Frank de Boer geeft één aspect aan waar het aan ontbreekt bij Virgil van Dijk
Zaterdag, 1 april 2023 om 13:53

Frank de Boer sluit zich deels aan bij de kritiek die onder meer Marco van Basten en Ruud Gullit onlangs uitten aan het adres van Virgil van Dijk. De voormalig bondscoach en huidig analist van Viaplay zegt tijdens de voorbeschouwing op de ontmoeting tussen Manchester City en Liverpool in de Premier League dat het Van Dijk de laatste tijd ontbreekt aan agressie.

Aan de hand van beelden uit de wedstrijd van Liverpool tegen Bournemouth, die in een 1-0 nederlaag eindigde voor the Reds, laat De Boer zien dat Van Dijk beter kan. "Het is niet zo dat hij door de ondergrens zakt, maar het is soms gewoon net niet goed genoeg", klinkt het op Viaplay. "Ik heb het gevoel dat hij een bepaalde agressie mist. Dan gaat het om agressie om de boel goed neer te zetten, maar ook agressie bij hemzelf."

Meer: Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool

De Boer, die zelf ook centrale verdediger was en zich dus goed in de positie van Van Dijk kan verplaatsen, weet hoe de captain van Oranje uit zijn vormdip kan komen. "Hij moet een keer echt kwaad worden. Het lijkt nu allemaal wat apathisch. Hoe dat komt, is lastig te zeggen. Het is nu aan hem om keihard te werken en misschien echt een keer boos te worden op zichzelf en op ploeggenoten die iets niet goed doen. Je komt hier alleen uit door uit je comfortzone te stappen."

Van Basten liet maandagavond tijdens Rondo optekenen dat hij vraagtekens zet bij de leiderscapaciteiten van Van Dijk. "Dat is wel een zwaar punt, want hij is aanvoerder en moet de verdediging leiden. Hij maakt lawaai, maar zegt niks." Gullit sloot zich daar vervolgens bij aan. "Hij vindt van zichzelf dat hij beter is dan de rest. Alleen ik zie dingen waarvan ik denk: jij bent aanvoerder, dit moet je wel beter oplossen."

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
112
   
23:48
23:48
Real Madrid schiet worstelende Karim Benzema uit het niets te hulp
7
   
23:36
23:36
'Ik vind Mark van Bommel naar Feyenoord wel een spannende gedachte'
2
   
22:55
22:55
Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
69
   
22:53
22:53
Chris Woerts ziet Ajax 'hele goede keuze maken' op bestuurlijk vlak
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
maldini86
 
4
1 april 2023 om 13:58
Sinds zijn blessure is ie zeker nog niet de oude van dijk. Toch is het ook zo dat elke speler goede en minder goeie periodes kent. Bij zijn club draait het ook momenteel even minder, dat is niet meer dan normaa dat dat gebeurt in het voetbal. Blijven allemaal mensen en geen robots.
 
consy
 
35
1 april 2023 om 13:59
Die "agressie" heeft nooit echt in zijn spel gezeten. Ook niet toen hij in 2018 en 2019 de beste verdediger van de wereld was. Nogal makkelijk om dat nu dan wel van hem te gaan vragen.
 
real8madrid
 
13
1 april 2023 om 14:09
Natuurlijk wel. Tenminste ik interpreteer die agressie als de juiste momenten en felheid kiezen om door te dekken, iets wat momenteel bij VVD ontbreekt. Dat deed ie destijds wel.
 
consy
 
12
1 april 2023 om 14:21
Ik interpreteerde het als geforceerd te laten zien dat je de "baas bent" achterin. Dat doordekken ontbreekt nu indd maar dat vond ik zelf nooit z'n sterkste punt. Z'n verdedigende kopkracht plus het pure 1v1 met zijn rug half naar de goal waren voor mij zijn sterkste punten.
 
Real_Amsterdam
 
2
1 april 2023 om 15:16
En onder rutte gaat vvd dat ook niet terugkrijgen. Ik zeg schoon schip maken
 
melvinwsp
 
6
1 april 2023 om 14:14
Hij staat er bij en hij kijkt er na. Hij zet totaal geen druk op aanvallers. Dat zag je toen niet in die periode.
 
ModricMagic
 
5
1 april 2023 om 14:17
Van Dijk heeft nooit agressie gehad dus dat is onzin. Na zijn blessure is hij gewoon snelheid verloren en minder bewegelijk geworden helaas. Hij draait gewoon veel te traag net zoals bij die goal van Alvarez. Jammer maar hij gaat nooit de oude meer worden.
 
consy
 
4
1 april 2023 om 14:26
Zonde indd, het is nog steeds een wereldtop verdediger wat mij betreft (ik neem de wereldtop dan wel ff wat breder). Maar zo goed als in 2019.. oef hij had gewoon de gouden bal verdiend dat jaar en mistte hem op niet eens zoveel stemmen aan Messi. In de vorm van 2019 samen met Ramos zeker de beste verdediger van de laatste 15 jaar.
 
real8madrid
 
4
1 april 2023 om 15:37
Komt wat mij betreft niet in de buurt van Ramos en dat heeft vooral met continuiteit te maken. Dan heb je ook Chielini, Bonucci en wat mij betreft nog een boel anderen. Niet dat VD niet zijn momenten heeft gehad waarop hij boven hen uitstak maar vice versa net zo goed.
 
consy
 
4
1 april 2023 om 16:12
Ik heb het dan ook over piekniveau. Niet over de carrière an sich. Dan staat Ramos er gezien al zijn prijzen natuurlijk wel boven. Echter qua piekniveau is Virgil wel degelijk beter geweest dan een Chiellini bvb. Beetje vergelijkbaar met Sneijder die op zijn piekniveau ook gelijk stond met Iniesta. Qua carrière dan indd natuurlijk niet.
 
mhda
 
14
1 april 2023 om 14:19
0,0 grinta . Lijkt het wel gescheten te vinden. multi miljonair. Zal zeggen koop een boot samen met depay en ga varen.
 
FcGrun050
 
16
1 april 2023 om 14:29
Ik snap echt niet waarom mensen hem de hele tijd met depay associeren. Hij heeft alleen een keer met de boycot actie meegedaan van vi, en sindsdien wordt hij continu in verband gebracht met memphis en wijnaldum. Echt goed kinderachtig hier op dit forum altijd.
 
mhda
 
11
1 april 2023 om 15:26
Alledrie neus in de wind. Veel talent, maar niet bereid alles, maar dan ook echt alles te geven ? Vergeet ik nog bergwijn, kan je wekelijks zien hoe deze mannen in de sport staan.
 
IkWeetAlles11
 
6
1 april 2023 om 15:00
Oh nee heb je weer iemand met het woord grinta... Zo typisch. Als een Zuid-Amerikaan iemand neerschopt dan heeft hij grinta en een winnaarsmentaliteit, als een Nederlander het doet is het onbesuisd en lomp. Van Dijk is nooit een agressieve speler geweest en dat gaat hij ook nooit worden.
 
mhda
 
6
1 april 2023 om 15:30
Als een Nederlander er vol voor gaat zie ik dat ook als grinta, maar bij kaaskoppen erg zeldzaam.
 
MrLoesoe
 
1
1 april 2023 om 16:29
De Ligt
 
DRL80
 
10
1 april 2023 om 14:34
Vind Van Dijk een gespeelde persoonlijkheid en dat heb ik altijd al gevonden. Nu hij veel minder speelt of veel minder geworden is, sinds z’n blessure, is dat nog irritanter om naar te kijken. Het is geen leider, hij is niet zo goed als hij was en zou er eigenlijk gewoon naast moeten staan bij in ieder geval Oranje. Bij Liverpool hebben ze volgens mij niet echt een waardige (lees; grote naam, want die heeft hij nog steeds) vervanger.
 
jomar3
 
15
1 april 2023 om 14:35
Ach dit is niet alleen het probleem bij Virgil, maar van de gehele Nederlandse mentaliteit. Anders wordt zo’n Argentinië met zo’n matige selectie ook geen wereldkampioen. Het begint allemaal bij de echte wil, de absolute wil om te vechten voor je shirt. Alle topspelers die wij de afgelopen jaren hebben voortgebracht van de nieuwe generatie, missen dat. Als je kijkt naar met wat voor intensiteit een Jaap Stam, Arjen Robben en Mark van Bommel een wedstrijd benaderden en wat een Depay, Van Dijk en Bergwijn vandaag de dag laten zien. Het is totaal verzadigd en zo snel tevreden. Dat begint bij het feit dat je als 16-jarige bij een topclub al helemaal niks meer zelf hoeft te doen. Er wordt gekookt, er wordt schoongemaakt, er wordt gewassen, je wordt vervoerd en met een beetje geluk ben je voor je 20e al miljonair. Dan is zo’n bekertje op je kast ook minder van belang. We hebben het veel te goed met z’n allen, je ziet altijd de spelers die uit moeilijke omstandigheden komen en die hebben moeten vechten voor eten en drinken bovendrijven. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Maar overall hebben we in Nederland gewoon een mentaliteitsprobleem en deze creëren we zelf door vooral te faciliteren en pamperen. Met 5 minuten op 600 Watt heb je tegenwoordig dezelfde voedzame maaltijd als waar je vroeger een uur voor in de keuken moest staan. Nederigheid en zelfredzaamheid, dat is de basis.
 
GJ7300
 
2
1 april 2023 om 15:04
Ik zou zeggen opbouwend vermogen. Daar was Frank weer stukken beter in. Enfin, zo is er altijd wat, volgende keer is de Ligt weer ad beurt
 
myvision
 
6
1 april 2023 om 15:14
Eerlijk gezegd denk ik dat De Ligt veel meer in het straatje van De Boer komt. Die kan beter voetballen/opbouwen maar is ook vele malen daadkrachtiger.
 
myvision
 
9
1 april 2023 om 15:14
Apathisch, zeg het al jaren. Virgil van Dijk en ook Stefan de Vrij zullen altijd minder fouten maken dan een De Ligt, maar ze zullen ook altijd minder goals voorkomen. Want als je niet ingrijpt, kan je ook geen fouten maken.
 
Real_Amsterdam
 
5
1 april 2023 om 15:22
Inderdaad, de enige reden dat virgil van dijk op een gegeven moment de minst gepasseerde verdediger was is omdat hij gewoon nooit instapte en alleen maar achteruit bleef lopen.
 
Bas de Jong
 
3
1 april 2023 om 15:38
Die mentaliteit heb ik al een tijd niet gezien bij heel het Nederlands elftal, met enkelen uitgezonderd in sommige wedstrijden . Heel het wk leek het totaal niet erop alsof ze echt wilde winnen en er alles voor gaven. Misschien moeten we ze voortaan zachte handschoentjes aandoen