Fred Rutten eist snel verbetering bij PSV: 'Hij heeft wat goed te maken'
Vrijdag, 26 mei 2023 om 12:37

Voor Fred Rutten kwam het ontslag van Ruud van Nistelrooij als trainer van PSV woensdag binnen als een bom. De clubman maakte twee dagen geleden tot ieders verbazing bekend per direct te zullen vertrekken bij de huidige nummer twee van de Eredivisie. De zestigjarige Rutten neemt zondag tijdens de laatste competitiewedstrijd van de Eindhovenaren tegen AZ tijdelijk de honneurs waar. In aanloop naar dit duel stond hij vrijdagmiddag de pers te woord.

Rutten wilde vooraf één ding zeggen: "Maar een ding telt. Dat is PSV, de supporters, de club." Voor de Eindhovenaren staat er zondag nog genoeg op het spel. Ze hebben namelijk aan één punt genoeg om de tweede plaats - en daarmee voorronde Champions League - veilig te stellen. Bij een verliespartij en winst van Ajax op FC Twente moet PSV echter genoegen nemen met de groepsfase van de Europa League.

Op de persconferentie wilde Rutten liever niet te diep ingaan op het verrassende vertrek van Van Nistelrooij. Eerder werd door De Telegraaf gemeld dat Van Nistelrooij, Fred Rutten en André Ooijer bij PSV op gespannen voet met elkaar leefden. "Ik heb goed met Ruud samengewerkt, waar de kink in de kabel is gekomen is niet relevant als het al zo is, ik wil dat de focus op AZ gaat", laat Rutten weten. "Ik heb Ruud niet gesproken, alleen maar via WhatsApp. Ik heb zelf ook een aantal keer in die situatie gezeten. Ik weet hoe je je dan voelt die eerste keer. Dan weet ik ook dat je er weinig behoefte aan hebt om iedereen te woord te staan. Alles wordt onder een vergrootglas gelegd."

"Als je een beetje empathie hebt, dan moet je ook aanvoelen wanneer je het even met rust moet laten. We hebben hiervoor wel wat gesprekjes gevoerd. Er zit heel veel teleurstelling in, als dat zo net voor het einde van het seizoen gebeurt. Het heeft me de laatste dagen wel beziggehouden, maar uiteindelijk moet de knop om. Ik heb ook geen seconde getwijfeld om 'ja' te zeggen. Iemand moet dit doen en ik wil dit doen met mijn omgeving."

Voor Rutten kwam het opstappen van Van Nistelrooij 'binnen als een bom'. "Ik heb het helemaal niet aan zien komen. Als ik dit had voorvoeld, was ik naar hem toegegaan en had ik geprobeerd hem ervan te weerhouden." De interim-trainer is niet van plan veel aan de speelwijze van PSV te veranderen voor het duel met AZ. Tenzij hij het gevoel heeft dat er iets of iemand niet bij is met het hoofd. "Wij hebben een volwassen ploeg, qua leeftijden en ervaring. Ze moeten elkaar helpen, ter ondersteuning van de staf."

PSV kent weinig fysieke problemen voor het bezoek aan AZ, zo laat Rutten weten. De oefenmeester kan alleen geen beroep doen op Mauro Júnior en Armando Obispo. Patrick van Aanholt is gewoon fit. De linksback speelde vorige week zondag geen gelukkige wedstrijd tegen sc Heerenveen (3-3). "Die heeft wel wat goed te maken denk ik", aldus Rutten.

Meer nieuws
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
9
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
15
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
25
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
21
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (51)

 
XAJAcfa
 
29
26 mei 2023 om 12:42
Zegt genoeg alleen app contact. Sfeer was al verziekt tussen de begeleiding. Als je enige empathie hebt dan bel je RvN even op. Wanneer je zelf aan iemand zijn stoelpoten zaagt doe je dat niet en is een appje lekker makkelijk.
 
Rene Eising
 
78
26 mei 2023 om 12:48
Of van Nistelrooij wou het niet... niet alles hoeft aan psv te liggen. Gezien je naam heb jijbdat wel graag natuurlijk, iets realistischer mag
 
Ajajax
 
64
26 mei 2023 om 12:50
Kunnen we daar eens mee stoppen, allerhande aannames baseren op een naam? En gewoon eens lezen wat iemand zegt? Dus omdat ik een Ajacied ben heb ik een hekel aan alle andere teams en hoop ik dat er overal ellende is? Wat een belachelijke aanname.
 
Kuna_Mila
 
25
26 mei 2023 om 13:02
Wel leuk dat er ook ajax fans zijn die psv het beste toewensen ??
 
zeuxis
 
11
26 mei 2023 om 13:38
Als je leest wat er staat, dan zegt Rutte dat hij meevoelt met RvN maar (uit heel veel ervaring) weet dat je soms liever even met rust wil worden gelaten. Das dat alleen app contact genoeg zegt is niet wat er staat maar dat is jouw interpretatie van de situatie. En dat Rutte aan de stoelpoten van RvN heeft gezaagd staat er ook niet, maar dat is een beschuldiging die jij nu inbrengt. Zelfs als het klopt dat er verschil van mening was in het team is nog iets anders dan aan de stoelpoten zagen. Rutte zit daar voor zijn inbreng, niet om RvN kritiekloos te volgen.
 
Sitostick
 
17
26 mei 2023 om 13:49
Xajacfa begon natuurlijk met allerhande aannames. Dan is na het lezen van zijn username de link niet heel moeilijk te leggen.
 
Kuna_Mila
 
4
26 mei 2023 om 14:08
Ach laten we uitgaan van het feit dat ook hij het beste met psv voor heeft. Daarnaast is het ergens wel bijzonder dat je als staf, terwijl je zo nauw samenwerkt alleen app contact hebt en dit niet hebt zien aankomen. Doet mij ook wel vraagtekens zetten bij hoe de mensen met elkaar omgingen. Hopelijk onterecht, maar echt lekker klinkt het niet.
 
 
0
26 mei 2023 om 14:14
@sitostick Als een trainer onverwachts opstapt bij een top 3 club een wedstrijd voor t einde dan is het toch logisch dat er speculaties volgen over het waarom?
 
Ajajax
 
1
26 mei 2023 om 12:48
Dat schoot ook meteen door mijn hoofd, over het apje..Ben benieuwd wat het word bij PSV, qua trainer en wat er volgend seizoen staat.
 
misseva88
 
20
26 mei 2023 om 12:49
Rutten zegt zelf al dat hij weet hoe Ruuud zich voelt, misschien had hij zelf op dat moment ook geen behoefte aan een belletje en doet hij dat daarom nu ook niet.
 
wok666
 
18
26 mei 2023 om 13:07
Dat lees jij erin. Ik lees dat Rutten zegt dat RvN niemand te woord wil staan en dus zijn er een paar appjes verstuurd. Maar goed, jij als ajax-supporter zal het wel beter weten
 
Soccerfan_1
 
11
26 mei 2023 om 13:35
@wok666..........hou dat Ajax er even buiten aub. Dat slaat echt kant nog wal.
 
caribbean
 
6
26 mei 2023 om 13:32
Dit is gewoon weer een conclusie gebasseerd aannames. Wie zegt dat hij RvN niet heeft geprobeert te bellen? Hij geeft duidelijk aan dat Ruud even met rust gelaten wilde worden zonder uitleg te geven. Wellicht heeft hij gewoon proberen te bellen maar nam Ruud niet op, om vervolgens via whatsapp gewoon contact te houden. Als Ruud inderdaad het gevoel heeft gehad dat hij een mes in zijn rug heeft gekregen van staff en andere spelers dan kan ik me voorstellen dat hij zich evenjes volledig terugtrekt. Wellicht dat ze na AZ weer met elkaar bellen, wie weet..
 
Soccerfan_1
 
3
26 mei 2023 om 13:34
" Ik heb zelf ook een aantal keer in die situatie gezeten. Ik weet hoe je je dan voelt die eerste keer. Dan weet ik ook dat je er weinig behoefte aan hebt om iedereen te woord te staan " Sta je er bij stil dat Ruud daar misschien helemaal geen behoefte aan heeft? Dan is appen ook gewoon ok
 
zwolsekip
 
1
26 mei 2023 om 13:47
En weer een suggestieve aanname.. hoop dat het journalistieke niveau hier snel wat opgekrikt wordt, van de schrijvers van de artikelen en misschien dat diegene die reageren ook niet alleen maar uit hun nek lullen. Zoals ook hieronder aangegeven; weet jij wat RvN zelf wilde of niet wilde, hoe ging in het afgelopen jaar het normale (snelle) contact tussen RvN en FR ging en zo kan ik nog wel doorgaan...
 
Rugnummer4
 
22
26 mei 2023 om 12:47
interessant aan het verhaal is ook dat Fred, ondanks de verstoorde werkrelatie, dit ook niet zag aankomen. Ondanks dat Ruud dus ook al 2 keer eerder op het punt van stoppen stond. Je begint bijna te vermoeden dat Ruud zijn gevoelens totaal niet goed gecommuniceerd of goed onder woorden heeft gebracht. En dat hierdoor de emotionele emmer omdat het niet goed erkent of opgevangen werd is (door mindere communicatie) is overgelopen
 
Ajajax
 
7
26 mei 2023 om 12:51
Of je stelt dat de empathische antennes van Fred niet goed werken. Wij weten uiteraard helemaal niets en dan kunnen we wel allerhande conclusies baseren op aannames die weer op niets gebaseerd zijn, maar uiteindelijk brengt dat de waarheid ook niet dichterbij.
 
Rugnummer4
 
15
26 mei 2023 om 12:56
Dus ook van Marcel Brands en Earnie Stewart? 3 belangrijke personen (fred als belangrijkste assistent) binnen PSV die het zelfde omschrijven. Waar je close mee samenwerkt. En natuurlijk, het zijn aannames. Maar heel PSV spreekt van een Bom/overval. Dus dan kun je stellen dat de communicatie aan welke kant dan ook totaal niet goed zat. Duidelijk is wel dat PSV doorwilde (kant van het verhaal in Persco) omdat ze spraken over de komend seizoen met Ruud.
 
Ijsmuts
 
3
26 mei 2023 om 13:32
Communicatieve vaardigheden lijken nogal te worden onderschat. Als ik vNistelrooij hier iedereen zie verrassen, eerder ook al bij vBommel, de Boer en Kuyt. Gio had Advocaat nodig om de boel te repareren. Juist een Ten Hag en Slot worden geroemd om die vaardigheid. Wellicht zijn die toch meer coach dan speler.
 
Rugnummer4
 
3
26 mei 2023 om 14:11
@ijsmuts helemaal mee eens. Dit wordt zeker onderschat. Persoonlijk merk ik op mijn werk dat er ook niet altijd goed wordt gecommuniceerd bij de niet zo leuke boodschappen of verschil in visies. Vaak willen mensen je toch bevriend houden omdat ze je graag hebben. Daardat het dan niet goed besproken wordt, kan dat toch ook echt onderhuids gaan zitten. Nu volgt er een aanname: PSV moet hier zeker ook fouten in hebben gemaakt, om misschien niet de benodigde ruimte te geven voor dat gesprek goed te (her)openen. Als je niet gehoord voelt, dan is dat zwaar. Ik denk dat er algemeen de laatste jaren in heel de Nederlandse bevolking een fout zit in communicatie naar elkaar. Het feit dat er nu op politiek vlak door heel Europa veel mensen zich niet gehoord voelen, zegt al veel. Dit betekend dat niet de juiste gesprekken inhoudelijk met mensen worden gevoerd. Dit creëert onvrede en uiteindelijk barst er een bom.
 
RoySFNR
 
4
26 mei 2023 om 13:06
Het is toch ook niet logisch? Ruud kon niet met zijn assistenten en de spelers vonden daar wat van. Nog één potje uitzitten en beide assistenten zijn weg. Die muitende spelers kun je eventueel verkopen als het echt zo diep zit. Buiten Xavi en Sangaré is het namelijk allemaal middelmaat. Het hele probleem leek zichzelf op te gaan lossen, ware het niet dat Ruud vertrok. Snap wel dat zelfs Fred Rutten dat niet zag aankomen.
 
wok666
 
4
26 mei 2023 om 13:11
Er waren geen muitende spelers. Er zijn een acht-tal spelers naar de directie gegaan. Dat mag toch gewoon. Als jij binnen een bedrijf naar de directie stapt omdat je zorgen hebt over het functioneren van de team leider is dat toch ook normaal, of is dat volgens jou ‘muiterij’?
 
Rugnummer4
 
1
26 mei 2023 om 14:15
@roysfnr en @wok66 met beide eens. Ik snap Ruud in zijn gevoel als hij zich niet gehoord heeft gevoelt, maar ben ook teleurgesteld in Ruud. Dit heeft voornamelijk te maken met de timing en dat PSV echt in hem geloofde (in de zin van plannen in komend seizoen). Muiterij wil ik het ook niet noemen, maar dat er iets moest gebeuren leek mij duidelijk. Een goede veldtrainer als assistent en een tacticus zouden zeker welkom zijn geweest in Ruud zijn staf. Assistenten moeten namelijk in mijn ogen iets toevoegen en een trainer beter maken.
 
itsTom
 
6
26 mei 2023 om 12:47
De sfeer in het team zal er niet beter op worden. Plek 2 gaat erg lastig worden, we moeten hopen op Twente. Er zal deze zomer erg veel moeten gebeuren; doorselecteren van een heel aantal spelers en dan ook een keertje goed aankopen. Ik ga ervanuit dat Xavi vertrekt, hoe op te vangen?
 
Kuna_Mila
 
3
26 mei 2023 om 12:49
Het is te hopen dat dit alles geen effect gaat hebben op het veld a.s. zondag. Geen plek 2 kan best effect hebben op de komende transfer zomer
 
misseva88
 
3
26 mei 2023 om 12:51
Als PSV wel plek 2 haalt, gaan ze dan geld uitgeven wat ze misschien niet gaan binnenhalen bij CL plaatsing? Dat is ook een ingewikkelde situatie. In die positie zou ik ook wachten met geld uitgeven en pas later in de transferperiode de markt op gaan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ik wil niet zeggen dat de zekerheid van Europa League voetbal beter is dan de onzekerheid van mogelijk CL voetbal, maar het effect kan wel best gering zijn.
 
Kuna_Mila
 
0
26 mei 2023 om 12:53
Zou kunnen, toch zullen die paar toppers die er zijn eerder neigen te vertrekken wanneer plek 2 niet wordt behaald vrees ik. We gaan het wel zien. Hopen op het beste voor psv. Timing wat dit alles is wel enorm beroerd.
 
LeidseHood
 
6
26 mei 2023 om 12:55
Als dit alles komende zondag geen effect gaat hebben op het spel van PSV, dan is Fred Rutten de beste manager ooit en zou hij meteen naar Real Madrid moeten of welke andere topclub dan ook. Lijkt me super moeilijk voor die man om daar nu een team van te smeden. Dat zou ik echt knap vinden. Maar misschien kunnen ze de woede omzetten in inzet tijdens de wedstrijd en de frustratie van zich afspelen ofzo.
 
Kuna_Mila
 
2
26 mei 2023 om 12:58
Als het maar geen invloed heeft op het resultaat ??
 
LeidseHood
 
0
26 mei 2023 om 13:51
Grappig, dat hoop ik juist wel hehe...
 
Sitostick
 
0
26 mei 2023 om 13:55
misseva88, geld uitgeven is in deze situatie van het Nederlands voetbal natuurlijk wel gunstig door de meerdere CL plekken die we de komende seizoenen mogen verdelen. Je hebt dus veel minder risico voor dezelfde beloning.
 
Kuna_Mila
 
0
26 mei 2023 om 14:13
Ik heb ergens het gevoeld dat bij jou club voorkeur spreekt hier ??
 
BurdyM
 
4
26 mei 2023 om 12:56
Dat weet je toch niet? Er waren blijkbaar 7 of 8 spelers ontevreden. Misschien willen die nu wel juist nog meer hun best doen. De spelers willen misschien wel laten zien dat het zonder van Nistelrooy beter gaat. En wie zegt dat Xavi vertrekt? Waarom ga je daar van uit? Iedereen ging er ook vanuit dat Slot zou vertrekken. Maar die blijft ook. Als PSV die 2e plek haalt (in tegenstelling tot Ajax hebben ze dat in eigen hand) zie ik sowieso geen reden dat Xavi zal vertrekken. Is een verstandige jongen die ook bewust voor PSV en zijn eigen ontwikkeling heeft gekozen.
 
FR010FRDAM
 
8
26 mei 2023 om 13:01
Slot had wel wat meer perspectief dan Xavi. Zelfs als psv 2e wordt is CL geen zekerheid
 
FCBogarde
 
2
26 mei 2023 om 13:03
Uiteraard zal de sfeer verziekt zijn. Wetende dat een aantal van je team vi a de achterdeur hebben lopen klagen. Dit zal voor tweespalt zorgen. Maar goed het is nog 1 wedstrijd, dus iedereen zal wel zo professioneel zijn om dit uit te zingen. In de zomerperiode zal er wel een redelijke leegloop zijn.
 
wok666
 
0
26 mei 2023 om 13:16
Ik denk dat eerlijk gezegd dat PSV over AZ heen gaat walsen.
 
Korenaar
 
20
26 mei 2023 om 12:58
Fred maak je geen zorgen. We (twente) hebben nog wat goed te maken tegen Ajax dus met meer dan een puntje laten we ze niet uit Enschede vertrekken .
 
FCTwenteRSD
 
10
26 mei 2023 om 13:02
De spelers van twente die gaan echt wel alles geven om te winnen van ajax. Ook al gaat het nergens meer om. Spelers willen zich natuurlijk ook wel bewijzen.
 
edwinus10
 
0
26 mei 2023 om 13:44
Twente wil de goede lijn doortrekken! Meestal als je het last lopen dan krijg je juist blessures etc..
 
hafcahaas
 
8
26 mei 2023 om 13:09
Korenaar, omdat Twente alles gaat geven wil dat nog niet gelijk zeggen dat het een uitgemaakte zaak is dat Ajax niet gaat winnen. Gekke overschatting
 
Redisthecolour
 
8
26 mei 2023 om 13:28
De kans is wel behoorlijk dat Ajax tegen een goed spelend Twente niet de volle buit gaat pakken. Heel het stadion( buiten de Ajax supporters)heeft in ieder geval liever dat Ajax geen CL zal halen.
 
hafcahaas
 
2
26 mei 2023 om 13:40
Oh ik denk dat winstpercentage ook maar 30% is voor ajax. Maar er wordt hierboven gedaan alsof Ajax net zo goed niet hoeft te komen en psv in alle rust van az kan verliezen
 
Korenaar
 
1
26 mei 2023 om 15:04
Misschien het bericht eens echt lezen en het laatste tekentje op zijn waarde inschatten. Zal het speciaal voor jou nogmaals plaatsen.
 
hafcahaas
 
0
26 mei 2023 om 15:29
Mijn app geeft tegenwoordig alleen nog maar vraagteken icoontjes weer. Misschien moet ik up;daten. Maar mijn excuses dan als het met een knipoog gezegd is.up;date: alleen jouw emoticons zie ik niet Korenaar. Misschien ligt het aan jou..
 
MT87
 
6
26 mei 2023 om 13:01
Van Aanholt gelukkig weer fit. Die heeft inderdaad wat goed te maken na de wedstrijd tegen Heerenveen, maar ik ben al lang blij dat onze enige linksback kan spelen. Het zijn bijzondere omstandigheden in deze wedstrijd, maar ik geloof dat we AZ kunnen pakken. We zijn dit seizoen goed in de toppers geweest. En als je eenmaal in het veld staat gaat de knop om. Dan wil je gewoon winnen. PSV zou in staat moeten zijn AZ fysiek te overrompelen, dat power play en er kort op zitten hebben we een aantal wedstrijden dit seizoen heel goed uitgevoerd. Moet wel iedereen meedoen, anders vindt AZ de gaatjes wel. West Ham heeft het goede voorbeeld gegeven. Wilde het eigenlijk alleen over de wedstrijd hebben, maar: “Ik heb goed met Ruud samen gewerkt, waar de kink in de kabel is gekomen is niet relevant als het al zo is, ik wil dat de focus op AZ gaat” Dit vind ik dan wel weer jammer. Zeg dan gewoon wat er speelde en wat je er van vond. Of benoem het niet. Zeg dan gewoon: " Ik heb goed met Ruud samengewerkt. Nu gaat de focus op AZ. "
 
Musi26
 
4
26 mei 2023 om 13:37
Ik werk goed met iemand samen, maar ik heb alleen contact gehad via een paar appjes? Wat klopt er hier niet in dit verhaal?...
 
Benzema.
 
8
26 mei 2023 om 13:40
Zo werkt dit meestal als iemand abrupt vertrekt. Of denk jij dat van Nistelrooij zit te wachten op telefoontjes van al zijn ex collega's?
 
Macedonia-040
 
1
26 mei 2023 om 15:14
Van iemand waarmee je dagelijks werkt is dit wel gebruikelijk.
 
Benzema.
 
3
26 mei 2023 om 16:28
Ruud werkt dagelijks met tientallen mensen
 
Macedonia-040
 
2
26 mei 2023 om 15:08
Het is alles behalve een volwassen groep, Fred. Als het een volwassen groep was, dan waren de prestaties tegen de onderste tegenstanders wel een stuk beter, en was er volwassen met de situatie omtrent RvN omgegaan.