Eigen pupil stoot Van Bronckhorst van de troon als duurste speler ooit
Maandag, 3 januari 2022 om 11:39

Everton gaat zich spoedig versterken met Nathan Patterson. De rechtsback van Rangers wordt deze week medisch gekeurd en kan vervolgens een meerjarig contract ondertekenen, meldt transfermarktexpert Fabrizio Romano maandagochtend. Met een transfersom van 12 miljoen pond, omgerekend 14,3 miljoen euro, lost Patterson zijn eigen trainer Giovanni van Bronckhorst af als de duurste speler ooit van Rangers. De transfersom kan via bonussen nog oplopen tot 16 miljoen pond, ofwel 19,1 miljoen euro.

Patterson staat al langere tijd in de belangstelling van Everton. In de zomer wees Rangers tweemaal een miljoenenbod van the Toffees af, maar inmiddels is de landskampioen van Schotland wel akkoord gegaan. Van Bronckhorst moet dus afscheid nemen van de twintigjarige vleugelverdediger, al is Patterson niet zijn eerste keuze op de rechterflank. Aanvoerder James Tavernier krijgt de voorkeur als rechtsback; Patterson speelde dit seizoen slechts zes competitiewedstrijden, waarvan vier als invaller, en werd door Van Bronckhorst ook enkele keren ingezet als linksback.

Behalve zes competitiewedstrijden kwam Patterson ook tot twee optredens in de Europa League, twee in de League Cup en één in de laatste voorronde van de Europa League. De jongeling is afkomstig uit de jeugdopleiding van Rangers en debuteerde in januari 2020 in een bekerwedstrijd; in augustus 2020 speelde hij zijn eerste competitieduel. Inmiddels staat de teller op dertien optredens in de Schotse Premier League. In dienst van Rangers is Patterson bovendien uitgegroeid tot international van Schotland. Hij speelde al zes interlands en opende in november de score in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië (0-2 zege), waarin Schotland zich verzekerde van een plek in de play-offs.

Omdat zijn contract in Glasgow doorliep tot medio 2024, moest Everton met een flinke transfersom over de brug komen. Rangers ontvangt een minimumbedrag van 14,3 miljoen euro, waarmee Van Bronckhorst van de troon wordt gestoten als duurste speler ooit van de club. De huidige trainer van Rangers vertrok als speler in 2001 voor 13,5 miljoen euro naar Arsenal. In oktober werd Patterson nog gevraagd naar de belangstelling vanuit Liverpool, maar toen zei hij zich er niet mee bezig te houden. "Het was mooi om te zien dat clubs interesse hadden, maar ik richt me gewoon op mijn wedstrijden", gaf Patterson aan. Hij wordt na linksback Vitaliy Mykolenko, die overkomt van Dynamo Kiev, de tweede winteraanwinst van Everton.

Meer nieuws
   
12:42
12:42
Kraay jr. las nieuws over Feyenoorder: 'Meest belachelijke bericht in maanden'
1
   
12:40
12:40
Noa Lang belt Brands op met speciaal verzoek: 'Dat zegt veel over hem'
3
   
12:10
12:10
De Telegraaf: Ajax is concreet voor Sandler maar heeft concurrentie van PSV
43
   
11:56
11:56
Marcel Brands geeft Slot heel belangrijke tip om te kunnen slagen in Engeland
18
   
11:46
11:46
Brands bevestigt belastingstelling van PSV: 'Het is een interessante speler'
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
Marseillefan93
 
10
3 januari 2022 om 11:45
Allebei mooie clubs, Rangers en Everton, maar ik zie dit niet per definitie als een stap omhoog voor Patterson. Van de landskampioen van Schotland en Europees voetbal, naar middenmootvoetbal in de PL. Denk dat hij eerlijk gezegd ook verhuurd zal worden aan een Championship of League One club
 
FlorisTattersa
 
2
3 januari 2022 om 11:50
Gedeeltelijk eens, maar in de PL spelen heeft natuurlijk veel meer aanzien. En spelen tegen sterkere tegenstanders word je zelf ook veel beter van
 
PSVerein
 
32
3 januari 2022 om 11:54
We leven niet meer in de 20ste eeuw (op voetbalgebied helaas). Tijden dat een topclub uit Schotland Europees wat voor stelden zijn al decennia achter ons. Door het enorme geld in Engeland is tegenwoordig zelfs een stap naar de top van Championship een stap vooruit. Hoe triest het ook is. Qua grootheid is Rangers niveau Everton. Qua financiële slagkracht is Rangers niet eens niveau Bournemouth.
 
Marseillefan93
 
18
3 januari 2022 om 12:04
Jep dat klopt. Goed voorbeeld is Ryan Christie die als sterspeler van Celtic naar Bournemouth(Championship) ging.
 
brisingr
 
1
3 januari 2022 om 12:54
Wijnaldum ging ook van PSV naar Newcastle, dus heel apart is het niet.
 
The-Jump
 
2
3 januari 2022 om 12:04
Virgil van Dijk ging ook van Celtic naar Southampton. Leek ook een stapje terug, maar spelen in de PL helpt wel om je te laten zien tegen topspelers.
 
MGMV
 
0
3 januari 2022 om 12:06
Dat Europese voetbalverhaal vind ik persoonlijk altijd bijzonder. Met een overstap naar de Premier League speel je wekelijks tegen sterke(re) ploegen.
 
Bongiorno
 
8
3 januari 2022 om 11:49
Everton investeert in de verdediging, Benitez wil die naar z'n hand zetten. Meestal leidt dat wel tot iets meer soliditeit, hij weet wat hij doet op dat vlak. Digne ziet ie niet zitten dus haalt ie Mykolenko, en rechtsback heb je alleen een immer geblesseerde en inmiddels te oude Coleman (met eventueel Godfrey die tekort schiet op die positie) dus dan haal je Patterson. Het is een raar seizoen voor Everton. Een trainerswissel waar je kwalitatief op achteruit gaat en een heel andere tactische stijl aanneemt, Gylfi Sigurdsson die gearresteerd wordt vanwege kindermisbruik. Een ploeg vol volgevreten vedettes die nauwelijks ambitie tonen... Je kan in zo'n jaar zomaar degraderen.
 
GLENNN
 
0
3 januari 2022 om 12:05
De tweede rechtsback van de Rangers voor zo'n bedrag ophalen, jezus zeg. Benieuwd wat zijn niveau is. Rangers en Celtic zijn natuurlijk wel aardig qua niveau. Maar t.o.v. het niveau in Engeland ben ik wel benieuwd wat voor een niveau deze Patterson gaat halen. Jonjo Kenny is toch geen materiaal voor de middenmoot in Engeland, wat Everton wilt zijn. Coleman is wat aan de oude kant aan het worden, dus hopelijk is dit een goede opvolger van Coleman. Idem voor die Oekrainer op de linksbackpositie. Dan kan Godfrey eindelijk weer centraal spelen.
 
GeorgeAmadeus
 
2
3 januari 2022 om 12:52
Ja ik dacht al. Nou ben ik geen veelvuldig volger van de Schotse competitie maar meende ik dat Tavernier daar de grote man (vooral in aanvallend opzicht) was op de rechtsback
 
sander1410
 
2
3 januari 2022 om 13:11
Dat klopt George alleen is Tavanier al 30 en deze Patterson een heel stuk jonger.
 
GLENNN
 
0
4 januari 2022 om 09:16
Tavernier is de captain. Die trapt ook veel penalty's en vrije trappen en scoort regelmatig als RB. Inderdaad één van de betere toch wel daar.
 
Salerno1919
 
2
3 januari 2022 om 12:22
Moet snel een uk competitie komen ipv die gescheiden dingen daar. Rangers en celtic met hun potentieel wow. Dan hebben ze eigenlijk al een superleauge daar haha
 
Lierse1997
 
2
3 januari 2022 om 12:36
Opvallend inderdaad dat een land met zo weinig inwoners zo een gigantische clubs kan voortbrengen.
 
Salerno1919
 
0
3 januari 2022 om 17:18
Glasgow is wel een grotere stad dan een manchester of liverpool die ook 2 grote clubs hebben. Maar idd wat je zegt, celtic vooral die hebben zo’n enorme fanbase
 
Douwe Dabbert
 
9
3 januari 2022 om 12:49
Jaren geleden geleden deed ik dat met PES. Omdat niet alle competities in Pes aanwezig waren (zijn?) moest je een beetje improviseren om 4 competities te vullen met zoveel mogelijk topploegen.Celtic en Rangers in de PL, een noord/west europese competitie met Bayern, Dortmund, Brugge, Anderlecht, Ajax, psv, Feyenoord, Kopenhagen, Malmö etc. Dan nog 2 competities om te vullen met ploegen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Griekenland, Turkije waar ik Boca Juniors, Flamengo enzv aan toevoegde... ????
 
HerbyHerbs
 
1
3 januari 2022 om 13:38
Kan iemand mij uitleggen hoe een bankzitten opeens een stokoud transferrecord kan breken? En waarom betaalt Everton 15-20m voor een reserve back uit een inferieure competitie? Of is dit een beetje het Dest-Mazraoui verhaal van afgelopen zomer?