'Dan verliest Wijnaldum zijn onvoorspelbaarheid maar ook vooral zijn kracht'
Woensdag, 8 november 2017 om 23:41

Georginio Wijnaldum is onder manager Jürgen Klopp uitgegroeid tot een dragende kracht bij Liverpool. De prestaties van de middenvelder in het shirt van het Nederlands elftal vallen daarentegen tegen. Wat Wijnaldum in de Premier League weet te brengen, krijgt hij niet voor elkaar in Oranje. Pepijn Lijnders, assistent-trainer bij the Reds, legt de vinger op de zere plek.

Waar Wijnaldum op Anfield geprezen wordt voor zijn werklust, gecreëerde kansen en doelpunten, zijn de prestaties van de middenvelder in het Nederlands elftal niet om over naar huis te schrijven. "Gini is een 'snelle balverplaatser' die altijd klaar is om te pressen. Maar zodra er minder afspeelmogelijkheden zijn, verliest hij zoals alle spelers zijn onvoorspelbaarheid maar ook vooral zijn kracht", zegt Lijnders tegenover Voetbal International. "Hij speelt zo makkelijk samen, heeft gevoel voor diepte en is zo vast aan de bal. Jürgen (Klopp, red.) heeft veel vertrouwen in hem."

Meer: Zelfs Peter Bosz krijgt vraag over transferperikelen Arne Slot: ‘Laat mij...’

Klopp heeft bij Liverpool ruimschoots de tijd gehad om bepaalde looplijnen erin te slijpen. De manier van bewegen is bij de Engelse club anders dan in Oranje. Zijn collega-internationals weten niet goed hoe Wijnaldum zich beweegt en vice versa. "Gini is heel goed in lopen, maar hij moet wel weten waar hij naartoe moet lopen", aldus Lijnders. "Alles in een elftal start met de juiste afstanden en juiste organisatie. Duidelijkheid tussen spelers en het daardoor kunnen anticiperen op elkaar."

Volgens Lijnders kost het veel trainingsarbeid om de manier van bewegen op elkaar af te stemmen. Dat geldt dus ook voor de spelers van het Nederlands elftal. "Snelheid komt vanuit beweging. Door opties. Door open gemaakte ruimtes. Door timing. Het kiezen van positie ten opzichte van elkaar waardoor er meerdere afspeelmogelijkheden ontstaan voor diegene die de bal in bezit heeft, onvoorspelbaarheid ontstaat door beweging rondom bal. Er is geen makkelijke route om dat in te slijpen: training, training, training en training is het enige juiste antwoord."

Meer nieuws
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
15
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
13
   
13:32
13:32
The Athletic heeft nog voor zijn komst naar Liverpool mooi nieuws voor Arne Slot
15
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
17
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
big-poppa
 
7
8 november 2017 om 18:55
Hij legt de vinger op zere plek. Ik denk dan ook dat we ook met dit materiaal in het nederlands 11 tal veel beter kunnen spelen. Van gaal bereikte de finale met een ander systeem. Een systeem waarbij de spelers in hun kracht werden gezet en waar de verdediging ontlast werd. Ik ben een voorstander van het 433 begrijp me niet verkeerd maar dan zoals het vroeger ging. Buitenspelers met het krijt aan hun schoenen en veel pressing maar het voetbal evolueert. 352 of 532 zie je hedendaags veel vaker met meer opties op het middenveld voor belangrijke spelers en defensieve zekerheid voor de counter. Mijn mening is echt dat we daar meer focus op moeten leggen. Spelen naar de kracht van je team en niet vasthouden aan het 433 omdat we dat zo graag zien. We moeten mee met de tijd zodat we onze mannen weer eens op een eindronde aan kunnen moedigen
 
Feynzo
 
2
8 november 2017 om 18:57
Ja hij is je beste middenvelder, helaas zegt dat momenteel minder dan pak hem beet 5 jaar terug.
 
mentalist
 
8
8 november 2017 om 18:57
Ohjee dus vrij lopen is nu raketwetenschap? Wat een stuk interessantdoenerij van Lijnders zeg. Ergerlijk gewoon. Wijnaldum presteert gewoon niet in oranje, maar dat ligt natuurlijk aan medespelers.
 
Church89
 
34
8 november 2017 om 19:10
Dezelfde speler doet het uitstekend bij liverpool met bepaalde spelers en in een bepaalde positie; maar dan toch de schuld bij Gini leggen is volgens jou een volledig logische conclusie?
 
LucasAndersen
 
9
8 november 2017 om 19:36
Wijnaldum is bij Liverpool net zo goed vaak afwezig. Zeker in uitwedstrijden. Het is zelfs een running joke op sommige Liverpool forums.
 
mentalist
 
7
8 november 2017 om 19:50
Dezelfde speler doet het heel leuk als verijdelde waterdrager bij Liverpool ja. Misschien verwachten wel teveel?
 
memphisdepay
 
4
8 november 2017 om 20:25
Die moet je ook hebben in je team. Wijnaldum is gewoon heel balvast omdat die een uitstekende techniek heeft, daarnaast is het een atleet want hij is erg lenig, snel en sterk. Wijnaldum is inderdaad geen Coutinho of firminio maar hij is wel degelijk heel erg belangrijk omdat hij een middenvelder is die weinig balverlies lijdt en uitstekend kan combineren. Wat hij ten opzichte van andere middenvelders van het Nederlands elftal beter kan is wegdraaien bij spelers, afstanden lopen en counters opzetten maar je hebt wel spelers nodig die van combineren houden. Die zitten er momenteel nu eenmaal niet echt want de meeste spelers zijn te beperkt of zijn spelers zoals Robben, Depay of Promes die meestal zelf voor de actie gaan.
 
Saaff
 
0
9 november 2017 om 04:23
Dat dacht ik ook mentalist, hij kan opeens niet vrij lopen of de bal naar de goede kleur krijgen door zijn medespelers. Een duel winnen ligt ook aan zijn medespelers.
 
markerazzi
 
3
8 november 2017 om 19:38
Dat ligt voor een groot deel aan de medespelers ja. Looplijnen is echt niet even in een paar dagen te trainen bij oranje. De manier van voetballen zoals Klopp wil, maar ook bijvoorbeeld Bosz, daarvoor moet een groep langer bij elkaar zijn. Een voordeel is wel als er meerdere spelers in het nationale elftal ook bij dezelfde club (op topniveau) samenspelen. Dat is toch ook terug te zien in de nationale teams van Duitsland en Spanje. Bij Italië zie je dat ook vaak terug
 
achmedn
 
15
8 november 2017 om 19:10
eindelijk een goede analyse waarom hij in Liverpool zo goed maar in Oranje veel minder presteert. Je kan een andere analyse maken, maar de redenering dat hij niet gemotiveerd zou zijn voor Oranje slaat nergens op. Welke speler zou niet naar WK willen gaan en vind leuk om na elke wedstrijd kritiek te krijgen?
 
LucasAndersen
 
7
8 november 2017 om 19:38
Maar wijnaldum is bij Liverpool, met name in uitwedstrijden ook vaak onzichtbaar. Het is gewoon een speler die zich aanpast aan het niveau, geen speler die voorop gaat in de strijd. Geen leider.
 
Schop1989
 
4
9 november 2017 om 08:30
So? Je doet hem tekort met vaak onzichtbaar en dat hij niet voorop gaat in de strijd bij Liverpool, want dat doen ze als team wel. Maar wijnaldum is zo goed als het team is wel de juiste conclusie, die lijnders ook heeft.
 
Buitenspelgoal
 
9
8 november 2017 om 19:29
Klinkt op zich wel als een logisch verhaal. Komt er in het kort op neer dat Wijnaldum geen spelmaker is, maar zijn kwaliteiten aansluiten op hoe goed anderen op hem afgesteld zijn. Wijnaldum is niet iemand die je de bal geeft en vervolgens een weergaloze actie maakt. Wijnaldum is iemand die een team aan elkaar lijmt, maar dat kan alleen als dat team met hetzelfde idee speelt. Bij Liverpool is er een spelopvatting die alle spelers begrijpen. Ik denk dat het bij Oranje ook lastig is omdat er bijna elke keer weer een andere team staat.
 
FR12Jules
 
2
9 november 2017 om 07:07
Dus eigenlijk is Gini niet geschikt voor Oranje omdat je bij Oranje simpelweg niet de tijd hebt een elftal te bouwen.
 
Buitenspelgoal
 
0
10 november 2017 om 06:29
Hij zou geschikter zijn als er een vaster elftal stond dat niet constant omgegooid wordt door blessures of ''hypes'' (speler x speelt goed, dus maar in de basis gooien bij eerstvolgende duel).
 
FR12Jules
 
0
11 november 2017 om 13:36
Ja, maar in hoeverre is dat haalbaar in een Landenteam? Hier heb je nou eenmaal vaak te maken met wisselingen o.a. door blessures en de vorm van spelers. Je kan niet snel een 'vast elftal' maken om hier op te bouwen.
 
xigerAwRr
 
4
8 november 2017 om 20:11
Mensen let op als je blind als 6 neerzet naast Wijnaldum en Strootman, dan zal Nederland ineens veel beter draaien. Kijk maar naar de pot van Nederland tegen Zweden, blind op 6 is echt wat wij nodig hebben!
 
Inti
 
3
8 november 2017 om 20:21
Ik ben het met je eens dat Blind op 6 moet! Maar ervoor mogen van mij ook Propper en van Ginkel
 
rubje
 
2
8 november 2017 om 21:15
Ik zie liever een 5-3-2/3-5-2 opstelling waar blind met de vrij en van dijk de 3 centrale verdedigers zijn. Daarvoor Wijnaldum, strootman en propper. In de spitsen depay en promes. En de zijkanten laten invullen door Willems en karsdorp(of nu Janmaat door blessures)
 
kevin2003
 
4
8 november 2017 om 21:48
Wijnaldum moet je gebruiken als controlerende middenvelder\balafpakker. Strootman lekker de spelmaker laten zijn en nog een harde werker op het middenveld met beetje power genaamd Leroy Fer en je hebt een goed middenveld.
 
Scotsman
 
0
9 november 2017 om 08:21
Strootman? Strootman moet je zover mogelijk bij Oranje vandaan houden. Wanneer heeft die voor het laatst een goede wedstrijd gespeeld in Oranje? Toen we nog beeldbuizen hadden?
 
Schop1989
 
0
9 november 2017 om 08:34
Strootman en sneijder zijn de statische gevallen waardoor wijnaldum slecht presteert en heel oranje te weinig vechttlust lijkt te tonen. Goede spelers in hun spel, maar in weinig loopvermogen is op dit moment niet genoeg en helemaal niet tegen de kleintjes
 
Scotsman
 
1
9 november 2017 om 08:19
Ik snap nog steeds niet wat Klopp in Wijnaldum ziet. En ik zie aardig wat van Liverpool. Ik vind het een dertien in een dozijn middenvelder met weinig overtuiging. Als het even niet loopt bij Liverpool is hij ook altijd de eerste die met het hoofd naar beneden gaat lopen sjokken.
 
Schop1989
 
1
9 november 2017 om 08:37
De combi henderson wijnaldum en lallana was vorig seizoen anders DE reden dat het pressing play zo goed ging. Nu al bijna 12 maanden steeds 1 van de 3 geblesseerd en is het middenveld wat uit balans.
 
Scouserper
 
3
9 november 2017 om 08:47
Lucas andersen en mentalist braken een hoop onzin uit over dit issue Hebben jullie ooit wel eens Wijnaldum in actie gezien tijdens een wedstrijd van Liverpool vraag ik me af?