Coronacrisis voorkomt vierde degradatie op rij: 'Wij hebben supergeluk'
Vrijdag, 3 april 2020 om 08:02

Na de degradatie van Achilles'29 in 2017 uit de toenmalige Jupiler League ging het snel bergafwaarts met de club uit Groesbeek. Een vierde degradatie op rij was dit seizoen onvermijdelijk, maar dankzij de coronacrisis zit het een keer mee. De KNVB besloot afgelopen dinsdag de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Geen kampioenen én geen degradanten. Elke club begint volgend seizoen weer op zijn huidige niveau.

Achilles'29 stond dit seizoen stijf onderaan in de Hoofdklasse met slechts één punt. "Wij zijn één van de ploegen die supergeluk hebben", beaamt Ruud Kaiser, vanaf komend seizoen trainer van Achilles'29, vrijdag in gesprek met de NOS. Voorzitter Pjotr van der Horst begrijpt dat het niet voor iedere club fijn is. "Wij konden best wel een opsteker gebruiken en deze kregen we in de schoot geworpen, maar het is natuurlijk wel een vreemde opsteker in de huidige situatie", erkent de hoogste sportbestuurder. "Het pakt voor ons toevallig goed uit, maar ik heb wel echt ook medelijden met de club die bovenaan staat."

Kaiser weet als geen ander dat andere clubs minder fortuinlijk waren. De ex-trainer van Nederland Onder-17, FC Den Bosch en RBC Roosendaal woont in Oss, de stad van OSS'20. De Brabantse club staat in de derde divisie veertien punten voor op de nummer twee, maar promotie naar de tweede divisie, het hoogste amateurvoetbalniveau van Nederland, blijft dus uit. "OSS'20 zou naar de tweede divisie gaan, een klasse onder TOP Oss. Dat zou voor die club fantastisch zijn geweest, maar nu hebben ze niks. Voor hen is dat heel triest", erkent de oefenmeester.

Kaiser snapt het besluit om alles bij het oude te houden wel. "Er waren ook degradanten geweest die zich tien wedstrijden voor het einde nog wél hadden kunnen redden. Achilles'29 niet, die hadden zich nooit meer kunnen redden. Wij hebben daarin geluk. En OSS'20, die hebben super-, superveel pech. Als je zo'n mooi seizoen hebt gehad doet dit pijn, dat kan ik me wel voorstellen."

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
112
   
23:48
23:48
Real Madrid schiet worstelende Karim Benzema uit het niets te hulp
8
   
23:36
23:36
'Ik vind Mark van Bommel naar Feyenoord wel een spannende gedachte'
4
   
22:55
22:55
Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
74
   
22:53
22:53
Chris Woerts ziet Ajax 'hele goede keuze maken' op bestuurlijk vlak
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (11)

 
Master D
 
5
3 april 2020 om 08:42
Het is maar net wat je 'supergeluk' noemt. Kan je nog een jaar praktisch elke wedstrijd kansloos verliezen om alsnog te degraderen. Bij deze club zitten namelijk zoveel dingen verkeerd dat ze na de zomer als er gespeeld zou mogen worden een selectie hebben die wel een poot aan de grond krijgt in de hoofdklasse.
 
Tipptopp
 
2
3 april 2020 om 08:46
Klopt, aan de andere kant weet je nooit hoe een koe een haas vangt. In het voetbal zijn wel vaker vreemde zaken gebeurd.
 
gaeajax94
 
2
3 april 2020 om 09:18
Dit seizoen maar 1 punt behaald, dan heb je wel geluk dat je in de hoofdklasse mag blijven, maar veel perspectief op volgend seizoen is er dan ook niet echt.
 
AdoDuhhaag
 
0
3 april 2020 om 17:16
Klopt, maar het zelfde geld voor de 1e klasse. Als je 1 punt in de hoofdklasse haalt (en kijk het doelsaldo) kunnen ze ook in de 1e klasse er zomaar uit vliegen.uitstel van executie ben ik bang.