De bizarre droogte van Luis Suárez in uitduels in de Champions League
Dinsdag, 19 februari 2019 om 16:04

Olympique Lyon en Barcelona maken zich op voor de eerste achtste finale in de Champions League. Het team van trainer Bruno Génésio verloor een week geleden met 1-0 bij OGC Nice, maar dat was ook de enige misstap in een reeks van zeven officiële duels waarin zes zeges werden geboekt. Barcelona maakte zaterdagavond tegen Real Valladolid (1-0) een einde aan een serie van drie opeenvolgende remises, maar overtuigend was het niet. Opta blikt vooruit op de krachtmeting in het Groupama Stadium, dinsdagavond vanaf 21.00 uur.

Luis Suárez staat weliswaar vijfde op de ranglijst van topscorers aller tijden van Barcelona, maar desondanks is de aanvaller al jaren bezig aan een opmerkelijke reeks in uitwedstrijden in de Champions League. De Uruguayaan scoorde op 16 september 2015 (!) in de 21e minuut van het Champions League-duel met AS Roma (1-1), in het Stadio Olimpico. Sindsdien slaagde el Pistolero er echter niet meer in om in een uitduel in het Europese miljardenbal een doelpunt voor Barcelona te maken, of zelfs een andere treffer van een ploeggenoot voor te bereiden.

Suárez wacht zodoende al 1.418 speelminuten op een Champions League-doelpunt of -assist in een ander stadion dan het Camp Nou. Dat komt neer op bijna een volledige dag: 23 uur en 38 minuten. De aanvaller kwam toentertijd in de resterende zeventig minuten in Rome niet tot een assist of nog een tweede doelpunt en was in de daaropvolgende vijftien uitduels (!) in het toernooi op geen enkele manier bij een goal betrokken. Dat had in 2015/16 geen gevolgen voor de duels met BATE Borisov (0-2) en Arsenal (0-2), maar op 13 april 2016 was Atlético Madrid met 2-0 te sterk en strandden de Catalanen in de kwartfinales.

In 2016/17 presteerde Barcelona wisselvallig in Europese uitwedstrijden, met de nederlagen in de knock out-fase tegen Paris Saint-Germain (4-0) en Juventus (3-0) als dieptepunt. Op 1 november 2016, in de groepsfase, was ook Manchester City te sterk: 3-1. Barcelona kon buiten het Camp Nou alleen van Borussia Mönchengladbach (1-2) en Celtic (0-2) winnen. Een seizoen later, in 2017/18, kon Suárez evenmin het verschil maken en namen de prestaties van Barcelona buitenshuis bedenkelijke vormen aan: Olympiacos (0-0), Juventus (0-0), Chelsea (1-1) en AS Roma (3-0) hielden in eigen huis Suárez en consorten in bedwang. Alleen Sporting Portugal ging voor eigen publiek onderuit tegen los Azulgrana, nota bene door een eigen goal van Sebastián Coates: 0-1.

Suárez deed dit seizoen in twee van de drie uitduels in de Champions League mee, maar ook tegen Tottenham Hotspur (2-4) en Internazionale (1-1) had hij geen enkel aandeel in de score. Opvallend is dat de aanvaller in thuisduels in de Champions League wél over een uitstekend doelpuntenmoyenne beschikt. In dezelfde tijdspanne speelde Suárez namelijk zestien duels voor eigen publiek en scoorde hij elf keer. Niet onbelangrijk: zeven doelpunten daarvan vielen in vijf duels in 2015/16, waardoor ook zijn hoeveelheid doelpunten in de laatste 2,5 jaar eigenlijk bijzonder tegenvalt. Afgelopen seizoen maakte de Uruguayaan maar één goal in Europa; in de eerste kwartfinale tegen AS Roma (4-1).


O Barcelona verloor niet één van de laatste zes voorgaande duels met Olympique Lyon, vier zeges, stuk voor stuk in de Champions League. De Spaanse topclub kwam in elk van deze officiële ontmoetingen tot minimaal één doelpunt.

O De laatste officiële ontmoeting tussen Olympique Lyon en Barcelona dateert van tien jaar geleden, in de achtste finales van de Champions League. Het heenduel op Franse bodem op 24 februari 2009 eindigde in 1-1, waarna de Catalanen het karwei op 11 maart 2009 voor eigen publiek afmaakten: 5-2.

O Zowel Olympique Lyon als Barcelona leed dit seizoen in de groepsfase van de Champions League geen enkele nederlaag. Het is de eerste keer dat twee ongeslagen teams in de knock out-fase tegenover elkaar staan sinds de ontmoeting tussen Barcelona en Manchester United in de halve finales van 2007/08.

O Olympique Lyon overleefde voor het eerst sinds 2011/12 de groepsfase van de Champions League. Vijf van de zes keren dat les Gones in de achtste finales stonden, was dat echter ook het hoogst haalbare.

O Barcelona staat voor het vijftiende opeenvolgende seizoen in de knock out-fase van de Champions League. Alleen de huidige reeks van Real Madrid, 22 seizoenen op rij, overtreft die van de Catalanen. Barcelona kwam in 2006/07 tegen Liverpool voor het laatst niet voorbij de achtste finales.

O Olympique Lyon speelde in elk van de laatste vijf Champions League-duels gelijk. Een zesde remise op rij zou een evenaring van het toernooirecord door AEK Athene (2002/03) en Rangers FC (2005/06) zijn.

O Olympique Lyon had in de groepsfase van de Champions League gemiddeld 44 procent balbezit; het laagste percentage van alle overgebleven deelnemers in het toernooi. Opvallend: alleen Real Madrid (65%) had in de groepsduels een hoger percentage balbezit dan Barcelona (64%).

O Olympique Lyon kreeg in de groepsfase van de Champions League elf tegendoelpunten om de oren; het hoogste aantal onder de overgebleven deelnemers aan het toernooi.

O Alle vijf tegentreffers van Barcelona dit seizoen in de Champions League vielen in de tweede helft. Drie van deze vijf tegengoals werden zelfs in de tachtigste minuut of later gemaakt.

O Memphis Depay bereidde dit seizoen vier doelpunten in de Champions League voor en staat daarmee op een gedeelde eerste plaats, samen met Kylian Mbappé en Riyad Mahrez. De laatste voetballer van Olympique Lyon die tot minimaal vier assists in één Champions League-seizoen kwam, was Juninho Pernambucano (vier) in 2008/09.

O Sinds, en inclusief, de Champions League-finale van 2008/09 was Lionel Messi namens Barcelona goed voor negentig doelpunten in evenzoveel basisplaatsen in het Europese miljardenbal.

Meer nieuws
   
19:15
19:15
Zorgen om Matthijs de Ligt, die al strompelend de Allianz Arena verlaat
2
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
6
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
60
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (9)

 
kingbarca7
 
30
17 februari 2019 om 02:09
Pfff sorry maar dit is gewoon te bizar.zeker voor een zogenaamde topspits dat speelt bij een topclub.ik kan niet geloven.wat een aftakeling zeg.er is niets meer over van hem.suarez moet gewoon weg.wat een prutser.stuur hem maar naar ajax.het is mooi geweest. Dit is ook een van de redenen waarom barca slecht presteerd tijdens uitwedstrijden in de cl.alles moet meestal van messi komen.ja als je een prutser hebt die niet kan scoren en een messi die misschien zijn dag niet heeft,dan wordt het een heel moeilijk verhaal. Je moet je een doelpuntenmaker in huis hebben die dodelijk is voor de goal.je gaat sowieso kansen krijgen met messi in je team,dus je hebt iemand nodig die weinig kansen nodig heeft om te scoren.deze suarez zou zelfs missen voor een open goal met niemand in de buurt. Dit is niet alleen om zijn zeer slechte vorm,maar ook vanwege de vriendjespolitiek dat zich afspeelt op het veld.zolang suarez er is,heeft messi geen oog voor de andere spelers.suarez doet ook hetzelfde.ze lijken de andere spelers compleet te negeren.het maakt niet uit of het een dembele,coutinho,semedo of rakitic is.dit is ook de nadeel van de vriendschap tussen messi en suarez.die gasten wonen naast elkaar en delen alles behalve hun vrouwen met elkaar.de enige andere speler die buiten suarez de aandacht krijgt van messi,is natuurlijk alba.het is dan ook zo voorspelbaar geworden dat tegenstanders ook wel doorhebben dat messi en alba naar elkaar zoeken. Valverde is zo laffe en bange trainer dat hij niets durft te zeggen hierover.hij is niet de baas in de kleedkamer.het is waarschijnlijk iemand die met zijn hoofd omlaag de spelers in een zachte stem toespreekt.het is dan ook niet zo gek dat de spelers blij zijn dat hij verlengt heeft.spelers als rakitic,suarez en sergi roberto b.v. zijn zeker van basis ook al steken ze gedurende het seizoen in shit vorm. Barca heeft een trainer nodig met karakter.iemand die deze vedetten goed duidelijk maakt dat ze hard moeten werken voor hun plek en dat er als een team moet worden gespeeld.dit is barca.niemand is groter dan de club.je hebt iemand als xavi nodig die de club heel goed kent en weet wat het beste is voor barca.
 
Millonario
 
21
17 februari 2019 om 04:50
Niet alleen ben je ondankbaar jegens Suarez maar ook nog eens onvoorstelbaar respectloos voor zijn bewezen diensten en wat hij nog altijd betekent voor dit Barca. Daarnaast geloof je echt te hard in je eigen verhaaltjes. Een vriendjespolitiek op het veld? Wie haalt zoiets in zijn hoofd om te posten? Waaruit kan je dat zien? Suarez is nu eenmaal een spits en Messi speelt toevallig heel dicht tegen tegen hem aan dus dat lijkt me gewoon logisch. Kijk, ik ben voor eigen meningen op Vz. Maar je kan niet doordaaien en je eigen verhaaltjes gaan verzinnen.
 
Zaeraph
 
14
17 februari 2019 om 09:39
Zijn slechte vorm? Hij loopt gewoon 1 op 2 hoor. Dat is prima voor een spits in een top competitie. Zal niet ontkennen dat Suarez een jaar of twee geleden beter was maar hij is gewoon top. Er staat zelf in het artikel dat Barcelona weinig wint in uitwedstrijden, kan je eigenlijk wel vergelijken met Ajax, die doen het ook altijd slecht buiten de JC Arena. Ga je Huntelaar en Dolberg toch niet de schuld van geven? Enorm respectloze reactie, Suarez heeft onwijs veel belangrijke goals gescoord en is nog steeds een top spits die moeilijk te vervangen is.
 
Flamezzz
 
14
17 februari 2019 om 10:16
@kingbarca We hebben een spits nodig die meer scoort? Noem er dan eens drie die de afgelopen jaren meer scoorden dan Suarez en een duidelijke meerwaarde zouden bieden.
 
koeral
 
8
18 februari 2019 om 10:47
Hahaha wauw, wat een hoop onzin bij elkaar. Je mag echt wel meer respect en bewondering voor Suarez hebben. Ik citeer uit de tekst: ``luis Suarez staat weliswaar vijfde op de ranglijst van topscorers aller tijden van Barcelona, maar desondanks is de aanvaller al jaren bezig aan een opmerkelijke reeks in uitwedstrijden in de Champions League. `` Vijfde op de ranglijst is gewoon enorm knap. Dan mag je best een mening hebben en dat is je goed recht, maar die mag wel iets genuanceerder zeg..
 
achmedn
 
10
17 februari 2019 om 11:03
Men kijkt vaak naar messi als barca in cl knockfase struikelt. Maar messi heeft zijn partners in crime ook nodig en Suarez laat vaak afweten
 
Zytto34
 
8
17 februari 2019 om 18:12
Net zoals de verdediging die er 3 of 4 tegen krijgt zodra ze uit moeten spelen.