Geen basisplaats voor Jerdy Schouten in Oranje? 'Koeman kan zomaar kiezen voor Wijnaldum!'
Zaterdag, 15 juni 2024 om 09:17

Door het wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners staat er plots een heel ander middenveld in Oranje. Met Jerdy Schouten, Joey Veerman en Tijjani Reijnders ontbreekt er nog wel een echte nummer 10, zo schrijft Rafael van der Vaart in zijn column in De Telegraaf. Hij acht het daarom niet ondenkbaar dat Ronald Koeman kiest voor een speler als Georginio Wijnaldum.

Ondanks de sterke selectie denkt Van der Vaart dat het gemis van De Jong ontzettend onderschat wordt. "Ik weet dat er kritiek is op zijn rendement, te weinig goals, te weinig assists… Frenkie is gewoon een weergaloze middenvelder. Je bent met Frenkie verdedigend nog veel sterker, hij pakt zoveel ballen af, en ook in de opbouw is hij buitengewoon. Dat vervang je niet zomaar even met een andere speler."

Meer: Georginio Wijnaldum onthult wanneer Feyenoord vorig jaar zomer wél een optie voor hem was geweest | Van der Vaart had één speler niet laten spelen tegen Polen: ‘Hij voegt niks toe’

Ook het ontbreken van Koopmeiners is ontzettend zonde, maar Schouten heeft dat uitstekend ingevuld, vindt Van der Vaart. Toch is hij er nog niet helemaal zeker van dat de PSV'er zondag tegen Polen ook in de basis zal staan.

"Het zal nu waarschijnlijk een linie worden zoals tegen IJsland met Jerdy Schouten, Joey Veerman en Tijjani Reijnders. Maar dan mis je wel een speler die als nummer 10 aansluit in de zestien en kan scoren. Maar Reijnders is niet meer uit de basis weg te denken."

"Koeman zou ook zomaar voor een middenveld met Reijnders, Veerman en Wijnaldum kunnen kiezen zoals in de tweede helft tegen IJsland. Dan speelt Reijnders meer op zijn eigen positie en heb je meer een nummer 10 met aansluiting naar de aanval", aldus Van der Vaart.

Verder denkt de analist dat er niet veel meer zal veranderen ten opzichte van de formatie die aan de basis stond van de 4-0 overwinning tegen IJsland. "Denzel Dumfries zal hij altijd opstellen, Virgil van Dijk en Nathan Aké ook. Dan kan hij in het centrum nog switchen tussen Stefan de Vrij en Mathijs de Ligt. Voor nu lijkt De Vrij die rol te pakken."

Ook voorin doet Koeman er verstandig aan om niet te veel meer te gaan switchen, zo klinkt het. Dat zou betekenen dat Cody Gakpo, Memphis Depay en Xavi Simons de voorhoede vormen. "De jongens die zo scherp invallen, kan Koeman altijd nog brengen", besluit Van der Vaart.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
14:30
14:30
In de wandelgangen: Sofyan Amrabat sluit deze zomer in ieder geval één club uit
0
   
13:20
13:20
Indrukwekkend: speler spreekt vloeiend Nederlands na Frankrijk - Oostenrijk
20
   
12:56
12:56
Valentijn Driessen geniet van 'pure klasse' op training van Nederlands elftal
22
   
12:19
12:19
Johan Derksen: 'Wilfred, jij hebt één nare, hele onbeschofte eigenschap'
26
   
11:22
11:22
Rabiot onthult wat Mbappé in de kleedkamer zei over duel met Oranje
46
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
Homelander
 
58
15 juni 2024 om 09:25
Elke opstelling met Wijnaldum is een slechte opstelling. Leuk hoor diepte bij een nummer 10 die nergens de bal wil hebben behalve in de 16 en dan de handelingssnelheid mist om er iets mee te doen.
 
Leon Tijssen
 
24
15 juni 2024 om 09:31
Daarom hoop ik op drie nederlagen of vierde plek. Was vroeger echt een onwijze oranje gek. Koeman haalt niet het maximale eruit en zijn tweede aanstelling had nooit mogen gebeuren.
 
Zidane02
 
62
15 juni 2024 om 09:40
Vrij bizar, hopen dat je eigen land zichzelf voorschut zet alleen maar om gelijk te hebben over Koeman.
 
StraStra
 
17
15 juni 2024 om 09:42
Waar slaat dat nou weer op. Nu is het tijd om achter Nederland te gaan staan. Wees maar weer negatief na het EK
 
BurdyM
 
3
15 juni 2024 om 10:13
@Leon Tijssen, Wat lul je nou voor onzin. Stel dat Oranje een halve finale haalt, dan haalt hij er toch het maximale eruit? Ja we hebben een aardige selectie, maar Duitsland, Engeland en vooral Frankrijk hebben toch echt veel betere selecties. Dan heb je ook nog Italië, Portugal, België en Spanje. Dit is gewoon een ijzersterk deelnemersveld. Waar Nederland zo maar van kan winnen maar net zo goed kan verliezen. Maar als jij liever verliest om je gelijk aan te tonen dan is het jammer voor je dat je niet 85 jaar geleden hebt geleefd. Dan had je lid kunnen worden van een bepaalde partij die net zo denkt.
 
Sanderr
 
3
15 juni 2024 om 10:26
"Vroeger een onwijze Oranje gek". Tuurlijk gast... Je hoopt dat Oranje vernederd wordt enkel omdat je dan kan roepen: zie je wel, Koeman kan er niks van. Dat alles op basis van een wilde gedachtegang van Vd Vaart over een basisplek voor Wijnaldum. De kans dat dat gebeurt is namelijk zeer klein op basis van de voorbereiding. En als het al zou gebeuren zou het eerder i.p.v. Reijnders zijn dan i.p.v. Schouten lijkt me.
 
J.Cruijf
 
4
15 juni 2024 om 11:58
Ik ben het met Leon Tijssen eens dat de tweede aanstelling nooit had mogen gebeuren. De befaamde trein van Koeman kwam langs en hij liet ons zo in de steek voor Barcelona. Maar ik hoop natuurlijk wel dat wij Europees Kampioen worden!
 
joekaa
 
4
15 juni 2024 om 09:44
Hij heeft in laatste wedstrijd wel laten zien dat die nog glimpsen heeft van de oude gini en eerlijk geen enkele andere mid op dit moment komt in de buurt van niveau van oude gini, steek pass op frimpong vereiste snel handelen. Ik denk met wat meer wedstrijd ritme op dit niveau en hij kan makkelijk zich staande houden op mid, maar dat kunnen we ons niet veroorloven. Gewoon gebruiken als extra wapen om erin te brengen.
 
EnriqueD
 
16
15 juni 2024 om 09:26
Koeman start met Wijnaldum, daar ben ik van overtuigd. Hij staat als één van de eerste op ‘t formulier.
 
Martyn7
 
20
15 juni 2024 om 09:39
Als dat zo is, zet ik de wedstrijd weer uit. Ik ga niet naar rollator Wijnaldum kijken.
 
jeroenvoorhout
 
0
15 juni 2024 om 12:17
Hij is pas 33jaar, jonger dan andere topmiddenvelders in Europa
 
consy
 
5
15 juni 2024 om 09:49
Dat zou een absolute schande zijn, heeft helemaal niks laten zien de afgelopen twee wedstrijden. Hij is de afgelopen jaren al behoorlijk slecht in Oranje maar de afgelopen week was helemaal schrikbarend.
 
Sanderr
 
5
15 juni 2024 om 10:29
Waarom startte Gini dan niet in de wedstrijd tegen IJsland, waar de gehele beoogde basis op het veld stond? Mensen maken zichzelf wijs dat hij zogenaamd een van de eersten op het wedstrijdformulier is, maar dat is nergens op gebaseerd. De kans is veruit het grootst dat we met Schouten, Veerman en Reijnders starten morgen en als Koopmeiners fit was geweest was de kans op een basisplek voor Gini nog kleiner geweest.
 
Psv-er!
 
3
15 juni 2024 om 10:37
Het wordt inderdaad gewoon Schouten, Reijnders, Xavi of Schouten, Veerman en Reijnders. Ik weet niet waarom iedereen zo aan het doemdenken is.
 
Sanderr
 
2
15 juni 2024 om 10:54
Inderdaad, ik snap dat ook echt niet. Alsof de standaard negativiteit rondom de nationale ploeg nog niet genoeg is gaan we nu zelfs (onwaarschijnlijke) scenario's bedenken en die vervolgens met de grond gelijk maken, voor het überhaupt gebeurt... xD
 
Reinaldinhoo
 
5
15 juni 2024 om 09:27
Tijanni speelde zo diep met zijn loopvermogen en was in andere wedstrijden een 10. Voor Wijnaldum had Koeman net zo goed Davey Klaassen mee kunnen nemen. Ik snap niet dat er geen middenvelder is opgeroepen voor het wegvallen van frenkie en teun.
 
Zwollenaar01
 
1
15 juni 2024 om 13:16
Zoals wie dan?
 
Reinaldinhoo
 
0
15 juni 2024 om 15:15
Davey Klaassen, Kenneth Taylor, Sem Stein maar weet je er meer?
 
Remco Revenber
 
5
15 juni 2024 om 09:29
Haha wat een sensatie artikel Schouten heeft echt wel een basisplek plus heb zijn totaal verschillende spelers de één is een tien de andere een zes je hebt die verdedigende balans echt nog nodig anders wordt het wel heel aanvallend
 
juvedeef
 
4
15 juni 2024 om 09:30
Ja de opstelling was door gisteren al redelijk bekend lijkt me. Met de persconferentie Dumfires uitnodigen weten we al een beetje wie er gaat spelen. Denk dat het een kopie word van de oefenwedstrijd tegen Ijsland.denk dat je op die manier geen diepgang hebt voorin en je laat toch iemand die in vorm is op de bank in de vorm van Frimpong. Zou zelf Simons momenteel wissel zetten. Gezien anderen nu beter in vorm zijn in Oranje. Met Frimpong heb je diepgang waarmee er ruimte ontstaat voor andere spelers voorin om vrij te lopen. En hij heeft een geweldig seizoen achter de rug. Die zit vol zelfvertrouwen en gaat vrijuit spelen. Simons legt zoveel druk op zichzelf dat hij nooit vrijuit speelt in Oranje.
 
joekaa
 
1
15 juni 2024 om 09:46
Dan zou ik toch eerder Gakpo wisselen, Simons speelt steeds iets beter en let maar op die gaat nog hetzelfde niveau aantikken als bij zijn club.. en dan hebben we echt een sterke voorhoede.
 
juvedeef
 
1
15 juni 2024 om 10:25
Simons is in potentie onze beste speler. Maar momenteel zou ik toch kiezen voor spelers die zich bewezen hebben in Oranje. Zoals Gakpo die vaker goed heeft gespeeld voor Oranje. Met uitzondering van Frimpong uiteraard. Die ik puur zou kiezen voor de diepgang en zijn bloedvorm.
 
joekaa
 
0
15 juni 2024 om 10:30
Ja dat klopt, maar vind wel dat simons met meer honger speelt dan gakpo. In iedergeval wel mooie dat we nu zulke 'luxe' probleempjes hebben voorin
 
juvedeef
 
0
15 juni 2024 om 11:04
Daar heb je helemaal gelijk in. Tijd geleden hadden we maar een paar spelers die bepalend waren voorin. Nu kun je tenminste een keuze maken. Mooi om te zien!
 
arsenal890
 
4
15 juni 2024 om 09:49
Ik zou alleen Reijnders een linie naar achter halen ipv Veerman en dan Simons op 10. Ja die heeft het nog niet geweldig gedaan maar ik vind wel dat hij die kans verdient.
 
McMulenga
 
1
15 juni 2024 om 09:52
Waar speelt Simons in Leipzig eigenlijk?
 
arsenal890
 
2
15 juni 2024 om 09:58
Linksbuiten (23), rechtsbuiten (18) en aanvallende middenvelder (2).
 
juvedeef
 
0
15 juni 2024 om 10:28
Veerman in combinatie met Frimpong is dodelijk.niemand in de selectie kan spelers wegsteken zoals Veerman het doet. Je zou ook 433 kunnen spelen met Reijnders een linie terug. Zodat Veerman wat meer ondersteuning krijgt. Maar denk persoonlijk dat Veerman te belangrijk is met zijn passes. Simons op 10 gaat denk ik niet in combinatie met Veermam Gezien je dan denk ik overlopen wordt op het middenveld.
 
arsenal890
 
0
15 juni 2024 om 10:32
Daarom zeg ik ook Veerman op de bank. Middenveld met reijnders en Schouten, daarvoor Simons. Simons kan ook prima een mannetje wegsturen en je wordt tenminste niet overlopen op het middenveld.
 
Sanderr
 
0
15 juni 2024 om 10:56
Nja, Schouten-Veerman-Reijnders wordt echt niet meer overlopen dan Schouten-Veerman-Xavi hoor. Hoe kom je daar bij? Ik denk zelfs dat eerstgenoemde middenveld wat meer body en loopvermogen heeft met Reijnders i.p.v. Simons.
 
juvedeef
 
0
15 juni 2024 om 11:02
Simons heeft niet het inzicht dat Veerman wel heeft. Een steekpass geven in de 16. En iemand volledig wegsturen vanuit het middenveld is toch wel wat anders. Reijnders en Schouten kunnen prima de gaten dichten en zelfs aanvallend nog bepalend zijn.
 
arsenal890
 
0
15 juni 2024 om 11:04
Als het nog niet duidelijk was, ik zou een middenveld kiezen met Reijnders en schouten en daarvoor Simons. Geen veerman, dan wordt je dus minder overlopen
 
Sanderr
 
0
15 juni 2024 om 11:33
Dat begreep ik uit je eerdere bericht ook zo inderdaad. Alleen ik (en ik denk wel meerdere mensen) denken niet dat een blok Schouten-Veerman met Reijnders ervoor meer overlopen zal worden dan een blok Schouten-Reijnders met Xavi ervoor.
 
ModricMagic
 
4
15 juni 2024 om 10:21
Elke opstelling met Wijnaldum in de basis is niks. Die kerel kan het niveau niet eens aan en zijn handelingssnelheid is veel te traag. Maar ja ben er ook wel mee eens dat Reijnders geen aanvallende middenvelder is. Sinds hij daar speelt is het ook erg pover bij hem in Oranje. Ik zou gewoon Xavi Simons daar is proberen. Reijnders en Veerman moeten het maar uitvechten voor die nummer 8 positie. Schouten is voor mij gewoon onbetwiste basisspeler op die nummer 6 positie. Want ja hij is de enige die daar kan spelen in de selectie.
 
Schveenman
 
1
15 juni 2024 om 10:26
Pfoeh wijaldum heeft het echt niet laten zien. Xavi simons ook niet. Dus hetlijkt veel logischer dat deze 2 personen niet gaan meespelen.
 
pinko
 
0
15 juni 2024 om 10:32
Simons, Wijnaldum en Gakpo opstellen?? Die brengen in meerdere of mindere mate helemaal niks in Oranje. Bij uitzondering zou Gakpo nog kunnen, maar ik zou met Frimpong, Brobbey/weghorst, Depay, voorin spelen. En wil je met een middenvelder minder spelen, moet je Wijnaldum opstellen. En weet je, ik verdenk Koeman er van dat hij juist met een opstelling gaat spelen met huilebalk Simons, Gakpo en walking football player Wijnaldum.
 
jeroenvoorhout
 
1
15 juni 2024 om 12:16
We lijken allemaal vergeten dat Wijnaldum de motor was op het middenveld van Liverpool. En toen de Champions League heeft gewonnen. Fysiek is hij nog prima, hij is een jaar ouder dan Van Dijk. Hij kan zeker mee met het EK niveau. Tegen Canada gaf hij een prachtige steekpass op Frimpong die resulteerde in een goal. En tegen Ijsland idem, al werd de goal uiteindelijk afgekeurd. Dit is misschien wel onze meest onderschatte middenvelder
 
elstorro
 
1
15 juni 2024 om 12:41
Was de motor ja. Nu speelt ie alleen maar verstoppertje op het middenveld en in de 16 is zijn handeling snelheid te traag. 1 goede pass kan ik zelfs in oranje geven. Je speelt echt met 10 man als hij erin staat
 
Mikeyduff
 
1
15 juni 2024 om 12:38
Goh wat zit Raffie er toch weer lekker naast. Xavi kan op 10 en is een betere optie dan Wijnaldum Reijnders kan op 10 en is een betere optie Zirkzee kan op 10 en is een betere optie Ik verwacht zelfs dat Gakpo en Depay ook een betere optie zijn dan Wijnaldum op 10. Idem voor Gravenberch
 
Migi
 
0
15 juni 2024 om 14:01
Ik denk helaas Schouten, Veerman en Wijnaldum, maar hoop echt Reijnders ipv hem.