De controversiële reactie van Legia-fans op knielende Leicester City-spelers
Zondag, 3 oktober 2021 om 14:30

"Kniel voor Zijne Majesteit", stond er donderdagavond te lezen op een groot spandoek dat de harde kern van Legia Warschau uitvouwde voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tegen Leicester City. De Poolse fans waren zich ervan bewust dat de spelers van the Foxes voor de aftrap zouden knielen voor Black Lives Matter en speelden daar op geheel eigen wijze op in. Het is niet voor het eerst dat de achterban van Legia Warschau in het nieuws komt met een spraakmakend spandoek.

Dat uitgerekend de supporters van Legia Warschau met dit spandoek op de proppen komen is geen verrassing. De harde kern van de Poolse topclub heeft namelijk een reputatie op dit gebied. De trouwe achterban heeft als bijnaam Zyleta, oftewel Het Scheermes. De Legia-fans zijn beroemd om sfeeracties, die vaak op het randje zijn en soms eroverheen. Daarnaast maakt de supportersgroep zich ook geregeld schuldig aan racisme en geweld. Dat de Zyleta het er niet mee eens is dat voetballers knielen als steun aan de Black Lives Matter-beweging, valt alleen al op te maken uit het spandoek dat donderdagavond werd gepresenteerd. Geheel volgens het plan van de Legia-fans knielden de Leicester-spelers - en met André Martins en Filip Mladenovic ook twee Legia-spelers - voor het oog van het enorme spandoek.

Wie er op het spandoek stond afgebeeld, wordt niet helemaal duidelijk. Diverse Poolse media schrijven dat het simpelweg een gezicht is, bedoeld om de supporters van de club te symboliseren. Andere Poolse media melden dat het gaat om God of War Kratos, een Spartaanse krijger uit de Griekse mythologie, terwijl het ook goed de Poolse oud-bokser Andrzej Golota zou kunnen zijn. De 53-jarige voormalig topsporter was donderdagavond bovendien aanwezig in het Stadion Wojska Polskiego. In de wandelgangen valt ook de naam van ene Adam Fahita, binnen de supportersclub een groot voorbeeld.

UEFA weet Legia Warschau te vinden
Ajax is de laatste Nederlandse club die het opnam tegen Legia Warschau. In het seizoen 2014/15 wonnen de Amsterdammers met 0-3 in de Europa League. Last van het fanatieke thuispubliek had de Nederlandse topclub toen niet. Het stadion moest namelijk twee wedstrijden leeg blijven vanwege een straf van de UEFA naar aanleiding van racistische spreekkoren in de wedstrijd tegen Lokeren in november 2014. Daarnaast deelde de bond een boete van 105.000 euro uit en mocht de club het complete seizoen geen supporters meenemen naar uitwedstrijden. Het was niet de eerste straf die de Poolse club kreeg opgelegd vanuit de Europese voetbalbond en zou ook zeker niet de laatste zijn.

De supporters van Legia Warschau onderhouden al jaren een warme band met die van ADO Den Haag

Toen Legia Warschau zich in 2016 voor het eerst sinds 22 jaar had geplaatst voor de Champions League, wilden de fans dat weten ook. Een gigantisch spandoek werd voorafgaand aan de groepswedstrijd tegen Borussia Dortmund getoond en ging de wereld over. 'Guess who's back', zo stond er te lezen op de banner. Met het spandoek was niets mis, met het gedrag van de fans daarentegen wel. Legia verloor de wedstrijd met liefst 0-6 en de supporters wisten zichzelf niet te beheersen. De harde kern ging aan de haal met pepperspray van de stewards en het uitvak met Duitse Dortmund-supporters werd bestormd. De UEFA wist genoeg en deelde een straf uit: een wedstrijd zonder publiek tegen Real Madrid.

De verhoudingen tussen Legia Warschau en de UEFA staan al jaren op scherp. Ook in 2011 werd er een forse boete vanuit de UEFA richting Legia gestuurd vanwege een zeer omstreden spandoek, dat voor het Europa League-duel met Hapoel Tel Aviv werd getoond. 'Jihad Legia' stond geschreven in Arabisch lijkende letters. Jaren later greep de bond harder in toen de Legia-fans herhaaldelijk wangedrag vertoonden. De noordkant van het stadion, waar de harde kern tijdens wedstrijden staat, bleef gesloten tegen Steaua Boekarest. De achterban van Legia reageerde vervolgens met een cynische sfeeractie, waarbij duizenden fans de letters UEFA toonden met een groot hart eromheen.

De Poolse supporters laten het niet na om middels sfeeracties uit te halen naar de Europese voetbalbond. In de zomer van 2014 was een spandoek dat de supporters toonden voor de UEFA reden om een boete van 80.000 euro uit te delen aan de club. In de voorronde van de Europa League speelde Legia tegen FK Aktobe en voorafgaand aan dat duel verscheen een groot spandoek waarop een spaarvarken stond afgebeeld, met daarbij de tekst: 'Voetbal mag voor jullie dan niets betekenen, geld vast wel'. De fans hadden het spandoek over een logo van de UEFA gehangen. Met dit spandoek protesteerden de fans tegen de uitsluiting van Legia Warschau in de Champions League. De reden voor de uitsluiting lag destijds bij de trainer van Legia, die in de play-offs van het miljardenbal met Bartosz Bereszynski een geschorste speler had ingebracht. De gewonnen wedstrijd van de Poolse topclub werd omgezet in een nederlaag en uitsluiting in de Champions League was een feit. Ondanks dat Celtic over twee duels met 6-1 had verloren, ging de Schotse club de play-offs in. Legia Warschau moest genoegen nemen met de Europa League.

Begin augustus 2017 speelde Legia Warschau in de voorronde van de Champions League tegen Astana uit Kazachstan. Voorafgaand aan de wedstrijd verscheen een enorm spandoek, waarop een Duitse legercommandant te zien was die een pistool tegen het hoofd van een kind hield. Daarbij werd de volgende tekst getoond: 'Tijdens de opstand in Warschau doodden Duitsers 160.000 mensen, waaronder veel kinderen'. De supporters wilden daarmee stilstaan bij de Opstand van Warschau, die begon op 1 augustus 1944. Het officiële Twitter-account van Legia Warschau deelde de foto, wat voor veel opschudding zorgde op sociale media. De UEFA was niet te spreken over het spandoek en deelde een boete uit van 35.000 euro. De bond verpakte de boete onder de noemer: blokkering van de trappen.

De straf was tegen het zere been van de Legia-supporters, die al snel met een reactie kwamen. Half augustus kwam FC Sheriff op bezoek in de play-offs van de Europa League. Na afloop had niemand het over het 1-1 gelijkspel, maar was het zeer discutabele spandoek onderwerp van gesprek. De harde kern toonde namelijk een enorm spandoek waarop een varken te zien was, met het logo van de UEFA op de achtergrond. Het varken droeg een pak waarop eurotekens te zien waren, met daarbij de tekst: 'En de boete van 35.000 euro gaat naar…' Uiteindelijk trok de UEFA aan het langste eind, want de boete voor het spandoek bedroeg geen 35.000 euro, maar liefst 50.000 euro.

De haat vanuit de tifosi van Legia naar de UEFA is groot en is in de loop der jaren er niet minder op geworden. Dat bleek afgelopen zomer nog maar eens, toen de Poolse club het op eigen veld opnam in de play-offs van de Europa League tegen Slavia Praag. Op de lange zijde van de tribune werd het logo van de UEFA getoond met daarnaast een badeend. Wie de Engelse taal ook maar een klein beetje machtig is, begrijpt de boodschap. De UEFA was onverbiddelijk en deelde een boete van 15.000 euro uit vanwege een 'provocerende boodschap van aanstootgevende aard'.

Donderdagavond lieten de supporters van Legia Warschau opnieuw van zich spreken. Dit keer werd de UEFA niet te kakken gezet, maar werd door middel van een veelbesproken spandoek duidelijk gemaakt hoe de Poolse fans denken over het knielen voor een wedstrijd. Of ook deze actie gaat leiden tot een straf van de UEFA valt te bezien. Voorlopig is men in Warschau aan het nagenieten van de 1-0 overwinning op Leicester. Direct na afloop werden zelfs shirts bedrukt ter ere van de zege op de Premier League club. Wellicht doet Legia er goed aan om de opbrengst van de verkoop van deze shirts alvast apart te houden. De UEFA zal namelijk vast nog van zich laten horen. Is het niet nu, dan wel over een tijdje.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
0
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
2
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
thucan
 
94
2 oktober 2021 om 00:15
Ondanks dat ik deze gasten als collectief echt fantastisch vind, heb ik weinig op met ze als individu. Een aantal zijn er echt letterlijk knettergek en levensgevaarlijk. Die spandoeken kan ik wel echt waarderen.
 
PSVChamps
 
35
2 oktober 2021 om 01:51
Tja… Ik heb van vele clubs individuen gezien die je niet alleen wilt tegenkomen. Beetje doorgesnoven of simpelweg zonder IQ….
 
Fairplay1
 
16
2 oktober 2021 om 14:44
Serieus??, wat vind je eigenlijk van die laatste spandoek? Kerel de spandoeken van hen zijn nooit positief, die zitten vol haat, echo achtige, 1 en bluf en eren geen grootheden van de club of eren de clubnaam. Deze supporters maken spandoeken voor hun eigen echo en totaal niet voor de spelers of club. Laat me het zo zeggen, het kost de club alleen maar boetes. Nou lekkere waardering.Maar ik ben benieuwd naar jouw argument.
 
thucan
 
54
2 oktober 2021 om 14:58
Had niet het idee dat ik moest verantwoorden naar jou, maar als ik een argument moet aanhalen is dat ik het fanatieke ondersteunen middels meerdere tifo-acties erg kan waarderen. Waarschijnlijk is het dan niet jouw straatje, helemaal prima.
 
Shorty1991
 
32
2 oktober 2021 om 16:01
Fairplay1 zou je mij dan heel sec kunnen vertellen wat er mis is met dit specifieke spandoek? Ik heb nergens gelezen dat ze tegen dat knielen zijn omdat ze zelf racist zijn, al zullen er daar meer racisten tussen zitten dan gemiddeld. Maar er zijn vele mensen, ook donkere mensen en ook donkere voetballers, die zich al uitgesproken hebben tegen dat eindeloze knielen. Het kan toch ook gewoon puur zijn dat ze daarop doelen zonder hun eigen racisme te willen ventileren.
 
Fairplay1
 
14
2 oktober 2021 om 22:59
Dat eindeloze knielen zal ophouden als de justitie en met name in Amerika ophoud met het vermoorden van ongewapende zwarte Amerikanen. Ik vind het een prima gebaar. Blijf het wel apart vinden als mensen respectloos erover blijven praten. Like they don`t care.???????Zullen we dan ook stoppen met de dodenherdenking op 4 mei? Waarom kan dat wel met respect? Maar het gaat nu over het zwarte bevolking en dat is het maar....stop er nu maar mee, je kan je eerder over uitspreken over de justitie. Kijk op YouTube en er zijn duizenden filmpjes over hoe het eraan toe gaat. Dat knielen heeft de dingen wel voor elkaar gekregen, dat het dood wurgen (chokehold) gelukkig in 7 of 8 staten niet meer mag. O.a. maar we zijn er nog lang niet.@Tuchan...Het was gewoon een vraag, sinds wanneer is dat verantwoording afleggen????????Zoveel boetes, dan is het zeker niet mijn straatje. Dat zeg tóch al genoeg.Ze weten dondersgoed waarom ze knielen en kijk wat ze ervan maken....1 en al respectloos, dan ben je puur met je eigen ego strelen bezig voor iets dat zwaar is voor velen Zwarte Amerikanen en laat dat ook duidelijk zijn dat het iets is dat al min. 100 jaar aan de gang is.
 
Nico50
 
40
3 oktober 2021 om 08:40
@fairplay1 Het herdenken van de tweede wereldoorlog waarin miljoenen mensen zijn omgekomen, vind ik wel van een "iets andere orde" en een bijzonder ongelukkige vergelijking.
 
Vernon
 
1
3 oktober 2021 om 10:14
@thucan je post zelf dat je die spandoeken kan waarderen. Dan roep je natuurlijk reacties op, dus ik snap je zin over 'moeten verantwoorden' niet zo goed. Als je geen vragen wil, post hier dan niet. Ik vind het enerzijds wel erg cool dat ze zulke grote acties op weten te zetten. Maar ja, de inhoud van die acties is vaak wel erg dubieus. Dus dan zou ik liever hebben dat ze die energie in iets positiefs steken.
 
AhmedHossam
 
6
3 oktober 2021 om 10:51
@fairplay, Wanneer je elke voetbalwedstrijd de doden gaat herdenken verliest dat ook zijn waarde. Dat knielen werkt op dit moment juist averechts. De verschillen en onderlinge haat ontstaat op plekken waar die nooit was. Opkomen voor gelijkheid en tegen misstanden is altijd goed; maar wanneer je elke dag iets gaat roepen dan vervaagd juist de boodschap en het doel dat je wil bereiken.
 
 
5
3 oktober 2021 om 10:56
Dat knielen wakkert helemaal niets aan. Mensen die altijd al die haat voelen gebruiken dit gewoon als excuus. Stel je voor, je bent totaal niet racistisch totdat je iemand ziet knielen tegen racisme en dan denkt, ja dag, nu vind ik buitenlanders ook stom hoor. Klinkt niet heel logisch. Dat het controverse veroorzaakt is ook goed. Ervan wegkijken werkt duidelijk niet, dat doen we immers al zo'n 6000 jaar.
 
Fairplay1
 
2
3 oktober 2021 om 12:24
Welke orde dat maakt niet uit. Het gaan om dat er zware leed is onder de zwarte gemeenschap, dat al langer dan 100 jaar gaande is. Ga jij maar na hoeveel onschuldige zwarte Amerikanen door justitie zijn vermoord onder hun eigen wet. Kan je nagaan hoe het eraan toe ging toen er nog geen mobiel was om hun gedrag op te nemen en nog komen ze er meestal nog mee weg. Door een onderzoek jaren lang uit te stellen. Terwijl zo een agent ontslag neemt om lekker in een staat ernaast te gaan werken. En ik praat echt niet over een paar duizend, dit is al lang aan de gang. Maar gelukkig worden ze nu sneller ontmaskerd. Ook de corrupte hoofdagenten, soms door hun eigen body of Dashcam. Die nog aan staan. Zeggen dat iemand een pistool heeft, terwijl dat niet zo is en dan lekker met 7 man kogels door de auto schieten of er nu kinderen erin zitten of niet. Een gezin dat net van een pretpark komt. En wat krijg je ....een jarenlange onderzoek. Terwijl zo een agent 0.5 sec. bedenkt om te gaan schieten of niet. Wat er ook gaande is of is geweest, als het dingen zijn wat jezelf kan doen, dan zou je ook willen dat men daar alle begrip en respect voor heeft, dan moet men dat niet willen afbreken om dat ze er niet zoveel mee hebben... Eerlijk gezegd denkt men dat het iets van nu is...nee vriend a langer dan 100 jaar. Ik bedoe
 
mvbfan
 
41
2 oktober 2021 om 02:28
Het is niet voor niks dat zij zoveel te maken krijgen met boetes en rellen, racisme en homohaat is niks nieuws daar. Het zijn er veel meer als een handje vol. Het zit een beetje in hun cultuur. Extreem rechts en hooliganisme en afzetten tegen allen Europese normen en waarden. Toch vreemd dat dat gebeurd in het eerste land dat door de Nazi's is binnen gevallen.
 
gdoxu
 
21
2 oktober 2021 om 07:21
Lijkt vreemd maar is het niet. Als je slachtoffer wordt van nationalisme is de tegenreactie ook vaak nationalistisch. En nationalisme gaat hand in hand met racisme of een andere vorm van zogenaamde suprematie. Zie je helaas niet alleen in Polen
 
BaronVonBorsig
 
63
2 oktober 2021 om 07:23
Wel even je geschiedenis bijspijkeren aub, Polen was absoluut niet het eerste land dat door de Nazi’s was binnengevallen.
 
droppie
 
19
2 oktober 2021 om 10:55
Baronvonborsig, over dat Polen niet de eerste land was die door de Nazi's is binnengevallen kun je nog een soort van discussie voeren. Die anschluss werd door een groot aantal Oostenrijkers destijds niet echt als een brutale inval gezien. Het in het bezit nemen van een deel van destijds Tsjecho-Slowakije werd ook toegestaan door het VK, Frankrijk en Italië en werd ook toegestaan door de Volkenbond omdat dit viel onder het recht van zelfbestemming van elk volk. Het grootste deel van die gebieden werd bewoond door etnische Duitsers (in Sudetenland was dat 95%) en die wilden zich aansluiten bij Duitsland. In theorie was Polen niet de eerste land die ingevallen werd, maar het was wel een inval van een heel andere orde. Geheel on-topic, Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik om sommige spandoeken wel kan lachen, zoals die badeend of die met die varken. Anderen weet ik eigenlijk niet, zoals dat met dat jongetje en een pistool tegen zijn hoofd. Dat herdenken is prima, maar ik weet niet of dit nu de juiste plaats is.
 
gomes1psv
 
22
2 oktober 2021 om 10:05
Laatste aanname vind ik opmerkelijk, volgens mij wordt er voldoende geschiedenisles beschikbaar gesteld om te weten dat Polen niet het eerst binnengevallen land is. Maar dat terzijde: ik twijfel niet aan de racistische, homofobe en xenofobe aard van deze harde kern. Alleen vind ik vele van de in dit stuk genoemde voorbeelden dat niet ondersteunen. Dat ‘kneel before your majesty’ vind ik eerder ludiek inspelen op het knielen dan dat daar direct uit blijkt dat men het niet eens is met de achterliggende gedachte. En ook de andere spandoeken vind ik eerder getuigen van een fanatieke firm die de randjes opzoekt dan bewijs een verkapt soort KKK te zijn. Ajax-supporters kwamen tegen Celtic eens met het spandoek Fenian Bastards; hebben die automatisch ook sympathie voor de UVF terreur in Noord-Ierland eind vorige eeuw?
 
Shorty1991
 
1
2 oktober 2021 om 15:58
Misschien dat mvbfan dezelfde Duitse overtuiging heeft dat Sudetenland geen Tsjechië is en dat er daarom geen invasie van een ander land voor Polen is geweest.
 
elninoo
 
0
2 oktober 2021 om 22:31
Gomes, Ik durf eigenlijk hardop te betwisten of er überhaupt Ajacieden zijn die weten wat de Ulster Volunteer Force is/was en wat dat voor de geschiedenis aldaar heeft betekend. Vaak is zo’n spandoek gewoon even opzoeken wat de aartsvijand op de doeken heeft staan en dan wordt dat er voor het gemak ook maar opgekalk, heb ik het idee. Rangers kwam destijds met de term als ze tegen Celtic speelde. Maar de achterliggende geschiedenis van de betekenis ervan is voor niemand die dat doel vasthoudt bekend. Dat kan ook niet want daar hebben ze veelal de hersencapaciteiten niet voor.
 
gomes1psv
 
0
4 oktober 2021 om 09:33
Dan nog was de annexatie van Oostenrijks ondanks het draagvlak niet heel democratisch...
 
Shorty1991
 
50
2 oktober 2021 om 10:43
1 ding is zeker, dat is totaal niet Kratos. Ik vind deze stunt eigenlijk best wel komisch, of er moet een haatdragende boodschap achter zitten die ik niet door heb.
 
juvedeef
 
59
2 oktober 2021 om 13:14
Vind het een goede actie. Dat knielen is voor de bühne en heeft nooit geholpen. Nou wel mooi geweest.
 
thucan
 
9
2 oktober 2021 om 15:02
Vind het op z’n minst verwonderlijk dat je voor minimaal 11 man bepaalt dat zij dat voor de bühne doen. Ongeacht je ideeen of standpunten, anderen wegzetten is zelden het antwoord. Knielen omdat je ergens van overtuigd bent / in gelooft doet werkelijk niemand kwaad.
 
Adzevedo
 
8
2 oktober 2021 om 13:30
Kleine toevoeging aan het artikel: niet 2014/15 was de laatste ontmoeting met Legia, in 2016/2017 speelde Ajax ook tegen Legia. Uit 0-0, met een onterecht afgekeurde goal van Klaassen. Thuis werd het 1-0 voor Ajax door Viergever. Wat betreft de achterban van Legia, het is vrij duidelijk dat deze mensen er een ander wereldbeeld op na houden dan de gemiddelde inwoners in West-Europa. Daarom heb ik ook absoluut geen sympathie voor. Toch zitten er bijzonder fraaie doeken en creatieve acties tussen.
 
IKEA
 
2
3 oktober 2021 om 16:37
De denkbeelden van de supporters zijn absoluut niet de mijne, maar ik ben een groot lief hebber van Legia en hun supporters die zo ongelooflijk echt zijn. Daarbij prachtige vriendschapsband met ADO, het is altijd een genot als er supporters van Legia in het stadion zijn, afgelopen maand kwam er nog zo’n wereldkampioen MMA vechter of iets, kijken bij ADO. Ik vind dat soort banden altijd wel mooi, ondanks dat het allemaal schurken zijn. Een prachtig verhaal nog over deze supporters die ook bekend staan geen liefhebbers van Ajax te zijn, mede door de band met ADO. Ik had begrepen dat een groep Ajax supporters in Warschau werd achterna gezeten door een groep Legia supporters bewapend met pijl en boog. Idioot uiteraard maar tegelijkertijd mythische supporters.