Boussatta wijst naar 'witte KNVB' en Kluivert in 'bizarre' situatie
Donderdag, 11 juni 2020 om 09:10

Raheem Sterling liet deze week van zich horen in de strijd tegen racisme. De buitenspeler van Manchester City stelde dat een derde van de Premier League-spelers zwart is, maar er geen gekleurde trainers rondlopen op het hoogste niveau. In de tien grootste competities van Europa zijn nauwelijks donkere trainers. Dries Boussatta noemt de huidige situatie 'bizar'.

In de Bundesliga, Premier League, Serie A en LaLiga zijn alle hoofdtrainers blank. In de Ligue 1 is de voormalig Frans international Patrick Vieira (OGC Nice) de enige donkere trainer. Bij de in totaal 176 clubs uit de top tien competities van Europa zijn behalve Vieira volgens het Algemeen Dagblad Albert Meyon (Vitória) en Henk Fraser (Sparta Rotterdam) de enige donkere coaches. De Nederlands-Marokkaanse oud-voetballer Dries Boussatta vindt het tijd voor verandering.

"Het is iets wat al heel lang speelt", zegt hij tegenover de krant, om zijn pijlen vervolgens te richten op de Nederlandse voetbalbond: "De KNVB hoort verantwoordelijkheid te nemen, maar dat is een witte organisatie. Dat merk je als je kijkt naar de trainers. Van Ronald Koeman tot de coach van Oranje onder vijftien: ze zijn allemaal wit. Donkere mensen krijgen gewoon minder kansen", stelt hij. Boussatta vindt bovendien dat er te weinig vrouwen worden aangesteld voor belangrijke functies binnen het voetbal. "Er is werkelijk geen enkele vrouw met een bestuursfunctie bij de KNVB, dat is toch bizar? Als je een vrouw zoekt bij de bond, moet je bij de administratie gaan kijken.''

Boussatta wil de KNVB niet beschuldigen van racisme. "Het zal vast niet bewust zijn, de mensen die het bepalen hebben echt geen hekel aan buitenlanders. Toch schuiven ze elkaar onderling de baantjes toe", zegt de oud-aanvaller van onder meer AZ, om te vervolgen met een verklaring: "De witte man heeft zich een belangrijke positie toegeëigend in de voetballerij. Ze voelen zich superieur ten opzichte van anderen, zoals kleurlingen en ook vrouwen. Donkere mannen worden gezien als bedreiging, dus beschermen blanken hun posities."

Boussatta wijst naar Patrick Kluivert als het meest schrijnende geval. De oud-spits van Barcelona beschikt over alle trainersdiploma's. "Hij had graag hoofdtrainer in de Eredivisie willen worden. Kluivert werd kampioen met Jong FC Twente, heeft voldoende kwaliteiten, maar kreeg nergens de kans in de Eredivisie. Als dan een type als Dennis Demmers in 2015 wordt aangesteld als coach van Go Ahead Eagles... Dan selecteer je dus niet op kwaliteit", aldus Boussatta, die benadrukt dat het probleem niet alleen in Nederland voorkomt. "Het is echt overal een probleem, inderdaad. Voor een donkere coach moet je echt in landen als Zuid-Afrika gaan kijken."

Meer nieuws
   
14:45
14:45
'Europese grootmacht sprak intern over het aanstellen van Louis van Gaal'
2
   
14:30
14:30
Oud-speler Gandu (31) doet oproep: 'Enige kans is een niertransplantatie'
0
   
14:07
14:07
Verbannen Ajax-talent voedt met foto geruchten over overstap naar Man City
14
   
13:39
13:39
'Poolse topclub heeft vizier gericht op clubloze Pascal Jansen'
3
   
13:15
13:15
VZ Kort: In deze twee Nederlandse stadions speelt Oranje de Nations League-duels
77
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (256)

 
Arno_P
 
402
11 juni 2020 om 09:29
Eigenlijk is dit ook een vorm van misplaatste discriminatie. Allemaal witte trainers mag blijkbaar niet dus moeten er noodgedwongen een aantal zwarte trainers naar voren geschoven worden? De clubs kiezen volgens mij zelf de juiste man voor de job en niet of die nu blank of zwart is. Er zijn genoeg "donkere" voetballers geweest die het bij grote clubs ver hebben geschopt maar die kiezen volgens mij voor andere invulling van hun leven na het voetbal. Het is toch niet racistisch te noemen dat toevallig blanken mannen het leuker vinden om een club te trainen? Iemand als Promes en Depay gaan na hun carrière een kledinglijn starten of ze gaan rappen. Wordt beetje moe dat "de blanke man" zomaar aangevallen mag worden.
 
DNSDKR
 
83
11 juni 2020 om 09:34
Dit is een discussie die je nooit wint, welke kant op ook. Als voetballer wordt er naar kwaliteit gekeken, dus dat is misschien het meest pure. Maar als trainer? Je weet het niet. Tuurlijk, als ik nu de keuze zou hebben uit Patrick Kluivert of Dennis Demmers als trainer, dan zou ik beginnen met Kluivert, maar misschien wilde hij niet, had hij andere ambities, kon GA Eagles hem niet betalen of raakten zij simpelweg zo enthouiast over Demmers dat ze niet verder hebben gekeken. Ik ga deze discussie niet aan. Ik ben tegen discriminatie, maar ook tegen zomaar iedereen beschuldigen van discriminatie.
 
Fairplay1
 
7
11 juni 2020 om 13:10
Wacht even, dit is Kluivert. Ik kan de bondscoaches Gullit en Rijkaard herinneren en Rijkaard, werd later nog coach bij Barcelona en pakte diverse prijzen. Gullit ging als speler/coach naar Chelsea en pakte de FA Cup. Ach ja, het is maar hoe je het bekijkt....toch?
 
Tipptopp
 
2
11 juni 2020 om 15:01
Bondscoach Gullit? Echt? Maar goed het gaat om de boodschap. Punt is dat het klopt dat er heel veel blanke mannen in het voetbal actief zijn maar dat het te gemakkelijk is om daaruit te concluderen dat zij elkaar baantjes toeschuiven en andere te kort doen. Wat moet men nu gaan doen, positieve discriminatie? Dat zou toch ook niet goed zijn...
 
Tipptopp
 
2
11 juni 2020 om 15:11
Oh en ik ben wel benieuwd wat de criteria van “blank” zijn. Want ene Zidane die van Algerijns-Berberse afkomst is....die wordt als Blank bestempeld. wanneer ben je dan niet “blank”?
 
Tipptopp
 
0
11 juni 2020 om 15:20
Maar ik ben het er mee eens dat er weinig differentiatie is binnen de voetbaltop in Europa. Overigens denk (weet het niet zeker) dat dit ook het geval is in de Afrikaanse top van het voetbal.
 
Lierse1997
 
22
11 juni 2020 om 09:42
Het is natuurlijk maar de vraag of het “toevallig” is. Dingen als dit moet je toch altijd in een brede context zien. Ik heb geen idee wat de verhoudingen zijn tussen mensen met een Kaukasische achtergrond en mensen met een andere origine, maar als je naar de huidige trainerswereld kijkt zou je verwachten dat het echt 90%-10% is. Als er echter blijkt dat die cijfers veel dichter bij elkaar liggen, is er gewoon een probleem.
 
SpeedyAFC
 
19
11 juni 2020 om 12:07
@lierse1997 Daar ga je al, je moet kijken naar het percentage van mensen die het proberen en die het hoogst haalbare willen halen. Je krijgt het niet kado. In het trainers vak zien we best vaak niet blanke mannen, het begon met Ten Cate, Gullit, Rijkaard, Menzo, van Brocnkhorst. Seedorf en Davids kozen voor een niet Nederlandse route. Uit die groep werd er tot op heden eentje bondscoach en eentje assistent bondscoach. Maar als je kijkt naar het aantal verschillende bondscoaches sinds 2000, dan zijn het er maar negen. Dus 1 op de 9 was dan van Surinaamse afkomst terwijl maar 1 op de 50 Nederlandsers van Surinaamse afkomst is.
 
Lierse1997
 
1
11 juni 2020 om 12:33
Dan ga je er wel vanuit dat je als je echt de motivatie en de kwaliteit hebt, er wel komt. Ik zou niet met zekerheid durven zeggen dat dat echt zo is, al ga je me ook niet horen zeggen dat het zeker wel zo is. Daarom dat er gewoon onderzoek naar gedaan moet worden.
 
SpeedyAFC
 
1
11 juni 2020 om 13:08
Je kan het onderzoek zelf doen. Zo moeilijk is het niet, gewoon tellen. En uiteraard begrijpen hoe wordt men hoofdtrainer. Dat is een heel lang carriere pad. De enige short cut is als je heel veel interlands gespeeld hebt. En wat zien we, spelers van Surinaamse afkomst doen de versnelde cursus massaal en zijn ook bijna allemaal daarna trainer. Waardoor er relatief veel trainers van Surinaamse afkomst rondlopen in het betaald voetbal in Nederland. Verhoudingsgewijs veel meer dan trainers van niet Surinaamse afkomst.
 
Lierse1997
 
2
11 juni 2020 om 13:12
Dan is de enige oorzaak voor het hoge aantal Surinaamse trainers dat er een bepaalde periode een uitzonderlijke lichting van Surinaamse topvoetballers was, lijkt me. Maar dat heeft verder toch geen invloed op het hele proces?
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 13:37
Ten Cate en Frassier waren echt geen uitzonderlijke voetballers. En het is een behoorlijk lange periode, het begon met Ten Cate en nu hebben we Frassier en Reiziger werkzaam als trainer in het Nederlands betaald voetbal. De periode beslaat dus decennia.
 
Constant kante
 
1
11 juni 2020 om 14:29
Henk Fraser was naast een zeer belangrijke pion als speler van het Feyenoord van begin jaren '90 (mooi duo met John de Wolf) ook gewoon international (zes). Geen uitzonderlijke voetballer vind ik dus wat te weinig eer voor Fraser. Ten Cate was inderdaad een gemiddelde, geen uitzonderlijke, voetballer die vooral in de eerste divisie speelde. Overigens vond ik Ten Cate ook geen bijzondere trainer. Leuk om als assistent bij Chelsea en Barcelona te hebben gezeten, maar dus niet als hoofdtrainer. En als je hoofdtrainer bent geweest van Ajax en je wordt geen kampioen, tja, dan doe je toch iets niet helemaal goed in mijn ogen.
 
BK4LiFe
 
133
11 juni 2020 om 10:01
Ik snap dat je er moe van wordt, maar kijk eens naar de feiten. Het is toch zeer opvallend dat er zo weinig niet-witte trainers in de top een kans krijgen? Tegenover een Depay en Promes zijn er ook genoeg witte jongens die een andere kant op gaan na voetbal. Dat is niet de reden. Het feit blijft dat er bar weinig trainers met een andere kleur zijn dan wit op de topposities. Dit is op mediaredacties net zo. Uit een onderzoek bleek dat HR-mensen graag iemand aannemen die op hen lijkt. Een onbewuste keuze, maar dat maakt het nog geen goede keuze. Dit probleem begint al bij stageplaatsen. Als je Els heet heb je direct een plek te pakken, als je Mo heet en dezelfde skills bezit, dan duurt het vele malen langer. Ook dat is de realiteit. En wij kunnen die realiteit nooit veranderen als jij en vele anderen dit probleem blijven wegwuiven. Ik ben tegen het voortrekken van een groep, maar er moet wel degelijk iets veranderen. Probeer maar eens aan een baan in de marketing te komen als je een Turkse of Marokkaanse naam hebt. Er is wel degelijk een probleem Arno en dat is geen aanval op de witte man. Dat is een aanval op de oogkleppen van mensen op bepalende functies.
 
DennisJWT
 
70
11 juni 2020 om 10:20
Hoeveel aanmeldingen van donkere mensen zijn er voor de cursus coach betaald voetbal?
 
Davy de Pauw
 
21
11 juni 2020 om 10:27
@dennisom in aanmerking te komen voor die opleiding, moet je al het nodige geregeld en gepresteerd hebben. Denk aan een stageplaats etc. Dat is voor Stanley of Mohammed niet zo eenvoudig als voor Piet of Jaap.
 
DennisJWT
 
35
11 juni 2020 om 10:46
Zo ongever elke topvoetballer komt daarvoor in aanmerking Davy.dan gelden er echt geen andere criteria voor Memphis Depay of Daley Blind en ook niet voor Quincy Promes of Joel Veltman
 
Callee5
 
18
11 juni 2020 om 10:54
@ Bk4lifebeter dan hoe je het uitlegt had ik niet kunnen doen, we zijn vaak geneigd om niet naar het algemene plaatje te kijken of het probleem überhaupt te analyseren voor we conclusies trekken. Het is ook gewoon zo dat anderen voorgetrokken worden of voordeel van de twijfel krijgen, sommige mensen willen dat niet inzien of er in geloven omdat ze er zelf geen last van hebben of willen begrijpen. Niet elke grote (gekleurde) voetballer zal na hun carrière een goede coach/ manager zijn maar velen krijgen niet eens de kans om zich te bewijzen. Ik zag een paar dagen geleden een interview van Dwight Yorke en daar zegt hij precies hetzelfde. Een oud voetballer met zijn CV die ook over de juiste papieren beschikt krijgt zelfs na aanbevelingen van SAF nergens een kans en zo heb je genoeg anderen die dit meemaakt.
 
elninoo
 
20
11 juni 2020 om 11:00
Prima Conclusie Bk4life, Je kunt mij echt niet vertellen dat er in de hele top 5 competities niet een donkere trainer rondloopt die voldoet. Ik ben wel degelijk van mening dat het komt door vooroordelen van mensen in een hoge positie. Als je in Nederland kijkt naar oud spelers die trainerscursussen doen zitten daar ook genoeg donkere mannen bij. Echter na het diploma hoor je vervolgens niets meer van ze of trainen ze clubs of landen ver weg van de eredivisie. Ik vraag mij dan ook af waarom dat zo is? Je kunt ze immers niet beoordelen op hun prestaties als ze pas beginnen aan hun trainerscarriere omdat ze dan nog geen club hebben getraind. Dat vind ik wel frappant. Aan de andere kant is het niet zo dat donkere trainers helemaal geen kans krijgen. Waar blanke trainers als Frank de Boer, Philip Cocu, Mark van Bommel en Jaap stam vrijwel direct de kans kregen bij een topclub werden Giovanni van Bronkhorst, Rijkaart, Ruud Gullit en Clarence Seedorf ook vrijwel direct na hun diploma aangesteld bij Topclubs. Kluivert werd zelfs technisch directeur bij Paris Saint Germain zonder ervaring. over donkere trainers uit het buitenland heb ik geen echte info.
 
Jansen Joenite
 
14
11 juni 2020 om 11:10
elninoo, en hoe staat dit in verhouding tot de blanke mens die zijn trainerspapiertje heeft gehaald? Op transfermarkt kan je een lijstje vinden met beschikbare trainers. Daar is echter maar een enkele donkere op te vinden en zijn het vooral werkloze blanke trainers..
 
elninoo
 
3
11 juni 2020 om 11:21
Jansen Joenite,dat zou ik niet weten. Ik heb niet gekeken naar de verhoudingen tussen blanke en donkere trainers. Ik heb enkel de eerste de beste trainers die mij te binnen schieten opgesomd. je zou eigenlijk het aantal trainers met diploma op kleur moeten berekenen ten opzichte van die zonder kleur. Dan heb je denk ik een objectievere kijk dan mijn gegeven lijstje.
 
DNSDKR
 
6
11 juni 2020 om 11:42
Bk4life, wat jij omschrijft klopt! Maar dit gaat verder dan alleen huidskleur! Ook op basis van religie wordt onderscheid gemaakt. En wat dacht je van leeftijd. Probeer na je 50e maar eens een baan te krijgen, ongeacht je huidskleur. Het - laten we aannemen onbewust - discrimineren gaat veel verder.
 
SpeedyAFC
 
13
11 juni 2020 om 12:10
Dat valt wel mee, in Nederland hebben Ten Cate, Gullit, Rijkaard en van Brockhorst toch echt clubs in de top drie getraind of bondscoach geweest. Dus 4 stuks afgelopen jaren. Is echt een redelijke afspiegeling van de maatschappij. Sterker nog, Surinaamse trainers zijn oververtegenwoordigd als je bedenkt dat 1 op de 50 van Surinaamse afkomst is in Nederland.
 
SuperVO
 
10
11 juni 2020 om 12:18
Bk4life..het probleem is dat men feiten gebruikt om de eigen stelling te ondersteunen en andere feiten links laat liggen. Om jouw `feiten` op waarde te kunnen schatten moet er gekeken worden naar de `feiten`. Hoeveel trainers starten aan een opleiding? Hoeveel daarvan hebben ouders met een niet-Europese migratie achtergrond? Hoeveel daarvan slagen er? Hoeveel daarvan komen vervolgens niet aan de bak. Pas dan kun je het hebben over feiten. Het hele gebeuren in de VS begon met de dood van de donkere arrestant. Daarop volgt een golf van woede die in eerste instantie dreef op `het feit` dat blanke agenten weer eens een donkere arrestant doden... Maar hoeveel arrestanten sterven er jaarlijks? Hoeveel daarvan zijn er niet-blank? Hoeveel moorden worden er jaarlijks gepleegd? Hoeveel daarvan zijn gepleegd door een blanke en hebben een niet-blank slachtoffer? Etc. De werkelijke analyse is niet meer mogelijk omdat elke vorm van nuance wordt geplaatst onder het kopje racisme. Kluivert, Reiziger, Bogarde, Bronkhorst, Hasselbaink, Seedorf, Davids, Winter en Van Hooijdonk waren `de niet-blanke` jongens in de selectie van het WK 98... Alleen Davids heeft geen vervolg gegeven (of gekregen) in de voetballerij....
 
Benenbreker
 
19
11 juni 2020 om 13:01
Goed verhaal, dank! Ik heb hierover laatst een discussie gehad met 1 van mijn beste vrienden, zijn ouders zijn Surinaams/Hindoestaans, mijn ouders volledig Nederlands, hij is net als ik in nl geboren. Wij hebben beide in Kanaleneiland gewoond en zijn daar jarenlang naar school gegaan, mbo gedaan en vervolgens hbo gaan doen, net als vele klasgenootjes. Ik was de enige blanke in mijn klas(mbo), later was hij de enige niet blanke in de klas(hbo). Hij heeft nooit problemen ervaren wat racisme betreft, werd direct in de groep betrokken(zijn woorden), is jarenlang met goed gevoel naar school gegaan en heeft zijn opleiding zonder problemen kunnen afronden. Stage ging prima, wij belden altijd samen onze stage adressen, en na 1 a 2 telefoontjes hadden wij altijd een plek. Dit deden wij ook al op het mbo, en inderdaad kregen wij van sommige klasgenoten ook te horen dat zij moeite hadden met het vinden van een stageplek, dat dit aan hun naam lag etc. Wij hebben toen uit naam van die klasgenoten ook enkele stageplekken gebeld(hun echte naam gebruikt) en binnen 2-3 telefoontjes hadden wij ook voor onze klasgenoten een plek gevonden, toeval of niet? Onze klasgenootjes blij, zagen hoe wij het deden en zagen op dat moment in dat communicatie erg belangrijk is. De manier waarop is van dusdanig belang dat het minder relevant is of je nu Jan Piet of Rachid heet, tenminste dat bleek destijds. Vanaf dat moment zag je onze klas ook veranderen. Er werd (net alsof) met meer respect met de leraren omgegaan, het was vanaf dat moment standaard u, soms legden we dit er te dik bovenop maar grappig om te merken dat wij dit zelfs tijdens pauzes doortrokken, ook gekscherend richting vrienden maar ook ouders van klasgenoten etc. De meeste klasgenoten zijn ook prima terecht gekomen. Turkse jongens hebben vrijwel allemaal een eigen bedrijf geopend, jongens met een Marrokkaanse achtergrond zijn voor 80% hbo gaan doen en werken nu allemaal verspreid, bij banken, in de it als consultants e.d. Allen hebben ze een niet Nederlandse naam, net als ik overigens maar dat terzijde. Kijk uit met oogkleppen, ook de andere kant op. Het is niet onmogelijk om een baan te krijgen, ook in de marketing als je Rachid heet! Bij ons werken 2 Marokkaanse managers, welbespraakt erg slimme mensen! 1 teamleider Sales, ander projectcoördinator. In sommige gevallen is het inderdaad moeilijker, maar het allerbelangrijkste is hoe je jezelf presenteert, kom je welbespraakt, enthousiast en slim over ligt de wereld aan je voeten of je nu Cor of Roc heet. Natuurlijk heb ik ook teringleiers in mijn klas gehad, die met type-x naar de leraar gooien, stoelen die door de klas vliegen en bij elk tegenwoord je elk scheldwoord om de oren kreeg, of types die een meisje helemaal bont en blauw sloegen met een digitale camera.. die gasten had ik ook op de basisschool blank of donker, van die mensen waarvan je weet dat die het later inderdaad lastig gaan krijgen, dat geldt zowel voor blanken als voor groene mensen, maar dat heeft voornamelijk te maken met niveau of opvoeding denk ik, niet met ras. Zo blank vind ik nl ook niet meer hoor, overal op tv zie ik bekende mensen, ook niet blank. Ook in de politiek of op andere hoge posities, burgemeester Rotterdam noem maar op. Nee, we moeten onze ogen niet sluiten voor racisme, en ja het zal nog steeds voorkomen dat je hier en daar meer moeite hebt met het vinden van een baan wanneer je geen Piet heeft maar hier in nl zijn er echt mogelijkheden, niet die oogkleppen ophouden en denken dat er niets mogelijk is wanneer je mo heet, jij hebt er zelf heel veel invloed op!
 
Benenbreker
 
2
11 juni 2020 om 13:06
Maar is het racisme/discriminatie wanneer een bedrijf eerder voor een goedkope kracht van 20 die net van school komt kiest dan wanneer zijn voor iemand kiezen van 50 die een stuk duurder zal zijn?
 
Constant kante
 
4
11 juni 2020 om 14:55
Exact Bk4life! Keurig en heel precies uitgelegd en aangegeven! Hulde. De concrete problemen wegwuiven, net doen of het niet bestaat en, nog véél erger, beginnen met drogredenen als 'ja maar hun noemen hunzelf ook niggers, dus dan mag ik het ook' en 'hij trekt de racismekaart' zorgt ervoor dat er niets veranderd. Dan blijven we dus in een maatschappij leven waarin de witte mannen (en ook geen witte vrouwen trouwens, ook dát is een zeer heikel punt) alle belangrijke posities in de samenleving innemen, waarin witten een mega voorsprong hebben in alle aspecten van het maatschappelijke leven en er dus een playing field is dat zo ongelijk is dat er gewoon een volledige wanverhouding bestaat over de verdeling van banen en functies. En, nog veel erger ook, dan blijven we dus in een situatie waarin witte mannen gaan beweren dat zij vooral in die top en in die macht zitten omdat zij nu eenmaal beter zijn want 'hey, als mensen met een andere huidskleur superieur waren geweest, hadden zij nu alle machtsposities bekleed en wij niet', en dat dit niets te maken heeft met de immense achterstand die niet witten hebben bij het bereiken van de topposities.
 
SuperVO
 
9
11 juni 2020 om 15:41
Constant...lees het bericht van Benenbreker anders even. Het is zulk enorm schapengedrag allemaal. Iets klinkt sympathiek en hop daar gaat de meute. Veranderingen hebben tijd nodig. In NL werden lang alle topposities in de politiek en het bedrijfsleven ingenomen door leden van families uit de 'gegoede burgerij en adel'. De rest van Nederland was arme arbeider. Gestaag is daar verandering in gekomen. Onderwijs werd toegankelijk voor iedereen waardoor het anno 2020 ook voor Donovan uit Purmerend, wiens vader bij de plantsoendienst werkt en wiens moeder schoonmaakt (sorry Don), mogelijk is om bijvoorbeeld advocaat te worden, of chirurg, of..etc. Nakomelingen van bijv. gastarbeiders en vluchtelingen doorlopen eenzelfde traject, zij het vele malen sneller. Die weg is namelijk al geplaveid door de Nler van toen. Maar dat neemt niet weg dat de weg nog hordes kent. Die hordes komen niet alleen door de hobbels in de weg maar ook door de manier van lopen.. Dit soort dingen hebben alles te maken met onderwijs en integratie. Generatie op generatie. Een kind van een universitair geschoolde gaat sneller naar de universiteit. Een kind met hetzelfde middelbare schooldiploma van een niet-universitair geschoolde gaat sneller naar het Hbo. Niet omdat de kans er niet is...maar...etc.
 
Davy de Pauw
 
27
11 juni 2020 om 10:04
Hoorde afgelopen week in een podcast (de Cor Podcast om precies te zijn) dat er een onderzoek was geweest waarin voetbalcommentatoren voor donkere spelers vaak omschrijvingen gebruiken als atletisch, sterk, snel en voor blanke spelers meer omschrijvingen als taktisch en slim. Blijkbaar zit het in ons Westerlingen aardig ingebakken dat wij donkere spelers niet snel slim vinden. Dit kan ook een reden zijn waarom clubs liever geen donkere trainer aantrekken. De bestuurders zullen hem waarschijnlijk onbewust minder snel als slim of taktisch beschouwen. Dit kan ook een reden zijn waarom er nauwelijks donkere trainers werken op het hoogste niveau. Volgens mij is Viera de enige.
 
caribbean
 
30
11 juni 2020 om 10:17
Dit is volledig waar en zit ook een beetje geprogrammeerd in de mens. Ik ben soms in het buitenland (Azie, Zuid Afrika) voor mijn werk, en daar worden de Blanke Nederlander aanbeden voor hun kennis en kunde en hebben ze veel respect voor. Als je daar als donkere persoon aan komt lopen hebben ze al gauw hun oordeel klaar staan en zien ze je als dom en onkundig.
 
Apocalyps
 
4
11 juni 2020 om 11:57
`hoorde afgelopen week in een podcast (de Cor Podcast om precies te zijn) dat er een onderzoek was geweest waarin voetbalcommentatoren voor donkere spelers vaak omschrijvingen gebruiken als atletisch, sterk, snel en voor blanke spelers meer omschrijvingen als taktisch en slim`dit heb ik zo vaak hier geprobeerd kenbaar te maken, maar sommige leden lezen dit verkeerd en zijn direct geneigd te roepen dat je jezelf in een slachtofferroldekentje wikkelt.zwarte spelers worden zelden tot niet geprezen om hun tactische kwaliteiten. Je bent altijd een `beest`, een `atleet`, een `werker` of een `nuttige kracht`. Als dit het beeld is wat je doorgaans van zwarte spelers hebt en je trekt dit door naar het beeld waaraan een trainer moet voldoen, dan vallen een heleboel zwarte spelers, die trainersambities hebben, af. Want ja, zwarte spelers zijn nu eenmaal tactisch zwak of niet onderlegd, dus kun je dan verwachten dat zij een eerste elftal gaan trainen?
 
SpeedyAFC
 
6
11 juni 2020 om 12:32
Gek dat dan zoveel Surinaamse trainers in de Nederlandse top hebben getraind. Veel meer dan je zou verwachten aangezien 1 op de 50 in Nederland van Surinaamse afkomst is. Ze zijn oververtegenwoorigd in de top in Nederland. Dus waarom verkondig je dat je niet kan verwachten dat ze een eerst elftal trainen? Ze doen het massaal.
 
Apocalyps
 
4
11 juni 2020 om 14:09
`ze zijn oververtegenwoorigd in de top in Nederland. Dus waarom verkondig je dat je niet kan verwachten dat ze een eerst elftal trainen? Ze doen het massaal.`haha! Jij bent ook nog eens bloedje serieus hã¨, als je zegt dat `ze` oververtegenwoordigd zijn in de top in Nederland en dat ze het massaal doen...definieer de top in Nederland. Heb je het dan over de traditionele top drie? Hoeveel zwarte hoofdcoaches hebben we bij Ajax, PSV of Feyenoord aan het werk mogen zien? Henk ten Cate zat bij Ajax. En zien we Henk ten Cate als een zwarte / donkere / Surinaamse man, aangezien hij half Nederlands is? Doel je op Michael Reiziger die als een soort ad interim éã©n wedstrijd (met Boga en Aron) als hoofdverantwoordelijke op de bank bij Ajax mocht zitten?gullit was even hoofdcoach bij Feyenoord. Hoe zit het met Psv? Ik kan momenteel niemand bedenken.er wordt door Boussatta niet over assistenten gesproken, want er zijn verhoudingsgewijs meer waterdragers, trainers van jeugd- of belofte elftallen of trainers van lagere divisies op te noemen, maar zelfs dat aantal valt tegen. Hij weet wel hoe de vork in de steel steekt, vandaar zijn constatering.hoeveel zwarte coaches zijn echt eindverantwoordelijk in de top van Neerland? Of bedoel je met de top het linker rijtje in de eredivisie? De gehele eredivisie? Ik kom momenteel niet verder dan Ruud Gullit, Stanley Menzo, Henk Fraser (indiaan) en Frank Rijkaard (degradeerde wel Sparta, maar deed het goed met het Nederlandse elftal). Ik zal zo uit mijn blote hoofd vast wel iemand zijn vergeten, maar veel meer zijn het er ook niet.ik zal niet zeggen dat racisme DE trigger is, maar wel dat bepaalde vooroordelen, die uit racisme voortkomen, meespelen in het beeld wat men doorgaans heeft van zwarte mensen in de voetballerij.
 
SpeedyAFC
 
4
11 juni 2020 om 14:23
Zo eventjes uit mijn hoofd, van Surinaamse afkomst hoofdcoaches in de Nederlandse top waren Ten Cate (ajax), Gullit (feyenoord) en Rijkaard (nederlands Eftal). De verhouding Surinaamse afkomst t.o.v, niet-Surinaamse afkomst is in Nederland 1 op 50. Ik ken geen 150 coaches zonder Surinaamse roots die in de Nederlandse top werkzaam zijn geweest de afgelopen 20 jaar. Kortom, ze zijn oververtegenwoordigd.
 
caribbean
 
11
11 juni 2020 om 10:05
@Arno, volgens mij zegt hij nergens dat alleen witte trainers niet mogen, alleen is het natuurlijk wel uiterst opvallend dat in vier grootste competities geen enkel donkere trainer aan het roer staat. Er zijn bijvoorbeeld al in Nederland genoeg donkere trainers te noemen die nergens de kans krijgen. Kijk naar Davids, Seedorf, Kluivert etc. Die moeten het allemaal in het buitenland gaan zoeken. Tekenend dat een Kluivert en Seedorf het zelf helemaal bij een land als Kameroen moeten gaan zoeken, terwijl een club als Heereven, Fc Twente of Az hun toch ook een kans kan geven hier in Nederland? Het is iets wat wellicht in komende jaren zal veranderen, het is ook iets wat tijd nodig heeft en ik zeg ook niet gelijk dat het discriminatie is maar het is toch wel erg opvallend en zit wellicht een beetje geprogrammeerd in de mens. Genoeg donkere spelers over heel europa, maar geen enkel ervan worden hoofdcoach bij een noemenswaardige clubs na hun spelersloop baan? Dan kan je zelf wellicht zelf hier vragen bijzetten en niet weer beginnen over de pot verwijt de ketel.
 
NL_Modric
 
3
11 juni 2020 om 11:26
Je moet er wel even bij vermelden dat de namen Kluivert, Davids en Seedorf niet voor een appel en een ei willen werken in Nederland. Dan blijven er maar een handje vol clubs over. Sterker nog, ik denk dat buiten Ajax, Feyenoord en Psv er geen club is die hun kunnen betalen.
 
Apocalyps
 
4
11 juni 2020 om 11:59
Zeg jij dat Patrick Kluivert, Edgar Davids en Clarence Seedorf Nederlandse clubs hebben afgewezen, omdat ze per se meer wilden verdienen?
 
NL_Modric
 
9
11 juni 2020 om 12:07
Nee ik zeg dat deze namen zich te goed voelen voor clubs als Go Ahead Eagles en FC Eindhoven. Daarbij zijn dit jongens die gewend zijn aan salarissen van 1 miljoen +, iets wat clubs onderaan de Eredivisie en in de middenmoot niet kunnen bieden. Denk jij nu werkelijk dat Clarence Seedorf hoofdtrainer wil zijn bij Fortuna Sittard ? Terwijl hij een aantal jaar geleden nog het grote Milan onder zijn hoede had ? Die kans lijkt me heel klein.
 
SpeedyAFC
 
13
11 juni 2020 om 12:19
Klinklare onzin wat je nu verkondigd. Ten Cate, Rijkaard, Gullit en van Brockhorst wertkte in nederland op het hoogste niveau. Kluivert werd door Ajax opgeleid als trainer, werd trainer van de hoogste jeugd maar besloot toen zelf om TD te worden bij PSG en Ajax te verlaten. Op dit moment leid Ajax Reiziger op die nu trainer is van jong Ajax. Davids en Seedorf kozen zelf voor andere routes, buiten nederland om. Seedorf ging meteen bij AC Milan aan de slag. Davids besloot na trainer in Engeland geweest te zijn op een laag niveau om naar Ajax te gaan als bestuurder, commissaris in dit geval.
 
Apocalyps
 
1
11 juni 2020 om 14:17
'denk jij nu werkelijk dat Clarence Seedorf hoofdtrainer wil zijn bij Fortuna Sittard ? Terwijl hij een aantal jaar geleden nog het grote Milan onder zijn hoede had ? Die kans lijkt me heel klein.'bijna niemand zou zo'n stap maken... En dan hoeft niet het eens letterlijk van AC Milan naar Fortuna Sittard te zijn, maar het is bijna onrealistisch om te verwachten dat een trainer die de (sub)top uit de hoogste divisie heeft getraind, z'n heil een niveau lager gaat zoeken. Stanley Menzo zag ik iets vergelijkbaars wel doen, maar die hield het op een gegeven moment ook voor gezien.
 
hansje1969
 
45
11 juni 2020 om 10:10
Dries slaat weer eens een keer zoals wel vaker een beetje door. Heb zelf ooit even bij de Knvb gewerkt, maar nooit iets van racisme ervaren. Denk je nou werkelijk dat wanneer er een trainer wordt aangesteld dat er in het profiel staat dat die wit moet zijn? En om even te scoren haalt hij ook even het vrouwen quotum aan. Valt me nog mee dat hij het nog niet heeft dat er te weinig allochtonen werken.
 
michiel2424
 
33
11 juni 2020 om 10:59
Tja Hans, gezien je naam ga ik er maar even vanuit dat jij blank bent. Het feit dat jij er dan niets van ervaren hebt, zegt eigenlijk helemaal niets. Dat is nou net het punt waar het de laatste tijd een beetje om draait. Dat het niet in het profiel staat, is niet het issue. Het issue is dat dit, onbewust in de meeste gevallen, in het hoofd zit, en daarom dus toch gebeurt. Het gaat hier niet om bewust racisme he. Bewust racistisch zijn maar heel weinig mensen. Juist het onbewuste racisme is veel gevaarlijker, en zeer zeker meer aanwezig dan wij blanke mensen merken.
 
curtazimo
 
2
11 juni 2020 om 11:35
"boussatta wil de Knvb niet beschuldigen van racisme"... Hij geeft aan dat er meer witte dan zwarte mensen werken, dat is een constatering en wellicht mag je dat ook als feit aannemen. Niets mis mee wat mij betreft, ook niet met het vrouwen quota. In het bedrijfsleven is dat, steeds in mindere mate, toch ook zo. Waarom zou je dat dan niet bij een instituut als de Knvb mogen signaleren. Het 'toontje' waar ie het (zoals vaker) mee zegt, als je dit uit dit stuk kunt halen, daar houd ik ook niet van.ikzelf zie graag diversiteit; man, vrouw, trans, geel, rood, zwart, wit, bruin. Maar dan wel op basis van kwaliteit. Niet omdat er zo nodig een 'minderheid' op een bepaalde functie gezet moet worden.
 
Thamike
 
2
11 juni 2020 om 11:44
@Michiel, racisme gebruiken ipv discrimineren zegt al genoeg hoe veel mensen alles door elkaar halen. Beide bestaan helaas nog maar het helpt niet om dit bij elk onderwerp erin te gooien waar het niet altijd even juist is en dan creeer je verdeeldheid. Ik denk dat er al veel meer mensen aangenomen worden met een buitenlands klinkende naam, onze eigen cultuur is al een gemengde cultuur en dit klinkt heel basal maar is zo belangrijk. Meestal gaat het om gedrag maar de voetballerij vertegenwoordigd op heel veel vlakken juist diversiteit en solidariteit onder de mensen zelf. Prestaties zijn door alle mensen al geleverd vanuit verschillende afkomsten. Mocht discriminatie op trainers niveau echt bestaan dan moeten de mensen die hier tegen aan lopen naar voren stappen en niet de Driesjes van deze wereld onderbuik gevoelens de wereld in strooien want dat helpt 0,0
 
Apocalyps
 
7
11 juni 2020 om 12:05
'heb zelf ooit even bij de Knvb gewerkt, maar nooit iets van racisme ervaren'betekent dat er dan geen sprake van racisme of discriminatie bij de Knbv is?zegt het misschien dat JIJ niet hiermee te maken krijgt, maar dat anderen dit wel meemaken?
 
SpeedyAFC
 
6
11 juni 2020 om 12:37
Tja michiel2424 Zullen we dan eens gaan tellen? Ten Cate, Menzo, Gullit, Rijkaard, van Frassier en Reiziger. Dat zijn er al zes Nederlanders van Surinaamse afkomst die afgelopen 20 jaar werkzaam waren in Nederland. De verhouding Surinaamse afkomst, andere afkomst is in Nederland 1 op 50. Hun aandeel is dus in verhouding met 300 trainers van andere afkomst. Maar die 300 hebben we niet gehad afgelopen 20 jaar. Dus zijn ze oververtegenwoordigd. Het gevaar is juist dat mensen al snel racisme roepen zonder eerst zelf eens goed onderzoek te doen.
 
michiel2424
 
4
11 juni 2020 om 12:58
Dat kan Speedy, maar dat haalt mijn verhaal natuurlijk niet onderuit. In feite doe jij nu wat heel veel mensen doen in deze discussie: whataboutisme: een drogreden erbij halen die niets met het originele punt te maken heeft, maar wel de discussie een wending geeft. Want dit gaat tenslotte niet om trainers van Surinaamse afkomst.
 
michiel2424
 
3
11 juni 2020 om 13:00
@ Thamike: het staat er precies zoals ik het bedoel. Dus waar je vindt dat ik iets door elkaar haal is me een raadsel.
 
SpeedyAFC
 
4
11 juni 2020 om 13:13
Nee hoor wat ik doe is aantonen dat jij onzin verkondigd. Als je je eerst in het onderwerp verdiept, dan zie je dat je hoofdtrainer kan worden op twee manieren, een hele lange weg via veel curssusen bij de Knvb of een snelle weg via het Nederlandse elftal. Bijna alle nieuwe trainers in Nederland doen het via de versnelde cursus op basis van hun optredens in Oranje. En daar zitten echt heel veel trainers van Surinaamse afkomst tussen, veel meer dan je demografisch zou verwachten. Dus blijkt dat er helemaal geen dicriminatie is bij het aanstellen van trainers in Nederland.
 
michiel2424
 
5
11 juni 2020 om 13:19
Nou begin je weer over de trainers van Surinaamse afkomst. Dat is precies wat ik zeg: het wijzen naar een onderdeel waar het wel goed gaat, om de aandacht van het probleem af te leiden. Het probleem zit hem dus niet in de trainers van Surinaamse afkomst. Dit is hetzelfde als "all lives matter" beginnen te roepen als reacties op "black lives matter". Ja, dat weet iedereen, maar de zwarten hebben nu een probleem. Dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld latino`s, oeigoeren en Syriers geen probleem hebben, maar daarnaar wijzen is niet relevant. Dit gaat niet over Surinamers, Speedy, dus de Surinamers gebruiken om het probleem te ontkennen is te makkelijk.
 
michiel2424
 
2
11 juni 2020 om 13:36
Dat is best een grote vraag. Volgens de zwarten mensen in Amerika zit dat nu in politiegeweld tegen zwarte mensen, en volgens Dries zit dat in het feit dat donkere mensen minder kansen hebben bij de knvb. Daar kun je een mening over hebben, en dat mag, en ze hoeven echt niet perse gelijk te hebben met hun opmerkingen he, begrijp me goed ( zeker Boussatta doet het op een vervelend toontje, en zo zijn er meer) maar volgens mij is het voor de mensen die er geen last van hebben heel lastig beoordelen of het echt zo is of niet, en wordt er heel makkelijk gezegd dat het er niet is, omdat ze het zelf niet zien. Andere minderheden of uitzonderingen erbij gaan halen om de discussie te smoren werkt in ieder geval niet, en is gevaarlijk.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 13:39
@michiel Het punt is, er is geen probleem in het Nederlandse betaald voetbal. Dat toon ik je met cijfers aan. Dan ga jij beginnen over politie in een ander land. Omdat je niet wilt accepteren dat het probleem er in het Nederlandse betaald voetbal niet is.
 
michiel2424
 
4
11 juni 2020 om 13:42
Nee, dat toon je niet aan. Het enige dat jij aantoont is dat van alle allochtonen, Surinamers het relatief goed doen. Dat ontkent ook niemand. Als je niet inziet dat dat wat anders is, hoeven we ook niet meer te discussieren, want dat gaat niet werken.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 14:07
Welke andere groepen doen het dan niet goed? Een groep moet wel zelf kiezen voor de weg die leid tot een hoofdtrainersschap. Als mensen uit bepaalde groepen andere keuzes maken, dan is het geen discriminatie maar een gevolg kan keuzes. Dat is wat jij maar niet wil inzien, terwijl het echt heel eenvoudig aan te tonen is. Daarom geef ik het voorbeeld van Surinamers, die maakte in grote getalen expliciet de keuze en dan blijkt dat het makkelijk haalbaar was en ze eenvoudig in de Nederlandse top konden werken.
 
michiel2424
 
2
11 juni 2020 om 14:32
laat dan even zien dat andere groepen daar niet voor kiezen? Ik snap dat idee wel hoor, maar ik denk niet dat dat hard te maken is. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel mensen van Marrokaanse afkomst hun papieren hebben? Ik heb daar zelf geen idee van, maar jij blijkbaar wel?
 
SpeedyAFC
 
3
11 juni 2020 om 14:38
Jazeker, er zijn bijna geen spelers van Marokaanse afkomst die kiezen om in het Nederlands elftal te spelen. Daardoor voldoen zij niet aan de eisen voor de versnelde opleiding en zullen ze het langdurige, klassieke traject moeten doorlopen. Beginnen bij de amateurs dus. En dat doen ze niet of nauwelijks. Doet bijna niemand meer. De laatste twintig jaar komen bijna alle (top) trainers van de versnelde cursus. Dus het heeft te maken met keuzes die men maakt in een vroeg stadium en niet met discriminatie. Spelers met een surinaamse achtergrond kiezen wel massaal voor Oranje en die doorlopen dan ook massaal de versnelde trainers cursus. Vandaar je uit die groep veel trainers ziet.
 
michiel2424
 
0
11 juni 2020 om 14:46
Daar zou je zomaar gelijk in kunnen hebben, zoals gezegd heb ik die cijfers niet. Maar het toont niet aan dat ( overigens ook die Surinaamse mensen) niet onbewust toch overgeslagen worden, of wel? En echt, Dries Boussatta gaat er veel te ver in, en op een toon die niet hoeft, maar in de kern is zeggen dat er geen probleem is, toch echt niet zo evident.
 
El Fenomeno
 
6
11 juni 2020 om 12:23
Vreselijk inderdaad. Dat is hetzelfde als dat gejank dat er weinig donkere keepers zijn. Nou, weet niet of iemand wel eens de Afrika Cup heeft gezien, maar daar heb je het antwoord al. Er zijn trouwens ook enorm veel donkere spelers, dat er weinig donkere trainers zijn ligt echt niet aan hun huidskleur. Clubs en landen gaan altijd voor de best mogelijke trainer, ongeacht afkomst. Veel donkere spelers gaan niet voor een trainerscarrière en veel donkere trainers hebben er ook weinig van gebakt. Seedorf kreeg kans na kans, Gullit kreeg kans na kans, Boussatta is gewoon een ongelofelijke huilebalk zoals zo veel mensen die over racisme beginnen terwijl dat er nu niet toe doet. Overigens zijn er wel meer donkere trainers, die van Wolverhampton is ook gewoon donker.
 
michiel2424
 
12
11 juni 2020 om 13:02
ook dit is een mooi voorbeeld van whataboutisme. Iets anders erbij halen wat helemaal niet terzake doet, puur om de discussie af te kappen. Dit gaat niet om de keepers, niet om donkere spelers en het gaat ook niet om de coach van Wolverhampton. Dit is een erkende tactiek: het gebeurt heel veel. Maar dit is heel gevaarlijk en een groot onderdeel van het probleem.
 
SpeedyAFC
 
3
11 juni 2020 om 13:13
Er is in het voetbal geen probleem. Daarom is het ook zo makkelijk om Dreis te weerleggen.
 
El Fenomeno
 
1
11 juni 2020 om 13:37
Ik vind dat het zeker ter zake doet. De voetbalclubs gaan altijd voor het hoogst haalbare zoals je ziet, met spelers, keepers, trainers, technisch directeuren, ongeacht zwart of wit. Overal heerst een prestatiecultuur. Het is geen tactiek, maar een ultra links persoon zoals jij ziet achter iedere boom vijanden.
 
michiel2424
 
4
11 juni 2020 om 13:41
ook een beproefde methode, dit. Niet meer inhoudelijk discussiã«ren maar op de man gaan spelen en beweren dat de ander ineens ultra van iets is. Als ik iets niet ben is het wel ultra-links. Ik zou mezelf zelfs wel een beetje rechts willen noemen. Deze is echt te makkelijk, Fenomeno.
 
Arno_P
 
1
11 juni 2020 om 13:55
Zelfde kan gezegd worden over Rap en R&B muziek.. haast geen blanke man in te vinden? Zelfde principe. Blanke muzikanten doen liever andere genres en gaan niet openlijk in de media zeuren dat er meer blanke rappers moeten komen omdat die industrie voornamelijk gedomineerd wordt door zwarte mensen.
 
michiel2424
 
5
11 juni 2020 om 13:58
Ook een mooi voorbeeld, Arno, van wijzen naar iets anders, om de discussie rondom een bepaald probleem te doen verstommen. Whataboutisme. Het is zo makkelijk.
 
El Fenomeno
 
0
11 juni 2020 om 14:06
Volgens mij heb ik duidelijk gezegd dat in de voetballerij een prestatiecultuur geldt en dat clubs en landen dus altijd voor het hoogst haalbare gaan. De zwarte trainers zijn dan blijkbaar vaak gewoon niet goed genoeg.
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 14:16
Dat is echt een post hoc ergo propter hoc-redenatie. Voetbalclubs kiezen de beste trainers -> voetbalclubs kiezen niet al te vaak voor zwarte trainers -> zwarte trainers zijn minder bekwaam.
 
El Fenomeno
 
0
11 juni 2020 om 14:17
Tja Lierse, dat is volgens mij in meerdere sectoren, sporten en branches zo. Voorbeelden ten overvloed. Maar goed, blijkbaar vinden jullie van niet en zoeken naar iets anders wat ook natuurlijk mag.
 
Constant kante
 
3
11 juni 2020 om 15:02
Speedy. Er is geen probleem, dus Dries is te weerleggen?? Ja, zo kan ik het ook. Wat? Jij zegt dat er een probleem is? Welnee, jouw probleem is voor mij geen probleem. En als het voor mij geen probleem is, dan bestaat het niet. Dus hoef ik niks te weerleggen, ..... Neem aan dat je kunt volgen dat wat jij hier beweert in de logica als een valse bewering telt? Je bewering klopt namelijk niet. Want jouw premisse, het is voor mij geen probleem, is vals. Want het ging niet om jouw probleem, maar om het probleem van iemand anders. Het is vergelijkbaar met als jij van de trap valt en je nek breekt. "ach wat", zeg ik daarop "mijn nek is niet gebroken, dus er is niets aan de hand en geen probleem. Terwijl jij met een gebroken nek zit. Begint het te dagen, of niet? Wat jij niet als probleem ervaart, is wel degelijk een probleem voor diegenen die dat probleem aankaartte. En door dat te ontkennen los je niets op en maak je het juist erger.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 15:56
Als degene die stelt dat er sprake is van discriminatie, dan moet degene zelf wel eerst geprobeerd hebben om trainer te worden. Als die dan vervolgens stelt dat Kluivert discriminatie heeft ervaren, dan is dat toch echt te weerleggen. Kluivert heeft de snelle cursus doorlopen en het hoogste trainersdiploma gehaald. Hij was aangesteld bij Ajax om via de hoogste jeugd ervaring op te doen om trainer te kunnen worden in de top. Het traject dat Frank de Boer, Cocu en van Bommel hebben doorlopen. Hij besloot echter in te gaan op een TD aanbod van Psg, een Europees top team en Ajax al meteen te verlaten. Zijn plek bij Ajax is daarna ingenomen door Reiziger die nu opgeleid wordt om hoofdcoach in de toekomst te worden. Hier gaat het om een eigen keuze van Kluivert, niet om discriminatie.
 
RomanEmpire010
 
0
11 juni 2020 om 14:03
De pot verwijt de ketel dat ie zwart is. Dat is exact wat er gebeurd in heel de wereld. Niet-blanke rassen mogen het blanke ras voortdurend over een kam scheren als racisten en pedofielen (daar worden blanke mannen nou eenmaal vaker mee gepakt dan andere rassen voor zover ik weet), maar staan vervolgens wel te gillen dat zij degene zijn die gediscrimineerd worden. Really? Dan heb je het gewoon niet helemaal op een rijtje.
 
MessiBazoer
 
168
11 juni 2020 om 09:30
Dit is het volgende onderwerp waar de racisme kaart getrokken gaat worden? Op de 100 meter bij de Olympische spelen lopen van de 10 meestal ook 8 donkere mensen, waarom? Omdat ze daar beter in zijn, niet omdat ze een andere kleur hebben. Racisme moet natuurlijk zoveel mogelijk worden aangepakt, maar om nu elk onderwerp er van te beschuldigen dat het racistisch is..
 
Lierse1997
 
39
11 juni 2020 om 09:37
Het is wel opvallend te noemen. Dat er bij het lopen meer mensen met een Afrikaanse afkomst in de finale aanwezig zijn is puur genetisch bepaald. Maar is het ook genetisch bepaald dat blanke mensen beter kunnen trainen? Dat durf ik oprecht te betwijfelen. Dat is namelijk een discussie die zich afspeelt op intellectueel/mentaal gebied en dat is een heel vieze put waar je absoluut niet in wilt belanden lijkt me. Het is inderdaad opvallend te noemen dat er zo weinig coaches zijn van een andere origine (want het gaat wel breder dan zwart alleen).
 
MessiBazoer
 
25
11 juni 2020 om 09:44
Dat kan je nooit bewijzen denk ik, alleen op basis van resultaten. Maar ik kan me niet voorstellen dat Louis van Gaal geen coach van Bayern was geworden als hij donker was. Je neemt toch de beste? Onana en Promes spelen ook bij Ajax, waarom zouden ze dan geen donkere trainers willen? Misschien is de ambitie vanuit donkere mensen om trainer te worden er ook gewoon niet..
 
Thamike
 
29
11 juni 2020 om 09:47
@Lierse je hebt gelijk alleen Boussata is wel erg zijn racisme boekje aan het openen. Weet hij de verhouding zwarte cursisten vs blanken? Ik weet dat de blanke medemens daar veel meer vertegenwoordigd is dus ook logisch dat je meer blanke trainers hebt. Nu kun je alles op de weegschaal gaan leggen maar dan moet je met meer komen dan een Patrick Kluivert die naast zijn voetbal carrière enorm veel kansen heeft gehad in het voetbal en dus nog steeds actief is in het voetbal. Gullit heeft ook bij de KNVB gewerkt en bij Chelsea net zoals Vincent Company bij Anderlecht. Als je zoiets roept moet je eerst een bak met mensen hebben die zijn afgewezen voordat je het woord bizar in de mond neemt.
 
Lierse1997
 
8
11 juni 2020 om 09:50
Inderdaad moeilijk te stellen, maar ik ben zeker dat het niet aan kwaliteit ligt. Het kan aan andere omgevingsfactoren liggen (bv minder interesse), maar dan moet er maar eens een onderzoek naar gevoerd worden. Als er bijvoorbeeld een grote discrepantie is als het aankomt op het vlak van percentages van mensen van andere origine in de trainersopleiding en de uiteindelijke trainers, is dat toch een signaal dat er wat fout gaat. Maar uiteindelijk moet er dus onderzoek gedaan worden, het gewoon afwimpelen van de situatie onder het mom van “als persoon x zwart was, was hij ook wel een toptrainer geweest” is zeker niet de oplossing naar mijn idee.
 
DennisJWT
 
44
11 juni 2020 om 09:54
Hoeveel donkere trainers geven zich op voor de cursus coach betaald voetbal? Voor zover ik weet bar weinig.sowieso is Bousatta een jankertje dat eeuwig in de slachtofferrol gaat zitten.bij dit soort gasten werkt racisme ook maar 1 kant op.je zou is an hem moeten vragen hoeveel Nederlanders hij ij dienst heft bij zijn koffietentjes in Amsterdammisschien is hij zelf wel de racist. Altijd en eeuwig onderscheid makend tussen blank en zwart
 
MessiBazoer
 
3
11 juni 2020 om 09:59
Hoe moet het dan wel? Je trapt eigenlijk alleen maar open deuren in want je zegt net niks. Verder zeg ik niet dat als hij zwart geweest was een goeie trainer was. Ik zeg dat als hij zwart was en dezelfde kwaliteiten had, ze hem ook wel genomen hadden. Alles wordt nu in deze tijd maar rascistisch genoemd, en dat wordt heel erg overdreven imo.
 
Lierse1997
 
6
11 juni 2020 om 10:02
@MessiBazoer, Door er onderzoek naar te doen en niet op onderbuikgevoel erover te discussiëren (wat hier overduidelijk gebeurt). En het is ook heel belangrijk dat er geluisterd wordt naar mogelijke uitkomsten van zo een onderzoek en dat ze niet gebagatelliseerd worden.
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 10:03
@DennisJWT, ik zou het niet weten en ik vind er niet meteen iets over terug. Op wat baseer jij je claim als ik het vragen mag?
 
Fabian1986
 
15
11 juni 2020 om 10:07
Lierse1997, ik snap je punt, maar het valt niet te bewijzen hoe dit nou precies zit. Ik heb namelijk niet het idee dat er in het voetbal geen diversiteit zit. Je ziet veel nationaliteiten in 1 team Blank,aziatisch africaans etc. Het zou ook kunnen zijn dat er gewoon geen interesse is voor een trainerschap. Waarom werken er in de techniek,bouw ontzettend veel mannen en weinig vrouwen, is dat ook racisme of liggen er andere interesses? Clubs doen er ontzettend veel aan om racisme uit te bannen en elkaar te steunen, maar omdat er weinig donkere trainers zijn is er weer een gat gevonden om racisme aan te kaarten.het blijft een lastige discussie, maar ik heb het gevoel dat momenteel bij ieder klein dingetje wat er gevonden kan worden meteen een racisme kaart wordt getrokken.
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 10:11
@Fabian, dat er meer mannen in de bouw werken heeft een genetische verklaring. Het is naar mijn idee trouwens wel te bewijzen. Als er een groot verschil is tussen het aantal mensen met een andere origine dat de trainersopleiding voltooid en het aantal mensen van andere origine dat als hoofdtrainer een baan vind (en het gaat natuurlijk over percentages), is er weldegelijk een probleem.
 
DennisJWT
 
5
11 juni 2020 om 10:23
Omdat ik wel eens langs die koffietentjes van hem loop.en deze man zodra er iets van racisme in het nieuws hij altijd weer in een of ander praatprogramma zit te janken. Maar hoeveel donkere coaches hebben die cursus coach betaald voetbal nou eigenlijk gevolgd? Heel weinig. Dus je kan wel gaan janken dat er bijna geen donkere coaches zijn, maar als ze niet willen..
 
Lierse1997
 
5
11 juni 2020 om 10:27
Tja je hebt dus geen enkele betrouwbare bron om je statement te onderbouwen. Ik moet je maar op je woord geloven? Want als ik aan jou vraag hoeveel er het gedaan hebben zeg je “bar weinig”. Dan kan ik net zo goed op jouw vraag antwoorden “heel veel”. Topdiscussies krijg je op die manier!
 
nederland79
 
29
11 juni 2020 om 10:28
@lierse1997 Maar dan is het wel opvallend dat landen uit Afrika vaak een bondscoach aannemen uit Europa.... Die selecteren toch ook op kwaliteit en niet op kleur neem ik aan?
 
Lierse1997
 
5
11 juni 2020 om 10:38
Zou dat probleem misschien samenhangen? De Europese trainersopleiding is waarschijnlijk een stuk beter dan de gemiddelde Afrikaanse trainersopleiding. Daarom is het dan weer logisch dat ze in Afrika naar trainers kijken die hun opleiding genoten in Europa. En dan komen we weer bij hetzelfde probleem als hier aangekaart wordt. Als (en je leest het goed als) mensen van een andere origine hier minder kansen krijgen in een trainersopleiding, weegt dat ook door op de uiteindelijke besluitvorming van de Afrikaanse bonden. Want je zoekt toch iemand die al bewezen heeft iets te kunnen presteren.
 
consy
 
9
11 juni 2020 om 10:58
Die Afrikaanse landen zouden ook zelf eens kunnen kijken hoe ze hun trainingsopleiding kunnen verbeteren niet? Deze hele discussie slaat helemaal nergens op, 20 jaar geleden werd Rijkaard al voor de leeuwen gegooid bij Oranje als donkere trainer terwijl hij 0 ervaring had. Er zijn gewoon geen donkere trainers beschikbaar om uit te kiezen op dit moment.
 
consy
 
7
11 juni 2020 om 11:08
En Lierse, ik ben er toch even dieper in gedoken om te kijken wie nou eigenlijk die laatste cursisten waren in het jaar 2019 voor de opleiding coaches betaald voetbal bij de KNVB. Hier vroeg je terecht naar omdat we het wel bij de feiten moeten houden natuurlijk. Het gaat hier om de cursus die gestart is in mei 2019. Hier werden 14 mensen toegelaten waaronder Dirk Kuyt en John Heitinga (sterkte aan ons allen). Ik ben de lijst doorgegaan die je gewoon kan vinden op de site van de KNVB en kwam tot de conclusie dat er 0, ja 0 donkere deelnemers zijn aan de cursus. Tja als ze niet deelnemen dan houdt het al snel op he. Wat ik wel in ogenschouw moet nemen is dat ik natuurlijk niet weet hoeveel donkere kandidaten voor de cursus zijn afgewezen, mocht dit percentage hoog zijn is er misschien wel een probleem maar ook dat kun je op dat moment niet met zekerheid zeggen.
 
Lierse1997
 
1
11 juni 2020 om 11:14
Zoals je zegt is dat laatste ook weer een heel belangrijk punt. Daarnaast is 1 jaar natuurlijk ook niet representatief voor het grote plaatje, net zoals alleen Nederland dat ook niet in. Er zou een groot onderzoek moeten komen waar dit over een lange periode en vele landen onderzocht wordt hoe de verhoudingen in elkaar zitten. Pas dan kan er echt een conclusie getrokken worden.
 
consy
 
3
11 juni 2020 om 11:25
Klopt Lierse, maar voorgaande jaren geven een zelfde soort beeld met Fuat Usta als uitzondering. Ik heb geen grondige analyse gemaakt, met ondere andere de doorstroom statistieken van de opleidingen onder coach betaald voetbal. Zoals die voor de onder 19 teams of andere jeugdopleidingen door de jaren heen, maar de trend over de afgelopen paar jaar is me wel duidelijk als het gaat om de CBV opleiding.
 
NL_Modric
 
0
11 juni 2020 om 11:39
Lierse, natuurlijk is dat wel representatief. Wanneer er geen enkel donker persoon meedoet aan de cursus, tegenover 14 blanke cursisten, dan geeft dat weer dat deze verhoudingen er ook zijn in het bepaald voetbal. Je hebt gewoon veel meer blanke personen met een papiertje, dan iemand met een donkere huidskleur. Daar moet ik ook bij vermelden dat elke cursus niet zomaar behaald kan worden, want ik heb tal van mensen in mijn omgeving die voor de lagere cursussen zijn afgewezen omdat ze niet capabel genoeg waren en dat is mijns inzien ook helemaal terecht. Imo zouden alleen de aller besten in aanmerking moeten komen voor de Uefa Pro Betaald voetbal. Ik vind het eigenlijk al van de zotte dat oud voetballers een versneld traject af kunnen leggen.(dat zijn namelijk mensen die meer dan genoeg geld hebben om het volledige traject af te leggen, terwijl 99 procent al eerder afhaakt om financiële redenen)
 
Lierse1997
 
4
11 juni 2020 om 11:48
1 jaar is echt niet representatief, want het zegt niets over de lange termijn. Je moet altijd gemiddeldes over lange termijn nemen. 1 Uitschieter kan namelijk een totaal fout beeld scheppen.
 
consy
 
3
11 juni 2020 om 11:48
Toch even ingaan op de kosten, die zijn natuurlijk ook schandalig hoog. Kom op, rond de 20.000 euro voor een papiertje voetbalcoach slaat toch echt helemaal nergens op. Bij de FA in Londen is dit zo'n 8000 euro en dat vind ik al veel.
 
NL_Modric
 
2
11 juni 2020 om 12:16
Dan ben je er nog niet 360e junioren trainer, Uefa C1400e, Uefa B 4550e, Uefa A 9500e gevolgd door inderdaad de Uefa Pro van 20000e. Dan nog de tijd die erin gaat zitten met als voorbeeld Uefa C met 260 uur. Kan me voorstellen dat iemand met een fulltimebaan niet de fut heeft om al deze cursussen te volgen. (en dan heb je nog niet eens de zekerheid dat je het haalt)
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 12:39
@lierse1997 Het probleem is dat je je er niet in verdiept. Anders had je geweten dat er relatief meer coaches van Surinaamse afkomst waren in Nederland de afgelopen 20 jaar dan blanke coaches. Let wel, de verhouding Surinaamse afkomst versus andere afkomst is 1 op 50 in Nederland.
 
Lierse1997
 
2
11 juni 2020 om 12:46
Dus omdat er een oververtegenwoordiging is van van een deelgroep van een populatie is, kan er geen algemene discrimineert bestaan ten opzichte van heel de populatie?
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 13:41
Ik geef je cijfers, jij geeft niets. Je roept alleen heel hard, kan er echt geen probleem zijn. Inderdaad, er is geen probleem in het Nederlands betaald voetbal. Daarom roep jij zo hard maar kan je geen voorbeelden geven.
 
michiel2424
 
0
11 juni 2020 om 14:00
exact Lierse. Whataboutisme. Zoals ik al zei. Het is zo krom als een hoepel, maar omdat zoveel mensen het doen lijkt het zo normaal.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 14:04
Ik zeg niet dat er een probleem heerst. Ik stel gewoon vast dat de argumentatie van velen die zeggen dat het wel zo is, vaak op niet al teveel trekt. Ze is redelijk makkelijk te ondergraven en komt vaak enkele basistests om te kijken of het een valabel argument (op zichzelf) is niet eens door. Zo ook jouw argument over Surinamers. Je veralgemeent de Surinaamse situatie gewoon naar de algemene situatie, wat gewoon echt niet zomaar kan.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 14:09
Ik kijk naar wat moet men doen om in Nederland hoofdtrainer te worden in het betaald voetbal. Vevolgens kijk ik welke groepen die keuzes maken en ervoor gaan. En dan blijkt dat de groep die er voor gaat, wel degelijk vrij eenvoudig de top in Nederland haalt. Als Surinamers dat kunnne, dan kunnen anderen dat ook. Alleen maken die andere keuzes waardoor het voor hun niet haalbaar is. Zo eenvoudig is het.
 
michiel2424
 
0
11 juni 2020 om 14:30
Dus omdat een groep die toch al goed vertegenwoordigd is in het topvoetbal, de Surinamers, het goed doet, is het dus zo dat de Marrokanen ( om maar een voorbeeld te noemen) er "minder voor gaan"? Kun je dat ergens mee staven? Denk het niet he?
 
SpeedyAFC
 
1
11 juni 2020 om 14:43
Ja dat kan ik. De laatste twintig jaar komen bijna alle nieuwe trainers uit de versnelde trainers cursus. Het klassiek traject via de amateurs is erg lang en lastig. Om in de versnelde cursus toegelaten te worden, moet je veel wedstrijden in het Nederlands elftal gespeeld hebben. De spelers van allochtone afkomst die voor Oranje kozen, zijn ook masaal toegelaten op deze cursus. En die hebben we afgelopen twintig jaar dan ook overal trainer zien worden, in de Nederlandse top drie en zelfs bondscoach. Spelers die niet voor Oranje kozen maar voor een ander land, zullen in het land van hun keuze hun papieren moeten halen. En dat gebeurt niet veel, laat staan dat ze daar hun trainers carriere beginnen.
 
Constant kante
 
1
11 juni 2020 om 15:38
Dennisjwt. Heb jij enig idee hoe die toelatingen werken bij de cursus Betaald Voetbal?? Het is niet zo dat iedereen die aan de kwalificaties voldoet de cursus kan volgen. De Knvb bepaalt uiteindelijk of jij wel of niet aan die cursus mee mag doen. Er zijn altijd meer aanmeldingen dan plaatsen. Daarin bestaat dus wel degelijk een mogelijkheid om bepaalde mensen de voorkeur te geven boven anderen. Dus jouw stelling over het aantal cursisten zegt verder niets over het 'willen' van donkere coaches. Laat staan dat het 'gejank' dat jij dan waarneemt, dus onterecht zou zijn als mensen met een donkere huidskleur niet eens worden toegelaten op die cursus.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 15:49
Toegelaten op de hoogste cursus kan via twee trajecten. De klassieke weg waarbij men destijds met het eerste diploma begon, amateur trainer werd, het volgende diploma haalde enzovoort. Een hele lange weg die nog maar weinig bewandeld wordt en nog maar zelden tot een top aanstelling leidt. Het meest zien we tegenwoordig de versnelde cursus waarbij ex-Internationals in korte tijd het hoogste trainingsdiploma halen en direct bij de Nederlandse top beginnen, vaak eerst als trainer van het jong elftal. Zo zijn Rijkaard, Frank de Boer, Cocu, van Brockhorst, van Bommel en vele anderen het trainers vak ingerold en vrij snel coach van een top drie club geworden.
 
Conti
 
17
11 juni 2020 om 09:31
Ik vind Kluivert en Seedorf als voorbeeld, best wel tekenend inderdaad.dit zijn grote namen, grote jongens, die echt wel t spelletje snappen en kunnen overbrengen.hoe Seedorf is behandeld in Milaan vind ik nog steeds schandalig!die man deed het alleraardigst toen hij kwam, stond volgens mij 4e wanneer je als beginpunt had toen hij begon. Waanzinnig voor de rotte selectie die hij in zn schoot geworpen kreeg.wat betreft Kluivert is het inderdaad raar dat hij na zn kampioensschap met Jong Twente nergens hoofdcoach is geworden.persoonlijk denk ik niet dat Seedorf en/of Kluivert open zouden staan voor Go Ahead, dus die vergelijking vind ik niet geheel terecht. Maar dat is een gedachte die ik heb!verder vraag ik mij af: Noem buiten Kluivert en Seedorf nou een 'donkere' trainer?ik ken er maar bar, bar weinig! Kom niet verder dan Fraser, Vieira en die oud-trainer van Brighton.wat betreft Hasselbank, ik denk dat daar het schandaal meer uitwerking heeft op zn carriere dan zijn kleur. In Engeland, zeker bij Chelsea, is hij een grootheid.
 
Lacazette
 
8
11 juni 2020 om 09:45
Thierry henry was nog coach van monaco laatst maar zit nu in de usa dacht ik. Van brockhorst heeft ook een kleurtje en die was jarenlang coach van feyenoord.
 
Conti
 
0
11 juni 2020 om 13:31
@ Lacazettekwam eerlijk gezegd niet zo 1,2,3 in mijn op, de namen Henry en Bronkhorst. Daar heb jij helemaal gelijk in!toch is dat aardig karig tegenover de 'blanke' trainers.
 
Pablonino
 
14
11 juni 2020 om 09:49
Maar Seedorf heeft wel de kans gekregen bij Milan zonder enige ervaring. En dat trainers er snel en oneerlijk uitgegooid worden dat gebeurd zoveel. Maar waarom komt het dat er minder donkere trainers zijn? Worden ze echt overgeslagen bij clubs? Worden ze niet toegelaten op de cursus betaald voetbal?
 
Conti
 
1
11 juni 2020 om 13:33
Als jij t weet, dan weet ik t ook ik durf t echt niet te zeggen.je kan alleen van Kluivert en Seedorf nou niet zeggen dat ze gefaald hebben bij de clubs die ze hebben getraind in mijn ogen.
 
jorisdijk
 
27
11 juni 2020 om 09:50
Kluivert heeft natuurlijk ook wel wat op zijn blazoen. Schimmige jeugdzondes en heeft ook een hele tijd niet voor de sport geleefd. Hij krijgt overigens wel echt overal kansen. Ajax, Psg, Twente nu Barca. Seedorf heeft ook een aantal kansen gehad, bijvoorbeeld Milan en Deportivo maar de prestaties waren niet fantastisch. Nu kun je stellen dat het ook aan het karakter van Seedorf kan liggen want hij is ietwat nors en behoorlijk eigenwijs (hoeft niet negatief te zijn, maar je zult eerder clashen met een Td). Buiten dat zijn er natuurlijk een aantal afro trainers die het geprobeerd hebben maar gewoonweg niet presteerden. Sol Campbell, Thierry Henry, Paul Ince, Chris Hughton, Stanley Menzo, Ricardo Moniz. Natuurlijk is het een feit dat er er veel minder zijn.je moet ook kijken naar wat voor oud spelers het zijn. Een spits is vaak een mindere trainer dan een centrale verdediger. Een aanvoerder wordt vaker een trainer dan een flitsende linksbuiten. Een box to box powerhouse zal minder snel een coach worden dan een dirigent. Ik denk dat het vooral tijd nodig heeft. Nu heb je in de afgelopen 10 jaar 2 aanvoerders van Oranje gehad met een kleurtje (gio en van Dijk). Voor Virgil gaan de deuren naar het trainerschap ook echt wel open.
 
Conti
 
0
11 juni 2020 om 13:39
@ Jorisdijkdenk dat geen enkele club gaat kijken naar wat er aan het begin van de voetbalcarriere van Patrick is gebeurd. Dan praat je over 20 jaar geleden man.hasselbaink is toch een heel stuk recenter en ook nog eens in zijn functie als trainer. Dat kan je dan natuurlijk niet los van elkaar zien.volgens mij waren de resultaten van Seedorf bij Milan en Deportivo alleraardigst!milan stond hij 4e wanneer je zn komst als trainer als eikpunt houdt, zeker toen geen gek resultaat.deportivo liepen ze toch aardig met m weg, alleen kwam hij te laat in t seizoen. Toen hij kwam begonnen ze langzaamaan punten te sprokkelen.
 
curtazimo
 
2
11 juni 2020 om 11:43
@conti; ter aanvulling, Davids was speler/manager in Engeland, Rijkaard bij Sparta en Barca, Menzo bij Volendam en Cambuur. Na die generatie zijn er vlgs mij weinig donkere spelers die de trainingsopleiding gingen volgen? Winter, Reiziger en Bogarde gingen later en daarvan, hoewel geen hoofdtrainer, kun je volgens mij niet zeggen dat ze niet op waarde worden geschat door Ajax.
 
Conti
 
0
11 juni 2020 om 13:36
Menzo, Rijkaard en Davids tel ik express niet mee, gezien die geen trainer meer zijn....wat betreft Winter, Reizer en Bogarde. Gezien die nog assistent zijn/dan wel een Jong team leiden, heb ik die ook niet zo benoemt.
 
curtazimo
 
0
11 juni 2020 om 16:06
Ah zo... just trying to help, lol :-)
 
SpeedyAFC
 
5
11 juni 2020 om 12:21
@conti Kluivert koos er toch echt helemaal zelf voor om niet langer bij Ajax als trainer opgeleid te worden maar om TD bij PSG te worden. Seedorf koos voor een route buiten de Knvb om en probeerde het meteen bij AC Milan. Donkere trainers die we kennen in Nederland waren Ten Cate, Menzo, Gullit, Rijkaard, Fraser en van Brockhorst. In opleiding bij Ajax is nu Reiziger, trainer van jong Ajax met Boogarde als assistent.
 
Kowalski
 
23
11 juni 2020 om 09:35
Nuno Espirito Santo van de Wolves?
 
MrKrillin
 
37
11 juni 2020 om 09:36
Gewoon erg makkelijk proberen te scoren door Driess. Oke hij geeft aan ze krijgen geen kansen, kom op met namen. Hij geeft maar 1 voorbeeld en dat is Patrick. Volgens mij koos Patrick voor een andere invulling van zijn carriere met directeurschap in Parijs en nu opleidingen in Barcalona. Alsof Patrick - met alle respect voor de club - zou kiezen voor Go Ahead als hij miljoenen kan pakken in Parijs. Welke donkere mensen en welke vrouwen zijn geschikt Dries. Bij Ajax hebben ze ook traject met Reiziger en Bogarde. Als Reiziger presteert kan hij ook trainer van het eerste worden. Winter liep er ook tijd rond.
 
Master D
 
21
11 juni 2020 om 09:36
Ik denk dat je zeker qua kleur meer diversiteit mag verwachten, aangezien wij in Nederland toch ook zeer begenadigde spelers van kleur hebben gehad. Dan zou je verwachten dat zij ook in andere functies vaker komen bovendrijven. Toch is een Kluivert, Seedorf of Hasselbaink nooit hoofdtrainer in de Eredivisie geweest of ook maar trainer van een jeugdelftal binnen de Knvb. Zelfs als assistent hebben we ze volgens mij niet gezien bij vertegenwoordigende elftallen. De Verbeeks, Maaskants van deze wereld mogen 4x op rij falen en krijgen dan weer een club, terwijl je met een kleurtje uberhaubt nauwelijks een eerste kans krijgt.
 
Thamike
 
8
11 juni 2020 om 09:52
@Master D hoe weet jij dat ze geen kans hebben gehad? Hoe weet jij of deze spelers wel een trainers carrière ambiëren in Nederland of de KNVB? Je kunt pas zeggen dat ze geen kansen krijgen als ze er ook actief werk van maken. In Nederland is de pers vrij transparant in hun geruchten en ik ken er geen van Kluivert? Toch heeft Kluivert een rol gespeeld bij de KNVB net zoals Gullit. Een Maaskant neemt Misschien wel genoegen met een baantje bij Go Ahead voor een paar ton maar misschien is dat voor Kluivert niet goed genoeg? Dries gooit iets naar binnen omdat de tijd om dit te roepen spot on lijkt maar wat hij zegt is onderbuik.
 
Master D
 
5
11 juni 2020 om 09:58
We zien toch dat ze geen kansen hebben gehad? Na een titel bij Jong FC Twente kreeg Kluivert geen kans. Is het feit dat je geen geruchten kent van Kluivert niet precies het probleem of het punt wat ik probeer te maken? Er zijn namelijk ook geen geruchten dat hij clubs heeft afgewezen omdat hij ze te min vond.
 
AmazingNinja
 
9
11 juni 2020 om 10:17
Veels te makkelijk gedacht. Heb jij toegang tot Kluivert zijn mailbox? Heb jij gezien dat er geen mailtjes met job offers binnenkwamen? In het artikel wordt Go Ahead als voorbeeld genoemd. Misschien heeft Go Ahead Kluivert wel een aanbieding gedaan, maar heeft Kluivert zijn redenen om dat niet te doen: te weinig salaris, te weinig perspectief voor het versterken van de selectie, etc. Als er iemand is die veel kansen krijgt is het juist Kluivert: heeft er als directeur van PSG een zooitje van gemaakt met zijn transferbeleid en mag vervolgens hoofd jeugdopleidingen worden bij een van de grootste clubs ter wereld met een van de beste opleidingen ter wereld. En zijn zoontje mag ook nog eens mee. Dus praat aub niet over Patrick Kluivert en het niet krijgen van kansen. Toen hij bij PSG begon had hij nul ervaring als directeur en kreeg daar een baan als directeur. faalde en mag daarna bij Barca beginnen als directeur. Kansen zat.
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 10:24
Ik lees hier vooral veel secundum quid argumentaties. Dat er enkele mensen van zwarte origine wel kansen krijgen, betekent nog niet dat alle mensen van andere origine die krijgen (geldt ook andersom trouwens).
 
myvision
 
13
11 juni 2020 om 10:32
@masterd 4 maart 2015 werd Kluivert bondscoach van Curaçao. Op 22 maart 2015 maakte Demmers het seizoen af als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles want Kluivert was al voorzien!
 
Thamike
 
4
11 juni 2020 om 10:48
@master D waar zie jij dat Kluivert geen kans heeft gehad?? Deze snap ik werkelijk waar niet. Als er al iemand kans op kans heeft gehad in de voetballerij is het Kluivert. Kans gehad bij Jong Twente, kans gehad bij Oranje als assistent bondscoach, Directeur bij PSG en bondscoach Curacao. Bij welke club is hij als trainer of assistent afgewezen? Dus we weten wat hij heeft mogen doen wat maar voor weinig mensen is weggelegd maar er is niets bekend waarop hij is afgewezen. Lijkt mij dat hij kansen genoeg heeft en een prachtig voetbal leven en er niets duidt op dat hij geen kansen heeft gehad.
 
AmazingNinja
 
5
11 juni 2020 om 10:57
@ Lierse,ah ik zie dat Lierse niet de gene is die kluivert als voorbeeld noemt. Maar goed als we het breder trekken: In 2019 zijn 14 cursisten begonnen met de opleiding Coach betaald voetbal. daarvan was er 1 vrouwelijk (jessica Torny) en 1 persoon had een andere huidskleur dan blank (virgilio Teixeira). Waar moeten die trainers met een gekleurde huidskleur dan vandaan komen in het profvoetbal als er amper mensen zijn met een gekleurde huidskleur die de juiste papieren hebben? 1 op 14 in de meest recente cursus is gekleurd en 1 op 18 trainers in de ED is gekleurd. Lijkt me geen slechte afspiegeling.
 
AmazingNinja
 
4
11 juni 2020 om 11:01
@thamike Directeur van de grootste club van Frankrijk worden zonder enige relevante ervaring. Falen en eruitgeschopt worden en dan directeur worden van een van meest succesvolle jeugdopleidingen van de wereld bij een van de grootste clubs ter wereld. En dat allemaal zonder een bewezen track record. Hoezo geen kansen???
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 11:20
Ik heb nergens Kluivert genoemd ik andere reacties? Verder zijn de cijfers die je noemt wel indicatoren, maar toch ook maar in beperkte mate. Het is maar van 1 jaar (dat dus perfect kan afwijken van de algemene trend) en we hebben geen zicht op wie zich er allemaal kandidaat stelde. Vroeger werd er ook gedacht dat zwarte mensen intellectueel minderwaardig waren omdat er maar heel weinig afstuderenden aan de universiteit, wat in retrospect gewoon fout is natuurlijk. En voordat je zegt dat we in een andere tijdsperiode leven, daar gaat dat punt niet over. Het toont gewoon aan dat de afwezigheid van een bepaalde groep in een professie geen verklaring op zichzelf is voor de afwezigheid van die groep.
 
AmazingNinja
 
1
11 juni 2020 om 12:36
@ Lierse: ik reageer hier ff want beneden stel je dezelfde vraag. Dit zijn de samenstelling van de cursistengroepen die ik kan vinden in de tijdsperiode 2008 - 2020 (3/15 zou betekenen dat 3 van de 15 cursisten geen blanke mannen waren): //////////////////////////////////////////////////... 2/18 // 2017: 1/13 // 2019: 2/14 // 2009: 4/21 // 2013: 2/18 // Voor andere jaren heb ik geen tijd om te zoeken. Maar zoals je ziet is het aantal niet blanke mannen dat de cursus volgt altijd klein. Ook een belangrijke kanttekening: het succesvol afronden van deze cursus maakt je niet automatisch een goede trainer.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 12:58
Hartelijk dank voor het opzoeken! Uit de cijfers blijkt wel dat 11 van de 84 deelnemers niet blank waren. Dat komt dus uit op 13%. Als we naar de cijfers uit het artikel kijken, zijn er 3 van de 176 coaches zwart. Dat is dus 1,7%. Natuurlijk moet er de nuance zijn dan een trainer met een diploma niet per definitie een goede trainer is, maar dat percentage zou per etniciteit ongeveer hetzelfde moeten zijn. Daarnaast worden er ook alleen maar zwarte trainers vernoemd in het artikel zelf, maar er zouden dus nog 19 trainers moeten zijn die niet blank zijn (wat perfect mogelijk is) in de 10 topcompetities. Dit zijn echter alleen cijfers uit Nederland. Het lijkt me pas echt relevant zo een cijfers op te werpen als er onderzoek wordt gedaan naar alle 10 landen voor de laatste 10-20 jaar. Pas dan kan er een algemene conclusie gesloten worden. En zelfs die conclusie zou nog niet alleszeggend zijn, want er moet eigenlijk ook onderzocht worden wat de redenen zijn dat er minder mensen met een andere etniciteit aan dit soort opleidingen deelnemen.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 13:52
Algemene conclusies over verschillende landen met verschillende achtergronden? Dat is juist waar het elke keer fout gaat. Je moet kijken naar de specifieke omstandigheden. En groepen die afwezig zijn, dan moet je kijken naar of ze de kwalificaties om uberhaupt te kunnen deelnemen wel hebben. Als dat niet zo is, dan moet je weer een stapje terug, waarom hebben ze die niet. en nog een stapje terug. En zo kom je tot echte conclusies, vaak blijkt racisme dan geen enkele rol te spelen. Zoals we dus ook in het Nederlands betaal voetbal zien.
 
michiel2424
 
0
11 juni 2020 om 14:02
Aldus Speedy, die nu aan de hand van 1 klein specifiek groepje ( dat het altijd al relatief erg goed doet in voetballand) even concludeert dat er geen probleem is. Dan ben je een hele grote hoor.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 14:07
Daar heb je op zich een punt. Alleen is het moeilijk conclusies te trekken op een te kleine steekproef. Daarom is generalisatie nog zo slecht nog niet. Je bekijkt het eerst globaal en daarna kan je verder onderzoek doen naar meer specifieke gevallen.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 14:26
@michel2424 En nog altijd heb jij geen enkel voorbeeld gegeven van een groep die wel bereid was ervoor te gaan, die ervoor gezorgd heeft dat ze de juiste keuzes maakte om hoofdtrainer te worden maar het niet konden worden door discriminatie. Ik geef voorbeelden, jij niet. Dat is het probleem in deze discussie, jij roept maar, maar je onderbouwt helemaal niets. Ik wel.
 
michiel2424
 
0
11 juni 2020 om 14:39
Ho, wacht even. Nu vraag je me om een voorbeeld te geven van een stelling die ik niet inneem. Mijn stelling was nooit: er wordt gediscrimineerd. Mijn stelling is : wij blanke mensen kunnen eigenlijk niet weten of er wel of niet gediscrimineerd wordt. Die stelling heb je met je kleine voorbeeld absoluut niet onderuit gehaald. Blijven roepen dat ik niets onderbouw, is me dan ook weer net iets te makkelijk. Jij onderbouwt appels met peren. Dat is minstens net zo krom. Overigens onderbouw ik in eerdere reacties vanalles, maar dat wil je gewoon niet lezen. Daarom is dit ook niet echt een "discussie". in een echte discussie lees/luister je naar wat de ander zegt. Dat doen we waarschijnlijk uiteindelijk allebei niet. Of we snappen elkaar niet, kan ook Anyway: ik ben er weg van.
 
memphisdepay
 
9
11 juni 2020 om 10:00
Wat een onzin! Seedorf bijvoorbeeld waarom noem je die in hemelsnaam? Die man is na zijn carrière gelijk naar Milaan gegaan en vervolgens naar China. Denk jij nou echt dat die stond te springen op een club uit het rechterrijtje. Daarnaast is het ook zijn eigen schuld, denk je nou echt dat er geen ruimte is bij Nederlandse clubs voor Seedorf maar je moet op 0 beginnen. Een Kluivert ook, waarom zou je hem aanstellen als hoofdtrainer? Een aardige jongen hoor maar als je dan weer hoort van zo’n gokschuld of dat een crimineel bij hem onderdook dan zou ik toch ook even 2 keer nadenken. Daarnaast werd hij liever directeur bij PSG dan trainer in Nederland anders had hij die baan bij Ajax a1 wel genomen. Kluivert is zelfs assistent geweest op het wk onder van Gaa dus ook dat klopt niet. Daarnaast hoeveel leeftijdsgenoten van Kluivert en Seedorf zijn trainer? Van Bommel is de enige. Maar het heeft ook vaak met meerdere dingen te maken als jij nog terugkeert in Nederland, dan kun je vaak zo instromen in de jeugd. Een van Persie wordt ook geen trainer bij Feyenoord als hij liever naar Engeland vliegt elk weekend om te analyseren voor een sky.
 
Apocalyps
 
1
11 juni 2020 om 12:11
'kluivert is zelfs assistent geweest op het wk onder van Gaa dus ook dat klopt niet.'dat beeld klopt wel. Je bent goed genoeg als assistent, maar bent nog steeds geen eindverantwoordelijke. Het gaat om jongens die de mogelijkheid krijgen om een eerste elftal te kunnen trainen. Donkere assistenten zijn er 'genoeg'. Eindverantwoordelijken niet.
 
memphisdepay
 
1
11 juni 2020 om 13:04
Onzin. Hij geeft aan dat ze zelfs geen assistent zijn geweest terwijl Kluivert dat wel was, ik ontkracht dit alleen. Verder zie je inderdaad weinig donkere trainers, maar zou dat nou echt perse om hun huidskleur zijn ? Ik vind het redelijk zielig, er is wel degelijk bewezen dat mannen als Fraser, van Bronckhorst, Seedorf, Rijkaard, Kompany en Gullit hebben allemaal een kans gehad bij een club. Maar je moet wel vanaf 0 beginnen en de een zal eerder de kans krijgen dan de ander. Maar zeg nou eerlijk vroeger kon jij toch ook wel zien dat van Bommel meer een leider was dan Kluivert ?
 
myvision
 
7
11 juni 2020 om 10:35
" Zelfs als assistent hebben we ze volgens mij niet gezien bij vertegenwoordigende elftallen. " - Kluivert was in 2014 assistent-bondscoach. Kom alsjeblieft met feiten zeg, voordat je zulke aantijgingen doet. Ook een Bogarde en Reiziger zijn nu assistenten bij Ajax. Je kan Verbeek en Maaskant wel noemen, maar dat zijn minder grote voetbalnamen. Een Kluivert zit blijkbaar liever in een andere functie bij Barcelona of Psg, dan met alle respect als hoofdcoach van Emmen of Vvv. Een Reiziger zie ik nog wel hoofdcoach worden. Een Gullit, Ten Cate, Seedorf zijn het geweest. En verder als je googled naar cursisten Coach Betaald Voetbal, tsja, dan is daar ook 90 blank. Je moet wel eerst je papiertje halen..
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 12:23
@master D Dus trainers als Ten Cate, Rijkaard, Gullit en van Brockhorts hebben nooit een kans gehad omdat ze een kleurtje hadden? Kom op zeg, kijk eerst eens naar de feiten.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 12:40
@master D Er is al veel meer diversiteit qua kleur dan je had mogen verwachten. Je kijkt gewoon niet goed of je bent niet bekend met de ratio Surinaamse afkomst versus andere afkomst.
 
SocioFan1
 
2
11 juni 2020 om 12:45
Ik zie vele hier verongelijkt reageren maar zit toch ergens een kern van waarheid in. Ook bij de KNVb, vriendjespolitiek. Het is gewoon apart als je ziet dat idd donkere mensen totaal geen kans krijgen, dat viel me allang al op. En terwijl je genoeg toppers hebt. Menzo is er 1 die keihard heeft moeten knokken en nauwelijks kans kreeg terwijl idd type maaskantjes keer op keer kansen kregen. Er zit zeker wat achter kan niet anders. Daarnaast vraag ik me wel ook af wat een slavenperiode van vroeger voor invloed heeft nu op donkere mensen. Tonen ze moeilijk leiderschap daardoor of? Is toch wel interessant.
 
SpeedyAFC
 
2
11 juni 2020 om 13:58
Rijkaard kreeg kans op kans, Ajax belt hem nog altijd als eerste. Gullit kreeg ook veel kansen. Van Brockhorst heeft ook makkelijk een top club mogen trainen. Ten Cate heeft alles getraind, de top en de middenmoot. Frazier traint ook in de subtop. Reiziger zit in het Ajax traject en krijgt alle kans en odnersteuning. Kluivert deed dat ook maar kon TD bij PSG worden. Etcetera. Slavenperiode is echt van geen enkele invloed. Uit alle DNA en RNA onderzoeken blijkt dat mensen die denken af te stammen van slaven maar heel beperkt daadwerkelijk ervan afstammen. Terwijl de meeste blanke Nederlanders afstammen van horige en lijfeigenen, ongeletterde boerenknechten die het land van de heer niet mochten verlaten. Want wat iedereen altijd maar vergeet, tot 1875 was meer dan 90 procent van de bevolking werkzaam in de landbouw in dienst van een grootgrondbezitter, meestal van adelijke afkomst.
 
michiel2424
 
0
11 juni 2020 om 14:06
"what about Gullit?" , "what about Rijkaard"? "what about Obama? "dat dus. Volkomen onzinnig. En best link.
 
SpeedyAFC
 
2
11 juni 2020 om 14:28
Dus niet, het geeft aan dat het mogelijk is. Dan is het aan jou om aan te geven welke groep het niet kon halen omdat ze discriminatie ondervonden. Maar je geeft geen enkele naam, geen enkel voorbeeld. Je noemt argumenten van een ander simpelweg stomzinnig of link maar je geeft zelf geen enkel voorbeeld.
 
fwenk
 
8
11 juni 2020 om 09:37
Ik denk dat Kluivert ook niet voor het Go Ahead salaris van Remmers komt coachen.... Rijkaard is zelf gestopt... Gullit zelf gestopt...
 
myvision
 
13
11 juni 2020 om 10:30
Kluivert werd 4 maart 2015 bondscoach van Curaçao. Op 22 maart 2015 maakte Demmers het seizoen af als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles af. Kluivert was al voorzien! Het is zeer selectief en dus feitelijk onjuist en dat is pas bizar van Dries
 
vDijk
 
13
11 juni 2020 om 09:38
Ik juich diversiteit echt wel toe, maar hoop dat kwaliteit altijd bovenaan blijft staan. Als de 20 beste trainers allemaal blank zijn, dan hoop ik dat zij ook de voorkeur krijgen. Maar anderzijds hoop ik ook dat donkere talentvolle trainers evenveel mogelijkheden en kansen krijgen als blanke talentvolle trainers.
 
SpeedyAFC
 
6
11 juni 2020 om 12:24
En die krijgen ze ook, we hebben er echt al velen gehad in de Nederlandse top. Alleen worden die in dit artikel door Dries genegeerd.
 
Lacazette
 
26
11 juni 2020 om 09:42
Hij wil de knvb niet beschuldigen van racisme maar tegelijkertijd zegt hij dat ze zich superieur voelen ten opzichte van kleurlingen en vrouwen, dat lijkt me een beetje tegenstrijdig en een grove beschuldiging. Dat er geen vrouw bij zit lijkt me heel simpel, die hebben geen ervaring. Dat is ook de reden dat er vaak mannen coach zijn van vrouwenteams. Ik snap alleen ook niet waarom er zo weinig zwarte of Marokkaanse trainers zijn, maar dat zal vast een goede reden hebben (misschien geen intresse). Vind het wel opmerkelijk dat hij dan zuid afrika als voorbeeld aan haalt aangezien daar juist weer aardig wat racisme is ten opzichte van witte mensen van wat ik begrepen heb.
 
AmazingNinja
 
5
11 juni 2020 om 10:21
Is toch ook logisch dat vrouwen geen trainer zijn in de ED: vrouwen voetbal is gewoon amateurvoetbal in een stadion. Het lijkt mij schier onmogelijk dat iemand die altijd op amateur niveau gewerkt heeft dan de profs kan gaan trainen. Je moet wel een trainer hebben die minimaal op hetzelfde voetbalniveau denkt als zijn/haar spelers. Als je dan naar vrouwen voetbal kijkt en hoe zwak dat tactisch en technisch is, is het alleen maar logisch dat er geen vrouwen in de top van het mannenvoetbal werken.
 
Jansen Joenite
 
3
11 juni 2020 om 11:19
Is dat zo Ninja? Minimaal hetzelfde niveau? Je kan geweldige inzichten hebben en coachingsvaardigheden zonder hoog gespeeld te hebben. Een voetballer kan daarentegen goed zijn met zijn voeten, maar qua coaching en technisch een dweil. Hoeveel heeft Mourinho gespeeld op hoog niveau? Jurgen Klopp kwam niet verder dan de 2.bundesliga. Van Marwijk, Van Gaal en Hiddink waren ook maar spelers die eerste divisie/rechter rijtje eredivisie speelden.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 12:26
Weinig zwarte trainers valt wel mee, je moet wel kijken naar het percentage van de bevolking. Dan zitten we op 4 top trainers in Nederland en meerdere niet top trainers.
 
AntonieAjax
 
2
11 juni 2020 om 09:43
Zeker mee eens dat het wel opvallend is en dat er blijkbaar dus inderdaad weinig trainers zijn met een kleurtje. Toch vind ik het lastig om te zeggen of er daadwerkelijk sprake is van racisme/discriminatie en in welke vorm dat dan is.
 
Sirius
 
1
11 juni 2020 om 12:40
Dat kun je pas concluderen als je nagaat hoeveel blanke en donkere mensen de opleiding tot coach betaald voetbal afronden en hoeveel van hen in verhouding een baan in het betaalde voetbal krijgen. Ik denk dat de cijfers dan helemaal niet zo verschillend zijn. Er zijn nou eenmaal aanzienlijk meer blanke mensen in Nederland, dus de kans dat een blank persoon eruit schiet bij een hoge functie is gewoon veel groter. Het is gewoon simpele wiskunde, maar men maakt nu zelfs van niets een hele discussie. Natuurlijk is er racisme en er word ook absoluut gediscrimineerd. Het is alleen nogal grappig dat juist de protesteerders zich er ook gewoon schuldig aan maken door de blanke man te portretteren als de grote boosdoener, alsof we niet allang de tijd van slavenhandel enzovoort voorbij zijn.
 
falcao1984
 
22
11 juni 2020 om 09:45
Buiten kleur om bestaat er ook nog zoiets als een dominante cultuur. Wanneer dat ook al niet meer mag wordt het helemaal fraai. We willen toch ook niet dat het Nederlands elftal traditioneel Italiaans catenaccio, Engels kick-and-rush of Duits betonvoetbal speelt? Rijkaard is gewoon bondscoach geweest hoor, Gullit was aanvoerder in 1988, Gio in 2010, Davids is gevraagd voor de Raad van Bestuur van Ajax en Mohammed Allach is bij een hele reeks clubs TD geweest. Je kunt het ook overdrijven hã¨.
 
Wouterke
 
12
11 juni 2020 om 09:48
Hier word ik zo moe van. Is juni anti-racismemaand geworden? Dit gebeurt toch niet op basis van kleur. Dit heeft te maken met kwaliteiten en natuurlijk ook met connecties. Heb geduld en er komen vanzelf trainers met een kleurtje. Ik denk dat de groep potentiele donkere trainer nu nog helemaal niet zo groot is. Van de kwaliteiten van Kluivert en Seedorf ben ik overigens nog niet overtuigd. Alsof Patrick Kluivert de Eagles wil gaan coachen... die krijgt het benzineverbruik van zijn auto nog niet terugverdiend.
 
economie
 
8
11 juni 2020 om 09:49
Ik vind dit een verrassend goed betoog van Boussatta. Er is sprake van een ons-kent-ons mentaliteit, een kliekje, waar je moeilijk tussen komt. Nee, meestal is het niet echt een racisme-probleem, maar de huidige situatie met zo weinig diversiteit is onwenselijk. Ik kan bij Kluivert en Seedorf genoeg redenen bedenken om ze niet aan te nemen, maar ze hebben ook een interessant cv en trainersuitstraling. Wellicht dat de huidige generatie voetbalbobo's eerst met pensioen moet voordat er ruimte is voor de volgende generatie, die een meer multiculturele kring om zich heen heeft verzameld.
 
falcao1984
 
18
11 juni 2020 om 10:13
Vandaar dat Mohammed Allach ook al technisch manager is geweest bij Vvv, Twente en Vitesse en Mohammed Hamdi nu bij ADO Den Haag zit...
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 14:47
Kluivert was aangenomen door Ajax, zat in het trrainers opleidings traject. Maar hij kreeg een aanbod om meteen TD te worden bij Psg, de Europese top. Hij besloot dat te doen, ging daar niet helemaal goed en is nu bondscoach van Curacao. Zijn plek bij Ajax is overgenomen door Reiziger, die nu jong Ajax traint met Boogarde als assistent. Keuzes spelen echt een grote rol.
 
Rodeduivelfan
 
10
11 juni 2020 om 09:49
Zoals op verschillende sociale media zie je ook op voetbalzone dat iemand die kritiek geeft op het feit dat mensen van kleur niet genoeg kansen krijgt wordt afgewimpeld. Maar revolutie is nooit eenvoudig geweest. Van het bevrijden van slavernij tot het opheffen van segregatie in gebouwen en het apartheidsregime. Er zullen zeker mensen geweest zijn die dat allemaal toen niet normaal vonden dat slavernij werd afgeschaft en of dat mensen van kleur in dezelfde bar konden gaan zitten als witte mensen.deze trend zie je nu ook. Het is misschien niet deze generatie maar de volgende generatie die er meer vruchten van gaat plukken.
 
Lierse1997
 
6
11 juni 2020 om 11:00
Je leest hier inderdaad heel veel reacties in de vorm van “dat kan niet zo zijn, ze stellen zich aan”. Nu op zich kan dat zo zijn, maar dat kun je pas weten als er onderzoek naar gedaan wordt natuurlijk. Ik vind het ook wel opmerkelijk dat iedereen meteen in het defensief schiet in plaats van er even over na te denken en dan toch wel tot de conclusie te komen dat het op zijn minst opvallend is.
 
davidss
 
20
11 juni 2020 om 09:50
Als er op die wijze geselecteerd zou worden, dan zouden er ook geen zwarte spelers op de velden lopen. Je gunt niet een zwarte speler al die successen en wanneer hij trainer wilt worden weer niet. Wat een onzin zeg, vermoeiend die selectieve verontwaardiging. Dit is heel gevaarlijk waar men tegenwoordig mee bezig is, je krijgt wat je verdiend en anders niet. Klaar.
 
Lierse1997
 
5
11 juni 2020 om 09:59
“Je krijgt wat je verdient”. Dat is letterlijk eeuwenlang een van de grootste argumenten geweest om racisme goed te praten. In de jaren 40 dacht de minister van koloniën (van België) Albert de Vleeschauwer dat het nutteloos was een universiteit op te richten in Congo “want er waren toch geen zwarten op universiteiten” (dat was dan nog een feitelijk incorrect want in Engeland waren die er al wel). In dit soort situaties wordt er vaak vanuit het post hoc ergo propter hoc principe gedacht, en dat heeft nog nooit problemen opgelost.
 
davidss
 
14
11 juni 2020 om 10:10
e leven niet meer in de jaren 40. Er staan niet voor niks zoveel zwarte spelers op het veld, dat is gewoon omdat zij vaak een betere fysiek hebben dan andere spelers en misschien soms ook wel omdat zij er zo hard voor gevochten hebben. Vaak buiten op pleintjes gespeeld, en zo hebben ze de juiste deurtjes kunnen openen. Tuurlijk, racisme is er en dat zal altijd blijven maar die selectieve verontwaardiging is heel gevaarlijk. Men creëert nu juist nog meer polarisatie.. Aan de ene kant wil men niet de nadruk leggen op zwart of wit maar aan de andere kant wordt nu overal de zwarte piet toegespeeld
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 10:13
Gelukkig leven we niet meer in de jaren 40, maar dat betekent niet dat alle problemen van de baan zijn. Dat er nu zoveel over racisme gepraat wordt, is misschien wel een teken dat het nog veel dieper in onze samenleving zit dan we zelf willen toegeven.
 
davidss
 
11
11 juni 2020 om 10:22
Waar ik me aan stoor en wat naar mijn idee heel gevaarlijk is, is dat men tegenwoordig om elk wissewasje zijn neus ophaalt. Iedereen heeft een mening en dat is prima maar te vaak worden dingen onterecht groter gemaakt dan ze zijn. Op deze manier krijg jr juist meer polarisatie. Zeker met media platforms, waar iedereen elkaar lekker aan het opnaaien is.
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 10:29
Daar ben ik het op zich wel mee eens hoor. Alleen heb je ook vaak dat alles gebagatelliseerd wordt. Want laten we eerlijk zijn, zou er iemand in dit topic genoeg kennis hebben over dit onderwerp om er een goed onderbouwde mening over te kunnen vormen?
 
Sirius
 
2
11 juni 2020 om 12:34
Nee, maar er is ook niemand die feiten, cijfers en kloppende argumenten aanhaalt omtrent dit onderwerp, want dan komen er toch dingen aan het licht die niet in het straatje passen van mensen als Boussatta die totaal blind de discussie ingaan en meer aandacht hebben voor de fallout dan voor de pure feiten. Het onderbuikgevoel is leiden en de pure feiten doen daar alleen maar zaken aan af. Een oververtegenwoordiging in de criminaliteit komt door racisme, geen goede opleiding? Racisme en zo gaat het maar door. Het is altijd de boze blanke man. Prima dat men opstaat tegen racisme, maar altijd als er weer zo'n "mini-revolutie" voor de deur staat, slaat men vrij snel compleet op tilt en word de boodschap ondergesneeuwd door selectieve verontwaardiging. Alsof slechts 1 bevolkingsgroep zich schuldig maakt aan racisme of discriminatie...
 
SpeedyAFC
 
1
11 juni 2020 om 12:42
Precies, zodra je bijvoorbeeld coaches van Surinaamse afkomst werkzaam in de Nederlandse top van de afgelopen 20 jaar gaat tellen, dan ontstaat er een heel ander beeld. Dan blijken ze juist oververtegenwoordigd te zijn.
 
Lierse1997
 
2
11 juni 2020 om 13:08
Dat Boussatta een vaststelling maakt en dan voortborduurt op onderbuikgevoel is zeker juist. Maar dat maakt zijn oorspronkelijke vaststelling nog niet incorrect. Je geeft inderdaad terecht aan dat er weinig cijfers en feiten worden weergegeven in dit topic maar dat komt van beide partijen. Ik heb namelijk nog geen enkel onweerlegbaar cijfer gezien in dit hele topic. Iedereen lijkt dus op onderbuikgevoel af te gaan, terwijl er eigenlijk niet veel zinnigs over te zeggen valt. Het enige wat naar mijn idee blijkt, is dat het een interessante casus vormt voor een diepgaand onderzoek.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 14:31
Als je het gaat onderzoeken, dan ontdek je al snel dat de laatste twintig jaar bijna alle succesvolle trainers zelf voetballer zijn geweest en bijna altijd via de versnelde cursus het betaald voetbal ingerold zijn. De klassieke methode van beginnen bij de amateurs, stapje voor stapje omhoog met vele curssussen die je onderweg moet doen, komt bijna niet meer voor. Dan moet je kijken naar de eisen om in aanmerking te komen van de versnelde cursus. Degenen die ervoor kozen aan die eisen te voldoen, werden trainer en vaak in de top van Nederland.
 
Constant kante
 
0
11 juni 2020 om 15:45
Die 'versnelde cursus' was vroeger inderdaad een manier om voetballers met een grote verdienste voor het Nederlandse voetbal versneld de trainerscursus te laten halen (meer dan 50 interlands). Dat is al een tijdje geleden afgeschaft. Daardoor moesten mensen als Jaap Stam bijvoorbeeld ook gewoon de klassen volgen, opdrachten maken en veel leeswerk doen en rapportjes schrijven. Voorheen werden dat soort dingen aan diegenen die 50+ interlands hadden onthouden, omdat men vond dat die spelers zoveel praktijk ervaring hadden opgedaan in hun carriere dat zij dergeljike dingen niet hoefden te doen. Maar dat is dus aangepast aantal jaren terug. Tegenwoordig moet echt iedereen gewoon de volledige cursus volgen, ook die voormalig topvoetballers. Overigens heeft Cruijff die hele cursus nooit hoeven doen. Die heeft zijn diploma gewoon gekregen van de Knvb. Dat lijkt mij in het geval Cruijff volledig terecht. Maar anderen, die moeten gewoon die cursus doen.
 
Boca2005
 
3
11 juni 2020 om 09:53
Het is inderdaad een opvallend iets. Maar Afrikaanse landen hebben ook vaak een blanke man als bondscoach. Misschien moet er meer onderzoek naar gedaan worden: willen 'anders gekleurde' mensen uberhaupt ook trainer worden en wanneer dit niet het geval is waarom niet? Mochten ze het in dezelfde mate willen dan blanken dan moet het toch mogelijk zijn om ze dezelfde kansen te bieden, zeker in de jeugdopleidingen en binnen de KNVB. Dan kun je ook zien hoe ze het doen. Waarom zouden ze het minder goed doen? Nu heeft de voetballerij op zijn minst sterk de schijn tegen.
 
Jows
 
8
11 juni 2020 om 10:02
Kijk eens bij Ajax, waar Kluivert ook jeugdtrainer is geworden. Kijk naar Reiziger, Bogarde, Roy en zo kan ik nog wel even doorgaan. Reiziger was zelfs coach van Jong Ajax in de Eerste Divisie. Dan vergeten we Frenk Rijkaard nog, die bondscoach is geweest en coach is geweest van Sparta en misschien wel de grootste club ter wereld Barcelona met Ten Cate als assistent. Seedorf bij Milan. Misschien willen zwarte spelers geen coach worden na hun carriere? Nogmaals, het moet bij je passen en je moet het ook zelf willen. En - nog belangrijker - mensen moeten stoppen om altijd specifieke voorbeelden naar voren halen om hun gelijk proberen te halen.
 
Lierse1997
 
1
11 juni 2020 om 10:07
Ik ben het toch wel met de man eens dat het heel vreemd is dat de overgrote meerderheid van de hoofdtrainers van Kaukasische origine is. En om dat allemaal toe te schrijven aan mentale argumenten is een veelgemaakte fout uit het verleden.
 
falcao1984
 
9
11 juni 2020 om 10:22
Dat is niet vreemd maar heel logisch gezien de historische bevolkingssamenstelling van het Europese continent en de daaruit voortgevloeide dominante cultuur cq beschaving.net zoals het Verre Oosten een dominante Aziatische cultuur heeft en Afrika een dominante Afrikaanse cultuur.
 
AmazingNinja
 
6
11 juni 2020 om 10:28
Waarom zie je bijv. in Afrika dan ook veel blanke coaches? Ik kan me niet voorstellen dat het bestuur van de voetbalbond van Angola of Zimbabwe voornamelijk uit blanke mannen bestaat. Dus dat ons-kent-ons verhaal gaat in grote delen van de wereld niet op. Het heeft gewoon met kwaliteit te maken. Voetbalclubs denken met de trainer die ze aanstellen (en met de spelers die ze halen) de meeste kans op succes te behalen. En toevallig zijn dat vooral blanke mannen. Als je ziet hoe geldbelust (en succes = geld) de voetbalwereld is, dan hadden ze al lang gekleurde vrouwelijke trainers aangesteld als dat hun kans op succes zou vergroten, maar blijkbaar is dat niet zo. Verder moet je gaan kijken naar de trainerscursussen: hoeveel gekleurde mensen (en vrouwen) melden zich daarvoor aan en halen uiteindelijk het hoogste trainersdiploma? Als er amper gekleurde mensen of vrouwen het hoogste trainersdiploma halen is het ook alweer een stuk logischer dat er weinig gekleurde of vrouwelijke trainers in de mannen top zijn.
 
Lierse1997
 
1
11 juni 2020 om 10:33
Met dat laatste ben ik het eens. Alleen is het wel een stevig “als”, want als dat niet zo is, is er wel een probleem. Verder lijk je in je betoog over coaches in Afrika te stellen dat blanke coaches betere coaches zijn dan zwarte coaches. Dat is gewoon een zeer eenvoudige denkwijze en op die manier (plus de onderbouwing die je er bij geeft) zijn echt eeuwenlang racistische gebruiken verantwoord.
 
AmazingNinja
 
4
11 juni 2020 om 11:10
Nee, je moet goed lezen wat ik schrijf en niet je eigen interpretatie geven aan wat ik schrijf. Ik zeg dat clubs en bonden de coach aanstellen waarmee ze denken dat de kans op succes het grootst is (natuurlijk zijn er limieten hierin, bijv. het budget wat uitgegeven kan worden aan salaris waardoor niet elke droomkandidaat een optie is, bijv. MVV zou ook wel Guardiola als trainer willen, maar dat is niet mogelijk door salariseisen). Blijkbaar, in de perceptie van die bestuurders zijn deze coaches toevallig blanke mannen. Het kan best zo zijn dat er gekleurde trainers zijn of vrouwelijke trainers zijn die meer kwaliteiten hebben dan deze blanke mannelijke trainers, maar in de perceptie van de bestuurders die deze trainers moeten aanstellen is dit dus niet zo. En het ons-kent-ons verhaal valt natuurlijk voor een groot gedeelte weg, want ook landen waar blank niet de dominante huidskleur is en waar de bestuurders niet blank zijn, worden blanke trainers aangesteld. ////////////////////// Dan het punt over de trainers: in 2019 waren er 14 cursisten voor de cursus Coach Betaald Voetbal. 1 was vrouw, 1 had een andere huidskleur dan man, 12 waren blanke mannen. Dus er is geen stevig 'als'.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 11:23
Je gaat dus conclusies trekken op basis van 1 casus in 1 land? Ik weet niet of je bekend bent met de vereisten van een goed wetenschappelijk onderzoek, maar dit is zeker geen sluitend argument. Daarnaast negeer je ook de redenen voor de afwezigheid van mensen met een andere etniciteit.
 
Jows
 
3
11 juni 2020 om 12:17
@lierse, ik word een beetje moe van deze discussie. Waarom werken er veelal meer vrouwen en homo's in de zorg? Laten we een pro-actief beleid gaan voeren, waarin mannelijke verplegers voorrang krijgen. Ik kan je nu al zeggen, dat gaat niets opleveren, want de animo is er gewoon niet bij mannen. Dat verzorgende, dat heb je of dat heb je niet.waarom gaan veel zwarte voetballers na hun carriere hun heil zoeken in andere branches? Denk aan het succesvolle Balr (opgericht door De Zeeuw en nog een paar oud voetballers). Wat dacht je van Gregory van der Wiel die in startups investeert? Nigel de Jong, die tijdens zijn periode als voetballer al een x-aantal bedrijven had? Die speler van RKC (ben zijn naam kwijt) die herstelproducten op de markt brengt? Depay met zijn muziek?misschien zou je de boel dus positief kunnen omdraaien en zeggen dat de zwarte voetballers (ik vind het nog steeds stom om continu dat onderscheid te moeten maken, maar vooruit...) veel ondernemender zijn?we moeten eens stoppen met kijken wat er Niet is, maar naar wat er WEL is. Want als je alleen kijkt wat er Niet is kan ik ook een hoop voorbeelden bedenken die negatief zijn voor de 'witte' man. Denk aan de Nba? Waarom zie ik daar amper blanken spelen? Denk aan de Nhl, meerendeel is 'wit'.zou het kunnen dat zwarte mannen die sport gewoon minder aantrekkelijk vinden? Zou het kunnen dat zwarte mannen na hun voetbalcarriere gewoon iets anders willen doen, buiten de sport? Of dat ze tijdens hun carriere veelal al bezig zijn met randzaken (ik noemde net een paar spelers).ik ken slechts weinig 'witte' spelers die tijdens hun carriere bezig waren met andere dingen. De De Boertjes met hun kledingmerk Twinlife is een voorbeeld. Maar verder kan ik er niet heel veel oprakelen. Misschien weet jij het wel?mensen zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze in hun leven maken. Kijk ook eens naar de top 10 best betaalde sporters ter wereld. Daar zitten slechts 4 'witte' mannen tussen. Messi (voetbal), Federer (tennis), Alvarez (boksen) en Rodgers (american Football). Toch knap of niet?in de NBA waar het meerendeel van de spelers zwart is (75%), zijn slechts 26% van de coaches zwart. Dat zou dus bijna een omgekeerde 75/25 verhouding zijn.racisme bestaat, zonder twijfel, maar we moeten niet doorslaan met zijn allen. Mensen kiezen ergens voor, dat is hun eigen keuze.
 
Jows
 
1
11 juni 2020 om 12:37
@lierse, mentaliteit is wel zeker wel een oorzaak. Daar zijn boeken over geschreven. Lees bijvoorbeeld eens iets van Thomas Sowell (een zwarte Amerikaanse Econoom). Als je iets wil kom je er alleen met de juiste mentaliteit.in de zorg moet je verzorgende kwaliteiten hebben, als coach moet je kunnen leiden. Topspelers die vaak in de kleedkamer leiders waren, de boel op sleeptouw namen, zijn vaak de spelers die na hun carriere het trainersvak ingaan. Henk Fraser was zo'n type, Rijkaard, Seedorf, Kluivert (bij Oranje en Barcelona), Frank de Boer, Stam, Blind (bij Ajax), Van Bommel, Guardiola, Simeone, etc.neymar kan geweldig bijvoorbeeld goed voetballen, maar ik zie in hem geen leider en dus ook geen hoofdtrainer. Het mooiste voorbeeld is misschien wel Frank de Boer. Hij is het trainersschap ingegaan, terwijl Ronald assistent trainer is in de A1. Hij ambieert dat helemaal niet. Is een tweeling, verschillende interesses. Je zag tijdens hun voetbalcarriere al dat Frank de grootste leider was. Hij was niet voor niets aanvoerder (bij Barcelona, bij Oranje en bij Ajax).
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 12:38
Ben ik het zeker mee eens hoor. Alleen ga je er wel van uit dat het allemaal door eigen keuzes komt. Dat durf ik persoonlijk betwijfelen. Maar daarom moet er dus onderzoek naar gedaan worden. Want dat het puur aan intrinsieke motivatie ligt (die blijkbaar dan nog eens een correlatie heeft met etniciteit), lijkt me sterk.
 
AmazingNinja
 
0
11 juni 2020 om 12:39
@ Jows we kunnen jouw voorbeelden ook doortrekken naar andere beroepen: Hoeveel vrouwen zijn stijgerbouwer? Hoeveel vrouwen zijn mijnwerker? Daar hoor je nooit iemand over klagen dat de verhoudingen in die branches scheef zijn.
 
Primetime
 
0
11 juni 2020 om 12:51
@jows, de boertjes komen uit een tijd waar amper iemand zich met randzaken bezig hield. Ik ken genoeg witte voetballers die zich met andere dingen bezighouden, het zijn meestal alleen andere dingen dan rapmuziek en hiphopfashion. Ronaldo en Beckham spreekt voor zich denk ik? iniesta doet iets met wijn. mignolet heeft koffiezaken, Luiz heeft restaurants. Het zijn vooral andere randzaken. Memphis zal eerder met een luxe vodka komen dan een wijn of koffiezaak.
 
Jows
 
0
11 juni 2020 om 17:08
@amazingninja, als je goed hebt gelezen wat ik schreef, dan is dat is precies wat ik bedoel.
 
Jows
 
0
11 juni 2020 om 17:15
@primetime, Overmars was toen ook al bezig met randzaken (onroerend goed), is dus niet helemaal waar. Hoe dan ook. Ronaldo is geen trainer en zie ik ook geen trainer worden. Beckham is geen trainer en zie ik geen trainer worden. Suarez zie ik ook geen trainer worden. Dit is nu precies wat ik bedoel. Een Inesta, Xavi daarentegen weer wel. Dat waren toch wel de leiders bij Barcelona.nogmaals, ik heb het dus over spelers die in de kleedkamer en op het veld vaak al een leider zijn, dan wel de leiding nemen. Het wil niet altijd zeggen dat ze ook trainer worden, maar vaak zijn het wel die types.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 12:43
@boca2005 Ze hebben al dezelfde kansen. Daarom waren in de Nederlandse top de afgelopen 20 jaar de coaches van Surinaamse afkomst oververtegenwoordigd. Er waren er veel meer dan je op grond van hun verhouding tot Nederland van niet surinaamse afkomst had mogen verwachten.
 
Jows
 
3
11 juni 2020 om 09:54
Volgens mij koos Kluivert ervoor om als technisch directeur aan de slag bij Psg, daarna als assistent van Seedorf bij Kameroen. Ik vind dit altijd zo gemakkelijk praten. Hou nou eens op om altijd overal iets achter te zoeken. Veelal is het de schuld van een individu of hij/zij ergens wel of niet terecht komt. Als alles goed gaat, dan hebben ze er hard voor gewerkt. Maar als iets niets lukt, is het de schuld van het 'systeem' of 'de witte man'.ik zeg hiermee niet dat er geen racisme is, maar dat is geen exclusief dingetje voor 'witte' mensen. Overal is racisme. Maar racisme is niet iets dat we moeten bagetalliseren, door te pas en te onpas voorbeelden te geven die werkelijk nergens op gebaseerd zijn. Iedereen lijkt nu weer een plasje te willen doen...
 
sportweek86
 
6
11 juni 2020 om 10:19
Grappig dat juist Kluivert als voorbeeld word genoemd. Had bij Ajax de Frank de Boer weg kunnen volgen, maar ging er als een jaar van door toen PSG kwam. Heeft trouwens ook best wat hoge functies mogen vervullen bij grote clubs, dus in dit geval complete nonsens.
 
sportweek86
 
0
11 juni 2020 om 12:40
Jaar is haas.
 
myvision
 
10
11 juni 2020 om 10:23
Voordat Boussatta met deze aantijgingen komt, moet hij wel de feiten op orde hebben! Hij noemt Kluivert, die inderdaad na zijn geslaagde assistent-bondscoachschap op eigen benen wilde staan. 4 maart 2015 werd hij dan ook bondscoach van Curaã§ao. Op 22 maart 2015 maakte Demmers het seizoen af als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles want Kluivert was al voorzien! Het is zeer selectief en dus feitelijk onjuist en dat is pas bizar van Dries. Vervolgens is Kluivert directeur voetbalzaken van PSG geweest, heeft hij Kameroen getraind en is hij hoofd jeugdopleiding van Barcelona geworden. Dat zijn allemaal topfuncties die hij in mijn ogen prefereert boven het trainen van een Eredivisieclub. Daarnaast; hoeveel donkere mensen gaan op cursus en hebben het papiertje Coach Betaald Voetbal nou daadwerkelijk gehaald en zijn beschikbaar momenteel? Reiziger zat bijvoorbeeld in het klasje van Bergkamp, Cocu en Kluivert. Reiziger is nu assistent bij Ajax en Kluivert benoem ik hierboven, ik heb het idee dat zij het beter voor elkaar hebben dan Bergkamp en Cocu. Google eens op cursisten Coach Betaald Voetbal en zie dat er vrijwel geen gekleurde oud-spelers zijn die de behoefte voelen dit te gaan doen.
 
falcao1984
 
0
11 juni 2020 om 11:30
Nee maar ze gaan de cursus niet doen omdat ze toch al bij voorbaat weten dat ze gediscrimineerd gaan worden in de zoektocht naar een club. En zo is de cirkel weer rond. Ik blijf erbij, veel dingen zijn meer cultureel dan racistisch bepaald. Dat laatste kan hooguit een afgeleide zijn van het eerste, niet andersom.
 
myvision
 
4
11 juni 2020 om 12:11
Ja daag, wat is dat voor aanname zeg. Als je niet schiet, kan je niet scoren zei Cruijff ooit eens.
 
Chefvoetbal
 
2
11 juni 2020 om 12:14
Een hele vreemde redenering Falcao die puur gebaseerd is op aannames. Als het zo structureel en doelmatig is als Dries hier doet voorkomen, dan hadden we toch al veel meer verhalen moeten horen van minderheden die stelselmatig als trainer worden afgewezen zonder goede reden?je kan dit soort uitspraken pas hard maken als je echt onderzoek doet en cursisten met een andere achtergrond gaat interviewen.frank Rijkaard heeft bijvoorbeeld zonder enige ervaring het NL elftal mogen coachen en heeft daarna nog Sparta en Barcelona gecoached. Verder heb je nog mensen als Ten Cate, Reiziger, Fraser en Seedorf die allemaal volop kansen hebben gekregen of krijgen als trainer.
 
falcao1984
 
0
11 juni 2020 om 15:45
Was cynisch bedoeld vrienden.
 
FeyenoordDelft
 
9
11 juni 2020 om 10:25
Misschien moet Dries zijn trainersdiploma halen en er iets aan gaan doen in plaats van dit soort loze kreten de media in te slingeren.
 
Scotsman
 
5
11 juni 2020 om 10:25
Ik vind het altijd wat makkelijk om er maar gelijk van uit te gaan dat het om racisme gaat. Ik heb altijd het idee dat de aanwas voor het trainerschap ook niet gelijk verdeeld is over de verschillende afkomsten. Veel clubs stellen ook gewoon graag trainers aan met een beetje ervaring, die iets op hun CV hebben staan. Tsja, aangezien de aanwas van zwarte trainers niet zo groot is, kom je dan al gauw bij blanke trainers terecht. Dat heeft niks met huidskleur te maken. Dat heeft ermee te maken dat het als nieuwe trainer sowieso ontzettend lastig is om zomaar hoofdtrainer te worden, tenzij je als speler al een hele grote naam had. Er zijn ook zat blanke trainers die hun hele leven geen kans krijgen om op het hoogste niveau te acteren, simpelweg omdat het nou eenmaal een moeilijk wereldje is om in te komen. Elk land heeft gemiddeld maar zo`n 18 of 20 clubs op het hoogste niveau. Vergelijk dat eens met het aantal mensen dat hoofdtrainer wil worden. En dan nog iets. De thermometer wordt er mijns inziens ook wel een beetje op een ongelukkig moment in gestoken. Er is ook een periode geweest waarin zwarte trainers juist in opkomst waren. De afgelopen /- 20 jaar hebben mensen als Paul Ince, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Michael Reiziger, Chris Hughton, Henk ten Cate, Stanley Menzo, Henk Fraser, Jimmy Floyd Hasselbaink, Chris Powell en dan vergeet ik er nog wel een paar het allemaal geprobeerd. Met wisselend succes en op wisselende niveaus. Daarnaast is het ook nog niet eens zo heel erg lang geleden dat zwarte spelers onderdeel gingen uitmaken van clubs en nationale elftallen. Pas in de tweede helft van de jaren `80 zag je in Nederland het aandeel zwarte spelers sterk stijgen. In Engeland pas echt in de eerste helft van de jaren `90. In het Duitse nationale elftal was Boateng volgens mij pas de eerste? En dan spreek je op ver de jaren `0. Veel trainers zijn nou eenmaal oud-spelers en er zijn simpelweg nog niet zo enorm veel zwarte oud-spelers die ook echt beginnend trainer zijn, trainer willen worden, of de papieren halen. En de mensen die dat wel doen die krijgen regelmatig leuke baantjes. Het heeft gewoon een beetje tijd nodig.
 
SpeedyAFC
 
2
11 juni 2020 om 12:45
Nee hoor, donkere trainers zijn oververtegenwoordigd in Nederland. Zelfs nu nog. We hebben 36 clubs in de eredivisie en eerste divisie. Twee trainers zijn van Surinaamse afkomst. Dat is 1 op de 18. De ratio Surinaamse afkomst - andere afkomst is in nederland 1 op de 50.
 
nederland79
 
3
11 juni 2020 om 10:29
volgens mij is het duidelijkste voorbeeld dat veel Afrikaanse landen hun bondscoach uit Europa halen.als zij het zelf al doen, waarom is het dan raar dat het bij ons ook zo gaat.
 
SpeedyAFC
 
2
11 juni 2020 om 12:45
Bij ons gaat het niet zo.
 
FeyenoordDelft
 
3
11 juni 2020 om 10:32
Er zijn ook weinig vrouwen hoofdtrainer in de eredivisie, in het mondiale voetbal zijn er ook weinig vrouwen hoofdtrainer op het hoogste niveau. Discriminatie! Zijn vrouwen minder dan mannen? Nou, nou?
 
Jansen Joenite
 
4
11 juni 2020 om 11:06
Om over homo's en transseksuelen nog maar te zwijgen! Met de logica van Dries worden die gediscrimineerd omdat ze niet binnen de gelederen van de Knvb zitten.
 
Sirius
 
3
11 juni 2020 om 12:25
Ik zou niet met goede argumenten, feiten of cijfers aankomen. Dat is schijnbaar een no-go omtrent deze racisme-discussie. Ik laat me in ieder geval geen schuldgevoel aanpraten omdat ik blank en een man ben. Ik vind het uitstekend dat men racisme wil stoppen, maar als je daar een bevolkingsgroep voor moet afvallen, ben je wat mij betreft net zo laag als de mensen waartegen ze protesteren.
 
Lierse1997
 
1
11 juni 2020 om 12:41
Dat vind ik ook wel makkelijk. Ik heb in heel dit topic nog maar bitter weinig cijfers en argumenten tegengekomen die niet nogal kort door de bocht zijn. Als je zelf cijfers hebt die niet makkelijk te weerleggen zijn door een amateur wetenschapper nodig ik je uit om ze hier even te zetten.
 
okan61
 
4
11 juni 2020 om 10:38
Het zijn allemaal feiten die Boussatta noemt. De blanke man heeft de gehele voetballerij toegeëigend. Terwijl er voldoende gekleurde bestuurders en technische mensen zijn. Ik denk wel dat de blanke man dit niet bewust doet, maar vanuit gewoon natuurlijk gedrag. Er zit een ingebakken superieuriteitsgevoel in de blanke man ( en nee.....dit is geen racisme vanuit mijn kant, want het is een feit). Daarom stellen ze heel vaak andere blanke mensen voor ivm functies en banen. Zij zien (weliswaar onbewust) de donkere man als geschikt voor lagere functies en assistent-banen. Daar verandert een enkele gekleurde op een topfunctie of baan niets aan. Anno 2020 is dit nog steeds NL.
 
Lierse1997
 
2
11 juni 2020 om 10:41
Dit is eerder algemeen dan puur “de blanke man” hoor. Het is puur natuurlijk dingen die anders zijn dan jezelf vreemd te bekijken en zelfs te discrimineren. Je mag het dus wel wat globaler trekken dan “de blanke man” alleen.
 
falcao1984
 
1
11 juni 2020 om 11:32
Voetbal is van origine trouwens ook een blanke sport, ontstaan in een destijds blank Verenigd Koninkrijk. Net zoals bepaalde dans- en vechtsporten Afrikaanse roots hebben, zoals in Salvador de Bahia gecultiveerd wordt. Wat is het probleem?
 
Almogaver
 
5
11 juni 2020 om 11:33
Ach, het is een feit. Ok. Nou, dan hebben we ook geen discussie meer nodig. Blijkbaar hebben we okan61 die namens andere mensen kan redeneren.
 
gomes1psv
 
4
11 juni 2020 om 11:57
Wat een gelul zeg, Erik ten Hag begon ook als assistent. En over Michael Reiziger is men binnen Ajax lovend als aanstormend coach. Noem ze eens, de voldoende gekleurde bestuurders en technische mensen die achter het net vissen door discriminatie, want dat is nogal een claim? Michael Reiziger en Winston Bogarde zijn assistent-trainer bij Ajax en hebben daar ook de leeftijd en (geringe) trainerservaring voor, Henk Fraeser is een ervaren trainer bij Sparta, Frank Rijkaard en Henk ten Cate zijn succesvolle trainers-in-ruste, Clarence Seedorf en Ruud Gullit bewezen ondanks genoeg kansen dat ze niet gemaakt zijn voor het trainerschap, Giovanni van Bronckhorst werd zelfs een van de meest succesvolle Feyenoord-trainers ooit, Jos Lukuhay kwam in Nederland en Duitsland ook genoeg aan de bak in zijn al lange carrière, Feyenoord baalt openlijk van het verrassende vertrek van de veel gewaardeerde Said Bakkati naar Amerika, Adil Ramzi timmert aan de weg als trainer binnen de opleiding van Psv, Mo Allach gaat als ervaren TD aan de slag bij Rkc... Graag even concreet wie er dan zoal naast de pot pissen. En vergeet intussen niet dat bestuursfuncties maar zelden aan veertigers worden gegeven; doorgaans zijn het 50-plussers met een verleden in het bedrijfsleven of de voetballerij die met een netwerk en een bak aan bestuurservaring een organisatie komen runnen. Met dat profiel zou je binnen de voetballerij moeten kijken naar Nederlands-Marokkaanse of Nederlands-Surinaamse ex-voetballers in die leeftijdscategorie, maar in het tijdperk 1970-1990 waren die veel minder vertegenwoordigd. Je krijgt niet zomaar een bestuursfunctie als je pakweg Ulrich van Gobbel bent en alleen een verleden als prof meebrengt en verder bijdraagt aan de diversiteit van een organisatie. Maar dikke kans dat gasten als Mo Allach en Patrick Kluivert over een jaar of 10 / 15 wel deel uitmaken van een bestuur omdat ze nu de daarvoor benodigde ervaring hebben opgedaan. Je denkt toch niet dat FC Twente Jan Streuer van 69 jaar terughaalt omdat-ie blank is?
 
Sirius
 
3
11 juni 2020 om 12:22
Het zijn pas feiten als ze ook feitelijk onderbouwd kunnen worden met argumenten en cijfers die kloppend zijn. Dit zijn enkel aannames, gebaseerd op eigenlijk niet veel meer dan iemand z'n mening. Ik vind de hele racisme-discussie prima, maar men is extreem aan het doorslaan. Op het moment dat je een bevolkingsgroep afvalt, ben je zelf discriminerend bezig en dat zijn feiten. Nu is ineens de blanke man de boosdoener. Is discriminatie dan ineens wel oke? Je zou je bijna schuldig moeten voelen als je blank bent en daar bovenop ook nog eens man bent.
 
SpeedyAFC
 
2
11 juni 2020 om 12:46
Zodra je naar de cijfers kijkt, blijkt het andersom te liggen.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 13:10
Cijfers van de Surinaamse gemeenschap bedoel je?
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 13:19
Cijfers van de mensen die in aanmerking komen om hoofdtrainer te worden. Die bedoel ik. Dat gaat tegenwoordig namelijk via het Nederlands elftal en de versnelde cursus. De traditionale weg duurt tientallen jaren. Dan moet iemand echt heel lang investeren om de top te halen.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 13:31
Dat die weg veel langer duurt betekent nog steeds niet dat er geen problemen kunnen zijn in die weg. Ik vind het persoonlijk dus echt geen valabel argument.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 15:44
Het gebeurt bijna niet meer dan men de klassieke weg bewandeldt. De meeste nieuwe trainers komen van de versnelde cursus. Van Kluivert tot Reiziger, van Stam tot van Brockhorst. Van de Boer tot Cocu. Allemaal uit de versnelde cursus. Net zoals straks met Kuyt. Alleen een trainer als Ten Hag heeft de langere weg bewandeld, die heeft er 17 jaar over gedaan om trainer van Ajax te worden. Dat geduldt moet je maar hebben, velen hebben dat niet.
 
StevenLeentvaar
 
3
11 juni 2020 om 10:47
Daar hebben we Dries weer, wat een verrassing. Zou het ook niet kunnen liggen aan de jongens zelf? Een Seedorf, Davids en ook Kluivert hebben kansen genoeg gehad maar gewoon bewezen het niet aan te kunnen. Ik vind dit allemaal zo makkelijk. De donkere mens slaagt niet dus het komt door de blanke. Wat een onzin.
 
gomes1psv
 
9
11 juni 2020 om 10:49
Voor een rammelend verhaal kun je wel bij Dries Boussata aankloppen kennelijk. Mijn hemel, wat een eenzijdig gelul is dit zeg! Laat ik allereerst voorop stellen dat ik zeker geloof dat er qua kansen sowieso sprake is van een mate van ongelijkheid die voor verbetering vatbaar is. Maar tegenover het 'krijgen van kansen' staat ook 'het grijpen van kansen.' Wat maakt bijvoorbeeld Mo Allach, Ester Bal, Nicole Edelenbos, Sandra Garretsen, Henk Fraeser, Henk ten Cate, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Ernest Stewart, Giovanni van Bronckhorst dat zij precies de uitzonderingen zijn op de regel die Boussata veronderstelt. Zijn zij dan de enige met het talent om 'de witte man' van zijn ijzeren troon in zijn ivoren toren te verstoten? Of zou het ook kunnen dat de mate van belangstelling ook een rol speelt? Is de verhouding allochtone vs. autochtone (aspirant-)trainers, bestuurders en andersoortige clubvertegenwoordigers een afspiegeling van de verhouding van de opbouw van onze samenleving? Het lijkt me nogal sterk dat tientallen vrouwelijke, Nederlands-Surinaamse en Nederlands-Marokkaanse aspirant technisch directeuren voor de zoveelste keer knarsetandend moeten toezien dat ze vanwege hun geslacht of afkomst opnieuw moeten toezien dat Graydon-mannetje en fulltime Nobody Mattijs Manders ondanks aantoonbaar falen in het verleden hen het nakijken geeft als nieuwe Algemeen Directeur van Nac. En voordat Dries Bousatta daar ook de discriminatiekaart gelijk voor trekt, riddle me this: waarom werkt slechts 25% van de vrouwen direct na hun opleiding en veelal niet gehinderd door kinderen of andere verplichtingen fulltime tegenover 75% van de mannen? Nergens is deze kloof binnen Europa groter en vele onderzoeken wijzen erop dat dit vooral ligt aan individuele keuzes, maar dat hoor je nooit in een betoog over een glazen plafond. En Boussata's pleidooi voor Kluivert? Misschien vonden clubs na zijn periode bij FC Twente het gewoon niet erg aantrekkelijk dat de destijds door gokverslaving gedreven trainer-in-de-dop er niet voor terug deinsde om op wedstrijden van de Tukkers te wedden? En was zijn trainerstalent niet uitzonderlijk genoeg om dat risico te durven nemen... Bovendien is een goed paard nog geen goede ruiter. Is het juist geen discriminatie om vanwege hun verleden als topvoetballer pakweg Kluivert, Seedorf, Davids, Reiziger, maar ook Jaap Stam, Van Bommel of Dirk Kuyt als trainer hoger in te schalen dan Dennis Diemers?nogmaals: tegen kansongelijkheid en racisme moet je te allen tijde iets doen, maar eenzijdige tirades van Dries Boussata waarin doorsijpelt dat alles niet wit en man is voor tweederangsburger doorgaat vind ik totaal niet reeel en nog minder constructief.
 
pinko
 
5
11 juni 2020 om 10:57
Hij noemt Demmers als voorbeeld die nooit trainer had mogen worden van de Eagles. Maar volgens mij had deze zijn sporen meer dan verdiend in het amateurvoetbal. Dus dan kun je promotie maken. Maar ik begrijp van Boussatta dat in plaats van Demmers er een donkere trainer had moeten worden benoemd. Hoe heet zoiets ook weer? Afgaande wat er op dit ogenblik allemaal met witte mensen en hun historie moet gebeuren, pakt een bepaald deel van de bevolking nu dus het moment. Wit is verkeerd en moet boeten voor de zonden en de ongetwijfeld foute daden van sommige mensen met eenzelfde huidskleur in een (ver) verleden. Bepaalde daden zijn zeker niet goed te praten, maar ik laat me hierdoor niet een schuldgevoel aanpraten. Ieder persoon dient namelijk beoordeelt te worden op zijn daden, los van ras of geslacht. Een voorbeeld: coureur Hamilton veroordeelt nu iedere blanke die in het heden en vooral verleden racistisch hebben gehandeld. Dat mag, en hij zal ongetwijfeld hier en daar een punt hebben. Maar hij rijdt in de Formule 1 in een Mercedes. Misschien voor hem eens goed de historie van dat merk er eens op na te slaan. Los van de hypocrisie over andere zaken, rijdend in een wagen die op zijn zachtst gezegd niet erg bijdraagt aan schone lucht. Oftewel, je ziet de splinter in het oog van een ander, maar niet de balk in je eigen...
 
AmazingNinja
 
0
11 juni 2020 om 11:13
@ Pinko, kun je wat meer vertellen over de historie van Mercedes? Ben erg benieuwd en kon zo snel niets online vinden.
 
Lierse1997
 
3
11 juni 2020 om 11:26
Ze waren nogal nauw verbonden met de Nazi’s. Voornamelijk op het vlak van luxewagens voor hooggeplaatste leden van de NSDAP. Als je Hitler in een wagen zag, is het meestal een Mercedes.
 
gomes1psv
 
2
11 juni 2020 om 12:10
Ja, kun je dat een bedrijf kwalijk nemen dan? Hugo Boss ontwierp de uniformen van de nieuw opgerichte SS, zoals in Burberry het Britse leger Khaki-uniformen bracht en de eerste trenchcoat ontwierp. Van bedrijven als Topf und Söhne, dat willens en wetens verbrandingsovens ontwierp en leverde voor de vernietigingskampen, en IG Farben (waar het tegenwoordige Bayer uit voortkwam), dat medische experimenten deed op Joodse gevangen, kun je zeggen dat ze pertinent fout waren. Maar levering aan de nazi's of zelfs het (soms gedwongen) gebruik van dwangarbeiders als reden nemen om een merk of bedrijf nu te criminaliseren? Dan koop je nooit een Duits product weer! Sterker, meer dan 90% van het Nederlands bedrijfsleven handelde met het Duitse leger in de oorlog, voordat iedereen in '45 claimde allemaal in het verzet te hebben gezeten. Zou Hamiltons keuze om in een Mercedez te rijden niet al te zwaar nemen hoor. Net zo min als zijn opportunistische uitspraken trouwens.
 
Chefvoetbal
 
3
11 juni 2020 om 12:19
Je slaat de spijker op zijn kop Gomes. Sommige mensen begrijpen niet dat de trend om alles wat controversieel was in het verleden te boycotten of te verwoesten een `rabbit hole` is waar je nooit meer uitkomt. Dan kan je nagenoeg de hele geschiedenis uitwissen en talloze instituties vernietigen.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 12:44
Ik denk dan ook dat dat het punt is van @Pinko. Dat het nogal hypocriet is van Hamilton dat hij die nuance wel maakt voor zijn eigen werkgever, maar niet voor andere zaken. Want zoals je terecht aangeeft, kunnen die huidige bedrijven bitter weinig doen aan hun verleden.
 
pinko
 
0
11 juni 2020 om 13:08
En zo is er een koe niet zo bont of er zit wel een vlekje aan;-). Dus als je wijst, wijzen er -tig vingers terug.....
 
pinko
 
0
11 juni 2020 om 13:09
Dat is de kern van mijn post.
 
Jansen Joenite
 
4
11 juni 2020 om 11:01
En waarom komt Kluivert niet verder? Omdat hij tal van nevenactiviteiten heeft.. Bij Twente was dat al de grote ergernis dat Kluivert meer in Spanje zat dan met zijn eigen team bezig was. Van Bronkhorst, Seedorf, Kluivert, Reiziger, Rijkaard, Gullit zijn allemaal donkere trainers die niet de minste clubs trainden/trainen. Racisme lijkt me onzin, het ligt meer aan prioriteiten en competenties. Er zijn relatief weinig donkere mensen met alle trainersdiploma's.
 
Sirius
 
6
11 juni 2020 om 12:17
Dat is het probleem ook. Alles wordt op een stapel gegooid en men discussieert met het 50-50 principe, maar de pure feiten zijn dat er aanzienlijk meer blanke mensen in Nederland wonen dan donkere mensen.
 
Excalibur
 
1
11 juni 2020 om 11:18
Ja, als Kluivert ergens geen trainer mag worden maar wel technisch directeur dan is dat alleen maar te wijten aan discriminatie..schande!!
 
Almogaver
 
5
11 juni 2020 om 11:28
Echt afschuwelijk dat je in Nederland zo weinig Poolse en Hongaarse trainers ziet. Ik wil de Knvb niet betichten van racisme of discriminatie, maar het is toch wel opvallen dat ze bij de top geen enkele Pool of Hongaar rond hebben lopen. Dat zie je ook bij de voetbalclubs. Als ik kan kiezen tussen Lato die tien jaar coach is geweest in verschillende landen of een Vloet, dan kies ik voor Lato. Racisme noem ik het niet, maar ik ga wel zeggen dat de Germaanse man zich superieur acht t.o.v. zijn Slavische en Hongaarse medemens.
 
falcao1984
 
0
11 juni 2020 om 11:36
Vroeger had je best veel Oost-Europese trainers in Nederland en West-Europa. Denk alleen al eens aan Fahdronc, Kovac, Zebec (Bayern), Guttmann (Benfica), Jezek, Ivic etc.
 
Almogaver
 
0
11 juni 2020 om 15:39
Dat was exact mijn punt. Ik gebruikte zijn lulkoek, maar plaats er een andere achtergrond bij en ben ineens de eerdere voorbeelden 'vergeten'. Vroeger hadden we Rijkaard als bondscoach. We hebben recent Gullit (totaal ongeschikt), Gio, Fraser, Moniz, Ten Cate, etc (kunt hier in de reacrties vast meer voorbeelden vinden) als coaches gehad in de eerste en eredivisie. Dit soort knuppels zorgen ervoor dat men meer moeite krijgt om het probleem rondom racisme te begrijpen. Ze verzinnen data en vergeten omstandigheden. Zo wordt het nooit constructief en is het doel geen "gelijkheid" meer.
 
Benenbreker
 
2
11 juni 2020 om 11:35
Jammer zeg, aan dit soort mensen / teksten heb je dus niets. Werkt alleen maar averechts. Kluivert zou zijn trainerscarriere bij Ajax beginnen als Frank de boer destijds, zou de A1 gaan trainen tot het moment dat hij een aanbieding kreeg van psg om daar td Te worden. Die aanbieding nam hij aan waardoor hij op dit moment nog geen trainer is bij een 1ste elftal. Had hij de A1 gedaan, zou hij wel eens de nieuwe trainer van Ajax kunnen worden na vertrek ten hag, je weet het niet. Dit is dus volledig zijn eigen keuze geweest en heeft niets met racisme te maken. Erg jammer dit!
 
Benenbreker
 
2
11 juni 2020 om 11:49
Reiziger zie ik bijvoorbeeld ook als toekomstig eredivisie trainer met wellicht Bogarde als assistent. Die bewandelen ook de geleidelijke weg, nu jong Ajax, straks wellicht Ajax of eredivisie club. Racisme is aanwezig, ook in nl wat schandalig is maar je kan niet altijd de racismekaart trekken. Zonde want een beetje research en ook boussatta zal inzien dat hij de plank volledig mis slaat.
 
RedondoNo5
 
5
11 juni 2020 om 12:03
Ben zelf ook zwart (eerder bruin, maar goed), maar ik vind de hele racisme discussie een beetje doorslaan. Begrijp me niet verkeerd; racisme mag, kan niet en moet keihard aangepakt worden. Zelf heb ik er ook mee te maken gehad, maar op het moment wordt alles op racisme gegooid. De zwarte bevolking moet ook eens naar zichzelf kijken in situaties die, vind ik, vrij makkelijk op racisme gegooied wordt zoals dit. Investeer in jezelf en je bevolkingsgroep en zorg ervoor dat je geschikt ben om een bepaalde rol of functie uit te voeren. Roepen dat er te weinig zwarte vertegenwoordigers of in dit geval trainers zijn heeft ook te maken met het feit dat iemand simpelweg niet geschikt is en niet de gewenste competenties bezit.
 
Chefvoetbal
 
1
11 juni 2020 om 12:28
Goed om te horen dat jij je niet laat leiden door de hysterie. Dit geluid hoor je helaas veel te weinig in de media uit de mond van mensen met een andere etnische achtergrond.
 
RedondoNo5
 
1
11 juni 2020 om 13:45
De hysterie wordt mede bepaald en gevoed door de media. Verder krijgen de hardste schreeuwers nu de aandacht en gaat de aandacht vooral naar BLM 'supporters' en iedereen die het er niet mee eens is is een racist of wordt aangezien als gebrainwashte bounty. Er zijn zat getinte mensen die de huidige situatie overdreven vinden, wat niet betekend dat ze vinden dat we maar moeten 'dealen' met racisme. Het is namelijk niet zo zwart/wit (HA-HA), zoals je nu overal terug leest en ziet.
 
Sirius
 
4
11 juni 2020 om 12:12
Je begint er nu wel echt moe van te worden. Prima dat men opstaat tegen racisme, maar men begint echt volledig door te slaan met argumenten die niet eens standhouden. In plaats van een zondebok te zoeken is het misschien makkelijk om het bij de pure feiten te houden, want deze racisme-discussie lijkt nog meer verdeeldheid te veroorzaken, vooral omdat het discriminerend begint te lijken. Je kunt niet een bevolkingsgroep afvallen en zelf niet op z'n minst discriminerend bezig zijn. Nog even en je moet je schijnbaar schuldig voelen als je een blanke man bent.
 
GW1988
 
0
11 juni 2020 om 12:27
Ik heb me nooit zo bezig gehouden met welke huidskleur voetballers of trainers hebben. Na zulke opmerkingen van bijvoorbeeld een Boussatta ga ik daar dus ongemerkt wel op letten. Het lijkt me niet dat dat de bedoeling is. Clubs zullen toch altijd kijken naar de kwaliteiten van een coach en niet naar de huidskleur?
 
sebasjuh
 
4
11 juni 2020 om 12:30
Dit is echt zulke onzin net zoals ze in Nederland ook altijd roepen er moet 40% vrouwen in het kabinet zitten. Nee je moet de beste man of vrouw op de plek hebben. Is dat een donkere man of een blanke vrouw dat boeit niet. Gewoon de beste en als er weinig donkere trainers zijn kan dat natuurlijk een andere oorzaak hebben. Misschien kiezen die spelers na hun voetbalcarrière niet voor een trainerscarriere en heb je dus weinig opties. Waarom dan die onzin van er moeten meer donkere trainers in het voetbal aangesteld worden. Zorg gewoon dat je capabel genoeg bent en dan maakt het echt niet uit of je blank of donker of geel of groen bent dan wordt je toch wel aangesteld.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 13:00
En waarom ben je er zo zeker van dat gewoon kwaliteiten hebben, voldoende is om er te komen? Dat is namelijk nogal een aanname naar mijn mening.
 
FeyenoordDelft
 
3
11 juni 2020 om 13:19
Als het voor voetballers geldt, waarom zou het dan niet voor trainers gelden?
 
SpeedyAFC
 
3
11 juni 2020 om 13:22
Dat blijkt uit de cijfers. Om hoofdtrainer te worden heb je twee mogelijkheden, een hele lange weg via de hoogdklasse en heel veel Knvb curssusen (duurt echt heel lang) of een versneld traject als je een begenadigd voetballer was die in Oranje speelde (kan in een jaar). In het snelle traject zien we heel veel donkere voetballers die hoofdtrainer worden. En velen halen de top in Nederland of worden zelfs bondscoach.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 13:34
Goede vraag. Maar nog steeds is het geen sluitend argument lijkt me? Ik heb hier echt nog maar bitter weinig echt sluitende argumenten te zien gekregen. Het beste wat er te zien is, zijn oppervlakkige vergelijkingen, selectieve voorbeelden, minderheidsargumenten of beperkte cijfers.
 
Lierse1997
 
0
11 juni 2020 om 13:35
Dus dat blijkt alleen uit het snelle traject. Dus omdat daar (ogenschijnlijk) niet meteen een probleem is, zal dat in het trage traject ook niet zo zijn?
 
FeyenoordDelft
 
0
11 juni 2020 om 14:03
Ja dat zal daar waarschijnlijk ook zo zijn. Ja dat is een aanname en geen sluitend argument, dat klopt.
 
SpeedyAFC
 
0
11 juni 2020 om 14:13
@lierse1997 Het trage traject kost je echt heel veel tijd, je begint laag en zal daar eerst succesvol moeten zijn. Dan stapje voor stapje zal je omhoogmoeten klimmen en elke keer een extra cursus bij de Knvb moeten doen. Bijna alle nieuwe trainers in de Nederlandse top komen uit het snelle traject. Dat is al tijden zo.
 
Lekiam
 
0
11 juni 2020 om 15:00
Ik geloof hier gewoon weg niet in. We hebben een tijdje terug de discussie gehad dat er weinig homo's actief waren in het voetbal en nu dat donker getinte mensen minder actief zijn als trainer. Kan het niet gewoon zo zijn dat die of zelf geen zin hadden om het te doen of dat de betreffende persoon niet geschikt was/is. Waarom moet het meteen een complot zijn. Waarom is Kluivert geen trainer bij een laag vlieger in de Nederlandse voetbal? Nou misschien wil hij dat zelf niet, of wat ook niet onlogisch is ze komen niet in contact met hem. Meestal komt er toch een trainer via via binnen.