkshow van Voetbal International. Er waren ontzettend veel twijfels bij de verdediger, die voormalig ploeggenoot Christian Eriksen zaterdagavond onwel zag worden tijden Denemarken-Finland. Blind junior speelt met een defibrillator sinds hij eind 2019 tegen Valencia naar de grond ging.

"Er zit natuurlijk heel veel emotie bij Daley", aldus Blind, die de Ajacied met tranen van het veld zag aflopen na zijn wissel tegen Oekraïne. "Voor zijn gevoel kwam alles weer langs, zijn eigen problematiek. En Daley kent Christian natuurlijk ook heel goed, het zijn vrienden." Er was derhalve intensief contract op de wedstrijddag. "Op de dag van de wedstrijd hebben we drie keer gebeld en hebben we een aantal opties besproken. Uiteindelijk moest Daley zijn gevoel laten spreken en ook met andere mensen, professionals, hierover praten."

Volgens de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal waren er in totaal drie opties voor zijn zoon: "Ik sla de wedstrijd over en parkeer het allemaal even, ik houd er helemaal mee op of je zegt: 'ik ga ervoor'. Blind koos er uiteindelijk voor om te spelen en Frank de Boer had ook een basisplaats voor hem in petto. "Dat is heel knap, want de juiste focus was er niet altijd. Ik weet nog goed: in augustus (in de oefenwedstrijd tegen Hertha BSC, red.) had Daley weer een moment met zijn hart en pas op 11 december, uit tegen Liverpool in de Champions League, zei hij: 'Pap, dit is de eerste keer dat ik er niet aan gedacht heb tijdens de wedstrijd'. Als je een foute pass geeft of een duel verliest, denk je meteen: Ligt het aan mijn fysiek? Het is dus supermoeilijk om de concentratie vast te houden. Ik vind dat Daley het heel knap heeft gedaan", aldus Blind senior.

Blind verklaarde zondagavond bij de NOS waarom er emoties waren tijdens zijn wissel in de tweede helft. "Gisteravond (zaterdagavond, red.) heeft heel veel impact gehad op mij persoonlijk", beaamde Blind na afloop van de 3-2 overwinning in de Johan Cruijff ArenA. "Buiten dat ik Chris goed ken als vriend, en de situatie voor hem verschrikkelijk is, heb ik zelf ook een en ander in die hoek meegemaakt. Ik heb vandaag voor mezelf een mentale horde moeten overwinnen om te spelen. Daar had ik moeite mee, gisteravond en vandaag. Ik ben trots dat ik het gedaan heb. Uiteindelijk komt de emotie eruit."

Blind heeft er 'zeker over nagedacht' om de wedstrijd over te slaan. "Die gedachten spoken door je hoofd. Het moment van gisteren heeft op mij veel impact gehad en heeft me veel doen beseffen. Dat maakt het moment vandaag alleen maar moeilijker om het veld op te stappen. Ik heb er niet lekker van geslapen, moet ik eerlijk zeggen. Het was een grote mentale horde om dit toch te doen." De verdediger keek live naar de wedstrijd tussen Denemarken en Finland, vertelt hij. Na het incident stuurde hij een berichtje naar Eriksen, maar hij heeft zijn oude ploeggenoot nog niet gesproken.

Meer nieuws
   
19:32
19:32
Ten Hag kraakt arbitrage in Premier League na nieuwe sof Manchester United
2
   
19:15
19:15
Zorgen om Matthijs de Ligt, die al strompelend de Allianz Arena verlaat
2
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
6
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
60
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
Twenteov
 
83
14 juni 2021 om 11:37
Groot respect voor Daley, ga er maar aanstaan als je zoiets ziet en zelf ook hartproblemen hebt. Krijgt veel gezeik over hem heen, maar ik vind dat Blind hoort te spelen met zijn opbouwende kwaliteiten. Het enige wat ik liever niet zie is als een tegenstander een-op-een tegen Blind komt te staan, dan vind ik hem wel kwetsbaar.
 
roklo
 
37
14 juni 2021 om 11:41
Echt een voorbeeld prof en een held als je zo voor de camera wilt verschijnen en je kwetsbaar op stelt..
 
Suarez 7
 
60
14 juni 2021 om 11:43
In 18/19 was Blind fenomenaal bij Ajax, maar de eerste seizoenshelft in 19/20 was echt van een ongekend niveau... Het gemak waarmee hij toen speelde was niet normaal, het is niet meer dan logisch dat hij na de vreselijke incidenten een stuk minder vrij speelde. Er waren zelfs vraagtekens of hij ooit weer op het oude niveau zou komen. Blind senior zegt hier dan dat Blind in december zich eindelijk er vanaf kon zetten, het is ook echt geen toeval dat in de januarimaand Blind opeens vrij speelde, Ajax bij de hand nam en daarna, zowel als back, als centrumverdediger en als centrale middenvelder, de beste speler was van heel Ajax. Het illustreert maar hoe belangrijk mentale frisheid en vrijheid is. Respect!
 
LucasAndersen
 
13
14 juni 2021 om 12:30
Die wedstrijd tegen Lille was hij echt waanzinnig, hoe vaak hij toen vanuit achteruit passes gaf die tussen 6 man door in de voeten van een aanvaller kwamen en het hele spel openbraken. Hij is wat traag maar opbouwend is hij echt van wereldklasse
 
jer0mmeke
 
45
14 juni 2021 om 11:46
Deze man wordt zo ondergewaardeerd. Echt bizar. Voor het EK hoorde ik ook weer dat hij te traag is etc., maar hij is zo slim en voetballend zo goed dat hij daar totaal geen last van heeft. Wanneer je dan naast je voetballend vermogen, zo’n enorme mentale weerbaarheid hebt dan verdient dat niets anders dan enorme complimenten!
 
jlp40
 
40
14 juni 2021 om 11:57
Door de echte voetbal liefhebbers wordt hij gewoon gewaardeerd hoor. Natuurlijk zijn er een paar die altijd over zijn gebrek aan snelheid refereren, maar het merendeel herkent zijn grote kwaliteiten. Is niet voor niets dat hij al 10 jaar lang onder verschillende bondscoaches gewoon vaste waarde is.
 
 
13
14 juni 2021 om 12:20
Ik ben een echte voetballiefhebber, maar hou mijn hart vast als er een aanvaller op Blind afkomt. Ik vind het maar niets. Voetballend sterk. Verdedigend zeer pover. Wel een groot mens trouwens. Gisteren zeker veel respect verdiend. Hij komt sowieso altijd goed over
 
BJP79
 
14
14 juni 2021 om 12:33
Apart heb er echt nooit last van is gewoon 1 van de beste die NL heeft en moet gewoon altijd spelen. Wat een held dat hij met dat alles in zijn hoofd een zo goed als foutloze wedstrijd speelt (zoals bijna altijd maar zeker nu). Als de Ligt en van Dijk terug zijn en je wilt 5 3 2 blijven spelen is Daley ook echt de enige die erbij zou moeten, met zijn kwaliteiten die hebben de andere niet (misschien Timber al moet die nog wat meer ontwikkelen).
 
Suarez 7
 
13
14 juni 2021 om 12:35
Het is maar hoe je verdedigen interpreteert. Ik ken weinig verdedigers die zo goed vooruit kunnen verdedigen. Blind blinkt uit in het maken van intercepties, komt vaak goed voor zijn man en is zeker op het middenveld iemand die de lijnen uitzet en veel ballen onderschept. Daarnaast staat hij positioneel vaak vrij goed. Het takenpakket van een verdediger bij bijvoorbeeld Ajax is heel anders dan het takenpakket van een verdediger bij bijvoorbeeld Atletico Madrid. Als je hem alleen afrekent op de situaties dat hij sprintduels moet aangaan met snellere spelers dan is hij inderdaad matig. Ik vermoed dat met Blind in de ploeg die 2-1 niet was gevallen (betere rugdekking).
 
 
7
14 juni 2021 om 12:37
De Vrij speelt dan natuurlijk altijd. De Ligt eruit voor Blind kan wellicht. Maar afijn. Blind is gewoon oke. Niet meer fan dat. Alleen een hele sympathieke gast. Waar ik nu echt even mee te doen heb
 
BJP79
 
15
14 juni 2021 om 12:39
Sorry hoor maar nee de Vrij heeft dezelfde kwaliteiten als de Ligt maar is gewoon een minder dan de Ligt. Blind zou altijd moeten spelen heeft kwaliteiten die de andere niet hebben.
 
 
12
14 juni 2021 om 12:41
Ik vermoed dat jij een bepaalde Amsterdamse club een warm hart toedraagt na het lezen van deze reacties ??. En prima natuurlijk. Ik zal verre van objectief zijn waar het Heerenveenspelers normaliter betreft denk ik
 
BJP79
 
8
14 juni 2021 om 12:44
Dat moet jij weten wat je denkt. Ik wil gewoon het beste team het veld insturen en die 3 zijn complimentair in verdedigen en opbouwen. Heeft niets met club voorkeur te maken. de Vrij vind ik gewoin minder dan de Ligt en van Dijk. Vergelijk niet eens met Blind omdat dat een compleet andere voetballer is en gewoon altijd moet spelen met 3 centrale. Met 2 centrale van Dijk en de Ligt en kan je altijd voor kiezen om Blind op het middenveld te zetten naast de Jong.
 
AsRoma8
 
3
14 juni 2021 om 13:57
De Vrij is opbouwend beter dan de Ligt, maar wel minder in fysiek opzicht. Blind is de beste wat betreft opbouw, maar is kwetsbaar door zijn complete gebrek aan fysieke power. Ik vind hem zelf naast de Vrij kwetsbaar aangezien beiden niet goed zijn tegen een steekballetje naar een snelle spits.
 
Bobo101
 
16
14 juni 2021 om 11:56
Noem me maar gevoelig of wat dan ook want ben zelf niet altijd de grootste blind fan geweest maar na gister is het toch opeens een van mijn favoriete oranje spelers geworden. Had er alle begrip voor gehad als hij niet zou hebben willen spelen gister. Maar dat hij het toch heeft gedaan ondanks wat er allemaal in zijn hoofd speelde heb ik toch echt heel veel respect voor.
 
92643
 
4
14 juni 2021 om 12:58
Ik herken dit. Mijn beeld is echt bijgesteld. Mooi om te merken dat ik positiever ben over individuele spelers (ook Dumfries heeft me verbaasd) en het Oranje-gevoel is toch meer gaan leven.
 
Arnout108
 
2
14 juni 2021 om 12:28
Profvoetballer zijn lijkt me ontzettend lastig als je niet 100% op je eigen lichaam kunt vertrouwen. Door de media en alles er omheen zijn er genoeg externe dingen waar je door kunt twijfelen en als je dan ook nogeens een keer hebt meegemaakt dat lichaam niet thuis gaf dan lijkt een topprestatie leveren mij helemaal lastig. Voor het optreden van gisteren kun je dus niets anders dan respect hebben. Hij was 60 minuten redelijk foutloos en zorgde voor een hoop rust achterin. Hup Delay!
 
 
1
14 juni 2021 om 13:36
Groot respect, als je dit allemaal moet meemaken en dan gewoon goed spelen dan ben je een baas.
 
*Exclusive*
 
1
14 juni 2021 om 13:51
Hoewel De Ligt niet echt overtuigde, zie ik met de laatste wedstrijd in het achterhoofd Blind misschien toch liever als linksback. Dan zijn we verdedigend een stuk minder kwetsbaar, kunnen we De Ligt inpassen (ik vind Timber heel overtuigend spelen), en aangezien Van Aanholt en Wijndal beide niet echt overtuigen, zou dat een prima oplossing zijn. Blind met zijn voetballend vermogen over links. Heeft hij vaker gespeeld… misschien dat Weghorst nu dan de bal erin kan koppen met een duik a la Van Persie ;-)