Dumfries schrok van 'mensonterende' reacties: 'Ging veel te ver'
Woensdag, 22 december 2021 om 09:18

Denzel Dumfries lijkt zich langzaam in het elftal te hebben geknokt bij Internazionale. De vleugelverdediger begon op de bank in Milaan, maar verscheen de laatste vier competitieduels aan de aftrap. In een uitgebreid interview met Voetbal International blikt hij terug op de afgelopen voetbaljaargang, waarin hij onder meer een hoofdrol voor zich opeiste tijdens het Europees kampioenschap.

Dat Dumfries in de beginfase niet verzekerd was van een basisplek bij Internazionale, kon hij maar moeilijk verkroppen. "Ik wil voetballen en hier laten zien wat ik kan", vertelt hij in gesprek met het voetbalweekblad. "Nu kan ik zeggen dat het gewoon logisch was dat ik niet direct basisspeler was. Ik kwam hier zonder goede voorbereiding en het is mijn eerste keer in het buitenland. Andere taal, een nieuwe omgeving, een andere cultuur en een heel nieuwe speelwijze. Ik heb dat niet onderschat, ik wist dat het zo zou zijn. Maar ik had wel verwacht dat ik in het begin meer zou spelen, daar ben ik eerlijk in."

De vleugelverdediger geeft zichzelf tot na de winterstop om volledig te acclimatiseren in de Serie A. "Dan moet ik er van mezelf staan", gaat de rechtervleugelverdediger verder. "Dat is ook logisch. Ik ben nu gewend aan het team, de spelers en de speelstijl en de meeste tegenstanders heb ik nu ook wel gezien. Ik voel dat ik er meer en meer klaar voor ben om voortdurend basisspeler te zijn. Dat verlang ik ook van mezelf. De eerste maanden hier heb ik weer een mooie les geleerd: wees realistisch, wil niet te veel en te snel, en geef jezelf de tijd."

Dumfries, die binnenkort voor de tweede keer vader wordt, bestempelt het EK als een van zijn hoogtepunten van afgelopen jaar. De verdediger schoot tegen Oekraïne en Oostenrijk uit de startblokken en scoorde tweemaal. "In 2014 keek ik als amateur nog op het 538 plein in Amsterdam naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. Ik besefte wat Oranje in de mensen losmaakte. Toen wist ik al dat ik er op een gegeven zelf bij zou zijn. In mijn hoofd zei ik: 'Ja mensen, jullie weten nu nog niet naast wie jullie eigenlijk staan, haha. Jullie hebben het allemaal niet door nu, maar moet je eens opletten straks…'

Dat het teleurstellend verlopen EK Frank de Boer uiteindelijk de kop koste, begreep Dumfries wel. "Maar los van de doelstelling die hij en wij niet haalden, wat heeft de trainer veel over zich heen gekregen in de media en op social media. Mensonterend vond ik het. Poeh. Hoewel De Boer in de voetbalwereld zo ervaren is, ging het voor hem ook echt veel te ver. Hij blijft wel een mens, hè. Ik heb hem in elk geval ervaren als een prettige man. Een trainer die heel gefocust is op dat wat op het veld moet gebeuren. Met Louis van Gaal hebben we weer een heel ander type bondscoach. Hij is heel open, eerlijk en geïnteresseerd. Hij kan ook hard zijn, maar dat moet ook als we succesvol willen zijn."

Meer nieuws
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
6
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
49
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
24
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
9
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (45)

 
khalid3073wx
 
45
22 december 2021 om 09:22
Hij doet het weer bovenverwachting goed. Zijn concurrenten zijn niet minste. Maar hij speelt echt goed! Het hem gegund paar jaar terug nog spelend bij Barendrecht
 
nwe25
 
6
22 december 2021 om 09:30
Ik vind ze concurrent nou wel 1 van de minste bij de topclubs in Europa. Dus had eerlijkgezegd wel verwacht dat hij meer zou spelen
 
Schop1989
 
86
22 december 2021 om 09:45
Poeh wat een Nederlandse reactie.... geef die jongen nou eens het schouderklopje wat hij verdient man....
 
Lierse1997
 
8
22 december 2021 om 10:13
Hij heeft die concurrent er niet eens uitgespeeld. Darmian heeft gewoon een hamstringblessure waardoor hij al 6 wedstrijden gemist wordt.
 
Redondo-art6
 
18
22 december 2021 om 10:16
Waarom ben je zo negatief? Tegen Real vond ik Dumfries de 1e helft goed spelen, snap eigenlijk waarom hij eraf werd gehaald..
 
e013willem
 
8
22 december 2021 om 10:30
@lierse1997, dat zal best maar hij speelt goed en ik zie hem die basisplek best behouden. Het gaat er niet altijd om hoe je de basisplek bemachtigd, als je je maar bewijst kan je die basisplek zomaar claimen. Darmian is ook al weer 32 en ik kan me goed voorstellen dat Inter alleen daarom al naar een ondertussen geacclimatiseerde 25 jarige Dumfries zal neigen.
 
Lierse1997
 
3
22 december 2021 om 10:45
Hij speelt goed inderdaad de laatste tijd, dat zal niemand ontkennen. En soms heb je ook wat geluk nodig natuurlijk.
 
 
8
22 december 2021 om 12:28
Liers, hoezo ben jij altijd zo negatief als het om Dumfries gaat? Valt op. Die jongen doet het gewoon prima op dit moment.
 
 
2
22 december 2021 om 13:00
Hij is niet negatief. Hij is realistisch. Voordat Darmian geblesseerd raakte, speelde die beter dan dummie
 
SSBlue Zanetti
 
22
22 december 2021 om 10:02
Ik zeg het je eerlijk, het verbaast mij helemaal niets dat hij het zo goed doet nu. Zo ongelooflijk veel wilskracht en uithoudingsvermogen. Ik was al blij dat hij kwam en ik ben nu nog blijer dat hij er is. Dumfries for president.
 
VinRoo
 
0
22 december 2021 om 14:11
Darmian kan er geen reet van, die is een meme in Italië.
 
Lierse1997
 
1
22 december 2021 om 14:55
Ik snap nooit waarom mensen die amper naar inter kijken plots de behoefte hebben zich uit te laten over spelers van inter.
 
Salerno1919
 
17
22 december 2021 om 09:25
Knap dat iemand met zo weinig puur talent het zo ver kan schoppen
 
Pieterpost
 
9
22 december 2021 om 09:35
Dumfries is inderdaad beresterk. Hoe vaak hij wel niet op staat nadat hij een knal heeft gehad.
 
Douwe Dabbert
 
1
22 december 2021 om 09:48
Zie Weghorst..
 
e013willem
 
4
22 december 2021 om 10:31
Tja, het ligt maar aan wat je 'puur talent' noemt, betekent eigenlijk niet echt iets.
 
Fossen
 
18
22 december 2021 om 11:09
Ligt er wel een beetje aan wat je onder 'puur talent' verstaat natuurlijk. Als 'talent' alleen het technische onderdeel van voetbal is dan heb je gelijk. Alleen denk ik dat wilskracht, mentaliteit en puur verdedigen ook gewoon onderdeel is van 'talent'.
 
Buitenspelgoal
 
4
22 december 2021 om 11:26
Hij heeft een enorm sterk fysiek, explosiviteit, is sterk in de lucht (weinig backs hebben dat tegenwoordig) en kan ook een goal maken. Met Inter heeft hij ook wel de juiste club uitgekozen, want ze spelen zonder echte vleugelaanvallers en met wingbacks. Dat ligt hem veel meer, want dan heeft hij de ruimte om op te stomen en rushes te maken. Had Inter 433 gespeeld dan was het wellicht moeilijker gegaan. Dan moet je als back toch vaak ondersteunender spelen, en dan valt zijn niet bovengemiddelde techniek meer op. Hij was ook een van de weinige spelers die op het EK echt rendeerde in dat 352 systeem. Daar heeft hij deze transfer mee verdiend. Bij PSV draaide hij helemaal niet zo'n bijzonder laatste seizoen. Was het EK er niet geweest, dan was ie misschien naar een Premier league middenmotor gegaan. Ik ben blij voor hem dat hij bij Inter lekker in zijn kracht kan spelen. Sympathieke gozer die een jongensdroom leeft. Mooi man.
 
mitchajax020
 
8
22 december 2021 om 11:28
Heeft puur met instelling te maken en de wil om elke duel te willen winnen. Dat siert Dumfries wel, gaat 150% elke pot maar weer
 
Bereta
 
1
22 december 2021 om 12:17
Ik kan me eigenlijk geen een in Nederland opnoemen die vooral door zijn mentaliteit het zover heeft geschopt. De laatste was waarschijnlijk Van Bronckhorst.
 
Klopp
 
9
22 december 2021 om 09:29
Echt knap van Denzel Dumfries dat hij zich weer in de kijker heeft gespeeld bij de kampioen van Italie. Ik hoop voor hem dat hij zijn basisplaats weet te behouden zodat hij op 8 maart op Anfield mag spelen. Zo zie je maar hoeveel inzet wel niet waard is. Dumfries vind ik qua talent verre verwijderd van backs zoalas Trent Alexander Arnold of Robertson, maar door zijn inzet weet hij het toch te maken. Enorme drive waarmee hij de gehele rechte flank kan bestrijden. Daarnaast vind ik het ook enorm leuk om naar te kijken. Dus ik ben alleen maar positief over deze meneer. Zet hem op Denzel en zie je graag op 8 maart!
 
Pieterpost
 
12
22 december 2021 om 09:34
Ach ja wat is talent...doorzettingsvermogen, drive, fysieke kracht, winnaarsmentaliteit en spelintelligentie (dumfries krijgt vaak veel mee van de scheids) kun je ook scharen onder de noemer talent. En als dat niet zo is dan ''hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt''
 
Klopp
 
4
22 december 2021 om 09:39
Pieterpost: "ach ja wat is talent...doorzettingsvermogen, drive, fysieke kracht, winnaarsmentaliteit en spelintelligentie (dumfries krijgt vaak veel mee van de scheids) kun je ook scharen onder de noemer talent." Spelintelligentie vind ik meer iets wat met ervaring te maken heeft. En als je weinig ervaring nodig hebt om spelintelligentie op te doen vind dan ben je slim. Doorzettingsvermogen en drive is iets wat je karakter is. En fysieke kracht heeft ook met doorzettingsvermogen te maken. Maar het is ook enigszins aangeboren. Bijvoorbeeld hoe groot je bent.
 
THenry_228
 
1
22 december 2021 om 09:39
Je ziet inderdaad vaak dat jongens die in jeugd altijd bestempeld werden als 'supertalent', het bij de grote jongens ineens heel moeilijk krijgen. Ondanks hun surplus aan voetbaltalent, beschikken ze niet (of in veel mindere mate) over doorzettingsvermogen (logisch want hun talent volstond altijd wel). Daar waar je bij een jongen als Dumfries merkt dat hij het veel meer van doorzettingsvermogen en kracht moet hebben, los van het feit dat hij natuurlijk ook wel een gezonde dosis talent heeft. Kortom, het is de combinatie van factoren die meespeelt. En oh ja, vergeet geluk niet... ook een belangrijke.
 
Salerno1919
 
0
22 december 2021 om 10:14
Iedereen had vroeger wel een paar mensen in de buurt of op de club waar je echt van dacht van ‘dit is een soort maradona’ toch? De meesten die toen in de jeugd super creatieve mooie voetballers waren kwamen uiteindelijk bij kleinere clubs terecht en waren modale backs ?? Om mij heen had ongeveer iedereen het over jurgen collin, die was zo vreselijk goed, soort seedorf dachten we, op zijn 17de bij de selectie van psv ook, kijk zijn carriere uiteindelijk. Je moet zo vreselijk goed zijn. En bij de iets mindere goden is de juiste trainer/club/vorm etc zo erg van belang. Plus dat iedereen maar denkt dat je overal maar moet kunnen presteren. Heel veel mensen hebben gewoon hun eigen vertrouwde omgeving nodig om zich heen om goed te kunnen functioneren.
 
Primetime
 
1
22 december 2021 om 13:31
@klopp, fysieke kracht heeft niets met doorzettingsvermogen te maken tenzij je van nature een klein schrielkippetje bent en moeite heb om spier op te bouwen. Snelheid is echt lastig te trainen, natuurlijk kan je wel die paar procent sneller worden maar trage jongens als Blind kunnen nog zoveel trainen als ze willen. Snel en atletisch gaan ze gewoon niet worden.
 
 
14
22 december 2021 om 09:44
Ja het ging te ver, ik vond ook dat het gewoon te ver ging. Respect voor Dumfries, de beste Rechtsback van Nederland. Doorzitter, drive en talent. Mag altijd in de basis staan van Oranje
 
Schop1989
 
5
22 december 2021 om 09:50
Weer een bewijs dat je met je koppie, inzet en normaal talent ver kan komen. Ik ben fan. Sporters die er zo hard voor werken vind ik prachtig om te zien, dit moeten de voorbeelden zijn voor onze jeugd niet de jongen die met de gouden paplepel zijn opgevoed (zoontjes van...) of met natuurlijk talent zijn geboren (messi, Neymar, Mbappe). Talent a la Bergkamp vond ik prachtig, maar de bijtertjes als Kuyt, v Bronckhorst en Nistelrooy waren voor mij altijd net iets meer waarvoor ik ging zitten. Dat sleuren en altijd maar doorgaan en vol de sprint inzetten, vaak tegen beter weten in, prachtig.
 
Douwe Dabbert
 
11
22 december 2021 om 09:57
Ik ben van mening dat jij v Bronckhorst hiermee te kort doet. Hij had wel degelijk een bovengemiddeld talent en was een sierlijke voetballer, iig heel wat meer dan een bijtertje.
 
Schop1989
 
1
22 december 2021 om 12:08
Ik ben van mening dat wanneer er met complimenten gestrooid word op basis van inzet en mentaliteit, je niet zo moet mieren neuken haha. Cru gezegd, maar positief bedoeld natuurlijk. Nistelrooy was toch ook een ongelofelijke genadeloos voor de goal, die doe ik dan ook te kort, maar niet het subject van deze reactie....
 
Douwe Dabbert
 
2
22 december 2021 om 12:23
Nou nou wat een taalgebruik...??. Ik haal het aan omdat jij een regel daarvoor het talent van Bergkamp noemt en dan overschakelt op bijtertjes. Kuyt en ja, ook van Nistelrooy waren niet echt gifted players maar moesten het in het begin voornamelijk hebben van inzet en mentaliteit. Van Nistelrooy heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als een goede wijn, die werd steeds beter. Spelers die het voornamelijk moeten hebben van inzet en mentaliteit die maken over het algemeen niet op z'n 17e het debuut bij een club als Feyenoord. Die hebben meestal een ietwat langduriger traject (amateurs, kkd-divisie, erdedivisie, buitenland) nodig om het ver te schoppen. Jaap Stam is ook zo'n voorbeeld.
 
Schop1989
 
1
22 december 2021 om 13:01
Ik word er vaak best moe van dat 1% uit een reactie gehaald word wat niet de essentie van het verhaal is, dat is ons enige verschil even denk ik. Voor de rest goede toevoeging! Mooi uitgelegd.
 
Douwe Dabbert
 
1
22 december 2021 om 13:09
"Ik word er vaak best moe van dat 1% uit een reactie gehaald word wat niet de essentie van het verhaal is,..."Oh maar dat is niet mijn bedoeling geweest, ik zal er de volgende x op letten.Dat gezegd hebbende, ik ben het eens met jouw eerste reactie maar dat van v Bronckhorst trok mijn aandacht, vandaar..??
 
Backcorner
 
0
22 december 2021 om 10:02
Dumfries is een vrij unieke speler, in de zin van dat hij me iedere wedstrijd minstens 10x ergert en 10x laat genieten. Dat heb ik bij anderen ook weleens, maar dat is dan meer omdat ze door hun 'talent' te weinig laten zien op bepaalde momenten. Dat pure talent is bij Dumfries niet aanwezig, al heeft hij natuurlijk wel enig talent, anders kom je echt niet zo ver. Als hij nog constanter wordt en minder 'domme' acties laat zien, blijft hij nog lang voetballen in de (sub-)-top verwacht ik.
 
Sir Paul
 
10
22 december 2021 om 10:05
Imo een voetbalheld op zijn manier. Een stripboek "De onverzettelijke dadendrang van Denzel Dumfries" zou wel op z`n plaats zijn. Relatief kort geleden nog amateurvoetballer, kun je zien waar karakter een mens brengen kan. De top vd Serie A. En wie weet nog wel een stap opwaarts,ooit. Sommige mensen rekenen hem af op de dingen die hij niet kan. Maar hij kan zoveel wel. Mooie woorden voor Frank de Boer. Vind m ook voor de camera zeer welopgevoed en correct over komen. Ik ben fan.
 
Pendeco
 
5
22 december 2021 om 10:21
Dumfries is een topper qua mentaliteit, die jongen blijft maar gaan, lijkt me heel vervelend om tegen te spelen als aanvaller. Gaaf dat hij zich zo snel in de basis heeft geknokt bij een topploeg als Inter. Hij kan soms nog wat te enthousiast of onbeholpen inkomen of opstomen, maar dat is prima af te leren in de komende jaren. Volgens mij zijn er weinig supporters van clubs waar hij voor gespeeld heeft die niet enthousiast over hem zijn. Die jongen werkt als een paard op het veld en verzaakt zo goed als nooit op inzet. Wat hij zegt over de Boer ben ik trouwens helemaal met hem eens en daar heb ik me afgelopen jaar wel mateloos aan geïrriteerd. Ik was geen groot fan van de Boer bij Oranje, maar hoe hij werd afgemaakt door alles en iedereen ging echt veel te ver. Hij werd echt aan de schandpaal genageld door het hele land. Alles wat goed ging onder de Boer werd gebagatelliseerd en alles wat hij fout deed werd uitvergroot en er werd echt gewoon met man en macht naar gezocht om ieder klein foutje zwaar onder het vergrootglas te leggen. Als mensen die achter je zouden moeten staan zich zo massaal, op de man gespeeld, tegen je keren, dan doet dat wat met je als mens.
 
Lierse1997
 
3
22 december 2021 om 10:29
Het is opportunistisch te stellen dat hij zich in de basis geknokt heeft. Darmian speelde gewoon een beter seizoen dan hem. Als die dan geblesseerd uitvalt dan kom je als tweede keus inderdaad in de basis terecht, maar om dat nu aan jezelf toe te schrijven gaat wat ver. Dat neemt trouwens niet weg dat hij het degelijk tot goed doet. Daarnaast is zijn snelheid wel een wapen dat Darmian niet heeft. Al heeft die dan weer een stuk betere voorzet. Hij zou er dus zomaar eens in kunnen blijven staan als Darmian terug fit is.
 
Pendeco
 
3
22 december 2021 om 12:16
@lierse1997 Je hebt daar een punt, met de blessure van Darmian is het wel `makkelijker` geworden om die basisplaats te bemachtigen en het is dan nog maar de vraag wat er gebeurd als Darmian weer blessurevrij is. Desalniettemin staat hij de afgelopen weken gewoon in de basis bij Inter, iets wat je niet zomaar in je schoot geworpen krijgt en waar je voor moet presteren. Dat heeft hij toch maar knap afgedwongen.
 
gebr.timber
 
9
22 december 2021 om 10:50
Lief en mooi ventje die denzel. Dit zijn uithangborden voor Nederlands voetbal. Alleen maar positiviteit.
 
Sir Paul
 
3
22 december 2021 om 11:27
Idd Timber. Denzel is een meer dan verdienstelijke leeuw op voetbalschoenen. Mooi uithangbord voor het Nederlandse voetbal en oranje. Net wat je zegt. Lieve jongen. Groot ,sterk maar ik denk dat ie serieus nog bang voor zn moeder is kolderiek gezegd.
 
GLENNN
 
0
22 december 2021 om 11:29
Hij bewijst toch maar weer dat hij zich wel aanpast aan het niveau van een nieuwe club/omgeving. En ja, Dumfries is niet de meest gepolijste verdediger, maar hij doet het gewoon redelijk goed nu bij Internazionale. Toch niet de eerste de beste club. Verder moet ik zeggen: zijn concurrenten zijn wel matig hoor. Als je een Darmian als concurrent hebt, valt het allemaal wel mee. D'ambrosio kan er nog bij hoge nood spelen, daar wordt je ook niet warm van. Hij heeft zeker geluk dat hij geen sterke concurrent heeft, maar hij heeft het ook zelf verdiend. Volgens mij is die Darmian ook nog geblesseerd, waardoor hij nu een run kan spelen. Maar pin mij daar neit op vast .
 
Lierse1997
 
0
22 december 2021 om 11:51
Een hamstringblessure inderdaad voor Darmian. Daarvoor was hij gewoon de basisspeler. Hij speelde trouwens echt wel een goed seizoen hoor.
 
GLENNN
 
0
23 december 2021 om 10:43
Tja. Darmian is het gewoon niet, in mijn ogen. VInd Dumfries beter, maar goed. We shall see! Denzel is in ieder geval lekker bezig nu!