De Jong: 'Inmiddels kost een 17-jarig talent daar minimaal 30 miljoen euro'
Donderdag, 23 januari 2020 om 08:03

Noni Madueke dient zich aan bij PSV. Het zeventienjarige talent maakte in de eerste seizoenshelft al veel indruk bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie en afgelopen zondag maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht, als invaller tegen VVV-Venlo (1-1). De buitenspeler verkoos in 2018 een kans bij PSV boven een contract bij Tottenham Hotspur, terwijl ook Manchester United een poging waagde om hem in te lijven. Nu talenten uit Zuid-Amerika te duur worden, kiest PSV ervoor om op een andere manier talenten naar Eindhoven te halen. "De markt verandert heel snel", laat technisch manager John de Jong weten.

De afgelopen jaren verlieten tientallen toptalenten de jeugdopleidingen in de Eredivisie voor een kans in Engeland. Slechts een paar spelers schopten het tot het eerste elftal. Madueke zag dat het moeilijk zou zijn om door te breken bij Tottenham en dus koos hij voor een kans bij PSV. "Iedereen ziet de kansen die onze talenten hier krijgen", zegt De Jong in De Telegraaf. "Noni krijgt de kans, zoals recent Ihattaren, Cody Gakpo en Michal Sadilek die ook kregen. Wat mij betreft is persoonlijke ontwikkeling als groot talent op deze leeftijd altijd meer waard, dan wat je op korte termijn kunt verdienen."

"Begin deze eeuw kon je Braziliaanse talenten nog relatief makkelijk binnenhalen, inmiddels kost een zeventienjarig talent daar minimaal dertig miljoen euro", aldus De Jong. "Daar moeten wij op inspringen, zoals we dat met Noni hebben proberen te doen. Hij zag PSV als een goede opleidingsclub, waar hij de kans kon krijgen. In dat traject zitten we. Wij zien toekomst in hem."

Zaakwaarnemer Johan Hansma was nauw betrokken bij de overstap van Madueke naar PSV. Hij vertelt dat het talent al snel zag dat het niet makkelijk zou worden om door te breken in de top van Engeland. "Chelsea Onder-19 won de Youth League met ontzettend grote talenten. De situatie is daar mede door een transferban tot aan deze window iets veranderd, maar om vanuit zo'n elftal in Chelsea 1 te komen, is normaal gesproken bijna niet te doen. Noni had er weinig behoefte aan om via Tottenham te worden uitgeleend aan bijvoorbeeld een club in de League One en verder. Of in een 'verplicht' League Cup-duel mee te doen."

Volgens Hansma, voormalig technisch manager van sc Heerenveen, hebben Madueke en zijn familie bewust voor Nederland gekozen. "Als Noni een succes wordt en er daardoor meer spelers op deze manier hun weg naar de Premier League willen bewandelen, dan ontstaat er een win-winsituatie", zegt Hansma, die aangeeft dat Madueke het sportieve plan boven het financiële plaatje heeft verkozen. "Een Engels jeugdinternational, nog zonder contract, die dan eindelijk zijn eerste profcontract kan tekenen bij een topclub in Engeland, die tekent normaal gesproken áltijd dat contract. Noni is denk ik de eerste die dat niet heeft gedaan."

Meer nieuws
   
08:47
08:47
Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
0
   
08:26
08:26
'Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
3
   
07:44
07:44
Driessen: 'Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert'
24
   
23:45
23:45
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10
   
23:19
23:19
Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
El_Guaje7
 
20
23 januari 2020 om 08:20
Geweldig talent, is ook aanvoerder van Engeland onder 18 volgens mij. Dit is een vijver waar PSV de aankomende jaren ook gewoon in moet proberen te vissen, Malen is natuurlijk ook een uiterst slimme aankoop geweest. Noni zelf bewandelt nu ook het zelfde pad als Ihattaren heeft genomen. Uitblinken bij PSV onder de 19, jong PSV overslaan en debuteren in het eerste. Het talent dat Bergwijn in de zomer gaat vervangen en in de toekomst zeker gezien zijn nationaliteit de clubkas aardig gaat spekken.
 
MrKrillin
 
6
23 januari 2020 om 08:40
Dit heeft JdJ uiteraard geweldig gedaan! Heel slimme zet. Als deze jongen doorbreekt is hij straks fortuin waard door zijn homegrown status in Engeland. Ook al zou hij top niet halen, de andere clubs als Brighton etc kunnen ook zo 30 miljoen neerleggen. Dit is wel een punt waar ik op hoop dat mijn club of clubs als AZ, Heerenveen en de rest ook meer aandacht aanbesteden. Probeer (vooral technische talenten) uit VK te halen, ontwikkel ze en verkoop voor kassa. Complimenten aan PSV dat ze zo een talent gehaald hebben.
 
El_Guaje7
 
9
23 januari 2020 om 08:46
Het mooie is dat als hij echt doorbreekt en voor een goed geld bedrag word verkocht het een goed voorbeeld word voor grote talenten uit Engeland. Alleenn maar goede promotie voor PSV en ee Nederlandse competitie waardoor wellicht grote Engelse talenten in de toekomst ook een stap zullen maken naar de Eredivisie. We zijn toch een opleidingsland.
 
MrKrillin
 
4
23 januari 2020 om 08:57
@el_guaje7 Ja exaxt! Duitsland heeft al eerder hier slim op ingespeeld en haalt veel talenten uit Engeland. Ook NL talenten uit Engeland kiezen nu sneller voor Duitsland omdat ze echt kansen krijgen. Ik hoop voor PSV dat deze speler voor recordbedrag weggaat. gewoon meer dan MdL en FdJ bedragen. Er wordt veel kriktiek geuit op JdJ maar dit heeft hij geweldig gedaan. Misschien moet PSV iemand als Ruud v Nistelrooij meer inzetten om grote talenten te overtuigen om te kiezen voor NL. Of Robben als speciaal scout/adviseur aantrekken om alleen maar bezig te zijn met Engelse talenten.
 
Voetbalimpact
 
15
23 januari 2020 om 09:26
Madueke is absoluut een toptalent, alleen dat stuk over Zuid Amerikaanse talenten is de grootste onzin.hij heeft gewoon de competenties niet om deals in Zuid Amerika, wat veel moeilijker is te sluiten. Om dit even met voorbeelden te benoemen:- David Neres koste 12 miljoen- Richarlison koste 15 miljoen- Eder Militao koste 7 miljoen- Malcom koste 5 miljoen - Douglas Luiz koste 12 miljoen- Martinelli koste 6,7 miljoendit is even een zoektochtje van 5 minuten van mij bij Brazilianen (er zijn nog een stuk meer landen in Zuid Amerika, met bijvoorbeeld Tagliafico en Martinez in de Eredivisie). Het is gewoon een stukje tekst waarbij zelf aangeeft dat hij het dus niet kan.
 
Mateja Kezman9
 
4
23 januari 2020 om 09:38
Deels met je eens. Die 30 miljoen die genoemd wordt is iets wat overdreven. Maar voor een Nederlandse club zijn die Zuid-Amerikanen wel echt gokjes hoor, zeker met die bedragen. Tagliafico en Martinez bleken een schot in de roos voor Ajax. Maar ze hebben laatst ook die ene jongen terug naar Brazilië gestuurd. PSV heeft ene Romero terug verhuurd aan zijn oude club, Velez Sarsfield. Een premier league of een Spaanse club heeft veel meer speelruimte in het budget om wat meer van die gokjes te wagen. Dus naar rato slagen er meer, maar er zijn er ook zat die het totaal niet halen. Bijvoorbeeld Lucas Piazon, Ganzo (in eerste instantie). Daarnaast spelen er nu een hoop van die ooit Braziliaanse toptalenten in China, het oostblok of wie weet waar.
 
Voetbalimpact
 
5
23 januari 2020 om 10:16
Zeker dat het risico's met zich meedraagt, maar PSV betaalt ook 15 miljoen voor een mislukte speler in de Bundesliga. Ik vind dat persoonlijk een grotere gok dan een jeugdinternational van Brazilië O20 halen. Daarnaast heb je daarvoor een scouting om dit goed te kunnen inschatten. Die 30 miljoen voor een 17 jarige doelt hij op Reinier, alleen dat is met afstand het grootste Braziliaanse talent op het moment. Ik blijf dit een heel zwak stukje van De Jong vinden.
 
Bert4eva
 
0
23 januari 2020 om 10:26
Elk talent is een risico, niet alleen die uit Zuid-Amerika. Ook binnenlandse talenten als Maher, Zivkovic en Dolberg hebben die laatste grote stap in hun ontwikkeling helaas nooit kunnen zetten. Bij die laatste stap is vooral karakter belangrijk en je moet een beetje geluk hebben met blessures, kansen en concurrentie.
 
siepie
 
3
23 januari 2020 om 10:37
Deels met je eens. Maar voor een Nederlandse club zijn die Eredivisiespelers wel echt gokjes hoor, zeker met die bedragen. Mertens en Dumfries bleken een schot in de roos voor Psv. Maar ze hebben laatst ook die ene jongen terug naar Utrecht gestuurd. PSV heeft ene Maher terug verhuurd aan zijn oude club, AZ. Een premier league of een Spaanse club heeft veel meer speelruimte in het budget om wat meer van die gokjes te wagen. Dus naar rato slagen er meer, maar er zijn er ook zat die het totaal niet halen. Bijvoorbeeld Josefzoon, Luckassen (in eerste instantie). Daarnaast spelen er nu een hoop van die ooit Eredivisie toptalenten in China, het oostblok of wie weet waar.
 
Mateja Kezman9
 
2
23 januari 2020 om 09:34
Een van de weinige goeie handelingen van John de Jong tot nu toe. Wat een wereldtalent is dit. Daarnaast is het ook nog is een hele fijne voetballer om naar te kijken. Dit seizoen af en toe langzaam brengen, keertje mee laten doen tegen de kleintjes. Het seizoen van psv is toch niet veel meer waard.
 
Spotgod
 
3
23 januari 2020 om 10:09
Zeker een talent met potentie maar om er nou meteen een prijskaartje van 30mio aan te hangen gaat mij even te snel.
 
origineel
 
3
23 januari 2020 om 11:43
Lees anders het artikel eerst. On: Heerlijk talent met dé perfecte nationaliteit om in de toekomst grof geld te verdienen aan een transfer.
 
Spotgod
 
0
23 januari 2020 om 11:49
Dus jij gaat er al vanuit dat iemand die op 17 jarige leeftijd 20 minuten in het 1e van PSV heeft gespeeld in de toekomst goud geld gaat opleveren. Dat gaat mij dus even te snel en veel te voorbarig.
 
origineel
 
0
23 januari 2020 om 13:13
Ik ga er zeker niet vanuit dat hij goud geld op gaat leveren. Ik stel enkel dat hij de perfecte nationaliteit ervoor heeft aangezien die Engelsen knettergek zijn met hun prijzen voor Engelse spelers. Uiteraard zal deze jongen zijn enorme potentie wel eerst moeten benutten.
 
edzel
 
0
23 januari 2020 om 11:56
Beest van een speler, erg van onder de indruk tot op heden. Benieuwd of hij meer kansen gaat krijgen in het eerste de rest van het seizoen. Het seizoen is al min of meer mislukt - kampioen worden ze niet meer - dus waarom niet al dergelijke grote talenten de kans geven, in gaan passen en hun zo meer tijd te geven zich te ontwikkelen? Dat betekent niet dat er iedere wedstrijd 7 jeugdspelers in moeten staan, maar dergelijke (high potential) spelers meer speeltijd geven (en niet enkel de laatste 9 minuten) kan voor volgend seizoen zeker z'n vruchten afwerpen. Je weet dan inmiddels wat voor vlees je in de kuip hebt, in hoeverre zij in staat zijn om het elftal beter te maken.
 
gomes1psv
 
3
23 januari 2020 om 13:09
In tegenstelling tot de topsportmentaliteit die Gerbrands predikt, grossiert John de Jong hier toch weer in excuses. De dertig miljoen (en meer) waar hij naar refereert gaat om de talenten zoals Reinier, Rodrigo en Vinicius. De creme de la creme in Zuid-Amerika. Als je denkt in wat wél mogelijk is kan De Jong dat continent ook afschuimen om het voorbeeld van Ajax te volgen, dat tegen heel schappelijke prijzen spelers als Tagliafico (4), Martinez (7) en Neres (16) topmateriaal weet vast te leggen waar de dure vondsten van John de Jong – die volgens hemzelf ook nog een jaar moeten wennen – bij verbleken. Bovendien heeft PSV met de komst van Mauro Junior en hetzelfde traject dat de club momenteel volgt met de 19-jarige Luis Felipe zelf bewezen dat het aantrekken van talent uit die contreien helemaal niet onmogelijk is. Het punt is alleen wel dat je het op waarde moet schatten: van alle middenvelders die PSV onder contract heeft denk ik dat Mauro Junior samen met Ihattaren momenteel het beste presteert; dat hij dat alleen voor Heracles doet is niet alleen jammer voor PSV zelf maar bovendien een gemiste kans om ook richting toekomstige talenten in Brazilië een successtory als voorbeeld neer te kunnen leggen om ze te overtuigen van hun komst. Net zoals dat met Lyanco ook had gekund, maar in al zijn wijsheid besloot De Jong anders. Armindo Bruma had immers prioriteit.