Dagblad van het Noorden oogst veel lof met statement over Groningen - Ajax
Maandag, 15 mei 2023 om 12:08

Het Dagblad van het Noorden heeft maandag de handen op elkaar gekregen met een statement in de ochtendeditie. In plaats van het wedstrijdverslag van FC Groningen - Ajax gebruikte de krant de paginaruimte om de gebeurtenissen in de Euroborg te veroordelen. Groningen - Ajax werd zondag al na negen minuten gestaakt wegens misdragingen van de supporters.

Een vak met boze aanhangers van FC Groningen saboteerde zondag de wedstrijd door tot tweemaal toe massaal vuurwerk op het veld te gooien. Al in de zesde minuut kon scheidsrechter Jeroen Manschot niet anders dan fluiten voor een afkoelperiode van vijftien minuten. De hervatting duurde minder dan drie minuten: toen werd er weer vuurwerk het veld opgegooid vanuit hetzelfde vak. Manschot kreeg toen van boven het signaal om het duel definitief te staken.

Er viel dus weinig van een wedstrijdverslag te maken, zo concludeerde ook het Dagblad van het Noorden. De regiokrant van Groningen en Drenthe liet de paginaruimte niet onbenut. "Op deze pagina had het wedstrijdverslag van FC Groningen - Ajax moeten staan. Maar met sport hadden de gebeurtenissen in de Euroborg gistermiddag helemaal niets te maken. Dat leest u daarom op de nieuwspagina's", zo valt er te lezen in de maandageditie.

De redactie van de krant wenst zowel FC Groningen als diens supporters 'veel wijsheid en sterkte bij het voorkomen van dit ondermijnend gedrag rond een sportevenement'. Dat kan op lof rekenen bij collega-journalisten. "Sterk statement inzake de trieste sabotage van FC Groningen - Ajax gisteren", zo schrijft Jeroen Kapteijns van de Telegraaf. Onder meer de NOS, het Algemeen Dagblad, RTL en de Stentor hebben de actie van hun collega's in het noorden ook al gedeeld. Het duel tussen Groningen en Ajax wordt overigens komende dinsdag om 15.00 uur uitgespeeld.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
Piranha
 
33
15 mei 2023 om 12:23
Onkunde van de Knvb, nergens op voorbereidt, niet is doordacht. Een aanfluiting van jewelste. Dat Ajax supporters hier de dupe van moeten worden is belachelijk. Laat ze maar naar Amsterdam komen dat Groningen als ze zelf geen orde kunnen of willen handhaven.
 
BellaPartita
 
22
15 mei 2023 om 12:32
Vreemd inderdaad dat ze niet gewoon vandaag speelde, zodat Ajax in een hotel kon verblijven.
 
La~Decima
 
3
15 mei 2023 om 14:43
Wou de lokale overheid en politie niet hebben.
 
TilburgAjax
 
31
15 mei 2023 om 12:35
Lees anders even artikel 40 van het Reglement Betaald Voetbal van de Knvb. Verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid ligt primair bij de club zelf. Logischerwijs staat die ook (meer) in contact met supportersgroepen, zodat bij uitstek de club kan anticiperen op dreigingen. Geen idee wat de KNVB hier exact in te verwijten valt.
 
Sirius
 
4
15 mei 2023 om 12:44
Nou ja, het is allemaal wel heel abrupt, de regelgeving. Alles maar op het conto van de thuisclub schrijven is sowieso erg simplistisch. Je hebt te maken met (in sommige gevallen) tienduizenden mensen. Die kun je nooit volledig controleren in zo'n kort tijdsbestek (in relatieve zin). Ik zou graag zien dat de KNVB met de clubs om de tafel gaat om tot oplossingen te komen. De scheidsrechters opdragen om direct de wedstrijd te staken als er ook maar een bekertje naar beneden wordt gegooid, is wel heel kort door de bocht. Niet dat het geen consequenties moet hebben hoor, maar ik zie wel graag een wat duidelijker plan tevoorschijn komen. Telkens de wedstrijd staken schiet ook niet op, al wil je natuurlijk wel voorkomen dat mensen objecten richting het veld smijten. Ja, als alles koek en ei is bij de thuisploeg gaat alles prima, maar zodra er alcohol, emoties en andere zaken aan te pas komen, zijn er altijd problemen.
 
TilburgAjax
 
5
15 mei 2023 om 13:02
Hoewel ik het met je eens ben dat er best wat kritiek valt te leveren op de nieuwe regels, gaat het daar hier eigenlijk niet om. Natuurlijk, de wedstrijd is definitief gestaakt omdat er tot tweemaal toe een grote hoeveelheid vuurwerk op het veld werd gegooid en dat is een overtreding van de nieuwe regels. Maar ook zonder die regels had dit vermoedelijk (vergaande) consequenties gehad. Immers had de scheids ook vroeger, zonder de nieuwe verscherpte regels, in het belang van de veiligheid van de spelers de wedstrijd kunnen staken. Waar het dus om gaat is dat FC Groningen hoe dan ook verantwoordelijk is voor een ordentelijk en veilig verloop van de wedstrijd. Artikel 40 van het reglement is niet nieuw, dat staat er al heel lang in. Mijn reactie was dan ook gericht op Piranha, die dit specifieke incident lijkt toe te schrijven aan 'onkunde' van de Knvb.
 
Piranha
 
2
15 mei 2023 om 13:41
Alles in feite, het gaat toch om de regels van het betaald voetbal? Prima dat de veiligheid lokaal ligt maar als je dat al niet kan garanderen moet je een club een stad niet eens een licentie geven. Iedereen weet dat dit te maken heeft met nieuwe regeltjes en 'slimme' supporters die daar misbruik van maken. Dat kan je als KNVB toch ook el zien aankomen? En dan moet je daar toch al over nagedacht hebben. Denk jee dat die Groningen supporters hiermee zitten? Dus als welke club dan ook niet in kan staan voor de veiligheid, lijkt het me logisch een volgende volgorde te hebben: 1) De wedstrijd wordt dezelfde dag later zonder thuispubliek afgewerkt, zsm na het staken 2) Kan of mag dat niet omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, dient de thuisspelende ploeg de wedstrijd uit te spelen binnen een bepaalde periode en in overeenstemming met de lokale overheid, politie e.d. 3) Kan dat niet dan verlies je de wedstrijd met 0-3 en betaal je de onkosten van de uitsupporters als thuisclub. Als op social media iedereen al weet dat dit gaat gebeuren, en je laat dat dan gebeuren als club, dan moet je ook de schuld dragen, en de KNVB is daar om daar zorg voor te dragen als de club dat niet doet in de regelementen.
 
La~Decima
 
11
15 mei 2023 om 14:37
Noem het geen Groningensupporters. Een supporter doet zijn club dit niet aan en ik wil niet geassocieerd met dat soort chimpansees. Uiteindelijk blokkeerden de burgemeester en lokale politie de andere suggesties, ze zullen dat niet voor hun plezier doen, de politie is ook nodig voor belangrijkere dingen en ook een deel van de veiligheidscoordinators wordt ingezet op andere plekken, zoals het Groningen Forum, wat als openbare plek genoeg gekkies aan trekt (kom er regelmatig vanuit mijn werk en zie dit elke keer weer). Niemand wordt hier beter van, sterker nog, ik denk dat wij als Groningen (de club) en de supporters de grootste gedupeerden zijn. Zoals ze in het artikel van rtv Noord zeiden: je hebt liever dat je 6 wedstrijden verliest dan dat dit je overkomt.
 
29er
 
3
15 mei 2023 om 12:55
precies Piranha, gewoon netten verplichten in de KKD en Eredivisie
 
romarky
 
11
15 mei 2023 om 12:57
Heb je gezien wat Ajax supporters in de Kuip aan schade hebben aangericht na de bekerfinale. We zijn opeens allemaal vroomer dan de Paus en verwijten Groningen van alles en nog wat. We hebben in Nederland nog een hele lange weg te gaan om het supporters probleem op te lossen en dat is niet alleen in het noorden van het land. Dat Ajacieden dit weekend de dupe waren is zeer vervelend, maar dat is ook vaak anders geweest
 
TilburgAjax
 
27
15 mei 2023 om 13:05
Niemand zegt dat alleen FC Groningen een supportersprobleem heeft. Vreemde reactie. Ik vind het werkelijk schandalig wat Ajax 'supporters' voor schade in de Kuip hebben aangericht, dat vind ik echt om te kotsen. Mag ik dan niets meer zeggen over die gekken in het Noorden de afgelopen weken?
 
La~Decima
 
3
15 mei 2023 om 14:31
*Een aantal gekken in het Noorden. Die andere meer dan 20.000 mensen, waaronder vrienden en kennissen van me, hebben zich prima gedragen. RTV Noord verwoord het alsof de club gegijzeld wordt door 100 malloten.
 
Soccerfan_1
 
12
15 mei 2023 om 12:30
Zou die gast die het veld op rende al met een lollie en een kopje thee en een foei weer naar huis gestuurd zijn?
 
29er
 
9
15 mei 2023 om 12:56
thee zonder suiker, zal hem leren
 
Nation23
 
15
15 mei 2023 om 12:32
Slim van die gozer op de foto.... Bivakmuts opdoen en dan zon tattoo op je been hebben. Dagblad van het Noorden weet hoe het moet.
 
Feye_88
 
14
15 mei 2023 om 12:38
Scheelt ook dat ie is opgepakt. Dan hoeven ze m niet meer te kunnen herkennen. Slim is ie sowieso niet.
 
TilburgAjax
 
0
15 mei 2023 om 13:07
Haha true. Ik ga er toch ook wel van uit dat degene die beslist het veld te betreden met een spandoek, niet denkt dat hij een kans heeft er mee weg te komen? Als in: die moet toch op voorhand wel inzien en accepteren dat hij bij z'n lurven gevat wordt? Ik zou het echt komisch en triest tegelijk vinden als zo'n vent denkt dat hij even een rondje over het veld rent, dan ergens de tribune in duikt en onvindbaar blijft.
 
La~Decima
 
9
15 mei 2023 om 14:49
Vroeger kwamen de grote ploegen met knikkende knieƫn naar onze stad, je wost dat het zwaar zou worden. Het publiek ging, en gaat nog steeds erachter staan en we stijgden in zulke wedstrijden boven ons zelf uit. Dit gebeurde nog tegen PSV dit jaar. Van die mooie club, die voor onze provincie stond, is niks meer over. Bestuurlijk is het slecht, op het veld is het slecht, we gaan degraderen, maar de supportersproblemen zijn toch echt het toppunt van alles. Als Groningensupporter schaam ik me kapot, mijn club is kapot en idioten als dezen hebben het laatste stukje reputatie afgebrand, misschien dat daar die rook van kwam. Deze mensen roepen van alles over het bestuur maar zijn zelf de mensen die de reputatie van de club het meest ten grabbel gooien.