Derksen begrijpt komst 'sloffend oud mannetje dat risicoloze passjes geeft' niet
Donderdag, 1 augustus 2019 om 20:30

Jordy Clasie maakte donderdagavond in de Europa League-wedstrijd tegen BK Häcken zijn officiële debuut voor AZ. De deze zomer transfervrij van Southampton overgekomen middenvelder betrad in de slotfase het veld als vervanger van Guus Til, toen de 0-3 eindstand al bepaald was. Johan Derksen begrijpt niet dat AZ in zee is gegaan met de controlerende middenvelder.

De ervaren analist is na de 0-3 overwinning van de Alkmaarders overwegend lovend, maar vindt de komst van Clasie onbegrijpelijk. "AZ is een van de leukste teams van Nederland en dat hebben ze vandaag nog maar eens onderstreept. Daarom snap ik de aankoop van Clasie echter niet", zo vertelt Derksen na afloop bij Veronica.

De analist wijst op de uitstekende reputatie die de jeugdopleiding van AZ geniet. "AZ heeft fantastische spelers opgeleid: dan zou je een dertien in een dozijn-speler als Clasie toch ook wel moeten kunnen opleiden", vervolgt hij. Derksen wijst op de mislukte buitenlandse avonturen van Clasie bij Southampton en Club Brugge, en het seizoen dat hij vorig seizoen op huurbasis beleefde bij Feyenoord.

"Het is heel lang geleden dat Clasie echt een rol van betekenis gespeeld heeft. Hij is in Engeland en België mislukt en heeft het bij Feyenoord ook niet echt gemaakt. Het is een beetje een oud mannetje geworden dat op het middenveld sloft en risicoloze passjes geeft. Dat vind ik dat helemaal niet bij het avontuurlijke spel van AZ horen", besluit Derksen over de zeventienvoudig international van het Nederlands elftal.

Meer nieuws
   
00:12
00:12
Stekelenburg noemt twee spelers die definitieve selectie Oranje niet gaan halen
3
   
00:05
00:05
NOS: Ajax zit unaniem op hetzelfde spoor en gaat voor één man
2
   
23:44
23:44
Studio Voetbal volledig eensgezind over speler van het jaar in Eredivisie
8
   
23:28
23:28
'Het publiek in Nice was al heel snel op het voetbal van Farioli uitgekeken'
14
   
23:09
23:09
Paris Saint-Germain verslaat FC Metz, dat ondanks nederlaag juicht
9
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
PSV/ARSENAL
 
25
1 augustus 2019 om 20:44
Het feit dat je nu met clasie een extra optie hebt op 't middenveld waardoor je automatisch een extra optie hebt achterin door koopmeiners naar achter te schuiven, je hebt een speler met ervaring die op het zelfde niveau al heeft gevoetbald en basis heeft gestaan, Europese ervaring die altijd handig is en daarbij ook nog eens welgeteld 0 euro heeft gekost!
 
JoaquinBetis
 
17
1 augustus 2019 om 20:45
Hoewel ik de kritiek van Derksen snap, is het natuurlijk geen A,B,C-tje dat je zo'n speler zelf wel even opleidt. Bovendien zit er echt wel iets in Clasie, wat er alleen al heel lang bijna niet uit komt. Misschien hopen ze in Alkmaar dat Clasie een gevalletje Maher wordt en dat Clasie dus net zo'n opleving krijgt. Waarschijnlijk hopen ze dan niet dat Clasie transfervrij de deur uit wandelt
 
Alkmaar54
 
7
1 augustus 2019 om 20:50
Daarom heeft hij een contract van 2 seizoenen met een optie voor een 3e seizoen. Is hij een succes. Dan heb je nog 2 jaar contract over. Faalt hij, dan kan je hem in 2021 uitzwaaien.
 
JoaquinBetis
 
5
1 augustus 2019 om 21:00
Ja ze hebben daarvan in ieder geval geleerd
 
GunnerFan
 
17
1 augustus 2019 om 20:53
Het is net alsof iedereen die weet dat een bal rond is, mee kan doen in de Eredivisie als ik Derksen zo hoor praten. Clasie is gewoon een goede speler mits die jongen het vertrouwen heeft. Ik weet nog wel een periode dat hij hier op VZ met Xavi werd vergeleken. Echter is het nu compleet brandhout!! Denk zelf dat de waarheid in het midden ligt. Hopelijk haalt hij zijn oude niveau weer!
 
Weef
 
3
2 augustus 2019 om 08:49
Die mening had ik ook toen hij naar Feyenoord kwam, maar ik heb zo bizar weinig van de oude Clasie gezien vorig seizoen. En met name ook heel weinig progressie, waardoor ik uiteindelijk niet rouwig ben dat Feyenoord geen poging heeft gedaan om hem te halen. Ik gun die jongen alles, maar het gif dat hij had lijkt weg.
 
Quancios
 
12
1 augustus 2019 om 20:58
Clasie zal inderdaad niets toevoegen aan het spel van AZ. Hebben zat spelers die beter zijn dan hij, heeft bij Feyenoord het afgelopen jaar ook weer aangetoond niks speciaals te hebben. Hoop niet dat hij in de basis komt bij AZ, want het spel wat zij vaak spelen is niet geschikt voor Clasie.
 
fcpatrick
 
2
1 augustus 2019 om 21:00
Prima pot gezien van AZ. Denk dat ze het dit seizoen prima gaan doen in de eredivisie. Europa leageu zie ik ze niet ver in komen maarja dat is ook hele andere koek. Ps. Weet iemand eigenlijk een goede app/site waar je het hele jaar een team kunt bijhouden tegen vrienden?
 
Bossie
 
5
1 augustus 2019 om 21:00
Misschien is het juist wel wat ze nodig hebben bij AZ. Tussen al dat jeudige talenten die leuk en met risico's spelen , een speler die de boel wat tempert en controleert. Laten we afwachten wat het seizoen brengt voor AZ. Bij VI zijn ze altijd heel snel met spelers afbranden
 
AntonieAjax
 
0
1 augustus 2019 om 21:47
Dat lijkt mij inderdaad ook. Maar heeft AZ niet ook nog Midsjo en Koopmeiners rondlopen voor de centrale posities? Daarnaast speelt ook Maher nu vanaf het middenveld, al is hij iets aanvallender ingesteld. Daarom vraag ik me af of hij wel een basisplaats weet te bemachtigen in dit elftal.
 
BadHabbit
 
5
1 augustus 2019 om 21:59
@antonieajax "daarnaast speelt ook Maher nu vanaf het middenveld, al is hij iets aanvallender ingesteld. Daarom vraag ik me af of hij wel een basisplaats weet te bemachtigen in dit elftal." Je weet dat Maher van de Brom is gevolgd naar Utrecht?
 
AntonieAjax
 
0
1 augustus 2019 om 22:04
Oeps, mijn fout. Helemaal aangezien ik hem net nog aan het werk heb gezien bij Utrecht tegen de club waar ze zojuist tegen zijn uitgeschakeld. Was me even ontschoten dat het dit seizoen inderdaad Utrecht is en geen AZ! Maar alsnog heeft hij dan volgens mij Midtsjo en Koopmeiners als concurrenten, terwijl Til dan voor het aanvallendere gedeelte is.
 
Bossie
 
2
1 augustus 2019 om 22:41
Als ze zich plaatsen voor de EL, dan zullen ze genoeg wedstrijden spelen om iedereen de kans te geven op een basisplaats. Ik denk dat Clasie zo'n type voetballer is die zich goed moet voelen op ziijn gemak moet zijn dat hij het gevoel heeft dat hij wordt gewaardeerd.
 
Bobiku29
 
12
1 augustus 2019 om 21:11
Clasie is qua druk zetten en het veroveren van de bal gewoon een goede controleur. Daarnaast wordt het sterk overdreven dat hij risicoloze passjes geeft. Tegen bijvoorbeeld PSV en Ajax heeft hij geheerst op het middenveld. Hij was niet zo goed als in zijn eerste periode, maar wie bij Feyenoord haalde wel zijn niveau? Ik denk dat AZ een hele goede aan hem heeft.
 
blahblahblah
 
2
1 augustus 2019 om 21:23
Vindt Clasie een nuttige speler die waar nodig sturing kan geven aan de talenten die az tot zijn beschikking heeft. Daarnaast brengt hij met zijn ervaring iets mee wat weinig gasten uit de selectie hebben. (Vlaar uitzondering). Misschien heeft die, volgens Derksen frivole elftal, juist dat stukje ervaring nodig om het gat met de top te verkleinen. Makkelijk om vraagtekens te zetten bij deze transfer, vindt het persoonlijk helemaal geen slechte zet.
 
Japie_Krekel
 
4
1 augustus 2019 om 22:39
ik snapte de aankoop van Clasie al niet vanaf dag 1. hij heeft al 4 jaar niks meer gepresteerd. op wat voor basis haal je dan zo een speler? daar kan ik met mijn hoofd echt niet bij