Geëmotioneerde Onana spreekt critici tegen: 'Ik geef alles voor de club'
Donderdag, 10 maart 2022 om 19:25

André Onana neemt komende zomer met pijn in zijn hart afscheid van Ajax. De veelbesproken Kameroenese doelman besloot na ruim zeven jaar bij de club zijn contract niet te verlengen, wat hem niet in dank werd afgenomen door de Amsterdamse fans. Onana zou 'een verrader' zijn, na alles wat Ajax tijdens zijn schorsing voor hem gedaan had. De doelman geeft in een uitgebreid interview met Ajax TV toe 'het oneens te zijn geweest' met mensen binnen de club, maar vindt dat er misverstanden bestaan over zijn ogenschijnlijke gebrek aan liefde voor Ajax.

Onana was vijf seizoenen steevast basisspeler onder de lat in Amsterdam, tot hij in februari 2021 geschorst werd vanwege het gebruik van het verboden middel furosemide. Toen de 25-jarige sluitpost vanaf november weer speelgerechtigd was, moest hij Remko Pasveer voor zich dulden, mede vanwege het feit Onana zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Door blessures van zowel Pasveer en collega-doelman Jay Gorter krijgt Onana de komende tijd toch weer de kans onder de lat bij de huidig koploper van de Eredivisie.

"Voor mijn schorsing was ik een belangrijke speler hier", begint een zichtbaar geëmotioneerde Onana. "Ik moet die rol nu opnieuw zien te vervullen. Ik ben hier om het team te helpen." Met de kritiek die de 27-voudig international krijgt op zijn aanstande vertrek (naar Internazionale) kan hij dan ook weinig. "Als je het oneens bent met iemand, betekent dat niet dat je niet van je club houdt. Ik was het niet eens met sommige mensen. Dat betekent niet dat ik deze club haat. Deze club heeft me alles gegeven. Bij deze club ben ik een van de beste keepers ter wereld geworden."

Onana toont zich schuldbewust en geeft toe 'niet de beste' te zijn geweest. "Maar ik denk dat mijn tijd gekomen is om de club te verlaten. Het zou goed zijn om gesteund te worden. Maar zo niet, geen probleem. Als je een zondebok, kies mij. Ik ben gewend om te incasseren. Belangrijk is dat het team support krijgt. Niet André, ik ben maar een nummer. Als je mij wilt haten omdat ik vertrek, geen probleem. Ik zal nog steeds van je houden."

Meer nieuws
   
07:21
07:21
Kraay jr. weet wie Joey Veerman moet opvolgen bij PSV: 'Heel gewaagd, maar...'
6
   
07:00
07:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
38
   
00:16
00:16
Van der Meijde: 'Wat een fantastische speler! Die moet Ajax meteen halen'
11
   
23:53
23:53
Kieft openbaart kwetsend bericht dat hij van Marco van Basten kreeg
10
   
23:15
23:15
'Antony beledigt Ten Hag in groepschat van Man United met drie woorden'
54
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
vastrekuh22
 
14
10 maart 2022 om 19:33
Geloof best dat Onana nog alles geeft voor de club. Zit alleen niet in de gelukkigste fase het is niet op moment de geweldige keeper die hij voor zijn schorsing was
 
BvdP
 
2
10 maart 2022 om 23:19
Gebrek aan wedstrijdritme noem je dat. Ik zie hem nog wel toegroeien naar zijn topvorm en belangrijk zijn in de slotfase van het seizoen.
 
GwnGijsie
 
6
10 maart 2022 om 19:36
Hij heeft wat cruciale potjes binnenkort eerst met Ajax tegen Benfica en daarna voor z'n land Kameroen voor WK plaatsing tegen Algerije , het worden spannende weken in huize Onana.
 
Klaas Analiste
 
15
10 maart 2022 om 19:36
Geweldige keeper die de Ajax veel heeft gebracht. Ze mogen dankbaar zijn dat hij zoveel jaar het doel heeft verdedigd van de Amsterdammers. Om in de woorden van Tadiç te spreken: het interesseert mij niet wat Onana heeft gedaan. Hij verdiend een groots onthaal in de Johan Cruijff ArenA.
 
MISTERAFCA
 
47
10 maart 2022 om 19:47
Hij verdient helemaal niks in de Arena. Hij heeft misbruik gemaakt van de situatie die hij zelf heeft gecreëerd. Het is gewoon een rat.
 
 
16
10 maart 2022 om 19:54
Was het niet Onana die eerder al voor meerdere seizoenen wilde verlengen maar dat Ajax dat niet wilde ?
 
VerreInworp
 
20
10 maart 2022 om 20:02
Toen Onana transfervrij of voor een minimale vergoeding overkwam van Barça was hij de grote held. Nu hij transfervrij wilt vertrekken is het opeens een rat?
 
Klene
 
38
10 maart 2022 om 20:13
Hoezo was Onana de grote held toen hij overkwam van Barcelona? Het was een jeugdkeeper toentertijd.. Volgens mij probeer je hier een beetje makkelijk te scoren ??. OT: Onana moet gewoon lekker zijn ding doen in de minuten die hij krijgt en aan het einde van het seizoen middels een handdruk uit elkaar.
 
MISTERAFCA
 
25
10 maart 2022 om 22:31
Nee het was andersom. Onana wilde een jaar verlengen. Ajax twee. Aan een jaar had Ajax op dat moment niets omdat het hoogstwaarschijnlijk was dat Onana een heel lange schorsing tegemoet ging. Veel langer dan het uiteindelijk is geworden. Hierdoor zou hij na dat jaar dus evengoed transfervrij de deur uit lopen waarbij Ajax dan bijna twee jaar zou betalen voor een keeper die niet mocht spelen. Het is gewoon een viezerik.
 
Soccerfan_1
 
2
11 maart 2022 om 06:35
@Janssen…. Nee dat was andersom. Hoezo zou Ajax niet langer met hem door willen. Koekoek. Zij hadden niks aan 1 jaar. Hij wel, hij wilde gewoon weg. En nu dus lekker gratis. Als bedankje voor alles wat de club je heeft gegeven.
 
KasperStein154
 
0
12 maart 2022 om 00:17
Verrelnworp wat een bar slecht argument zeg dat mensen het nog liken ook. Vanaf Barcelona was het een jeugdkeepertje nu is het een keeper met een gigantische transfer waarde man man sommige mensen op fit forum...
 
PeerBerwers
 
9
10 maart 2022 om 20:01
Persoonlijk ben ik nog altijd fan van Onana. Echt een van mijn favoriete Ajax keepers. Bovendien komt hij ook gewoon over als een oprecht en goed persoon. Het is ongelofelijk jammer dat hij op deze manier afscheid neemt, maar dat betekent niet dat ik daarvoor niet jaren van hem heb genoten.
 
Sulejmanii
 
1
11 maart 2022 om 00:28
Peer sterk punt, einde is alleen balen.
 
PeerBerwers
 
0
11 maart 2022 om 13:59
Als hij gewoon bijgetekend had en voor 20 miljoen was vertrokken, dan had iedereen hem fantastisch gevonden. Sterker nog, dan had iedereen hem onthouden als de beste Ajax keeper sinds Van der Sar.
 
50pMaroc
 
5
10 maart 2022 om 19:37
Ach ja, je had kunnen verwachten dat er mensen zijn die Onana niet meer echt mogen. Jarenlang de 'gomes' van Ajax geweest en nu de gebeten hond omdat hij niet wilde bijtekenen en nu gratis weggaat. Maar hij is natuurlijk nog steeds gewoon een goede keeper, beter dan die opa's en ook beter dan Gorter. Ik gun hem wel dat hij in ieder geval tot aan het eind van het seizoen kan blijven keepen.
 
Homelander
 
4
10 maart 2022 om 19:37
Nou laat het maar zien Onana want op het veld is het alles behalve overtuigend, als hij zijn topvorm nog weet aan te tikken en het verschil kan maken bij het verdelen van de prijzen dan zullen er weinig Ajacieden wrok koesteren.
 
nuanceman
 
5
10 maart 2022 om 19:47
Ik zal nog steeds niet verbaast zijn als over 10 jaar naar buiten komt dat zijn afvalpilletje door de clubarts van Ajax werd voorgeschreven. Bij de meeste dopinggevallen bleek er achteraf een grotere bekendheid te zijn en de sporter niet alleen handelde en het gebruik ook niet incidenteel was.
 
janter
 
7
10 maart 2022 om 19:48
Nou Onana je bent gewoon een baas. Laat ze maar lullen, altijd makkelijk om iemand de grond in te duwen als je maar 1 kant van het verhaal kent. Die transfer is hem gegund en hopelijk kan die mooie dingen nog laten zien in de komende maanden!
 
Sulejmanii
 
8
10 maart 2022 om 19:54
Blijf er een k*t en wrang gevoel aan overhouden, maar ik merk dat berusting en acceptatie steeds meer gaat overheersen. Het is nou eenmaal zijn keuze, al had ik het liever anders gezien wat ik al vaak had aangegeven hier. Hij heeft ons voor deze hele affaire wel heel veel gegeven, doe dat nog maar de laatste maanden Onana. En dan sluit het hoofdstuk Onana zich definitief, en staat hopelijk Gorter op.
 
Marcel0306
 
6
10 maart 2022 om 19:55
Jammer dat er een hoop mensen zich negatief uitlaten. We weten niet alle ins en outs. Daar komt bij, hij mag natuurlijk zelf kiezen om zijn contact te verlengen of niet. Ja het is vervelend dat hij geschorst is geweest, helemaal eens. Maar dan nog heeft hij een keuze. Hoop dat hij de rest van het seizoen nog een hoog niveau kan aantikken en ons nog even de echte Onana laat zien. Wat mij betreft is zijn transfer van harte gegund en wens ik hem veel succes.
 
Cas1
 
0
10 maart 2022 om 20:18
Ik hoop dat hij naar Real gekeken heeft en dan met name naar Benzema. Een paar jaar geleden was het Linssen (die al dan niet een overtreding maakte) die ging jagen en hem de bal afsnoepte. Benfica zal op hem gaan jagen Wat de rol van Onana is geweest; als hij nou gewoon eerlijk was geweest dan zou er niets aan de hand zijn, of in ieder geval minder woede bij velen. Hij moet toch weten dat zulke zaken Nooit geheim blijven? Nou waardig afscheid nemen van Ajax en het publiek. Zo goed keepen dat het publiek een applaus voor je over heeft. Nico Nico Nico, zal het denk ik niet worden
 
gomes1psv
 
49
10 maart 2022 om 20:20
Tja, deze man had wat waarheidsgehalte betreft even goed Poetin of Lavrov kunnen heten. Beetje de trouwe Ajacied uithangen terwijl hij fans en club keihard voorloog.
 
acjairmilano
 
5
10 maart 2022 om 20:49
Wat de meeste mensen een beetje uit het oog zijn verloren is dat hij en meerdere ajacieden eerst al hadden bijgetekend na het succesjaar in de champions league uit respect naar de club. Dus snap eigenlijk ook zeker bij hem niet waar de term 'rat' vandaan komt
 
Lunny
 
0
10 maart 2022 om 22:00
Ein-de-lijk spreekt hij zijn dankbaar uit richting de club. Mooi interview. Echter had hij dit eerder gedaan hadden veel meer mensen hem gesteund en een goed gevolg gegund. Het feit dat hij transfervrij vertrekt is niet zozeer het punt (wat hij wel zelf denkt en benoemd in dit interview), maar de manier hoe. Ajax heeft hem geholpen in zijn ontwikkeling tot de speler die hij is en heeft hem geholpen om zijn straf korter te maken i.p.v. hem te laten vallen. Hierdoor kon hij meedoen met de Afrika cup, maar hij dankte enkel God en zichzelf.
 
Martijn R
 
31
10 maart 2022 om 23:07
Helemaal leuk hoor dat hij blij is dat hij zich bij Ajax zo heeft kunnen ontwikkelen. Maar mijn bezwaren zijn ook niet wat hij in die jaren allemaal voor de club heeft betekent, nee joh, het is een topkeeper. Wat het probleem is dat meneer de club ongelooflijk heeft benadeeld met zijn dopingschorsing. Zowel sportief met de Ku... Scherpen tegen Roma. Als financieel. Ajax heeft hem door zo ongeveer alles gesteund, maar door die schorsing was hij onverkoopbaar met zijn aflopend contract. Wat Ajax financieel heel veel geld kost. Als je dan een man bent. Teken bij voor een jaar met een acceptabele afkoopsom voor deze zomer. Desnoods was het maar 10-15 miljoen. Maar in ieder geval dat de club nog iets aan de aan jou aangerichte schade overhoudt. Nu is het gewoon een laffe, hypocriete gast die als een dief in de nacht vertrekt om transfervrij wat extra centen op te kunnen strijken. En weet je, helemaal prima. Heeft hij contractueel het volste recht toe. Maar zeg dat dan, in plaats van dit hypocriete geleuter over hoeveel hij wel niet van de club houdt. Ja, misschien wanneer het hem uitkomt. Maar iemand met enig moreel kompas en gevoel voor een club zou niet zo'n naaistreek als dit uithalen.
 
MarkV
 
1
11 maart 2022 om 06:48
Precies mijn gedachten ook. Hij had makkelijk bij kunnen tekenen met een afkoopsom van 15 miljoen, dat is de helft van wat zijn marktwaarde voorheen was. Hij is Ajax enkel dankbaar dat ie zich heeft mogen ontwikkelen en miljoenen op heeft kunnen strijken om nu nog meer miljoenen op te strijken. Puur eigenbelang dus.
 
HerbyHerbs
 
0
10 maart 2022 om 23:12
Ik heb m’n twijfels bij de waarheid van Obama’s verhaal over het plaspilletje, maar ik kan niet anders zeggen dat hij zich wel altijd 100% heeft ingezet voor ajax
 
MarcelHengst
 
0
11 maart 2022 om 10:07
Tränen met tuiten...... Het levert vast mooie beelden op tv....... Het gaat hier alleen maar om geld.... Meer niet... Niets loyaliteit nadat je een jaar wel je geld hebt gehad vanwege gebruik vam verboden middelen.... Kom er dan gewoon voor uit dat het je alleen om het geld gaat...... Dan ben je tenminste nog een vent