De Ligt: 'Ik kan niet zomaar mee naar voren en speel echt in dienst van hem'
Vrijdag, 15 december 2017 om 16:40

Matthijs de Ligt speelt de laatste paar wedstrijden niet met een 'echte' centrale verdediger naast zich, maar met de inschuivende Frenkie de Jong. Van de achttienjarige stopper vraagt dat een andere speelstijl dan als hij bijvoorbeeld met Nick Viergever of Maximilian Wöber het centrum vormt, maar De Ligt denkt dat de aanwezigheid van De Jong een meerwaarde vormt voor Ajax.

"Ik speel echt in dienst van Frenkie. Hij is opbouwend echt een meerwaarde voor ons en doet zijn verdedigende taken ook goed. Ik moet nu echt mijn momenten kiezen, kan niet zomaar mee naar voren gaan", vertelt de verdediger in gesprek met Ajax Life. "Het is voor Frenkie ook niet logisch om alleen achterin over te blijven, dus soms moet je kiezen voor controle."

Meer: Matthijs de Ligt hoopt in de toekomst terug te kunnen keren bij Ajax

De Ligt schuift vaker in als hij bijvoorbeeld Joël Veltman naast zich heeft staan en de taakverdeling is met De Jong in de verdediging ook duidelijk. De middenvelder ontfermt zich in dat geval over de nummer tien van de tegenstander, terwijl De Ligt de spits voor zijn rekening neemt. Hij coacht De Jong ook veel, aangezien hij als talent de enige overgebleven vaste verdediger is: "Het is een beetje de omgekeerde wereld, dat klopt. Maar dat is niet per se slecht, ik ben blij om mijn verantwoordelijkheid te nemen en geniet er ook wel van."

Marcel Keizer heeft door de blessures bij Nick Viergever, Daley Sinkgraven en Maximilian Wöber flinke defensieve zorgen en moet ook Joël Veltman missen door een schorsing. De Ligt hoopt dat dit zich zondag in de topper tegen AZ niet zal wreken: "In Alkmaar willen we geen averij oplopen. In de jongens die er wel zijn, is veel vertrouwen. Gisteren was het ook lekker om met Mitchell Dijks samen te spelen, en met Deyovaisio Zeefuik heb ik ook al vaker samen gespeeld", voegt hij toe tegenover Voetbal International.

Meer nieuws
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
0
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
7
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
0
   
11:09
11:09
Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: 'Zij werden als 'te bleu' gezien'
26
   
10:20
10:20
Gewilde Wirtz is 'toptarget' en ziet specifieke transfer in 2025 zelf ook zitten
30
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
MitchM
 
10
15 december 2017 om 16:49
Ik maak mij voor zondag vooral zorgen om het koppel Dijks - Jahanbaksh. Als iedereen zijn niveau haalt is ook met deze defensie van AZ te winnen, maar het middenveld kan zich weinig slordigheden permitteren en de voorhoede moet efficiënt met de kansen omspringen. Het wordt weer een spannende pot!
 
DeSteek77
 
3
15 december 2017 om 17:07
Anders ik wel. We weten dat met Zeefuik en Dijks achterin twee achilleshielen hebben en Jahanbakhsh is in bloedvorm, dus voor Dijks wordt het een pittig potje.
 
patrickstern
 
13
15 december 2017 om 17:19
Misschien alleen maar beter ??dan hoeft dijks niet teveel mee naar voren en dus geen voorzet te geen want dat is echt om te janken
 
RenatoFly
 
0
15 december 2017 om 22:36
Alireza kun je ook niet elke week op bouwen hoor.. Dat is het laatste stapje wat hij nog moet zetten in zijn ontwikkeling. Want het is een goeie speler
 
lausho
 
9
15 december 2017 om 17:12
Mwoah, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant als je Dijks een niet te ingewikkelde opdracht geeft, in de trant van, schakel Janhanbaksh uit, dan zie ik hem dat ook nog wel doen.
 
mayarood
 
0
15 december 2017 om 17:57
Daarbij is Dijks (en ook Seedorf) erg snel. Viergever had er ook een hele kluif aan gehad.
 
Saaff
 
1
15 december 2017 om 18:34
Weet echt niet waarom je Dijks vergelijkt met Seedorf of wie je überhaupt bedoelt maar Seedorf is in Brazilië op dit moment. Dijks een “makkelijke” taak geven ??, als verdediger is je eerste taak je directe tegenstander uitschakelen, als je Dijks al moet vertellen dat dat zijn taak is en makkelijk dan kan je hem beter niet opstellen want volgens jou weet hij niet wat zijn taak als linksback is. Verder zou het heel goed kunnen dat hij de in-vorm Janhanbaksh kan uitschakelen maar dat ligt vooral aan de buitenspeler van AZ zelf, in die paar minuten van gisteren maakte hij al snel de nodige overtredingen en fouten door verkeerd te dekken en dat tegen een slecht presterende Excelsior. Als Dijks nou vaker (de laatste 2 seizoenen) zijn man makkelijke uitschakelde dan zouden we niet zo twijfelen dus om te zeggen dat het een makkelijke taak is en Dijks het kan als dat alleen zijn taak is slaat nergens op. Hoop overigens dat het hem wel lukt.
 
wolterx
 
10
15 december 2017 om 16:50
Speelde laatste 2 wedstrijden zeer goed, pakt sowieso vaak die rol van inschuivends CV niet zo vaak als hij zou kunnen. Moet nu dit weekend het gaan doen met een totaal andere verdediging dan normaal, gaat een grote test blijken te zijn. Met 18 mag hij nu de verdediging rechtop gaan houden, dat is eigenlijk te ridicuul voor woorden.
 
Skede
 
8
15 december 2017 om 16:53
Speelt inderdaad erg sterk laatste tijd. Heel volwassen voor zijn leeftijd. Heb wel het idee dat hij zich makkelijk aan kan passen in een nieuw systeem of andere samenstelling. Hij laat zich niet snel van de wijs brengen. Hopelijk gaan we daar in Oranje nog veel plezier aan beleven, sterke lichting centraal achterin: de Vrij, van Dijk, de Ligt, en dan nog Hoedt, Bruma, van Beek.
 
Saaff
 
0
15 december 2017 om 18:27
De gehele verdediging heeft zich goed aangepast aan ‘t nieuwe systeem.
 
AjaxfanK
 
0
15 december 2017 om 17:53
Eigenlijk wel, maar als er één jonge verdediger is die het kan bij Ajax dan is het Matthijs wel. Exceptioneel talent. Hoe hij zich nu al een tijd staande houdt zonder ervaring naast hem is lovenswaardig en een indicatie van zijn kunnen op deze leeftijd.
 
wolterx
 
1
15 december 2017 om 20:50
Ik twijfel ook niet eraan, maar een foutje zal er zeker insluipen (net als gisteren één momentje) en AZ heeft voldoende kwaliteiten om dat af te straffen. Zeefuik-De Ligt-F. de Jong-Dijks. Als je me dit half jaar geleden had gezegd had ik je uitgelachen denk ik.
 
mayarood
 
2
15 december 2017 om 18:00
Hij heeft toch al een jaar ervaring in het eerste. Veel Europa League wedstrijden gespeeld. Als hij nu ook al andere speelstijlen kan spelen wordt het echt een topper.
 
wolterx
 
1
15 december 2017 om 20:47
Tja, 'al' hij is qua leeftijd nogsteeds speelgerechtigd voor de jeugdelftallen, hij ligt op schema om als tiener de club van 100 te halen. Nu moet hij het laten zien zonder spelers op wie hij terug kan vallen naast hem (qua automatisme) muv Schone vlak voor hem en Onana achter hem.