De Bruyne neemt voorschot op mogelijke titel en voegt zich in illuster rijtje
Zaterdag, 21 mei 2022 om 17:42

Kevin De Bruyne is uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Premier League. De middenvelder van Manchester City kreeg de meeste stemmen, die werden uitgedeeld door fans, de aanvoerders van de twintig clubs en een panel van voetbalexperts. Het is de tweede keer dat de Belg de prijs wint. Twee jaar geleden mocht hij de prijs ook al in ontvangst nemen. De international van België schaart zich met de individuele prijs in een illuster rijtje. De 21-jarige Phil Foden, ploeggenoot van De Bruyne, werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

De Bruyne is bezig aan een uitstekend seizoen bij City en heeft tot dusver in 29 competitiewedstrijden 15 doelpunten gemaakt en 7 assists gegeven. Daarmee heeft de dertigjarige Belg zijn eigen record verbroken. In het seizoen 2019/20 was De Bruyne goed voor dertien competitiedoelpunten. De middenvelder laat met zijn uitverkiezing andere genomineerden Mohamed Salah (Liverpool), Jarrod Bowen (West Ham United), João Cancelo (City), Bukayo Saka (Arsenal), Heung-Min Son (Tottenham Hotspur) en James Ward-Prowse (Southampton) achter zich. De Bruyne komt met de uitverkiezing in een illuster rijtje met Thierry Henry, Cristiano Ronaldo en Nemanja Vidic, die de prijs eveneens twee keer wonnen.

Ook Foden heeft voor het tweede seizoen op rij een individuele prijs in de wacht gesleept. De 21-jarige Engelsman liet in de verkiezing voor Talent van het Jaar Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Declan Rice (West Ham United) en Bukayo Saka (Arsenal) achter zich. Foden kwam dit seizoen 27 keer in actie in de Premier League en was daarin goed voor 9 doelpunten en 5 assists. De buitenspeler evenaart daarmee zijn persoonlijke record van vorig seizoen en kan met nog één competitiewedstrijd te gaan zijn totaal verder aanscherpen.

De Bruyne en Foden werden met hun club in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door Real Madrid, dat via Karim Benzema in de verlenging aan het langste eind trok. In de Premier League hebben the Citizens aankomende zondag een goede kans om het landskampioenschap in de wacht te slepen. City gaat de laatste speelronde in met een voorsprong van één punt op naaste belager Liverpool, dat Wolverhampton Wanderers op bezoek krijgt. De Bruyne en Foden gaan met hun ploeggenoten in eigen huis de strijd aan met Aston Villa.

Meer nieuws
   
08:06
08:06
Luis Suárez richt zich met Nederlandse tweet tot Ajax-spits Julian Rijkhoff
1
   
07:38
07:38
ESPN steekt de draak met Milan van Dongen en rakelt hilarische video op
1
   
07:30
07:30
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
07:13
07:13
Keuze van Ajax nadert: nog maar twee trainers in beeld in Amsterdam
26
   
06:30
06:30
Winkelmedewerker belandde per ongeluk op selectiefoto PSV: 'Kan niet voetballen'
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (47)

 
Aguerooo
 
35
21 mei 2022 om 17:58
Voor de Bruyne z'n doen vrij mager inderdaad als je ziet dat hij de afgelopen 2 jaar op 20 en 12 assists stond. Kwa goals echter, is 15 de meeste goals dat hij ooit heeft gemaakt in een seizoen. Voor een 10 is dat echt bizar veel ook. Ik denk dat het kwa stemmen tussen De Bruyne en Salah niet heel veel uitmaakte, als Salah hem had gewonnen was het wat mij betreft ook dik terecht geweest. Dit seizoen met z'n 2en met afstand de beste in de PL.
 
straatvoetbal
 
13
21 mei 2022 om 18:20
Voor lampard was dat doelpunten aantal voor een 10 a piece of cake ??
 
Skizil
 
28
21 mei 2022 om 18:37
nja statistieken zeggen ook niet alles. De Bruyne is zoveel meer dan die 15 doelpunten.
 
ayCaramba
 
12
21 mei 2022 om 19:24
Het is slechte timing, ze hadden beter deze prijs kunnen uitreiken aan het eind van het seizoen. Als City straks niks wint en Liverpool 3 prijzen pakt is het onverdiend, vergeet niet dat KdB chokete tegen Madrid en West Ham, ik had liever Salah of Mane zien winnen maar dan wel op basis van de stand aan het eind.
 
wiezie
 
5
21 mei 2022 om 19:57
De Bruyne accelereert prachtige pas en een geweldige knal voor een middenvelder is dit het hoogst haalbare maar Salah dit elk jaar de topscorerslijst binnen knalt en ja dit jaar was het hem echt gegund meer dan de Bruyne ma goed de meeste stemmen geld. Maar mijn stem zou jaar salah gaan dit jaar
 
FullPresBoys
 
31
21 mei 2022 om 17:45
wat gun ik deze man een grote prijs - CL, of eindtoernooi zege met Belgie. Echt altijd feest om hem te zien spelen.
 
straatvoetbal
 
23
21 mei 2022 om 18:16
Dan moet hij een grote meneer zijn en er staan wanneer het moet. Hij is toch zo een sterspeler maar kan belgie noch city dragen naar een grote prijs zoals jij het noemt. Hij speelt als een nederlandse sterspeler.. mooi spelen enzo maar niet je team kunnen dragen door de zware potten wat dus resulteert in geen wk, ek of cl winst.
 
Lierse1997
 
30
21 mei 2022 om 18:24
Dat is dus onzin. In alle CL potten waarin City eruit geknikt werd was hij aanwezig met een assist of goal.
 
Djulz
 
7
21 mei 2022 om 19:35
Hij scoort heel vaak tegen topteams, in tegenstelling tot de aanvallers van city
 
wiezie
 
0
21 mei 2022 om 19:59
Weet je het elftal bestaat uit elf spelers en in je eentje kan je niks dragen. Ze hebben zoveel fouten gemaakt en verzwakken naar mate de wedstrijd vordert helaas niet standvastig genoeg maar hij heeft meerdere bepalende spelers nodig om zich heen.
 
straatvoetbal
 
0
21 mei 2022 om 21:54
Die assist was steeds net niet genoeg ??. Hij is een prima speler hoor maar ik geef alleen aan dat hij geen absolute sterspeler is die zijn team echt draagt naar zo een cup. En hoe zit het met al die potten dat hij belgie naar de wk of ek winst zou dragen met een topteam om zich heen?@wiezie dus de selectie van city heeft nog niet genoeg kwaliteit ondanks die grote zak geld? Is dat wat je zegt? Hij heeft prima spelers om zich heen hoor en bij belgische nationale elftal heeft hij ook prima spelers om zich heen. Hij is een prima speler maar over 10 jaar herinner ik mij geen een van die “prachtige assists” van hem.
 
Silvacity
 
3
22 mei 2022 om 02:17
@straatvoetbal Hij is dan ook geen winger of spits zoals Cristiano, Messi, Ronaldo, Ronaldinho etc wel waren. Het is een middenvelder die in het team speelt waar de focus op het collectief gericht is. Om grote prijzen te winnen moet je als team goed spelen. De Bruyne stond er zo goed als altijd in zware wedstrijden. Ook hij had het eens een slechte pot zoals andere grootheden dat ook hadden. Maar om hem dan meteen afte schrijven slaat nergens op. Over 10 jaar weet iedereen nog steeds wat voor klasbak hij was en wat voor geniale assisten hij gaf. Zo niet, dat ligt dat meer aan jou dan De Bruyne
 
LFCHEE
 
54
21 mei 2022 om 17:48
Belachelijk natuurlijk salah meeste goals en Assist dit jaar meer kan je niet doen als aanvaller. Tuurlijk salah was minder belangrijk de 2e seizoenshelft maar de bruyne had bijvoorbeeld pas zn eerste Assist dit seizoen op 29 december. Als je dit zo opsomt dat salah en de bruyne beide maar een half jaar goed hebben gespeeld zou ik de prijs eerder aan een rodri of alisson hebben gegeven
 
TacticalMove
 
37
21 mei 2022 om 17:52
Ik vind alleen naar goals en assists kijken echt zo afgezaagd. Natuurlijk is Salah een fantastische speler maar iedereen die dit jaar beide teams heeft gevolgd weet dat De Bruyne toch een betere seizoen heeft gehad. Zoals je zegt kunnen aanvallers niet veel meer doen dan doelpunten en assists maar we mogen ook geen scorebord journalistiek doen, veldspel moet nog steeds doorslaggevend zijn. De Bruyne was begin van het seizoen minder en Salah de laatste maanden, maar over het algemeen was De Bruyne iets beter (qua veldspel!). Dat gezegd hebbende wens ik jullie veel succes in de finale en hoop dat Liverpool de prijs pakt!
 
Jeffrey__
 
19
21 mei 2022 om 17:58
Maar wat versta je precies onder veldspel? Want qua grote gecreëerde kansen zonder setpieces overtreft hij KDB. Rn in voetballend opzicht was Kevin dit seizoen echt niet zo spectaculair. Zelfs Mount, en West Ham spelers hebben meer assists. En ja, een CAM wordt normaliter wel daarop beoordeeld. Zowel Trent als Salah hebben toch echt een beter seizoen gedraaid. Veldspel is overigens zo subjectief als het maar kan en haast onmeetbaar
 
TacticalMove
 
1
21 mei 2022 om 18:13
Ik ga zeker akkoord dat veldspel subjectief is, daarom sta ik er ook voor in om zulke prijzen door een gerenommeerde jury te laten beslissen. Misschien bekijk ik het veel te romantisch maar voor mij is wat ik met mijn eigen ogen zie veel belangrijker dan wat simpele stats als G+A zegt. Tegenwoordig kijken mensen minder en minder voetbal en bekijken ze gewoon de scores. Ik heb dit jaar heel veel matchen meegepakt van Liverpool en City en er is maar een periode van 2-3 waar Salah meer impact had op zijn ploeg dan De Bruyne.
 
TILBURG013
 
5
21 mei 2022 om 18:39
Alleen is de Bruyne geen 10 maar een box to box. Draagt verdedigend ook genoeg bij. En de Bruyne heeft ook best veel wedstrijden gemist en niet super veel minuten.. 23 volle potjes.
 
SilaYolu
 
19
21 mei 2022 om 17:54
Gaat niet alleen om de aantallen, de bruyne is de beste middevelder. Er is geen ander van zijn klasse. Zijn manier van voetballen en visie is abnormaal. Vooral de steekpass over de grond door iedereen heen. Pff kippenvel
 
Japie_Krekel
 
22
21 mei 2022 om 18:24
Nog nooit van Modric gehoord? Die is minimaal van dezelfde klasse
 
Skizil
 
12
21 mei 2022 om 18:42
Het is een discussie waard, maar ik vind dat dus niet. De Bruyne heeft dat atletisch vermogen wat de iniesta's & modric's niet hebben. Hierdoor kan die ook veel meer zelf zijn kansen creëeren in plaats van afhankelijk te zijn van anderen.
 
Reemsster
 
7
21 mei 2022 om 18:59
Nee, vertel eens Japie. Wie is dat?
 
SilaYolu
 
7
21 mei 2022 om 20:09
De Bruyne is completer, modric hoort er zeker ook bij maar de belg schat ik tog iets hoger
 
straatvoetbal
 
2
21 mei 2022 om 21:58
En toch heeft de bruyne geen een wk, ek of CL gewonnen ondanks hij ook goede spelers bij land en club om zich heen heeft.
 
Silvacity
 
3
22 mei 2022 om 02:20
@Straatvoetbal Hij had zeer waarschijnlijk een CL gewonnen als hij voor Real had gespeeld in dezelfde jaren als Modric voor Real speelde. En het is ook zeer mogelijk en waarschijnlijk dat City met Modric i.p.v. De Bruyne ook de CL niet had gewonnen... Goed verhaal
 
TILBURG013
 
3
21 mei 2022 om 18:29
Ja want goals en assists maakt de beste speler? Dan kan een middenvelder of verdediger dus nooit winnen? Na januari was Salah gewoon enorm matig en makkelijk te vervangen door Mane, Jota of Diaz. De Bruyne is niet te vervangen voor City en stond op, op de momenten waar City hem nodig had en gaat waarschijnlijk kampioen worden. Salah had hem ook wel verdiend maar het is gewoon close tussen die twee. Als City de PL wint dan maakt dat net het verschil.. laatste 15 potten (sinds AFCON) 6 goals voor Salah waarvan 4 in 2 wedstrijden dus in de andere 13 maar 2x gescoord. Voor salah z’n doen gewoon erg matig..
 
Jeffrey__
 
7
21 mei 2022 om 20:03
Je eerste 2 vragen zijn niet bepaald intelligent. Vooral als je mijn reactie had gelezen waar ik aangaf dat een CAM normaliter ook op assists wordt afgerekend. Voor de rest heeft Salah sinds Januari makkelijk de beste cijfers van de 3 die jij opnoemt, en ook nu nog cruciaal aangezien hij de meeste kansen creëert én cruciale assists gaf. 7 goals+4 assists= 11 in 15 wedstrijden, goede cijfers voor een PL winger hoor. Dus nee, zeer zeker niet "makkelijk vervangbaar door deze 3 spelers". KDB juist wel, was onzichtbaar tot januari, ook in de UCL, en vorig seizoen toen hij geblesseerd raakte begon City aan een brute winning streak in Januari, zonder KDB.Dus feitelijk gezien niet onmisbaar, dat heeft City al bewezen, terwijl zonder Salah z`n 35 goals assists en gecreëerde kansen, dit Liverpool natuurlijk niet 2e zou staan. De eerste 20 potten was KDB betrokken bij maar 1 of 2 goals. Salah zakte niet zo ver door de ondergrens.
 
Jeffrey__
 
3
21 mei 2022 om 20:05
Overigens stond KDB helemaal niet op want in de grote wedstrijden tegen de top 6 nauwelijks betrokken bij goals. Salah daarin tegen met grote afstand de beste cijfers van alle aanvallers tegen de top 6. Salah heeft dit seizoen meerdere records verbroken, kun je van KDB niet zeggen.
 
Silvacity
 
0
22 mei 2022 om 02:23
@Jeffrey De Bruyne is zeker wel belangrijk geweest in een aantal top 6 duels dit seizoen. Niet alleen met goals, maar ook vooral met zijn performance
 
romarky
 
0
21 mei 2022 om 22:51
Hoezo belachelijk, omdat jij het oneens bent met de stemmers? Zo werkt het nou eenmaal niet in een democratie en schijnbaar zijn er toch heel veel anderen het wel eens dat de Bruyne deze prijs hoort te krijgen. Kan je er allerlei statistieken bij halen, maar er telt er maar één, het percentage aan stemmen. Dus een terechte winnaar.
 
Jeffrey__
 
26
21 mei 2022 om 17:49
Net zoals vorig seizoen een buitengewoon vreemde keuze, (Kane was echt goed toen) ook de Premier League POTY is blijkbaar een populariteit verkiezing geworden, logisch ook aangezien fans massaal mogen stemmen. Zou hem eerder aan Salah geven, of Trent. Meeste assists, meeste goals, meeste gecreëerde kansen uit open play. Ja laatste maanden minder spectaculair, maar KDB was begin van seizoen echt zwaar matig. Recency bias, want dit gaat over een volledig seizoen, niet de laatste 3 maanden.
 
Sankento
 
1
21 mei 2022 om 19:44
Ik vond Ruben Dias de terechte winnaar vorig seizoen. Ben wel met je eens dat er betere kandidaten waren dit jaar.
 
somagunner
 
37
21 mei 2022 om 17:50
Salah had hem moeten winnen. Foden won vandaag naar mijn ook onterecht.
 
FcGrun050
 
5
21 mei 2022 om 18:18
Trent of Rice hadden naar mijn mening de young player of the year moeten winnen. Haal Foden weg van City, en het team hebben nog heel wat spelers die op die positie kunnen spelen. Haal je Trent of Rice weg uit Liverpool en West Ham, dan hadden de clubs wel wat lager gestaan. Saka, Ramsdale en Gallagher hadden ook een sterke seizoen gespeeld als outsiders. Mount was een beetje inconsistent, wel dubbele cijfers gehaald in goals en assists, en Mitchell was de grootste verassing van het lijstje. Die speelde zeer sterk als linksachter. Wel apart dat Saka en Trent bij young player en gewoon player of the season in de uitverkiezing zaten. Met player of the season heb ik wel redelijk vrede mee met Kevin. Salah heeft gewoon niet goed gespeeld in de tweede seizoenshelft na de Afrika cup. Kevin speelde redelijk constant over het hele seizoen. Ward-Prowse en Bowen waren gelukkig mentioned in the conversation. Apart dat laatsgenoemde nog niet is geselecteerd voor the three lions. Maar lijkt erop dat hij bij de volgende nations league wedstrijden erbij is.
 
TILBURG013
 
1
21 mei 2022 om 18:37
Waar was Reece James? Die was minimaal net zo goed als Trent dit seizoen. Saka haalt betere cijfers dan Foden in een veel slechter team.. helemaal niet zo indrukwekkend inderdaad..
 
FcGrun050
 
0
21 mei 2022 om 18:52
Ik denk dat ze Reece erbuiten hebben gelaten omdat je met Trent en Mitchell al twee backs had en bij de player of the season had je ook nog cancelo en trent, waarvan eerstgenoemde ook een heel goed seizoen heeft gehad. Daarnaast was Reece nog een tijdje uitgeschakeld. Neemt niet weg dat hij in de wedstrijden die hij speelde, echt een heel goed niveau haalde.
 
Lierse1997
 
1
21 mei 2022 om 19:05
James heeft toch veel potjes gemist door die blessure?
 
maurootje
 
2
21 mei 2022 om 20:02
Hoezo? Er is geen enkel talent beter dan Foden, in Engeland. Fenomenaal wat Foden tot nu toe heeft gepresenteerd
 
Medellin
 
3
21 mei 2022 om 17:52
Elk jaar opnieuw moet ik het verschil opzoeken tussen die twee awards, FWA vs PFA. Is het ene nu belangrijker dan de andere? PFA lijkt mij de belangrijkste omdat de spelers kiezen, FWA is de journalisten. Wanneer ik op Wikipedia kijk zie ik bij de PFA awards staan dat Kevin de Bruyne deze heeft gewonnen in 19-20, 20-21 (uitgesteld stond er ook bij) en nu zou er dus nog eentje aan toegevoegd moeten worden dus 3 op rij? Verwarrend dit of ik ben te dom.
 
FcGrun050
 
1
21 mei 2022 om 18:59
Je hebt de FWA, dus door de football writers association, wat dus voornamelijk door journalisten worden bepaald wie de prijs zou gaan winnen. Daar zijn nog wat verassende winnaars uitgekomen, zoals bijvoorbeeld hendo tijdens het covid jaar en heeft KDB die prijs nog nooit gewonnen voor some reason. Dat had meer te maken met zijn acties buiten het veld. Maar dit jaar is dat Salah. Dan heb je nog de PFA, dus professional footballers association. Deze stemmen worden uitgegeven door de captains van de PL teams volgens mij. Die prijs moet nog vergeven worden, net als PFA young player of the season. En dan heb je de Barclays player of the season, deze prijs dus, dat wordt verkozen door de fans.
 
arepa
 
1
21 mei 2022 om 18:30
2 spelers die ik ook graag in het team van Liverpool had gehad.
 
PSVparasiempre
 
6
21 mei 2022 om 18:56
Volledig terecht. Beste middenvelder ter wereld. Kan passen en scoren. Enorm loopvermogen en een hele fijne techniek. KdB is een enorme kanjer.
 
Marc 433
 
5
21 mei 2022 om 19:10
Wat mij betreft meer dan terecht. De Bruyne al een paar jaar de beste speler ter wereld op zijn positie. Kampioenschap zou een mooie beloning zijn voor het seizoen. En wat een mega talent die Foden. Heerlijke speler. Leuk voor hem dat hij de prijs van Beste Talent wint. Motiveert om lekker door te gaan.
 
Malinwa25
 
1
21 mei 2022 om 20:08
KDB verdiend hem. En als hij hem niet wint verdiend hij hem ook!
 
Chovanovski
 
0
22 mei 2022 om 10:09
Ben wel blij dat salah m niet heeft gewonnen. Heeft ook dit seizoen weer erg voor zichzelf gespeeld en niet voor het team waar Kevin echt het team droeg boven mn eigen stats en naam op het score bord. Terecht gewonnen