Girona keert dankzij knullig eigen doelpunt na drie jaar terug in LaLiga
Maandag, 20 juni 2022 om 12:41

Girona heeft zondagavond na een afwezigheid van drie jaar promotie naar LaLiga afgedwongen. De ploeg van trainer Michel rekende over twee wedstrijden af met Tenerife. Na een 0-0 gelijkspel in het heenduel, werd promotie dankzij een 1-3 zege in de return bezegeld.

Tenerife eindigde tijdens het reguliere seizoen vijfde in de Segunda División en was in eigen huis de favoriet om te promoveren naar LaLiga, maar het waren de bezoekers die net voor rust op voorsprong kwamen. Na een ongelukkige handsbal van Sergio González mocht Cristhian Stuani aanleggen voor een strafschop. Hij stuurde keeper Juan Soriano vervolgens vanaf elf meter de verkeerde hoek in.

Ondanks dat Carlos Ruiz na een uur spelen met een knappe kopbal de hoop herstelde, wist Girona de eilandploeg in de slotfase alsnog aan de kant te zetten. Eerst vloog een harde voorzet via de borst van verdediger José León in eigen doel, waarna Arnau Martínez het duel besliste door een indraaiende vrije trap van dichtbij in te schieten: 1-3.

Trainer Míchel behaalt daarmee in zijn eerste jaar de felbegeerde promotie die Girona vorig jaar misliep. Toen verloor het over twee wedstrijden met 3-2 van Rayo Vallecano. De twee clubs ontmoeten elkaar dus opnieuw in competitieverband tijdens het komende seizoen. Girona bereikte de play-offs nipt door op doelsaldo de zesde plek veilig te stellen. Opvallend genoeg de laagste notering van de laatste drie jaar. Tenerife, dat een positie hoger eindigde met een punt meer, speelde in 2010 voor het laatst in de hoogste Spaanse divisie. Kampioen UD Almeria en het als tweede geëindigde Real Valladolid verzekerden zich eerder al van promotie naar LaLiga.

Meer nieuws
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
12
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
61
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
25
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
9
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
 
14
20 juni 2022 om 12:54
Welkom terug in de La Liga Girona! Geweldige stad met een mooie fanatieke aanhang die hun fanatisme ook al jaren overbrengen naar de ploeg. Girona was de afgelopen periode in de La Liga ook echt een meerwaarde voor de competitie met 2 overwinningen op Real Madrid, waarvan de eerste op de dag dat Barcelona - Las Palman achter gesloten deuren moest plaatsvinden door de spanningen in Catalonië, en een gelijkspel in het Camp Nou. Ik verwacht weer mooie wedstrijden in het Montelivi!
 
atletic
 
14
20 juni 2022 om 12:59
Zeg dat wel, Girona is een mooie club om erbij te hebben. Ze spelen tegenwoordig ook met een hoop spelers uit eigen jeugd in de basis (ramón Terrats, Ibrahima Kébé, Arnau Martínez). Met een goede aankoop hier en daar staat er gewoon een prima team. En het aanhouden van Míchel als coach is ook een goede zet gebleven: toen Girona in speelronde 8 negentiende stond besloot het bestuur om door te gaan met hem als coach. Dat is nu toch zeker slim gebleken!
 
GeenInspiratie
 
9
20 juni 2022 om 13:04
Veel jeugdspelers? Kijk, dat is mooi beleid. Ook respect dat ze de coach hebben laten zitten dan. Klinkt als een club die weet wat het wil en haar eigen koers vaart. Een echte aanwinst dus!
 
 
3
20 juni 2022 om 13:05
Zeker een goede beslissing geweest van het bestuur inderdaad! Arnau was gisteren ook echt beestachtig goed met als kers op de taart zijn bevrijdende goal natuurlijk. Valéry is ook geweldig en Terrats valt ook echt op. Girona heeft op dit moment ook echt een selectie met clubspelers, echte Catalanen en goede toevoegingen die er al jaren spelen, zoals Borja García en Stuani.
 
AMadrid1991
 
12
20 juni 2022 om 13:09
Atletico heeft zelfs niet eens van Griona gewonnen tijdens hun vorige periode (volgens mij 6 keer gelijk) in La Liga, en werd ook nog eens door hun uitgeschakeld in de beker. Met Levante verdwijnt er dan wel weer een enorme reuzendoder, die hebben ook 3 keer een enorme impact gehad op de titelrace van Atleti, dus dat vind ik wat minder erg Wel jammer van Tenerife, de oude club van Roy Makaay. Die zijn net als Deportico la Coruña (3e niveau) als favoriet toch niet gepromoveerd via de play offs.
 
 
2
20 juni 2022 om 13:44
Girona begon ook volgens mij hun eerste wedstrijd ooit in de La Liga thuis tegen Atletico Madrid. Werd toen 2-2 in een zinderende wedstrijd. En klopt inderdaad dat Girona Atleti heeft uitgeschakeld in de beker. Gebeurde in een 3-3 gelijkspel in het Wanda. Nu ik terugdenk aan al deze prestaties die Girona heeft behaald in maar 2 seizoenen La Liga ben ik nu al benieuwd naar hun derde seizoen in de hoogste competitie.
 
wandering
 
9
20 juni 2022 om 13:11
Persoonlijk vind ik Girona de mooiste stad van Catalonië, vind het ook mooi om te zien dat het nu wel gelukt is. Nu Málaga er nog bij en dan is het (voor mij) helemaal leuk, dan mogen ze de mogelijkheid om te degraderen wel schrappen. ?? (zet het er voor de zekerheidnog maareven bij. Nee dit is niet serieus bedoeld)
 
 
4
20 juni 2022 om 13:37
Geheel mee eens. Barcelona is natuurlijk Barcelona, maar ook met al zijn nadelen. Girona is geweldig met hun kleine Ramblas, onafhankelijkheidsplein en haar geweldige Kathedraal. Girona is de pefecte combinatie van historie en toch moderne huizen voor de bewoners van de stad.
 
atletic
 
21
20 juni 2022 om 12:56
Som-hi, klasse van Girona! Tenerife was natuurlijk gedurende het hele seizoen favoriet om direct te promoveren, maar ook in de play-offs waren zij en Eibar de grote kanshebbers. Desondanks mooi om Girona terug te zien in Laliga, weer een Catalaanse club erbij. Stuani, Borja García en Álex Baena (gehuurd van Villarreal als ik me niet vergis) moeten de basis vormen van het nieuwe Girona. Volgend seizoen wordt spannend in de Segunda, met teams als Levante, Granada, Alavés en Eibar, maar ook klassiekers als Racing de Santander, Málaga, Sporting, Oviedo, Zaragoza, Las Palmas, Tenerife, etc. Wordt een erg spannende competitie om te volgen! Deportivo de la Coruña speelt trouwens nog steeds op het derde niveau, na in de finale om promotie in eigen huis te hebben verloren van Albacete. Een groot gemis voor het Spaanse voetbal als je het mij vraagt. Fun fact: Girona eindigde dit seizoen als 6e, de laatste plaats die toegang geeft tot de play-offs om promotie. Zowel dit seizoen als 21-22 als 20-21 promoveerde de nummer zes via de play-offs, in plaats van de - op papier sterkere - nummers drie of vier. Vorig jaar was dit Rayo en dat jaar ervoor Elche. Overigens gaat Girona vanaf 22-23 een nieuw logo gebruiken, waarmee ze Man City, NYFC en alle clubs uit de City Football Group (waar ze zelf ook bijhoren) achternagaan.
 
VitesseASR
 
9
20 juni 2022 om 13:00
Aan je profielfoto en verhaal te horen, volg je het Spaanse voetbal al jarenlang. Zijn de klassieke clubs uit Laliga2 ook leuk om eens te bezoeken of zijn de stadions hier inmiddels leeg?
 
atletic
 
11
20 juni 2022 om 13:17
Daar heb je gelijk in @vitesseasr. De klassieke stadions zitten nog steeds redelijk vol en het gebeurt in Spanje vaak genoeg dat clubs meer nieuwe seizoenkaarthouders binnenhalen terwijl ze in een lagere competitie spelen. De stadions van Sporting (oudste stadion van Spanje), Real Zaragoza en Málaga zitten bvb vaak goed vol.
 
wandering
 
5
20 juni 2022 om 13:30
Bij Málaga was het tijdens de wedstrijd op het terrein voor de fanshop vaak nog druk met supporters die geen kaartje kunnen betalen, of tijdens uitwedstrijden altijd gezellig met bier, wijn en snacks, weet niet of dat nog zo is trouwens.
 
VitesseASR
 
0
20 juni 2022 om 13:41
Heb even de laatste wedstrijden van Malaga bekeken, qua toeschouwers aantal. Laatste wedstrijd tegen Burgos 25k aanwezig, wat een aantallen. De twee wedstrijden daarvoor rond de 18k en de rest allemaal rond de 10-12k. Kan dit te maken hebben met de financiële situatie van een aantal jaar geleden?
 
PesoFGM
 
6
20 juni 2022 om 14:34
@vitesseASR ja inderdaad, fans van Malaga zijn ontevreden met het beleid. Er wordt van alles beloofd door de Qatar eigenaar maar er komt niks van en daarnaast zijn de sportieve prestaties al lang vreselijk, 2 seizoenen op rij nu dat degradatie nipt is voorkomen op de laatste speeldagen
 
VitesseASR
 
2
20 juni 2022 om 14:42
Thanks voor je toelichting, toch altijd wel interessant om dit soort verhalen aan te horen over vervallen clubs. Zo zie je maar dat wanbeleid bij een club je op termijn gaat breken als er niet structureel geld in wordt gepompt door deze rijke eigenaren. Zijn een hoop voorbeelden van clubs waar het met rijke eigenaren een tijd minder is gegaan.. AZ (dsb), Twente, Derby County en ik verwacht dat je een club als Vitesse daar binnenkort ook bij kan rekenen. Grote geld is op korte termijn erg interessant, maar er zijn maar een aantal clubs waar het echt goed heeft uitgepakt.
 
 
15
20 juni 2022 om 13:02
Girona heeft inderdaad een nieuw logo vanaf volgend seizoen, maar wel goed om te vermelden dat dit in samenspraak met de supporters is gegaan. Supporters konden stemmen en hebben massaal op het nieuwe desbetreffende clublogo gestemd. Logo is nog steeds echt een Girona logo met de referenties naar de stad, historie en Catalonië.
 
atletic
 
8
20 juni 2022 om 13:18
Dat is zeker waar @lamasia, dat siert Girona.
 
Osasuna1920
 
5
20 juni 2022 om 13:31
Vandaar dus dat het zelf mooier is dan het huidige. Wat je over weinig clubs hun nieuwe logo kan zeggen tegenwoordig.
 
atletic
 
2
20 juni 2022 om 13:51
@osasuna1920, precies. Real Valladolid heeft een uur geleden bvb ook een nieuw logo gepresenteerd en dat terwijl het oude logo zoveel charme had!
 
PirloTes
 
7
20 juni 2022 om 13:06
Atletic, leuk en interessant stukje! Van Depor wist ik niet, derde niveau ja bizar. Mooie clubhistorie vooral begin zero's
 
atletic
 
9
20 juni 2022 om 13:21
Dankjewel @pirlotes. Deportivo idd, zo jammer waar ze nu zijn. Ik geloof dat ze ergens in 2000 door de FIFA werden verkozen tot beste team van de wereld voor een tijdje. Makaay, Donato, Djalminha, Fran en Mauro Silva, wat een spelers. Tip: er is een boek dat Golazo: een introductie tot het Spaanse voetbal heet en heel veel en diepgaand over het Spaanse voetbal schrijft. Een aanrader om in de zomer te lezen.
 
wandering
 
6
20 juni 2022 om 14:03
Die wilde ik op Kindle, maar is er helaas niet, maar de moeite dus om als paperback te bestellen, ga ik nu dus maar even doen ?? Edit: besteldEdit 2 Het boek is binnen
 
atletic
 
1
20 juni 2022 om 15:09
Altijd fijn voor een auteur om te horen dat mensen geïnteresseerd zijn in zijn boek
 
PirloTes
 
2
20 juni 2022 om 17:38
Leuke tip atletic! Ga dat boek bestellen. Erg interessant dat soort historie, en helemaal van voetbalclubs van weleer zoals Deportivo, Espanyol, Real Mallorca, Celta de Vigo etcOp Wikipedia staat ook een superleuk artikel over Deportivo la Coruna. Las daar ook dat ze vanaf 1992 flink opwaarts zijn gegaan door de toenmalige voorzitter. Namen die jij noemt waren rond 2000 actief. Begin jaren negentig was Bebeto de grote man, zijn opvolger Rivaldo was ook niet minder later was het duo Makaay en Walter Pandiani ook dodelijk. Diego Tristan en Valeron waren ook geweldig. Top tijden om destijds naar zulke clubs te kijken.
 
wandering
 
3
20 juni 2022 om 17:42
Koen Greven, journalist van de NRC en oud correspondent in Madrid is nu een boek over het Spaanse voetbal aan het schrijven, dat komt in januari uit als het goed is.
 
Douwe Dabbert
 
0
20 juni 2022 om 21:41
Ik weet nog dat Deportivo op de slotdag tot 2x toe (opeenvolgende seizoenen) het kampioenschap aan het Barça van coach Cruijf heeft moeten laten gaan (geen onderlinge wedstrijden) en als ik mij goed kan herinneren is één van die titels beslist door een vlak voor tijd makkelijk gegeven strafschop voor Barça voor de winnende, dus kampioen. Deportivo waande zich al kampioen want het was in blessuretijd.Het andere jaar ook tot op de slotdag en toen won Barça de kampioenswedstrijd door 1 of 2 goals van Salinas (goede spits!!), destijds pinchhitter van Barça..Mooie tijden, toen had je nog samenvattingen van buitenlandse competities bij nos/npo.Edit; ik lees hieronder een reactie van Salerno1919 die het over een gemiste strafschop van Deportivo heeft, vlak voor tijd dus geen makkelijk gegeven strafschop voor Barça. I stand corrected...
 
DefisDre
 
13
20 juni 2022 om 13:02
Wow, er zijn nu nog wedstrijden in Spanje? Waarom gaan ze daar zo bizar lang nog door?
 
Benzema20
 
3
20 juni 2022 om 13:07
In la Liga 2 zitten 22 teams dus spelen ze al 42 wedstrijden in de competitie. Zijn er al 8 meer dan in de Eredivisie.
 
lwd12
 
1
20 juni 2022 om 13:09
In het Championship in Engeland ook 24 clubs maar die zijn al klaar.
 
Critonik
 
16
20 juni 2022 om 13:17
Die hebben geen winterstop zoals de andere competities.
 
lwd12
 
0
20 juni 2022 om 13:08
Dat vraag ik mij ook al af want denk dat de eerste la Liga clubs binnenkort beginnen aan de voorbereiding.
 
AjaxNB
 
0
20 juni 2022 om 14:21
Haha dit was exact mijn eerste gedachte toen ik dit bericht zag. Dan kan je wel spreken over een lang seizoen
 
Josgijzel123
 
4
20 juni 2022 om 13:08
"vermoeden van match fixing?" Denk dat het eigen doelpunt uiteindelijk niet de uitslag zou hebben veranderd. Wel tof dat je met een 6e plek je d.m.v. de playoffs alsnog weet te vestigen voor een plek
 
Almogaver
 
4
20 juni 2022 om 14:02
Ik zie niet iets over match fixing staan. Waar reageer je op?
 
Josgijzel123
 
0
21 juni 2022 om 16:10
Almograver, ik maakte een flauwe referentie naar een PSV-fan die ooit aangifte heeft gedaan van matchfixing tegen de KNVB (paar jaar geleden alweer). Zoek maar op via youtube. Vaak werd dit fragment als grap gebruikt bij VI telkens als er een ongelukkig moment voorkwam. In dit geval refereerde ik met een knipoog naar het ongelukkige eigen doelpunt van Tenerife
 
AssasinAsensio
 
12
20 juni 2022 om 13:08
Geweldig dat girona terug is, prachtige ploeg met stuani. 2 keer de play off finale verloren en nu bij 3 keer gewonnen. 3x is scheepsrecht hier, welkom terug girona!
 
 
9
20 juni 2022 om 13:36
Jammer had na 12 jaar wel tenerife willen zien
 
Salerno1919
 
3
20 juni 2022 om 20:13
Vroeger met redondo op de laatste speeldag dat ze punten pikten van real en barca kampioen werd. Enkele jaren later met depor op de laatste speeldag tegen valencia met die gemiste pingel in de laatste minuut, ook barca weer. El salvador had ook wel een gouden pik he!
 
 
0
20 juni 2022 om 13:37
Wat kan girona schoppen zeg
 
 
2
20 juni 2022 om 13:46
Girona was in de vorige 2 seizoenen in de La Liga een ploeg met een mooie combinatie van verzorgd aanvallend voetbal met een flinke scheut Catalaanse temperament. In de hel van de Segunda is alleen het Catalaanse temperament overgebleven helaas, haha.
 
AssasinAsensio
 
1
20 juni 2022 om 13:56
Tenerife kan er anders ook aardig wat van.
 
Pango
 
5
20 juni 2022 om 14:22
Dat dit nu pas duidelijk is.. 12 augustus begint La Liga weer, dan moet men nog op vakantie en voorbereiding voor komend seizoen plannen. Persoonlijk had ik een voorkeur voor Tenerife, vooral door de carriere en topperiode van Roy Makaay veel gevolgd. En destijds presteerden ze ook erg goed nog. Girona heb ik niet zoveel mee.
 
LeukSpelletje
 
1
20 juni 2022 om 15:52
Welkom terug Girona! Mooie aanwinst voor LaLiga met de jeugdspelers die zij hebben. Wel jammer dat Real Valladolid gepromoveerd is en niet Eibar. Vind ik toch een mooiere club.