Felle kritiek op vertrek bij Ajax gepareerd: 'Ik neem afscheid door de voordeur'
Donderdag, 13 mei 2021 om 10:01

Op het moment dat Ajax in januari Sébastien Haller aantrok voor 22,5 miljoen euro liepen de contractonderhandelingen met Brian Brobbey vast. Directeur voetbalzaken Marc Overmars hield naar verluidt een slecht gevoel over aan de gesprekken met zaakwaarnemer Mino Raiola en José Fortes Rodriguez, de begeleider van de naar RB Leipzig vertrekkende spits. Brobbey heeft zich al die tijd afzijdig gehouden en het rumoer rondom zijn beslissing om Ajax te verlaten laat hem dan ook koud.

"Ik neem afscheid door de voordeur. En met meerdere prijzen", verwijst de vastberaden Brobbey in gesprek met Voetbal International naar het veroveren van de landstitel en de TOTO KNVB Beker. De door Ajax opgeleide aanvaller benadrukt dat hij zorgeloos in het leven staat. "Niemand krijgt mij gek, mijn kop is altijd leeg. Waar ik me druk om zou kunnen maken in het leven? Als ik niet meer kan voetballen." De felle kritiek over zijn voortijdige vertrek uit Amsterdam glijdt dan ook makkelijk van hem af. "Ik heb er geen last van. Je mag zeggen wat je wilt over mij, goed of slecht. Ik ben altijd mezelf. Ik heb geleerd dat je soms schijt moet hebben."

Meer: Beuker en De Lang onthullen: vier spelers moeten ‘geraamte’ van Ajax gaan vormen | Brian Brobbey wordt nog voor rust gewisseld bij Ajax

De harde kern van Ajax wilde zelfs dat Brobbey niet meer zou worden opgesteld, maar ook dat gegeven neemt Brobbey voor kennisgeving aan. "Ik heb het er ook wel met teamgenoten over gehad. Ik ben gewoon heel erg vrij in mijn hoofd. Je moet gewoon schijt hebben. Ik heb veel dingen over me heen gekregen, maar ik blijf rustig. Ik sta gewoon op het veld om mijn ding te doen. Eigenlijk ben ik nooit nerveus, zelfs niet bij mijn Champions League-debuut, thuis tegen Atalanta", zo benadrukt de zelfverzekerde spits. "Je moet er gewoon staan. Als je nerveus bent, ga je te veel nadenken. Dan maak je fouten. Van wie ik dat heb? Van Ajax. Dat is die Amsterdamse bluf."

Dat de Ajax-leiding in januari besloot om een recordbedrag voor Haller neer te leggen bezorgde Brobbey ook geen slapeloze nachten. Er is juist veel waardering voor zijn concurrent in de voorhoede. "Echt een ontzettend goede speler van wie ik veel kon leren. Ook een superlieve jongen. Iemand die elke dag vrolijk is en anderen beter probeert te maken", deelt Brobbey een compliment uit aan zijn ploeggenoot. "Wij spitsen worden vaak gezien als vijanden, concurrenten, maar binnen Ajax ligt dat anders. Ik kan ook goed overweg met Lassina Traoré. De één speelt, de ander zit op de bank, maar doordeweeks zijn we vrienden."

Meer nieuws
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
2
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
5
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
15
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
2
   
11:09
11:09
Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: 'Zij werden als 'te bleu' gezien'
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
Arnino
 
69
13 mei 2021 om 10:06
Hij heeft natuurlijk groot gelijk. Voor een ieder die dat niet vind kijkt waarschijnlijk door een Ajax bril. Deze jongen gaat ten eerste 3 miljoen per jaar verdienen, dat gaat die bij Ajax op dit moment natuurlijk nog niet krijgen. plus daarbij het feit dat de club een speler aantrekt voor 25 miljoen op de positie waar jij speelt. Dan is de kans dat je altijd mag spelen minstens net zo groot bij Leipzig dan als bij Ajax. Als je dan 3 x zoveel verdient, is de stap goed te begrijpen.
 
MrBoity
 
106
13 mei 2021 om 10:33
Dit is niet helemaal correct wat je stelt. Ajax is namelijk 2 jaar bezig geweest om zijn contract te verlengen maar hij wilde niet tekenen, bleef maar rekken. Toen heeft Ajax Haller aangetrokken in de winter omdat de alle spitsen geblesseerd waren. Hij heeft denk ik ook het geluk gehad dat er geen publiek was, had een hele andere dynamiek gegeven.
 
CjdaAnti
 
93
13 mei 2021 om 10:37
Het begint nu een beetje irritant te worden, de opmerking dat er een spits voor 22 mil gehaald is. Brobbey is bijna 2 jaar in onderhandeling geweest met Ajax over zijn contract, en nadat dit maar bleef voort sudderen EN tegen de winterstop aan o.a. Traoré, Brobbey en Neres eruit lagen, heeft Overmars Haller gehaald. Haller zou andrrs niet gehaald zijn, heeft Overmars zelf gezegd. Tevens heeft zaakwaarnemer Rodriguez aangegeven dat Ajax helemaal niks te verwijten viel en dat het plaatje en aanbod van Ajax er erg goed uitzag, dus dat betekent dat de komst van Haller 0 invloed op de beslissing had. Wat betreft de opmerking dat ie 3 mil/anno gaat verdienen heb je wel gelijk. Dat zou ie bij ons niet verdienen, en het staat hem vrij om dat ergens anders te zoeken. Ik ben dannook niet rancuneus, maar vind het wel jammer dat hij akkoord geeft tot verlengen bij Ajax, maar uiteindelijk zijn handtekening onder een andere clublogo zet... Beetje net als in het verleden "ja, komt goed ik teken wel"-teksten i.c.m. hartjes-gebaren op het veld van enkele figuren die nu ergens anders marginale rollen spelen. Dat terzijde, Leipzig is gewoon een mooie club, met/zonder Nagelsmann, en de transfer is hem net als die vd jonge spits naar Dortmund gegund. Maar, begrijp wel de reden waarom Haller is aangetrokken, en draai het niet om aub.
 
4sigare
 
17
13 mei 2021 om 10:38
Zeker heeft hij groot gelijk. Hij is einde contract en dus vrij om te gaan als hij dat wil. Als spelers nog een contract hebben vraagt ajax ook altijd de hoofdprijs. Dan moeten spelers ook vaak blijven omdat clubs dan afhaken. En mischien is ajax wel te gierig geweest met de nieuwe voorwaarden!?
 
Kyle66
 
31
13 mei 2021 om 11:48
@Arnino, word je er zelf niet moe van om iets te roepen dat al tig keer is ontkracht? Brobbey gaat niet weg vanwege Haller. Dat is inmiddels bij ieder weldenkend mens bekend. Maar je zult altijd figuren hebben die het fijn vinden om fake nieuws te verspreiden.
 
Arnino
 
5
13 mei 2021 om 18:25
@kyle66, jaja het zal wel naar buiten zijn gebracht dat dat niet de reden is, maar geloof me als Haller er niet was geweest, en hij had elke wedstrijd mogen beginnen die Haller heeft gespeeld was die waarschijnlijk gewoon gebleven.
 
CjdaAnti
 
3
14 mei 2021 om 07:25
Hoezo moeten we je geloven? Ben jij zijn vader? Heb jij een glazen bol waardoor jij meer weet dann anderen? Wat een nonsens. Met mensen zoals jij kunnen ze in principe hun afdeling communicatie opdoeken, want je verspreid liever fake news dan dat je je feiten checkt.
 
Kyle66
 
2
14 mei 2021 om 09:00
Heel bijzonder hoe sommige supporters liever hun eigen "waarheid" willen geloven omdat dat ze beter uitkomt... @arnino, je zal groot gelijk hebben. Overmars zal ongetwijfeld liegen, net als Brobbey en diens zaakwaarnemer die precies hetzelfde zeggen. Maar die liegen en arnino heeft gelijk...
 
Cas1
 
58
13 mei 2021 om 10:09
Niet echt door de voordeur natuurlijk. Laten we het erop houden dor een zijuitgang Gelukkig bevuilt hij het nest niet. Je weet immers nooit hoe de zaken lopen in de toekomst.
 
messibarca.
 
28
13 mei 2021 om 10:40
Brobbey vertrekt gewoon door de voordeur. Als debutant was ie Europees doorslaggevend. Pure klasse,en dat zonder enige wedstrijdritme op nivo.
 
AjaxAdam020
 
19
13 mei 2021 om 11:26
Door de voordeur vind ik niet. Ik kan me wel vinden in de woorden van Cas. Door de voordeur vertrek je wat mij betreft als je 2/3 jaar in het eerste hebt gespeeld, langere tijd belangrijk bent geweest en bij voorkeur een leuke transfersom voor de club oplevert (tenzij club en speler gezamenlijk beslissen dat dat niet hoeft vanwege bewezen diensten). Dit alles is niet het geval bij Brobbey.
 
Cas1
 
10
13 mei 2021 om 12:10
Door de voordeur ga je als iedereen het daar over eens is. Het feit dat (zie tekst artikel) dat de harde kern zelf vond dat hij niet meer moest ballen geeft al aan dat er bij de voordeur iets mis was. Het feit dat Brobey er zich niets van aantrok en dat Ajax dacht; we kunnen hem gebruiken/we hebben hem nodig, doet niet terzake volgens mij
 
SnarfVanBok
 
45
13 mei 2021 om 10:11
Als ajacied wens ik hem het beste en ben ik dankbaar voor zijn inzet en doelpunten afgelopen seizoen. Had hem graag in de Arena zich verder zien ontwikkelen maar dat zit er niet in. Verder zand erover en concentreren op de spelers die er volgend seizoen staan bij Ajax.
 
maradungatje
 
33
13 mei 2021 om 10:18
Precies dit. Diep van binnen vinden we het allemaal jammer. Want er staat echt een gigantisch netwerk aan talenten de bonken. Denk aan Rensch, timber, nouz of gravenberch. Daarachter kloppen de Taylors en unuvars al keihard op de deur door sterk terug te komen. Hij had onderdeel van dit geheel kunnen zijn.
 
MrBoity
 
15
13 mei 2021 om 10:36
Ik vind het wel meevallen met die talenten, daar loopt nog geen buitencategorie tussen. De jong en de ligt waren wat betreft uitzonderingen, maar ja... dat zijn geen aanvallers laat staan spitsen. Dáár zijn we vooral trots op bij Ajax. Wat dat betreft was Kluivert nog steeds de laatste
 
Shorty1991
 
4
13 mei 2021 om 11:54
Zlatan was toch ook geen misselijk talentje.. Pienaar, van der Meyde net zo goed leuke aanvallers. Buitencategorie niet allemaal, maar noem mij 1 club die elke 5 jaar een buitencategorie aanvaller opleidt, die zijn er gewoonweg niet.
 
MrBoity
 
2
13 mei 2021 om 14:28
Daar stond Ajax juist wel bekend om. Zlatan was overigens geen eigen jeugd maar gewoon een aankoop. Pienaar een middenvelder en net als van der meyde geen buitencategorie. Wordt weer eens tijd voor een Cruijf, kieft, van basten, bosman, bergkamp, kluivert...
 
maradungatje
 
1
13 mei 2021 om 14:47
Denk dat vooral de Ligt en grote kan worden. Bij Barca zal een aanvaller altijd voorop staan en een middenvelder altijd in de schaduw. Tenzij je en heel elftal hebt dat uitblinkt, dan vallen de middenvelders pas op. Denk maar aan Xavi of iniesta. Wie die allemaal voor hun hebben gehad...
 
byrazzz
 
10
13 mei 2021 om 10:22
Het is jammer dat ie gaat, had kunnen uitgroeien tot een publiekslieveling had het Haller erg lastig kunnen maken. Het is tegenwoordig nu eenmaal zo dat spelers vroeg kunnen vertrekken en daarbij is de keus aan hem zelf. Vond het dan ook niet ok dat hij weed uitgefloten toen hij er tegen AZ er in kwam, immers heeft ie Ajax ook belangrijke doelpunten bezorgd, in zowel de Eredivisie als in Europa. Vind zijn keuze voor Leipzig en Bundesliga een hele interessante, ik denk dat hij ook bij Leipzig/in de Bundesliga kan uitgroeien tot een zeer goede speler. Dankzij Brobbey iig volgend seizoen vaker RB Leipzig kijken.
 
Jaapvan Haafte
 
12
13 mei 2021 om 10:41
Op het moment dat Ajax in januari Sébastien Haller aantrok voor 22,5 miljoen euro liepen de contractonderhandelingen met Brian Brobbey vast Dat klopt al niet, ze waren al langer dan 1,5 jaar bezig met verlengen, maar dat lukte niet, daarom werd er doorgeschakeld. En omdat op dat moment iedereen geblesseerd was en KJH vertrokken.
 
azAZazAZaz
 
3
13 mei 2021 om 10:42
Snapte niets van het gefluit toen hij het veld op kwam. Die jongen kan drie keer zoveel verdienen bij Leipzig, terwijl daar minder concurrentie is. Dan vertrek je toch? Het zal natuurlijk een minderheid zijn die gefloten heeft, maar het blijft een vreemd signaal om af te geven als publiek.
 
Mowgli
 
8
13 mei 2021 om 10:47
Achja is verbaas mij op vz er ook over hoeveel kortzichtige er zijn. Het verbaast mij dus niet. Persoonlijk snap ik brobbey en vind ik het mooi dat hij alles heeft gegeven. Toch belangrijk geweest laatste maanden
 
vassinerend
 
2
13 mei 2021 om 11:40
Dat heeft hij zelf veroorzaakt door aan te geven dat het wel goed zou komen. Als hij had aangegeven dat ze bezig zijn was er niks aan de hand geweest. De meeste vallen terecht over dit stukje en voor de rest heeft hij groot en is het zijn eigen keuze.
 
MarekHamsik17
 
3
13 mei 2021 om 12:02
Ik denk dat er een heel groot deel van de profvoetballers, voetbal als werk zien. Puur zakelijk. Als je ergens anders meer kan verdienen dan zet je die stap. Anders dan het bedrijfsleven ben je klaar met een blessure, terwijl je met kapotte knieen wel achter een bureau kunt zitten. In deze kapitalistische samenleving zouden er meer mensen zijn voorbeeld volgen dan andersom. Groot gelijk Brobbey. Als hij slim investeert kan die al vroeg met pensioen en zijn toekomstige kinderen hebben een goede toekomst in het vooruitzicht.
 
Homelander
 
0
13 mei 2021 om 12:04
Blijf het jammer vinden dat hij vertrekt maar ik gun hem ook al het succes bij Leipzig, de afgelopen maanden zich professioneel opgesteld en hij stond er wanneer we hem nodig hadden. Hopelijk haalt Ajax een zelfde soort spits terug, altijd fijn om een spits op de bank te hebben met veel diepgang.
 
theo uphus
 
1
13 mei 2021 om 12:22
Prima hoe Brobbey in het leven staat. Dat brengt hem in ieder geval verder dan Ihattaren, waar steeds maar van wordt gezegd dat zijn "minder goede spel" wordt veroorzaakt door zaken buiten het voetbal. Bij hem werkt het kennelijk allemaal anders dan bij Brobbey. Natuuurlijk heeft het vertrek van Brobbey niks met Haller te maken. Brobbey wilde al veel langer niet tekenen bij Ajax en is uiteindelijk gegaan voor een aantal miljoenen meer bij Leipzig. Nou prima. Voor de Ajaxfans is hij daarom nu net zo interessant als bij voorbeeld Justin Kluivert. Hij is straks geen Ajacied meer dus aju paraplu. Voor hem vanzelf weer een ander.
 
Oelie Wapper
 
3
13 mei 2021 om 12:23
"mijn kop is altijd leeg" Weet niet of dat nou iets is om trots op te zijn . Met betrekking tot de deur die hij neemt, ik zou zeggen, een zijdeur. Hij gaat niet echt af door de achterdeur, maar door de voordeur zou ik dit ook niet willen noemen. Vraag me wel oprecht af hoe hij over een paar jaar hierop terugkijkt. Zou maar zo kunnen dat hij dan wat spijt heeft. Maar misschien ook niet. Ik ben eerlijk gezegd niet zo heel erg overtuigd van zijn kwaliteiten. Vraag me sterk af of hij bij RBL gaat doorbreken.
 
flugelmeister
 
0
13 mei 2021 om 13:11
Nou, ik vind hem als afmaker echt best aardig. Vind hem vrij compleet. Maar t probleem dat ik er mee heb is dat we waarschijnlijk nooit gaan zien OF hij het zou kunnen. Bij Red Bull spelen geen koekenbakkers en die kopen elk jaar Weer nieuwe talenten. Dus waarom ze dan een wisselspeler van Ajax op gaan stellen, ik weet het niet. En dat vind ik meer zonde dan erg. Je hoopt gewoon dat hij het goed doet.
 
Sieb nr. 15
 
2
13 mei 2021 om 12:57
Deels een begrijpelijke insteek en het is te prijzen hoe hij zich is blijven inzetten. Aan de andere kant vind ik dat een klein bedankje van hem richting Ajax ook wel netjes was geweest. Het is dankzij Ten Hag's denkwijze (de beste speelt altijd, zonder uitzondering) dat hij minuten heeft kunnen maken. Bij veel clubs was hij vanwege zijn keuzes door de achterdeur vertrokken. Helemaal gezien de aanwezige alternatieven die Ten Hag had kunnen kiezen bij Ajax.
 
flugelmeister
 
0
13 mei 2021 om 13:10
Ik heb zijn beslissing altijd begrepen, maar ik vond het gewoon niet de juiste. Ik verwacht namelijk dat ie bij Red Bull OOK niet gaat spelen. En dat is zonde, juist omdat hij zo goed is en nog beter kan worden. Maar dat hij door de voordeur vertrekt, is heel mooi. Je kunt ook met respect met elkaar omgaan.
 
Mitea_007
 
0
13 mei 2021 om 17:26
Om te spreken van 'door de voordeur' vertrekken moet je niet alleen op het veld een positieve indruk maken, maar juist ook daarnaast. Het heeft ook te maken met de omgang met anderen. Brobbey heeft steeds gezegd te zullen bijtekenen en bij Ajax te blijven, terwijl na ellenlange onderhandelingen toch de stekker eruit is getrokken. En verschuilt zich dan snel achter zijn zaakwaarnemers. Hij heeft het absoluut goed gedaan in de EL, maar door bovengenoemde praktijken vind ik de opmerking 'ik vertrek door de voordeur' misplaatst.