Cocu: 'Het werd 3-3, maar ik geloofde het wel en gaf geen persconferentie'
Zaterdag, 13 januari 2018 om 19:05

Phillip Cocu blikt met gemengde gevoelens terug op de eerste seizoenshelft. De oefenmeester van PSV zit nog altijd in zijn maag met de vroege uitschakeling in Europa, maar kan tevreden zijn over het verloop in de Eredivisie. PSV is de winterstop ingegaan als koploper van Nederland. De voorsprong van vijf punten op Ajax kan echter als sneeuw voor de zon verdwijnen, waarschuwt Cocu.

De trainer beaamt 'absoluut' een gevoel van schaamte overgehouden te hebben aan het Europese debacle tegen NK Osijek. "Ik heb daar nu nog heel veel moeite mee. We hebben Osijek niet onderschat, maar niet gebracht wat we kunnen en dat frustreert", vertelt hij in een uitgebreide terugblik op de eerste maanden van het seizoen. "De ploeg was nog niet zover om op het niveau te spelen waarop we nu zitten."

Mede door de blamage tegen Osijek waren de verwachtingen van de buitenwereld niet hoog voor de Eredivisie. Desondanks heeft PSV een voorsprong van vijf punten op Ajax opgebouwd. "Het is niks", reageert Cocu daarop in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "Nou ja, niks. Het zijn er wel vijf, maar je moet je daar nooit te comfortabel bij voelen. Wij moeten nu gaan spelen om de voorsprong te vergroten en niet om die te verdedigen. En als ik denk dat het nodig is om dan een keer verdedigend te wisselen om te winnen, dan doe ik dat."

Cocu krijgt nogal eens kritiek om zijn verdedigende wissels. Hij zegt echter ook 'weleens' aanvallend te wisselen, als hij dat nodig acht voor de winst. "Maar daar ligt buiten blijkbaar minder de nadruk op. Hoe je wisselt, ligt ook aan de stand van zaken bij de tegenstander. Je kunt in elke wedstrijd wel lekker tot het einde met drie spitsen blijven lopen, maar daar geloof ik gewoon niet in. Ik ben heel analytisch ingesteld en zo maken we de keuzes."

Het moeilijkste moment van de eerste seizoenshelft was toen video-analist Wim Rip vorige maand onwel werd na een hartstilstand en vocht voor zijn leven. Ondertussen coachte Cocu de wedstrijd van PSV op bezoek bij FC Groningen. "We moesten verder en dan sta je inderdaad met een heel raar gevoel te coachen. Honderd procent focus is niet mogelijk, want er schiet ineens van alles door je hoofd, omdat je directe collega dit overkomt. Ik heb bij het Nederlands elftal en PSV jaren met Wim gewerkt. Het werd 3-3, maar ik geloofde het wel en heb geen persconferentie gegeven en ben meteen naar hem toe gegaan."

Meer nieuws
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
7
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
1
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Champions League: Bayern München - Real Madrid
19
   
19:41
19:41
Matthijs de Ligt ontbreekt in basisopstelling Bayern; wel plaats voor Mazraoui
14
   
18:56
18:56
Ancelotti zet Camavinga verrassend genoeg op de bank tegen Bayern
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (6)

 
SneekPSV
 
4
13 januari 2018 om 19:19
Tja als je van de tien keer negen keer verdigend wisselt, kom je natuurlijk vanzelf zo bekend te staan. Je geeft zo een verkeerd signaal af tijdens de wedstrijd. Iets van: "ik heb geen vertrouwen in jullie, dus ik grijp in". Zo roep je problemen alleen maar over je af. De tegenstander begint dan natuurlijk helemaal bloed te ruiken. Graag iets minder vaak doen Cocu a.u.b. Verder een eerlijk interview. De europese uitschakeling doet ook hier nog steeds pijn. Als ik er aan denk kan ik het nog steeds moeilijk verkroppen. Het was wel eigen schuld. Moet je de selectie maar eerder rond hebben. Hopelijk zijn hier lessen uit getrokken, en gaat dit voor komend seizoen beter. In juli moet de selectie er gewoon staan. Eén uitzondering misschien daar gelaten.
 
Dollarson
 
14
13 januari 2018 om 19:48
Tja als je 9 van de 10 wedstrijden een kwartier voor tijd op voorsprong staat is er ook weinig reden om aanvallend te wisselen.
 
SneekPSV
 
3
13 januari 2018 om 19:55
Het is vaak voorgekomen dat PSV met 1 doelpunt verschil voor stond. De tegenstander begint dan druk te zetten. Dat is het moment dat Cocu verdedigend wisselt. Je kunt ook denken dat er dan meer ruimte ontstaat achterin bij de tegenstander. Je kunt dan op zijn minst meer snelheid voorin brengen. Of 1 spits eruit en met twee snelle mannen voorin spelen en een extra middenvelder er in zetten om te storen en snel te kunnen omschakelen.
 
Coolcat Ehv
 
6
13 januari 2018 om 20:01
Verdedigend of aanvallend wisselen hangt natuurlijk helemaal af van de stand op dat moment, zo heel moeilijk is dat niet. Geen enkele bekende coach wisselt 5 minuten voor tijd aanvallend als hij op dat moment voor staat, dus...
 
SneekPSV
 
2
13 januari 2018 om 20:05
Er is natuurlijk ook nog altijd de optie niét te wisselen......... Geef je spelers gewoon eens het vertrouwen.
 
TrebleX
 
0
13 januari 2018 om 20:48
Bij Cocu is het altijd de standaard wissels. Dat kunnen we van te voren voorspellen. Dat is niks nieuws. Meestal met 1 doelpunt voorsprong, gaat Cocu verdedigend wisselen waardoor je de tegenstander laat aanvallen i.p.v. zelf aan te vallen en dat gaat dan regelmatig fout. Ik heb Cocu nog niet echt kunnen betrappen dat hij tijdens een wedstrijd een goede tactische wissel heeft gedaan waardoor PSV beter gaat spelen.