Danny Blind blikt terug op Oranje-debacle: 'Ik heb toen fouten gemaakt'
Maandag, 19 juli 2021 om 21:16

Danny Blind heeft zich openlijk uitgesproken over zijn ontslag als bondscoach van Oranje in 2017 en de impact ervan op hem. Te gast in het programma Meer dan goud van NPO1 vertelt het huidige lid van de raad van commissarissen van Ajax over de pijn die hij voelde toen hij ontslagen werd door de KNVB. Bovendien verklaart hij onder meer dat hij heeft geleerd van Louis van Gaal en Johan Cruijff en spreekt hij in tranen en op aangrijpende wijze over het overlijden van zijn oudere broer.

Nadat Blind in de zomer van 2012 assistent-trainer bij Oranje werd, nam hij drie jaar later het hoofdtrainerschap over van Guus Hiddink. Twee jaar lang stond Blind aan het roer bij het Nederlands elftal voordat hij in maart 2017 ontslagen werd door de KNVB. Directe aanleiding was de 2-0 nederlaag in het WK-kwalificatieduel met en in Bulgarije. "De kans werd daardoor groot dat we het WK 2018 in Rusland mis zouden lopen. Niet veel later kwam de vertegenwoordiger van de KNVB naast me zitten, en hij vertelde me dat we 'maar even moeten gaan praten'. Toen wist ik het al en veel meer hoefde ik ook niet te zeggen", blikt de oefenmeester terug.

"Of ik mezelf iets heb kwalijk genomen? Ik heb mij persoonlijk niets kwalijk genomen, want ik had gedaan wat ik kon", vervolgt Blind. "Ik heb hard gewerkt en ik heb veel in het werk gestoken. Ik wil me niet achter het gebrek aan geluk verschuilen, maar dat was ook wel een factor. Uiteindelijk is het zo dat ik niet gepresteerd heb, en dat doet pijn." Volgens de keuzeheer was er 'onrust' rondom Oranje, al treedt hij niet in detail.

"In deze periode was er onrust, en op dat moment heb ik fouten gemaakt. Kijk, Louis van Gaal is een trainer die die onrust kan managen. Johan Cruijff was een trainer die het 'laat' managen. Maar ik kreeg het niet voor elkaar. Daar heb ik wel een les geleerd. Ik denk dat ik een hele goede, technische veldtrainer ben. Maar je moet ook knopen kunnen doorhakken en impopulaire beslissingen kunnen nemen binnen een organisatie. Op het veld vind ik dat niet erg, maar in een organisatie is dat toch weer anders", aldus Blind, die te kennen geeft 'nooit meer als hoofdtrainer actief te willen zijn'. "Ik denk dat ik een goede assistent bij een topclub zou zijn."

Tijdens de uitzending vertelt Blind ook openhartig over een traumatische ervaring uit 1973, toen zijn broer overleed na een ernstig scooterongeluk. "Laat in de middag werd moeder gebeld door de politie met het nieuws dat mijn broer op de intensive care lag. Dat was niet goed; heel slecht zelfs. Rond een uur of acht kwam mijn vader bij. 'Kleed je aan, dan breng ik je even bij de overburen. Het gaat niet goed en we moeten naar het ziekenhuis', zei hij. Uiteindelijk was hij om tien uur 's avonds overleden", zo deelt Blind zijn verhaal in tranen.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
2
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
Benzema.
 
21
19 juli 2021 om 21:25
Deze aanstelling was natuurlijk een enorme blunder van de KNVB. Je zou denken dat ze er van geleerd hebben maar even later stellen ze doodleuk nog een slechtere trainer aan.
 
Klapstoel88
 
9
19 juli 2021 om 21:52
De hele organisatie achter de knvb is door en door verrot. Daar moet gewoon een keer schoon schip komen, net als bij ajax is gebeurd met de fluwelen revolutie
 
Janta
 
20
19 juli 2021 om 22:09
De grootste blunder van de KNVB was door Hiddink aan te stellen als coach die er een grote puinhoop van maakte en de enige fout van Blind was door hem op te volgen. Vond het trouwens een leuke uitzending met een eerlijke Blind sr.
 
Benzema.
 
14
19 juli 2021 om 22:52
Je weet dat Oranje onder Hiddink nog op een kwalificatieplek stond en Blind vervolgens 3 van de laatste 4 wedstrijden verloor om kwalificatie mis te lopen? Je weet dat Blind vervolgens ook de WK kwalificatie van 2018 verprutste?
 
Andres13
 
13
19 juli 2021 om 22:53
Hiddink heeft als trainer wel wat meer krediet opgebouwd dan Blind. Blind had alleen Ajax gecoacht en dat ging mis, terwijl Hiddink veel prijzen heeft gewonnen. Dan is het niet gek dat de KNVB aan Hiddink denkt als bondscoach
 
Japie_Krekel
 
9
20 juli 2021 om 00:07
Zijn grootste fout was Ziyech negeren imo
 
Aqua1
 
6
20 juli 2021 om 01:34
Knvb heeft niks van geleert, De Boer was gedoemd om te mislukken is bij alle clubs in het buiten land eruit gekegeld en ontslagen...
 
wizzle_shizzle
 
15
19 juli 2021 om 21:33
Openhartig interview en eerlijk naar zichzelf. Hij komt gewoon tekort op dit niveau.
 
Janta
 
4
19 juli 2021 om 22:14
Dan heb je het helemaal verkeerd begrepen of je verdraait zijn worden wat ook niet uitzonderlijk is. Blind voelt zi h meer velttrainer maar geen manager waarbij zoveel meer komt kijken. Vergelijkbaar met ten Cate, ook een uitstekende veldtrainer maar bij lange na geen topcoach.
 
Maximus2702
 
6
19 juli 2021 om 21:34
Geeft aan dat hij een hele goede veldtrainer is. Zou hij dan als assistent van Van Gaal meekomen naar oranje?
 
NJfromVOL
 
7
19 juli 2021 om 21:41
Dat is onverenigbaar met zijn rol als commissaris.
 
Janta
 
2
19 juli 2021 om 23:47
Daar heb jij weer gelijk in.
 
Ducktaildo
 
3
19 juli 2021 om 21:50
Ja en als iemand iets aangeeft dan is het ook zo? Tot nu toe heeft die niet veel gewerkt als assistent trainer, dus vraag mij af waarom hij denkt dat jij wel even bij een topclub zou functioneren als assistent? Is toch nergens op gebaseerd; behalve op zijn eigen mening dan?
 
PieterPrins773
 
2
19 juli 2021 om 21:42
Eigenlijk vielen echt al zijn keuzes verkeerd uit. Daarnaast had hij geen communicatieve skills. Desondanks denk ik toch dat hij tactisch sterk is en een goede veldtrainer en/of assistent zou zijn.
 
mutated dog
 
6
19 juli 2021 om 21:55
Blind liet achteraf gezien een betere indruk achter dan F. de Boer. Frank kwam in een gespreider bedje terecht en heeft op tactisch en op communicatief gebied het nog meer verprutst.
 
Oortap
 
6
19 juli 2021 om 22:19
Blind had ook te maken met een armzalige Oranje. Vincent Janssen was je eerste spits en de bankzitter van Watford was je rechtsbuiten. Daarnaast was Strootman de aanvoerder en had je nog spelers als Hoedt. Dat je daarna serieus overwoog om Kuwas te selecteren was wel het teken dat er echt een rampzalige generatie aanwezig was.
 
Benzema.
 
10
19 juli 2021 om 22:56
Blind had daarentegen ook nog spelers als van Persie, Sneijder, Robben en Huntelaar.
 
Oortap
 
4
19 juli 2021 om 23:40
Alleen Robben zat toen nog op redelijk niveau, en was helaas vaak geblesseerd. Sneijder en RvP waren al flink over the hill en Huntelaar werd helemaal niet gebruikt volgens mij. Alles wat erna kwam was gewoon pure middelmaat.
 
Japie_Krekel
 
3
20 juli 2021 om 00:08
Blind zorgde daar zelf ook voor door een kwaliteitsspeler als Ziyech te negeren
 
Ajaxenschede
 
4
20 juli 2021 om 00:24
@benzema, Sneijder was toen natuurlijk al zwaar op zijn retour en maar heeft iig nog 12 van de 17(?)wedstrijden Van Persie en Huntelaar beide slechts 3 en Robben die als enige van de oude garde nog echt goed was, was ook in die periode weer eens ouderwets geblesseerd want ook die is niet verder gekomen dan 4 wedstrijden onder Blind. Daarnaast is het natuurlijk wel een blunder van jewelste geweest van de Knvb om Blind aan te stellen als opvolger van Hiddink, omdat je naar mijn mening nooit een assist van de hoofdcoach als opvolger kan aanstellen als de hoofdcoach vanwege slechte prestaties wordt ontslagen, Blind was namelijk net zo goed onderdeel van die staf.
 
Vernon
 
19
19 juli 2021 om 23:05
"ik denk dat ik een hele goede, technische veldtrainer ben. Maar je moet ook knopen kunnen doorhakken en impopulaire beslissingen kunnen nemen binnen een organisatie. Op het veld vind ik dat niet erg, maar in een organisatie is dat toch weer anders”, aldus Blind, die te kennen geeft ‘nooit meer als hoofdtrainer actief te willen zijn’. “Ik denk dat ik een goede assistent bij een topclub zou zijn." Dit is een zeldzaam moment in de voetballerij; dat iemand open, eerlijk, vertelt over zijn eigen tekortkomingen voor een bepaalde functie. En ook nog eens gelijk heeft. Hulde aan Blind dat hij daar zo over vertelt. Het enige andere voorbeeld dat ik kan bedenken was Van Basten, die ook zelf aangaf niet geschikt te zijn voor het hoofdtrainerschap. Knap.
 
PabloAndojar
 
0
21 juli 2021 om 12:39
Dat hij niet geslaagd is vond ik het jammer...hij had gewoon pech,als ik hem op ziggo over voetbal horen praten schat ik hem heeeeeel hooooog,in mijn ogen hij Is een van de weinigen die verstand van voetbal heeft.