Chelsea - Arsenal: live-uitzending, aanvang en verwachte opstellingen
Woensdag, 29 mei 2019 om 16:44

Niet eerder heeft een Europese finale zoveel negatieve aandacht gekregen als de eindstrijd in de Europa League tussen Chelsea en Arsenal. De kritiek heeft niets te maken met de prestaties van beide Engelse teams, maar met de locatie van de finale. Woensdagavond is het Olympisch Stadion van Baku het strijdtoneel van de op-één-na grootste Europese finale in clubverband. Supporters hebben weinig trek om veel geld uit te trekken voor een grote reis en laten het massaal afweten. De fans die wel de moeite hebben genomen om af te reizen naar Azerbeidzjan kunnen een tactisch steekspel verwachten, want the Blues en the Gunners kennen elkaar door en door.

Waar de stadions van Chelsea en Arsenal in Londen slechts tien kilometer uit elkaar liggen, moeten beide ploegen ruim vierduizend kilometer reizen om het tegen elkaar op te nemen in de Europa League-finale. Chelsea, winnaar van de Europa League in het seizoen 2012/13, was in de halve finale te sterk voor Eintracht Frankfurt, terwijl Arsenal over twee duels afrekende met Valencia. De laatste keer dat de twee Engelse topclubs tegenover elkaar stonden was op 19 januari. In het Emirates Stadium was de ploeg van manager Unai Emery met 2-0 te sterk voor Chelsea door doelpunten van Alexandre Lacazette en Laurent Koscielny. De confrontatie op Stamford Bridge werd in augustus vorig jaar beslist in het voordeel van de thuisploeg: 3-2.

De wedstrijd tegen Arsenal zal bij Chelsea in het teken staan van het afscheid van Petr Cech en Eden Hazard. Eerstgenoemde stopt met keepen, terwijl de Belgisch international voor een transfer naar Real Madrid staat. Het duel staat ook in het teken van het mogelijke afscheid van manager Maurizio Sarri. De Italiaan staat voor een terugkeer naar de Serie A, want hij staat volgens de Italiaanse kranten bovenaan het wensenlijstje van Juventus. Over zijn toekomst wilde Sarri het op weg naar de wedstrijd tegen Arsenal liever niet hebben. "Ik zou heel graag in de Premier League willen blijven en Chelsea is een van de belangrijkste clubs in deze competitie. Mijn toekomst is voorlopig woensdag, denk ik. Ik moet denken aan de finale op dit moment."

UEFA maakt zich belachelijk met verkwisten van de 'Petr Cech Final'

Lees hier ons verhaal over de negatieve aandacht die heerst rondom de Europa League-finale.Lees artikel

Ook bij Arsenal was er in aanloop naar de Europa League-finale veel te doen om randzaken. Henrikh Mkhitaryan is buiten de wedstrijdselectie gelaten vanwege de politieke spanningen tussen zijn land Armenië en Azerbeidzjan. In de groepsfase liet hij om die reden ook al het groepsduel met FK Qarabag aan zich voorbij gaan. "We zijn tot deze moeilijke beslissing gekomen nadat alle opties zijn overwogen. Dergelijke wedstrijden komen niet vaak voor en het besluit om niet te gaan doet dan ook erg veel pijn. Ik zal ondanks alles mijn teamgenoten steunen. Laten we hopen dat Arsenal de Europa League-beker mee terugneemt naar Londen", reageerde Mkhitaryan op Instagram.

Blessures

Chelsea moet het waarschijnlijk doen zonder N'Golo Kanté. De Frans international heeft zaterdag een knieblessure opgelopen en moet de finale mogelijk laten schieten, zo bevestigde Sarri dinsdag. "Het probleem is de timing, want we hadden maar vier dagen. We proberen hem fit te krijgen. Het is niet een heel serieuze blessure. Maar het probleem is dat we maar drie tot vier dagen hadden om hem te laten herstellen. Ik weet niet of hij kan spelen, maar we gaan er wel voor." Sarri kan ook niet beschikken over Ruben Loftus-Cheek en Callum Hudson-Odoi, die allebei aan de kant staan met een langdurige blessure.

Bij Arsenal ontbreekt Aaron Ramsey, die zijn laatste wedstrijd voor zijn club heeft gespeeld. De aanwinst van Juventus kampt met blessureleed en mist derhalve de finale. Ook Héctor Bellerin, Denis Suárez en Rob Holding zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstellingen

Aan de kant van Arsenal is het de vraag voor wie Emery kiest tussen de palen: Bernd Leno of de afzwaaiende Cech, die na de finale naar alle waarschijnlijkheid terugkeert naar zijn oude club Chelsea om aan de slag te gaan als sportief directeur. De Tsjechische routinier speelde dit kalenderjaar in alle knock-outduels, terwijl Leno in de Premier League de voorkeur krijgt. Het lijkt erop dat Cech zijn gedroomde afscheid gaat krijgen, al wilde Emery dat nog niet bevestigen.

"Het belangrijkste voor ons is dat we de finale winnen. De opstelling laat ik als eerste aan de spelers zelf weten. Cech is een geweldige professional en hij kan terugkijken op een fantastische carrière. Het wordt zijn laatste wedstrijd omdat hij beslist heeft dat hij ermee stopt. Ik hoop iets belangrijks met hem te kunnen doen, of hij nou gaat spelen of juist niet. Misschien start hij, misschien niet", aldus Emery.

Vermoedelijke opstelling Chelsea (4-3-3): Kepa; Alonso, Luiz, Christensen, Azpilicueta; Jorginho, Kovacic, Barkley; Hazard, Pedro, Giroud

Vermoedelijke opstelling Arsenal (3-4-1-2): Cech; Sokratis, Koscielny, Monreal; Maitland-Niles, Xhaka, Torreira, Kolasinac; Ozil; Lacazette, Aubameyang

Live-uitzending

De Europa League-finale tussen Chelsea en Arsenal gaat woensdagavond 29 mei om 21.00 uur van start. De wedstrijd is live te volgen op het open kanaal RTL 7. De voorbeschouwing gaat om 20.00 uur van start. De Londense derby is ook live te zien op FOX Sports. Op de kanalen 1 en 4 begint om 20.00 uur de voorbeschouwing.

Meer nieuws
   
08:06
08:06
Luis Suárez richt zich met Nederlandse tweet tot Ajax-spits Julian Rijkhoff
0
   
07:38
07:38
ESPN steekt de draak met Milan van Dongen en rakelt hilarische video op
1
   
07:30
07:30
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
6
   
07:13
07:13
Keuze van Ajax nadert: nog maar twee trainers in beeld in Amsterdam
18
   
06:30
06:30
Winkelmedewerker belandde per ongeluk op selectiefoto PSV: 'Kan niet voetballen'
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
Zuidenaar
 
4
29 mei 2019 om 08:30
Lekker spannend! Hopelijk wint arsenal want dan kunnen ze de CL in. Maar hazard gun ik ook mooie afscheidwedstrijd. Hoop vooral dat geen saaie 1-0 waar ik het idee krijg naar wat ik zit te kijken, want wil gewoon aanvallend voetbal zien van beide kanten.
 
AlexDelPiero10
 
0
29 mei 2019 om 17:20
Ik denk niet dat deze pot behoudend gaat worden, beiden gaan er aanvallend wel voor gaan denk ik, zeker Arsenal, die kunnen onmogelijk leunen op hun organisatie en defensieve kwaliteiten, die moeten alles op hun waanzinnige aanval zetten vanavond.
 
 
1
29 mei 2019 om 10:20
Zit jij toevallig ook in Cyprus, ik moet om 20uur vliegen??
 
arsenal890
 
10
29 mei 2019 om 09:15
Ik hoop op een zege voor Arsenal! Dan kunnen ze tenminste een paar goede transfers regelen.
 
nederland79
 
2
29 mei 2019 om 10:03
Ik vind het ongelofelijk dat Cech speelt. Leno is toch eerste keeper, dan ga ik er vanuit dat die beter presteert. Ik gun Cech het allermooiste afscheid, maar er staat voor Arsenal zo belachelijk veel op het spel. Ze hebben het geld van de CL hard nodig en de aantrekkingskracht op nieuwe spelers van het spelen van de CL ook. Dan ga je toch niet sentimenteel worden en Cech lekker laten keepen omdat t zo'n fijne vent is en omdat ie de hele EL al speelt.
 
arsenal890
 
1
29 mei 2019 om 10:13
Ik snap ook niet dat cech speelt. Leno is beter en cech gaat naar het seizoen naar Chelsea. En als die dan een fout maakt is daar weer veel discussie over.
 
joekaa
 
6
29 mei 2019 om 10:38
Cech heeft toch alle wedstrijden in EL gespeeld? Dan vind ik dat toch niet zo raar dat die ook nu speelt, minste wat ze voor deze legend kunnen doen gewoon laten spelen zeg ik.
 
AlexDelPiero10
 
4
29 mei 2019 om 17:19
Afspraken zijn afspraken, het zou een schande zijn om net nu Cech te passeren, er is beloofd dat Petr de EL mocht keepen, dan houd je je als club daaraan, simpel zat. Beloftes houden doe je altijd, niet alleen als het beter uitkomt.
 
Dumbell
 
3
29 mei 2019 om 10:07
Als Arsenal wint en een CL-ticket krijgt, gaat dit dan ten koste van Tottenham? Het ticket moet toch ergens afgenomen worden?
 
arsenal890
 
6
29 mei 2019 om 10:12
Nee, er gaan 5 teams de CL in.
 
Dumbell
 
0
29 mei 2019 om 10:51
Wie gaat er dan de CL in als Chelsea de finale wint? Ik kan mij herinneren dat in het verleden een Engelse club (everton?) zijn ticket verloor door de CL-winst van een andere Engelse club
 
arsenal890
 
0
29 mei 2019 om 11:03
Als Chelsea wint gaat het CL ticket naar Frankrijk. Heeft te maken met de coƫfficiƫnten lijst. Een paar jaar geleden toen man united de EL won gingen er ook 5 Engelse ploegen de CL in.
 
 
0
29 mei 2019 om 11:04
De hoogste op de coefficientielijst. Volgens mij is t in dat geval zo dat lyon geen voorrondes hoeft te spelen
 
 
0
29 mei 2019 om 11:04
Voor psv schijnt het gunstiger te zijn als arsenal wint, waarom precies weet ik niet
 
Dumbell
 
2
29 mei 2019 om 12:05
Ik heb zelf even nagekeken wat er destijds gebeurd is . Chelsea won in 2011/2012 de CL en kreeg een ticket voor volgend jaar. Dit ging ten koste van Tottenham, wat dus Europa League moest spelen. Als ik het goed begrijp is dat dus veranderd. In theorie zouden er dus 6 teams uit een topcompetitie CL kunnen spelen, 4 via de competite en 2 die de internationale bekers winnen.
 
 
0
29 mei 2019 om 12:28
Nee dat laatste niet. Stel dat man utd de cl zou winnen valt er wel 1 af uit de pl. Dan zou dat spurs zijn
 
 
0
29 mei 2019 om 15:53
Lyon verdwijnt juist niet uit de kwalificatie rondes als arsenal wint
 
 
0
29 mei 2019 om 18:11
Voor degene die lyon niet wil loten wel ja. Maar op 1 of andere manier schijnt het voor psv gunstig te zijn als arsenal wint
 
Fc Scheidsrech
 
0
29 mei 2019 om 18:18
@Dumbell was toen nu mag sinds 1/2 seizoenen 5 Engelse of Spaanse teams CL inMits degene die EL of CL wint er via competitie zelf nog niet voor geplaatst was
 
stief
 
4
29 mei 2019 om 16:57
Voor Ajax hopen dat Chelsea weet te winnen, aangezien Ajax dan in pot 2 terechtkomt als Ajax door de voorrondes weet te komen.
 
AlexDelPiero10
 
6
29 mei 2019 om 17:18
Ik gun het Hazard enorm maar Arsenal toch nog een stuk meer, wat een club, hopelijk pakken de Gunners deze mooie prijs! Coyg??
 
Fc Scheidsrech
 
0
29 mei 2019 om 18:41
Veel plezier en succes iedereen! Denk 3-2 voor Arsenal al dan niet na verlening. COYG!!