Frappant moment met Luis Suárez in minuut 78 maakt tongen los in Spanje
Vrijdag, 27 september 2019 om 17:11

In de moeizame wedstrijd tegen Villarreal afgelopen dinsdag kon Luis Suárez weinig klaarspelen. De 32-jarige spits maakte niet voor het eerst dit seizoen een povere indruk, waardoor een wissel in minuut 78 een logisch gevolg was. Toen de intrede van Ansu Fati aanstaande was, deed zich een opmerkelijk tafereel voor in het Camp Nou. Naast geklap voor de Uruguayaan volgde er voor het eerst ook gefluit van een deel van de fanschare van Barcelona voor de routinier. Suárez begint wel vaker slecht aan het seizoen, maar dit keer lijkt de maat vol bij de morrende aanhang.

Door Tim Siekman

Sinds zijn komst naar de Catalaanse grootmacht in de zomer van 2014 is Suárez uitgegroeid tot een van de meest scorende spelers van Barcelona aller tijden. Momenteel staat de voormalig aanvaller van FC Groningen, Ajax en Liverpool met 179 goals op de vijfde plek in de all-time topscorerslijst, na Josep Samitier (184), László Kubala (194), César Rodríguez (232) en Lionel Messi (603). Hoewel Suárez ieder jaar een puik moyenne weet af te leveren, is de seizoenstart van de spits altijd moeizaam. Vrijwel ieder seizoen vragen de supporters van Barcelona zich af of Suárez de magie nog wel heeft.

In het seizoen 2015/16 maakte de aanvalsleider vier doelpunten in de eerste zes wedstrijden. Een prima score, maar pas daarna raakte Suárez echt op stoom. Aan het eind van het jaar stond hij op 59 doelpunten in alle competities, terwijl hij ook nog eens 24 assists had geproduceerd. In 2017/18 een soortgelijke ontwikkeling: drie doelpunten in de eerste elf duels, maar daarna dertien goals in de daaropvolgende negen wedstrijden. Afgelopen seizoen: drie doelpunten in de eerste acht duels. Toen kwam El Clásico. Barcelona vernederde Real Madrid met 5-1: hattrick Suárez.

Onvrede neemt toe
Na veel momenten van euforie zien veel fans van Barcelona steeds meer de nadelen van de aanwezigheid van Suárez. Zo wordt er steevast gewezen naar het gebrek aan productiviteit in de Champions League. De 111-voudig international weet, afgezien van zijn eerste twee seizoenen in Catalonië, nooit op dreef te raken in het miljardenbal. De laatste twee voetbaljaargangen waren zijn minste, met slechts twee doelpunten in twintig wedstrijden. Veel supporters begrijpen niet dat Suárez, ondanks zijn zogenaamde neerwaartse spiraal, zoveel krediet blijft houden.

Menig Spaans medium speculeert dat de vriendschap tussen Suárez en sterspeler Lionel Messi een belangrijke rol speelt. De twee Zuid-Amerikanen zijn in de loop der jaren ware kompanen geworden, zowel binnen als buiten het veld. Messi zou als clublegende achter de schermen veel invloed uitoefenen, hoewel iedereen van de club, inclusief de Argentijn zelf, dit altijd heeft ontkend. Desalniettemin kan een ontevreden Messi indirect een slecht Barcelona opleveren, zo luidt de redenering, waardoor het vasthouden aan Suárez erger leed kan worden voorkomen.

Daarnaast denkt een deel van de aanhang nog altijd terug aan de slecht getimede operatie van vorig seizoen. Suárez ging onder het mes om een blessure te verhelpen en miste zodoende het seizoenslot, inclusief de verloren finale van de Copa del Rey tegen Valencia (1-2). In Catalonië heerst het gevoel dat de operatie op een zeer ongunstig moment heeft plaatsgevonden en dat Suárez de nationale ploeg van Uruguay boven Barcelona plaatste. De aanvaller kon mede door de operatie afgelopen zomer toch meedoen aan de Copa América, waar Uruguay in de kwartfinale strandde.

'Het Camp Nou straft Suárez'
Het gefluit en gejouw richting Suárez bij de wissel was een wereld van verschil met het applaus dat Fati ten deel viel. De zestienjarige aanvaller is dé sensatie van dit moment, waarbij de aanhang van Barcelona hun nieuwe groeibriljant al volledig in de armen heeft gesloten. Met onder anderen Fati, Messi, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé groeit de tendens dat de op leeftijd geraakte Suárez overbodig begint te worden. Spaanse media concluderen dat de Uruguayaan zijn beste tijd heeft gehad en zien het duel met Villarreal als treffend voorbeeld.

'Het Camp Nou straft Suárez', kopte Mundo Deportivo na de wedstrijd van dinsdag. De Catalaanse krant sprak van een 'grijs optreden'. 'Naarmate de minuten vorderden, raakte het publiek steeds ongeduldiger met zijn spel.' Marca vond Suárez tegen Villarreal 'een ramp' en stelt dat de spits niet meer onaantastbaar is. 'Suárez wordt in januari 33 jaar en er is meer concurrentie dan ooit tevoren in het Camp Nou. De tijd zal het leren of hij in de grote wedstrijden nog van de partij is.' AS vindt het frappant dat een topschutter van zijn kaliber steevast te maken krijgt met negativiteit. De krant wijst onder meer naar de bekende kritiek in de loop der jaren dat Suárez zwaarlijvig zou zijn. 'Het is bijzonder dat hij ieder jaar tegen dezelfde geluiden moet vechten.'

Zaterdag gaat Barcelona op bezoek bij middenmoter Getafe en de kans is groot dat Suárez weer veel minuten gaat maken, ook omdat Messi met een lichte dijbeenblessure waarschijnlijk niet zal spelen. Gerard Piqué en trainer Ernesto Valverde steunen Suárez honderd procent. "Ik heb respect voor de mening van het publiek en dat ze die willen uiten, maar ik wil er niet veel aandacht aan besteden", zei de verdediger van Barcelona. "Luis is een maand eruit geweest met een blessure", voegde Valverde toe. "Het was zwaar om goed terug te komen. We weten wat hij allemaal geeft voor ons. We moeten hem steunen, hij heeft een geweldige staat van dienst bij deze club."

Meer nieuws
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
1
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
10
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
2
   
11:09
11:09
Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: 'Zij werden als 'te bleu' gezien'
26
   
10:20
10:20
Gewilde Wirtz is 'toptarget' en ziet specifieke transfer in 2025 zelf ook zitten
30
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
carlosjr11
 
15
26 september 2019 om 16:13
Klopt gewoon. Het is tijd dat griezmann vaste spits wordt en dembélé/messi/fati de flanken bezetten. Suarez kan een een goede supersub zijn zoals hij bewees tegen valencia. Zo heb je 2 goede spitsen in de selectie die elkaar scherp houden. Ik zou dan nog 1 flankspeler halen dan is de aanval compleet in mijn ogen.
 
adib
 
3
26 september 2019 om 21:30
Ik ben het volledig met je eens! Wie zou jij als extra flankspeler graag zien komen ?
 
Sierd_den_Vos
 
1
27 september 2019 om 18:49
Fati is 16 die kan niet het hele seizoen spelen, dembele is een kind, geen killer in moeilijke wedstrijden of cl dus ik zou suarez lekker nog minimaal een jaar houden
 
JOKER809
 
34
26 september 2019 om 16:14
De beste man moet gewon nog een jaartje +/- 25 keer prikken en dan staat ie op 200+. Prachtige prestatie die zeker haalbaar is, daarna lekker afbouwen ergens anders.
 
 
21
26 september 2019 om 16:19
Ze moeten Griezmann toch ook in de spits zetten. Waarom haal je die gozer anders voor zo'n bedrag. Staat daar een beetje op de flank te verpieteren voor 100 miljoen.
 
bf1994
 
30
26 september 2019 om 16:26
Hij speelt slecht en zit constant te zeuren en te zeiken op de rest van de team. Daarnaast bij elk balverlies schreeuwen naar de scheids ook. Ik ben hem echt zat. Lijkt een beeje kwa alles een schim van de speler die toen binnenkwam.
 
Millonario
 
12
26 september 2019 om 16:26
Misschien wordt dit wel zijn laatste seizoen bij Barca. Aanvallers hebben bij Barca een korte carriere, na je 30 ben je eigenlijk niet meer nodig (met uitzondering van 1 speler natuurlijk). Maar hij heeft nog wel wat in zich, hij ziet er fitter uit vind ik. Schrijf hem nog niet volledig zou ik zeggen.
 
Floyd A.
 
7
27 september 2019 om 00:00
Nou ja Larsson heeft toch wel zijn waarde bewezen op zijn 35e
 
Millonario
 
2
27 september 2019 om 13:08
Zeker en vast, dat vergeet ik nooit. Maar bedoel een speler op 33-jarige leeftijd als spits nog basisspeler bij Barca? Die ken ik niet.
 
FCB_Catalunya
 
16
26 september 2019 om 16:27
Suarez lijkt inderdaad zijn beste tijd gehad te hebben. Zijn invloed op het spel is de laatste tijd niet echt positief te noemen, ook vorig seizoen hield hij in menig wedstrijd meer op dan dat hij daadwerkelijk iets opleverde. Griezmann lijkt me toch echt gehaald voor de spits en ik zou hem dan ook graag daar zien.
 
Barcaboy11
 
9
26 september 2019 om 16:32
Suarez is alleen in de ogen van mensen die alleen headlines lezen nog een goeie spits. Heb werkelijk nog nooit zo`n snelle neergang gezien van een speler van Suarez z`n kaliber. Speelt al 3 jaar onder de maat en heeft elke keer een plek in de basis. Heb oprecht het gevoel dat ik het beter zou doen soms. Enige wat me nog hoop geeft is dat iedereen behalve Messi, Ter Stegen, Pique achteruit is gegaan in de jaren onder Valverde.
 
carlosjr11
 
11
26 september 2019 om 16:40
Pique is dit seizoen ook ondermaats hoor. Lenglet is veel beter dan dit seizoen
 
AjaxCunian
 
16
26 september 2019 om 17:06
Rooney gemist?
 
Juventurin
 
2
27 september 2019 om 02:46
Met spelers als Casillas, Rooney, Mario Gomez, Bravo, Tevez, Schweinsteiger en Falcao ging het wel wat sneller vind ik hoor.
 
KEIZER!
 
4
27 september 2019 om 07:55
Vergeet Torres niet
 
OuweBuizerd
 
2
27 september 2019 om 10:05
Kluivert, vd Vaart.maar Suarez heeft altijd geroepen dat hij terugkomt naar Ajax dus wellicht na dit seizoen als opvolger van Kjh?
 
Rochester
 
10
26 september 2019 om 16:37
Je merkt nu wel sinds vorig seizoen dat Suárez nu minder begint te worden, maar desondanks dat is hij nog steeds van een heel hoog niveau. Zelf sluit ik niet uit dat dit zijn laatste seizoen bij FC Barcelona zal zijn en het zou mooi zijn als hij dan terug zou keren bij Ajax. Suárez heeft in het verleden natuurlijk al vaker aangegeven dat Ajax een speciaal plekje heeft en dat hij daar graag terug zou willen keren en ondanks dat je dit soort uitspraken van spelers met een korreltje zout moet nemen, zou het schitterend zijn als hij terugkeert bij Ajax. Er bestaat natuurlijk een kans dat Huntelaar na dit seizoen zal stoppen, al zal het mij ook niets verbazen als Huntelaar ook na dit seizoen weer 1 seizoen erbij plakt. Mocht Huntelaar stoppen, dan zou ik Suárez proberen te polsen. Volgend jaar zomer is Suárez 33-jaar en zoals ik al schreef: je merkt wel dat Suárez nu minder begint te worden, maar voor Ajax kan hij zeker van waarde zijn en voor de Eredivisie zal hij denk ik nog te goed zijn.
 
ElPhenomeno
 
15
26 september 2019 om 16:38
De discussie wie de beste spits van de wereld is kan ook weer in de prullenbak. Dat is natuurlijk Robert Lewandowski.
 
WouterSL
 
21
26 september 2019 om 16:58
Tijd om naar huis te komen Luis. Ideale opvolger of compaan van Klaas. Met zijn ervaring en Ajax hart ben je van harte welkom. Liefst in de winterstop
 
ElMusquito
 
7
26 september 2019 om 17:03
Als ze in Catalunya klaar zijn met Suárez, kan hij altijd terecht in de Johan Cruijff Arena! Ot: El pistolero heeft zijn beste tijd natuurlijk al gehad, ondanks die geweldige goals die hij tegen Valencia maakte. Zijn opvolger staat al klaar. Ik denk dat hij na volgend seizoen gewoon zijn koffers pakt en terugkeert naar Amsterdam, waar hij natuurlijk meer dan welkom is.
 
avdp
 
6
26 september 2019 om 17:05
het spel was inderdaad veel beter toen suarez het veld ruimte voor fati. en griezmann vanaf dat moment in de spits kon spelen. veel meer bewegelijkheid tov de statigheid voorheen in de voorhoede.nu vond ik dat fluitconcert ook nogal overbodig voor iemand met zoveel inzet en staat van dienst..
 
bommmel
 
7
26 september 2019 om 17:14
Suarez zonder die kenmerkende explosiviteit en gif is gewoon een matige voetballer. Daarnaast lijkt hij het ook niet meteen bij zich zelf te zoeken en veel meer bij zijn teamgenoten. Dit wordt zijn laatste seizoen denk ik. Als Ajax zijnde zou ik er nog maar goed over nadenken voordat ze hem benaderen. Zal veel kosten en zal in tegenstelling tot Klaas minder snel genoegen nemen met een plek op de bank. Ik weet niet of het dan nog loont om zo'n speler in de selectie te hebben. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de kansen voor Brobbey en Traore.
 
Doordebenen
 
2
26 september 2019 om 17:21
Zoveel gaat hij niet kosten. Hij is al op leeftijd en verwacht gewoon dat Barca meewerkt eerlijk gezegd als hij zelf wil. Salaris gaat wel een dingetje worden maargoed... geld zat in Amsterdam
 
bommmel
 
2
26 september 2019 om 17:27
Ik had het inderdaad over het salaris. Er is inderdaad geld zat, maar je wil ook niet dat je grootverdiener een bankzitter is. Normaal gesproken zou je de verhoudingen in de kleedkamer daarmee op zijn kop zetten. Suarez komt daar mogelijk wel mee weg vanwege zijn status.
 
Yelle
 
2
27 september 2019 om 17:59
Wat me het meest is opgevallen in dat hele artikel is dat lijstje met topscoorders aller tijden, waarin Messi meer dan 600(!!!) keer heeft gescoord. Ongehoord. Over Suarez: ik verwacht toch wel dat het na dit seizoen tijd is voor een nieuwe 9 bij barca, of zou griezmann daarvoor zijn gehaald?