Buffon: 'Ik kreeg een paniekaanval en was niet in staat om te spelen'
Dinsdag, 8 januari 2019 om 19:17

Gianluigi Buffon heeft een boekje opengedaan over de depressie waar hij mee kampte in de beginjaren van zijn carrière. De doelman, die in het verleden al enkele keren uitweidde over die periode, blikt in gesprek met Vanity Fair terug op een paniekaanval die hij voorafgaand aan een competitiewedstrijd van Juventus kreeg. Dat moment heeft hem uiteindelijk geholpen om de depressie te overwinnen, zo vertelt Buffon.

De inmiddels veertigjarige Italiaan, die sinds dit seizoen uitkomt voor Paris Saint-Germain, zegt dat hij 25 was toen zijn depressie een hoogtepunt bereikte. Hij speelde toen enkele jaren voor Juventus, nadat de keeper was overgekomen van Parma. "Het leek wel alsof niemand gaf om mij, maar alleen om de voetballer die ik vertegenwoordigde. Iedereen was benieuwd naar Buffon; niemand vroeg zich af hoe het ging met Gigi", aldus Buffon.

"Het was een heel moeilijke fase voor me. Ik was 25 jaar en kende veel successen, maar op een dag ging ik voor een Serie A-wedstrijd naar keeperstrainer Ivano Bordon en zei ik: 'Ivano, zorg dat Antonio Chimenti (tweede doelman, red.) zich gaat warmlopen. Ik kan het nu niet aan. Ik kreeg een paniekaanval en was niet in staat om de wedstrijd te spelen", vervolgt Buffon, die inmiddels inziet dat die ervaring heeft bijgedragen aan zijn mentale herstel.

"Als ik deze ervaring, en alle ruzies die erbij kwamen kijken, niet gehad zou hebben, dan was ik er misschien nooit goed uit gekomen. Ik begreep op dat moment dat het een kruispunt was: of ik zou opgeven, of ik zou de strijd aangaan met de onzekerheden die iedereen ervaart. Ik heb mijn tranen nooit voor ze verborgen; ik moet soms huilen en daar schaam ik me absoluut niet voor", concludeert de routinier.

Meer nieuws
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
6
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
51
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
25
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
9
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (2)

 
utreg4life33
 
20
8 januari 2019 om 19:31
Altijd goed om dit te delen. Zo zullen er zeker nog veel meer voetballers zijn die met zulke problemen te maken hebben. Ook voetballers hebben emoties en moeten daar wat mee. Uitstekend stukje dit!
 
binny
 
30
8 januari 2019 om 19:40
Wat houd ik van deze mann zeg, een ware professional een echt voorbeeld voor de jeugd. Ook dit is gewoon zo belangrijk om te delen, mensen kijken naar sporters en denken dat ze supermensen zijn (ergens ook waar als je zo goed kan ballen), maar het zijn ook maar mensen. Ik hoop dat meer spelers hier open over durven praten, belangrijk dat dit openlijk woord aangekaart en word genormaliseerd in de maatschappij. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die het begrijpen en mensen die je geen druk etc opletten. Gigi is een ware held en een van de beste voorbeelden die de sport wereld heeft voorgebracht.