Borussia Dortmund bereidt zich voor: 'Het was net handbal tegen FC Utrecht'
Maandag, 18 oktober 2021 om 13:23

Marco Rose en Julian Brandt hebben bewondering voor Ajax. De trainer en aanvaller van Borussia Dortmund verwachten dinsdagavond een moeilijke wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA. Ze vermoeden dat Ajax het spel gaat maken en achten de ploeg van Erik ten Hag daar ook toe in staat. Rose beschrijft de Champions League-opponent als een 'geoliede machine'.

Rose verwacht dat Ajax volop druk zal zetten. "We moeten scherp spelen en zoeken naar oplossingen. Ajax zet veel druk, waardoor ook ruimte achter de verdediging ontstaat voor ons. We hebben diepte in ons spel nodig om daarvan te profiteren", geeft de trainer aan. "We zullen niet veel tijd aan de bal krijgen. We moeten snel spelen, maar ook fases hebben waarin we temporiseren met de bal in de ploeg. Ook dan moeten we voorzichtig zijn, want Ajax is ook zonder de bal een goede ploeg en kan snel omschakelen."

"Wie er favoriet is, vind ik niet interessant. We hebben veel respect voor Ajax", voegt de trainer toe. "Het is een geoliede machine. We verwachten dat Ajax heel agressief zal spelen. Wij willen daarin meegaan en een open wedstrijd creëren." Rose noemt Ajax een 'grote club', die doorgaans 'grote spelers' in de gelederen heeft. "De club heeft een duidelijke filosofie, die van de jeugdopleiding tot het eerste elftal merkbaar is: 4-3-3, veel balbezit, dominant, sterk in de counterpressing. Dat wordt een grote uitdaging voor ons. We willen natuurlijk een goed resultaat aan de wedstrijd overhouden."

Rose wordt ook gevraagd naar het lage aantal doelpunten dat Ajax dit seizoen incasseerde. In negen wedstrijden kreeg de koploper van de Eredivisie slechts twee tegendoelpunten. Wel werd twee weken geleden verloren van FC Utrecht (0-1). Volgens Rose zijn er 'twee of drie teams' die Ajax in de Eredivisie kunnen uitdagen. "Utrecht won bijvoorbeeld van Ajax. Maar als je de laatste minuten zag van die wedstrijd: het was net handbal, met iedereen rond het zestienmetergebied van Utrecht."

Ook Brandt wijst naar de herkenbare identiteit van de tegenstander. "Ajax is altijd trouw gebleven aan de eigen identiteit en speelt nog steeds aantrekkelijk voetbal. De club heeft een goede jeugdopleiding en haalt altijd het maximale uit de beschikbare middelen." Hoewel Borussia Dortmund zich dus voorbereidt op de agressieve speelstijl van Ajax, zet de club zelf ook graag hoog druk. Brandt, in 2019 overgekomen van Bayer Leverkusen, is daar blij mee. "Ik heb twee jaar Vollpressing gespeeld onder Roger Schmidt en dat gaat er niet zomaar uit."

Meer nieuws
   
19:32
19:32
Ten Hag kraakt arbitrage in Premier League na nieuwe sof Manchester United
2
   
19:15
19:15
Zorgen om Matthijs de Ligt, die al strompelend de Allianz Arena verlaat
2
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
6
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
60
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
MrKrillin
 
28
18 oktober 2021 om 14:03
Uiteraard altijd standaard praatjes vooraf hoe zwaar het zal worden en niet onderschatten. Maar toch blijven dit soort uitspraken mooi: "de club heeft een duidelijke filosofie, die van de jeugdopleiding tot het eerste elftal merkbaar is: 4-3-3, veel balbezit, dominant, sterk in de counterpressing. "
 
Onside
 
21
18 oktober 2021 om 14:13
Bij Europese wedstrijden heeft bijna elke tegenstander het vooraf over de filosofie van Ajax. Je kan spreken van elkaar napraten, maar als je iets niet zo vind, ga je het ook niet benoemen (lijkt mij dan) Inderdaad mooi dat een club uit Nederland momenteel toch nog zoveel respect afdwingt. Hierbij spelen de seizoenen 16/17 en 18/19 natuurlijk een grote rol.
 
MessiBazoer
 
7
18 oktober 2021 om 14:08
Zou ook wel gek zijn als ze hadden gezegd dat het een makkie gaat worden. Zeker na de 1-5 en 2-0 bedoel ik dan. Dortmund door Haaland toch wel echt favoriet. Gaan natuurlijk vol voor de winst, maar dit is wel echt een leuke krachtmeting. Mede door de voorsprong van 6 punten kunnen we toch wel redelijk ontspannen dit CL duel in gaan.
 
ajaxf1
 
13
18 oktober 2021 om 14:08
3-1 Ajax denk ik. Het niveau dat Ajax in de CL laat zien is goed te noemen, terwijl ik Dortmund niet heel denderend vind behalve Haaland. 3x Haller, niet voor niks topscorer van de CL
 
Sirius
 
18
18 oktober 2021 om 14:40
Het grote probleem is dat Haaland nou net het type spits is waar de verdediging van Ajax wel tekort schiet. Je zult dus moeten zorgen dat de route naar Haaland geblokkeerd word, terwijl je ook spelers als Reus af moet stoppen. Verder heb ik geen idee wat het gaat worden, maar ik denk niet dat ze in staat zullen zijn Haaland af te stoppen. De vraag is dan vooral wat Ajax daar in balbezit tegenover kan zetten.
 
ajaxf1
 
13
18 oktober 2021 om 15:00
De echte vraag is; Kan Dortmund Haller afstoppen? Die Haaland kan er niks van joh, 70 goals in 68 wedstrijden bij Dortmund, das echt niks. Even zonder dollen, Haaland kan je niet afstoppen dus waarom proberen joh. Gewoon meer scoren dan Dortmund, dat is de enige manier om Haaland onschadelijk te maken (relatief).
 
Joga_Bonito10
 
17
18 oktober 2021 om 14:10
Toch denk ik dat als ze beiden hun eigen spelletje spelen, Dortmund zich meer een vis in het water zal voelen dan Ajax. Uitwedstrijd, lekker achterover leunen en met hun kwaliteiten erop los counteren. Als je zag hoeveel ruimte Ajax weggaf tegen Heerenveen voorspel ik het ergste. Hopelijk wordt het een ouderwets avondje Ajax en houden we de 3 punten in Amsterdam!
 
El Barto
 
7
18 oktober 2021 om 14:18
Ach, een slechte Generale Repetitie is meestal een voorbode van een gala voorstelling. De wedstrijd tegen Heerenveen is niet helemaal presentabel voor het niveau dat Ajax kan aantikken. Je hebt morgen sowieso een iets anders middenveld, met Alavarez, die zorgt voor meer balans. Ajax en Dortmund zijn aan elkaar gewaagd. Omschakeling zal idd gevaarlijk zijn, Haaland heeft aan een halve kans genoeg, dat zagen we ook bij Noorwegen - Nederland.
 
Sirius
 
5
18 oktober 2021 om 14:43
Echter is de speelstijl van Ajax ideaal voor een spits als Haaland. Ajax heeft vaak een hoge lijn en met Blind heb je sowieso weinig snelheid. Dan ben je eigenlijk volledig afhankelijk van Alvarez en Martinez. Maar goed, daar tegenover staat ook weer dat de verdediging van Dortmund nou ook niet bepaald vrij is van zwakheden. Het is dus vooral de vraag wie dat aspect het beste kan compenseren met andere kwaliteiten.
 
vtotheb
 
2
18 oktober 2021 om 22:49
Ben er ook beetje bang voor .. In feite zijn ze een PSV 2.0 qua stijl en materiaal. Geen moer interesseert het ze of het lelijk, met mazzel of whatever is; resultaat telt. Hopelijk speelt Ajax met durf en verstand.. tegen PSV in de JC schaal was dat beschamend zoek, dat respect voor een tegenstander die deze stijl echt beheerst
 
Teesboer
 
4
18 oktober 2021 om 14:11
Ik verwacht een leuke open wedstrijd die op en neer gaat. Als Ajax Haaland weet af te stoppen hebben ze thuis een goede kans op een goed resultaat. Dit is de echte test voor Ajax om te laten zien of ze zich (weer) kunnen meten met de subtop van Europa.
 
HakimZiyach22
 
7
18 oktober 2021 om 14:11
Volgens de bookmakers zijn we licht favoriet. Had ik niet verwacht. Zeker gezien de matige thuisreeks. Uit is de kans op resultaat groter denk ik. Maar zou een gelijkspel prima vinden. Beide wedstrijden niet verliezen. Misschien kan je daardoor groepswinnaar worden.
 
afca0cbs
 
12
18 oktober 2021 om 14:12
Ik lees vooral: "we laten Ajax denken dat ze het spel maken en zoveel mogelijk aan de bal om vervolgens Haaland de diepte in te sturen om het klusje te klaren" Zo is Ajax er ook een keer tegen Real flink ingetuimd.
 
Joga_Bonito10
 
10
18 oktober 2021 om 14:17
Wel meer dan 1 keer zelfs en vooral tegen Real
 
JeroenB93
 
5
18 oktober 2021 om 14:31
Je bedoelt onder Frank de Boer toen? Jeetje, da’s wel erg lang terug om iets aan te halen haha. Of doel je stiekem op de 1-2 in Amsterdam onder Ten Hag?
 
afca0cbs
 
4
18 oktober 2021 om 14:35
Nee ik doel meer op het algemene geval waar Ajax vaak veel aan de bal is tegen topclubs en het lijkt of ze meedoen en vervolgens een counter om de oren krijgen. Met Haaland zie ik dit namelijk wel gebeuren.
 
JeroenB93
 
2
18 oktober 2021 om 15:03
Ik zie het helaas ook wel gebeuren haha. Al zou ik het van Haaland dan weer niet zo erg vinden om een of andere reden. Wat een fenomeen vind ik die gozer zeg. Maar moet ook wel zeggen dat ik door de 6 punten voorsprong op de andere ploegen redelijk ontspannen deze wedstrijd in ga morgen. Als Haaland er 'gewoon' 3 maakt sta ik te klappen voor 'm hoor haha
 
ninjakai
 
5
18 oktober 2021 om 14:33
Zo is Real er trouwens ook flink ingetuind tegen ons. Dachten ze ook wel ff te counteren terwijl wij het spel maakten en toen er een schepje boven op moest was het veel en veel te laat en wisten ze niet meer waar ze het moesten zoeken. Voor Ajax is het gewoon zaak om weet uiterst effectief te zijn. Kans moet goal zijn en dan zien we vanzelf wel waar het schip strand. Tegen Bayern was het tot twee keer toe gelijk spel en alhoewel dit Ajax een niveautje lager is, is Dortmund dat ook.
 
magikhetwete
 
1
18 oktober 2021 om 14:21
Ik ga zo hard duimen dat deze gewonnen wordt. Als dan redenatie: als we deze wedstrijd winnen dan moet de 2e ronde CL wel lukken. Ik heb goede hoop dat ajax deze kan pakken, het wordt wel weer eens tijd voor een mooie overwinning op een aansprekende, feitelijk sterkere, tegenstander
 
acjairmilano
 
6
18 oktober 2021 om 14:21
Wat ik vooral mooi vind is wat brandt zegt over roger schmidt 'ik heb twee jaar vollpressing gespeeld onder schmidt dat gaat er niet zomaar uit' mijn vader en broer zeuren heel vaak op deze man als psv supporters ,maar ik zelf heb het idee dat ze in een stijgende lijn zitten. Komt natuurlijk ook door zijn uitstraling zelfde als ten hag had in het begin van ik weet het allemaal al en het ligt aan iedereen behalve mij, maar als je tussen de regels door leest bij schmidts interviews heeft hij een hele duidelijke visie en zegt heel vaak logische dingen. En nog belangrijker hij bezwijkt niet onder de druk van de media .
 
Die Knappen
 
1
18 oktober 2021 om 14:21
Het zijn de gebruikelijke "Nettigkeiten" voor de wedstrijd. Lekker pluimen uitdelen, en dan toeslaan. We gaan het zien.
 
Joga_Bonito10
 
5
18 oktober 2021 om 14:29
Allebei 6 uit 2 bedoel je?
 
Rochus
 
12
18 oktober 2021 om 14:46
Ik ga toch even bijdehand doen. Dan is het 6 van 6 of zoals Garrincha10 zegt 6 uit 2. 6 uit 6 slaat nergens op. Overigens ben ik het voor de rest wel met je eens. Beide ploegen volle bak tot nog toe. Wat mij betreft winnen we thuis en verliezen we uit. Dan ben je 99% zeker van de volgende ronde in de CL. Zeker als die andere 2 ploegen gelijk spelen.
 
Dirk_borst
 
1
18 oktober 2021 om 14:38
Mooie woorden, altijd goed en fijn om te horen. Zeker van zo'n gerespecteerde club in Europa als Borussia. Doet je als supporter altijd goed. Heb zin in de wedstrijd, is wel aftellen weer tot de aanvang van de wedstrijd.
 
KanyeWest
 
2
18 oktober 2021 om 14:56
Dortmund heeft veel snelheid voorin, het wordt echt oppassen met de counters. Ik zou met Tagliafico beginnen ipv Blind die gaat het niet redden. Timber en Martinez zijn snel en slim genoeg om Haaland van het scoren te houden.
 
cuco10
 
4
18 oktober 2021 om 15:10
Timber en martinez zijn slim genoeg? Het lukte van dijk en de vrij niet eens. En die zijn wel een paar niveaus hoger.
 
KanyeWest
 
0
19 oktober 2021 om 22:45
Wat zei je??? Hahhaha
 
andre14
 
3
18 oktober 2021 om 15:00
Daar gaat het weer, Ajax een veer in de kont proberen te drukken en dan zelf met 3 punten terug naar Duitsland ????mag hopen dat Ajax er niks op uit doet en super gemotiveerd aan de wedstrijd begint en messcherp is ????
 
DeSteek77
 
0
18 oktober 2021 om 15:20
Zoek je een spoedcursus indekken. Lees het bovenstaande artikel. Het speltype van Ajax is juist heerlijk voor Dortmund. Met de beste counterspits van het moment (in mijn ogen) is het toch heerlijk om zo'n zee aan ruimte te hebben om in te zakken en te loeren op het foutje dat altijd wel komt.
 
GJ7300
 
2
18 oktober 2021 om 15:46
Tja, dit zal wel even koude douche worden. Geen tegenstander beter om Ajax aan te pakken dan Dortmund met Haaland. Veel ruimte, kleine gasten achterin en beetje op counter dan is t een schiettent. Zelfs Heerenveen stond tig keer in overtal voor t doel. Enfin, niks mis mee om eens reality check te krijgen. Tenzij Ajax snel scoort en balletje id ploeg weet te houden maar dat lijkt me lastig verhaal tegen die gasten.
 
j3ro3ntj33__
 
6
18 oktober 2021 om 16:26
Kijk we kunnen veel over deze wedstrijd zeggen, maar ik denk weinig nuttigs. Kan alle kanten op, niemand weet nu waar Ajax daadwerkelijk staat. Je wint met 5-1 van SCP maar verliest ook met 0-1 van Fcu. Enige wat ik er van kan zeggen is: - De bal is rond. - Als je meer scoort dan de tegenstander, dan win je. (behalve als Sven van Beek in je team voetbalt) - Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien scoren. - Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren. - Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurd.
 
ErnumsJung
 
0
18 oktober 2021 om 17:51
Eerste echte test van het seizoen voor Ajax om te kijken waar ze staan in Europa. Tegen een door blessures geteisterd Dortmund, dat wel. Ik ben benieuwd