Frenkie de Jong zorgt voor uitvoerige discussies: 'Gullit vindt het niet veel'
Donderdag, 2 mei 2024 om 15:06

René van der Gijp en Ruud Gullit voeren regelmatig discussies over het spel van Frenkie de Jong, zo vertelt de analist in de podcast KieftJansenEgmondGijp. De twee voetbalvrienden, voormalig teamgenoten bij PSV en het Nederlands elftal, zijn het lang niet altijd eens over de toegevoegde waarde van de 26-jarige middenvelder van FC Barcelona en Oranje.

"Soms heb je van die spelers...", steekt Van der Gijp van wal. "Ik heb met Gullit vaak een discussie over Frenkie de Jong: hij vindt het niet veel. Dan zegt hij: 'Hij gaat hem halen, hij loopt er even mee en dan speelt hij hem af.' Hij vindt het allemaal wat te makkelijk." Van der Gijp noemt vervolgens een middenvelder die Gullit wel kan bekoren: Real Madrid-ster Jude Bellingham.

Meer: Frenkie de Jong en Mikky Kiemeney trouwen in het geheim en delen huwelijksfoto’s

"Gullit kijkt graag naar middenvelders die beslissen", aldus Van der Gijp. Dirk Kuijt, eveneens te gast in de podcast, merkt op dat De Jong vaak dezelfde kritiek krijgt. "Het punt bij Frenkie is vaak dat hij te weinig assists geeft of goals maakt, die kritiek krijgt Bellingham bij Real Madrid niet." Gijp vindt dat te makkelijk. "Dat heeft Busquets ook nooit gedaan, hè? Al vind ik wel dat Busquets altijd heel dwingend aanwezig was. Echt heel dwingend aanwezig."

Kuijt benoemt een ander verschil tussen Busquets en De Jong. "Uiteindelijk heeft Busquets alle prijzen gewonnen, waardoor hij die waardering ook krijgt. De Champions League, het WK en het EK." Van der Gijp probeert te denken als Gullit. "Maar hij heeft wel in tien seizoenen vier doelpunten gemaakt."

"Frenkie is niet de controleur die Busquets was, maar ook niet de Bellingham die in de zestien verschijnt en doelpunten maakt", gaat Van der Gijp verder. "Dat is wat ze zeggen. Dan ben je eigenlijk van alles een beetje en hang je er gewoon tussen."

Volgens Kuijt speelde Busquets defensiever dan De Jong. "Hij was echt controlerend en kwam soms zelfs vanuit de verdediging het middenveld in." Kuijt verkondigt ook zijn eigen mening over De Jong. "Ik vind Frenkie fantastisch, maar er zijn heel wat mensen die net als Ruud wat meer kritiek hebben. Hopelijk verandert dat na het EK."

"In zijn Ajax-periode vond ik Frenkie wel écht een dirigent", gaat Kuijt verder. "Toen was hij écht heel goed en kreeg hij wel die waardering." Van der Gijp haakt in. "Bij Barcelona heb ik hem een stuk op vijf wedstrijden zien spelen waarna ik echt dacht: dit is niet normaal."

"Maar dat niveau gaat hij nooit in veertig van de zestig wedstrijden aantikken. Dat tikt hij maar een paar keer aan", concludeert Van der Gijp. Kuijt zet een punt achter het gespreksonderwerp. "Misschien is dat precies waarom mensen nog niet helemaal overtuigd zijn."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
10:50
10:50
Robin van Persie verlaat Feyenoord en is hoofdtrainer van sc Heerenveen
18
   
10:31
10:31
Duo dat goed is voor 299 Liverpool-wedstrijden neemt net als Klopp afscheid
7
   
10:17
10:17
Ronald Koeman negeert smaakmaker: 'Moet eerst een jaartje Eredivisie spelen'
28
   
10:00
10:00
Jouw club in de nieuwste voetbalkleding van adidas? Ontdek adidas TEAM!
0
   
09:48
09:48
Quincy Promes onder voorwaarden vrijgelaten in Dubai
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (79)

 
InazumaBall
 
25
2 mei 2024 om 15:14
Makkelijk dit hoor Ruud.. fan zijn van de doelpunten makers / assist konings. Een middenvelder die kan helpen in de opbouw / ruimtes creëren / bal tempo bepalen zijn super belangrijk
 
En-Nesyri
 
66
2 mei 2024 om 15:40
Hij bepaalt inderdaad het tempo en dan bedoel ik het vertragen van het spel. Vaak wanneer hij de bal in één keer kan spelen, moet er nog een meter of 30 gedribbeld worden een paar keer gekapt en dan wordt de bal zowat bezorgt aan zijn medespeler.
 
patrickwijnen
 
25
2 mei 2024 om 15:42
En dat alles kan die niet. Hij kan postbode spelen en heel soms een balletje met net wat meer risico nemen. Verder dan dat heb je er niet veel aan.
 
FR010FRDAM
 
64
2 mei 2024 om 16:11
Maar ik heb laatst hier gevraagd wat Frenkie nou wereldklasse maakt. Alleen het wegdraaien? Want zijn lange pass is niet als Pirlo, Xabi Alonso of Gerrard.Zijn steekpass niet zoals De Bruyne, Kroos etc.Hij komt met zijn rushes niet in vijandelijk gebied, zoals Viera, Toure of Lampard.Hij is ook geen breker, zoals Busquets, Keane, Gatusso of Kante. Zijn afstandsschot is niet zoals De Bruyne, Lampard , Zidane of Gerard.En zijn techniek is niet zo goed als Zidane, Kaka of Ronaldinho.En zijn rendement blijft ook nog achter.Tsja leg het me maar eens uit.
 
GillesDB9
 
29
2 mei 2024 om 16:17
@fr010frdam, Spijker op de kop. Eigenlijk is hij in alles net niet goed genoeg om tot de echte wereldklasse te behoren. Enige wat wel voor hem spreekt is dat hij natuurlijk in de legendarische jeugdopleiding van Willem II is opgeleid.
 
FCkorsou
 
8
2 mei 2024 om 17:24
Moet zeggen, tegenwoordig wordt er ook wel heel snel een stempel “wereldklasse” op een speler geplakt. Maar laten we aub niet Frenkie zijn kwaliteiten bagatelliseren. Het “wegdraaien” onder druk is een uniek talent dat gekoesterd moet worden. Het positiespel, snelheid, tactisch vermogen, loopvermogen, korte passes zijn wel degelijk kwaliteiten waarin hij uniek in is. Wat mij betreft ook wel te makkelijk om de vergelijkingen te maken met de voorbeelden die jij noemt. Stuk voor stuk speelden ze in fantastische elftallen, waarin de individu kon excelleren. Dat gun ik Frenkie eigenlijk ook wel, zowel bij zijn club als in Oranje.
 
Hangover96
 
0
2 mei 2024 om 17:34
Ik denk dat de wereldklasse daarin vooral potentieel is. Incidenteel zien we die steekpass, die lange pass, die rushes, en we denken "als hij dat vaker doet, en tegen sterke tegenstanders, dan is hij wereldklasse". Maar dat doet hij (nog) niet. Los van de vorige generatie Modric, Kroos, De Bruyne, Casemiro, Gundogan op het moment zit hij tussen middenvelders als Kimmich, Odegard, Mainoo, Rice, Vitinha, Macallistar, Wirtz, Musiala, Calhanoglu, Zaire-Emery, Bellingham, Tchouameni, Pedri, Rabiot, Camavinga, Barella, Rodri, Bruno Guimaraes, Maddison, etc - natuurlijk, dat zijn allemaal spelers met hun eigen individuele kwaliteiten (snelheid, passing, doelgerichtheid, tackling, etc) maar hij zal toch ergens in dat rijtje terecht moeten komen.
 
DNSDKR
 
1
2 mei 2024 om 19:01
Frenkie kan onder druk uitspelen zoals bijna niemand anders dat kan. Dat is zijn grootste kracht. Altijd aanspeelbaar. De grootste ‘maar’ is het vervolg. Vaak tikkie breed. In zijn Ajax tijd had hij met Schone een passer en met Donny een diepganger, waarbij Ziyech ook nog vaak in de bal kwam. Dan waren kwaliteiten complementair aan de zijne.
 
Joga_Bonito10
 
6
2 mei 2024 om 20:41
Goede tekst. Maar toen je Busquets omschreef als breker was je me kwijt. Wat een onzin.
 
FR010FRDAM
 
2
2 mei 2024 om 20:52
Busquets was verdedigend ook enorm sterk hoor. Dat hij nog meer kwaliteiten had staat los van mijn voorbeeld
 
barcalover123
 
3
2 mei 2024 om 21:08
Maar Busquets was nooit een breker. Busquets wist altijd op de juiste plek te staan en is voetballend bizar goed. Haalde vaak counters er uit door gewoon goed gepositioneerd te staan. Denk dat Busquets zijn voetballende kwaliteit beter zijn dan Keane, Gatusso en Kante bij elkaar. Zie eigenlijk ook geen cvm meer lopen net als Busi. Ze zijn of voetballend goed en dan moet er een breker naast of het zijn nu echte brekers zoals Casemiro die ballen afpakken en meteen inleveren bij de juiste kleur.
 
Pedri16
 
1
2 mei 2024 om 22:05
Nu ga ik wel lichtelijk offtopic, maar toch: Ben het helemaal met je eens wat Busquets betreft. Dat bestaat niet meer, ookal willen we al jaren een “opvolger”. Ookal is die onvindbaar. In die zin snap ik er weinig van dat Barcelona zo erg op zoek is naar een opvolger van Busquets. Die is er dus niet. Dus richt je nou maar op een ander type middenvelder en pas je speelstijl aan. als we een wereldklasse team waren, oké. Dan snap ik dat je het voetballende vermogen misschien nog wel boven de defensieve kwaliteiten zet, maar we zijn niet meer wereldklasse. We verliezen véél, maar dan ook véél vaker de bal momenteel. Wat dus automatisch betekent dat je defensieve middenvelder vaker moet verdedigen dan we gewend zijn. Iemand die zowel counters kan stoppen als kan voetballen is niet haalbaar. (Daar bestaan er in mijn ogen ook maar twee van die wereldklasse zijn: Rodri en Tchouameni.) We hebben minder vaak de bal, we verliezen hem vaker, en alsnog prioriteren we een voetballende DM boven een breker. Ik denk dat Barcelona zoveel beter is met een Palhinha voor de defensie, dan met een voetballer a la Frenkie. Een breker als Palhinha zorgt er direct voor dat spelers als Frenkie, Pedri en Gündogan met meer vrijheid kunnen aanvallen. Frenkie kan meer dribbels inzetten, omdat er een vangnet staat bij balverlies. Nu zal een type Palhinha de bal onder druk wel eens verspelen, so what, we zijn niet niveau City dat we tegenstanders kunnen vastzetten voor 90 minuten. Neem dat balverlies maar op de koop toe, en zorg dat je andere twee middenvelders niet constant bang moeten zijn voor balverlies omdat er niemand is die hem herovert/duels wint.
 
Migi
 
30
2 mei 2024 om 15:22
Dat hij talent heeft ziet iedereen, maar hij is wel een stuk minder goed dan ik dacht na zijn seizoen Ajax. Het lijkt soms alsof zijn exacte positie niet echt bestaat ofzo en ik vind hem ook niet dwingend genoeg.
 
El_Guaje7
 
48
2 mei 2024 om 15:27
Een goede speler maar niet de middenvelder van absolute wereldklasse die iedereen verwachte dat hij zou worden een jaar of vijf terug. Zoals Gijp zegt zijn spel is veel te eentonig, bal ophalen er mee lopen beetje draaien en afgeven. Echt het spel dicteren en het tempo bepalen zoals echte middenvelders van wereldklasse doen kan hij niet. Heb ook het gevoel hier dat je geen kritiek op Frenkie mag hebben.
 
Sirius
 
0
2 mei 2024 om 16:27
El_guaje7 - De Jong heeft wel aangetoond het tempo te bepalen, maar het probleem is dat je alles op hem af moet stellen om hem optimaal te laten renderen, zoals in Koeman's eerste periode bij Oranje. In die tijd haalde De Jong ook structureel een 8 in Oranje en was hij uiterst bepalend. Ook denk ik dat De Jong zich op de verkeerde dingen heeft gefocussed met betrekking tot zijn ontwikkeling. Z'n schot is best aardig, zijn drive is prima en hij heeft de spelintelligentie, maar aan de bal maakt hij richting de vijandelijke 16 zulke rare beslissingen. Daar had hij allang iets aan moeten doen. Wat dan overblijft is die spelbepaler voor de defensie. Hij rendeert dus alleen goed als hij het spel mag bepalen voor de defensie. Je moet als coach wel lef hebben om dat aan te durven. Het is zelfs onverstandig om dat te doen.
 
Hangover96
 
4
2 mei 2024 om 18:29
Voor Oranje is dat ook wel een lastige situatie, want we hebben met Van Dijk en De Vrij twee voetballende centrumverdedigers die graag het spel bepalen achterin, plus eventueel nog Blind en Ake die ook wel weten wat ze met een bal aan de voet moeten doen. Zeker als Koeman met 5 verdedigers wil spelen (wat gezien onze bezetting aan topverdedigers wel logisch is) is het erg onzinnig om daarbij dan ook nog Frenkie als spelverdeler vlak voor de defensie neer te zetten, dan krijg je drie centrumverdedigers plus Frenkie die de bal een beetje naar elkaar tikken rond de middencirkel, met niemand aanspeelbaar vooruit. Dat schiet natuurlijk totaal niet op.
 
MessiBazoer
 
21
2 mei 2024 om 15:27
Gewoon verkeerde club gekozen. Als hij toen voor City had gekozen, was het een hele andere, en nog betere speler geweest.
 
DNSDKR
 
0
2 mei 2024 om 19:03
Dat denk ik ook. Zet m bij pep en moet je kijken
 
Lierse1997
 
20
2 mei 2024 om 15:34
Exact ik vind hem echt vis nog vlees eerlijk gezegd. Doelpunten moet je niet per se hebben om een topmiddenvelder te zijn, maar dan moet je op andere vlakken dwingend zijn. En dat is Frenkie toch gewoon niet echt in de absolute top.
 
Pedri16
 
11
2 mei 2024 om 15:54
Frenkies zwakste punt vind ik de “angst” om de bal te verliezen. Hij lijkt gefocust te zijn om vooral niet de bal te verliezen. Hij durft zelden te schieten.. ook al hij in de 16 staat zoekt hij nog naar de pass. Hij kan schieten, maar hij durft het gewoon niet. Zie de goal tegen Napoli een aantal jaar terug, dat heeft hij daarna nooit meer ook maar geprobeerd. Met passen heeft hij hetzelfde.. je ziet hem één keer per 3/4 wedstrijden een hele mooie lange bal geven. In de loop perfect op maat. (Goal Raphinha vorig seizoen tegen Osasuna is hier een perfect voorbeeld van) Dan denk je: doe dat nou eens vaker, maar nee. De eerstvolgende keer gaat hij weer draaien draaien draaien, vervolgens maakt een speler een loopactie, Frenkie kijkt op en ziet hem gaan, toch tikt hij hem breed. Veel veiliger dan de bal kans om de bal te verliezen lijkt hij te denken.
 
LeidseHood
 
1
2 mei 2024 om 16:42
Hij was bij Ajax en in die tijd ook bij Oranje beter en veel vrijer en bepalender voor mijn gevoel.
 
YoeriCFC
 
35
2 mei 2024 om 15:22
Ik ben het eens met Ruud in dit geval, de hele uitleg kan ik me volledig in vinden. Van der Gijp had het over een beetje een “jack-of-all-trades-master-of-none”, dat is precies hoe ik De Jong zie. Onder hele specifieke omstandigheden vast een hele goede speler, maar die omstandigheden zie je bijna niet terug bij een club.Er komt een moment waarop die oneindige potentie een keer omgezet moet worden naar tastbare kwaliteit, anders zal De Jong altijd een teleurstellende speler zijn.
 
RvPstrikerNL
 
5
2 mei 2024 om 15:44
Dit vind ik echt onzin. Er zijn maar heel, heel, heel weinig spelers die bij iedere club en binnen ieder systeem echt op hun top kunnen presteren. Frenkie heeft heel specifieke kwaliteiten die in deze rol bij Barcelona helaas niet volledig tot uiting komen, en toch behoort hij nog steeds tot de beste in de wereld op zijn positie. Had Busquets bij Spurs gespeeld was het ook maar een 13 in het dozijn speler. En wat betreft je laatste zin, spreek aub voor jezelf want ik en velen met mij kunnen wel degelijk van De Jong zijn spel genieten.
 
El_Guaje7
 
40
2 mei 2024 om 15:51
Dat hij tot de beste in de wereld op zijn positie behoort is echt iets wat een Nederlander zou zeggen. Pure chauvinisme. Echt onzin.Na hem nu vijf jaar lang iedere wedstrijd van hem bij Barcelona gezien te hebben kan ik je garanderen dat hij echt niet bij de beste middenvelders op zijn positie hoort.
 
YoeriCFC
 
19
2 mei 2024 om 15:51
Dat is jouw mening, mijn mening is dat hij verre van “een van de beste op zijn positie” is. De Jong is een typische postbode met een flinke niche. Er zijn meer dan genoeg spelers, bij praktisch iedere topclub, die veel beter renderen en ook meer toevoegen.
 
wk020
 
14
2 mei 2024 om 15:52
Hij heeft elke rol op het middenveld gekregen bij Barca dus welke rol bedoel je nou precies?Busquets zou bij elke club gigantisch opvallen met zijn 1 keer raken en fantastische manier om spelers op het verkeerde been te zetten. De echte wereldtop gebruikt zijn eigen kwaliteit waar dan ook en zo zou het ook moeten zijn. Een pass is een pass en een dribbel een dribbel. Ben je afhankelijk van de rest dan betekent het dat je geen elite speler bent. Het team moet zich aan jou kunnen optrekken en niet aan andersom. Nogmaals als je een echte elitespeler bent
 
ua-kral
 
12
2 mei 2024 om 17:05
Beweer je nu serieus dat F de Jong op dit moment een top 10 middenvelder is wereldwijd? Heb je koorts?
 
Hangover96
 
1
2 mei 2024 om 17:10
Ik denk in potentie dat hij dat wel is - en bedenk ook, spelers als Modric, Casemiro, Kroos, De Bruyne en Gundogan gaan de komende jaren met pensioen, dus als Frenkie wat stappen maakt kan hij echt wel top 10 middenvelder worden.
 
MbappevanGalen
 
17
2 mei 2024 om 15:24
De Jong is gewoon een prima middenvelder maar ook geen wereldspeler. Komt niet in de buurt van Bellingham, Modric en Rodri gewoon een paar voorbeelden. Denk zelf dat Barcelona verlies gaat maken als ze De Jong gaan verkopen
 
Ajaja
 
7
2 mei 2024 om 15:25
De Bruyne scoort ook meer dan De Jong. Haaland ook....
 
Westend
 
9
2 mei 2024 om 16:34
En Neuer heeft in zijn leven meer strafschoppen tegen gehouden. Wat kan hij wel
 
Ajaja
 
4
2 mei 2024 om 18:28
Tja eigenlijk heb je er niks aan…
 
Kieftenbeld
 
33
2 mei 2024 om 15:27
Sommige supporters blijven het voor de Jong opnemen en ik snap niet waarom. Toen busquets er nog was, lag het aan busquets en nu ligt het er weer aan dat er een 6 ontbreekt. Je moet blijkbaar je hele team om de jong heen bouwen, anders kan die alleen maar balletjes terugtikken en breed geven
 
AshKetchup
 
47
2 mei 2024 om 15:29
Frenkie de Jong, meest overrated van alle middenvelders op dit moment. In dribbelen en hiermee aanvallers van de tegenpartij uitspelen, veelal op eigen helft of rondom de middenlijn. Hier staat weinig balverlies tegen over, maar wat verwacht je met steeds een tikkie breed of terug. Zet die oranje bril gewoon eens af en erken gewoon dat onze Frenkie geen topspeler is.
 
rubentje13
 
6
2 mei 2024 om 15:38
Het gaat er denk ik een beetje om hoe je naar Frenkie kijkt. Vele verwachten van hem goals en assists, maar daar is hij niet het soort speler voor. Hij is een speler die de creatieve spelers aan moet spelen. Je kan hem heel goed onder druk aanspelen, omdat hij een goede aanname en dribbel heeft. Daarmee kan je met hem goed onder de druk van een tegenstander uit voetballen. Vervolgens moet hij wel de bal snel weer in (kunnen) leveren bij één van de aanvallend ingestelde spelers. Ik denk dat wat hij kan, hij daar erg goed in is, maar hij moet wel echt in zijn kracht gebruikt worden. Dat wordt hij niet, zowel niet in Barcelona als niet bij Oranje (waar hij voorin gewoon geen afspeelmogelijkheden heeft in 352). En als je hem niet op de juiste manier gebruikt, is het inderdaad niet meer dan een goede middenvelder (en geen exceptionele middenvelder)
 
En-Nesyri
 
20
2 mei 2024 om 15:43
Ik heb mensen zelfs zien zeggen dat het een top 5 middenvelder is op zijn positie. Dan denk ik bij mijzelf echt op basis van wat. Individueel is het niet zo best. Collectief voegt hij bij Barca en het Nederlands elftal weinig toe. Ik denk oprecht dat als je Frenkie door een willekeurige middenvelder op enig niveau laat vervangen, je het niet eens merkt.
 
Migi
 
2
2 mei 2024 om 17:08
De Jong is bij Oranje wel met afstand de belangrijkste speler. Ook daar laat ie het lang niet altijd zien, maar zonder hem slaat het echt helemaal nergens op.
 
En-Nesyri
 
3
2 mei 2024 om 18:04
Dat geloof ik inderdaad ook nog wel. Maar heeft dat niet meer met het niveau van het Nederlands elftal te maken, dan met het talent van Frenkie?
 
Migi
 
1
2 mei 2024 om 18:56
Ja beiden wel, al vond ik hen in zijn Ajax tijd wel echt goed. Toen durfte hij ook echt met risico mensen voorbij te dribbelen ipv een pass opzij.
 
Giovinazzi
 
0
2 mei 2024 om 17:43
Heeft De Jong je vriendinnetje afgepakt ofzo? Ik zie je letterlijk bij elke bericht over Frenkie het zelfde riedeltje neerzetten.
 
ScummyMan
 
9
2 mei 2024 om 15:35
In mijn ogen heeft Frenkie wel de kwaliteiten om mee te draaien in een CL winnend team. Mocht hij nog een keer daar onderdeel van uitmaken dan ben ik er van overtuigd dat zijn status een enorme upgrade krijgt.
 
DeKev/Piket
 
17
2 mei 2024 om 15:37
Hoe makkelijk er gepraat kan worden over Busquets soms verbaast me wel. Voor mij is hij met gemak de beste verdedigende middenvelder van zeker de laatste 20 jaar. Kon passen als Pirlo, maar ook verdedigen als Kanté. Als je naar de wedstrijd kijkt, dan zie je Busquets niet. Als je naar Busquets kijkt, dan zie je de hele wedstrijd.
 
Hangover96
 
1
2 mei 2024 om 16:15
Dat is ook wel een beetje overdreven. Busquets kon twee dingen heel erg goed: - precies op het juiste moment een overtreding maken die wel de aanval van de tegenstander ontregelt, maar geen kaart oplevert - altijd aanspeelbaar zijn en de bal doorspelen naar een ander met de juiste kleur Hij was nooit de creatieve spelverdeler waar de geniale dingen vandaan kwamen, zoals een Xavi, Iniesta of Messi (of een Pirlo, Modric, etc). Niemand ging naar het stadion om Busquets aan het werk te zien. Maar alsnog wilde iedereen wel zo'n speler, want hij zorgt ervoor dat de sterren hun werk kunnen doen.
 
Pedri16
 
10
2 mei 2024 om 16:19
Busquets had ook een behoorlijke steekpass in de benen hoor. Hij dribbelde niet echt, maar hij kon wel met een lichaamschijnbeweging iemand volledig wegspelen. Dat was altijd heerlijk om naar te kijken.
 
Anfield1892
 
8
2 mei 2024 om 17:00
Busquets kon wel degelijk geweldige passes geven. Ook zijn fenomenale 1 á 2x aanraken en gelijk doorspelen waren ongekend. Tikki Takka to the max. In mijn optiek waren er wel meer dan twee dingen waarin Busquets verschrikkelijk goed was. Zonder twijfel 1 van de beste CDM's aller tijden, was in zijn rol net zo goed als Xavi en Iniesta in hun rol. Dat vergeten mensen nog wel eens. Geen toeval dat sinds Busquets weg is Barça defensief is ingestort. Zie tegengoals vorig seizoen vs dit seizoen
 
ScummyMan
 
0
2 mei 2024 om 17:01
Busquets was vooral de juiste speler, op de juiste plek op het juiste moment. Hij paste naadloos in de Barca en Spanje machine Een wereldklasse dienende speler, maar de beste van de laatste twintig jaar durf ik niet te zeggen. Als ik moest kiezen tussen hem, Xavi, Iniesta of Xabi Alonso (Spanje) op het middenveld denk ik dat hij wel de meest vervangbare speler was.
 
Hangover96
 
0
2 mei 2024 om 17:07
Natuurlijk kon hij ook een pass geven, maar zelfs in zijn latere jaren was het toch vooral Rakitic die de creatieve rol had. Toen die ook vertrokken was, werd het toch allemaal een stuk minder op het middenveld. En dat is niets tegen Busquets, die heeft het maximale gegeven tot het einde. Maar hij werd toch een beetje in een creatieve rol gedrukt die eigenlijk niet helemaal bij hem paste. In principe was Frenkie gehaald als nieuwe Xavi, de creatieve spelmaker. Maar dat blijkt hij ook niet echt te zijn. Met Gundogan heb je dat nu wel weer terug, dat is een echte klasbak, zelfs als halve pensionado.
 
DeKev/Piket
 
0
2 mei 2024 om 18:35
Hangover96, zoveel doelpunten zijn voortgekomen uit de bal die hij (zonder overtreding) onderschept en in één keer doorspeelt naar de aanvallers. En zijn passing was van zeer hoog niveau. Begrijp me niet verkeerd. 7 van de 10 ballen waren tikkie breed vooral. Maar die 3 van de 10 spleet defenies open en zowat elke goal kwam voort uit zo’n pass. Koning van de voorassists. Eigenlijk wat jij doet is precies wat ik probeer aan te geven.
 
29er
 
12
2 mei 2024 om 15:38
De Jong is koning van de middencirkel
 
Shepherd
 
2
2 mei 2024 om 15:40
Als ik weer eens iemand hoor zeggen dat Gullit coach van Oranje moet worden, stuur ik ze dit artikel.
 
TjeerdGilders
 
1
2 mei 2024 om 18:27
Heeft Ruud Gullit wat Frenkie de Jong betreft dan iets geks gezegd?
 
Giovinazzi
 
1
2 mei 2024 om 20:34
Vind het best apart om van een controlerende middenvelder assists en goals te verlangen, wat Gullit te pas en te onpas roept.
 
MauroIcardi
 
8
2 mei 2024 om 15:42
Ik had heel eerlijk gezegd veel meer verwacht van Frenkie sinds zijn komst naar Barcelona, bij ajax was hij fantastisch op het middenveld waarbij hij fantastisch was in de opbouw van ajax en zijn dribbles waren van klasse. Echter is Frenkie geen defensieve middenvelder bij een absolute topclub dat is gebleken hij heeft vaak op de 6 positie gespeeld maar het komt er echt niet uit. Hij speelt nu al jaren op 8 en scoort/assist vrij weinig en laat het gewoon te weinig zien in de grote wedstrijden.... hij is wel erg balvast maar dat komt omdat hij te weinig risico in zijn spel legt. Hij word binnenkort 27 en heeft in 5/6 jaar tijd niemand overtuigt misschien moeten beide partijen serieus nadenken over een vertrek ik denk dat Arsenal wel goed bij hem zal passen net wat onder de absolute top en kan samen met Rice en Odegaard een goed middenveld vormen. Eerlijk gezegd is Arsenal wel zijn niveau. Toch wel ironisch dat veel ajax spelers het niet halen naar de top zo blijkt ook weer dat die stap groter is dan mensen denken. Frenkie, De Ligt, Ziyech, Van de Beek, Antony hebben allemaal niet overtuigt.
 
navigatie
 
0
2 mei 2024 om 15:51
ik kan het niet beter verwoorden, maar ik denk wel dat Arsenal steeds beter wordt. Want in de PL is city de beste, maar daarna is het moeilijk. ik denk dat ze bij arsenal ook geen tijd hebben om uit te zoeken waar hij echt moet spelen, hij gaat dan op de bank slijten.
 
Hangover96
 
1
2 mei 2024 om 21:43
Met het salaris dat Frenkie nodig heeft om te switchen wordt hij de bestbetaalde Arsenal speler, dan haal je m niet voor de bank. Die moet dan gewoon een 100 procent basisspeler worden, anders krijg je gegarandeerd gerommel in de selectie.
 
The-Jump
 
3
2 mei 2024 om 15:56
Barcelona denkt iedere zomer erover na om hem te verkopen, alleen Frenkie heeft geen oren naar een overstap. Vooral United was concreet, maar hij wil niet naar het rode deel van Manchester. Wellicht als het blauwe gedeelte zou komen, dat hij zou overstappen. Maar ik verwacht eerder dat hij gewoon weer blijft en Barca zijn contract gaat verlengen omdat hij waarde vertegenwoordigt.
 
Hangover96
 
2
2 mei 2024 om 16:28
De Manchester United deal liep twee jaar geleden spaak op de achterstallige salarisbetalingen uit de corona-tijd: Barcelona wilde die niet uitbetalen aan Frenkie, en United wilde dat ook niet betalen. En dus bleef Frenkie gewoon in Barcelona om zijn geld te krijgen, wat natuurlijk zijn goed recht is. Maar nu zijn we twee jaar verder en is dat achterstallige salaris weggewerkt, dus in principe zou het nu wel weer kunnen. De vraag is alleen wel of na twee vrij zwakke jaren de kopers nog wel zijn erg hoge salaris willen matchen, de hype is toch wel wat minder. Als een transfer alleen met een salarisverlaging mogelijk is, kan het voor Frenkie zelf wel eens lucratiever zijn om nog twee jaar bij Barcelona zijn contract uit te zitten, en pas transfervrij in 2026 te vertrekken. Maar ik denk dat Bayern en PSG in principe wel geinteresseerd moeten zijn, en die twee hebben budget genoeg. United eventueel ook, al hebben die met Mainoo op zich nu wel een doorgebroken eigen speler op die positie. Als Kimmich inderdaad op weg naar City is, dan lijkt me dat die deur wel dicht zit. Arsenal zou idd ook een goede bestemming zijn, maar daar zou hij dan wel met afstand de bestbetaalde speler moeten worden, en of ze dat willen?
 
Curve
 
3
2 mei 2024 om 15:57
Als je frenkie ziet in het nederlands elftal dan is hij met afstand de beste speler. Je kan hem altijd aanspelen en hij speelt m naar voren of dribbelt ermee tussen de linies. Ook nooit balverlies en fel in duels en balveroveringen. Bij barcelona is het een ander verhaal, daar kan hij inderdaad meer zijn stempel drukken en box to box meer rendament voor de goal halen. Al met al een geweldige speler dat ziet zelfs een blinde.
 
Vigo
 
3
2 mei 2024 om 16:27
Er zijn hier veel blinden te vinden!
 
Westend
 
6
2 mei 2024 om 15:58
Een 6 bekritiseren omdat het geen 10 is. Ondertussen gaat Frenkie alweer zn zoveelste seizoen voor Barca in en gaat het allemaal best goed. Het Nederlands elftal zie je ook veel minder presteren in de wedstrtijden dat hij niet mee doet. Ik denk dat het wel een goeie speler is toch
 
MbappevanGalen
 
6
2 mei 2024 om 16:08
Het gaat allemaal best goed? Op welke manier precies?
 
Westend
 
4
2 mei 2024 om 16:17
Aangezien je de vraag stelt heb je dus blijkbaar de indruk dat het niet goed gaat, waarom? Hij heeft in de afgelopen 5 seizoenen Barca en 3 seizoenen Ajax zga structureel alles gespeeld. 2x kampioen geweest bij Barca, 2x net niet. Maar altijd champions league. Bij Ajax ook alles gewonnen. Dus wat geeft de indruk dat het niet ok is? Net als Seedorf waarvan iedereen altijd riep dat hij er niks van kon, en uiteindelijk de speler is met de meeste champions league/ nationale kampioenschappen achter zijn naam. Het is overdreven.
 
Hangover96
 
2
2 mei 2024 om 16:41
Nou precies dat - de afgelopen drie seizoenen in de Champions League voor Barcelona waren behoorlijk slecht: in 21/22 en 22/23 rolde hij na een serie zwakke wedstrijden de Europa League in (waar ze snel uitgeknikkerd werden), en dit seizoen was hij tegen de twee serieuze tegenstanders (napoli, PSG) ook onzichtbaar. Dat is toch het podium waar je je als topspeler moet kunnen laten zien. Tegen de kleinere ploegen in La Liga is hij wel degelijk regelmatig de uitblinker, in mijn ogen is hij een speler die je met name opstelt als de ploeg niet onder druk staat en veel de bal heeft, dan haal je het maximale uit Frenkie. In de grote wedstrijden met tegenstanders waar je onder druk komt te staan, dan sluipt de angst erin en krijg je inderdaad de kritiek van die Frenkie die altijd op safe speelt. Maar ik denk dat het vooral is hoe je m gebruikt. Als Barcelona speel je de meeste wedstrijden in de competitie tegen de kleintjes. Ook in Oranje zou ik m direct opstellen tegen een Oostenrijk of Costa Rica. Dat is toch 80-90 procent van de wedstrijden. Maar tegen de top ploegen is het toch nog steeds een vraagteken. Dat zal ook wel zo blijven tot er echt een optreden komt waar hij de critici de mond snoert.
 
Westend
 
1
2 mei 2024 om 16:48
Naarmate je speelt tegen topploegen speelt ook de rest van je team meer mee. Frenkie is een dienende speler, geen spelmaker. Nooit geweest ook. In de rol die hij heeft doet hij het gewoon goed. Maar een Barca in de eerste periode zonder Messi of een Nederlands elftal zonder voorhoede: dan is het ook vrij lastig om dienend te zijn. Dan dien je namelijk niemand. Je moet uiteindelijk ook iemand beoordelen naar zijn kwaliteiten. Hem beoordelen op scorend vermogen bijvoorbeeld, dat kan hij niet.
 
Hangover96
 
0
2 mei 2024 om 16:59
Tsja, maar Frenkie beschouwen als een dienende speler die ballen moet afpakken en ze snel afschuiven naar een betere voetballer, dat is toch niet wat zijn status nu is, hij wordt door iedereen (inclusief bondscoaches) als onze grote creatieve stermiddenvelder neergezet, niet als een equivalent van De Roon. Bij Barcelona kan zijn rol idd zijn dat hij een betere versie van Romeu en Sergi Roberto is die de ballen inlevert bij Pedri en Gundogan die er wat leuks mee doen, en dat is op zich een rol waar hij comfortabel in zit, maar vanuit Barcelona gezien: waarom betaal je zo'n speler een salaris op het niveau van Modric en De Bruyne?
 
MT87
 
5
2 mei 2024 om 16:16
Frenkie is onze beste middenvelder, maar hij speelt best ergerlijk in Oranje. Als hij zich terug laat zakken om een bal op te eisen, en dan een pass geeft die Van Dijk ook had kunnen geven vraag ik me echt af of dat de opdracht is. Frenkie eist alles op — of wordt altijd gezocht — maar vaak is hij niet de beste, of snelste optie. Onze aanvallers staan al zo statisch te voetballen, en als ze dan eindelijk ruimte hebben houdt Frenkie de bal te lang bij zich en staat alles vast. Dit moet anders. Frenkies takenpakket moet afgeslankt worden, hij moet lager op het veld blijven, en hij moet zich meer op de rol van verbindingsstuk op het middenveld focussen. Less is more. " Voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is. " En zo blijkt het ook bij Frenkie in Oranje.
 
Hangover96
 
3
2 mei 2024 om 16:52
Het lastige is dat Frenkie die laag staat ook niet zo zinvol is, we hebben drie absolute wereldtoppers als centrumverdedigers die allemaal comfortabel aan de bal zijn en die een teruggetrokken spelverdeler als Frenkie tussen hen in helemaal niet nodig hebben voor de opbouw. Een goede centrale middenvelder is veel nuttiger voor Oranje, maar dat is op het moment toch niet echt de kracht van Frenkie - voor een box-to-box mist hij het loopvermogen. Ik zie op zich wel de potentie in hem dat hij als een Vitinha, Kroos of De Bruyne de eindpass kan geven aan onze aanvallers, maar om 1 of andere reden kiest hij daar zelden voor. Ik blijf het een ontzettend frustrerende situatie vinden, want je ziet dat Frenkie de potentie heeft om heel goed te zijn, maar het komt er telkens maar niet uit. Ondertussen is het ook niet helemaal eerlijk naar een Reijnders, Simons, Koopmeiners en De Roon toe, die allemaal op vergelijkbaar niveau wel een top seizoen draaien. Dus wat doe je, een onderpresterende potentiele wereldtopper Frenkie blijven opstellen, of een de beurt geven aan een overpresterende 'normale' speler? Of een Eredivisie talent als Veerman of Schouten? Ik weet het ook niet. Koeman heeft het niet makkelijk.
 
MT87
 
0
2 mei 2024 om 19:22
Valt geen speld tussen te krijgen wat je zegt. En als je het zo stelt, zou je haast zeggen dat je Frenkie beter kan laten banken als je 532, of 523 speelt. Dan kun je specialisten in hun systeem op hun positie laten spelen. Ik vraag me dan ook echt af of de beste middenvelder ook onderdeel van het beste team is. In mijn eerste reactie dacht ik meer aan een 433-variant. Moet er nog steeds aan wennen kennelijk dat ik van een vijfmansverdediging moet uitgaan. Met 532 of 523 is een lager spelende Frenkie inderdaad overbodig.
 
Jackieboy10
 
1
3 mei 2024 om 00:56
Tja, ondertussen zeggen we dat allemaal jaren Hangover96, maar de goede wedstrijden van Oranje zonder Frenkie in het veld zijn op 1 hand te tellen. En met Frenkie in het veld zijn dat er wel degelijk meer. De spelers die jij opnoemt als zijnde draaien een beter seizoen dan Frenkie, zijn in Oranje bijna allemaal nagenoeg nooit goed. Koopmeiners is elke keer een absolute verschrikking. De Roon doet oprecht pijn aan de ogen. Simons is geen schim van de speler die hij bij Leipzig is. Alleen Reijnders doet het goed, maar zelfs dat niet eens elke wedstrijd. Dus wat is er niet eerlijk aan? Er zijn meerdere kansen geweest voor al die jongens en niemand pakt die kans.. De afgelopen 2 interlands ook weer. Geen Frenkie op het middenveld. Nou, wat een dramatisch middenveld heb ik toch weer gezien. Zo moeilijk is het dus niet voor Koeman. Frenkie, mits fit, staat in de basis. Als onderpresterende potentiële wereldtopper legt hij 9 van de 10 keer betere prestaties op de mat dan zijn concurrenten. Dan speel je in mijn boekje dus gewoon. Wat MT87 zegt kan ik mij wel in vinden: het takenpakket van Frenkie in Oranje moet kleiner. En dat doe je door als Koeman zijnde andere spelers ook verantwoordelijkheid te laten pakken. En als belangrijke sidenote: een gebalanceerd elftal met de juiste type spelers op de juiste posities, helpt ook mee.. In Oranje merk ik dat velen niet doorhebben hoeveel sommige spelers het werk voor anderen aan het oplossen zijn. Frenkie is daar vaak 1 van. Als bijvoorbeeld Blind als wingback staat, loopt Frenkie continu de gaten die Blind achterlaat dicht te lopen. Idem voor anderen. En dan krijg hij kritiek dat hij "niets doet" bijvoorbeeld. Dat is simpelweg onterecht dan.
 
Hangover96
 
0
3 mei 2024 om 14:03
Je moet die handvol interlands (waarvan ook nog de helft vriendschappelijk waar iedereen met de rem erop speelt) denk ik niet teveel uitvergroten, het is toch lastig om daar goede conclusies uit te trekken. De spelers hebben net een heel seizoen met 30-40 wedstrijden in de benen waar je ze ook op kan beoordelen - een Frimpong bv speelde als een absolute dweil in Oranje terwijl het denk ik wel duidelijk is dat hij in topvorm steekt. En natuurlijk moet je op het moment Frenkie gewoon opstellen - hij heeft het voordeel van de twijfel, en zeker op het EK tegen Polen en Oostenrijk is hij op papier de ideale speler. Tegen Frankrijk is het wel de vraag of hij de juiste persoon is.
 
LeukSpelletje
 
2
2 mei 2024 om 16:49
Ik heb Frenkie echt geweldige lange passes en steekpasses (op de grond en door de lucht) zien geven. Ik heb hem geweldige rushes zien maken en heb hem een aantal keer defensief bepalend zien zijn. Alleen Frenkie`s grootste achilleshiel is zijn consistentie. Hij kan soms geweldige wedstrijden afwisselen met wedstrijden waar hij compleet onzichtbaar is. Want aan z'n kwaliteiten ligt het niet. Hij heeft een geweldige techniek en een geweldige pass alleen dat zie je niet vaak genoeg. En dan krijg je (terecht) dit soort kritiek.
 
PSVparasiempre
 
4
2 mei 2024 om 18:13
Gullit heeft dat heel goed opgemerkt. De Jong is een anonieme postbode op het veld. In topwedstrijden geeft hij standaard niet thuis. Kijk eens naar een Rodri, Modric, Debruyne, Kroos, Kimmich die gasten heersen echt op het middenveld. Gaan niet net voor de verdediging balletjes ophalen en dan risicoloos doorspelen. Ook de manier waarop hij geblesseerd raakte de laatste keer. Hij kon of vol in het duel gaan of zijn voet terugtrekken. Kiest hij weer voor een tussenweg: been laten hangen. Tja, het is vlees nog vis. Geen schot, geen duelkracht, geen pass in de benen, geen scorend vermogen en geen lef. Voor een zes is hij verdedigend te zwak. Voor een 8 mist hij creativiteit en scorend vermogen.
 
Jeffd
 
1
2 mei 2024 om 18:48
Het gekke is dat je de Jong als eerste opschrijft bij het NL elftal als het om de middenvelders gaat. De rest heeft eigenlijk nog vrij weinig indruk kunnen maken. Bij Ajax speelde de Jong echt geweldig zonder doelpunten te maken of veel assists te geven. Ik had hem ook liever niet naar een ploeterend Barcelona zien gaan, maar liever naar een City ofzo.
 
Williberti
 
0
2 mei 2024 om 18:53
In de wedstrijden zonder hem presteerde zowel Ajax, Barcelona en NL minder, dat is zijn meerwaarde. Dat hij wellicht beter kan dan nu, dat is een andere discussie.
 
RdeBoer
 
0
2 mei 2024 om 19:37
Hij is als een vleugelaanvaller die top is in passeren van 3 verdedigers en daarom heel veel kwaliteiten heeft. Maar de voorzet komt dan 9 van de 10x niet aan waardoor hij weinig toevoegt.Wat hierboven ook gezegd wordt. Meer 3 sterke centrale verdedigers aan de bal is Frenkie erbij echt te veel achterin.