Daphne Koster pakt Pierre van Hooijdonk aan na uitspraak over Frappart
Zondag, 28 maart 2021 om 20:07

De opmerking van Pierre van Hooijdonk in de richting van scheidsrechter Stéphanie Frappart voorafgaand aan Nederland - Letland (2-0) is de oud-international op veel kritiek komen te staan. Naast international Merel van Dongen en Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, raakte ook voormalig international Daphne Koster in discussie met Van Hooijdonk. "De discussie in zijn algemeenheid kun je prima voeren, maar dit was niet het moment", reageerde Koster tegenover het Algemeen Dagblad over de kwestie.

"Ik vind het aan de ene kant wel een dingetje", erkende Van Hooijdonk het aanstellen van Frappart in de voorbeschouwing op het duel van Oranje. "Een vrouw in de mannensport, dat is de discussie helemaal niet. Ik bekritiseer vaak scheidsrechters in de Nederlandse competitie waarvan ik zeg: jij hebt nooit op een klein beetje niveau gespeeld. Dat soort argumenten gebruik ik regelmatig, omdat ik denk dat als je dat wel hebt gedaan, je bij bepaalde situaties de intenties beter en sneller kan herkennen." Van Hooijdonk was commentator bij het EK vrouwenvoetbal in 2017 en werd tevens aangesteld als ambassadeur van het toernooi.

De uitspraken van Van Hooijdonk vielen niet goed bij Koster, goed voor 139 interlands voor het Nederlands elftal. "Hij koppelt het aan Frappart. Daarmee stel je gelijk haar kwaliteiten ter discussie", ergert Koster zich. "Waarom zeg je dit niet als Danny Makkelie fluit? Je moet je ervan bewust zijn dat er nog steeds veel vooroordelen zijn als een vrouw fluit. Zij moet het eerst laten zien, in plaats van gewoonweg geloven dat ze het kan. Doordat Pierre dit inbracht, vielen er ook zoveel mensen over. Vrouwen moeten zich eerst bewijzen, waar bij mannen er sneller vanuit wordt gegaan dat ze het wel kunnen."

Koster zocht zaterdagavond op Twitter meteen de confrontatie met Van Hooijdonk door hem te vragen welke mannelijke topscheidsrechter 'op een klein beetje niveau heeft gespeeld'. Van Hooijdonk reageerde dat hij van mening was dat een scheidsrechter bepaalde situaties beter kon inschatten als hij of zij bekend is met het niveau. "Ik heb nog steeds geen antwoord gehad op die vraag", vertelt Koster. "Ja, Dick Jol en Ben Haverkort werden genoemd, maar dat was in de jaren negentig. Tegenwoordig bewandelt een topscheidsrechter een ander pad dan twintig, dertig jaar terug. Er zijn gewoon heel weinig voorbeelden van scheidsrechters die op 'een klein beetje niveau' hebben gespeeld, wat dat ook mag betekenen."

Volgens Koster moet er meer gekeken worden naar de inhoud, de kwaliteit van fluiten. "Er klopt niks van. Je wordt als scheidsrechter beoordeeld op of je op het juiste moment de juiste beslissing kunt nemen, met de spelregels in je achterhoofd. Daar moet je bepaalde kwaliteiten voor hebben. Hedendaagse scheidsrechters zijn echt wel 'koppie koppie' en kunnen heel snel beslissen", aldus Koster, die van mening is dat Frappart een prima wedstrijd floot. "Ze liet lekker doorspelen. Spelers accepteerden haar beslissingen en dat dwingt zij wel af. Dat kan niet elke vrouw of man."

Meer nieuws
   
10:32
10:32
Mark van Bommel genoemd als mogelijke trainer halve finalist Champions League
0
   
10:26
10:26
Johan Derksen: 'Je kunt niet meer om hem heen in het Nederlands elftal'
5
   
09:48
09:48
Xavi Simons zorgt voor negatieve primeur tijdens puntenverlies RB Leipzig
3
   
09:37
09:37
'Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot naar Feyenoord kwam'
12
   
09:16
09:16
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (47)

 
AcKaka
 
32
28 maart 2021 om 20:10
Ik vind de argumentatie van pierre ook matig. Voetballers kunnen bijna geen topscheidsrechter worden qua ervaring. Vind het alleen wel weer overdreven om dan meteen het vrouwen argument erbij te gooien. Hij leek me dat niet zo te bedoelen.
 
Lunny
 
18
28 maart 2021 om 21:47
Ik ben het niet eens met de argumenten van van Hooijdonk, maar moet stiekem wel lachen. Het geslacht van in dit geval de scheidsrechter zou niks uit moeten maken, totdat je kritiek op een vrouwelijke scheidsrechter hebt. Zijn het nu niet de roeptoeters die het ineens groter maken, ómdat het een vrouw is?!
 
hansje1969
 
10
28 maart 2021 om 22:04
Ja wat een gezanik zeg. Gaan we hier trouwens nog 20 artikelen krijgen wie er nog meer beledigd is ? Zijn uitleg, ook al deel ik de mening niet, is gewoon duidelijk
 
puntnaarachter
 
58
28 maart 2021 om 20:14
Pierre geeft toch aan dat hij dat argument vaker gebruikt? Juist de mensen die nu over pierre heen vallen, laten zien dat het alleen maar problemen gaat opleveren. Zoals je soms ziet hoe de mannelijke scheidrechters worden afgebrand na het weekend. Ik kan je nou al op een briefje geven dat de vrouwenrechten organisaties staan de trappelen om daarop in te gaan springen, mocht het om een vrouwelijke scheidsrechter gaan. Gaat er allemaal niet leuker op worden.
 
AcKaka
 
6
28 maart 2021 om 20:36
Vind het een slecht argument, maar ze zoeken er veel te veel achter. Sowieso zijn we wel heel kleinzerig geworden. Vermoeiend soms
 
ThugVz
 
6
28 maart 2021 om 20:40
@ACKaka Ik denk dat dat eigenlijk best meevalt hoor. Maar vooral voor de bühne (lees Social media) is alles echt vreselijk politiek correct en sociaal wenselijk. In werkelijkheid denkt het gros van de mensen heel anders. Waarom denk je dat politiek gezien de linkerflank zo enorm klein is?
 
hansje1969
 
2
28 maart 2021 om 22:53
Leuke vraag, maar vraag me af of dit de teloorgang van links veroorzaakt heeft. Volgens mij moet je steeds meer opletten en wordt er steeds meer uitvergroot wat er gezegd wordt.
 
ThugVz
 
0
28 maart 2021 om 23:14
Ach weetje Hans, als het ideaalbeeld wat sociaal media creëert, vooral het sociaal wenselijke dan, dan zou links echt veel sterker zijn. Als puntje bij paaltje komt houden mensen echt wel van meer nuance en kiezen ze voor minder correctheid.
 
puntnaarachter
 
48
28 maart 2021 om 20:12
Aan de ene kant vind ik het mooi en heel normaal dat het geslacht niet hoeft uit te maken omtrent de scheidrechter. Maar het gezeur begint nou al, en in de huidige maatschappij zal het alleen maar erger worden. Dan denk ik ook: waarom zou je dit willen? Er zal alleen maar extra gezeur komen vanuit alle tere zieltjes. Begint wel steeds erger te worden, dat je 10x je zinnen moet afwegen alvorens je iets kan zeggen.
 
JDG84
 
5
28 maart 2021 om 20:53
Valt wel mee. Als je iets doms zegt, wat daarnaast ook nog eens volledig fout is en het nooit zegt als het een man betreft, dan mag je erop aangesproken worden toch. Dan moet je een vent zijn en gewoon je fout toegeven. Dat gezeur over de huidige maatschappij elke keer. Als je een vent bent en je wil graag op tv dingen zeggen en ruzietjes uitvechten met vi mensen, dan moet je ook een vent zijn en zeggen dat je fout zit. Laat mensen nou eens accepteren van andere dat ze fouten maken en laat de mensen die fouten maken eens accepteren dat ze erop aangesproken worden. Heel simpel, ik doe iets of zeg iets fout, jij verbeterd me, ik zeg sorry je hebt gelijk. Werkt verademend hoor, gewoon eens toegeven als je fout zit.
 
Tinus88
 
16
28 maart 2021 om 21:19
Maar is dat niet een beetje het ding. Wie bepaald hier dat dit fout is en dat de uitspraak dom is? Jij? Ik? Twitter? Dat is zo subjectief iets dat het niet in iets te vangen is. Als hij de fout hier niet ziet zou ik ook niet met excuses komen persoonlijk.
 
puntnaarachter
 
8
28 maart 2021 om 21:23
Em wie beslist of er iemand iets doms heeft gezegd? Jij? Ik? De minister president? Sylvana Simons? Enz.. Ik vind dat die helemaal niks doms heeft gehad en jij vindt van wel, nou waarom zou hij naar jou moeten luisteren en niet naar mij?
 
Master D
 
50
28 maart 2021 om 20:28
Wat een lange tenen zeg. Alleen maar omdat de scheidsrechter een vrouw mag er niks over gezegd worden, want elke vorm van commentaar is een schande. Kom op zeg. Leg niet op alle slakken zout. Ik snap zijn punt en die mag hij maken. Hoef je hem niet om af te fikken omdat hij het nu niet over Siemen Mulder roept, maar over een vrouw.
 
Westend
 
14
28 maart 2021 om 21:40
Nou precies dat. Ik zie Piere ook nog eens draaien en zijn woorden uitzoeken om het zo politiek correct mogelijk te brengen. "ik beoordeel scheidsrechters in de Nederlandse competitie ook altijd op het feit dat ze niet op een beetje niveau hebben gespeeld". Met andere woorden: Pierre heeft kritiek op nagenoeg alle scheidsrechters. Dit is zo goedkoop scoren over de rug van Van Hooijdonck.
 
genieterr
 
10
28 maart 2021 om 20:29
Wel bijzonder dat pierre dan niet met scheidsrechters kan komen die wel op topniveau hebben gevoetbald. Hier gaat zijn argument.... Onze beste scheidsrechters hebben dus niet op topniveau gevoetbald? Heb ik inderdaad nooit uit iemand z'n mond horen komen....
 
Tinus88
 
5
28 maart 2021 om 20:53
Hoezo gaat daar precies zijn argument? Wanneer je op niveau hebt gespeeld voel je een situatie nou eenmaal beter aan. Dat zie je wel in meer sporten. Dat er dan nauwelijks voorbeelden zijn, Van Boekel speelde bij VVV, is een ander verhaal.
 
JDG84
 
9
28 maart 2021 om 20:57
Het argument is niet slecht, maar waarom brengt hij nu dit argument op. Die man zit 5 keer per week op tv over een wedstrijd te praten en ik heb hem nog nooit dit horen zeggen. Nu hebben we een vrouw en prompt voor de wedstrijd nog begint wordt er al negatief gesproken met dit argument. Onzin dus en een kul argument als he hem nu wel gebruikt en normaal niet. En Pol.. mooi heh, 40 potjes vvv, daar moet je het mee doen ??
 
Tinus88
 
1
28 maart 2021 om 21:28
Ik kijk nooit televisie en luister op coetbalgebied enkel podcasts waar Pierre nooit aanschuift, dus dat hij het nooit uitspreekt moet ik geloven. Dan is het moment en de uitspraak ernstig ongelukkig. Hoe stom het ook klinkt. Die 40 potjes kunnen in sommige situaties wellicht net een paar procent gevoel in een bepaalde situatie meebrengen. Het maakt je niet vanzelf een topper, maar het kan je zeker helpen.
 
Nijogeth
 
1
28 maart 2021 om 23:56
Het is in ieder geval niet de eerste keer dat ik hoor dat scheidsrechters een situatie misschien niet goed inschatten omdat ze zelf nooit op een beetje niveau hebben gespeeld. Of dat van Pierre kwam, dat weet ik niet, maar volgens mij heeft van Basten ook ooit zoiets gezegd.
 
genieterr
 
6
28 maart 2021 om 20:29
Wel bijzonder dat pierre dan niet met scheidsrechters kan komen die wel op topniveau hebben gevoetbald. Hier gaat zijn argument.... Onze beste scheidsrechters hebben dus niet op topniveau gevoetbald? Heb ik inderdaad nooit uit iemand z'n mond horen komen....
 
Regulator
 
1
28 maart 2021 om 21:21
Zijn onze beste scheidsrechters nou echt goed genoeg? Misschien wel, maar misschien zouden ze juist beter worden. Ik snap zijn punt dus wel. Zelf op niveau spelen om bepaalde situaties beter aan te voelen. Hetzelfde zoals dat iemand die voetbalt beter sommige situaties in kan zien, dan iemand die niet voetbalt. Valt heus wat voor te zeggen.
 
pinko
 
14
28 maart 2021 om 20:34
Tjonge, jonge, we zijn nu wel aanbelandt in een lange tenenwereld. Het wordt steeds gekker. Woordgrapjes worden op dit forum ook verwijderd alsof het een grote misdaad betreft. Je moet niet alleen hier, maar ook op andere media - waar ik niet actief ben - niet gek opkijken of er posts zomaar, zonder degelijke onderbouwing, worden verwijderd. Meestal met nietszeggende opmerkingen. Het vrije woord wordt steeds meer aan banden gelegd. Of direct bovenop gesprongen. In het geval van P. van Hooijdonk nu dus. Omdat het kritiek op een vrouwelijke scheids betreft, menen (ex) voetbalsters hier direct de criticaster te moeten bekritiseren vanwege het woordje vrouw. Want uiteindelijk komt het daar op neer...
 
JDG84
 
4
28 maart 2021 om 21:01
Je kan het ook omdraaien, iemand zegt iets doms en als je iets doms zegt, dan is er wel eens een kans dat dat uitgelicht wordt. Dan moet je als pierre zijnde nu gewoon geen lange tenen hebben en doorgaan. Het is toch bijzonder dat degene die iets achterlijks zegt wordt beschermd onder het mom “lange tenen” en zelfs “het vrije woord”. Het vrije woord wat je benoemt, geeft ook deze mensen het recht om te reageren op iets dat ze niet leuk vonden. Als zij dat niet meer mogen, dan ben je het aan banden aan het leggen.
 
ThugVz
 
8
28 maart 2021 om 21:08
Het is hartstikke terecht dat Pierre hier op wordt gepakt hoor. Je moet alleen niet het geslacht erbij pakken, maar vooral het feit dat hij inhoudelijk helemaal de plank misslaat.
 
Nijogeth
 
0
28 maart 2021 om 23:57
Dan moet men vallen over het feit dat hij het fout heeft en scheidsrechters niet op hoog niveau hoeven te fluiten. Dan moet men niet vallen over het feit dat de scheids een vrouw is.
 
ThugVz
 
19
28 maart 2021 om 20:36
Dit lijkt me eigenlijk het bewijs dat de voetballerij nog niet klaar is voor een vrouwelijke scheidsrechter. En nee, niet door mensen zoals Pierre, maar door mensen zoals Daphne Koster en Lisa Westerveld. Om altijd maar vanuit die zielige slachtofferrol overal een reden achter te zoeken om te janken.. Zo pak je natuurlijk nooit de fundament van het probleem aan.
 
Regulator
 
2
28 maart 2021 om 21:22
Nouja, waar Daphne redelijk inhoudelijk reageert, vond ik het commentaar van gisteren veel te overdreven.
 
Aguerooo
 
10
28 maart 2021 om 20:40
Dan hou maar op met vrouwelijke scheidsrechters in het mannenvoetbal als je nu al dit soort dingen gaat krijgen. Als v Hooijdonk dit over een mannelijke scheids had gezegd dan kraait we geen haan naar. De wereld staat compleet op de kop en het word alleen maar erger.
 
Berliner80
 
4
28 maart 2021 om 20:43
Pierre geeft duidelijk aan dat hij mannen daar vaak op bekritiseerd, dus ik snap de ophef totaal niet. Maar ja, er moet elke dag wel iemand tegen de schandpaal genageld worden, en nu moet Pierre vast ook nog even ontslagen worden?
 
IKEA
 
8
28 maart 2021 om 21:13
Ik vind het ergens wel eng om te zien hoeveel hier Pierre in bescherming nemen. Want ondanks dat ik me kan voorstellen dat iedereen het wel eens is dat als je een scheids rekruteert, deze ook voldoet aan de eisen van een scheidsrechter. Echter is het wel erg schrijnend wanneer er voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd van Oranje fluit, Pierre al voor de wedstrijd openlijk zijn twijfels uit. Echt ongelooflijk pijnlijke televisie en helaas word de kritiek hier ook weggehoond als twittertrutjes.
 
Shorty1991
 
0
28 maart 2021 om 23:29
Het was ook schrijnend slechte tv, dat is het altijd met Pierre. Maar het probleem met Pierre was dat ie gewoon wilde lullen over slechte scheidsrechters, op een gegeven moment eigenlijk zelf de draad kwijt was en heel ongelukkig uit z'n woorden komt. Nu wordt ie door al die Nederlandse (ex)voetbalsters neergezet als een vrouwenhater en dat lijkt mij toch ook zwaar overdreven. Sterker nog, al die meiden die hem nu zwaar af zitten te zeiken, liepen eerder met hem de polonaise omdat hij een van de weinige ex voetballers van naam is die wel ambassadeur voor het vrouwenvoetbal wilde zijn. Slecht optreden van Pierre? Zeker! Slechte ongegronde commentaren even lekker de activiste uit te hangen? Net zo goed.
 
IKEA
 
0
29 maart 2021 om 00:51
Tuurlijk is Pierre geen vrouwenhater, maar het is gewoon zeer, zeer opmerkelijk om je als analist voor het eerst uit te wijden over ervaring op professioneel niveau als een belangrijke eigenschap in een degelijke scheidsrechter zijn. De mening an sich, of ik het er nu mee eens ben of niet, is op zich niet vreemd, het is gewoon zeer dubieus je hierover te uiten voor de wedstrijd waarin voor het eerst een vrouw fluit. Ik vind de kritiek op Pierre dan ook terecht.
 
Trissy
 
7
28 maart 2021 om 21:22
"vrouwen moeten zich eerst bewijzen, waar bij mannen er sneller vanuit wordt gegaan dat ze het wel kunnen". Ik denk dat mannen als Higler, Mulder en ook de man uit haar voorbeeld, Makkelie, daar toch anders over denken. Het hele mannelijke scheidsrechterscorps van Nederland krijgt iedere week zo verschrikkelijk veel kritiek over zich heen, dat ik het knap vind dat sommige van die mannen nog professionele scheidsrechter willen zijn. Ook die mannen moeten zich bewijzen om steeds grotere wedstrijden te krijgen en bijvoorbeeld bij de Europese scheidsrechters te komen. Is altijd zo jammer dat als er kritiek is op een vrouw, de wereld te klein is, maar diezelfde kritiek wordt ook bij de mannen gezegd... Alleen dan maakt het mensen zoals Koster niets uit, want dan gaat het niet om een vrouw.
 
Nico50
 
2
28 maart 2021 om 22:17
@Trissy Stel dat na Wiegman een mannelijke bondscoach wordt aangesteld. Ik vermoed dat dan de wereld te klein is. Want dat moet ongetwijfeld volgens Koster en gelijkgestemden een vrouw zijn. Maar dan zal de gelijkheid der seksen minder zwaarwegend zijn, vermoed ik.
 
Shorty1991
 
0
28 maart 2021 om 23:31
Volgens mij heeft koster al op Nederlandse tv aangegeven dat het geweldig zou zijn voor het vrouwenvoetbal als bijvoorbeeld Louis van Gaal bondscoach zou worden, dus lijkt me dat dat wel mee zou vallen hoor..
 
Nico50
 
0
29 maart 2021 om 08:17
@shorty1991 Makkelijk dit. Maar als het bijvoorbeeld Van de Looi zou zijn? Zou het dan nog meevallen?
 
Nico50
 
5
28 maart 2021 om 21:33
Je hebt mannenvoetbal en je hebt vrouwenvoetbal. In het betaalde segment spelen geen vrouwen in een mannencompetitie en v.v. Waarom zouden dan wel vrouwen in een betaalde mannencompetitie moeten fluiten? Alleen omdat het politiek correct is? Daarmee zeg ik niets over de kwaliteit van een vrouw, maar het is allemaal zo geforceerd. Voor de wedstrijd was het al een issue en dat is toch niet waar het omgaat?
 
hansje1969
 
2
28 maart 2021 om 23:32
Fluiten er weleens mannen bij vrouwen kwalificatie of CL? Van mij mag het wederzijds hoor als ze goed genoeg zijn. Als we dan alsjeblieft stoppen met dit gezanik
 
Nijogeth
 
1
29 maart 2021 om 00:02
Wat mij betreft moet dat hele gescheiden gedoe maar eens afgelopen zijn. Vrouwenvoetbal, weg ermee. Gewoon 1 soort voetbal. De besten spelen op het hoogste niveau, de rest bij de amateurs, ongeacht of je nu man of vrouw bent. Het is toch ook raar dat er bijvoorbeeld wel vrouwen bij de mannen mee mogen doen (momenteel 1 in de a-categorie van de KNVB), maar een man niet bij de vrouwen mee zou mogen doen.