Oud-speler Gandu (31) doet oproep: 'Enige kans is een niertransplantatie'
Donderdag, 9 mei 2024 om 17:00

Christian Gandu (31), voormalig speler van onder andere FC Utrecht, Borussia Dortmund en Almere City, worstelt al een geruime tijd met nierfalen. Begin mei werd hem dit bijna fataal en daardoor heeft de aanvaller een nieuwe nier nodig. Een oproep volgde op social media, waarna hij kon rekenen op massale steun vanuit de voetbalwereld.

Contact:


Mensen die donor willen worden, kunnen zich melden bij Gandu zelf (@christian_gandu op Instagram). "Aarzel niet en neem contact met me op. Samen kunnen we kijken of er een match is. Ik geef de moed in ieder geval niet op."

De aanvaller, die onder meer voor Wesley Sneijders DHSC uitkwam, plaatste onlangs de noodoproep op sociale media. "Ik had gehoopt nooit zo'n bericht met jullie te delen, maar dit is helaas de enige optie", schreef Gandu. "Nierfalen zijn mij bijna fataal geworden. Nu ben ik afhankelijk van dialyse om te overleven. Mijn enige kans om mijn leven terug te krijgen, is een niertransplantatie."

Drie keer in de week moet Gandu vier uur lang aan een dialyseapparaat en daarna moet hij uitrusten. "De harde realiteit is dat ik op dit moment alleen maar kan rusten. Alles voelt dubbel momenteel. Aan de ene kant ben ik blij dat ik nog leef, maar aan de andere kant ben ik mijn leven kwijt", schreef de voetballer.

De enige hoop voor de voetballer is een niertransplantatie. Gandu schrijft op social media: "Ik ben bloedgroep A positief en ik zoek een gulle ziel die bereid is om zijn of haar nier te doneren, om mij een tweede kans op leven te geven."

Massale steunbetuigingen


Er wordt massaal gereageerd op de post van de oud-speler. Het bericht is honderden keren geliked en gedeeld. Meerdere steunbetuigingen werden gegeven jegens Gandu, waaronder de voormalige FC Utrecht-trainer van de aanvaller, Willem van Hanegem.

"Meneer Van Hanegem stuurde me meteen berichtjes waarin hij me veel sterkte wenste. Anouar Kali en Wesley en Rodney Sneijder ook. Bij FC Utrecht stonden hun ouders altijd langs de lijn. Voor mij stond er niemand", zegt Gandu in het Algemeen Dagblad. "Mijn vader heb ik nooit gekend en mijn moeder overleed toen ik zes jaar oud was. Na de wedstrijd ging ik vaak met hen mee naar huis, maar daarna kwam ik alleen op het internaat waar ik woonde."

De steunbetuigingen kwamen niet alleen uit Nederland, ook uit Duitsland kon de Congolees rekenen op beterschapswensen. Gandu doorliep namelijk verschillende jeugdteams bij Dortmund, daar hij met Mario Götze, Marco Reus, Mats Hummels en Antonio Rüdiger speelde. Van laatstgenoemde had de aanvaller een berichtje gekregen. "Ook hij (Rüdiger, red.) wenste me veel sterkte. Net als Tijjani Noslin. Drie jaar geleden speelden wij nog samen bij DHSC, nu voetbalt hij in Italië", aldus Gandu.

Meer nieuws
   
00:12
00:12
Stekelenburg noemt twee spelers die definitieve selectie Oranje niet gaan halen
0
   
00:05
00:05
NOS: Ajax zit unaniem op hetzelfde spoor en gaat voor één man
1
   
23:44
23:44
Studio Voetbal volledig eensgezind over speler van het jaar in Eredivisie
6
   
23:28
23:28
'Het publiek in Nice was al heel snel op het voetbal van Farioli uitgekeken'
14
   
23:09
23:09
Paris Saint-Germain verslaat FC Metz, dat ondanks nederlaag juicht
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (11)

 
Dessers FCU
 
16
8 mei 2024 om 15:25
Heftig man, kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat van Hanegem hem wilde laten debuteren maar omdat hij 15 was dat niet mocht.Ik hoop voor hem dat hij een match vind, veel sterkte in ieder geval.
 
Rechtsbinnen99
 
19
8 mei 2024 om 18:22
Ik begrijp zijn persoonlijke probleem en wanhoop. Maar alle andere (nier) patiƫnten die niet de mogelijkheid van een min of meer bekend persoon hebben om hulp te zoeken via de media? Ik denk dat iedere burger dezelfde weg moet afleggen in het medische circuit hoe pijnlijk misschien ook. Hoe zou hij het vinden als hij voorbij wordt gestreefd in zijn poging door een (nog) bekendere Nederlander?
 
Dessers FCU
 
39
8 mei 2024 om 20:07
Er zijn ook genoeg andere mensen die zo'n oproep doen. Echter zien wij dit bijna niet of het moet door iemand in je directe kring gedeeld worden waardoor je oog er op valt. Het is niet verboden om te doen en als je wanhopig bent snap ik heel goed dat je deze stap zet.
 
Rochester
 
5
8 mei 2024 om 20:40
Snap beide kanten heel goed. Iemand die zo'n oproep doet, want dat zie ik ook regelmatig voorbijkomen en de ergernis bij mensen die al heel lang op de lijst staan. Dit geval komt mij helaas bekend voor, gezien mijn vader ook al jaren op de donorlijst staat voor een nieuwe nier. Zijn huidige nier functioneert inmiddels nog maar op 7% en inmiddels dialyseert mijn vader al dik 1-jaar. De afgelopen maanden zijn er nog wel wat meer heftige dingen gebeurd buiten zijn nier om waardoor hij vanaf januari tot ongeveer halverwege april zowat in het ziekenhuis heeft gewoond maar nu ik dit lees denk ik wel 'tja, mijn vader staat al jaren op de lijst en moet gewoon wachten'. Ten eerste omdat er vele mensen voor hem staan op de lijst, en ten tweede natuurlijk omdat je dan weer o.a. dezelfde bloedgroep en nog wat andere dingen moet hebben die matchen. Dan is uiteindelijk nog de vraag of je lichaam de nier niet afstoot. En hoe rot dit ook klinkt, dus ook voor mijn vader, er zijn helaas gewoon ontzettend veel mensen met dit probleem en natuurlijk is hij om snel geholpen te worden. Maar het is gewoon afwachten.
 
BlueLondon
 
22
8 mei 2024 om 22:15
Ach hou toch op met die onzin. Als het om je gezondheid gaat zal je alles in je macht doen om te overleven. Als dat betekent dat je een ``voorrecht`` gebruikt als beroemdheid dan doe je dat. Ik vind jouw manier van denken en redenatie bizar. Je denk toch niet dat iemand die bijna zijn leven hierdoor heeft verloren gaat denken ``goh laat ik mijn reach als beroemd persoon maar niet gebruiken zodat ik netjes achteraan kan aansluiten``. Totaal onrealistisch en ik durf bijna met alle zekerheid te zeggen dat jij dat in zijn positie ook niet zou doen.
 
Anfield1892
 
3
8 mei 2024 om 23:33
Hij zou die (nog) bekendere Nederlander hoogstwaarschijnlijk volledig begrijpen?
 
Primetime
 
7
9 mei 2024 om 00:08
@rechtsbinnen99, maar het is ook niet dat hij een plekje van iemand anders inpikt. De overgrote meerderheid is nou eenmaal alleen bereid om te doneren als ze iemand kennen of als ze doodgaan. Bij donoren die overleden zijn is er dus sws die medische lijst maar ik zie er echt niets op tegen om bij levende donoren je socials aan te spreken. Misschien had de kantine juffrouw van een van deze clubs wel een enorm goeie band met hem en steunde hij haar toen ze in een moeilijke tijd zat, zo iemand kan besluiten om aan hem te doneren. Ik werkte een jaartje geleden vaak samen met iemand die een nier had gegeven aan een oud-docent nadat hij een oproep op socials zag. Waarom? Die docent had zoveel voor hem betekent in een moeilijke jeugd. Hij had het nooit voor een onbekende gedaan. Dan zou die gewoon doorscrollen. Het is juist fijn voor de wachtlijst want zo`n persoon gaat er dan weer vanaf en de mensen na hem zijn schuiven een plekje naar voren op. Daarnaast gaat zo`n nier van een levende donor zo`n 2 keer langer mee, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk minder snel weer op de wachtlijst moet.
 
voetbalchick
 
6
9 mei 2024 om 07:53
Ik snap je bericht. Maar waarom zou je je bereik via social media niet gebruiken? Er hoeft er maar 1 het te lezen, die hem wilt helpen! Ikzelf heb persoonlijk echt wel eens gedacht om donor bij leven te zijn. Ik ben bloeddonor, stampceldonor en bij overlijden mogen ze van mij alles pakken, wat ze kunnen gebruiken. Echter het feit dat ik eventueel mijn nier zou willen schenken aan een zieke naast, heeft mij doen besluiten het niet te doen. Heb je een orgaan nodig, gebruik je wegen en hoop op die ene wonder!
 
Quillinho
 
0
9 mei 2024 om 18:34
Dit gaat om leven en dood, en meneer komt even met zijn normen en waarden aan.
 
tyuin
 
0
10 mei 2024 om 00:21
Kende heel deze speler niet, toch een aardig cv in met name NL. Heftig om dit mee te maken. Vind vooral zijn bericht echt heel sterk, kunnen meerdere "communicatie specialisten" nog een puntje aan zuigen. Dat anderen dit als voorrecht zien, omdat het een voetballer betreft. Tja... Uit zijn bericht spreekt zowel schaamte, kracht als pure wanhoop. Dat mensen op de wachtlijst of hun naasten dit dubbel vinden snap ik best, maar de eventuele donor voor deze speler had anders ook nooit zijn niet afgestaan zonder dit bereik en/of de directe connectie met deze speler. Ik denk toch dat een oproep van zo'n speler uiteindelijk een handvol anderen toch doet bewegen te doneren. Of de mensen op de huidige wachtlijst nou wel of/niet eerder waren geholpen, de donor van Gandu had hen anders ook niet geholpen. Uiteindelijk hopen we allemaal dat alle patiƫnten geholpen kunnen worden. Ik heb er vertrouwen in dat door aandacht van een bekend persoon die eventueel snel geholpen wordt uiteindelijk meer gevallen onder de aandacht komen en meer mensen opnieuw zullen overwegen te donderen. Uiteindelijk hebben de mensen op de wachtlijst daar dus ook profijt van.