Clubs verbannen en forse schorsing na uitdelen van geld in Paramaribo
Zondag, 26 september 2021 om 07:03

De CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika, heeft Inter Moengotapoe uit Suriname en CD Olimpia uit Honduras verbannen uit de CONCACAF League. De maatregel is genomen na een onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens en na afloop van de onderlinge wedstrijd afgelopen dinsdag in Paramaribo. Daarin speelde de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk een hoofdrol: hij mag de komende jaren geen enkele functie uitvoeren.

Brunswijk maakte in de nacht van dinsdag op woensdag, ondanks zijn zestig jaar, zijn officiële rentree bij Inter Moengotapoe. De eigenaar, voorzitter, ex-trainer en, tot dinsdag, oud-speler van de Surinaamse club gaf zichzelf een basisplaats in het duel met Olimpia, dat met 32 landstitels de meest succesvolle club van Honduras is. Na afloop deelde hij zelfs geldbiljetten uit in de kleedkamer van tegenstander Olimpia. De beelden gingen viraal.

Naar aanleiding van deze filmpjes besloot de CONCACAF een onderzoek in te stellen. Daaruit werd de conclusie getrokken dat de integriteitsregels ernstig waren geschonden. Het bestuur besloot daarop beide clubs met onmiddellijke ingang uit de competitie te halen. Brunswijk is voor drie jaar geschorst. In die periode mag hij op geen enkele manier betrokken zijn bij wedstrijden die onder auspiciën van de CONCACAF plaatsvinden. Het onderzoek naar de incidenten bij het duel in Paramaribo loopt nog.

Het duel tussen Inter Moengotapoe en Olimpia in het Frank Essed Stadion was immers niet zomaar een duel. Het was de eerste achtste finale van de CONCACAF League, het toernooi waarin zes tickets voor de Noord-Amerikaanse evenknie van de Champions League te winnen zijn. Tot verbazing van alles en iedereen verscheen Brunswijk aan het startsignaal, net als zijn zoon Damian, en was hij ook nog eens de captain van Inter Moengotapoe.

Inter Moengotapoe speelde al snel een verloren wedstrijd. Na de eerste helft keek de club uit Suriname al tegen een 0-3 achterstand aan, maar ook Brunswijk begon gewoon weer aan de tweede helft. Uiteindelijk ging de zestigjarige vicepresident na 54 minuten naar de kant. In het laatste kwartier liepen de bezoekers uit Honduras uit naar een 0-6 overwinning, waardoor de return vrijwel een formaliteit leek. Van een weerzien tussen de clubs op Hondurese bodem komt het echter niet meer.

Brunswijk was in de jaren tachtig leider van de guerrillastrijders van het junglecommando in Suriname. Hij vocht tegen voormalig president en toenmalige leider van het militaire bewind van Suriname, Desi Bouterse. Later nam hij van 2010 tot 2015 met de ABOP deel aan de regeringscoalitie van Bouterse. Net als Bouterse werd Brunswijk in Nederland bij verstek veroordeeld wegens cocaïnehandel. Het gerechtshof in Amsterdam legde de vroegere rebellenleider in 2000 een gevangenisstraf van zes jaar op voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 61 kilo cocaïne. Zelf zegt hij onschuldig te zijn.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
Captains
 
10
26 september 2021 om 07:25
Was dit nou een weddenschap in de kroeg die hij wou winnen? Waarom zou iemand dit in hemelsnaam doen? Niemand heeft er baat bij gehad.
 
elninoo
 
8
26 september 2021 om 08:44
Hahahaha, ik weet dat dit in best veel delen van de wereld gebeurd, wellicht zelfs in Europa. Maar om dat nu te laten filmen en op Internet te zetten is natuurlijk verre van handig..
 
charlietje
 
48
26 september 2021 om 07:32
Baal meer voor Suriname en het beeld wat dit afgeeft zonde serieus. Vice president uhu brunswijk is een ??
 
Donmega
 
3
26 september 2021 om 09:07
True!
 
SashHaha
 
120
26 september 2021 om 09:12
Hou sport en politiek gescheiden. Als politicus is hij misschien een clown, maar we moeten hem beoordelen als spits.
 
AhmedHossam
 
12
26 september 2021 om 11:56
Ik ben benieuwd naar zijn FIFA 22 rating.
 
DRL80
 
20
26 september 2021 om 08:42
Triest. Zo blijft een land klein, door dit soort figuren. Corruptie en ego’s.
 
Joga_Bonito10
 
41
26 september 2021 om 08:53
Mijn Suriname blijft het mooiste land ter wereld! Maar tegelijkertijd zal het mede door dit soort taferelen/figuren altijd een bananenrepubliek blijven.
 
Donmega
 
3
26 september 2021 om 09:08
En dit gun je dat land niet ! True wat je zEgt
 
peet34
 
5
26 september 2021 om 15:24
@garrincha? Ik neem aan op grond van dat je er vandaan komt. Heb zelf het land ook meerdere malen ivm werk mogen ervaren enheb niks anders gezien dan corruptie en verkapte racisme. Iedereen stemt op zijn eigen afkomst en alles wat niet van je eigen afkomst is is niet te vertrouwen. Bovendien zit de hele politiek allemaal gevuld met graaiers en een bevolking die het allemaal maar normaal en prima vindt. Met de grondstoffen die ze nog hebben zou het een van de rijkste landen van zuid amerika moeten zijn, maar nee het bungelt ergens onderaan en vervolgens kijken ze ook nog naar nederland als veroorzaker. On: HAha wat een verhaal dit Olimpia was nog wel een grote club lijkt me dus ook raar dat ze dit zelf allemaal hebben toegelaten.
 
Zeetjes
 
3
26 september 2021 om 16:45
@peet34 Phoe phoe gaat het kerel? Je weet het wel even te zeggen omdat je er een aantal keer bent geweest ivm werk toch knap dat je dat allemaal waarneemt. Kom er ook vrijwel elk jaar en ja er zijn zoals dat overal is problemen op bepaalde vlakken maar ga aub niet overdrijven
 
peet34
 
9
26 september 2021 om 16:55
@zeetjes Leg uit hoe overdrijf ik? Mensen stemmen alleen op mensen van eigen afkomst. Alle belangrijke posities zijn gevuld door vriendjes van politici en als je de bevolking onderling over elkaar hoort praten is generaliseren van bevolkingsgroepen de normaalste zaak van de wereld. Daarnaast hoef je voor veel zaken niet eens het land bezocht te hebben om de conclusies te kunnen trekken. De helã© economie ligt op zijn gat terwijl ze een van de grootste oliereserves voor de kust hebben voor een land van nog geen miljoen inwoners. Dus nogmaals leg uit hoe ik overdrijf?
 
Zeetjes
 
3
26 september 2021 om 17:24
Je moet begrijpen dat Suriname een ontwikkelingsland is, een land in ontwikking gaat helaas altijd gepaard met corruptie dat zal met de tijd langzaam aan wel veranderen je punt betreft corruptie ben ik het wel eens hoor maar het zijn wel altijd de westerse landen die van die corruptie gretig gebruik maken voor eigen belang als het gaat om grondstoffen want daar is de grootste vraag naar altijd vanuit het westen. Maar ja niet alleen Suriname kan een rijk land zijn daardoor maar vrijwel heel afrika die leeg is geroofd voor de grondstoffen konden daardoor welvarend zijn. Maar (verkapte) rasicsme tja het is maar hoe je het bekijkt Suriname is een land waar indiers, javanen, afrikanen bij elkaar zijn gebracht(indiers hadden geloof ik wel een keus) Chinezen zijn zelf masaal gekomen de laatste jaren. Dat deze bevolkingsgroepen heel erg met hun eigen afkomsten bezig zijn is dan logisch heeft niets met (verkapte) racisme te maken ik bedoel wat is surinaamse afkomst? Dat is er helemaal niet, natuurlijk de oorspronkelijke(natives) bewoners die leven voornamelijk in de binnenlanden als die er nog wel zijn durf ik eerlijk gezegd niet zeggen.
 
peet34
 
4
26 september 2021 om 17:44
@zeetjes die bevolkingsgroepen in de binnenlanden zijn er zeker nog, alleen zover ik weet zijn dit ook gewoon gevluchtte slaven van vroeger die daar zijn gebleven, dus inderdaad een echte eigen bevolking zal er niet zijn. In het geval van Suriname kan je economisch gezien moeilijk gaan kijken naar het verleden als er op dit moment zoveel grondstoffen voor de kust liggen, alleen verdwijnen in individuele zakken van mensen die keer op keer gekozen worden door de eigen bevolking. Naar afrika verwijzen verder is dan ook niet relevant in deze kwestie, omdat daar de grondstoffen dus al geplunderd zijn door europa in het verleden terwijl er in suriname dus nog genoeg grondstoffen zijn. Het punt is dat als de mensen meer op hun land zouden richten ipv hun eigen zakken of groepen zou het land al veel verder zijn. Kijk naar het buurland Guyana die minder grondstoffen tot hun beschikking hebben maar het toch evident slim hebben geinvesteerd kijkende naar de infrastructuur van guyana ivm met die van suriname. Je zegt vervolgens dat het logisch is dat mensen met hun eigen afkomst bezig zijn. Ben ik het niet mee eens, meeste bevolkingsgroepen zitten er al generaties. Dan zou je hopen dat mensen zich focussen op hun land en niet slechts hun eigen bevolkingsgroepen, omdat ze daar naar een historie kijkende klaarblijkelijk niks mee zijn opgeschoten. Maar goed qua land verder heb ik ontzettend van mijn tijd genoten daar en hoop ik ook dat ze uit deze economische ellende weten te kopen. Want een land met zo weinig inwoners en zoveel grondstoffen, zou gewoon een welvarend land horen te zijn, wat ze met hun ellendige geschiedenis ook gewoon verdienen.
 
PaulR_1982
 
1
26 september 2021 om 22:02
Toch grappig dat de man zo ontzettend stom is om zijn eigen graf te graven. In zijn eigen land komt hier overal mee weg, maar gelukkig zijn er internationaal wel krachten die op kunnen/durven treden.