De EK-selectie van Duitsland: 17 namen bekend, welke 9 voegt Nagelsmann nog toe?
Woensdag, 15 mei 2024 om 14:00

Het reguliere voetbalseizoen loopt in de meeste landen op zijn einde, en dus wordt de focus langzaam verlegd naar volgende maand: het EK 2024 in Duitsland. De komende weken zullen van alle deelnemende landen de selecties bekend worden gemaakt, iets waar ze tot uiterlijk 7 juni de tijd voor hebben. Welke 26 spelers nemen de bondscoaches mee naar het eindtoernooi, en wie blijven er thuis? Voetbalzone zoomt in op de opties die de bondscoaches van de belangrijkste landen hebben. Met in deze editie: Duitsland.

De Duitsers hebben een aantal moeizame jaren achter de rug. Op de WK's van 2018 en 2022 wisten ze de groepsfase niet te overleven, en het EK in 2021 eindigde voor Duitsland al in de achtste finales. Daarin was Engeland met 2-0 te sterk.

Inmiddels waait er een nieuwe wind in Duitsland. Joachim Löw is na vijftien jaar vertrokken als bondscoach, en nadat zijn opvolger Hansi Flick het niet wist waar te maken, is sinds eind vorig jaar Julian Nagelsmann de nieuwe bondscoach. Zijn termijn begon nog enigszins teleurstellend, met nederlagen tegen Turkije (2-3) en Oostenrijk (2-0). Tijdens de laatste interlandperiode, in maart, werden er echter wel knappe zeges geboekt door Duitsland: 0-2 tegen Frankrijk, en 2-1 tegen Nederland.

Komende zomer wil de drievoudig Europees kampioen die lijn doortrekken. Op het EK in eigen land treffen de manschappen van Nagelsmann allereerst Schotland, Hongarije en Zwitserland in de poulefase. Op de vraag welke spelers deel zullen uitmaken van de selectie van Duitsland, hebben we al grotendeels antwoord. Om te voorkomen dat de selectie vroegtijdig uitlekt, besloot de Duitse bond in de afgelopen dagen namelijk al zeventien namen bekend te maken.

Dat zijn Nico Schlotterbeck, Jonathan Tah, Aleksandar Pavlovic, Manuel Neuer, Niclas Füllkrug, Chris Führich, Robin Koch, Kai Havertz, Maximilian Mittelstädt, Leroy Sané, Pascal Groß, Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Robert Andrich, Ilkay Gündogan, Thomas Müller en Deniz Undav. Zij zijn er komende zomer sowieso bij. Welke negen spelers worden daar uiterlijk donderdag, als de volledige selectie bekend wordt gemaakt, nog aan toegevoegd? Voetbalzone blikt vooruit.

Keepers


Gedurende een periode van meer dan tien jaar was Manuel Neuer de onbetwiste nummer één onder de Duitse lat. Na het teleurstellend verlopen WK van 2022 brak de doelman echter zijn been tijdens het skiën, en sindsdien keepte hij geen duel meer voor Duitsland. Inmiddels is hij hersteld van de beenbreuk, maar afgelopen interlandperiode haakte hij opnieuw af, deze keer door een spierscheuring.

In het afgelopen jaar stond Marc-André ter Stegen daarom onder de lat bij die Nationalelf, en dat deed hij naar behoren. De verwachting is dat hij komende zomer echter weer genoegen moet nemen met een plek op de bank, daar Nagelsmann er vorige maand op leek te hinten dat Neuer de nummer één blijft.

Ook Fulham-goalie Bernd Leno lijkt een goede kans te hebben om mee te gaan, al mogen ook Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt) en Oliver Baumann (TSG Hoffenheim) nog blijven hopen.

Opties (de dikgedrukte namen zijn al zeker van een plek in de selectie): Oliver Baumann (TSG Hoffenheim), Bernd Leno (Fulham), Manuel Neuer (Bayern München), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt).

Marc-André ter Stegen lijkt weer genoegen te moeten nemen met een reserverol nu Manuel Neuer hersteld is van blessureleed.

Verdedigers


Duitsland kreeg de afgelopen jaren flink wat kritiek te verwerken na de vroege uitschakeling op de verschillende eindtoernooien, onder meer omdat er sprake zou zijn van een gebrek aan scorend vermogen. Toch zien onze oosterburen er ook verdedigend soms erg kwetsbaar uit.

Met spelers als Antonio Rüdiger en Joshua Kimmich heeft Nagelsmann weliswaar behoorlijk ervaren spelers tot zijn beschikking, maar inmiddels is bekend dat de bondscoach ook een aantal spelers meeneemt die veel minder ervaren zijn. Bijvoorbeeld linksback Maximilian Mittelstädt, die in maart voor het eerst bij de selectie zat, en tegen zowel Frankrijk als Nederland meteen in de basis stond.

Duidelijk is dat een speler als Jonathan Tah - die een geweldig seizoen beleeft met Bayer Leverkusen - als een van de eerste namen op het wedstrijdformulier zou moeten worden gezet. Bekende namen als Mats Hummels en Niklas Süle lijken juist veel minder zeker van een plekje in de EK-selectie. Sterker nog: volgens BILD staat het al vast dat eerstgenoemde er komende zomer niet bij zal zijn.

Opties (de dikgedrukte namen zijn al zeker van een plek in de selectie): Waldemar Anton (VfB Stuttgart), Benjamin Henrichs (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Joshua Kimmich (Bayern München), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Niklas Süle (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen), Malick Thiaw (AC Milan).

Een prachtig seizoen voor Jonathan Tah: landskampioen met Bayer Leverkusen en waarschijnlijk een basisplaats op het EK.

Middenvelders


Toni Kroos is weer beschikbaar voor het Duitse elftal, nadat hij na het EK in 2021 nog had aangegeven zijn interlandcarrière te beëindigen. Vorige maand tegen Frankrijk speelde hij zijn eerste interland in ruim 2,5 jaar tijd, en al na zeven seconden had hij een assist op zijn naam staan.

Ook bij zijn club Real Madrid is Kroos dit seizoen erg belangrijk, en daarom is de verwachting dat hij op het EK komende zomer kan rekenen op een basisplek. Dat lijkt ook te gelden voor een speler als Ilkay Gündogan.

Verder heeft Nagelsmann een luxeprobleem. Op de vleugels speelden tegen Frankrijk en Nederland Florian Wirtz en Jamal Musiala, maar dat had ook te maken met het ontbreken van spelers als Serge Gnabry en Leroy Sané. Als die er komende zomer weer bij zijn, belooft dat een interessante strijd te worden.

Ervaren middenvelders als Julian Brandt en Leon Goretzka zaten er de afgelopen interlandperiode niet bij, dus het is maar de vraag of zij aanwezig zullen zijn op het EK. Volgens BILD kan Goretzka, net als Hummels, niet op een oproep rekenen. Bayern München-talent Aleksandar Pavlovic (19) werd in maart juist voor het eerst geselecteerd, moest toen afhaken vanwege ontstoken amandelen, maar is er deze zomer alsnog bij.

Opties (de dikgedrukte namen zijn al zeker van een plek in de selectie): Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Julian Brandt (Borussia Dortmund), Leon Goretzka (Bayern München), Pascal Groß (Brighton & Hove Albion), Ilkay Gündogan (FC Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Jamal Musiala (Bayern München), Aleksandar Pavlovic (Bayern München), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen).

Ilkay Gündogan is van grote waarde op het middenveld van Duitsland.

Aanvallers


Duitsland mist de laatste jaren een echte nummer negen van wereldklasse. Met Niclas Füllkrug en Thomas Müller kan Nagelsmann wel een beroep doen op een echte spits, maar het is de vraag of die twee spelers gaan starten op het EK.

Tijdens de interlands tegen Frankrijk en Nederland stond Kai Havertz namelijk in de spits, en tegen het eerstgenoemde land betaalde hij dat vertrouwen uit met een treffer. Toch zou Havertz ook op andere posities uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld als aanvallende middenvelder of als vleugelspeler.

Sané ontbrak tijdens de afgelopen interlandperiode wegens een schorsing, nadat hij rood had gekregen tegen Oostenrijk. Komende zomer is hij er gewoon weer bij, is inmiddels bekend. Of dat ook voor Gnabry geldt valt nog te bezien: hij is momenteel geblesseerd aan zijn dijbeen en het wordt een race tegen de klok voor hem om erbij te zijn op het EK.

Opties (de dikgedrukte namen zijn al zeker van een plek in de selectie): Maximilian Beier (TSG Hoffenheim), Jan-Niklas Beste (FC Heidenheim), Chris Führich (VfB Stuttgart), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern München), Kai Havertz (Arsenal), Thomas Müller (Bayern München), Leroy Sané (Bayern München), Deniz Undav (VfB Stuttgart).

Niclas Füllkrug maakte in maart nog de winnende treffer in de oefeninterland tegen Nederland (2-1), en zit komende zomer bij de EK-selectie.

Vermoedelijke opstelling


Nagelsmann heeft in het afgelopen half jaar verschillende formaties uitgeprobeerd, maar de verwachting is dat Duitsland op het EK in een 4-2-3-1-formatie zal spelen. Op die manier werd er namelijk ook gestart tegen Frankrijk en Nederland, waarbij in beide wedstrijden dezelfde elf spelers in de basis stonden.

Toch lijken er een paar wijzigingen plaats te vinden in de basiself van de Duitsers. Spelers als Neuer en Sané ontbraken namelijk tijdens de afgelopen interlandperiode, maar staan komende zomer naar verwachting wel weer aan de aftrap.

Dat zou wel eens ten koste kunnen gaan van Ter Stegen en Andrich. Het grootste deel van de basisopstelling van Duitsland lijkt echter overeen te gaan komen met die tegen Frankrijk en Nederland.

Vermoedelijke EK-opstelling Duitsland: Neuer; Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt; Gündogan, Kroos; Sané, Wirtz, Musiala; Havertz.

Belangrijke afwezigen


Er is momenteel geen enkele kanshebber voor de Duitse selectie die het EK hoe dan ook gaat missen vanwege een blessure. Achter de naam van Gnabry, die dit seizoen in ieder geval niet meer in actie komt voor zijn club Bayern München, staat vanwege een dijbeenblessure echter een zeer groot vraagteken.

Dit artikel betreft een update van een eerder nieuwsbericht. De reacties onder het bericht kunnen daardoor minder actueel zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
13:00
13:00
Hoe vergaat het de talenten van Ajax die in 2018 de Eerste Divisie wonnen?
10
   
12:55
12:55
Spandoek komt Denzel Dumfries duur te staan: rechtsback moet flink bedrag dokken
20
   
12:45
12:45
Pak 50x je inzet als FC Twente zondag wint van PEC Zwolle!
0
   
12:29
12:29
VZ Kort: PEC Zwolle heeft eerste transfervrije zomeraanwinst binnen
77
   
12:12
12:12
FC Twente presenteert twaalfvoudig international als eerste zomeraanwinst
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (10)

 
Feliix
 
0
21 april 2024 om 08:52
Hebben laatst een mindere fase gehad maar inmiddels weer in vorm en een team wat best een kans heeft op de eindzege. Staat een fantastisch elftal
 
moetnogtanken
 
2
21 april 2024 om 11:07
Vermoedelijke opstelling zonder je beste speler?
 
HandsbalHenryy
 
0
21 april 2024 om 11:33
Echt he, en dan ook nog geen Gnabry.
 
NielsGeerligs
 
0
22 april 2024 om 09:16
Voor mij de topfavoriet, samen met Spanje. Mocht 1 van beide landen tweede worden in de poule dan treffen ze elkaar in de finale.
 
Joga_Bonito10
 
0
22 april 2024 om 23:00
Musiala en Wirtz vs Pedri, Gavi en Yamal. Ondanks dat Gavi er niet bij is momenteel. Momenteel regeren ze niet als voorheen, maar in de nabije toekomst zie ik dat wel weer gebeuren.
 
Kakaleite22
 
0
22 april 2024 om 12:30
Ik vind de verdediging toch wel zwak en aanvallend missen ze echte killer zoals Klose,Poldi en Gomez.
 
GLENNN
 
0
15 mei 2024 om 14:39
Tsja. Duitsland heeft mindere tijden gehad. Momenteel zijn er weer een aantal absolute parels die zijn opgestaan/aan het opstaan zijn met o.a. Florian Wirtz & Jamal Musiala. Daarnaast hebben ze het enorme thuisvoordeel. Enige wat ze echt missen is een topspits in mijn ogen. Maar Fullkrug maakt er, idem voor Havertz, toch aardig wat als spits. En zijn beiden ook aardig in vorm. En met Moukoko hebben ze nog een aardig talent. Defensie vond ik lange tijd wat minder, maar met Tah die echt opgebloeid is bij Bayer en Rudiger die weer een tweede leven heeft gepakt bij Madrid hebben ze een stabiel centrum. De backs zijn zoeken met Mittelstadt en Raum op links en Kimmich of Henrichs op rechts. Duitsland is een toernooiland en speelt thuis. Dat moet een enorme boost geven. Daarnaast kunnen ze het blijkbaar veroorloven om spelers als Hummels en Goretzka gewoon thuis te laten. Mijn 26-koppige selectie zou toch zijn: Keepers: Neuer, Ter Stegen & Leno (3) Verdedigers: Henrichs, Kimmich, Hummels, Tah, Schlotterbeck, Rudiger, Raum & Mittelstadt (8) Middenveld: Brandt, Andrich, Goretzka, Gundogan, Kroos, Musiala en Wirtz (7) Aanval: Fuhrich, Gnabry (risico, als die niet fit is niet ofcourse), Havertz, Müller, Sane, Undav (6) Dan zou je 2 plekken overhouden. Zou ik kiezen voor Adeyemi en Maximilian Beier. Twee jonge, talentvolle aanvallers, waarvan Adeyemi enorm handig is om nog in te brengen met zijn snelheid... Moukoko, Netz en Thiaw zouden ook nog 2 opties zijn, mocht je een jong talent willen laten ruiken aan het Ek. Maar van mijn lijstje gaan Hummels & Goretzka al niet mee en gaan Pavlovic & Koch gek genoeg wel mee... Snap oprecht ook niet wat Groß er bij moet. Kan als middenvelde en als back spelen (al is hij als back niet goed in mijn ogen)... Vind hem te pover de tweede seizoenshelft, maar goed.
 
DinamoM
 
0
15 mei 2024 om 14:46
Wat een sprookje toch voor Undav. Een paar jaar geleden nog maar haalde Union SG (toen nog op het tweede niveau in België) hem uit de Duitse derde klasse. Nu wordt die gewoon opgeroepen voor een eindronde van een toernooi bij de Mannschaft.
 
Bulle Roth
 
0
16 mei 2024 om 10:10
Hij heeft het ook gewoon verdiend. In 29 Bundesliga-wedstrijden 18 goals en 10 assists.